Dodaj do ulubionych

Suszarka bębnowa - co robię źle?

13.09.21, 14:28
Wiosną kupiłam suszarkę bębnową (Bosh, jeśli znaczenie ma firma), między innymi na podstawie zachwalanek na forum. I może Wy zfuagnisujecie, co robię źle, bo suszarka skraca ubrania. Pomijam już to, że 90% ubrań nie powinno się suszyć w suszarce, ale nie zwężają się, nie niszczą, tylko skracają. Tshirty przestałam suszyć, bo niektóre sięgają mężowi już do pępka, skarpetki się zmniejszyły znacznie.
Suszę na programie mix, czyli z założenia delikatniejszy niż bawełna i opcja suche do szafy.
Czytałam na forach, raczej nie ma takiego problemu, może Wy będziecie miały jakiś pomysł.
I tak, wiem, że jeśli jest znaczek nie suszyć, to różnie może być, ale w takim razie tylko pościel i ręczniki?
Obserwuj wątek
    • annaboleyn Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 13.09.21, 14:40
      Ustawiaj na suszenie delikatnych ubrań, jeżeli po zakończeniu programu nie będą suche - wlacz ponownie. Prawdopodobnie ponownie włączony program będzie trwał kilka-kilkanaście minut i wyłączy sie kiedy czujnij stwierdzi, że ubrania sa suche. Tak działa w mojej.
      Opcji "bawełna" itp używaj tylko do poscieli, ręczników i tak dalej.
      • annaboleyn Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 13.09.21, 14:41
        Doprecyzuję: opcję "delilkatne" ustawiaj w stosunku do wszystkich ubrań, nawet jeżeli to skarpetki czy tshirty.
      • pasquda77 Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 13.09.21, 14:42
        Bez sensu, suszyć na jednym programie i potem dosuszać, z założenia suszarka ma ułatwić życie, a nie komplikować
        • annaboleyn Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 13.09.21, 14:47
          pasquda77 napisała:

> Bez sensu, suszyć na jednym programie i potem dosuszać, z założenia suszarka ma
          > ułatwić życie, a nie komplikować

Niewątpliwie. Ale jeżeli suszarka na programie, przepraszam za słowo, dedykowanym, "zbiega" ubrania - to jest kilka wyjść, można przestać jej używać, można kupić nową, albo można sposób stosowania dopasować do sytuacji. Niech już sobie autorka zdecyduje, co jest dla niej mniej bez sensu smile
    • pasquda77 Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 13.09.21, 14:41
      Mam Electrolux, suszę na mix i bawełna eco -ten mi najbardziej odpowiada, nic się nie kurczy, a wrzucam wszystko jak leci, może twoja suszarka suszy w wyższej temperaturze niż moja i stąd kurczenie?🤔
      • hummorek Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 13.09.21, 14:46
        Robię tak samo. W zasadzie tylko ten program by mi wystarczył.
      • xantostrephomonas Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 13.09.21, 16:10
        Mi Electrolux skurczył t shirty męża, ale wszystkie były z takiej mięsistej grubej bawełny. Innym ciuchom nic nie zrobił. Nauczona doświadczeniem nie wrzucam ubrań z tego typu materiału. Reszta się nie kurczy, choć suszę na bawełna Eco i mix
    • swinka-morska Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 13.09.21, 14:48
      Gdzie kupowane tshirty i skarpetki?
      Widzę po mojej suszarce, że marka ubrań robi różnicę.
      Po jednych widać, że nie lubią kontaktu z suszarką (H&M), inne ubrania suszą się bez żadnych zniszczeń (np. GAP).
      • majenkir Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 13.09.21, 14:56
        swinka-morska napisała:
        > Po jednych widać, że nie lubią kontaktu z suszarką (H&M),

W życiu mi się nic z h&m ani jeszcze podlejszych sklepôw nie wstapiło.
        • geez_louise Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 13.09.21, 15:27
          Hm jest ok, najgorszy szajs to reserved i spółka.
        • swinka-morska Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 13.09.21, 16:36
          majenkir napisała:

> swinka-morska napisała:
          > > Po jednych widać, że nie lubią kontaktu z suszarką (H&M),

>
          >
          > W życiu mi się nic z h&m ani jeszcze podlejszych sklepôw nie wstapiło.

To co obserwuję to nie jest skrócenie, ale raczej takie ściągnięcie się szwów albo obszycia szyi.
      • montechristo4 Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 13.09.21, 15:39
        Raczej lepsze, TH, RL, ale i zwykłe Reserved.
        • swinka-morska Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 13.09.21, 23:01
          czyli nie chodzi o rodzaj ubrań.
          A może w suszarce zepsuła się grzałka/termostat i za mocno grzeje?
    • geez_louise Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 13.09.21, 14:50
      Masz taki przycisk od dwóch piórek? Kiedyś miałam taki w boschu, powodował suszenie delikatniejsze i jeszcze delikatniejsze. Pierwsze piórko wystarczało.

Ale takie masowe kurczenie to raczej kiepska jakość ubrań. U mnie większość się nie kurczy mimo najmocniejszych programów.
    • paola.brunetti Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 13.09.21, 14:51
      Ja mam od lat suszarkę Miele, suszę na programie automatic. Czasami zdarzają się rzeczy, które spektakularnie kurczą się, ale są to pojedyncze sztuki. Przypuszczam, że winą jest źle przygotowana bawełna, ona powinna być obkurczana w procesie produkcyjnym. Czy te t-shirty masz z jednej firmy, czy też są różne?
      Trop drugi, ze suszysz w zbyt wysokiej temperaturze albo w złym programie.
      • montechristo4 Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 13.09.21, 15:40
        Różne firmy, kurczą się, a raczej skracają (bo na szerokość są ok) prawie wszystkie.
        I nie ma znaczenia, czy t-shirt za 40 zł czy za 240.
        • ivaz Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 13.09.21, 15:47
          Ja mam Beko, jak do tej pory nic mi nie skurczyła, niezależnie od marki ciucha, a suszę wszystko, oprócz końskich bryczesów z silikonowym lejem. Suszę najczęściej na dwóch programach mix do szafy lub bawełna do szafy. Jedynie gdy bęben jest wypełniony po brzegi niestety niektóre rzeczy wymagają przeprasowania.
    • rozaliaolaboga Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 13.09.21, 16:15
      Dziwne, dziwne. Suszę od lat, w suszarkach różnych. Niektóre rzeczy faktycznie się skurczyły, typu tshirty, ale raczej niewiele. Skarpetki żadne, a kupujemy raczej średnią i niższą półkę...
      Stawiałabym na indywidualne "sklonnosci" tych ubrań, nie że coś źle suszysz.
      • grey_delphinum Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 13.09.21, 16:22
        Suszarka, która ma moja koleżanka, też skraca rzeczy (choć bardziej ogólnie obkurcza). Koleżanka poradziła sobie tak, że wilgotne ubrania dosusza na zwykłej suszarce w pokoju.

To skutecznie zniechęciło mnie do zakupu suszarki bębnowej 😉
    • b-b1 Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 13.09.21, 18:14
      Mam Boscha od 9 lat. Na programie mix suszę wszystko, czego suszyć nie można, bo pranie wychodzi lekko wilgotne-i dosusza się na wieszakach- czyli delikatne marynarki, żakiety, eleganckie spodnie, sukienki i bluzki.
      Resztę suszę na bawełnie. Jeszcze niedawno samych t- shirtow tygodniowo ok 70🤣. Kurczą się tylko te z kijowej bawełny i niezdekatyzowane przed uszyciem/ sprzedażą. Kurczą się już w praniu, suszenie tylko potęguje efekt. Ale to na palcach jednej reki- więcej takich nie kupuję.
      Jak suszarka za "mocno" ( czyli wygniecione bardziej niż powinno) suszyła w opcji do szafy, ustawiłam sobie w suszarce 900 obrotów wirowania( czyli że wkładam pranie wywirowane słabo) . Wtedy suszyła łagodniej - mniej gniotła . Mimo, że nie powinno to mieć znaczenia, bo są czujniki ale u mnie ma 🤣 Pomieszaj w opcjach, chyba że suszarka łączy się z pralką to oszukać się jej nie da .
      • mysiulek08 Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 13.09.21, 22:52
        900? toz to mokre wychodzi ! używam tych programow, ktore maja 1400, przy 1200juz mi nieswojo 😀 i nic nie jest wygniecione po suszeniu, chyba, ze przelezy cala noc w suszarce

chyba, ze swetry kaszmirowowelniane, wtedy ok, godzę sie na 800
        • krolewska.asma Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 14.09.21, 07:32
          Po co w SUSZARCE zaprojektowano programy po których pranie wychodzi mokre ?
          • swinka-morska Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 14.09.21, 09:10
            Po to, żeby lekko wilgotne nadawały się w sam raz pod żelazko, jeśli ktoś prasuje.
        • b-b1 Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 14.09.21, 11:21
          mysiulek08 napisała:

> 900? toz to mokre wychodzi ! używam tych programow, ktore maja 1400, przy 1200j
          > uz mi nieswojo 😀 i nic nie jest wygniecione po suszeniu, chyba, ze przelezy ca
          > la noc w suszarce
          >
          > chyba, ze swetry kaszmirowowelniane, wtedy ok, godzę sie na 800
          >

Wiruję na 1200 obrotów🤣
          Tylko w suszarce wpisuje że jest bardziej mokre. Wtedy ona suszy łagodniej😉
          • mysiulek08 Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 14.09.21, 15:59
            Tylko w suszarce wpisuje że jest bardziej mokre

ale gdzie to wpisujesz??? serio, nie wiem, tez uzytkuje boscha, 4 lata

ps
            poszlam odruchem, 'wirowanie-pralka' smile
            • b-b1 Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 14.09.21, 17:14
              mysiulek08 napisała:

> ale gdzie to wpisujesz??? serio, nie wiem, tez uzytkuje boscha, 4 lata
              >
              > ps
              > poszlam odruchem, 'wirowanie-pralka' smile
              >
              W opcje suszarki wpisuje🤣
              Mam w panelu do wyboru od 800 do chyba 1400. Czyli - zaznacz jak odwirowane pranie wkładasz - ja zaznaczam ze 900 obrotów i wychodzi mniej wygniecione- dlaczego - nie wiem 🤣
              Jak zaznaczam zgodnie z prawda ze 1200, wtedy skraca się czas suszenia na zegarze, ale pranie jest mniej podatne na wygładzenie - ja od razu wyjmuje i składam jak tylko zapiszczy ze gotowe .
    • 1papryczka.chili Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 13.09.21, 18:36
      Dziwne to. Ja mam co prawda electroluxa, ale suszę absolutnie wszystko i nastawiam różne programy. Nigdy nic mi nie zmieniło kształtu.
    • extereso Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 13.09.21, 18:46
      Też mam Boscha się raczej nic się nie kurczy choć kilka moich ulubionych ciuchów straciłam ( w tym welniany sweter Benetton, który tu pokazywałam, i nie mogę odżałować że maz go wszystkim do suszarki). Zauważyłam że jakość suszenia spada jak się filtra nie oczyści. Może nie czyścisz regularnie ?
      • karme-lowa Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 13.09.21, 18:59
        Dziewczyny napiszcie mi proszę. Faktycznie ubrania wyciągacie z suszarki i od razu chowacie do szafy?
        • mysiulek08 Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 13.09.21, 19:02
          od razu nie, u nas laduja na kanapie i czekaja na zlozenie (nie znosze tego robic, czekam wiec na wyreczenie)
          • karme-lowa Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 13.09.21, 22:34
            mysiulek08 napisała:

> od razu nie, u nas laduja na kanapie i czekaja na zlozenie (nie znosze tego rob
            > ic, czekam wiec na wyreczenie)
            Aaaa, czyli rozumiem, że gdyby nie niechęć do składania, to ubrania byłyby od razu po wyjęciu w szafie😁😁?
            • mysiulek08 Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 13.09.21, 22:48
              chyba tak 😀 z tym, ze lepiej poczekać aż ostygna, u nas z reguły w suszarce, chyba, ze jest ciag prania
              • karme-lowa Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 13.09.21, 23:05
                mysiulek08 napisała:

> chyba tak 😀 z tym, ze lepiej poczekać aż ostygna, u nas z reguły w suszarce, c
                > hyba, ze jest ciag prania
                >
                👍👍
        • extereso Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 13.09.21, 19:06
          Zależy. Koszulę trzeba doprasować, ale to sekundy jak suszyć na programie koszulowym. Bawełnę tylko składamy, czasem ktoś sobie coś doprasuje. Pościel ręczniki to wiadomo, tylko składamy. Tylko obrusy do magla oddaję.
        • annaboleyn Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 13.09.21, 19:23
          karme-lowa napisała:

> Dziewczyny napiszcie mi proszę. Faktycznie ubrania wyciągacie z suszarki i od r
          > azu chowacie do szafy?

Tak. Składam, wieszam i siup. Im wcześniej po suszeniu wyciągnę - tym gładsze ciuchy. Złożone nawet nabierają kantów wink Mam też program "glatten".
          • karme-lowa Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 13.09.21, 22:35
            No to przesądzone. Kupuję!
            Dzięki dziewczyny 😀
            • annaboleyn Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 14.09.21, 18:36
              karme-lowa napisała:

> No to przesądzone. Kupuję!
              > Dzięki dziewczyny 😀

Powodzenia i przyjemności. Suszarka to mój drugi ukochany sprzęt domowy, z tych "nieoczywistych"smile
        • 1papryczka.chili Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 14.09.21, 09:59
          Czasem tak, a czasem leży w suszarce kilka godzin. Nigdy nic się nie dzieje z ubraniami.
      • montechristo4 Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 13.09.21, 20:20
        Czyszczę po każdym użyciu suszarki, więc to nie to.
    • mysiulek08 Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 13.09.21, 19:01
      9kg Bosch na stanie, bez pompy ciepla, zanim sie dogadalismy to kilka ciuchow sie skurczylo a raczej skrocilo np dresy everlasta (slazengerom nic nie bylo) i kilka bawelnianych tszirtow (glownie lee cooper)

do ciuchow uzywam jednego programu 'sport' 1,47h, robi najmniej szkod smile ale juz everlastow i lee cooperow w suszarce nie susze, reszta jak leci, lacznie z kocami z merynosa (te podsuszam na programie welna 6min, odparowuje i reszta w czasowym 20min)
      zasadniczo uzywam wlasnie program czasowy (kocie koce, legowiska, mikrofibrowe, zaslony, firany itp), sport 1.47h do ciuchow i antyalergiczny 1.39h (Bubu w trakcie suszenia cos wcisnal i czas sie troche wydluzyl) i tyle, zadnych 'do szafy' czy 'extra suche', raz-dwa razy w roku susze kurtki puchowe na programie do puchu ale, ze jest dlugi i suszy bardzo goracym powietrzem to ostatnio suszylam na czasowym 1,5h i wyszlo dobrze

sumujac, jak juz ktoras forumka wspomniala, kurczy sie zle albo w ogole nieprzygotowana bawelna, nie ma znaczenia czy cienka czy gruba, z jakiej firmy itp, jedne ciuchy z hm sie skurczyly, inne nie
      • montechristo4 Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 13.09.21, 20:19
        To cenne uwagi, dziękuję Ci bardzo! Spróbuję. Ale opcja sport wysusza tak, że można wsadzić do szafy? Czy lepiej dosuszyć?
        • krolewska.asma Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 13.09.21, 20:53
          Jak byłam młoda i głupia i używałam suszarki to często te ubrania wychodziły niedosuszone.
          Tak niezauważalnie
          Wkładanie takich ubran do szafy i wyjmowanie delikatnie splesnialych - niezapomniane wrażenia

• mysiulek08 Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 13.09.21, 22:34
          wychodzi suche, można od razy składać, tylko systemowe sportowe koszulki potrzebują chwili żeby odparowac
        • mysiulek08 Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 13.09.21, 22:44
          pościel tez susze na sporcie, mam głównie bawełniany jersey, ręczniki na antyalergicznym
          program 'suche do szafy'wlaczylam raz, ponad 3h !za długo jak dla mnie, piorę na programie mix 1,11h z dodatkowym plukaniem, reczniki z reguły w 60 sto na antyalergicznym, od czasu do czasu 90stp dla dobra pralki 😀 i to sie synchronizuje z suszarka, koce na szybkim 20min, susze 40min
      • krolewska.asma Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 13.09.21, 20:55
        Odnosicie jakieś wielotysięczne straty w postaci kilogramów zniszczonych ubran i dalej używacie tego dziadostwa?

To jakaś autoagresja ?
        • mysiulek08 Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 13.09.21, 22:37
          jakie wielotysieczne?? nic nie wyrzuciłam, troche krotszy dres czy szirt spojnie nadaje sie do noszenia

poza tym jakby co, to wyłącznie moja kasa, wiec tobie nic do niej, na autoagresje to raczej ty uważaj, bo jakaś żyłka ci jeszcze pęknie 🤣
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 13.09.21, 19:06
      U mnie ładnie suszy i nie gniecie pełny załadunek tylko na jednym programie:
      Syntetyki opcja na wieszak.
      Mam Candy, jak mam pól wsadu to wszystko jedno.
      Nic mi nie skraca na dlugosć,ale ja nim włożę na suszenie to wyciagam po dlugości.
    • mikawi Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 13.09.21, 20:45
      Mam suszarkę Bosha. Trzeba trochę wyczuć programy. Jeśli ubrania się zbiegają to jestvto wina zbyt wysokiej temperatury suszenia.
      Rzeczy wełnianych nie suszę w suszarce w ogóle. Bawełniane i w zasadzie większość prania suszę na programie Bawełna z jednym „słoneczkiem”. Ręczniki i pościel na Bawełna z dwoma słoneczkami. Ciuchy sportowe na Sport.
      Składam w miarę możliwości zaraz po wyjęciu jak ubrania są ciepłe i wówczas wiele rzeczy prasowania nie wymaga. Jeśli ubrania wystygnąć w suszarce, to nie ma bata - trzeba prasować bo są wymięte jak psu z gardła.
    • krolewska.asma Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 13.09.21, 20:49
      Pomijam już to, że 90% ubrań nie powinno się suszyć w suszar

I tego się trzymaj
      Nie rozumiem fenomenu tego urządzenia
      Wszystko wychodzi wymięte jak psu z gardła plus maszyna wyjada kłaczki z ubrań

Kupować maszynę po to żeby niszczyć ubrania ?
      Po co ?
      Ludzkość się rozwija cxy cofa ?
      • engine8 Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 13.09.21, 22:31
        Tezz nie rozumiem.... Rzeczy beda wymiete tylko jak je posotwis po suszeniu i zwykle te "Casual" sa na tyle gladkie ze nie trzeba prasowac. Nie mowie o "koszulach pod krawat" poniewaz tych nawet w domu nie pierzemy - serwisy robia to o wiele lepiej.
        Nasza ma specjalny program na odswiezanie i uzywanie zgniecen - robi to dozujac pare i powietrze.
      • ludzikmichelin4245 Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 13.09.21, 23:14
        krolewska.asma napisała:

> Pomijam już to, że 90% ubrań nie powinno się suszyć w suszar
        >
        > I tego się trzymaj
        > Nie rozumiem fenomenu tego urządzenia
        > Wszystko wychodzi wymięte jak psu z gardła plus maszyna wyjada kłaczki z ubrań
        >
        > Kupować maszynę po to żeby niszczyć ubrania ?
        > Po co ?
        > Ludzkość się rozwija cxy cofa ?

Dla mnie naważniejszą i najbardziej wspaniałą cechą suszarki jest to, że ściąga sierść kotów.
        • krolewska.asma Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 14.09.21, 07:36
          Ok
          To juz rozimiem
          Sudzarka jako ulatwienie dla ludzi majacych koty
          Potrzebowalam jedna Rzecz chociaż do czego suszarka może być potrzebna i nic latami nie znalazłam
          Wreszcie ktos coś powiedział sensownego
          Dzięki
          • montechristo4 Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 14.09.21, 08:57
            No nie.... W sezonie takim jak teraz wyprane ręczniki czy pościel nie stoją 3 dni schnąc na suszarkach rozkładanych.
            Jest o wiele mniej wilgoci w domu.
            • krolewska.asma Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 14.09.21, 09:03
              No ale są zniszczone 10 razy szybciej
              Przecież suszarka za każdym razem wyżera z nich włókienka
              Można czasami poznać osoby korzystające z suszarkinze wyglądu na niechlujny wygląd

Kurczę ja kupuje markowe ubrania za niemała kasę
              Nie wiem jaka wilgoć mogłaby skłonić mnie do ich celowego przyspieszonego niszczenia w suszarce
              • pade Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 14.09.21, 09:22
                Jeszcze nie widziałam, żeby ludzie chodzili okutani w pościel albo ręczniki. W UK to norma?
              • 1papryczka.chili Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 14.09.21, 10:04
                Nic nie jest zniszczone. Wręcz przeciwnie. Nie kurzy się przy składaniu ubrań/pościeli. Nie ma wilgoci w domu. Poza koszulami do garnituru nie prasuję absolutnie niczego. Ja nie wiem, może to od suszarki zależy.
                Po 10 miesiącach używania suszarki już wiem, że jest super, tak jak zmywarka.
                • krolewska.asma Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 14.09.21, 11:14
                  Ale jak to nie jest zniszczone skoro w szufladce suszarki masz metrowa kule z wyjedzonych klaczkow

Serio takie wyjadanie w każdym suszeniu nie ma żadnego wpływu na wygląd i stan ubran ?
                  Jak stonka zjada ziemniaki to one umierają tu jest to samo

Szczerze mówiąc nie wiedziałam wcześniej jak działa suszarka - pamietam jak dziś jak włożyłam tam rzeczy pierwszy raz - niebieska pościel i wyjęłam potem z szufladki gigantyczna niebieska kule materiału z tej pościeli
                  Groza
                  Czy istnieją suszarki które nie zjadają ubran ?
                  • spanish_fly Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 14.09.21, 11:27
                    Przy zwykłym suszeniu ubrania też pylą, może trochę mniej. Nie widzisz tego, bo ta garstka kłaczków się rozprasza po całym mieszkaniu, szufladach i szafach i ląduje w worku odkurzacza.

Są suszarki nie bębnowe tylko w kształcie szafy. Może taka będzie dobra dla twoich ekskluzywnych ubrań.
                    • krolewska.asma Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 14.09.21, 13:10
                      No nigdy w odkurzaczu nie znalazłam takich kul w kolorze ubran wiec nie porównujmy wink
                      I tak jak ktoś pisał - te rzeczy z suszarki są takie miękkie - tak miękkie jak ubrania wyjedzonr przez mole

A na jednym forum przeczytałam ze jedna kobieta się cieszysz suszarki bo według niej ta kula to był BRUD z ubran ….
                      Hahahahah
                      Groza
                  • 1papryczka.chili Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 14.09.21, 11:28
                    Jaką kulę metrową? Owszem w filtrze są kłaki/kurz ale nie odbija się to niekorzystnie na ubraniach czy pościeli. No nie zauważyłam tego. Raczej wszystko jest miękkie, gładkie. Ja widzę same zalety.
                    • krolewska.asma Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 14.09.21, 13:14
                      No jak może się nie odbijać niekorzystnie
                      Jak masz ubrania które rozkładasz na suszarce w jednym kawałku a ubrania które suszysz w bębnie i wyjmujesz je a osobno 5 % z nich w postaci wyjedzonej kuli ….

Jeśli chodzi o ochronę środowiska to zuzywaszprad i z premedytacja niszczysz swoje ubrania do tego

Czy nikt nigdy nie zrobił porównania tej samej bluzki suszonej normalnie i w suszarce ?
                      Aż dziwne ze ludzkość się cofa do tylu w tym zakresie
        • mysiulek08 Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 14.09.21, 07:41
          o, to jest to ! plus najmarniej 8 miesiecy w roku deszczu, mzawki, ulewy, pochmurnego nieba 🤣
      • ivaz Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 14.09.21, 09:05
        A co ty opowiadasz, odkąd mam suszarkę, żelazka praktycznie nie używam bo zazwyczaj ciuchy są gładkie i nie wymagają prasowania, nie zauważyłam też aby się niszczyły, a wręcz przeciwnie, są odkłaczone, "odkulkowane" , miękkie, a ja susze wszystko jak leci, nie patrzę na metki.
    • engine8 Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 13.09.21, 22:25
      Nic. My mamy bebnowe od 40 lat mielismy kilka i nigdy nie zauwzylismy aby to byl notoryczny problem. A suszymy w tym wszytkovi diwne ze 90% nie powinno sie suszyc w suszarce? Pierwsze slysze..
      Widocznie jest to wina suszarki - konstrukcjs bebn albo program ktory kreci tym bebnem?
      • montechristo4 Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 14.09.21, 08:58
        A oglądałaś kiedyś metki w ubraniach? Serio, 90% ma znaczek, żeby nie suszyć. W czasach przed suszarką nie zwracałam na to uwagi.
        • spanish_fly Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 14.09.21, 09:04
          A jaki to jest typ suszarki? Z pompą ciepła czy bez? Te starsze modele bez pompy ciepła używały wyższej temperatury do suszenia, bo to pewnie jest przyczyną kurczenia się ciuchów.
          • montechristo4 Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 14.09.21, 11:15
            Ma pompę ciepła, to nowoczesny model.
            • spanish_fly Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 14.09.21, 11:21
              To dziwne faktycznie. Suszę prawie wszystko, pierdyliardy bawełnianych t-shirtów i obserwuję minimalne kurczenie.
          • rozaliaolaboga Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 14.09.21, 14:00
            Ja mam starą suszarkę, suszę wszystko oprócz wełny i jedwabiu. Skurczyły się tylko pojedyncze rzeczy. Serio, to nie to.
            • krolewska.asma Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 14.09.21, 15:09
              Najbardziej mnie zadziwia w tym wątku wasza obojętność na zniszczone taśmowo ciuchy

Jak mi się coś ulubionego poplami czy zniszczy to jestem normalnie w żałobie kilka dni , tak samo jakieś ciuchy dziecięce - przykro się robi
              Nigdy bym nie wpadła na pomysł żeby sama coś specjalnie niszczyć z ciuchów
              • geez_louise Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 14.09.21, 15:22
                Tak, Asma. Amerykanie chodzą nago od 50 lat, a ja sama od prawie 20. Bo suszarki niszczą ubrania, a irracjonalny pęd aby je posiadać jest nie do przewalczenia. Możesz już odpocząć.
              • annaboleyn Re: Suszarka bębnowa - co robię źle? 14.09.21, 18:38
                krolewska.asma napisała:

> Najbardziej mnie zadziwia w tym wątku wasza obojętność na zniszczone taśmowo ci
                > uchy
                >
                > Jak mi się coś ulubionego poplami czy zniszczy to jestem normalnie w żałobie ki
                > lka dni ,

big_grin big_grin big_grin
                Nie wiem, co powiedzieć.
                Ty jesteś prawdziwa? big_grin
                "Taśmowo zniszczone"
                "Jestem w żałobie"
                Gdzieś wyżej: "wielotysięczne koszty".
                big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka