Dodaj do ulubionych

Alternatywę dla ramoneski

20.09.21, 21:39
poproszę, bo już mi się znudziły.
Myślę o tzw. shaket - czyli połączenie koszuli z kurtką - coś jak ocieplana koszula flanelowa, dużo teraz tego na ulicach.
Jakieś jeszcze pomysły?
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Alternatywę dla ramoneski 20.09.21, 21:41
      Tiulowa spódnica 🙂 Sorry, skojarzenie weszło za bardzo 😂
      • daniela34 Re: Alternatywę dla ramoneski 20.09.21, 21:44
        I baleriny!
        I budyń, i zasmażką!
        • ludzikmichelin4245 Re: Alternatywę dla ramoneski 20.09.21, 21:53
          Ech, a wy tylko o jednym 🙄
    • primula.alpicola Re: Alternatywę dla ramoneski 20.09.21, 21:56
      W życiu bym nie zamieniła ramoneski na te potworne bezkształtne koszulowate kurtki.
      Opcje akceptowslne dla mnie: trencz, krótka puchówka, parka, dłuższe marynarki z paskiem.
      • znowu.to.samo Re: Alternatywę dla ramoneski 20.09.21, 22:45
        O ja właśnie zmieniłam ulubioną wymęczoną ramoneskę.na trencz i chwalę sobie, do tego szaliczek ala burberry
      • ludzikmichelin4245 Re: Alternatywę dla ramoneski 20.09.21, 22:45
        Chyba wszystkie te opcje mi się przejadły. Ta długa marynarka wiązana talii to może być coś fajnego - wyobrażam sobie coś na styl 70's, tylko raczej nie nada się do spodni mom fit, a głównie takie noszę. Ale dziękuję.
        • waleria_s Re: Alternatywę dla ramoneski 21.09.21, 00:49
          Zamszowy trencz? Lekki wełniany płaszcz? Taki bez podszewki spokojnie można nosić w okresie wczesnej jesieni. Do głowy przychodzi mi jeszcze długi kardigan.
    • extereso Re: Alternatywę dla ramoneski 20.09.21, 21:59
      Ja odwrotnie chyba do tych koszul może, noszę czasem kurteczki np z wełny kończące się w okolicy dolnych żeber. Tylko że ja nie wiem czy to modne.
    • thea19 Re: Alternatywę dla ramoneski 20.09.21, 22:04
      kupiłam sobie kremową ramoneskę i czekam na dostawę. Te koszulowe sa takie bezkształtne, to już krótki trench jest ok, bo talię widać.
      • grey_delphinum Re: Alternatywę dla ramoneski 20.09.21, 22:19
        Dla mnie alternatywą są "poncza". Uwielbiam!
        • ludzikmichelin4245 Re: Alternatywę dla ramoneski 20.09.21, 22:52
          O, ponczo mnie zaintrygowało. Poka jakieś.
          • mysiulek08 Re: Alternatywę dla ramoneski 20.09.21, 23:19
            byle nie kuse i nie robione na drutach/szydelku !

poncho z dobrej gatunkowo welny, miesistej, lekkiej, dobrze otulajacej, kwestia czy ma byc "rozciete" czy calosciowe zalezy od gustu

ja z opcji 'rozciete', jedno bardzo luzne, ciemnozielona tonacja, drugie bardziej skrojone, szarobezowe, zielone, obydwa z welny alpaki
            • mysiulek08 Re: Alternatywę dla ramoneski 20.09.21, 23:28
              tu widac roznice
              ruana - poncho rozciete

artesaniasdechile.cl/producto/oficios/textileria/ruana-de-alpaca-9

i poncho hmm, klasyczne

artesaniasdechile.cl/producto/oficios/textileria/poncho-liso-de-fibra-de-alpaca-2/
              • sarah_black38 Re: Alternatywę dla ramoneski 20.09.21, 23:51
                mysiulek08 napisała:

> tu widac roznice
                > ruana - poncho rozciete
                >
                > artesaniasdechile.cl/producto/oficios/textileria/ruana-de-alpaca-9
                >
                > i poncho hmm, klasyczne
                >
                > artesaniasdechile.cl/producto/oficios/textileria/poncho-liso-de-fibra-de-alpaca-2/
                >
                >

Fajne te poncha, a zwłaszcza cena. I ten dopisek o sprawiedliwym handlu, te 100 tys. dolarów mam nadzieję, że dostają ci rzemieślnicy ajmarscy z Pozo Almonte. Chyba z powodu późnej pory bielmem oko mi zarosło tongue_out. Zachwycił mnie koszyczek za 58 400 zł, albo 2 drewniane sztućce za prawie 7 tys. złotych ( na nie mnie stać ! big_grin , jutro przemyśle zakup) . Sklep godny prawdziwej ematki, wąskiej specjalistki, poncha za tysiące dolarów zamiast nudnej, poczciwej ramoneski ... sorry, ale się uśmiałam przed samym spaniem. Ematka uczy, bawi i zaskakuje nieustannie big_grin

Wiem, wiem te poncha to jedynie poglądowo, które rozcięte a które klasyczne big_grin big_grin big_grin
                • mysiulek08 Re: Alternatywę dla ramoneski 21.09.21, 00:28
                  ale to nie sa dolary 🤣 to chilijskie peso, znaczek podobny do $ ale ciut inny, cene podzielic na 200 i bedzie mniej wiecej kwota w pln
                • mysiulek08 Re: Alternatywę dla ramoneski 21.09.21, 00:33
                  pl.m.wikipedia.org/wiki/Peso_chilijskie
    • aqua48 Re: Alternatywę dla ramoneski 20.09.21, 22:26
      Dla mnie alternatywą jest krótki płaszczyk. Ocieplana koszula flanelowa zrobi z ciebie nomen omen ludzikazmichelin smilesmile
    • solejrolia Re: Alternatywę dla ramoneski 20.09.21, 22:29
      Dla ramoneski alternatywą może być ewentualnie ramoneska w jaskrawym kolorze, jakiś kobalt czy morska zieleń. wink

Sheket kojarzy mi się z licealistkami w dresach i adidasach.
      I sadzę że to właśnie dla młodych taki strój raczej jest skierowany , bo młodemu we wszystkim ładnie, ale bezkształtny krój takiej koszuli dojrzalszej pani raczej dobrze na figurę nie zrobi .
      Jak ktoś ma taki styl życia czy pracy, to ok, (u mnie do pracy nada się) , ale żeby ta koszulina zastąpiła uniwersalną ramoneskę, to nie...

Jeśli nie ramoneska to może dżinsowa katana. Płaszcz i inny kardigan. Ponczo. Żakiet, marynarka. Trencz.
      Tyle na tę porę roku.
      • ludzikmichelin4245 Re: Alternatywę dla ramoneski 20.09.21, 22:54
        Dres i adidasy to mój podstawowy strój, gdy juz za zimno na szorty i adidasy smile
        • solejrolia Re: Alternatywę dla ramoneski 20.09.21, 23:41
          smile Nie twierdzę, że to źle, bo u mnie, może nie podstawa, ale też często się tak noszę - przy czym dresy zamianiam często z jaggerami, a adidasy- wymiennie z trekkingami, i jak wspomniałam: do pracy w terenie, na budowę do klientów, do ogrodu, no i na spacer z psami, i wszystkie tego typu aktywności, czyli w 70% aktywności opękuję w stroju wygodnym.
          A jednak nie uważam, by ramoneska mogła być zastąpiona koszulą w kratę, nie ma opcji. To już blizej stylem ( i to na jakie sytuacje i okazje mam ramoneskę) jest kurtka/ katana dżinsowa.
          • waleria_s Re: Alternatywę dla ramoneski 21.09.21, 00:54
            Taki shacket w kratę/pepitkę można połączyć z ubraniami casual. Czy wręcz eleganckimi. Można połączyć z białą bluzką, cygaretkami i botkami na wysokim obcasie. Jak jest bezkształtna taka kurtko-koszula, dołożyć pasek. To fajne ubranie, ale raczej dla smukłych i wysokich kobiet.
            • nuta15 Re: Alternatywę dla ramoneski 21.09.21, 09:12
              To fajne ubranie, ale raczej dla smukłych i wysokich kobiet.
              Zgadzam się, zwłaszcza, że większość koszulowych kurtek jest bardzo kraciasta i wykonana z kiepskiej jakości, sztywnych materiałów. Trzeba się nieźle nachodzić , żeby znaleźć kurtę gładką lub z drobnym wzorem, z dodatkiem wełny, miękką, otulającą , która ładnie leży na sylwetce.
    • mashcaron Re: Alternatywę dla ramoneski 20.09.21, 22:37
      Alternatywa dla ramoneski, toś wymyśliła 🙄
    • nuclearwinter Re: Alternatywę dla ramoneski 20.09.21, 22:52
      Ja noszę oprócz ramoneski - trencze (ale takie w dość luźnym kroju, nie lubię takich bardzo opiętych, czuję się w nich pańciowato), kurtki dżinsowe (mam ulubioną oversizową długą do uda kurtkę dżinsową, trochę w stylu lat 90., którą uwielbiam), parki.

Czyli w sumie też nic oryginalnego, ale diabeł tkwi w szczegółach smile
    • lumeria Re: Alternatywę dla ramoneski 20.09.21, 23:46
      A dżinsowa kurtka? Jak ma byc cieplejsza to z futerkiem.
    • conena Re: Alternatywę dla ramoneski 21.09.21, 08:33
      fajny wątek, z ciekawością przeczytam.
      ja ciągle szukam czegoś pomiędzy kurtką dżinsową a marynarką, ale żeby to nie był kardiganek.
      póki co przyjęła się bomberka.

te kurtki koszule też mi się podobają, ale trochę za casualowe dla mnie, nie wiem gdzie miałabym taką nosić.
    • mama-ola Re: Alternatywę dla ramoneski 30.09.21, 10:48
      Mnie się podobają takie, ale ja zdecydowanie jestem team zrobione-na-drutach tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka