Dodaj do ulubionych

Walka o leżaki hotelowe

02.07.21, 16:39
Jak to możliwe że od lat hotele zagraniczne, nawet te kilku gwiazdkowe nie potrafią się uporać z poranną rezerwacja lezakow chociaż oficjalnie jest to zabronione. Ludzie rano walczą o miejsce i sobie rezerwuja np rzucaniem ręcznika. Czy uważacie że można komuś zabrać taki ręcznik i się położyć na tym leżaku?
Obserwuj wątek
    • abecadlowa1 Re: Walka o leżaki hotelowe 02.07.21, 16:44
      Uważam, że na wakcje człowiek jeździ dla przyjemności, a nie po to żeby co rano staczać bitwę o leżak. Jestem zaskoczona, że ktoś chce spędzać w taki sposób swój urlop.
    • ludborka Re: Walka o leżaki hotelowe 02.07.21, 16:52
      Nigdy tego nie ogarnęłam. Niezależnie od nacji, dla niektórych, odpowiednie odległości między barem a dzieckiem w basenie to widocznie klucz do udanego wypoczynku.
      • savignonblanc Re: Walka o leżaki hotelowe 02.07.21, 16:54
        Jest to podstawa! Absolutna! 😁
      • kkalipso Re: Walka o leżaki hotelowe 02.07.21, 17:00
        Uważam to za chamstwo, jednak może sobie jakaś osoba sam przyjść i pójść popływać więc zanim pomyślałabym o zabraniu ręcznika obeznałabym się w sytuacji.
        • ludborka Re: Walka o leżaki hotelowe 02.07.21, 17:07
          Widziałam kiedyś, na Lago Taurito, jak ludzie przez balkony na parterze w nocy skakali, żeby ręcznik położyć, wcześniej skonfigurowawszy sobie układ leżaków. Mistrzyni jednym ręcznikiem 'zarezerwowała' trzy leżaki i parasol 🤣
          Przy czym tam między hotelami jest zajefajny park wodny, wejściówki w cenie pobytu. Tylko po drinki tak straasznie daleko! Więc siłą rzeczy nie da się tam iść z dziećmi 😉
          • kkalipso Re: Walka o leżaki hotelowe 02.07.21, 17:12
            Też to widziałam tego się nie zapomina😟
        • savignonblanc Re: Walka o leżaki hotelowe 02.07.21, 17:12
          Mam na myśli lokalizacje leżaczka, nie jego zajmowanie. Raz tylko w Grecji był ten problem i to tylko przy basenie dla małych dzieci. Przodowali w tym Francuzi i Anglicy - takie dwie parki. Przez pół dnia ich nie było, ale leżaczki zajęte.
    • iwoniaw Re: Walka o leżaki hotelowe 02.07.21, 16:56
      Ja się naczytałam o tych "bitwach o leżak" i innych zgrozach wakacyjnych, po czym na osławionym AI za każdym razem okazywało się, że leżaki są dostępne, w hotelu nikt cię nie więzi i nie zmusza do przebywania akurat w zasięgu wrzasków cudzych dziecin, fakt opłacenia wszystkich posiłków nie przeszkadza w całodziennych wycieczkach (a nawet hotel po zgłoszeniu, że cię nie będzie na obiedzie, przygotowuje "piknikowy prowiant" jeśli chcesz takowy zabrać) i tak dalej... Normalnie wykupione wczasy w popularnym w Pl biurze. Więc nie wiem, gdzie wy ludzie jeździcie, że macie takiego pecha, że pobyt w hotelu 4* to survival.
      • ludborka Re: Walka o leżaki hotelowe 02.07.21, 17:11
        Dlaczego survival? Ludzie się po prostu różnie zachowują, a ich obserwowanie bywa ciekawe, pouczające, a czasem po prostu śmieszne. Dla mnie rezerwacja leżaków to ta ostatnia kategoria ☺
        • iwoniaw Re: Walka o leżaki hotelowe 02.07.21, 17:23
          Ja w ogóle takich drastycznych zachowań nie widuję. Leżaków zawsze było pełno. Tymczasem drugi rok bez Morza Śródziemnego - niechby już i te leżaki były zajęte 😭😭😭
          • ludborka Re: Walka o leżaki hotelowe 02.07.21, 17:26
            może śpisz w nocy 😉🤣

I tak, w tym roku goły piasek też mi wystarczy 🤣
            Ja po prostu już muszę gdzieś wyjechać 😟
          • primula.alpicola Re: Walka o leżaki hotelowe 02.07.21, 23:47
            A co się stało z Morzem Śródziemnym??
            • iwoniaw Re: Walka o leżaki hotelowe 02.07.21, 23:51
              primula.alpicola napisała:

> A co się stało z Morzem Śródziemnym??

Jest daleko ode mnie i chwilowo (mam nadzieję, że chwilowo!) nie mam opcji się tam przemieścić 😭😭😭
              • primula.alpicola Re: Walka o leżaki hotelowe 02.07.21, 23:52
                No tak, odległość, to jest minus.
      • cku1 Re: Walka o leżaki hotelowe 02.07.21, 19:33
        Tez nie zauważyłam bitew o lezaki. Zdarzalo się ze jakies pojedyncze osoby rezerwowały sobie miejsce ale nigdy nie było jakiejś walki.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Walka o leżaki hotelowe 02.07.21, 16:56
      Tak, ja sciągałam ręczniki i ładnie odkładałam na bok.
      • fuzja-jadrowa Re: Walka o leżaki hotelowe 02.07.21, 17:15
        Ladnie czy brzydko - odkladalas cos, co nie jest twoja wlasnoscia. Zachowanie z tej samej kategorii wlasciwie.
        • lauren6 Re: Walka o leżaki hotelowe 02.07.21, 17:43
          Ręczniki są własnością hotelu, a są oddane do dyspozycji gości. Nie są tekstyliami imiennymi. Poluzuj warkocze.
        • memphis90 Re: Walka o leżaki hotelowe 02.07.21, 19:41
          Racja. Hotel powinien to robić.
        • kryzys_wieku_sredniego Re: Walka o leżaki hotelowe 03.07.21, 11:43
          To się rozpłacz, mnie to ziębi ;P
    • milka_milka Re: Walka o leżaki hotelowe 02.07.21, 17:26
      Gdyby hotele miały odpowiednia do ilości gorąco ilość leżaków, nie byłoby takich akcji.
      • heca7 Re: Walka o leżaki hotelowe 02.07.21, 17:34
        Ale wiele z nich ma odpowiednią ilość. Chodzi o miejsce blisko basenu, baru, w cieniu itd. Nie każdy może siedzieć przy samej krawędzi basenu i o to są boje.
        • jowita771 Re: Walka o leżaki hotelowe 02.07.21, 17:59
          Hotel ma odpowiednio dużo leżaków, jeśli nie zarabia na wycieczkach fakultatywnych. Jeśli zarabia, to leżaków bywa celowo za mało, żeby ludzi zniechęcić do siedzenia nad basenem, żeby jechali na wycieczkę i dali biuru podróży zarobić.
    • lauren6 Re: Walka o leżaki hotelowe 02.07.21, 17:38
      > Czy uważacie że można komuś zabrać taki ręcznik i się położyć na tym leżaku?

Tak.

Analogicznie w sklepie odsuwam koszyk, który stoi przy kasie bez właściciela. Albo się stoi w kolejce, albo robi zakupy.
    • myfaith Re: Walka o leżaki hotelowe 02.07.21, 17:48
      Nic mnie tak nie wkurza na wyjeździe jak te rezerwacje - po czym taka osoba przychodzi na 1h po południu ale lezak jest zarezerwowany od śniadania.
      Niektórzy rezerwowali te leżaki juz o 6 rano!

I wcale nie chodzi o leżaki nad brzegiem basenie ale w ogóle jakiekolwiek leżaki .
      • miriam_73 Re: Walka o leżaki hotelowe 03.07.21, 09:30
        W kwietniu mieliśmy probkę tego. Walnięty ręcznik i jakaś książka z polki gosci.po tym jak przez 1,5 godziny nikt się nie pojawil, zglosiłam menedżerowi. Zebrali wszystko w ciagu kwadransa. Tam nikt nie pojawil się do konca dnia.
    • jowita771 Re: Walka o leżaki hotelowe 02.07.21, 17:54
      W takich hotelach z leżakami nad basenem bywałam tylko jako rezydent, za taki wypoczynek podziękuję. Jednak dwa lata temu spotkałam się z tym w Chorwacji, ludzie rozkładali karimaty ramo albo wcale nie zabierali na noc. Z początku szukałam grzecznie wolnego miejsca, ale potem zauważyłam, że niektóre z tych miejsc są niewykorzystane do popołudnia albo i cały dzień, bo państwo akurat popłynęli na wycieczkę, ale miejsce blokują, więc przychodziliśmy rano, pytałam dzieci, gdzie chcą leżeć, zwijałam leżące tam karimaty i kładłam swoje. Ludzie psioczyli pod nosem, ale wprost nikt się nie odezwał. Trzy Bośniaczki się z godzinę naradzały, czy powiedzieć, że to ich miejsce, ale w końcu się nie zdecydowały.
    • lanola.x Re: Walka o leżaki hotelowe 02.07.21, 17:56
      Jesli sa wolne lezaki gdzie indziej to nie mozna sciagac i zajmowac. Zdarzylo mi sie podczas pierwszego pobytu w takim hotelu, po przylocie ok poludnia chcielismy schlodzic sie w basenie ale wszystkie lezaki byly zajete recznikami, ludzi brak. Usadowilismy sie na brzegu basenu na kamieniu. Jako ze budze sie wczesnie i nie moge spac, chodze czytac nad morze lub basen. Rano obsluga czesto zbiera reczniki z pustych lezakow i sklada je na jednej kupce. A ze biegam o swicie widzialam ze niektorzy amatorzy rezerwuja juz o 5.30 rano😂 czasami jeszcze jest ciemno. Raz taki skradajacy sie stary Niemiec / ubrany w recznik jak w peleryne/ prawie przyprawil mnie o zawal. Ja nigdy nie sciagam tylko prosze obsluge o pomoc. W niektorych hotelach za oplata mozna zarezerwowac sobie ulubione miejsce te parasole maja takie breloczki.
    • ichi51e Re: Walka o leżaki hotelowe 02.07.21, 17:58
      najlepiej wyrzucić ten ręcznik w krzaki. Nie było tu żadnego ręcznika.
      • ichi51e Re: Walka o leżaki hotelowe 02.07.21, 17:59
        swoją droga nigdy w życiu nie widziałam
        bitwy o ręczniki widocznie do innych hoteli jeździmy.
        • myfaith Re: Walka o leżaki hotelowe 02.07.21, 18:08
          Moze to o terminy chodzi ? W sensie ze w czasie wakacyjnym Europy zjawisko narasta ale juz koniec sierpnia/wrzesien itd nic takiego nie występuje?

ichi51e napisała:

> swoją droga nigdy w życiu nie widziałam
          > bitwy o ręczniki widocznie do innych hoteli jeździmy.
          >
          • cku1 Re: Walka o leżaki hotelowe 02.07.21, 19:34
            Jeździłam zawsze w srodku sezonu.
    • magata.d Re: Walka o leżaki hotelowe 02.07.21, 18:13
      Zawsze mnie dziwi wypoczynek na tych leżakach jeden obok drugiego, obcy ludzie gadający, chodzący nad głową, zapaszek chloru z basenu, hałas itp.
    • mala_truskawka Re: Walka o leżaki hotelowe 02.07.21, 19:07
      Ściągam ręczniki od razu, gdy się upewnię, że właściciel nie pływa właśnie w basenie albo, że nie odszedł na chwilę po drinka.
    • arwena_11 Re: Walka o leżaki hotelowe 02.07.21, 19:14
      Jak byłam na Lanzarotte - to leżaków było mało - bo w teren był nieduży dookoła basenu. A hotel 5*. Obsługa pozostawione ręczniki zbierała i były do odbioru u animatorów.

Na Cyprze - ogromny teren, dużo leżaków - każdy znalazł miejsce. Problemem było miejsce tuż przy basenie - ale zdecydowanie lepiej było rozłożyć się dalej - cisza, spokój, nikt nie chodził nad głową.
    • melikles Re: Walka o leżaki hotelowe 02.07.21, 19:17
      A co ty uważasz, Xawery?
    • julita165 Re: Walka o leżaki hotelowe 02.07.21, 19:20
      Ja widywalam wielokrotnie te porezerwowane lezaki ale mnie tylko pusty smiech na re dziwactwa ogarnial ze sa ludzie, ktorym chce sie takimi duperelami glowe sobie zawracac. Nigdy mi sie nie zdazylo zebym nie miala gdzie 4 liter posadzic, a ze bede miala do baru dalej o 20m albo slonce mi bardziej przypiecze lewe ramie to mnie to calkiem lotto. To jest wg mnie ta sama mentalnosc zgodnie z ktora nalezy sobie na polskiej plazy wygrodzic najmarniej 40 m.kw. i sciagnsc tam wyposazenie mieszkania. I tez koniecznie o swicie...bo potem miejsca beda gorsze.
    • niebieskie_korale Re: Walka o leżaki hotelowe 02.07.21, 19:20
      Powiem zupelnie szczerze, ze jeszcze nigdy nie bylam na wakacjach, na ktorych ktokolwiek zajmowalby jakies lezaki???
    • engine8 Re: Walka o leżaki hotelowe 02.07.21, 19:28
      Ja ide do obslugi i mowie ze tam nikt nie lezy - nikogo nie ma w poblizy ale recznik widac ktos wczoraj zostawil.... I obsluga go zabiera.
    • bo_jestem_jedna Re: Walka o leżaki hotelowe 02.07.21, 19:42
      Ja rezerwuje i zostawiam swoje bambetle, nie tylko recznik. Np schodze na sniadanie z majdanem, rozkladam na lezakach i ide zjesc. Nie chce mi sie tego targac na stolowke.
      Wiekszosc ludzi robi podobnie i nie zauwazylam, zeby byl to problem.
      Faktycznie jak ktos rzuci tylko hotelowy recznik i nie zjawia sie dlugo podczas prxychodzenia kolejnych gosci i kiedy zaczyna brakowac lezakow, obsluga zabiera ‘niczyje’ reczniki.
      • kandyzowana3x Re: Walka o leżaki hotelowe 03.07.21, 12:05
        To chyba jednak warto zauważyyc że jednak jest to problem, wkurzające i w złym guście.
    • lot_w_kosmos Re: Walka o leżaki hotelowe 02.07.21, 21:11
      W wątkach wakacyjnych nigdy nie licytuję się na najtańsze wakacje. I chyba dlatego nie wiem co znaczy walka o leżaki.
      Nie byłam jeszcze w hotelu, w którym zabrakłoby nam choć raz o dowolnej porze dnia leżaczka.
    • wkswks Re: Walka o leżaki hotelowe 02.07.21, 22:10
      My tak nie raz zrobilsimy. A potem udawaliśmy niewiniatka, ze chyba obsługa zabrała. Zreszta w Egipcie obsługa kazała wywalić te ręczniki do rzeczy znalezionych na recepcji.
    • primula.alpicola Re: Walka o leżaki hotelowe 02.07.21, 23:51
      Raz w życiu byłam na AI i faktycznie ludzie "rezerwowali" lezaki. Ale niepotrzebnie, bo jakoś zawsze było ich dość.
    • volta2 Re: Walka o leżaki hotelowe 02.07.21, 23:53
      no, nie chodzi tylko o ręcznik, tylko że habibi dostaje jeszcze jednego dinara do łapki i przymyka oko na te ręczniki
    • gulcia77 Re: Walka o leżaki hotelowe 03.07.21, 11:07
      Jestem na pierwszym w życiu AI, nijakich bitew o leżaki nie stwierdzono. Leżaczki w ilości dowolnej. Sama właśnie poleguję w cieniu, synu się smaży, a chłop wydaje kasę w mieścinie na pierdoły. Pełnia szczęścia bym rzekła. Czemu ja się całe życie upierałam przy samodzielnym organizowaniu wakacji, to nie wiem 😉
    • celandine Re: Walka o leżaki hotelowe 03.07.21, 11:31
      Jestem teraz w hotelu i nie ma jeszcze walk o leżaki, ale to Włochy i jeszcze nie zaczął się szczyt sezonu, jak jest wtedy to nie wiem, bo się programowo ulatniam stąd nad Bałtyk w Estonii. Ale mam ulubiony leżak pod dużym drzewem oliwnym, gdzie jest cień i fajne listki do zabawy dla dziecka, przyznaję, że wysyłam starsze dzieci po obiedzie, żeby mi zajęły to miejsce, choć jest jakieś 30 innych wolnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka