04.08.21, 22:20
Przez przypadek zauważyłam na grupie facebookowej post o zaginionej dziewczynie z miasta niedaleko gdzie mieszkam. Weszłam, poczytałam i tak następne pol godziny spędziłam czytając informacje na jednej ze stron o osobach zaginionych. Pełno smutnych historii.
Tak się zastanawiam - jak to możliwe ze tyle ludzi wychodzi z domu i rozplywa sie. Nie można ich znaleźć. Wyjechali do pracy i ślad zaginął.
Jakoś akurat dzisiaj mocno mnie to ruszyło.
Obserwuj wątek
    • apallosa Re: Zaginieni 04.08.21, 22:30
      Ano możliwe..
      Rokrocznie ginie kilka tysięcy ludzi: od dzieci do staruszków.
      Niedaleko mojego miasta dawno temu zaginął chlopczyk- Tomek Cichowicz. Moja przyjaciółka pamięta go jako zabawnego chłopczyka z olbrzymim smoczkiem w buzi..a to już 31 lat minęło,jak go nie ma.Nic,żadnego śladu.Odnaleziono w USA żołnierza,który jest bardzo podobny do Tomka,ale on nie życzy sobie żadnych badań genetycznych, nic...
      • alicia033 Re: Zaginieni 04.08.21, 23:31
        apallosa napisał:

> Rokrocznie ginie kilka tysięcy ludzi

z czego większość szybko się oficjalnie znajduje, tylko postanawia zerwać dotychczasowe kontakty.
    • iksa.78 Re: Zaginieni 04.08.21, 22:45
      Być może garstka z nich, zupełnie świadomie zrywa kontakt z bliskimi.
      A pozostali...
      • apallosa Re: Zaginieni 04.08.21, 23:10
        Iksa.78- tak,jak najbardziej.
        Był chociażby przypadek,że ,, szczęśliwa żona i matka", która zaginęła,odnalazła się...na plaży w Maroku,jak najbardziej zdrowa, szczęśliwa a absolutnie nie chcąca powracać do Polski.
        Znałam osobiście,choć przelotnie kobietę,która ,, zaginęła" w Libanie,a w rzeczywistości mieszkała tam bez ważnej wizy z żonatym kochankiem i to już dziesięć lat( wczesne lata 90-te). Co z nią się potem stało,pojęcia nie mam.

• 3-mamuska Re: Zaginieni 04.08.21, 23:25
      A no masa ludzi ginie sporo się odnajduje żywych ale tez sporo i martwych.

Ostatnio śledziłam wątek faceta który zaginął przed sylwestrem odnalazł się z miesiąc temu.
      Wypłacił kasę z konta a jeszcze miał spore kłopoty finansowe. Ja nie wiem co bym zareagowała ,gdyby mój facet tak zrobił. W domu mała córka kilkulatka. Brrr.
    • eliszka25 Re: Zaginieni 04.08.21, 23:52
      To jest koszmar dla rodziny. Jak miałam nieco ponad 20 lat zaginął mój bliski kuzyn. On akurat stosunkowo szybko się odnalazł, bo po szczeniacku chciał po prostu uciec przed tarapatami, w które się wpakował, ale co moja ciocia przez niego przeszła, to masakra. Nikomu nie życzę takich przeżyć.
    • ludzikmichelin4245 Re: Zaginieni 05.08.21, 00:15
      Myślę, że jakaś część z zaginionych to tacy, którzy postanowili zacząć nowe życie. Konia z rzędem temu, kto nigdy nie miał chociaż przez chwilę fantazji, żeby "rzucić to wszystko".
      • kkalipso Re: Zaginieni 05.08.21, 00:26
        Zacząć nowe życie to bardzo trudna sprawa w obecnych czasach.
        • ludzikmichelin4245 Re: Zaginieni 05.08.21, 00:32
          kkalipso napisała:

> Zacząć nowe życie to bardzo trudna sprawa w obecnych czasach.
          >

Jeśli nie ma się mediów społecznościowych i jest się gotowym na przykład na porzucenie branży, to jest to imo jak najbardziej do zrobienia.
      • clk Re: Zaginieni 05.08.21, 00:27
        Jasne, można mieć ochotę zmienić swoje życie. Porzucić wszystko i zacząć od nowa. Ale minimum informacji - poza tym jak można zacząć nowe życie bez dokumentów etc.

Ja sobie tego nie jestem w stanie wyobrazić - wiele w życiu przeszłam i wiele jestem w stanie znieść , ale jeśli mój partner wychodzi z domu do pracy i znika bez słowa - nie wyobrażam tego sobie psychicznie
        • ludzikmichelin4245 Re: Zaginieni 05.08.21, 00:35
          A o co chodzi z tym "bez dokumentów"?
          Nie trzeba imo zmieniać tożsamości.
          Z tego co kiedyś czytałam, służby nawet jak namierzą delikwenta, to jeżeli jest pełnoletni, nie informują rodziny, jeżeli delikwent nie wyrazi zgody.
          • ludzikmichelin4245 Re: Zaginieni 05.08.21, 00:35
            Ale nie pamiętam już, czy chodziło o to, że nie mają prawa, czy że nie mają obowiązku.
            • borsuczyca.klusek Re: Zaginieni 05.08.21, 01:14
              Z tego co ja kojarzę, to informują rodzinę że delikwent żyje i nie życzy sobie kontaktu. Na pewno nie informują o miejscu pobytu.
          • 3-mamuska Re: Zaginieni 05.08.21, 01:25
            ludzikmichelin4245 napisał(a):

> A o co chodzi z tym "bez dokumentów"?
            > Nie trzeba imo zmieniać tożsamości.
            > Z tego co kiedyś czytałam, służby nawet jak namierzą delikwenta, to jeżeli jest
            > pełnoletni, nie informują rodziny, jeżeli delikwent nie wyrazi zgody.

Nie informują gdzie natomiast ze żyje i nie chce kontaktu już tak.
            • ludzikmichelin4245 Re: Zaginieni 05.08.21, 01:34
              Ok, to ma sens.
        • kkalipso Re: Zaginieni 05.08.21, 00:38
          Można się ukrywać ale ile 🤨 do każdej pracy są potrzebne dane i konto bankowe ...
          • ludzikmichelin4245 Re: Zaginieni 05.08.21, 00:41
            No ale zakładając, że ukrywamy się na przykład przed partnerem, znajomymi i rodziną, a nie przed komornikiem czy mafią, to po co właściwie zmieniać tożsamość?
            Wystarczy zmiana numeru i innych podstawowych danych kontaktowych i wyjazd gdzieś daleko.
            • kkalipso Re: Zaginieni 05.08.21, 00:45
              Tu zakładamy że po osobie ślad zaginął - dla wszystkich! Proszę jeszcze raz przeczytać post startowy.
              • ludzikmichelin4245 Re: Zaginieni 05.08.21, 00:52
                kkalipso napisała:

> Tu zakładamy że po osobie ślad zaginął - dla wszystkich! Proszę jeszcze raz prz
                > eczytać post startowy.
                >
                Tylko jak w praktyce to wygląda, gdy mówimy o zaginięciu śladu? Bo rozumiem, że chodzi o taką sytuację, w której od wyjścia z domu z teczką o 8 rano nie ma danych logowania telefonu, nie ma transakcji na karcie, nie wiem, monitoringu?

• kkalipso Re: Zaginieni 05.08.21, 01:02
                  Od zgłoszenia na policję.
                  • ludzikmichelin4245 Re: Zaginieni 05.08.21, 01:04
                    Co od zgłoszenia na policję?
          • turzyca Re: Zaginieni 05.08.21, 00:44
            Nie do każdej. Serio, wiele branż stoi wypłatą do ręki.
            • kkalipso Re: Zaginieni 05.08.21, 00:46
              Czyli na czarno wypłacają?
              • kkalipso Re: Zaginieni 05.08.21, 00:48
                Cholera zatrudniają miało być.
                • borsuczyca.klusek Re: Zaginieni 05.08.21, 01:16
                  Podejrzewam, że jak wyjedziesz zagranicę i zatrudnisz się w gastro to nikt jakichś szczególnych dokumentów nie wymaga.
          • ludzikmichelin4245 Re: Zaginieni 05.08.21, 00:44
            Swoją drogą, czytałam kiedyś historię o niestandardowym pomyśle na ucieczkę - odkryto, że pewien człowiek od kilku lat symulował zanik pamięci, wskutek którego rzekomo nie poznawał rodziny, nie pamiętał zdarzeń z przeszłości itd.
          • borsuczyca.klusek Re: Zaginieni 05.08.21, 01:20
            Z takich historii znana jest sprawa Petry P. Kobieta skutecznie ukrywała się przez 30 lat, nie wiadomo dlaczego zerwała kontakt z rodziną.

www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-zaginiona-kobieta-odnalazla-sie-30-lat-po-tym-jak-mezczyzna-,nId,1893783#crp_state=1

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka