Dodaj do ulubionych

Dojazd z lotniska w Gdańsku do Chałup

22.07.21, 10:43
Jak najlepiej jest dojechać z lotniska w Gdańsku do Chałup? Przylot w niedziele w sierpniu koło 17. Widze, ze jest połączenie pociągiem o 18, dwie godziny. Nastawić sie na to, czy zamowic transport samochodem? Wiem, ze na tej trasie sa straszne korki, wiec pociąg wydaje sie byc lepszym rozwiązaniem, jesli samolot sie nie spóźni. Bede z dziećmi i bagażem, dam rade pociągiem, transfer samochodem oczywiscie byłby wygodniejszy (nie mam na mysli wynajęcia samochodu, tylko przejazd z kierowca), ale nie chce utknąć w korku. Bede wdzięczna za porady!
Obserwuj wątek
    • ardiss1 Re: Dojazd z lotniska w Gdańsku do Chałup 22.07.21, 10:47
      zdecydowanie pociąg.
      Pierwsza sprawa to kawał drogi z lotniska, a druga, to korki murowane, wiec zdecydowanie lepiej pociągiem. Z okien widzę jaki korek jest na półwysep, to koszmarek momentamismile cały weekend sznury aut...
      • gris_gris Re: Dojazd z lotniska w Gdańsku do Chałup 22.07.21, 12:23
        Dziekuje Wam bardzo! A czy na to połączenie (SKM + reg) mozna/wskazane jest kupienie biletu wczesniej? Czy moze sa automaty w samym pociagu? To na wypadek, gdybym miała mało czasu na lotnisku na złapanie pociagu.
        • gris_gris Re: Dojazd z lotniska w Gdańsku do Chałup 22.07.21, 12:24
          PS. Zle podpielam, miało byc na dole pod wszystkimi odpowiedziami!
          • damartyn Re: Dojazd z lotniska w Gdańsku do Chałup 22.07.21, 12:39
            Z lotniska przechodzisz góra albo dołem do kolejki ( bilet w automacie na peronie), masz połączenie bezpośrednie do Gdyni ,w Gdyni przesiadasz się na pociąg na Hel tu musisz kupić bilet albo w kasie albo u konduktora.
            • gris_gris Re: Dojazd z lotniska w Gdańsku do Chałup 22.07.21, 13:21
              Dziekuje bardzo!
            • turzyca Re: Dojazd z lotniska w Gdańsku do Chałup 22.07.21, 14:16
              A przez internet na cały odcinek się nie da? Łatwiej.

Autorce jadącej z dziećmi przysługuje bilet rodzinny. Dokumenty potwierdzające wiek dzieci i tak ma ze sobą. Tylko w automacie to upiorna opcja, trzeba się przebić przez nieintuicyjną listę zniżek.
            • bradko Re: Dojazd z lotniska w Gdańsku do Chałup 22.07.21, 14:31
              Nie nie nie nie.
              Od zeszłego roku możliwe jest kupowanie biletów wg. "taryfy pomorskiej", która pozwala kupić jeden bilet na całą trasę od lotniska do Chałup. Lepiej, łatwiej i taniej.
              pomorskie.eu/taryfa-pomorska-w-pigulce-przypominamy-gdzie-i-za-ile-kupowac-bilety-kolejowe-w-regionie/
              Napisane jest, że można taki bilet kupić w automacie i w aplikacjach - ale można też u kierownika pociągu, co pewnie będzie łatwiejsze. Możliwa płatność kartą.
              Warto przy okazji powiedzieć, że by nie zwacać uwagi na tabliczki "kierunek Gdynia" i "kierunek Gdańsk Wrzeszcz" na peronach. Obecnie pociągi do Gdyni odjeżdżają z obu peronów, przy czym niektóre jadą przez Wrzeszcz. Należy więc patrzeć na wyświetlacz z pociągami i pójść na peron na nim wskazany.
              Nawiasem - to dla "nietutejszej" jest jeszcze jeden powód, by kupić biilet u kierownika - on wie, czy sprzedać bilet na trasę przez Wrzeszcz, czy przez Gdańsk Osowę.
              • gris_gris Re: Dojazd z lotniska w Gdańsku do Chałup 22.07.21, 14:40
                Wow, wyższa szkoła jazdy smile Dziekuje - dobrze, ze zapytałam na forum, bo bym w życiu tego nie odkryła sama. Czyli u kierownika pociagu nie zapłacę wiecej? Mam go szukac, czy poprosic o bilet, jak bedzie przechodził?
                • szaszka Re: Dojazd z lotniska w Gdańsku do Chałup 22.07.21, 15:25
                  Jesli na peronie nie ma kasy biletowej, a tylko automaty - u kierownika pociagu bilet mozna kupic bez doplaty za wystawienie.
                  Musisz sie do niego zglosic od razu po wejsciu.
                  Jesli wsiadziesz w kierunek Gdansk Wrzeszcz, bedziesz jechala do Gdyni godzine, zamiast 20 min, wez to pod uwage planujac przesiadke.
                  • gris_gris Re: Dojazd z lotniska w Gdańsku do Chałup 22.07.21, 15:33
                    Dzieki, wszystko jasne. Ten pociąg o 18:06 jedzie 25 min, czyli nie przez Wrzeszcz. Bede sprawdzac, zeby nie pomylić peronu, bo by mi mogło uciec połączenie z Gdyni potem.
                    • bradko Re: Dojazd z lotniska w Gdańsku do Chałup 22.07.21, 16:34
                      18:08.
                      Czyli - po wyjściu z "przylotów" do hali skręcić w lewo, ruchomymi schodami na górę i dalej do końca korytarza. Peron I. W Gdyni Głównej nie musisz się nigdzie ruszać, pociąg do Helu jedzie z tego samego toru i peronu.
                      • gris_gris Re: Dojazd z lotniska w Gdańsku do Chałup 22.07.21, 17:52
                        Super, wielkie dzieki!
                • bradko Re: Dojazd z lotniska w Gdańsku do Chałup 22.07.21, 15:27
                  Nie, nie zapłacisz więcej. Zapłaciłabyś, gdyby na lotnisku była kasa biletowa. Kasy tam nie ma, jest tylko automat, a on, z punktu widzenia taryfy opłat, nie jest kasą.
                  Kierownika trudno nie zauważyć, będzie przy pierwszych drzwiach dawał sygnał do odjazdu. Ma swoje miejsce na początku pociągu, więc należy tam pójść i ewentualnie na niego poczekać.
            • kanna Re: Dojazd z lotniska w Gdańsku do Chałup 22.07.21, 16:08
              Albo w aplikacji mobilnej.
              • damartyn Re: Dojazd z lotniska w Gdańsku do Chałup 22.07.21, 16:53
                Dzięki dziewczyny, nie wiedziałam, ze tak można z tym biletem. Tez zawsze przylatuje do Gdańska i dalej na Hel. W tym roku lipa, odwołałam wszystko z powodu kwarantanny w czerwcu ale za rok skorzystam z porad.
    • feiticeira Re: Dojazd z lotniska w Gdańsku do Chałup 22.07.21, 11:24
      Chociaż w niedzielę po południu spodziewałabym się korka raczej w drugą stronę, to dla komfortu wybrałabym pociąg. Droga na półwysep jest wąska , więc i tak pewnie będzie ciasno i mało płynnie.
      • little_fish Re: Dojazd z lotniska w Gdańsku do Chałup 22.07.21, 11:32
        Korki w okolicach Gdańska i półwyspu jak dla mnie tworzą się w zupełnie nieracjonalny sposób 😁 zatem polecam pociąg.
    • figa_z_makiem99 Re: Dojazd z lotniska w Gdańsku do Chałup 22.07.21, 12:27
      Jedź pociągiem, w sezonie są straszne korki, koło 17tej będą korki na pewno.
      • figa_z_makiem99 Re: Dojazd z lotniska w Gdańsku do Chałup 22.07.21, 12:31
        Nie doczytałam, że w niedzielę, jest luźniej ale też mogą być korki na półwysep poza sezonem jeżdżę samichodem ale w sezonie tylko pociągiem. Mieszkam tutaj.
        • treo.tralve Re: Dojazd z lotniska w Gdańsku do Chałup 22.07.21, 14:05
          Ale Ci fajnie. Gdzie mieszkasz,?
          • figa_z_makiem99 Re: Dojazd z lotniska w Gdańsku do Chałup 22.07.21, 14:18
            W Gdyni od 13 lat. Przyjechałam z Warszawy za mężem smile
    • treo.tralve Re: Dojazd z lotniska w Gdańsku do Chałup 22.07.21, 14:04
      Pociag.
      Do zobaczenia tam smile
      • gris_gris Re: Dojazd z lotniska w Gdańsku do Chałup 22.07.21, 14:41
        treo.tralve napisał(a):

> Pociag.
        > Do zobaczenia tam smile

smile windsurfing?
    • kaszub-ska Re: Dojazd z lotniska w Gdańsku do Chałup 22.07.21, 15:44
      Dopiszę tylko, byś nie spodziewała się komfortowej jazdy pociągiem regio do Helu. Zwykle są przeładowane. Brak też miejsc na duże bagaże. Często słyszę, że są spóźnienia i toalety nieczynne (od osób jeżdżących codziennie tą trasą). Wielu turystów narzeka.
      • gris_gris Re: Dojazd z lotniska w Gdańsku do Chałup 22.07.21, 17:55
        kaszub-ska napisała:

> Dopiszę tylko, byś nie spodziewała się komfortowej jazdy pociągiem regio do Hel
        > u. Zwykle są przeładowane. Brak też miejsc na duże bagaże. Często słyszę, że są
        > spóźnienia i toalety nieczynne (od osób jeżdżących codziennie tą trasą). Wielu
        > turystów narzeka.

Dokładnie tego sie spodziewam, ale cóż zrobic!
        Mam nadzieje, ze moze w niedziele po poludniu bedzie ciut lepiej… Jakos bedziemy sobie musieli poradzić.
        • riki_i Re: Dojazd z lotniska w Gdańsku do Chałup 22.07.21, 20:14
          Obserwowałem tę pociągi przez ostatnie 2 tygodnie, ich jakość jest bardzo różna. Niektóre regio składają się z dwóch szynobusów przedzielonych jednym starym wagonem pasażerskim, inne regio to krótki szynobus plus taki sam stary wagon na doczepkę , a są też składy w postaci okropnej przedpotopowej lokomotywy i równie starych składów piętrowych, wyciągniętych gdzieś z szopy w Chojnicach. Reasumując, pojemności tych składów regio są bardzo różne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka