ichi51e Re: Ultimatum od partnera. 30.08.21, 18:00 dałabym mu ultimatum rzuca wiarę albo się rozstajemy. Odpowiedz Link Zgłoś
zonda-m Re: Ultimatum od partnera. 30.08.21, 18:54 No chwileczkę, przecież to chodzi o łaskę wiary, a nie o decyzję w stylu "od jutra nawracać się i zaczynam wierzyc". Niech się pan partmer modli za łaskę wiary dla mnie. A na serio, to nie ma takiej opcji, żebym się związała z takim "partnerem". Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Ultimatum od partnera. 30.08.21, 19:04 Rozstanie byłoby nieuniknione. Po czyms takim tK bardzo bym z gościa darła łacha ze pewnie by nie wytrzymał. Nie szanuję ludzi wierzących. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Ultimatum od partnera. 30.08.21, 19:08 I dlatego rozważałaś zapisanie sześciolatki na religię, bo dziewczynce coś się uwidziało chwilowo. Aha. Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Ultimatum od partnera. 30.08.21, 20:48 No, nie rozważałam. Ja zapisałam. I jestem szaleńczo zadowolona z osiągniętego efektu. Aha Odpowiedz Link Zgłoś
ponis1990 Re: Ultimatum od partnera. 30.08.21, 19:43 To by bylo larmo i bym mu powiedziala, ze nie bede w stanie robic tego szczerze. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Ultimatum od partnera. 30.08.21, 19:54 Idiotyczne pytanie. Bo spotykając się z człowiekiem, jeszcze nie na etapie związku, a po prostu jakichś tam wspólnych wyjść, kina czy tam innej potańcówki - z potencjalnym partnerem rozmawiamy. I jeśli jesteśmy niewierzące, albo, ujmijmy to, umiarkowanie wierzące to z panem "odjechanym" religijnie - się nie wiążemy i nie angażujemy uczuciowo.I nie, nie ma czegoś takiego jak "miłość od pierwszego wejrzenia". Miłość to coś, na co składa się mnóstwo elementów, a od pierwszego wejrzenia może się obudzić pociąg, pożądanie itp - ale nie miłość. Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Ultimatum od partnera. 30.08.21, 20:02 jaga34 napisała: > Gdyby partner dał wam ultimatum: żebyście się nawrócili, zaczęli chodzić do spo > wiedzi, do komunii, do kościoła, albo się rozstajemy, to co byście zrobiły? gd > ybyście oczywiście kochały tego partnera. To już bym go nie kochała. Dlaczego? Bo oznaczałoby, że baaaardzo się zmienił, skoro wcześniej nic mu nie przeszkadzało. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Ultimatum od partnera. 30.08.21, 20:45 To w tym momencie natychmiast odkochałabym się. Z cyklu : Po moim trupie. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Ultimatum od partnera. 30.08.21, 22:13 Roześmiały się perliście i wiały ile sił w łapkach. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Ultimatum od partnera. 31.08.21, 01:34 Nie kochałabym partnera, który by oczekiwał ode mnie chodzenia do spowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
e-ness Re: Ultimatum od partnera. 31.08.21, 10:36 U nas mały konflikt😉🤨 Kiedy się poznaliśmy i zawieraliśmy związek małżeński byliśmy na tym samym „ poziomie” religijności. Nie, ze nawiedzeni jak moja matka czy mój brak, ale jednak było założenie wychowywania po katolicku naszego potomstwa. Obecnie, ja może i wierząca, ( pozostałości po wychowaniu w ortodoksyjnej rodzinie) ale mocno buntująca się przeciwko KK i uważając, ze tylko odcięcie sie od tej instytucji może coś zmienić i wpłynąć na przyszłość kolejnych pokoleń. Mąż nie podziela mojego zdania i zarzuca mi, brak wsparcia w wychowywaniu dzieci w duchu katolickim. Ultimatum nie było, ale przebąkuje czasem o unieważnieniu małżeństwa jakby miało dojść do rozwodu😂 Gdyby dziecku w jakikolwiek sposób stała się krzywda z powodu KK ( nie chodzi tylko o molestowanie czy gwałt), to mąż zerwa by te kontakty bez wahania, ale póki wszelaka przemoc nie dotyczy jego dzieci bezpośrednio, to tkwi w tej mafii. Smutnej dwulicowe, ale nic nie mogę zrobić😕 Dzieciaki ochrzczone, połowa po komuni ( druga pewnie tez będzie bo nie liczę aby udało mi się przekonać męża) , najstarsze zakomunikowało , ze do bierzmowania nie będzie się przegotowywać. Ze strony męża były nawet próby przekupstwa, ale dzieć nieugięty 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Ultimatum od partnera. 31.08.21, 11:09 >Mąż nie podziela mojego zdania i zarzuca mi, brak wsparcia w wychowywaniu dzieci w duchu katolickim. Znaczy: najchętniej latanie z potomstwem do kościółka w ramach przygotowań do czegokolwiek zwaliłby na ciebie, bo mu się nie chce? Odpowiedz Link Zgłoś
e-ness Re: Ultimatum od partnera. 31.08.21, 11:43 Nie, jemu chce się, ale to chodzi o to, ze wypowiadam przy dzieciach swoje zdanie, przez co go nie wspieram i nie daje dobrego przykładu 😜 stad tez decyzja córki o rezygnacji z bierzmowania Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Ultimatum od partnera. 31.08.21, 11:41 Odważne pytanie na tym forum Odpowiedz Link Zgłoś
gragi_tara Re: Ultimatum od partnera. 31.08.21, 13:50 Katolik odpada w przedbiegach. Odpowiedz Link Zgłoś
vasaria Re: Ultimatum od partnera. 31.08.21, 14:25 Oczywiście , że rozstajemy. Boję się świrów! Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Ultimatum od partnera. 31.08.21, 20:47 No tak - partner oczywiscie , czyli kto ? Taki na teraz i na dobre oraz easily disposable? No bo z mezami zwykle nie ma tego typy problemow. Partnera (czyli disposable person) sie wyrzuca do smieci albo oddaje na recykling i zalatwia nowego z nowszym oprogramowaniem albo z takowa opcja. Odpowiedz Link Zgłoś