Dodaj do ulubionych

Szczepionka

10.09.21, 12:40
I nie chodzi tutaj o covid.
Kilka dni temu otrzymałam telefon z przychodni. Dzwoni pani i mówi, że w sprawie szczepionki dla córki, Zdębiałam. Tłumaczę, że nie zapisywałam córki na żadną szczepionkę, poza tym ma 11 lat, nawet się nie łapie. Na co babka: proszę pani, to szczepionka na meningokoki, bo dziecko idzie do nowej szkoły i musi mieć dokumentację medyczną w porządku. Ja wiem, że wszyscy teraz są zafiksowani na covidzie, ale istnieją też i inne choroby, a przy tej, na którą trzeba szczepić pani dziecko, covid to mały pikuś.
No w sumie nie musiała mi robić tego wykładu, ale w duchu pomyślałam: wow, wreszcie chyba nawet personel sanitarny znudził się straszeniem pandemią, bo skoro w samej przychodni ktoś mi mówi, że covid może być pikusiem, to chyba naprawdę nawet oni zaczynają mieć dość.
Obserwuj wątek
    • blaszany_dzwoneczek Re: Szczepionka 10.09.21, 12:47
      Szczepionka na meningokoki to z tego co mi się wydaje jest jedynie zalecana, a nie obowiązkowa, i odpłatna. Czy coś się zmieniło?
      • arista80 Re: Szczepionka 10.09.21, 12:51
        We Włoszech teraz chyba już jest obowiązkowa (od niedawna). Kilka lat temu zaszczepiłam ją odpłatnie, bo w regionie obok było kilka przypadków i parę dni temu dostałam telefon w sprawie drugiej dawki (bezpłatnie tym razem). Synek był już szczepiony w ramach szczepień obowiązkowych.
        • wkswks Re: Szczepionka 10.09.21, 12:58
          Moje maja w de bezpłatnie ale na rodzaj „c” trzeba płacić.
        • maeve_binchy Re: Szczepionka 10.09.21, 15:18
          Nie wiem, jaką szczepionką szczepiłaś, ale na meningokoki B sa 2 szczepionki - Bexesero od 2013/2014 w Europie (min. 1 miesiac odstepu miedzy dawkami) lub Trumenba, autoryzowana w 2017 (min. 6 miesiecy, ale generalnie zalecany schemat 0-6 - miesiecy, nie lat). Jezeli szczepilas kilka lat temu ktorakolwiek z nich, to nie dopilnowałas, zeby dostala 2. dawke, wiec pielegniarka po prostu przypomina, ze nie dopilnowalas podania 2. dawki.

Jezeli to meningokoki C (lub ACWY) to jest tylko jedna dawka i drugiej nie trzeba.
          • maeve_binchy Re: Szczepionka 10.09.21, 15:20
            Dodam jeszcze, ze np. Trumenba była testowana na 15000 osobach i jakoś antyszczepy nie wyją, ze nieprzebadana. Dodatkowo ma takie same zalecenia w sprawie raportowania, jak szczepionki na covid.
          • maeve_binchy Re: Szczepionka 10.09.21, 15:21
            *bexsero
            • sol_13 Re: Szczepionka 10.09.21, 17:44
              Wlasnie, 15000 dzieci, a comirnaty testowana tylko na 2260 dzieciach.Trochę różnica jest.
              Poza tym nie sądzę, żeby zbyt wiele osób u nas miało pojęcie na temat bexsero, raczej nieliczne dzieci są tym zaszczepione. Z tego co pamiętam jak kupowałam,
              szczepionka kosztowała ok. 450 zł za 1 dawkę. Pielęgniarka w przychodni w 2015 roku była zadziwiona, że chcę tym szczepić.
              • maeve_binchy Re: Szczepionka 10.09.21, 18:57
                nie 15000 dzieci tylko osób. Szczepionka jest dopuszczona powyżej 10 r. z. i na takiej grupie była testowana: 10+
                • sol_13 Re: Szczepionka 10.09.21, 20:52
                  Mówimy o bexsero? Chyba nie, bo ta jest dopuszczona dla dzieci od bodajże 2 miesiąca życia.
                  • maeve_binchy Re: Szczepionka 10.09.21, 21:27
                    Wyżej wyraźnie napisałam, która szczepionka była testowana na 15 tys. grupie. Trumenba i jest od 10+
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Szczepionka 10.09.21, 21:05
        U nas, na zachodzie jest refundowana i często w programie szczepień.
        • sol_13 Re: Szczepionka 10.09.21, 21:08
          A u nas nie. Za to na covid dzieci mają za darmouncertain u nas wszystko na opak.
    • fibi00 Re: Szczepionka 10.09.21, 13:00
      arista80 napisała:

chyba nawet personel sanitarny znudził się straszeniem pandemią, bo skoro
      > w samej przychodni ktoś mi mówi, że covid może być pikusiem, to chyba naprawdę
      > nawet oni zaczynają mieć dość.

Ja się wczoraj zdziwiłam u ortodonty. Od roku przed każdą wizytą musiałam wypełniać formularz z wywiadem covidowym i za każdym razem był pomiar temperatury. Wczoraj stoję przy okienku i czekam aż mi poda kartkę do wypełnienia a słyszę "proszę usiąść". Po chwili zostaliśmy zaproszeni do gabinetu. Tak więc chyba rzeczywiście co niektórzy już mają dość pandemii.
      • mia_mia Re: Szczepionka 10.09.21, 13:15
        Myślę, że wszyscy mamy dość, formularze od dawna wszyscy wypełniali z zamkniętymi oczami i wedle uznania, natomiast wirus tym się specjalnie nie przejmie czy będą formularze czy nie.
    • reinadelafiesta Re: Szczepionka 10.09.21, 13:21
      Szkoda, że niektóre ematki nie mają dość zakładania takich wątków, co to niby na inny temat, a tak naprawdę znowu o covidzie i szczepieniach.
      • chococaffe Re: Szczepionka 10.09.21, 17:54
        Prawda? big_grin
    • kozica111 Re: Szczepionka 10.09.21, 13:40
      Moze chodzi o MMR, wiek by się zgadzał.
      • arista80 Re: Szczepionka 10.09.21, 13:47
        Szczepionka była przeciwko meningokokom typu c.
        • maeve_binchy Re: Szczepionka 10.09.21, 15:23
          jest tylko jedna dawka tej szczepionki dla osób powyżej 12 miesiąca, więc narracja ci sie sypie
          • arista80 Re: Szczepionka 10.09.21, 16:17
            Nic mi się nie sypie, nie wiem, jaka to była szczepionka, wiem, tylko że na menigococco c. Córka już raz była tym szczepiona kilka lat temu (chyba 4 lata temu, ale nie dam głowy) i wczoraj miała drugą dawkę. Nie wiem jak w Polsce, ja mieszkam we Włoszech. Podam jeszcze, że córka jako malutka szczepiła się tylko przeciw menigokocco b, ponieważ kilka lat temu były przypadki menigococco c, zalecono odpłatne szczepienie. Kiedy urodził się syn (2017), szczepionka anti menigococco c weszła u nas w pakiet szczepionek obowiązkowych.
            • maeve_binchy Re: Szczepionka 10.09.21, 19:02
              meningo c szczepi się 1 dawka powyżej 12 miesiąca życia. Albo s iemniasz, albo dzwoniła do ciebie pani z ulicy. Nikt nie proponowałby 2. dawki, jeżeli byłaby 1.
              Chyba, że była szczepiona na C a teraz na AWYC. Tak ja robiłam, doszczepiałam dzieci na AWYC, na C dostały zatem podwójna.
              Szczepionki przeciwko B weszły w 2013/2014, druga w 2017. Szczepiłam dzieci na B w 2014 roku, miały wtedy 3 i 6 lat. W tym samym roku twoja córka miała 4 lata, więc nie szczepiłas jej jako malutkiej, tylko jako przedszkolaka. Malutkie szczepi się dzieci teraz, bo już 2-miesięczne.
              Nie skleja mi się twoja historia.
              • arista80 Re: Szczepionka 10.09.21, 20:16
                Twoje wierzenie czy też nie jest mi do szczęścia potrzebne. Ważne, że ja wiem, jak było.
                I tak synek (ur. 2017) był szczepiony obiema rodzajami jako niemowlak (ale nie pamiętam ile miał dokładnie czy 2 mies czy 1 rok).
                Córka (ur. 2010) była szczepiona jednym rodzajem jako niemowlak (też nie pamiętam dokładnie ile), a drugim rodzajem jako czterolatka (tylko że to było na zasadzie: wykryto przypadki, zalecamy zaszczepić dzieci, szczepionka była odpłatna). Te kilka dni temu to była druga dawka.
                Nazw szczepionek kompletnie nie znam, ale procedura szczepień u mnie była ta (ewentualnie dopuszczam możliwość, że poplątały mi się literki b i c).
                • arista80 Re: Szczepionka 10.09.21, 20:20
                  Przepraszam, córka pierwszą dawkę tego drugiego typu dostała jako około 6/7 latka (za to 4 lata temu, bo wtedy mniej więcej urodziłam drugie dziecko.
                  • maeve_binchy Re: Szczepionka 10.09.21, 20:36
                    dwudawkowa jest na meningo B, jeżeli szczepilas teraz 2. dawka, to dałaś ciała szczepiąc po 4 latach a nie po mies/lub 6 w zależności od szczepionki uncertain
                    • arista80 Re: Szczepionka 10.09.21, 20:59
                      Zaszczepiłam wtedy kiedy do mnie zadzwonili z przychodni. To personel medyczny decyduje, a nie jakaś forumka.
                      • maeve_binchy Re: Szczepionka 10.09.21, 21:34
                        Miotasz się. Żadna porządna przychodnia nie zadzwoni po kilku latach z 2. dawka. Jeżeli chpl mówi po 1mies, to nie wierzę, że szczepią radośnie po 4 latach. Szczepilam dzieci na wszystkie dostępne meningo i na 2. dawke bexsero umawiają od razu, bo odstęp między dawkami to 1 miesiąc.
                        Wątek wywołany na g... burze, tylko nie poszedł w kierunku, w którym chcialas.
                        Nawet nie wiem, czy ty masz dzieci, bo to niemożliwe, żeby rodzic nie wiedział, na co i kiedy szczepi swoje dzieci uncertain
                        • arista80 Re: Szczepionka 10.09.21, 22:02
                          To, że twoje cienkie horyzonty nie ogarniają, że gdzieś mogą być inne procedury, to już nie moja wina. Napisałam, jak wygląda u mnie proces, gdzie mieszkam, owszem mogłam coś pokręcić, bo minęło sporo czasu, ale proces był ten. Pisałam również że córka dostała ten drugi rodzaj szczepionki dopiero jak była starsza, bo wykryto u nas przypadki choroby tego typu. Jak urodził się syn, to w ramach szczepień obowiązkowych dostał oba rodzaje. Skoro do ciebie to nie dociera i nie mając już argumentów, zaczynasz wymyślać, to twój problem, a nie mój. Piszę tu już od wielu lat, nie muszę niczego udowadniać.
                          Owszem, ja po tylu latach nie pamiętam już, na co dokładnie i kiedy były szczepione moje dzieci. Minęło sporo lat, właściwie gdyby nie covid, a teraz ten telefon z przychodni, to bym nawet nie pamiętała o czymś takim jak szczepionka.
                          • maeve_binchy Re: Szczepionka 11.09.21, 07:15
                            "Minęło sporo lat, właściwie gdyby nie covid, a teraz ten telefon z przychodni, to bym nawet nie pamiętała o czymś takim jak szczepionka."

Matka roku... I ja się dziwię, że na covid nie szczepią, skoro o podstawowych szczepieniach nie pamiętają.

ps: nie dociera, bo nie ma takiej szczepionki na mengokoki, gdzie 2. dawka jest po kilku latach. Dlatego ściemniasz.
    • celandine Re: Szczepionka 10.09.21, 14:27
      Tak, jasne, covid jest pikusiem. To weź sobie przeczytaj włoskie gazety z wczoraj o tym, jak zmarła ta dziewczynka urodzona przedwcześnie bo matka w stanie krytycznym z powodu covida leży pod respiratorem, ponoć nie zaszczepiła się, bo się bała szczepionki, jest młoda, być może osieroci drugą córkę.
      A meningo c owszem jest groźne i należy szczepić, także na b, a x, y.
      • demono2004 Re: Szczepionka 10.09.21, 14:44
        celandine napisała:

> Tak, jasne, covid jest pikusiem. To weź sobie przeczytaj włoskie gazety z wczor
        > aj o tym, jak zmarła ta dziewczynka urodzona przedwcześnie bo matka w stanie kr
        > ytycznym z powodu covida leży pod respiratorem, ponoć nie zaszczepiła się, bo s
        > ię bała szczepionki, jest młoda, być może osieroci drugą córkę.
        > A meningo c owszem jest groźne i należy szczepić, także na b, a x, y.

Tylko ze media nie zawsze podają prawdę, jak to ma tez miejsce w Polsce. Nie wiadomo, czemu ta kobieta umarła i na co.
        Teraz sie straszy covidem, bo chca by zaszczepic dzieci.,
        • mia_mia Re: Szczepionka 10.09.21, 14:56
          Pewnie doznała urazu głowy statystując respiratorem🤦🏼‍♀️
          • demono2004 Re: Szczepionka 10.09.21, 15:14
            mia_mia napisał(a):

> Pewnie doznała urazu głowy statystując respiratorem🤦🏼‍♀️

Tak tak, wszyscy umierają na covida big_grin
            • mia_mia Re: Szczepionka 10.09.21, 15:22
              No to przecież napisałam, że pewnie uraz głowy, bo przecież szanse, że osoba z covidem pod respiratorem umiera na covid są prawie zerowe.
        • celandine Re: Szczepionka 10.09.21, 15:16
          Dziecko zmarło, bo musieli je wyciągnąć z brzucha w 24 tygodniu, ponieważ matka jest w stanie agonalnym z powodu ciężkiego covida. I to jest któryś kolejny przypadek ostatnio, dzisiaj gubernator mojej prowincji podał dane, obecnie są dwie inne kobiety w ciąży na intensywnej terapii covidowej. Nie wiem, po co by mieli kłamać. No cóż, lepiej się bać "skutków szczepionki" zapewne. Jeśli chodzi o dzieci to większość przechodzi łagodnie, ale nie wszystkie, ja bym nie chciała, żeby trafiło na moje i kiedy to będzie możliwe, zaszczepie je.
          • demono2004 Re: Szczepionka 10.09.21, 20:19
            celandine napisała:

> Dziecko zmarło, bo musieli je wyciągnąć z brzucha w 24 tygodniu, ponieważ matka
            > jest w stanie agonalnym z powodu ciężkiego covida. I to jest któryś kolejny pr
            > zypadek ostatnio, dzisiaj gubernator mojej prowincji podał dane, obecnie są dwi
            > e inne kobiety w ciąży na intensywnej terapii covidowej. Nie wiem, po co by mie
            > li kłamać. No cóż, lepiej się bać "skutków szczepionki" zapewne. Jeśli chodzi o
            > dzieci to większość przechodzi łagodnie, ale nie wszystkie, ja bym nie chciała
            > , żeby trafiło na moje i kiedy to będzie możliwe, zaszczepie je.

Ludzie mają prawo sie bac skutków. Nikt nie ma potem ochoty biegac po lekarzach, ktorzy i tak nie pomogą. A wy dalej wierzcie w to, co wam w mediach serwują od półtora roku.
      • sol_13 Re: Szczepionka 10.09.21, 17:50
        celandine napisała:

> A meningo c owszem jest groźne i należy szczepić, także na b, a x, y.

W naszej szerokości geograficznej wystepują b (odpowiadają za 75% zakażeń u małych dzieci)i ewentualnie c.
        • celandine Re: Szczepionka 10.09.21, 20:29
          We Włoszech występują też inne szczepy przywleczone przez migrantów z Afryki, dlatego zaleca się szczepienia i są gratis, ja szczepiłam wszystkie dzieci na c, b i tą z a i pozostałymi
          • sol_13 Re: Szczepionka 10.09.21, 20:54
            Rozumiem. To coś jak z odrą u nas przywleczoną przez Ukr, zmieniono schemat i mlodsze dzieci mają druga dawkę wcześniej- w 6 rż zamiast w 10.
    • anorektycznazdzira Re: Szczepionka 10.09.21, 18:07
      Mój kumpel ze szpitala covidowego mówi, że u nich leżą 4 (cztery!) osoby, z czego jedna (25% tongue_out) o wątpliwej diagnozie- za to interna pęka w szwach. Jest tam albowiem armagedon wywołany przez zaniedbywane od 1,5 roku wszystko inne, zalały ich serco-naczyniówki, powikłania diabetyków, tarczyce, autoimmunologia i zaniedbane nowotwory.
      To tak w temacie czy są inne choroby niż covid suspicious

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka