Dodaj do ulubionych

Wykluczenie

• turzyca Re: Wykluczenie 24.09.21, 13:00
      Mną w ten sposób wstrząsnęła znajoma, która jakieś 10 lat temu kupila sobie smartfona. Nie dlatego że go potrzebowała. Ale dlatego że uświadomiła sobie, że za 20 lat bez smartfona nic nie będzie się dało załatwić, a ona wtedy nie będzie się w stanie nauczyć, bo już będzie po osiemdziesiątce.
      A ponieważ wtedy opiekowałam się kilkoma starszymi osobami i widziałam, jak takie właśnie decyzje podjęte zawczasu wpływają na starość - np. nauka pisania na maszynie, samodzielna, z podręcznikiem, z celem dorabiania sobie do emerytury przepisywaniem zleceń, zaowocowała ogarnianiem komputera - to obiecałam sobie, że nie będę zostawać z tyłu, nawet jeśli do jakiegoś trendu zasadniczo nie jestem przekonana. Nowe techniki trzeba łapać, jak są w powijakach, bo jak się rozwiną, to trudniej w nie wejść.

Świata nie zmieniają dziunie ze smartfonami w łapkach tylko księgowi, którzy umieją policzyć, ile kasy instytucja/firma zaoszczędza dzięki temu, że rozmawiasz z botem, wniosek składasz sama autoryzując go profilem zaufanym itd itp. Jeśli chcesz tkwić w wykluczeniu cyfrowym, to możesz iść do banku, który jest zorientowany na wykluczonych, podejrzewam, że Pocztowy taki jest. Ale możesz też sobie uświadomić, że za 20 lat nawet w Pocztowym będzie tylko opcja internetowa i zacząć ogarniać sytuację jak najszybciej, potraktować to jako dzwonek ostrzegawczy.
      • aandzia43 Re: Wykluczenie 24.09.21, 13:18
        Dokładnie tak jak twoja znajoma staram się nadążać za galopującym światem, choć wcale mnie ta galopada nie jara i ostatnia rzecz jaką chce mi się robic to nadążanie. Jestem w ogonie, ale maszeruję.
      • lella_two Re: Wykluczenie 24.09.21, 16:58
        Mnie też nigdy nie kręciły smartfony i bardzo długo wystarczala mi komórka. Była mała, mieściła się w każdej kieszeni, a poza tym i tak nie przepadam za dzwonieniem. W dodatku ten ekran dotykowy, fuj! ( mam komputer stacjonarny, nie laptopa). W którymś momencie jednak dotarło do mnie, że idziemy ze światem w różne strony i, jeśli mam nadążać, to muszę się nauczyć, póki jestem wystarczająco sprawna. Mam tendencję, by olewać i opóżniać ale na razie zdrowy rozsądek wygrywa. Bo to jest przede wszystkim kwestia rozsądku.
      • trut_u Re: Wykluczenie 26.09.21, 13:33
        Właśnie do tego staram się bezskutecznie namawiać niektórych członków rodziny... Zawsze "ja tego nie potrzebuję", "ja mogę pójść do banku" itp. itd. Schody się zaczynają, kiedy kolejne usługi offlinowo-analogowe znikają i pozostaje tylko internet... I to już nie jest kwestia wygody, tylko być albo nie być.

Mam też w dalszej rodzinie przypadek ludzi koło 50, którzy prowadzą niewielką firmę i w ogóle nie ogarniają internetu. Wszystko robią dzieci, nawet przelewy w banku... Nie wiem, jak tacy ludzie widzą siebie za 10 czy 15 lat - bo do emerytury to jeszcze kawałek. czasu.
    • ginger.ale Re: Wykluczenie 24.09.21, 13:01
      Andabo, jesteś "inteligentna i odczytana", masz dzieci, pracującego męża, więc nie wierzę w technologiczne kłopoty nie do przeskoczenia. Moi rodzice 65l. pracują, ogarniają.
      W oddziale banku są często stanowiska komputerowe dla klientów, idź do oddziału i niech tam Ci pomogą to ogarnąć.
      • ginger.ale Re: Wykluczenie 24.09.21, 13:02
        *oczytana

Mam nadzieję, że z ubezpieczeniem już wyjaśniłaś, to najważniejsze.
    • raohszana Re: Wykluczenie 24.09.21, 13:09
      A ja Wam powiem, że nie umiem ogarniać lotów i bookować biletów, bo zawsze mi to załatwiali we fabryce. I siem czujem wykluczona, o.
      • poligamia Re: Wykluczenie 24.09.21, 13:13
        ale wiesz...raz to jest ok, ale juz x razy taka koleżansia trujaca d...żeby jej wyszukać, zabukować itp to poprostu jest wkurzająca. Nawet jesli Ci tego nikt nie powiedział.
        • raohszana Re: Wykluczenie 24.09.21, 13:18
          A ja nikomu nie powiedziałam, że trułam dupę komukolwiek. Po prostu załatwiały to osoby do, między innymi; tego zatrudnione.
          • poligamia Re: Wykluczenie 24.09.21, 15:04
            to chyba inna sytuacja...
      • ichi51e Re: Wykluczenie 24.09.21, 15:56
        weź spróbuj to zrobić - być może okaże się ze ogarniasz. no chyba ze chodzi o upolowania "taniego biletu" to faktycznie trzeba umiec
        • raohszana Re: Wykluczenie 24.09.21, 16:05
          Bardziej to drugie, bo sama rezerwacja to tak samo jak i pociągu - tyle, że pociągi to mają jedną stronę, danego przewoźnika, a jak szuka się tanich biletów to wyskakuje multum pośredników jakowychś i odechciało mi się eksperymentować dalej - bo sprawdzałam tak z ciekawości, co się bardziej opyli krajowo wykorzystać.
    • poligamia Re: Wykluczenie 24.09.21, 13:12
      u nas w rodzinie też jest jeden taki co smartfona nie kupi bo po co on chce być old school big_grin chodzi z ta starą nokią i dorabia teorię do swojego strachu przed technologią. facet 50 lat, wyzsze wykształcenie etc.

typ sknery z kasą smile i jeszcze pre paid i wciąż sie zastanawia jak dzwoni "czy mam promocję załadowaną"? smile)
      • simply_z Re: Wykluczenie 24.09.21, 13:41
        niekoniecznie. znam informatykow, ktorzy uzywaja starych telefonow, bo maja dosc przeladowania technologia i napierdalajacymi przypominajkami na smartfonie. Sama uzywam dosc starego tel, choc z netem i z czym trzeba, bo wiem, ze moglabym sie jeszcze bardziej uzaleznic od zbednych mi calkowicie bajerow. widze po znajomych, ktorzy na wakacjach nie moga sie obyc bez wysylania setek zdj. na komunikatorach do grupy znajomych, albo sprawdzania kazdej mozliwej lokalizacji na google map, bo przeciez nie mozna skrecic w lewo w lesie, tylko koniecznie w prawo.
        • mia_mia Re: Wykluczenie 24.09.21, 14:09
          A ci geniusze nie wiedzą jak te funkcje wyłączyć. Chyba Irena Eris jeszcze kilka lat temu z dumą twierdziła, że nie ma komórki, w razie potrzeby to szofer ma, ten sam poziom głupoty.
          • simply_z Re: Wykluczenie 24.09.21, 14:20
            to nie o to chodzi, ze nie da sie wylaczyc, ale uzaleznienie jest silniejsze -czasem. zreszta wiedzac, ze masz jakies powiadomienia i tak je sprawdzasz.
            dlaczego poziom glupoty? lenny kravitz potrafi tworzyc na karaibskiej wyspie, bez neta, bo twierdzi, ze ten go za bardzo rozprasza przy tworzeniu muzyki. Tez idiota?
            • mia_mia Re: Wykluczenie 24.09.21, 14:40
              Uzależnienie, ale mimo wszystko, większość ludzi nie jest uzależniona i nie dostaje tachykardii, bo nie przyszło powiadomienie o promocji w Biedronce. Nie sprawdzam powiadomień, bo nie wyrażam zgody na ich przesyłanie, do spamu mam oddzielną skrzynkę, jak potrzebuję kodu, zniżki, promocji to tam zaglądam. Nawet nie mam ustanowionego powiadomienia o mailach, bo taki mój wybór. Nie jestem informatykiem.
              Na karaibskiej wyspie też żyłam bez neta, bo go nie było, a tam gdzie był kosztował majątek (za to tambylcy używali, pewnie mieli swoje sztuczki), muzykę lenniego lubią, a czy idiota czy nie to nie wiem.
              • simply_z Re: Wykluczenie 24.09.21, 15:18
                brawo ty. zasluzylas na ziemniaczany order.
              • snakelilith Re: Wykluczenie 24.09.21, 23:04
                Ale simply ma rację. Ja smartphona do niczego nie potrzebuję. Z internetu korzystam tylko na domowym laptopie, jak mam ochotę wejść do sieci. Jakoś ogarniam rzeczywistość i do tego wielkomiejską, skomplikowaną. I też mam znajomych informatyków, którzy nie mają smartphona, bo przynajmniej w prywatnym życiu nie chcą być ciągle online.
                Poza tym, akurat oni zdają sobie sprawę z zagrożeń, żaden system nie jest w 100 procentach pewny, a większość bazuje na dylentatyźmie. I w sumie dziwne, nawet, że nie więcej osób pada ofiarą wirtualnych oszustów.
                • sol_13 Re: Wykluczenie 24.09.21, 23:11
                  Ofiarą oszusta możesz paść niezależnie od korzystania ze smartfona, podczas korzystania z netu na komputerze stacjonarnym jest to tak samo prawdopodobne. I nie ma tu znaczenia, czy system jest "pewny" tylko stopien wyrafinowania socjotechniki oszustów i naiwność ludzka.
                  • snakelilith Re: Wykluczenie 24.09.21, 23:20
                    sol_13 napisała:

> Ofiarą oszusta możesz paść niezależnie od korzystania ze smartfona, podczas kor
                    > zystania z netu na komputerze stacjonarnym jest to tak samo prawdopodobne. I ni
                    > e ma tu znaczenia, czy system jest "pewny" tylko stopien wyrafinowania socjote
                    > chniki oszustów i naiwność ludzka.

Oczywiście, ale jednak stopień koncentracji ludzkiej na większym ekranie laptopa na domowej kanapie jest inny niż na małym smartphonie na ruchliwej ulicy albo podczas kupowania chleba. To podstawy usability, tematu, który w latach 90tych faktycznie jeszcze ludzi interesował.
                    I nie tylko naiwność, bo z wielu usług nie da się skorzystać bez pozostawiania furtek do naszych delikatnych danych. Jak podaję na bookingu numer mojej kraty kredytowej, to wiem, kto ma do tego dostęp? Nie podoba mi się też myśl, że każdy ze smartphonem może zostać zlokalizowany.
                    • sol_13 Re: Wykluczenie 25.09.21, 00:24
                      Booking, jego agent rozliczeniowy i hotel, w którym dokonujesz rezerwacji. No i dane te pozostawiasz niezależnie od rodzaju urządzenia, z którego korzystasz.
                      Oczywiscie smartfona latwiej zlokalizować, ale stare telefony też można namierzyć po logowaniach do sieci operatorów.
                    • konsta-is-me Re: Wykluczenie 25.09.21, 09:17
                      Każdy telefon można namierzyć...
                      Nie ma znaczenia czy smartfon, czy stacjonarny, czy stara Nokia.
                      Na zaufanych stronach nr karty jest bezpieczny, poza tym sam numer nic nikomu nie da, gdyby dało się ukraść tylko za pomocą samego numeru, nikt z nas nie miałby już pieniędzy na koncie, po to są potwierdzenia na telefonie 🤦
                      • sol_13 Re: Wykluczenie 25.09.21, 18:15
                        konsta-is-me napisała:

> Na zaufanych stronach nr karty jest bezpieczny, poza tym sam numer nic nikomu n
                        > ie da, gdyby dało się ukraść tylko za pomocą samego numeru, nikt z nas nie miał
                        > by już pieniędzy na koncie, po to są potwierdzenia na telefonie 🤦

Nie wszyscy usługodawcy operują w 3d-secure (czyli transakcje, ktore potwierdzasz kodem sms wysłanym na Twoj nr tel lub w aplikacji mobilnej banku). Booking np nie. Sam nr karty nie wystarczy , ale łącznie z imieniem i nazwiskiem jej posiadacza, datą waznosci i kodem cvc2 można już wykonać transakcje.
                        • konsta-is-me Re: Wykluczenie 28.09.21, 11:46
                          Ja muszę jeszcze potwierdzić kodem z telefonu każdą transakcję- jeśli strona nie zabezpieczona, to nie kupowalabym tam.
                          Można też (przynajmniej w krajach zaawansowanych elektronicznie czyli np.Polsce) płacić blikiem.
                          Albo googlepay (u mnie odcisk palca potrzebny do weryfikacji).
                          Absolutnego bezpieczeństwa nie masz nigdy, nawet w skarbcu strzeżonym przez hobbitów 😉
                          • sol_13 Re: Wykluczenie 28.09.21, 20:26
                            konsta-is-me napisała:

> Ja muszę jeszcze potwierdzić kodem z telefonu każdą transakcję- jeśli strona ni
                            > e zabezpieczona, to nie kupowalabym tam.

Nie musisz, bo zalezy to od usługodawcy-wyjasnilam to wyżej. Nie chodzi o to, ze to są strony "niezabezpieczone", po prostu tego nie obsługują. Dokonując transakcji, nie wiesz tego.

> Można też (przynajmniej w krajach zaawansowanych elektronicznie czyli np.Polsce
                            > ) płacić blikiem.

Można oczywiście, ale nie proponuję go używać do zamowien na wyzsze kwoty w Internecie- kartą zawsze można zareklamować np nieotrzymanie towaru lub wadliwy, blika się nie zareklamuje poprzez bank.
                    • mid.week Re: Wykluczenie 25.09.21, 09:34
                      snakelilith napisała:

Nie podoba mi się też myśl, że każd
                      > y ze smartphonem może zostać zlokalizowany.
                      >
                      >

jesukryste, ktoś będzie wiedział, że ide za chwile do warzywniaka. Zapłace telefonem i odnotują, że midłik kupiła kiszoną kapuchę. Straszne!
                    • wapaha Re: Wykluczenie 25.09.21, 11:07
                      snakelilith napisała:

