Dodaj do ulubionych

Dopytka o dżem z pieczonych moreli

17.07.21, 09:19
Chodzi o ten słynny dżem, który robiła jkl13 i Daniela34. Właśnie go robię (siedzi w piekarniku) i pojawiły mi się dwa pytania:
1) w przepisie stoi napisane: "wrzucasz do garnka razem z płynem" - jakim płynem? U mnie nie pojawił się żaden płyn. Czy chodzi o rozpuszczony miód, czy morele powinny dodatkowo puścić sok? U mnie nie puściły, czy to znaczy, że piekłam je za krótko?
2) słoiki do pasteryzacji należy włożyć do zimnego piekarnika. Ale jakim cudem do zimnego, skoro chwilę wcześniej piekły się tam morele? U mnie w ciągu tych paru minut, podczas których blendowałam i podgrzewałam owoce i przelewałam je do słoików piekarnik wystudził się raptem o jakieś 30 stopni...
Dzięki za info!
Obserwuj wątek

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka