Dodaj do ulubionych

Brak witamin

• alfa36 Re: Brak witamin 31.08.21, 01:31
      Badam Wit d i b. Ale ledwie co kilka lat.
    • fitfood1664 Re: Brak witamin 31.08.21, 09:56
      może ktoś już pisał, jeśli tak to sorry, nie czytałam całego wątku ale:
      przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego powoduje niedobory witamin
      SIBO, inaczej small intestinal bacterial overgrowth, poczytaj sobie
      • princesswhitewolf Re: Brak witamin 31.08.21, 11:18
        Sa rozne powody a nie tylko flora. Ludzie ktorzy biora omeprazole, controllog czyli wrzodowcy maja ograniczona wchlanialnosc B12 i musza brac w zastrzykach
        • fitfood1664 Re: Brak witamin 31.08.21, 18:30
          gdzie ja piszę że tylko?
          ten kto bierze leki, pewnie wie co bierze i jakie są tego skutki, nie pytałby na forum, przynajmniej taką mam nadzieję
          • magdallenac Re: Brak witamin 31.08.21, 20:22
            Nie biorę żadnych leków, z wyjątkiem suplementów- B12 i wit. D. Czytam o SIBO, dzięki za trop.
            • taje Re: Brak witamin 01.09.21, 22:51
              A jakie suplementy wit B bierzesz? Viridian ma dobry skład - witaminy B + koenzymy i duże ilości. www.viridian-nutrition.com/Shop/Co-enzyme-B-Complex-P788.aspx#
    • princesswhitewolf Re: Brak witamin 31.08.21, 10:54
      Lykam wit D i B12 z platkami drozdzowymi codziennie od lat bo jestem wegetarianka.

B12 w przypadku niskich poziomow przyjmuje sie raz na 3 miesiace w zastrzyku a na poczatku dla wyrownania czesciej
    • igge Re: Brak witamin 31.08.21, 13:35
      Stosunkowo niedawno sprawdzałam poziom tych B witamin bo szukałam przyczyny zmęczenia itd. No i guzik.
      Mam wzorowy, w zasadzie wręcz za wysoki poziom witamintongue_out
      • igge Re: Brak witamin 31.08.21, 13:37
        Aha, zanim w ogóle zrobiłam badania, na cito kupiłam sobie polecane na forum suplementy. Niepotrzebnie okazuje się.
    • chersona Re: Brak witamin 31.08.21, 15:14
      moja mama też miała masakrycznie niski poziom B12. przez rok, dwa dostawała raz na 2 miesiące zastrzyk. Któregoś razu dostała krwotoku z nosa, potem drugiego, ale takiego, że wezwała pogotowie. coś ją podkusiło, żeby znowu sobie oznaczyć poziom B12 i się okazało, że ma masakrycznie za dużo, stąd krwotoki.
      mama była zdumiona, bo lekarka przy niskich wynikach mówiła o niedokrwistości, wrodzonym zaburzeniu wchłaniania B12 i konieczności suplementowania do końca życia. nawet w zwiększonych dawkach. tak że Ty też nie przesadzaj.
    • aguar Re: Brak witamin 31.08.21, 18:39
      A masz anemię megaloblastyczną? Czyli obniżona hemoglobina, podwyższone MCV.
      • magdallenac Re: Brak witamin 31.08.21, 20:22
        Nic z tych rzeczy, wszystkie wyniki idealne.
    • taje Re: Brak witamin 01.09.21, 17:10
      Ja czułam się kiepsko na wiosnę (oficjalnie przepracowanie) i zrobiono mi z tej okazji kompleksowe badania, w tym na poziom witamin i suplementów: B12, kwas foliowy, ferrytyna i żelazo, sód, potas, chlor, wapno, magnez, cynk, selen i witamina D. Witaminy wszystkie w normie choć witamina D nisko. Za to selen nawet powyżej normy, więc chwilowo zaprzestałam suplementacji. Normalnie biorę selen, witaminę D, kompleks witamin B z koenzymami (bardzo lubię suplementy Viridiana bo są w żelowych kapsułkach łatwych do połknięcia), cynk i miedź. Czasem witaminę E bo ponoć dobrze gra z selenem.
    • bialeem Re: Brak witamin 01.09.21, 17:52
      Na wzmocnienie tkanek łącznych jest B2 jakby co. Uderzeniowa dawka likwiduje zajady awitaminozowe.
    • india-mia21 Re: Brak witamin 01.09.21, 22:16
      A jaką masz morfologię (hgb, mcv)?
      Czy sprawdzałaś poziom homocysteiny i kwasu foliowego?
      Jakie dawki witamin zażywasz? Ile tej vitB12 (500ug/doba)? Ile vitD (lek czy suplement)?
      • magdallenac Re: Brak witamin 01.09.21, 22:37
        hgb- 12,8, MCV-93, nie widzę wyników homocysteiny i kwasu foliowego. Brałam 1000ug/dobę B12, wczoraj dostałam zastrzyk i zalecenie, aby nie suplementować do następnego wlewu. Witamina D- 1000 codziennie- zalecenie brać 2000.
        • india-mia21 Re: Brak witamin 01.09.21, 23:03
          U mnie w klinice uwielbiamy w takich przypadkach oznaczać poziom homocysteiny. Ale w sumie bez sensu, bo 60% populacji i tak ma ją podwyższoną. U Ciebie suplementacja vitB12 ładnie ją obniży jeśli jest podwyższona (ja bym wtedy jednak dołożyła metalowany kwas foliowy). Lekarz na pewno odpowiednio Cię pokieruje.
          VitD lek to w pl np. vigantol krople (bez recepty), devikap (na receptęy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka