Dodaj do ulubionych

Medycyna pracy dla studenta/studentki

14.09.21, 11:21
Mój dostał skierowanie do jakiejś przychodzi na badania ODPŁATNE. Do tej wskazanej przychodni nie da się zapisać, bo są kolejki straszne. W innych miejscach jest to wydatek ponad 200 zł. (okulista i lekarz medycyny pracy).
Powiem szczerze, że mnie to zszokowało. A gdzie darmowa opieka dla studenta? Warszawa Politechnika.
Jak jest na uczelniach Waszych dzieci.
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Medycyna pracy dla studenta/studentki 14.09.21, 11:26
      Napisz na priv, mam poradnię, w której dostanie od ręki i za mniej niż 200 zł całość.
      • gaskama Re: Medycyna pracy dla studenta/studentki 14.09.21, 11:38
        Napisałam.
    • feniks_z_popiolu Re: Medycyna pracy dla studenta/studentki 14.09.21, 11:32
      Nie wiem czy jest w ogóle nieodpłatnie ale IZIS na Marszałkowskiej robi najtaniej i najszybciej.
    • swiezynka77 Re: Medycyna pracy dla studenta/studentki 14.09.21, 11:36
      też płacił żeby było szybciej
      za to teraz mnie zaszokowała opłata za INDEKS
    • ichi51e Re: Medycyna pracy dla studenta/studentki 14.09.21, 11:36
      a nie macie przychodni studenckiej?
      • gaskama Re: Medycyna pracy dla studenta/studentki 14.09.21, 11:39
        No nie mają medycyny pracy.
    • kubek0802 Re: Medycyna pracy dla studenta/studentki 14.09.21, 11:46
      Mój nie dostał skierowania na badania, to dotyczy wszystkich przyszłych studentów czy wybranych uczeni i kierunków? Dostał za to skierowanie na komisję z WKU z terminem na październik i gul mi skoczył.
      • gaskama Re: Medycyna pracy dla studenta/studentki 14.09.21, 11:50
        Mój też dostał na WKU na listopad.
        Niech sprawdzi na swoim koncie studenckim. Chyba wszyscy studenci muszą do medycyny pracy na badania. Nie chce mi się wierzyć, że ograniczone to jest tylko do studiów inżynierskich.
        • kubek0802 Re: Medycyna pracy dla studenta/studentki 14.09.21, 12:06
          On chyba nic innego nie robi tylko siedzi w tych USOSach, facebukach uniwersyteckich i innych takich. Kiedyś studiowanie było dużo prostsze. Miałeś swoją grupę, grupa miała swój plan zajęć i tyle. Teraz jakaś durnota z zapisami na zajęcia. A WKU wszyscy z jego byłej klasy mieli najdalej miesiąc po 18 urodzinach a nie prawie 2 lata.
          • gaskama Re: Medycyna pracy dla studenta/studentki 14.09.21, 12:11
            Chyba zawsze było różnie na różnych uczelniach. U mojego męża na PW nawet te 25 lat temu wszystko poukładane jak w pudełeczku. U mnie na UW był straszny bałagan. Plan zajęć zmieniał się co chwilę. Trudno było pracę wcisnąć, bo nagle po miesiącu dochodziły ci jakieś wykłady, które miały być ok kolejnego semestru.
            • kubek0802 Re: Medycyna pracy dla studenta/studentki 14.09.21, 12:16
              No właśnie UW.
          • iberka Re: Medycyna pracy dla studenta/studentki 14.09.21, 13:44
            Pandemią była, WKU dopiero teraz wznawiają kwalifikacje. Mój syn był kilka dni temu
            • kubek0802 Re: Medycyna pracy dla studenta/studentki 14.09.21, 14:53
              U nas cały czas chodzili. Wiem bo koledzy syna dostawali wezwania.
    • molik28 Re: Medycyna pracy dla studenta/studentki 14.09.21, 12:45
      Mój na PW ale nie w tym roku robił za darmo. Wg mojej wiedzy możesz to zrobić w każdej przychodni, która robi takie badania. Nie jest to jedna przychodnia więc trzeba podzwonić gdzie jest wolny najbliższy termin. PW podaje gdzisć listę tych przychodni albo pogooglaj. Mój robił Al. Wojska Polskiego 25 Mazowiecki Ośrodek Czegośtam.
      • molik28 Re: Medycyna pracy dla studenta/studentki 14.09.21, 12:48
        I listy przychodni mających takie umowy na Nfz mają uczelnie i technika w zakładkach rekrutacja. Te ośrodki pokrywają się więc można też obdzwonić.
        • feniks_z_popiolu Re: Medycyna pracy dla studenta/studentki 14.09.21, 12:50
          Listy przychodni na NFZ są owszem. Ale terminy tam odległe a rozumiem, że tu chodzi na szybko.
          • gaskama Re: Medycyna pracy dla studenta/studentki 14.09.21, 12:53
            Zgadza się. Na uczelni mu powiedzieli, że medycyna pracy nigdy nie jest na nfz. PW w tym roku ma tylko umowę z przychodnią, gdzie są zniżki dla studentów. Ale tam w tej chwili są terminy na drugą połowę października. A on musi mieć do 2 października.
            Więc chyba jest zmiana od tego roku. Dziewczyna syna będzie musiała dużo więcej zapłacić, bo ona na wydział, gdzie będzie musiała mieć dodatkowe zaświadczenia przez szkodliwe środowisko pracy.
            • molik28 Re: Medycyna pracy dla studenta/studentki 14.09.21, 13:19
              No to dziadosko.......
      • gaskama Re: Medycyna pracy dla studenta/studentki 14.09.21, 12:55
        Na PW w tym roku powiedzieli, że mają tylko umowę z przychodnią, gdzie jest ze zniżką. Ale w niej nie ma już terminów.
        Pójdziemy oczywiście gdzieś za kasę pod domem. Ale i tak jestem zaskoczona. Wydawało mi się, że mamy darmową służbę zdrowia dla studentów.
        • volta2 Re: Medycyna pracy dla studenta/studentki 14.09.21, 13:00
          o, jak szybko twój syn został studentem. ma jakiś indywidualny tryb nauki?
          • gaskama Re: Medycyna pracy dla studenta/studentki 14.09.21, 13:04
            Cześć stalkerko! Obawiam się, że znów cię wytną za chwilę. Szkoda, bo fajnie jak się widzi tu świadectwo twojej głupoty.
            • volta2 Re: Medycyna pracy dla studenta/studentki 14.09.21, 14:15
              stalkingu nauczyłam się od ciebie, jak tam matura u synka? ustna już zaliczona, skoro o studia się troskasz?
        • 35wcieniu Re: Medycyna pracy dla studenta/studentki 14.09.21, 13:31
          Opieka zdrowotna a medycyna pracy to jednak trochę coś innego. Ani student ani żaden inny człowiek posiadający ubezpieczenie nie robi badań medycyny pracy na NFZ.
          • gaskama Re: Medycyna pracy dla studenta/studentki 14.09.21, 13:33
            Wiem, wiem. To też pisałam. Ale za moich czasów robiło się to u lekarza na uczelni, nieodpłatnie. W sensie płaciła uczelnia zapewne. Syn molik jeszcze rok temu robił na PW za darmo.
          • molik28 Re: Medycyna pracy dla studenta/studentki 14.09.21, 15:06
            Coś innego, ale dwa lata temu bezpłatnie badania na NFZ robił jeden syn na studia, w zeszłym roku drugi do technikum więc przepisy musiały się zmienić.
    • zerlinda Re: Medycyna pracy dla studenta/studentki 14.09.21, 13:42
      To chyba żeby się przyzwyczaić, że ochrona zdrowia nie jest jednak darmowa.
      • nocnamagia Re: Medycyna pracy dla studenta/studentki 14.09.21, 14:49
        Medycyna pracy to nie jest ochrona zdrowia
        • alicia033 Re: Medycyna pracy dla studenta/studentki 14.09.21, 15:47
          a co?
    • iberka Re: Medycyna pracy dla studenta/studentki 14.09.21, 13:43
      Bezpłatnie wykonywał we wskazanym miejscu (AGH)
    • kub-ma Re: Medycyna pracy dla studenta/studentki 14.09.21, 15:46
      Mój też na Warszawską Politechnikę, więc tak samo. Załatwiał to jakieś dwa tygodnie temu. Ale byłam gotowa zapłacić i w innej przychodni. Już mnie nic nie zdziwi.
      • gaskama Re: Medycyna pracy dla studenta/studentki 14.09.21, 15:52
        W miejscu rekomendowanym przez PW teraz terminy na za miesiąc. Ale tam też trzeba było zapłacić, prawda?

Mój już ogarnął sobie. Tyle że prywatny okulista 150 zł i medycyna pracy chyba 120 zł. Dla mnie ok. Ale jak ktoś ma się przeprowadzić z małego miasta, czekają go duże wydatki ... nie zazdroszczę.

Mnie tylko zaskoczyła ta zmiana. Zawsze były przychodnie studenckie i nie płaciło się za to.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka