Dodaj do ulubionych

Życiowe zagadki

10.07.21, 08:32
na których rozwiązanie nie mogę wpaść.
- czarne ubrania głównie męża slipy i skarpety, ale inne także, po praniu dziwnie zalatują. Co bym nie robiła, prała w 95, suszyła w suszarce bębnowej 2 razy, na słońcu, wkładała do zamrażarki. Tylko czarne, żadne inne. Dlaczego? czy w czarnym barwniku są jakieś specjalne substancje?🤦‍♀️
- całe życie miałam powieki zachodzące niemal na rzęsy, nie tyle opadające co bardziej lekko opuchnięte. Nagle! Mam oko głęboko osadzone, wpadnięte, powieki brak. Może potem wstawię fotkę. Co tu się wydarzyło??
- czasami po jedzeniu na języku robią mi się szczypiące małe kropeczki, nie zauważyłam związku z jakimś konkretnym pokarmem
- dokąd pójść z bolącym 3cim palcem od stopy (pod środkowym stawem) który w rtg nie jest złamany ani nie wytworzyl żadnego nagniotka, odcisku. Jest zgrubienie, lekkie zasinienie i tak od ponad roku
Obserwuj wątek
    • wapaha Re: Życiowe zagadki 10.07.21, 09:16
      1. Może być inny barwnik wchodzący w taką reakcję z męskim potem. A czarne koszulki pod pachami ?
      4. Zrób usg podeszwowe stopy -to mogą być nerwiaki mortona albo zapalenie kaletki
      • barbibarbi Re: Życiowe zagadki 12.07.21, 08:59
        co do stopy jest jeszcze takie coś co się nazywa strzelający/trzaskający palec.
        • piekna_remedios4 Re: Życiowe zagadki 12.07.21, 11:47
          tyle, że mi nic nie trzaska wink
          Po prostu boli na zgięciu, wyczuwam małe zgrubienie, które nie jest widoczne z zewnątrz
          • hanusinamama Re: Życiowe zagadki 12.07.21, 12:00
            Ja bym poszła do rehabilitanta dobrego. Powie co dalej robic.
    • zonda-m Re: Życiowe zagadki 10.07.21, 09:28
      2. Odwodnienie?
      • piekna_remedios4 Re: Życiowe zagadki 10.07.21, 09:48
        Myślę, że nie. Dbam o nawodnienie
        • lumeria Re: Życiowe zagadki 10.07.21, 10:45
          Wraz z wiekiem tracimy tłuszcz i kolagen w strategicznych miejscach, wiec wokół oczu tez. Założę się, ze to jest przyczyną - oczy Ci schudły! big_grin

Mnie w ten sposób pogłębiają się doły pod oczami - tam gdzie zawsze miałam podusie.... ech...

• madami Re: Życiowe zagadki 10.07.21, 14:05
            Właśnie? Schudłaś?
          • piekna_remedios4 Re: Życiowe zagadki 10.07.21, 15:19
            Całe życie cierpiałam z powodu tych opuchnietych powiek, doardzano mi nawet korektę opadającej powieki, a teraz widzę, że głęboko osadzone oko dodaje lat chlip chlip
            • wapaha Re: Życiowe zagadki 10.07.21, 15:20
              piekna_remedios4 napisała:

> Całe życie cierpiałam z powodu tych opuchnietych powiek, doardzano mi nawet kor
              > ektę opadającej powieki, a teraz widzę, że głęboko osadzone oko dodaje lat chli
              > p chlip
              >

nie chlipaj !
              organizuj kasę i zoperuj sobie i dalsza część zycia będzie bez cierpienia!
              • taje Re: Życiowe zagadki 10.07.21, 19:53
                Ale da się w ogóle zoperować głęboko osadzone oczy? W drugą stronę, wiadomo, ale tu? Przeszczep tłuszczu?
                • wapaha Re: Życiowe zagadki 10.07.21, 19:59
                  oczy nie-ale powieki
          • szare_kolory Re: Życiowe zagadki 11.07.21, 01:06
            I wreszcie przykład na chudnięcue w oczach
            • lumeria Re: Życiowe zagadki 11.07.21, 01:13
              big_grin No nie?
    • alpepe Re: Życiowe zagadki 10.07.21, 09:31
      1. Dawnymi czasy czytałam, że do czarnych ubrań bierze się gorszą bawełnę, taką już np. z zapleśniałą, i farbuje, bo wtedy nie widać. Ja lata temu tak miałam, kiedy to mój mąż uważał, że jego ubrania są jak relikwie, prać najlepiej w 30 stopniach, wirować na 400 i suszyć tygodniami. Capiły, co tu dużo gadać, odkąd przestał wiedzieć, że 40 i 1000 obrotów, zapach praktycznie zanikł.
      2. Może przestałaś być na coś uczulona lub przestałaś coś jeść? Ja, odkąd zaczęłam unikać winogron, pomarańczy i w ogóle większości owoców przestałam mieć opuchnięte oczy po nocy, a wyglądało to strasznie.
      3. też tak miewam, aczkolwiek najczęściej po kwasach owocowych, czyli ananas, kiwi, granat, melon, po nich.
      Co do palucha, nie mam pojęcia.
      • piekna_remedios4 Re: Życiowe zagadki 10.07.21, 10:05
        Wydaje mi się, że nie zmieniłam nic w diecie.
        A ten język to co to może być? Reakcja alergiczna?
        • alpepe Re: Życiowe zagadki 10.07.21, 10:37
          Pewnie tak, ja nie mam nic poświadczonego, ale np. czerwonego wina raczej nie pijam, bo od razu robię się czerwona na twarzy, czyli mam wyrzut histamin, podobnie po owocach.
    • beata985 Re: Życiowe zagadki 10.07.21, 09:37
      Mam mnóstwo czarnych ubrań i bielizny i żadne z nich nie śmierdzi...dziwna sprawa....Może rodzaj wody? Sposób suszenia?
      Tylko od męża czy Twoje też?
      • piekna_remedios4 Re: Życiowe zagadki 10.07.21, 09:50
        Moje zupełnie nie. Tylko jego i głównie bielizna.
        • beata985 Re: Życiowe zagadki 10.07.21, 09:51
          To może faktycznie jego bielizna wchodzi z nim w jakąś reakcję...No ale chyba właśnie po wypraniu powinno być dobrze...faktycznie dziwne
          • piekna_remedios4 Re: Życiowe zagadki 10.07.21, 10:07
            I jeszcze suszę na wiór w suaszrce bębnowej albo na słońcu....potencjalne bakterie powinny wyginąć
            • bib24 Re: Życiowe zagadki 10.07.21, 10:37
              bakterie to podobno są nawet w wulkanach, więc bym się tym suszeniem nie łudziła
            • lumeria Re: Życiowe zagadki 10.07.21, 10:47
              A na ciemno-szarych czy granatowych gatkach to sie dzieje?
              • piekna_remedios4 Re: Życiowe zagadki 10.07.21, 15:07
                Nie! Tylko czarne
                • lumeria Re: Życiowe zagadki 10.07.21, 23:49
                  Czyli ciało męża ma złą chemie z czarnymi ciuchami! big_grin Problem rozwiązany - nie przymuszać się do niekorzystnych relacji!
    • beata985 Re: Życiowe zagadki 10.07.21, 09:38
      Co do stopy...Może podolog coś pomoże?
    • marszawka Re: Życiowe zagadki 10.07.21, 09:52
      1.Z mężowymi czarnymi rzeczami mam to samo! Ja ani dzieci nie mamy czarnych ciuchów więc nie mam porównania. Tylko czarne podśmierdują, może jeszcze granat. Dziwne.
      3. Ja mam takie kropki po owocach, często truskawkach. Pieką kilka godzin i znikają. Ale ja mam alergie na trawy i inne takie to pewnie krzyżowa tak się u mnie objawia.
    • madami Re: Życiowe zagadki 10.07.21, 09:53
      2. z wiekiem oczy się trochę "zapadają" - może po prostu starzenie?
      4. idź do fizjo - może przyczyną jest napięcie mięśniowe w nodze?
      • piekna_remedios4 Re: Życiowe zagadki 10.07.21, 10:08
        Tak, wiem że z wiekiem ale tego typu objaw jak ja mam to raczej u osób pod 80tkę.
        • taje Re: Życiowe zagadki 10.07.21, 19:57
          A nie używałaś ostatnio odżywek na porost rzęs? Niektóre z nich zawierają składnik, który w rzadkich przypadkach może spowodować zanik tkanki tłuszczowej. Pamiętam, że mówiła o tym Dr Dray na swoim kanale.
          • barbibarbi Re: Życiowe zagadki 12.07.21, 09:00
            tak, też o tym słyszałam.
          • piekna_remedios4 Re: Życiowe zagadki 12.07.21, 11:48
            oj nie, boję się tych odżywek
          • hanusinamama Re: Życiowe zagadki 12.07.21, 12:07
            Te odzywki mogą zrobić wieksze kuku niż są warte jeżeli chodzi o poprawę rzęs. Tam chyba nawet dochdoziło do wypadniecia gałki ocznej
    • ludzikmichelin4245 Re: Życiowe zagadki 10.07.21, 14:17
      piekna_remedios4 napisała:

> - dokąd pójść z bolącym 3cim palcem od stopy (pod środkowym stawem) który w rtg
      > nie jest złamany ani nie wytworzyl żadnego nagniotka, odcisku. Jest zgrubienie
      > , lekkie zasinienie i tak od ponad roku
      >
      Do neurologa. Dziwne odczucia w pojedynczych palcach u stóp to mogą być kwestie konkretnego nerwu.
    • borsuczyca.klusek Re: Życiowe zagadki 10.07.21, 14:21
      Miałam takie body z bon prixa, w którym śmierdziała tylko jedna pacha. Też prałam, gotowałam, cudowałam i nic, zawsze waliło spod jednej pachy. To dopiero zagadka 🤷‍♀️
      • borsuczyca.klusek Re: Życiowe zagadki 10.07.21, 14:22
        A z jęzorem też tak czasem mam. I niestety wydaję mi się, że to z wiekiem przyszło.
        • magdallenac Re: Życiowe zagadki 10.07.21, 14:28
          Tzw. pypeć na języku wink
          • borsuczyca.klusek Re: Życiowe zagadki 10.07.21, 14:34
            Nie to nie to. Pypeć jest jeden i dokładnie czujesz w którym miejscu. A tu w kilku miejscach na raz zaczyna dziwnie jęzor piec, takie mrowienie, które dość szybko przechodzi 🤷‍♀️
            • 7katipo Re: Życiowe zagadki 11.07.21, 00:00
              Mnie lekarka kiedyś powiedziała, że mam geograficzny język.
              Nie powiedziała, czy i jak się to leczy.
              Pojawia się czasem, potem znika.
            • bovirag Re: Życiowe zagadki 11.07.21, 00:49
              Alergia pokarmową jak nic. Jeśli jesteś uczulona na brzozę, to jak najbardziej krzyżowa alergia może być. Jeśli chcesz sprawdzić, to zjedz ugotowane truskawki- nie powinno nic ci być!
              Ja z moja córka jestesmy alergiczkami. Min nie możemy jest surowych jabłek (I wielu jeszcze innych rzeczy) a już te same owoce i warzywa ale ugotowane są okay. Sprawdź.
              • piekna_remedios4 Re: Życiowe zagadki 12.07.21, 11:49
                i tez macie te kropeczki na języku?
      • piekna_remedios4 Re: Życiowe zagadki 10.07.21, 15:10
        To może być to, o czym pisała alpepe - że syfiasty kawał materiału użyto do produkcji tej części body. Skłaniam się ku tej teorii, nie widzę innych przyczyn
        • borsuczyca.klusek Re: Życiowe zagadki 10.07.21, 15:24
          Miałam gorsze podejrzenia i poleciałam zrobić USG piersi.
          Tak czy inaczej body poszło do kosza. Z podobnymi z gatty nigdy takiego problemu nie zanotowałam.
    • india-mia21 Re: Życiowe zagadki 10.07.21, 14:37
      1 i 3 mam tak samo
      • piekna_remedios4 Re: Życiowe zagadki 10.07.21, 15:08
        Pocieszające, że nie jestem sama 😉
    • szpil1 Re: Życiowe zagadki 10.07.21, 18:45
      Kiedyś kupiłam czarne dżinsy i one miały dość dziwny zapach. Po przeszukaniu internetu dowiedziałam się, że to czarny barwnik. Pomaga pranie z odrobina octu. Tym dźinsom nie pomogło, wywaliłam.
    • silenta Re: Życiowe zagadki 10.07.21, 19:45
      Ad. 4 - A taki artykuł mi FB właśnie podrzucił:

Tekst linku
      • piekna_remedios4 Re: Życiowe zagadki 12.07.21, 11:51
        o tym nie pomyślałam, a faktycznie może być to to. Dziękuję.
    • thea19 Re: Życiowe zagadki 12.07.21, 12:45
      miałam kiedyś taką czarną koszulkę - waliła po praniu, ona jedna. Prałam we wszystkim i nic nie pomagało. Wywaliłam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka