ludzikmichelin4245 20.09.21, 21:39 poproszę, bo już mi się znudziły. Myślę o tzw. shaket - czyli połączenie koszuli z kurtką - coś jak ocieplana koszula flanelowa, dużo teraz tego na ulicach. Jakieś jeszcze pomysły? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kk345 Re: Alternatywę dla ramoneski 20.09.21, 21:41 Tiulowa spódnica 🙂 Sorry, skojarzenie weszło za bardzo 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Alternatywę dla ramoneski 20.09.21, 21:44 I baleriny! I budyń, i zasmażką! Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Alternatywę dla ramoneski 20.09.21, 21:53 Ech, a wy tylko o jednym 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Alternatywę dla ramoneski 20.09.21, 21:56 W życiu bym nie zamieniła ramoneski na te potworne bezkształtne koszulowate kurtki. Opcje akceptowslne dla mnie: trencz, krótka puchówka, parka, dłuższe marynarki z paskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Alternatywę dla ramoneski 20.09.21, 22:45 O ja właśnie zmieniłam ulubioną wymęczoną ramoneskę.na trencz i chwalę sobie, do tego szaliczek ala burberry Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Alternatywę dla ramoneski 20.09.21, 22:45 Chyba wszystkie te opcje mi się przejadły. Ta długa marynarka wiązana talii to może być coś fajnego - wyobrażam sobie coś na styl 70's, tylko raczej nie nada się do spodni mom fit, a głównie takie noszę. Ale dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_s Re: Alternatywę dla ramoneski 21.09.21, 00:49 Zamszowy trencz? Lekki wełniany płaszcz? Taki bez podszewki spokojnie można nosić w okresie wczesnej jesieni. Do głowy przychodzi mi jeszcze długi kardigan. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Alternatywę dla ramoneski 20.09.21, 21:59 Ja odwrotnie chyba do tych koszul może, noszę czasem kurteczki np z wełny kończące się w okolicy dolnych żeber. Tylko że ja nie wiem czy to modne. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Alternatywę dla ramoneski 20.09.21, 22:04 kupiłam sobie kremową ramoneskę i czekam na dostawę. Te koszulowe sa takie bezkształtne, to już krótki trench jest ok, bo talię widać. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Alternatywę dla ramoneski 20.09.21, 22:19 Dla mnie alternatywą są "poncza". Uwielbiam! Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Alternatywę dla ramoneski 20.09.21, 22:52 O, ponczo mnie zaintrygowało. Poka jakieś. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Alternatywę dla ramoneski 20.09.21, 23:19 byle nie kuse i nie robione na drutach/szydelku ! poncho z dobrej gatunkowo welny, miesistej, lekkiej, dobrze otulajacej, kwestia czy ma byc "rozciete" czy calosciowe zalezy od gustu ja z opcji 'rozciete', jedno bardzo luzne, ciemnozielona tonacja, drugie bardziej skrojone, szarobezowe, zielone, obydwa z welny alpaki Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Alternatywę dla ramoneski 20.09.21, 23:28 tu widac roznice ruana - poncho rozciete artesaniasdechile.cl/producto/oficios/textileria/ruana-de-alpaca-9 i poncho hmm, klasyczne artesaniasdechile.cl/producto/oficios/textileria/poncho-liso-de-fibra-de-alpaca-2/ Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: Alternatywę dla ramoneski 20.09.21, 23:51 mysiulek08 napisała: > tu widac roznice > ruana - poncho rozciete > > artesaniasdechile.cl/producto/oficios/textileria/ruana-de-alpaca-9 > > i poncho hmm, klasyczne > > artesaniasdechile.cl/producto/oficios/textileria/poncho-liso-de-fibra-de-alpaca-2/ > > Fajne te poncha, a zwłaszcza cena. I ten dopisek o sprawiedliwym handlu, te 100 tys. dolarów mam nadzieję, że dostają ci rzemieślnicy ajmarscy z Pozo Almonte. Chyba z powodu późnej pory bielmem oko mi zarosło . Zachwycił mnie koszyczek za 58 400 zł, albo 2 drewniane sztućce za prawie 7 tys. złotych ( na nie mnie stać ! , jutro przemyśle zakup) . Sklep godny prawdziwej ematki, wąskiej specjalistki, poncha za tysiące dolarów zamiast nudnej, poczciwej ramoneski ... sorry, ale się uśmiałam przed samym spaniem. Ematka uczy, bawi i zaskakuje nieustannie Wiem, wiem te poncha to jedynie poglądowo, które rozcięte a które klasyczne Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Alternatywę dla ramoneski 21.09.21, 00:28 ale to nie sa dolary 🤣 to chilijskie peso, znaczek podobny do $ ale ciut inny, cene podzielic na 200 i bedzie mniej wiecej kwota w pln Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Alternatywę dla ramoneski 21.09.21, 00:33 pl.m.wikipedia.org/wiki/Peso_chilijskie Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Alternatywę dla ramoneski 20.09.21, 22:26 Dla mnie alternatywą jest krótki płaszczyk. Ocieplana koszula flanelowa zrobi z ciebie nomen omen ludzikazmichelin Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Alternatywę dla ramoneski 20.09.21, 22:29 Dla ramoneski alternatywą może być ewentualnie ramoneska w jaskrawym kolorze, jakiś kobalt czy morska zieleń. Sheket kojarzy mi się z licealistkami w dresach i adidasach. I sadzę że to właśnie dla młodych taki strój raczej jest skierowany , bo młodemu we wszystkim ładnie, ale bezkształtny krój takiej koszuli dojrzalszej pani raczej dobrze na figurę nie zrobi . Jak ktoś ma taki styl życia czy pracy, to ok, (u mnie do pracy nada się) , ale żeby ta koszulina zastąpiła uniwersalną ramoneskę, to nie... Jeśli nie ramoneska to może dżinsowa katana. Płaszcz i inny kardigan. Ponczo. Żakiet, marynarka. Trencz. Tyle na tę porę roku. Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Alternatywę dla ramoneski 20.09.21, 22:54 Dres i adidasy to mój podstawowy strój, gdy juz za zimno na szorty i adidasy Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Alternatywę dla ramoneski 20.09.21, 23:41 Nie twierdzę, że to źle, bo u mnie, może nie podstawa, ale też często się tak noszę - przy czym dresy zamianiam często z jaggerami, a adidasy- wymiennie z trekkingami, i jak wspomniałam: do pracy w terenie, na budowę do klientów, do ogrodu, no i na spacer z psami, i wszystkie tego typu aktywności, czyli w 70% aktywności opękuję w stroju wygodnym. A jednak nie uważam, by ramoneska mogła być zastąpiona koszulą w kratę, nie ma opcji. To już blizej stylem ( i to na jakie sytuacje i okazje mam ramoneskę) jest kurtka/ katana dżinsowa. Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_s Re: Alternatywę dla ramoneski 21.09.21, 00:54 Taki shacket w kratę/pepitkę można połączyć z ubraniami casual. Czy wręcz eleganckimi. Można połączyć z białą bluzką, cygaretkami i botkami na wysokim obcasie. Jak jest bezkształtna taka kurtko-koszula, dołożyć pasek. To fajne ubranie, ale raczej dla smukłych i wysokich kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
nuta15 Re: Alternatywę dla ramoneski 21.09.21, 09:12 To fajne ubranie, ale raczej dla smukłych i wysokich kobiet. Zgadzam się, zwłaszcza, że większość koszulowych kurtek jest bardzo kraciasta i wykonana z kiepskiej jakości, sztywnych materiałów. Trzeba się nieźle nachodzić , żeby znaleźć kurtę gładką lub z drobnym wzorem, z dodatkiem wełny, miękką, otulającą , która ładnie leży na sylwetce. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Alternatywę dla ramoneski 20.09.21, 22:37 Alternatywa dla ramoneski, toś wymyśliła 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: Alternatywę dla ramoneski 20.09.21, 22:52 Ja noszę oprócz ramoneski - trencze (ale takie w dość luźnym kroju, nie lubię takich bardzo opiętych, czuję się w nich pańciowato), kurtki dżinsowe (mam ulubioną oversizową długą do uda kurtkę dżinsową, trochę w stylu lat 90., którą uwielbiam), parki. Czyli w sumie też nic oryginalnego, ale diabeł tkwi w szczegółach Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Alternatywę dla ramoneski 20.09.21, 23:46 A dżinsowa kurtka? Jak ma byc cieplejsza to z futerkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Alternatywę dla ramoneski 21.09.21, 08:33 fajny wątek, z ciekawością przeczytam. ja ciągle szukam czegoś pomiędzy kurtką dżinsową a marynarką, ale żeby to nie był kardiganek. póki co przyjęła się bomberka. te kurtki koszule też mi się podobają, ale trochę za casualowe dla mnie, nie wiem gdzie miałabym taką nosić. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Alternatywę dla ramoneski 30.09.21, 10:48 Mnie się podobają takie, ale ja zdecydowanie jestem team zrobione-na-drutach Odpowiedz Link Zgłoś