alfa36 Re: Brak witamin 31.08.21, 01:31 Badam Wit d i b. Ale ledwie co kilka lat. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Brak witamin 31.08.21, 09:56 może ktoś już pisał, jeśli tak to sorry, nie czytałam całego wątku ale: przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego powoduje niedobory witamin SIBO, inaczej small intestinal bacterial overgrowth, poczytaj sobie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Brak witamin 31.08.21, 11:18 Sa rozne powody a nie tylko flora. Ludzie ktorzy biora omeprazole, controllog czyli wrzodowcy maja ograniczona wchlanialnosc B12 i musza brac w zastrzykach Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Brak witamin 31.08.21, 18:30 gdzie ja piszę że tylko? ten kto bierze leki, pewnie wie co bierze i jakie są tego skutki, nie pytałby na forum, przynajmniej taką mam nadzieję Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Brak witamin 31.08.21, 20:22 Nie biorę żadnych leków, z wyjątkiem suplementów- B12 i wit. D. Czytam o SIBO, dzięki za trop. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Brak witamin 01.09.21, 22:51 A jakie suplementy wit B bierzesz? Viridian ma dobry skład - witaminy B + koenzymy i duże ilości. www.viridian-nutrition.com/Shop/Co-enzyme-B-Complex-P788.aspx# Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Brak witamin 31.08.21, 10:54 Lykam wit D i B12 z platkami drozdzowymi codziennie od lat bo jestem wegetarianka. B12 w przypadku niskich poziomow przyjmuje sie raz na 3 miesiace w zastrzyku a na poczatku dla wyrownania czesciej Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Brak witamin 31.08.21, 13:35 Stosunkowo niedawno sprawdzałam poziom tych B witamin bo szukałam przyczyny zmęczenia itd. No i guzik. Mam wzorowy, w zasadzie wręcz za wysoki poziom witamin Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Brak witamin 31.08.21, 13:37 Aha, zanim w ogóle zrobiłam badania, na cito kupiłam sobie polecane na forum suplementy. Niepotrzebnie okazuje się. Odpowiedz Link Zgłoś
chersona Re: Brak witamin 31.08.21, 15:14 moja mama też miała masakrycznie niski poziom B12. przez rok, dwa dostawała raz na 2 miesiące zastrzyk. Któregoś razu dostała krwotoku z nosa, potem drugiego, ale takiego, że wezwała pogotowie. coś ją podkusiło, żeby znowu sobie oznaczyć poziom B12 i się okazało, że ma masakrycznie za dużo, stąd krwotoki. mama była zdumiona, bo lekarka przy niskich wynikach mówiła o niedokrwistości, wrodzonym zaburzeniu wchłaniania B12 i konieczności suplementowania do końca życia. nawet w zwiększonych dawkach. tak że Ty też nie przesadzaj. Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Brak witamin 31.08.21, 18:39 A masz anemię megaloblastyczną? Czyli obniżona hemoglobina, podwyższone MCV. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Brak witamin 31.08.21, 20:22 Nic z tych rzeczy, wszystkie wyniki idealne. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Brak witamin 01.09.21, 17:10 Ja czułam się kiepsko na wiosnę (oficjalnie przepracowanie) i zrobiono mi z tej okazji kompleksowe badania, w tym na poziom witamin i suplementów: B12, kwas foliowy, ferrytyna i żelazo, sód, potas, chlor, wapno, magnez, cynk, selen i witamina D. Witaminy wszystkie w normie choć witamina D nisko. Za to selen nawet powyżej normy, więc chwilowo zaprzestałam suplementacji. Normalnie biorę selen, witaminę D, kompleks witamin B z koenzymami (bardzo lubię suplementy Viridiana bo są w żelowych kapsułkach łatwych do połknięcia), cynk i miedź. Czasem witaminę E bo ponoć dobrze gra z selenem. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Brak witamin 01.09.21, 17:52 Na wzmocnienie tkanek łącznych jest B2 jakby co. Uderzeniowa dawka likwiduje zajady awitaminozowe. Odpowiedz Link Zgłoś
india-mia21 Re: Brak witamin 01.09.21, 22:16 A jaką masz morfologię (hgb, mcv)? Czy sprawdzałaś poziom homocysteiny i kwasu foliowego? Jakie dawki witamin zażywasz? Ile tej vitB12 (500ug/doba)? Ile vitD (lek czy suplement)? Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Brak witamin 01.09.21, 22:37 hgb- 12,8, MCV-93, nie widzę wyników homocysteiny i kwasu foliowego. Brałam 1000ug/dobę B12, wczoraj dostałam zastrzyk i zalecenie, aby nie suplementować do następnego wlewu. Witamina D- 1000 codziennie- zalecenie brać 2000. Odpowiedz Link Zgłoś
india-mia21 Re: Brak witamin 01.09.21, 23:03 U mnie w klinice uwielbiamy w takich przypadkach oznaczać poziom homocysteiny. Ale w sumie bez sensu, bo 60% populacji i tak ma ją podwyższoną. U Ciebie suplementacja vitB12 ładnie ją obniży jeśli jest podwyższona (ja bym wtedy jednak dołożyła metalowany kwas foliowy). Lekarz na pewno odpowiednio Cię pokieruje. VitD lek to w pl np. vigantol krople (bez recepty), devikap (na receptęy. Odpowiedz Link Zgłoś