karolcia_1986
09.08.21, 16:11
Witam nazywam się Karolina jestem tu nowa i przychodzę z problemem,
Moja córka już młoda nastolatka ma 13 lat i nie chce jest wielu rzeczy zastanawiam się czy to jakieś własne upodobania czy wymysły
Bo właściwie zaczęło się to w wieku 6-7 lat przestała jeść kilka wybranych produktów z wiekiem było coraz gorzej, to co zaraz opiszę utrzymuje się od wieku ok 10-11lat
Jakoś nie martwiłam się o nią bo ma przeciętna wagę ale bardziej denerwuje mnie to że ja robię obiad lub moja mama czy siostra to trzeba dla niej zrobić drugi, nie przejdzie tzw. przeglodzenie tzn. jak nie zje obiadu to musi czekać do kolacji żeby coś zjeść nie przejdzie bo ona już sobie prostsze kanapki,sałatki , jugurtu soki itp. więc sobie zrobić i nie będzie głodna ale gdy nie ma produktów które je to potrafi nie jeść cały dzień aż się o nia martwię i pojadę do sklepu 10 km po jej jedzonko (mieszkamy na wsi dość daleko od miasta ) jak jakieś nielubiane produkty ukryje w lubianym jedzeniu to już zje ale jak zobaczy to pluje i się awanturuje że ja otróć chcę
Tutaj nielubiane i lubiane produkty
Nielubiane:
Cebula
Buraczki
musztardę
ketchup
Wołowina
Wieprzowina
Indyk
Wędliny kiełbasy (prócz kilku)
Gulasze, sosy pieczeniowy, sosy własne itp
Pieczarki i inne grzyby
Większość produktów mlecznych (kilka wyjątków)
Większość zup (lubi 4 tylko)
Kurczak(prócz fileta i udka)
Ryby (prócz mintaja,markeli i paluszków)
Rosół tak, nie lubi rosołu
Jajka
Truskawki i produktu z nich robione
Może o czymś zapomniałam bo tego dużo jest
uwaga uwaga Lubiane:
Suche: ziemniaki, makaron,bułka
Jakaś mizeria, sałatka
Niektóre jogurty
Produkty mleczne: jogurt śmietaną mleko
Filet,udko z kurczaka
Ryż z sosami Bez cebuli oczywiście
Zupa krem z dyni (tutaj mogę ukryć różne rzeczy np. gotowane warzywa ,mięsko ) kapuśniak,Krupniczek , ogórkowa
Ważna uwaga od córki: jak jest rosół to robię z niego inna zupę i ona wtedy nie zje , potrafi siedzieć w kuchni jak robię obiad i dokładnego się przypatrywać moja mama to mówi się jej się w d*pie poprzewracało i chyba ma rację
N śniadanie najchętniej je: wybrana bułkę z wybraną wędliną (jedna tylko) , jeden rodzaj płatków,
Obiad: ziemniaki bez koperku ,bez tłuszczyku schab tylko z fileta kurczaka (dam porównanie co my jemu (cała rodzina lecz niej)) a i zapomniałam dodać że mam też drugą córke (9l)która je normalnie (gdy były małe rozwiodłam się z ich ojcem)
Kolacja : to samo co na śniadanie no może + budyń i kisiel
Doradźcie coś proszę, bo ja już nie daje rady