Dodaj do ulubionych

Badanie krwi

11.08.21, 09:06
Syn 2 tygodnie temu podkręcił kostkę (wątek zakładałam nawet). Kostka jest lekko jeszcze opuchnięta, nic nie boli, młody zgodnie z zaleceniem ortopedy ma przerwę w aktywności jeszcze tydzień . Dziś miałam z nim iść na kontrolne badania krwi (naszej pediatrze coś w wynikach się nie podobało w czerwcu i kazała skontrolować za jakiś czas) , w tym ob i crp. Czy ma to sens? Czy nie powinnam odczekać jeszcze z tydzień?
Obserwuj wątek
    • 1matka-polka Re: Badanie krwi 11.08.21, 09:07
      "młody zgodnie z zaleceniem ortopedy ma przerwę w aktywności jeszcze tydzień."

W jakim sensie przerwę?
      • alfa36 Re: Badanie krwi 11.08.21, 09:14
        Zero treningów a spacery (nie za długie) w skarpecie usztywniającej plus smarowanie.
        • 1matka-polka Re: Badanie krwi 11.08.21, 09:18
          Ok, juz myslalam, ze trafil na takiego konowala jak ja, ktory kazal mi lezec 3 tyg. po skreceniu kolana🙄
        • wapaha Re: Badanie krwi 11.08.21, 09:18
          o , fajnie że piszesz
          czyli nie ma żadnego urazu stawu- to super smile
          najlepiej byłoby zadzwonic do pediatry i po prostu spytać - czy wynik po kontuzji będzie dla niej miarodajny
          • alfa36 Re: Badanie krwi 11.08.21, 09:37
            Do lekarza poszłam po tygodniu, bo syn pobiegał i kostka, która już prawie normalnie wyglądała, znów spuchła. Usg nic szczególnego, rtg nie widziała sensu robić. Młody nie może już wytrzymać w domu.
            Dzwonię do pediatry.
          • alfa36 Re: Badanie krwi 11.08.21, 09:48
            Pediatra kazała jeszcze z tydzień poczekać. A teraz mam kolejny dylemat. Jutro syn ma drugą dawkę szczepienia. Czy w związku z tym też należy czekać z kontrolną mirfologią? Jeśli tak, to ile czasu?
            • nickbezznaczenia Re: Badanie krwi 11.08.21, 09:51
              Dlaczego nie zapytalaś lekarki?
              • alfa36 Re: Badanie krwi 12.08.21, 08:40
                Zapomniałam.
            • wapaha Re: Badanie krwi 11.08.21, 10:08
              Zadzwon jeszcze raz i dopytaj lekarki co w tej morofologii jej sie nie podobało
              Ale skoro nie każe powtarzac jak najszybciej-to pewnie nic, co byłoby przeciwskazaniem do szczepienia
              • alfa36 Re: Badanie krwi 11.08.21, 13:34
                Jej zdaniem wyniki wskazywały na infekcję. Faktem jest, że badanie było rano a po południu syna bolało gardło i kilka następnych dni miał delikatny katar.
                • wapaha Re: Badanie krwi 11.08.21, 16:51
                  tylko tyle ?
                  i dlatego że podejrzewała infekcję zleciła ponowną morfologię ?
                  troszkę dziwne postepowanie wg mnie

ale jesli tak- to zaszczepiłabym
                  • alfa36 Re: Badanie krwi 11.08.21, 17:22
                    Nie, nie byliśmy przed szczepieniem. To była kontrolną morfologia, którą zrobiłam że swojej inicjatywy, bo w sumie to byłam ciekawa, czy syn nie ma przeciwciał. Zrobiłam morfologię niejako przy okazji robienia przeciwciał (nie miał, mimo że covid w domu był) i witaminy d(ma ledwie 20, mimo że suplementujemy). Lekarce nie podobał się rozmaz: granulocyty kwasochłonne 1 (3-8), segmentowane 37 (40-60), limfocyty 51 (15-45). Poza tym eozynofile 1,5 (3-8), limfocyty 47,5 (20-45), neutrofile 40,9 (46-75). Kazała powtórzyć za jakiś czas badania.
                    • wapaha Re: Badanie krwi 11.08.21, 17:24
                      Faktycznie rozjechany ten rozmaz
                      ( dojrzewanie , szybko rośnie ? )
                      • alfa36 Re: Badanie krwi 11.08.21, 17:39
                        To prawda, bardzo szybko rośnie. Może stąd i poziom Wit d (23) nie urósł, bo bierzemy rodzinnie i mi z 20 do 50 podskoczył a synowi nie. To możliwe? Przyszło mi też do głowy, że mógł przejść covid bezobjawowo i nie wytworzył przeciwciał a w morfologii jest to widoczne (badanie 2 miesiące po kwarantannie - choroba w domu).
                        • wapaha Re: Badanie krwi 12.08.21, 09:57
                          pasowałoby do akcji pocovidowych ( łącznie z kontuzją, bo aparat więzadłowy , mięsniowy jest osłabiony po chorobie )
                          • alfa36 Re: Badanie krwi 12.08.21, 10:52
                            Tyle, że syn objawów żadnych nie miał w czasie kwarantanny. Mimo to szczerze zdziwiłam się brakiem przeciwciał, bo jednak choroba w domu....
                            • wapaha Re: Badanie krwi 12.08.21, 16:20
                              u mnie to samo
                              takie to widzisz nieprzewidywalne guano
                      • memphis90 Re: Badanie krwi 11.08.21, 19:42
                        Niekoniecznie rozjechany. Wartości % mają to do siebie, że zawsze muszą dać 100%. Jak przy infekcji wirusowej podskoczą limfocyty, to statystycznie pozostałych musi wyjść trochę mniej.
                        • alfa36 Re: Badanie krwi 11.08.21, 22:46
                          W innych jednostkach limfocyty 1,86 tys/ql (1-3), czyli w normie, natomiast już neutrofile 1,60 tys (2,5-5,4), eozynofile 0,06 tys (0,10-0,8).
                      • alfa36 Re: Badanie krwi 12.08.21, 10:38
                        Z tym dojrzewaniem/rośnięciem taki rozjechany rozmaz może być związany? Przez ostatni rok syn urósł jakieś 10 cm i z chłopczyka zrobił się facetem🙈
            • marszawka Re: Badanie krwi 11.08.21, 10:56
              Po szczepieniu lepiej odczekać. Ja zrobiłam tydzień po szczepieniu i wyszły wysokie monocyty chyba. Ale to według lekarza reakcja na szczepionkę. CRP tez może wzrosnąć jako wynik wywołanego stanu zapalnego- po szczepieniu.
              • alfa36 Re: Badanie krwi 11.08.21, 16:42
                Ile odczekać?
                • panna.w.paski Re: Badanie krwi 11.08.21, 17:39
                  Mnie diagnosta laboratoryjny powiedział, że po szczepieniu morfologię powinnam zrobić po 2-3 tygodniach. Pytałam na grupie FB Szczepienia-rozwiewamy wątpliwości.
                  • alfa36 Re: Badanie krwi 11.08.21, 17:51
                    Dzięki za info.
                    • marszawka Re: Badanie krwi 11.08.21, 18:31
                      Dokładnie tyle ile panna podała wyżej.
    • aguar Re: Badanie krwi 12.08.21, 09:13
      W ogóle mu nie badaj "kontrolnie" morfologii. Zbadaj, gdy to będzie potrzebne dla lekarza sportowego do uzyskiwania zdolności.
      • alfa36 Re: Badanie krwi 12.08.21, 15:39
        Rzeczywiście coś mnie podkusiło, żeby zrobić zdrowemu dziecku morfologię. I mam stresaaa, tym bardziej, że lekarka kazała powtórzyć po miesiącu a jakoś się nie składało (szczepienie, podkręcenie kostki, wyjazd...). Przy czym młody zdrowy i szczęśliwy, sama radość 🙂

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka