Dodaj do ulubionych

Instruktor jogi- zarobki

16.08.21, 16:02
Luźny wątek, bez żadnej spiny powodowany czysta ciekawością. Czy instruktor jogi to dobrze opłacany zawód? Ile taka osoba może zarabiać? Tak wiem pytanie w stylu Grażyny ale bardzo jestem ciekawa

Nie nie mam planów na przebranżowienie jakby ktoś pytał
Obserwuj wątek
    • abecadlowa1 Re: Instruktor jogi- zarobki 16.08.21, 16:11
      To zależy. Jeżeli pracuje w fitnessklubie to zarabia podobnie jak inni trenerzy/instruktorzy. Jeżeli prowadzi własną szkołę, to też zależy wink
    • alba27 Re: Instruktor jogi- zarobki 16.08.21, 16:17
      Myślę że między 1000 a 10000 zł, podobnie jak fryzjerka. Mam nadzieję że zaspokoilam twoją ciekawość.
    • z.szarych.stron Re: Instruktor jogi- zarobki 16.08.21, 16:25
      Zawód chyba nie należy do szalenie stresujących? Nie znam absolutnie żadnego instruktora jogi ( fryzjera też nie, jakby co).
      • mae224 Re: Instruktor jogi- zarobki 16.08.21, 16:26
        Co miałby stres do zarobków?
        • z.szarych.stron Re: Instruktor jogi- zarobki 16.08.21, 16:40
          Rozpatruję pod kątem ewentualnym plusów.
    • mae224 Re: Instruktor jogi- zarobki 16.08.21, 16:25
      Może pomóc ci informacja, że wszyscy trenwrzy, ktorych miałam, mieli dodatkowo etat, oprocz bycia instruktorem, więc zakładam, że raczej to "dorabianie".
    • picathartes Re: Instruktor jogi- zarobki 16.08.21, 16:28
      Bardzo dużo za godzinę, ale mało godzin w tygodniu - bo ile Twoje ciało da radę jogę ćwiczyć dziennie?

Inaczej zarabiasz, jeśli masz swoją firmę/ szkołę/ retreats, a inaczej jeśli jesteś instruktorką na godziny.
      Można się z tego dobrze utrzymać, jeśli masz głowę do biznesu i umiesz rozszerzyć działalność/ zatrudnić innych/ działać online i w mediach. Inaczej - to praca hobby.
      • nowaktola78 Re: Instruktor jogi- zarobki 16.08.21, 17:21
        Ta odpowiedź jest właśnie najbliższa moim obserwacja.
        • picathartes Re: Instruktor jogi- zarobki 17.08.21, 13:53
          > Ta odpowiedź jest właśnie najbliższa moim obserwacja.

Moim też. Jestem instruktorką big_grin (sportową, ale nie jogi)
          • nowaktola78 Re: Instruktor jogi- zarobki 17.08.21, 17:12
            Jesteś zadowolona z pracy? Na pewno lepsze to niż 8 h przed kompem
            • picathartes Re: Instruktor jogi- zarobki 17.08.21, 17:41
              Jasne smile
              Kiedyś miałam pracę 8h przed kompem.

Ta praca to moja absolutna pasja, nawet jak czasem stres albo godziny pracy dają mi popalić. Mąż mówi, że mi zazdrości, że robię to, co kocham smile
      • afro.ninja Re: Instruktor jogi- zarobki 17.08.21, 16:47
        Jak bylam na lekcji jogi, instruktorka pokazala co mamy robić i chodziła między ludźmi i jak robili coś źle, to ich poprawiała. Nie ćwiczyła z nami bez przerwy.
    • ichi51e Re: Instruktor jogi- zarobki 16.08.21, 16:31
      Zalezy jakie masz kontakty czy jestes dobra i gdzie.
      Trenerów różnorakich jak mrowkow no i mamy Lewandowska i jakies boname’y co ledwie wiążą koniec z koncem…
      • nowaktola78 Re: Instruktor jogi- zarobki 16.08.21, 17:21
        To na pewno, trzeba wyrobić sobie dobra opinie
    • kotejka Re: Instruktor jogi- zarobki 16.08.21, 20:57
      To dość łatwe
      Zajęcia z jogi w karnecie kosztują.okolo 20 zł
      Teraz policz ile grup i ile zajęć tygodniowo
      Minus zusy i koszty
      To przy własnej dzialalnosci
      Jak dużo pracuje, to raczej ssporo więcej niż średnia krajowa
      • mae224 Re: Instruktor jogi- zarobki 16.08.21, 21:46
        Odlicz święta, wakacje, policz, że na niektórych zajęciach jest kilka osób, wynajem sali, prąd, sprzatanie pozostaje wciąż na tym samym poziomie kosztów.
        • kotejka Re: Instruktor jogi- zarobki 16.08.21, 21:50
          no niech będą 3 grupy dziennie, po kilkanascie - przyjmijmy 15, osób to masz 300 zł za zajęcia
          900 dziennie
          razy 5 dniu tygodniu
          • mae224 Re: Instruktor jogi- zarobki 16.08.21, 21:56
            No i każde zwolnienie = utrata zarobkow.
            • kotejka Re: Instruktor jogi- zarobki 16.08.21, 21:58
              to tak
              ale instruktory jogi są raczej bardzo dobrego zdrowia big_grin
          • trampki-w-kwiatki Re: Instruktor jogi- zarobki 17.08.21, 11:08
            Policz teraz ile kosztuje wynajem sali, podatek od nieruchomości, księgowość, opłaty za śmieci/ogrzewanie/wodę/ prąd, comiesięczne dokupowanie wody/karimat czy innego sprzętu, comiesięczne naprawy hydrauliki w toaletach, OC, klimatyzatory i wtedy można dopiero oszacować jakie to kokosy zostają temu panu od jogi.
          • picathartes Re: Instruktor jogi- zarobki 17.08.21, 14:10
            > 900 dziennie
            razy 5 dniu tygodniu

Aaaaaaa!
            Bosz, uchroń biznesy przed takim liczeniem smile

Koszty, moja droga, koszty. Wynajmij pomieszczenie w dobrej lokalizacji. Opłać, ubezpiecz, zapłać własne ubezpieczenie oraz licencję muzyczną.
            Opłać licencję jogową + kursy/ egzaminy uzupełniające co rok albo dwa. Kursy pierwszej pomocy.

Sprzęt.
            Ubrania.

Zrób/ opłać stronę internetową. Marketing. Apkę dla klientów (choćby do bukowania sesji). Apki do marketingu.
            Dolicz czas potrzebny na marketing, stronę, robotę papierkową (czasem więcej odpowiadasz na maile i telefony niż pracujesz!)

Opłać i dolicz dojazdy do pracy. Bo przecież chyba żadna joginka nie pracuje trzech zajęć (po 90min każde + co najmniej pół godziny, a raczej godzina na ogarnięcie miejsca przed i po zajęciach, rozmowy z klientami) w jednym miejscu pod rząd? Wiesz, ile to godzin w pracy dzienne wyjdzie? Minimum 8 łącznie z robotą papierkową i okołopodobną.

I podstawowe pytanie: która joginka da radę pracować 3x 90 minut pięć razy w tygodniu i jak długo można tak pociągnąć??? Przecież po kilku miesiącach będzie wymagać rehabilitacji. Nie da się tyle i tyle nie wolno, chyba że joginka ma 20 parę lat i jeszcze może smile
            Jedne, góra dwa zajęcia na dzień to jeszcze się da.

Odlicz sobie teraz z 8 tygodni bezpłatnego urlopu. Oraz te dodatkowe nisko zarobkowe tygodnie wakacyjne, kiedy po prostu klientów jest mniej, bo też są na wakacjach
            Każdy uraz to koszty fizjoterapii i minimum tydzień zwolnienia (niepłatnego), a często i miesiąc.

A jeśli pracujesz jako joginka dla kogoś czy dla klubu to dostajesz ułamek tego, co klub zarabia na klientach. Nie mam pojęcia o stawkach polskich, ale u nas trenerka pracująca dla kogoś dostaje co najwyżej jedną piątą- jedną czwartą tego, co ja wyciągam za godzinę (albo i za 45min big_grin), a czasem i jedną dziesiątą. A ja mam małe grupy, 6-12 osób.
            • a23a23 Re: Instruktor jogi- zarobki 17.08.21, 15:47
              picathartes napisał(a):

> Opłać licencję jogową + kursy/ egzaminy uzupełniające co rok albo dwa. Kursy pi
              > erwszej pomocy.

Co to jest licencja jogowa?
              • picathartes Re: Instruktor jogi- zarobki 17.08.21, 16:05
                > Co to jest licencja jogowa?

Mój słowotwór. Nie mam pojęcia jak to się po polskiemu nazywa smile

Ja muszę swoją licencję odnawiać co dwa lata zbierając CEC (Continuing Education Credit) i to się wiąże z robieniem dodatkowych kursów czy uzupełnianiem kwalifikacji np poprzez uczestnictwo w konferencjach branżowych.
                Wszystko jedno w jaki sposób zbierasz punkty CEC, zawsze musisz włożyć w to pieniądze i czas smile

Niektóre inne branże też tak mają (lekarze na pewno), więc przypuszczam, że nauczyciele jogi też.
                • a23a23 Re: Instruktor jogi- zarobki 17.08.21, 18:41
                  picathartes napisał(a):

Dzięki za wyjaśnienia smile

> Niektóre inne branże też tak mają (lekarze na pewno), więc przypuszczam, że nau
                  > czyciele jogi też.

Czyli, żeby prowadzić zajęcia trzeba mieć hmm... coś w rodzaju licencji trenera? I to jest wymaganie, żeby w ogóle móc uczyć, czy tylko zalecane i po tym ludzie wybierają "lepszego" trenera?
                  (Bo lekarz bez licencji pracować nie może zupełnie, a jak to funkcjonuje w około-fitnesowym świecie?)
                  • klementyna156 Re: Instruktor jogi- zarobki 17.08.21, 19:57

> Czyli, żeby prowadzić zajęcia trzeba mieć hmm... coś w rodzaju licencji trenera
                    > ? I to jest wymaganie, żeby w ogóle móc uczyć, czy tylko zalecane i po tym lud
                    > zie wybierają "lepszego" trenera?
                    > (Bo lekarz bez licencji pracować nie może zupełnie, a jak to funkcjonuje w okoł
                    > o-fitnesowym świecie?)
                    No jasne. A jakżeby inaczej? Przez kilka lat prowadziłam zajęcia fitness (nie jogę) - bez uprawnień nikt cię nie zatrudni, żaden klub, nawet najmniejszy. Trzeba robić szkolenia, mieć papiery, rozwijać się. A to kosztuje, utrzymanie licencji też.
                    • picathartes Re: Instruktor jogi- zarobki 17.08.21, 20:13
                      > bez uprawnień nikt cię nie zatrudni, żaden klub, nawet najmniejszy.

Dokładnie tak.
                      Nikt nie zatrudni, a przede wszystkim nikt nie ubezpieczy bez ważnej licencji. I jak licencji nie odnowisz, to oczywiście ubezpieczenie przestaje być ważne. A np jak nie odnowisz kursu pierwszej pomocy w terminie, to licencja również traci ważność.

Są jakieś podrzędne klubiki, które zatrudniają bez uprawnień, ale dużo ryzykują, bo jak im się noga gdzieś powinie, to ubezpieczalnia będzie miała haka, by unieważnić polisę.
                    • a23a23 Re: Instruktor jogi- zarobki 17.08.21, 22:49
                      klementyna156 napisał(a):

> No jasne. A jakżeby inaczej? Przez kilka lat prowadziłam zajęcia fitness (nie j
                      > ogę) - bez uprawnień nikt cię nie zatrudni, żaden klub, nawet najmniejszy.

Ok, to pozwól że dalej podrążę smile Kto wydaje takie licencje i na jakiej podstawie? Każdy może sobie założyć szkołę i oferować "szkolenia na trenera", czy jest to bardziej sformalizowane?

Bo znalazłam tylko, że istnieje Polski Związek Trenerów Personalnych i Instruktorów Fitness , który licencje wydaje na podstawie punktów edukacyjnych lub ukończonych szkoleń. Ale czy to jest tylko jedna taka organizacja (przez analogię do lekarzy - jest tylko jedna Izba Lekarska) czy też kilka ze sobą konkurujących?

I rozumiem, że bez tego nie moża się w klubach zatrudnić. A co z prowadzeniem swojej działalności i lekcji indywidualnych ze swoimi kursantami? Też bez licencji nie można? Trochę przez inną analogię - w szkole bez uprawnień pedagogicznych się nie da pracować, ale już udzielać korepetycji (nawet legalnie z dg) już bez papierów można.
                      • klementyna156 Re: Instruktor jogi- zarobki 17.08.21, 23:04
                        No w teorii można takie zajęcia indywidualnie, na działalności gospodarczej, prowadzić. Ale jako kto? Amator sportu? Z reguły instruktor podaje w opisie swoich zajęć, co prowadzi, jakie ma uprawnienia. I taki bez kursów, licencji to co napisze - że lubi sport i chce prowadzić zajęcia? No jakoś musi sprzedać swoją ofertę przecie. Jeśli ma sensowny papier jest bardziej wiarygodny przecież. Tzn. pewnie absolwent AWF-u robotę znajdzie, ale już reszta potrzebuje jednak kursów i licencji, albo choć lat pracy w zawodzie.
                        Licencje wydają różne programy fitnessowe i stowarzyszenia. Zależy, czego oczywiście. Mnie interesował jeden, konkretny autorski program, w nim się szkoliłam i zdobywałam uprawnienia. I jako jego licencjonowany przedstawiciel zgłaszałam się do klubów z propozycją współpracy. I nie, nie był to żaden krajowy związek trenerów tylko międzynarodowy program fitness, w którym się specjalizuję. Jest ich setki i tak, oczywiście, konkurują ze sobą. W klubach masz np. popularne Les Mills, które prowadzi kilka swoich programów, takich jak body combat, body pump czy body balance - wszystkie wymagają ukończenia kursów, żeby w nich prowadzić zajęcia, tu jeszcze dodatkowo kluby płacą licencję za prawa do korzystania z tych nazw i ich marki, poza stawkami dla instruktorów. Ale - jak mówię - są setki, tysiące różnych kursów, programów, licencji fitnessowych, szkół, akademii itd. Różnej wartości, oczywiście, bywają nawet i kursy online (jogi też), serio, serio.
                      • picathartes Re: Instruktor jogi- zarobki 18.08.21, 17:11
                        > Kto wydaje takie licencje i na jakiej podstawie? Każdy może sobie założyć szkołę i oferować "szkolenia na trenera", czy jest to bardziej sformalizowane?

Jest wiele szkół, niektóre są świetne, niektóre beznadziejne smile

Dobre szkoły mają akredytacje państwowych albo międzynarodowych organizacji sportowych: NCCA, EREPS, USREPS. Przypuszczam, że Polski Związek Trenerów Personalnych i Instruktorów Fitness jest jedną z takich organizacji, choć akurat akredytacja polska nie gwarantuje akredytacji międzynarodowej, o to jest o wiele trudniej.

Prowadzić własną działalność możesz, studio też możesz otworzyć, bo nie jest to zawód ściśle regulowany. Ale już się na przykład nie ubezpieczysz.
            • norra.a Re: Instruktor jogi- zarobki 17.08.21, 16:13
              Serio myslisz, ze joinka cwiczy cale 90minut? Przeciez instruktor wieksza czesc czasu poswieca na korygowanie postaw uczniow, a nie na aktywne cwiczenia.
              • picathartes Re: Instruktor jogi- zarobki 17.08.21, 16:24
                > Serio myslisz, ze joinka cwiczy cale 90minut? Przeciez instruktor wieksza czesc czasu poswieca na korygowanie postaw uczniow, a nie na aktywne cwiczenia.

Na zajęciach zawsze się dużo ćwiczy, nawet jeśli się "nie ćwiczy". Wiele lat chodziłam na jogę, większość instruktorów dużo pokazuje. Nie da się inaczej, bo jak masz większą grupę, to musisz dobrze pokazać ćwiczenie, ludzie potrzebują "widzieć" pozę. Nie da się większej grupy niż 3-4 osobowej indywidualnie korygować, bo na każdego musisz poświęcić te 10-30 sekund. Jak chcesz skorygować grupę 15-osobową?

Znam to z autopsji. Na grupowych zajęciach dużo się pokazuje i to jednak szkodę mięśniom na dłuższą metę robi. Ja muszę po każdym bloku 6-10 tygodniowym, gdzie prowadzę zajęcia grupowe tylko 5h w tygodniu i to wyłącznie w trzy dni w tygodniu, zrobić sobie solidną przerwę od ćwiczeń.

I nigdy nie ćwiczę razem z klientami, ale 15 przysiadów tu, 5 przysiadów tam, potem kolejna grupa kilka godzin później, niby nic - a jednak mięśnie nie mają tych potrzebnych 48h odpoczynku i po kilku miesiącach masz "z niczego" kontuzję. A gdzie jeszcze moje prywatne treningi wcisnąć?

Przy zajęciach 1 na 1 z prywatnymi klientami się faktycznie nie ćwiczy. Tam możesz sobie pozwolić na zademonstrowanie ćwiczenia i potem wyłączne korygowanie. Ale przy większej grupie jest to fizycznie awykonalne.
                • norra.a Re: Instruktor jogi- zarobki 17.08.21, 16:35
                  Moja kolezanka instruktorka sama praktykuje w domu i dodatkowo jezdzi regularnie na warsztaty, zeby sie porzadnie zmeczyc, mowi, ze bycie instruktorem nawet w czesci nie zapspakaja jej potrzeby cwiczen.
                  • picathartes Re: Instruktor jogi- zarobki 17.08.21, 16:46
                    No rany, oczywiście że nie zaspokaja!

Ale nie o to chodzi. Mięsień potrzebuje 48h na regenerację, nawet jeśli poćwiczyłaś "za mało" i nic Cię po ćwiczeniach nie boli i nawet się nie zmęczyłaś. Jeśli teraz zademonstrujesz tę jogę, weźmy przez 30 minut, potem 6 godzin później znów przez 30 minut, następnego dnia rano odbębnisz swoją zaawansowaną jogę przez 75 minut, potem poplanujesz nowe zajęcia i i jeszcze kilka pozycji wykonasz, następnego dnia rano 2x zajęcia i jedne wieczorem, kolejnego dnia własna joga.. i myślisz, że ile ciało wytrzyma?

Ja jestem permanentnie "niedoćwiczona", bo sama, z wyboru, ćwiczę 10 razy trudniej i intensywniej niż to, co na moich zajęciach.
                    Niestety permanentnie odkładam własne treningi, bo wiem, że jak poćwiczę siłowo sama więcej niż raz w tygodniu, to się po prostu uszkodzę, bo robię wszystko za często. Nie za dużo, a właśnie za często.
      • mae224 Re: Instruktor jogi- zarobki 16.08.21, 22:09
        Znalazłam info na jednej steonie 1500-3500 netto, pewnie w zależności od miasta, ilości godzin i cwiczacych.
    • savignonblanc Re: Instruktor jogi- zarobki 17.08.21, 06:38
      Nie wiem, ale ten na którego zajęcia chodzę ma oprócz tych zajęć normalna prace, bo twierdzi ze z jogi by raczej nie wyżył.
      • marta.graca Re: Instruktor jogi- zarobki 17.08.21, 16:48
        Moja nauczycielka jogi też ma "normalną" pracę obok jogi- jest fotografem.
    • maly_fiolek Re: Instruktor jogi- zarobki 17.08.21, 14:28
      Raczej mało - i to raczej jako zajęcie dodatkowe 2-4h w tygodniu.
    • znowu.to.samo Re: Instruktor jogi- zarobki 17.08.21, 15:26
      Jakiś bardzo znany i lubiany to może i osiągnie jakieś znaczące sumy
    • norra.a Re: Instruktor jogi- zarobki 17.08.21, 16:01
      Moja znajoma zarabia 60zl za godzine pracujac w klubie na umowie o dzielo, ma moze 10 godzin tygodniowo. Oprocz tego ma kilku prywatnych klientow, do ktorych dojezdza. Fajna praca dla mlodej mamy, ktora nie widzi sie w w pracy na caly etat.
      • picathartes Re: Instruktor jogi- zarobki 17.08.21, 16:13
        > Fajna praca dla mlodej mamy, ktora nie widzi sie w w pracy na caly etat.

To prawda.
        Jak się już dobrze w tej pracy ogarnie i da się w klientach przebierać, to można sobie godziny bardzo ładnie poukładać. Ja obecnie cztery razy w tygodniu kończę pracę przed 12 w południe (a czasem to w ogóle przed 9 rano), a wyciągam pensję pełnoetatową.
        Ale to z czasem przyszło, na początku zasuwałam od wczesnego rana do późnego wieczora, z czterema dziurami każdego dnia w kalendarzu big_grin
      • mae224 Re: Instruktor jogi- zarobki 17.08.21, 16:58
        Fajna praca, bez urlopu, bez świadczeń, bez gwarancji, ile zarobisz. Może dla studenta, ale dla młodej mamy? Żeby dziecko utrzymać?
        • norra.a Re: Instruktor jogi- zarobki 17.08.21, 17:00
          To tez prawda... zwlaszcza teraz w czasie korony, kolezanka finansowo niestety to mocno odczula.
        • picathartes Re: Instruktor jogi- zarobki 17.08.21, 17:09
          > Fajna praca, bez urlopu, bez świadczeń, bez gwarancji, ile zarobisz. Może dla studenta, ale dla młodej mamy? Żeby dziecko utrzymać?

Zależy, jak rozwiniesz działalność. Zależy, jak ogarniasz płatności. Abonamenty 3-, 6- i 12-miesięczne są dobrym zabezpieczeniem. Dobry kontrakt z klientem, gdzie klient nie może sobie ot tak nie przyjść na zarezerwowane zajęcia.
          Zależy gdzie możesz prowadzić zajęcia i jakie masz koszty. Możesz zatrudnić kogoś na zastępstwo podczas urlopu/ zwolnienia albo p[o prostu na weekendy czy godziny, których Ty nie chcesz pracować; Ty odpoczywasz, a ktoś pracuje na Twoje.
          Gwarancji, ile zarobisz, nie masz, ale w pewnym momencie dochodzisz do punktu, że masz więcej potencjalnych klientów niż możesz przyjąć. To w zasadzie jest gwarancja zarobków, prawda?
          Przy wyższych zarobkach warto opłacić sobie ubezpieczenie "pensji" na wypadek choroby itp.

Ja bym obecnie samodzielnie dwójkę dzieci utrzymała, biednie, ale by wystarczyło. Po 2.5 roku od rozpoczęcia działalności smile
          • mae224 Re: Instruktor jogi- zarobki 17.08.21, 17:48
            Mimo lockdownów covidowych?
            • picathartes Re: Instruktor jogi- zarobki 17.08.21, 17:56
              Mnie lockdown nie dotknał. Zamknęli siłownie i kluby, a ja podwoiłam obroty 😊
              Pracuję na dworze, i byłam na dworze jeszcze przed korona 😉
              • mae224 Re: Instruktor jogi- zarobki 17.08.21, 19:33
                Ale to chyba nie w Polsce.
                • picathartes Re: Instruktor jogi- zarobki 17.08.21, 20:20
                  > Ale to chyba nie w Polsce.

No nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka