Dodaj do ulubionych

Jak zrobić hydrolat różany?

08.07.21, 09:34
Mam bardzo dużo płatków róż. Grzech nie wykorzystać. Chciałabym zrobić hydrolat różany, jakiś tonik. Potrzebuję fajnego przepisu. Podzielicie się?
Obserwuj wątek
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Jak zrobić hydrolat różany? 08.07.21, 09:45
      Poszukaj na stronach internetowych.
      www.cupofnature.pl/2017/07/13/jak-zrobic-domowy-hydrolat-2-sposoby-hydrolat-rozany/
      • lella_two Re: Jak zrobić hydrolat różany? 08.07.21, 10:08
        Robiłam w zeszłym roku z obydwoch przepisów. Pierwszy sposób jest pracochłonny, hydrolatu wychodzi, co kot naplakal ale jest świetny i trwały. Druga metoda jest szybka, ale efekt gorszy i już po jednym dniu w lodówce się psuje. U mnie ostatecznie skończyło się na tym, że robiłam codziennie w kawiarce, najpierw ze świeżych, a potem mrożonych płatków. Jeśli masz dużo płatków, pomysl jeszcze o cukrze różanym do pillingu.
    • chatgris01 Re: Jak zrobić hydrolat różany? 08.07.21, 13:40
      Najlepszy hydrolat jest z destylacji parą wodna, trzeba mieć aparat z wężownicą.
      Na Twoim miejscu przerobiłabym te płatki na konfiturę różaną (najprostsza to utrzeć surowe płatki z cukrem pudrem).
      • leia33 Re: Jak zrobić hydrolat różany? 08.07.21, 13:53
        Dzięki, ale nie robię dżemów ani konfitur - oboje z mężem mamy cukrzycę.
      • princesswhitewolf Re: Jak zrobić hydrolat różany? 08.07.21, 14:26
        tylko pytanie czy to te platki na konf rozana. Nie kazde platki sie nadaja
    • ms.piggy Re: Jak zrobić hydrolat różany? 08.07.21, 13:48
      grzech to oskubać piękne róże smile
      a opadnięte?opadłe? smile to chyba się nie nadają
      • leia33 Re: Jak zrobić hydrolat różany? 08.07.21, 13:54
        Płatki i tak opadną, spoko wink Ja zbieram płatki tych już bardzo rozkwitłych róż, co to widać, że jeszcze dzień, jeszcze dwa opadną. I zgniją. A tak to się jeszcze przydadzą.
    • szmytka1 Re: Jak zrobić hydrolat różany? 08.07.21, 14:26
      Nie wiem, ale przypomniało mi się, jak w przedszkolu z okazji dnia matki pani dawała peeling cukrowy z platkami róż, takie eko-rękodzieło-manufaktura. No i przedszkolak uparł się, że to jego, bo pani jemu dała. Wział i wyżarł paluchami ze słoiczka ile zdołał big_grin Chyba naprawdę było eko, bo nic mu nie było

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka