onewoman 06.07.21, 12:38 Jestem na wypowiedzeniu do końca lipca, ale pracodawca nie zająknął się nawet na temat urlopu. Może mi go nie dać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ms.piggy Re: Wypowiedzenie a urlop 06.07.21, 12:46 a złozyłas wniosek o urlop? jak nie wykorzystasz to dostaniesz ekwiwalent Odpowiedz Link Zgłoś
onewoman Re: Wypowiedzenie a urlop 06.07.21, 13:04 Tu nie istnieje takie coś jak składanie wniosków o urlop😆 Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Wypowiedzenie a urlop 06.07.21, 13:15 No ale jakoś te sprawy się rozwiązuje przecież, nawet u Was. A jeśli przełożony nie ogarnął do tej pory, że należy się do tych spraw odnieść w cywilizowany sposób, to cóż, wołasz PiP, co Ci zależy. Urlopu udziela przełożony na wniosek pracownika. To znaczy, że ostateczną decyzję podejmuje szef, ale to pracownik występuje z inicjatywą. Sporządzaliście plan urlopów? Raczej pracodawca nie będzie nadmiernie szczęśliwy gdyby miał wypłacić Ci ekwiwalent za niewykorzystany urlop. No i pytanie: ile masz tego urlopu? Masz jeszcze stary urlop? Odpowiedz Link Zgłoś
onewoman Re: Wypowiedzenie a urlop 06.07.21, 13:25 Mam 10 dni urlopu i niewykorzystane wolne za 1 maja. Czytałam, że należą mi się trzy dni na poszukiwanie pracy. Wyglądało to tak, że między sobą ustalalysmy, która chce kiedy iść na urlop. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Wypowiedzenie a urlop 07.07.21, 14:16 onewoman napisała: > Mam 10 dni urlopu i niewykorzystane wolne za 1 maja. Czytałam, że należą mi się > trzy dni na poszukiwanie pracy. > Wyglądało to tak, że między sobą ustalalysmy, która chce kiedy iść na urlop. 2 lub 3 dni na poszukiwanie pracy przysługują jeśli to pracodawca wypowiedział umowę o pracę. S. Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: Wypowiedzenie a urlop 06.07.21, 13:21 onewoman napisała: > Tu nie istnieje takie coś jak składanie wniosków o urlop😆 Od kiedy? Co to za miejsce? Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Wypowiedzenie a urlop 06.07.21, 13:27 U mnie tez nie ma skladania wnioskow, ale jednak sie szefa przynajmniej informuje... Odpowiedz Link Zgłoś
ms.piggy Re: Wypowiedzenie a urlop 06.07.21, 13:24 bez względu na zasady u was panujące, to jednak pracownik "wnioskuje" o urlop: na druku, smsem, maile, ustnie, czy gołębiem pocztowym...wiec jakos chyba sygnalizujesz, ze chcesz urlop Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Wypowiedzenie a urlop 06.07.21, 16:39 Kodeks pracy u Was nie obowiązuje? Trudno żebyś dostała urlop i dni na szukanie pracy skoro o nie nie wnioskujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Wypowiedzenie a urlop 06.07.21, 13:40 Udzielenie urlopu w okresie wypowiedzenia jest wręcz w interesie pracodawcy, który inaczej musi płącić ekwiwalent. Tylko o urlop musisz zawnioskować. Pracodawca z tego co kojarzę może wręcz zmusić Cię do wzięcia urlopu w okresie wypowiedzenia ale może go nie udzielić na Twój wniosek. warszawa.pip.gov.pl/pl/dzialania/dla-pracownikow/pytania-do-pip-z-odpowiedziami/2717,czy-pracownik-jest-zobowiazany-do-wykorzystania-urlopu-wypoczynkowego-w-okresie-wypowiedzenia-nawet-jesli-poczatkowo-nie-byl-on-przewidziany-w-planie-urlopow-.html?print=1 Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Wypowiedzenie a urlop 06.07.21, 17:08 Pracodawca w okresie wypowiedzenia moze cie wysłac na urlop nawet bez twojej zgody. I z reguły tak robią aby nie wypłacać ekwiwalentu. Ja bym się cieszyła, że zapomniał, wolałabym kasę Odpowiedz Link Zgłoś
onewoman Re: Wypowiedzenie a urlop 06.07.21, 22:36 Napisała że wypłaci ekwiwalent, a także że wolne za 1 maja powinnam wybrać w maju, więc raczej nie dostanę. Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Wypowiedzenie a urlop 07.07.21, 09:15 A z tym wolnym za 1 maja - to nie wybrałaś z własnej winy? Czy ze względu na organizację pracy? Jeśli wina nie leży po Twojej stronie i jeśli nie zależy Ci na dobrych relacjach z tym pracodawcą, to ja bym się nie cykała, tylko informowała PiP. Po coś są te przepisy, trzeba ich przestrzegać. Odpowiedz Link Zgłoś
onewoman Re: Wypowiedzenie a urlop 07.07.21, 12:52 Nie z mojej winy tylko nie było kiedy, bo jak jednej osoby nie ma, to zostają tylko dwie. Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Wypowiedzenie a urlop 07.07.21, 13:05 No to z winy pracodawcy, jak bym miała z pracodawcą kosę, to bym nie odpuściła. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Wypowiedzenie a urlop 07.07.21, 13:10 Z tego, co autorka pisała już kiedyś to tam nikt przepisów nie przestrzega, wszystko jest „na gębę”, więc i kwestia dnia wolnego za 1 maja tez. W normalnych firmach jest informacja mailem, wniosek się pisze lub wstawia przez system internetowy w większych firmach, ktoś go akceptuje lub odmawia, jest plan urlopów itd. Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Wypowiedzenie a urlop 07.07.21, 15:37 Coś sobie przypominam, niemniej, przepisy są, bez względu na to, co o nich firma myśli albo czy ich przestrzega. I zgłoszenie do PiPu traktowałabym jako element edukacji prawnej i pracodawcy i pracowników. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Wypowiedzenie a urlop 07.07.21, 15:40 Wiem, tez bym zgłosiła, ale autorce to nie przeszkadzało dopóki w nią nie uderzyło. Odpowiedz Link Zgłoś