> I nie tylko naiwność, bo z wielu usług nie da się skorzystać bez pozostawiania
                      > furtek do naszych delikatnych danych. Jak podaję na bookingu numer mojej kraty
                      > kredytowej, to wiem, kto ma do tego dostęp? Nie podoba mi się też myśl, że każd
                      > y ze smartphonem może zostać zlokalizowany.
                      >
                      A w jaki sposób płacisz na mieście ? smile
                      Kartą ?
                      A masz magnetyczne etui na kartę ? Bo coraz smielej sobie poczynają przestępcy ( póki co w Niemczech, ale w pl też juz były przypadki ) którzy w tłumie, w komunikacji miejskiej, metrze okradają ludzi poprzez ściąganie danych z ich kart płatniczych ?
                      • sol_13 Re: Wykluczenie 25.09.21, 18:12
                        To jest fake news z tym ściąganiem danych w tłumie z kart.
                        • wapaha Re: Wykluczenie 25.09.21, 18:55
                          nie, to nie jest fake news
                          teściowie kolegi zostali w ten sposób okradzeni - nie ludzie z gazety, z mediów, znajomi znajomych
                          znani mi z imienia, nazwiska, wyglądu
                          • sol_13 Re: Wykluczenie 25.09.21, 19:21
                            A po czym wnoszą, że akurat w ten sposób?
                            • wapaha Re: Wykluczenie 25.09.21, 19:27
                              Dostali info sms z banku o nieudanej próbie podjęcia pieniędzy z konta taką a taką kartą. Byli w tym momencie w metrze, z karty nie korzystali. Po sprawdzeniu konta okazało się, że jedna transakcja została wykonana. "Zapłacili" kartą 50 euro. Skontaktowali się bankiem, który udzielił takiej informacji i doradził skierowanie się na policję mimo wszystko ( mimo wszystko bo złodziej niemożliwy do namierzenia)
                              • araceli Re: Wykluczenie 25.09.21, 19:44
                                wapaha napisała:
                                > "Zapłacili" kartą 50
                                > euro. Skontaktowali się bankiem, który udzielił takiej informacji i doradził sk
                                > ierowanie się na policję mimo wszystko ( mimo wszystko bo złodziej niemożliwy d
                                > o namierzenia)

No i to właśnie jest fake bo żeby coś z karty 'ściągnąć' dotykowo to trzeba mieć zarejestrowany terminal płatniczy.
                                • wapaha Re: Wykluczenie 25.09.21, 19:48
                                  terminal - owszem
                                  zarejestrowany - niekoniecznie
                                  dla złodzieja to nie problem
                                  • araceli Re: Wykluczenie 25.09.21, 19:51
                                    wapaha napisała:
                                    > terminal - owszem
                                    > zarejestrowany - niekoniecznie

Żaden operator kart płatniczych nie obsłuży transakcji na niezarejestrowanym terminalu. Fake.
                                    • wapaha Re: Wykluczenie 25.09.21, 19:58
                                      Serio - nie jestem złodziejem, nie wiem jak technicznie można obejśc system
                                      Ale powiem tym ludziom, że to fake tongue_out I że na pewno mają to 50 euro tongue_out
                                      • araceli Re: Wykluczenie 25.09.21, 20:10
                                        wapaha napisała:
                                        > Serio - nie jestem złodziejem, nie wiem jak technicznie można obejśc system
                                        > Ale powiem tym ludziom, że to fake tongue_out I że na pewno mają to 50 euro tongue_out

Fake - dane karty musiały wyciec gdzie indziej.
                                        • wapaha Re: Wykluczenie 25.09.21, 20:14
                                          Gdzie ?- ci ludzie jechali metrem, kartę -jak większość -mieli w portfelu. Przelana została kasa -i zarejestrowana jej data dzienna i godzina
                                          • araceli Re: Wykluczenie 25.09.21, 20:20
                                            wapaha napisała:
                                            > Gdzie ?- ci ludzie jechali metrem, kartę -jak większość -mieli w portfelu. Prze
                                            > lana została kasa -i zarejestrowana jej data dzienna i godzina

Proste - dane wyciekły wcześniej. Mogli wypłacić kasę z bankomatu z 'nakładką'. Mylisz się sądząc, że moment zejścia kasy z konta to jednoznacznie moment kradzieży danych.
                                          • araceli Re: Wykluczenie 25.09.21, 20:22
                                            wapaha napisała:
                                            > -i zarejestrowana jej data dzienna i godzina

I jeszcze: A terminal (odbiorca) nie został zarejestrowany? I firma od kart się do tego przyznała? Przelała kasę w niebyt? Jasssne wink
                                            • wapaha Re: Wykluczenie 25.09.21, 20:32
                                              araceli napisała:

> wapaha napisała:
                                              > > -i zarejestrowana jej data dzienna i godzina
                                              >
                                              > I jeszcze: A terminal (odbiorca) nie został zarejestrowany? I firma od kart się
                                              > do tego przyznała? Przelała kasę w niebyt? Jasssne wink
                                              >
                                              Nie wiem- ty wyobrażasz sobie, że to sa terminale takie jak w każdym sklepie, legalnie działające ?Bo wydaje mi się jednak że te skanery wygladają inaczej i nie są tymi samymi.
                                              • araceli Re: Wykluczenie 25.09.21, 20:51
                                                wapaha napisała:
                                                > Nie wiem- ty wyobrażasz sobie, że to sa terminale takie jak w każdym sklepie, l
                                                > egalnie działające ?Bo wydaje mi się jednak że te skanery wygladają inaczej i n
                                                > ie są tymi samymi.

Wyglądać mogą dowolnie (może to być nawet zwykły smartfon) ale Visa czy Mastercard nie przeleją pieniędzy w niebyt. Ogarnij - jak nie mogą podać kto jest właścicielem terminala to sami oddają kasę. Reklamacja i już. Dlatego nie ma opcji przelania na 'niezarejestrowany' terminal.
                                      • sol_13 Re: Wykluczenie 25.09.21, 20:16
                                        Sama transakcja fraudowa nie podlega wątpliwości, nie wiem tylko, skąd wniosek, ze doszlo do niego przez "ściągnięcie " danych karty w tłumie. Wyciek danych karty mógł nastąpić, ale w internecie, ewentualnie pasek karty mogl byc skopiowany w bankomacie/terminalu, chociaż to się prawie już nie zdarza.
                                  • sol_13 Re: Wykluczenie 25.09.21, 20:19
                                    wapaha napisała:

> terminal - owszem
                                    > zarejestrowany - niekoniecznie
                                    > dla złodzieja to nie problem

To tak nie działa.

zaufanatrzeciastrona.pl/post/bzdury-mity-i-klamstwa-na-temat-platnosci-zblizeniowych/
                    • mia_mia Re: Wykluczenie 25.09.21, 16:33
                      Jak ci zginie mąż, będziesz błogosławiła możliwość zlokalizowania go po smartfonie, w góry wręcz ratownicy proszą, żeby zabrać telefon.
                      Ojciec znajomej poszedł do lasu i już nie wrócił, nie wiadomo czy szybsze znalezienie go coś by zmieniło, ale takie sytuacje się zdarzają. Mój ojciec jest dumnym użytkownikiem telefonu sprzed 20 lat, dużo chodzi sam po lesie, moją mamę kosztuje to mnóstwo niepotrzebnych nerwów. W ochronie naszych delikatnych danych posunęliśmy się za daleko, bo tracimy czas i energię na ochronę informacji, że kupiliśmy cukier, bo zaraz będzie reklama cukierniczki albo porad dietetyka, ale może to lepsze niż smarów do piły łańcuchowej, bo jakaś pojawi się na 100%.
        • purchawka2020 Re: Wykluczenie 24.09.21, 14:23
          Mam tak z samochodami - im prostszy i mniej napakowany gadżetami ( czyli , niestety, straszy) - tym lepszy.
          Jak muszę prowadzić nowy model, który mi błyska, mruga, popiskuje i ciągle coś sygnalizuje to wychodzę z siebie.
          • mia_mia Re: Wykluczenie 24.09.21, 14:27
            Ale jak w przypadku wypadku wyskoczą mu poduszki, kurtyny i buk wie co jeszcze to mu wybaczysz popiskiwania z byle powoduwink
            No niestety, lepiej mieć wypadek w nowym volvo, niż tico nawet z ostatniej serii.
            Z samolotami pewnie nie masz podejścia im starszy tym lepszywink
            • simply_z Re: Wykluczenie 24.09.21, 15:18
              bo ty akurat sprawdzasz jakim lecisz..
            • aandzia43 Re: Wykluczenie 24.09.21, 15:38

> i.
              > Z samolotami pewnie nie masz podejścia im starszy tym lepszywink

No co ty nie powiesz, a to jakoś w parach musi chodzić? Jak sama obsługuję sprzęt to lubię jak jest prosty, nieawaryjny i nie przeładowany elektroniką. Jak pilot wiezie moją dupę to lubię jak ma sprzęt najlepszy z możliwych. Abstrahując zupełnie od elektroniki, bo się na tym nie znam.
              • kk345 Re: Wykluczenie 25.09.21, 15:10
                >No co ty nie powiesz, a to jakoś w parach musi chodzić?
                Nie musi, ale nowoczesność niestety idzie w parze z poziomem zabezpieczeń, głupio rezygnować z bezpieczeństwa choćby w aucie.
            • loginwieczniezajety Re: Wykluczenie 25.09.21, 06:57
              Opcja poduszki bez pisków już nie istnieje?
            • purchawka2020 Re: Wykluczenie 25.09.21, 11:17
              Poduszki posiadam, klimatyzację również. Nic więcej mi nie trzeba.
              • mia_mia Re: Wykluczenie 25.09.21, 17:04
                Absów, sygnalizacji niekontrolowanej zmiany pasa, trakcji, srakcji, wszystkich tych innych opcji o dziwnych skrótach? Ja jestem minimalistką samochodową w pewnym sensie, bo kupuję nowe, ale rzadko, za każdym razem wydaje mi się, że mam wszystko co potrzebne, z pewnych powodów, nie wiem,
                romantyczno-dziwno- śmiesznych, nie chcę służbowych, bo tak to bym była na bieżąco z nowinkami.
                • purchawka2020 Re: Wykluczenie 28.09.21, 11:37
                  Najbardziej mnie wkurza u męża w samochodzie czujnik cofania.
                  Pika i mnie rozprasza.
                  • mia_mia Re: Wykluczenie 28.09.21, 11:53
                    Do tego można się przyzwyczaić, to nie jest wysoka cena za to, że komuś wypika dziecko czy zwierzaka i nie dojdzie do nieszczęścia. Poza tym większość tych systemów można prosto wyłączyć. Niech Ci mąż pokaże jak.
                    Jakaś instagramerka właśnie pisała o tym, że jej rodzina miała wypadek, nic im się nie stało, bo samochód był nowy i napakowany zabezpieczeniami, niestety drugi nie.
                    Dla mnie głupotą jest opieranie się tylko na systemach i zabezpieczeniach, ale jeśli nie rezygnuje z rozsądku i nie zmniejsza czujności to na pewno nie zaszkodzą, a najczęściej pomogą.
    • cegehana Re: Wykluczenie 24.09.21, 13:12
      Ja równiez współczuję ludziom. Wymagania sprzętowe rosną, wiedzą o bezpieczeństwie w sieci dezaktualizuje się bardzo szybko a ludzie, którzy za tym nie nadążają sa pozostawieni sami sobie. Uwazam, że na poziomie państwa jest to nie fair oczekiwać od podatnika czegoś do czego nie potrafi się zorganizować dostępu.
      • mia_mia Re: Wykluczenie 24.09.21, 13:35
        To państwo ma tysiące, setki tysięcy wad na wszystkich poziomach, ale cyfryzacja, płatności bezgotówkowe to akurat nie, biurokracja absolutnie zbędna jest w przepisach, a nie w dostępie do czegokolwiek. Autorka pisze, że problemem jest, że nie wie za kim jest w kolejce do zusu, jeśli dobrze zrozumiałam, bo tak to wiedziała, że za panią w zielonym berecie, a tak to numer 308, i jak to taki ktoś wyglądawink
      • ginger.ale Re: Wykluczenie 24.09.21, 13:40
        cegehana napisał(a):

Uwazam, że na poziomie państwa jest to nie fair
        > oczekiwać od podatnika czegoś do czego nie potrafi się zorganizować dostępu.

W tym przypadku bieżący dostęp do internetu jest.
        • cegehana Re: Wykluczenie 24.09.21, 13:44
          Jak widać nie zawsze jest to wystarczające - jest internet, jest jakiś tak system obsługi klientów zusu a autorka nie może rozwiązać swojej sprawy dostępnymi dla siebie środkami.
          • ginger.ale Re: Wykluczenie 24.09.21, 13:58
            ZUS to faktycznie insza inszość. Organizacja przestepcza, ale na bank nie jest to przestępczość ZORGANIZOWANA.
    • siwa-faryzeuszka Re: Wykluczenie 24.09.21, 13:38
      Czy to w zastępatwie regularnego pożycia tak pieprzysz za uszami? Dorabiasz ideolo do swojego umyslowego lenistwa i stawiasz się w jednym rzędzie z osobami naprawdę wykluczonymi. Latami siedzisz na forum, a kasy na dziecko nie ogarniasz? Widocznie nie masz takiej potrzeby, gdyby ci do pierwszego nie stykało, nie rozkminiałabyś sprawy, tylko błyskawicznie się doszkalała.
      • andaba Re: Wykluczenie 24.09.21, 15:56
        Masz rację, zdaję sobie sprawę, że w moim przypadku to wyłącznie lenistwo (i strach, że coś zrobię źle i będzie trzeba coś płacić, odkręcać itp). Ale nie jestem jedyna.

I przeraża mnie to, jak wszystkie te "udogodnienia" skoczyły przez pandemię - dawniej było o wiele prościej dostać się gdziekolwiek.
        Kolejną sprawą jest brak bezpośrednich telefonów, tylko infolinie ogólnopolskie, często obsługiwane przez automaty.
        • wapaha Re: Wykluczenie 24.09.21, 18:48
          andaba napisała:

> I przeraża mnie to, jak wszystkie te "udogodnienia" skoczyły przez pandemię - d
          > awniej było o wiele prościej dostać się gdziekolwiek.

Nieprawda, wg mnie teraz jest łatwiej - niektóre sprawy zalatwia się na okres dłuższy niż był wcześniej przewidywany, konkretna liczba osób w urzędzie na dany dzien - a nie ponad stan i opóźnienia i obsuwy a już całkiem genialnie było wiosną 2020 gdy urzędy były zamkniete dla petentów i wszelkie wnioski wrzucało się do urn/skrzynek przed urzędem. Błyskawicznie załatwione sprawy. Kolejne udogodnienie -i plus postpandemiczny-fakt, że zostało poradnictwo online w POZ-tak powinno zostać-wszelkiego rodzaju pierdoły takie jak skierowania do specjalisty, recepty, przedłużenia recept, wypisywanie niektórych leków, skierowania na badania, omówienie wyników badań itd- dzięki bogu że nie trzeba z tym osobiście chodzić
          Wszelkiego rodzaju rejestracje do lekarzy prywatnych, fizjoterapeutów na masaże- za pomocą recepcji i rejestracji on line-CUDO!
          Traf chciał że w pandemicznym okresie zaczęliśmy formalności związane z budowa domu - wszystkie dokumenty wysyłane mailem - mapki, zdjęcia,wnioski, upoważnienia - odpowiedzi tą samą drogą +tradycyjna poczta itd, założenie konta - bez konieczności pójścia do banku etc etc

> Kolejną sprawą jest brak bezpośrednich telefonów, tylko infolinie ogólnopolskie
          > , często obsługiwane przez automaty.

Nieprawda. Automat spełnia zadanie recepcji, która rozdziela telefony do odpowiednich rozmówców. Automat informuje cię jakie masz możliwosci wyboru, wybierasz co potrzebujesz i albo uzyskujesz informację z automatu ( np. o stanie konta ) albo wybierasz inną i czekasz na połączenie z konsultantem. Automat informuje tez o nagrywaniu rozmowy. Już nawet u dziecka w szkole od lat jako pierwszy wita rodzica automat informujący o nr wewnętrznych
          • pade Re: Wykluczenie 24.09.21, 19:02
            To prawda, że teraz w urzędach sprawy załatwia się błyskawicznie. Byłam zdumiona, bo wszystkie dokumenty dostawaliśmy od ręki, max po 2-3 dniach.
            Za to w bankach jest dokładnie na odwrótuncertain
            • wapaha Re: Wykluczenie 24.09.21, 19:08
              pade napisała:

> To prawda, że teraz w urzędach sprawy załatwia się błyskawicznie. Byłam zdumion
              > a, bo wszystkie dokumenty dostawaliśmy od ręki, max po 2-3 dniach.
              > Za to w bankach jest dokładnie na odwrótuncertain
              >
              Nie byłam- więc nie mogę nic powiedzieć. Ale jestem w trakcie ogarniania karty kredytowej - wniosek na telefon, wstępna weryfikacja i wysokość , kurier przywiózł dokumenty/umowę, elektronicznie wyślę potrzebne dokumenty..
              • pade Re: Wykluczenie 24.09.21, 19:12
                A nie, nie, takie rzeczy to są załatwiane błyskawicznie. Chodziło mi o kredyt hipoteczny.
                • sumire Re: Wykluczenie 24.09.21, 19:31
                  No ale przy kredycie hipotecznym wchodzi masa procedur, których nie da się załatwić w 48-72 godziny. Cała wielka unijna biurokracja smile
                  • wapaha Re: Wykluczenie 24.09.21, 19:42
                    No dokładnie- i kasa gruba wink
                  • pade Re: Wykluczenie 24.09.21, 20:59
                    sumire napisała:

> No ale przy kredycie hipotecznym wchodzi masa procedur, których nie da się zała
                    > twić w 48-72 godziny. Cała wielka unijna biurokracja smile

Jasne. Tyle, że coś, co dwa lata temu zajmowało max 3 tygodnie, teraz zajmuje 3 miesiące.
                    • huang_he Re: Wykluczenie 24.09.21, 22:35
                      Yyy, nie zauważywał popytu na kredyty hipoteczne?
                      Rekordowa ilość, rekordowa wartość. A zatrudnienie w bankach się nie zmieniło. Poza tym, jeśli załatwiałaś coś w ciągu ostatnich 4 miesięcy, to może dodaj do tego długo oczekiwany sezon urlopowy. U mnie w robocie przez czerwiec, lipiec i sierpnień to już w ogóle - prawie nic się nie dało załatwić, bo ludzie się mijali na wolnym.

Sama brałam kilka lat temu kredyt latem i trwało to naprawdę bardzo, bardzo długo, bo wiecznie kogoś nie było, ktoś na urlopie. W tej chwili, przy tym rekordowym zainteresowaniu kredytami i szale na rynku mieszkaniowym na sam wpis do hipoteki w Warszawie czeka się podobno nawet 8 miesięcy. A ja kilka lat temu czekałam raptem 2 miesiące (jeśli nie krócej)
                      • pade Re: Wykluczenie 25.09.21, 09:52
                        Znam przyczyny, nie musisz mi ich tłumaczyć, chciałam się tylko pożalić.
          • nuka_2 Re: Wykluczenie 24.09.21, 19:59
            A propos teleporad w przychodniach ogromna wygoda, ale
            niestety nie zawsze są używane w takich celach jak wymieniałas. Pojedyncze przychodnie nadużywają teleporad w sytuacji kiedy powinny być wizyty osobiste. Z drugiej strony niektórzy pacjenci zapisują się teleporadę w przypadku bólów brzucha czy innych objawow wymagających zbadania przez lekarza. Za to seniorzy stęsknieni z swoim doktorem zapisują się na wizytę osobista w celu otrzymania e-recepty na 1-2 leki.
            Pracując w placówce medycznej NFZ widzę ze sporo osob 60 plus nie ogrania internetu, nie są w stanie znaleźć na podanej im stronie internetowej jak dojechać do przychodni, w jakich godzinach jest czynny punkt wyrazowy itp. Regularnie drukujemy im certyfikaty szczepien( u nas nie ma punktu szczepien), bo nie potrafią sobie założyć internetowego konta pacjenta. IKP używa w ogóle bardzo mała grupa pacjetow. Rzadkością jest ze pacjent nie potrzebuje wydruku erecepty lub zapisania mu kodu na kartce. Choć można zaznaczyć na IKP ze chce się e-recepty i e-skierowania dostawać na smsa
            • wapaha Re: Wykluczenie 24.09.21, 20:03
              nuka_2 napisała:

> A propos teleporad w przychodniach ogromna wygoda, ale
              > niestety nie zawsze są używane w takich celach jak wymieniałas. Pojedyncze przy
              > chodnie nadużywają teleporad w sytuacji kiedy powinny być wizyty osobiste.

Zapewne tak jest . Jak we wszystkim. Zawsze znajdzie się ten niewłaściwie działający % . Ja piszę od siebie i o sobie . Jako, że rzadko bywam u lekarza i w zasadzie tylko w wymienionych przeze mnie celach- teleporady sa dla mnie ogromną oszczędnością czasu

> Pracując w placówce medycznej NFZ widzę ze sporo osob 60 plus nie ogrania inter
              > netu, nie są w stanie znaleźć na podanej im stronie internetowej jak dojechać d
              > o przychodni, w jakich godzinach jest czynny punkt wyrazowy itp.

• nuka_2 Re: Wykluczenie 24.09.21, 20:08
                To fakt sama korzystam z teleporad, dzięki temu nie muszę brać wolnego i mogę przyjac moich pacjentów🙂. Jedyna zaleta pandemii ze przyspieszyła rozwoj tych wszystkich zdalnych sposobów komunikacji.
                • wapaha Re: Wykluczenie 24.09.21, 20:11
                  Tak, zgadzam się. Życzyłabym sobie jeszcze żeby zostało to w szkole- na zasadzie zebrań online
                • mia_mia Re: Wykluczenie 24.09.21, 21:28
                  U mnie nie ma teleporad, podobno dawno temu się skończyły. Niewiele jest potencjalnych zalet pandemii, a tak cenna i wygodna z jakiejś przyczyny się w moim POZcie nie ostała🤬
          • sol_13 Re: Wykluczenie 24.09.21, 23:15
            Rejestracje do lekarzy prywatnych online i założenie konta w banku online to nie jest rezultat pandemii, to było od lat możliwe.
            • huang_he Re: Wykluczenie 24.09.21, 23:22
              Pierwsze konto online założyłam dokładnie w 2004 roku big_grin
              Największy bum na te konta był bodajże w okolicach Amber Goldu, kiedy to banki licytowały się na "kto da więcej". Sama się w to bawiłam z kolegą, w ciągu roku wyciągnęliśmy całkiem sporą kwotę za założenie iluś tam nowych kont w różnych bankach (przelewanie kasy z konta na konto, cashback, lokaty z bardzo atrakcyjnym oprocentowaniem). Kiedy to było... 2010? 2011? Jakoś tak.
              • sol_13 Re: Wykluczenie 25.09.21, 00:28
                Ja w 2005, bo wtedy zaczęłam pracęsmile wtedy było chyba tylko inteligo i mbank. Potem wszystko ruszyło z kopyta.
            • wapaha Re: Wykluczenie 25.09.21, 11:09
              sol_13 napisała:

> Rejestracje do lekarzy prywatnych online i założenie konta w banku online to ni
              > e jest rezultat pandemii, to było od lat możliwe.

Nie konto online
              Karta kredytowa
              • sol_13 Re: Wykluczenie 25.09.21, 20:53
                Odpowiadalam na to:
                założenie konta - bez konieczności pójścia do banku etc etc

Ale kk też można było załatwiać przez internet. Akurat w usługach bankowych wiele pandemia nie zmieniła, wszystko było juz wcześniej dostępne online.
              • memphis90 Re: Wykluczenie 27.09.21, 08:22
                Oczywiście, że konto online. Zakładałam konto w mBank w 2004 bodajze. Online, jedyna różnica, że trzeba było poczta wysłać skan dowodu osobistego.
        • szpil1 Re: Wykluczenie 25.09.21, 06:13
          andaba napisała:

> Masz rację, zdaję sobie sprawę, że w moim przypadku to wyłącznie lenistwo

Więc nie zasłaniaj się tmi, którzy faktycznie są wykluczeni z powodu braku internetu, zasięgu itd.
    • escott Re: Wykluczenie 24.09.21, 13:55
      Nawet mój 70-letni teść, który całe życie unikał jakiegokolwiek sprzętu elektronicznego przekonał się, że fajnie jest sobie czasem coś przeczytać w necie i nauczył się go obsługiwać (do tej pory korzystał z telegazety, jeśli pamiętacie, co to jest <3 ). Jest taki moment, kiedy technologia upowszechnia się na tyle, że można już oczekiwać, że ludzie będą z niej korzystać. Ja nienawidzę, ale to nienawidzę załatwiać czegokolwiek przez telefon, no ale nie mogę oczekiwać, że wszyscy się dostosują do tego, że nie chcę się do tego przełamać. Niektóre rzeczy muszę załatwić przez telefon i kropka.
    • solejrolia Re: Wykluczenie 24.09.21, 14:09
      Jeny, jak jak cię Andabo rozumiem.
      jestem zdecydowanie ogarnięta internetowo, a i tak masę czasu tracę, jeśli mam coś załatwić w urzędzie, dowolnym urzędzie, a i tak najczęściej kończy się wizytą osobistą.
    • irma223 Re: Wykluczenie 24.09.21, 15:02
      Internetowe Konto Pacjenta, żeby się na nie zalogować, musisz mieć Profil Zaufany. By mieć Profil Zaufany, musisz mieć albo elektroniczny dowód osobisty z możliwością skanowania go u siebie, albo konto internetowe w banku - na siebie. Nie na męża. Bo logujesz się do IKP przez Profil Zaufany, a na niego przez swój bank, który potwierdza twoją tożsamość. W ten sposób parę moich starszych wiekiem krewnych i znajomych nie mogło wziąć udziału w loterii szczepionkowej. Bo że chcesz wziąć w niej udział, musisz zgłosić przez IKP.
      • pade Re: Wykluczenie 24.09.21, 15:11
        Otóż to.
        Jestem ogarnięta, naprawdę, ale kurczę, to wcale nie jest ani łatwe, ani szybkie. Niby intuicyjne, ale nie do końca.
        Ostatnio chciałam odnowić kartę miejską, nie da się przez net, bo trzeba wpisać numer zeznania podatkowego. Wpisywałam kilka razy, cóż, systemowi się ten numer nie spodobał. Muszę się stawić osobiście.
        A pies im mordę lizałbig_grin

ps. kontenera pogardy wylanej na Andabę nie rozumiem
        • leosia-wspaniala Re: Wykluczenie 24.09.21, 15:33
          A pogardę wylaną PRZEZ Andabę?
          • loginwieczniezajety Re: Wykluczenie 25.09.21, 07:05
            Poczułaś się dotknięta "pańcią" tylko dlatego, że posiadasz smartfon?
        • siwa-faryzeuszka Re: Wykluczenie 24.09.21, 15:37
          pade napisała:

> ps. kontenera pogardy wylanej na Andabę nie rozumiem

ale jakiego kontenera pogardy, po co ten dramatyzm. kobieta bez żenady się przyznaje nie tylko do braku wiedzy, ale i do braku ambicji by takową zdobyć. nie jest bezradna, ale porównuje się do... no właśnie, do kogo? jest leniem śmierdzącym, który zaniedbał rzeczy, jakich nie przystoi zaniedbywać rodzicowi (wyprawka, ubezpieczenie).
          mój ojciec. po siedemdziesiątce, umiarkowanie kumaty w sprawach internetu, kiedy zaistnieje potrzeba, bierze się do działania. jeśli czegoś nie ogarnia sam albo przy pomocy pani w banku/człowieka w salonie/konsultanta, działamy wspólnie. Andaba ma kogo poprosić o pomoc, ale woli pitolić jakieś głupoty o wykluczeniu i nie wychodzić poza cel rozrywkowy internetu. no ręka sama leci, żeby ją palnąć w czoło.
          • pade Re: Wykluczenie 24.09.21, 18:57
            siwa-faryzeuszka napisał(a):

> pade napisała:
            >
            > > ps. kontenera pogardy wylanej na Andabę nie rozumiem
            >
            > ale jakiego kontenera pogardy, po co ten dramatyzm. kobieta bez żenady się przy
            > znaje nie tylko do braku wiedzy, ale i do braku ambicji by takową zdobyć. nie j
            > est bezradna, ale porównuje się do... no właśnie, do kogo? jest leniem śmierdzą
            > cym, który zaniedbał rzeczy, jakich nie przystoi zaniedbywać rodzicowi (wyprawk
            > a, ubezpieczenie).
            > mój ojciec. po siedemdziesiątce, umiarkowanie kumaty w sprawach internetu, kied
            > y zaistnieje potrzeba, bierze się do działania. jeśli czegoś nie ogarnia sam al
            > bo przy pomocy pani w banku/człowieka w salonie/konsultanta, działamy wspólnie.
            > Andaba ma kogo poprosić o pomoc, ale woli pitolić jakieś głupoty o wykluczeniu
            > i nie wychodzić poza cel rozrywkowy internetu. no ręka sama leci, żeby ją paln
            > ąć w czoło.
            >
            >
            >
            Ona się przyznaje również do lęku, ale to zostało albo pominięte milczeniem, albo wyśmiane.
            To naprawdę nie ma znaczenia, że jakiś pan po 80-tce coś potrafi, a Andaba nie.
            Wypowiedzi w tym wątku przypominają mi rodziców, którzy wsiadają na swoje dziecko, bo przyznało się, że czegoś tam nie umiało. I mamy tu cały wachlarz: "jak to? takiej łatwej rzeczy nie potrafisz?", "Kaśka z twojej klasy robi to z palcem w nosie", "to już Maciuś z przedszkola jest od ciebie bardziej ogarnięty" a nawet "boisz się klasówki? no nie żartuj, mdli mnie jak słyszę, że ktoś się czegoś boi".
            Motywowanie za pomocą wstyduuncertain
            • aandzia43 Re: Wykluczenie 24.09.21, 19:21
              > Ona się przyznaje również do lęku, ale to zostało albo pominięte milczeniem, al
              > bo wyśmiane.

Wyśmiane, "a czym tu się strachać".

> To naprawdę nie ma znaczenia, że jakiś pan po 80-tce coś potrafi, a Andaba nie.

Tak, to nie ma najmnieszego znaczenia. Tak jak nie ma znaczenia dla konkretnej Kasi, że Jaś nauczył się czytać w wieku trzech lat, a ona ma dziewięć i ledwo duka.

> Wypowiedzi w tym wątku przypominają mi rodziców, którzy wsiadają na swoje dziec
              > ko, bo przyznało się, że czegoś tam nie umiało. I mamy tu cały wachlarz: "jak t
              > o? takiej łatwej rzeczy nie potrafisz?", "Kaśka z twojej klasy robi to z palcem
              > w nosie", "to już Maciuś z przedszkola jest od ciebie bardziej ogarnięty" a na
              > wet "boisz się klasówki? no nie żartuj, mdli mnie jak słyszę, że ktoś się czego
              > ś boi".
              > Motywowanie za pomocą wstyduuncertain

Jak wyżej.
              • memphis90 Re: Wykluczenie 27.09.21, 10:15
                Andab jest tu dzieckiem, które nie zamierza się w ogóle uczyć do sprawdzianu, bo "matematyka nie jest jej do niczego potrzebna" ...
            • mid.week Re: Wykluczenie 25.09.21, 09:38
              Andaba nie jest dzieckiem a internet i usługi z nim zwiazane rozwijaja sie od ponad 20lat. Jest na tyle dużą dziewczynką i miała na tyle dużo czasu, że zrozumienia nie znajdzie.
              • pade Re: Wykluczenie 25.09.21, 09:54
                Dorosłych też się nie wyśmiewa i nie zawstydza, żeby ich do czegoś zmotywować.
                • mid.week Re: Wykluczenie 25.09.21, 10:00
                  ja tylko o zrozumieniu piszę
                  • pade Re: Wykluczenie 25.09.21, 10:04
                    A jednak parę osób, które ją zrozumiały, się znalazłosmile
                    • mid.week Re: Wykluczenie 25.09.21, 10:41
                      tak, ludzie sie łacza we wspólnym nieszcześciu wink
                      • chococaffe Re: Wykluczenie 25.09.21, 10:45
                        ???
                • sumire Re: Wykluczenie 25.09.21, 10:36
                  Ale ona nie szuka motywacji, przecież pisze, że jej dobrze i nie zamierza niczego zmieniać.
        • konsta-is-me Re: Wykluczenie 24.09.21, 15:43
          Czy mi się wydaje, że ty jesteś z Wrocławia?
          O ile pamiętam, trzeba raz tylko złożyć oświadczenie, w aplikacji (Nasz Wrocław)że płacisz podatki tutaj.
          • pade Re: Wykluczenie 24.09.21, 15:48
            konsta-is-me napisała:

> Czy mi się wydaje, że ty jesteś z Wrocławia?
            > O ile pamiętam, trzeba raz tylko złożyć oświadczenie, w aplikacji (Nasz Wrocław
            > )że płacisz podatki tutaj.

Nie oświadczenie, a numer UPO. Tyle, że mojego UPO nie uznaje.
            • konsta-is-me Re: Wykluczenie 25.09.21, 00:11
              Żadnego numeru nie musiałam podawać, mam kartę miejską ,w aplikacji "Nasz Wrocław"(nie Urban card", zaznaczyłam że płacę podatki we Wrocku i tyle.
              Kupuję normalnie tam bilety, okresowe też, te tańsze po podwyżce .Nic nie wiem o żadnym numerze UPO.
              • katriel Re: Wykluczenie 25.09.21, 03:07
                Regulamin się zmienił, teraz już nie wystarczy zaznaczyć. Stare statusy podatnika są ważne dwa lata, jak ci się ten termin skończy, a będziesz chciała zachować przywileje, to też będziesz musiała podać numer UPO albo pokazać PITa w POKu.
              • pade Re: Wykluczenie 25.09.21, 09:50
                konsta-is-me napisała:

> Żadnego numeru nie musiałam podawać, mam kartę miejską ,w aplikacji "Nasz Wrocł
                > aw"(nie Urban card", zaznaczyłam że płacę podatki we Wrocku i tyle.
                > Kupuję normalnie tam bilety, okresowe też, te tańsze po podwyżce .Nic nie wiem
                > o żadnym numerze UPO.

Ja Ci się skończy ważność, to będziesz musiała podać UPO albo pokazać PIT w POK-u.
          • irma223 Re: Wykluczenie 24.09.21, 16:52
            Aha, czyli wystarczy ściągnąć jakąś aplikację?
            Suuuper.
            We Wrocławiu z 10 lat temu, jak wprowadzali UrbanCard, to polikwidowali możliwość zakupu biletów tramwajowych czy autobusowych za gotówkę. Bo w kioskach itp. już nie można było kupić, biletomatów było zaledwie kilka na co 20-tym przystanku, a w tramwaju czy autobusie płaciło się aplikacją przez smartfon (do tej pory nie umiem, chyba nie mam też aplikacji, która by czytała te kwadraciki. Pamięci wolnej też zresztą nie mam).
            I chcieli, by kierowcy przesiedli się na MPK.
            • raohszana Re: Wykluczenie 24.09.21, 18:10
              Eee, pierwsze słyszę, że bilety przestali w kioskach sprzedawać. Teraz to może mniej tych punktów, ale nadal są. A w mpk się kartą płaci ino teraz albo aplikacją dedykowaną urbancard - acz ona ze 3lata działa?
              • irma223 Re: Wykluczenie 24.09.21, 20:01
                Teraz już sprzedają od kilku lat. Ale tak z 10 lat temu nagle bilety z kiosków poznikały. I to na kilka lat.
            • konsta-is-me Re: Wykluczenie 25.09.21, 00:17
              Też wyklinam durny pomysł i rzeczywiście w kioskach nie ma biletów i już.
              A automaty się psują
              Wcześniej można było kupić papierowy w autobusie i komu to przeszkadzało?
              Teraz można tylko na kartę bankowa, czyli kontroler sprawdza kartę, nie bilet.
              W rezultacie czego nie można kupić bilety "na później".
              Natomiast pierwsze słyszę, że trzeba było płacić przez smartfon, zawsze płaciłam karta, o Wrocławiu w ogóle piszesz??? Jakie kwadraciki??
              Można już znów kupić przez Sky cash bilety (trzeba wpisać numer boczny pojazdu).Albo przez "Nasz Wrocław".
              Nie wiem czy Urban card działa wciąż, bo zawsze z nią problemy i ogólnie nie lubię używać.
              • irma223 Re: Wykluczenie 25.09.21, 07:12
                Kod QR. Warunkiem uczestnictwa w czymś-tam (z 5-10 lat temu?) było nabycie czegoś-tam, zeskanowanie samodzielne kodu QR i wysłanie producentowi na dowód, że się zakupiło.
                Takich ofert z wymogami samodzielnego skanowania kodów QR było wtedy sporo. Normalnie nie wiem, po co to komu. Córka wtedy instalowała sobie aplikację, a potem musiała odinstalowywać, bo taka aplikacja zajmuje pamięć w telefonie.
                • konsta-is-me Re: Wykluczenie 27.09.21, 10:45
                  No ale rozumiesz że 10 lat temu, to jednak co innego...
                  Dzisiaj taka apka zajmuje jakoś śmieszny promil pamięci i chyba nawet jest instalowana fabrycznie w większości telefonów.
              • wapaha Re: Wykluczenie 25.09.21, 11:12
                konsta-is-me napisała:

> Wcześniej można było kupić papierowy w autobusie i komu to przeszkadzało?
                > Teraz można tylko na kartę bankowa, czyli kontroler sprawdza kartę, nie bilet.
                > W rezultacie czego nie można kupić bilety "na później".

Widaź różne miasta mają różne rozwiązania
                W moim można kupić bilet papierowy w biletomacie ( maszyny stoją na przystankach w różnych lokalizacjach miasta ), w autobusie a w przypadku awarii tego w autobusie lub w świeta/godzinach nocnych- u kierowcy
                • konsta-is-me Re: Wykluczenie 27.09.21, 10:48
                  We Wrocku też można było kupić papierowy w automacie w autobusie (lub na przystanku) i wszyscy byli zadowoleni.
                  Dlatego trzeba było to zmienić i zainstalować durny system...
                  (Ale w razie awarii automatu w pojeździe nie trzeba było kupować biletów).
                • igge Re: Wykluczenie 27.09.21, 13:20
                  Wczoraj dziecior trochę narzekał na komunikację miejską tzn system I trudność pozyskania biletu w Lublinie.
                  Tyle, że może dla kogoś innego latanie piechotą po mieście by ów bilet autobusowy zdobyć w odpowiednim punkcie nie jest problemem.
                  • igge Re: Wykluczenie 27.09.21, 13:22
                    W mojej szczególnej sytuacji zdecydowanie dosłownie tańsza od komunikacji miejskiej w tym Lublinie okazałaby się taksówka😉.
                    Nowiutkie buty dziurawe na wylot, kupno nowych porządnych, stopy poranione.
                  • sumire Re: Wykluczenie 27.09.21, 13:24
                    Niech sobie dziecior zainstaluje taki np. SkyCash i bilet kupi w 15 sekund telefonem. Jestem stara baba, a papierowego biletu na zbiorkom nie miałam w dłoni od dobrych paru lat.
                    • sol_13 Re: Wykluczenie 27.09.21, 18:17
                      Dokladnie, albo nawet nie trzeba osobnego Skycasha, w większości aplikacji bankowych jest Mobilet, ktorym płacisz za bilety i parkingi we wszystkich miastach.
                    • igge Re: Wykluczenie 28.09.21, 01:11
                      Ja tylko mimochodem słyszałam piąte przez dziesiąte, a dziś dodatkowo dziewczyny oznajmiły, że zgapiły się I to przez to kłopot był i bez sensu robienie kilometrów. Mianowicie to był jakiś darmowy dzień na komunikację akurat i one bez sensu jakby koniecznie chciały zapłacić za przejazd.
                      • igge Re: Wykluczenie 28.09.21, 01:12
                        Ale dziękuję ślicznie za info.
        • mia_mia Re: Wykluczenie 24.09.21, 15:43
          Robisz szybki rachunek, po jakim czasie korzystania z karty zwróci ci się czas na wizytę w punkcie, Lewandowskiemu pewnie nigdy, Tobie pewnie szybko, jeśli co miesiąc wpadnie ci stówka jak w Warszawie.
        • loginwieczniezajety Re: Wykluczenie 25.09.21, 07:04
          Ostatnio wyrabiałam dziecku kartę miejską. Nie byłam w stanie załadować zdjęcia. Ani pykniętego smartfonem ani lustrzanką. Zadzwoniłam na infolinię, rozłożyli ręce. W końcu przerobiłam .jpg na .png, skoro piszą, że akceptują oba formaty. Przeszło błyskawicznie. Czyli jednak .jpg mnie załatwił.

PS. Ja rozumiem ten "kontener pogardy". Każdy powód jest dobry, by podreperować słabe ego. Widać słabe, skoro potrzebuje takiego wzmocnienia.
      • wapaha Re: Wykluczenie 24.09.21, 15:34
        irma223 napisała:

> Internetowe Konto Pacjenta, żeby się na nie zalogować, musisz mieć Profil Zaufa
        > ny.

Profil zaufany ALBO elektroniczny dowód osobisty

Bo logujesz się do IKP przez Profil Zaufany,
        lub przez dokument elektroniczny z czytnikiem nfc

• mia_mia Re: Wykluczenie 24.09.21, 15:36
        Jest teraz coś takiego jak tymczasowy profil czy jak to tam zwał, dla starszych wiekiem kuzynek.
        • wapaha Re: Wykluczenie 24.09.21, 16:24
          mia_mia napisał(a):

> Jest teraz coś takiego jak tymczasowy profil czy jak to tam zwał, dla starszych
          > wiekiem kuzynek.
          żeby mieć tymczasowy trzeba iść najpierw do urzędu big_grin
          • irma223 Re: Wykluczenie 24.09.21, 16:31
            Dokładnie
          • memphis90 Re: Wykluczenie 27.09.21, 10:20
            No ale o to chodzi narzekaczom internetowym. Że CHCĄ załatwiac osobiście, a nie przez internet. I co - znów źle...?
            • igge Re: Wykluczenie 27.09.21, 13:25
              Ja nie narzekam. Często nie mamy czasu na osobiste załatwianie bo i zdalne chwilę trwa.
              Błogosławię możliwość wymiany telefonu rach ciach w dwie sekundy.
              Lubię kurierów oszczędzających mój czas.
            • irma223 Re: Wykluczenie 27.09.21, 14:01
              Tytuł wątku brzmi: "wykluczenie". Chodziło o wykluczenie ludzi, którzy formalnie mają do czegoś uprawnienia, ale żeby skorzystac z owych uprawnień od niedawnego czasu MUSZĄ BYĆ OBEZNANI Z NAJNOWSZĄ TECHNOLOGIĄ I MIEĆ TECHNICZNĄ MOŻLIWOŚĆ SKORZYSTANIA Z NIEJ (czyli sprzęt). Gdyby to była wygodna alternatywa, byłoby OK. Ale to jest przymus, który wielu uprawnionych de facto wyklucza. Kto z zaszczepionych WIE o tym, że udział w loterii szczepionkowej nie odbywa się automatycznie, tylko trzeba się do niej dodatkowo zgłosić?
              • chococaffe Re: Wykluczenie 27.09.21, 14:16
                Ale to jest alternatywa, nie przymus.

Poza tym, co z tego, ze masz uprawnienia do czegoś a to coś jest 200 km od ciebie a ty nie masz samochodu , jest jeden PKS dziennie i w dodatku jesteś na wózku.
                • chococaffe Re: Wykluczenie 27.09.21, 14:17
                  p.s. piszę to jako osoba, która jest mocno do tyłu jezeli chodzi o popularne zaplecze technologiczne.
                • irma223 Re: Wykluczenie 27.09.21, 14:20
                  To powinien być telefon. Lub jeśli obsługa komputera, to możliwa w prostszej wersji i bez konieczności logowania się przez konto bankowe. Znam wiele osób, zazwyczaj w starszym wieku, które z bankowości internetowej nie korzystają, bo nie umieją, lub bałyby się przelać przez nieuwagę środki gdzieś, gdzie nie zamierzały. Boją się też oszustw i kradzieży.
                  • chococaffe Re: Wykluczenie 27.09.21, 14:24
                    Nie ma konieczności logowania się przez konto bankowe!

• little_fish Re: Wykluczenie 27.09.21, 15:36
                    Przecież jest telefon.
                    "Zasady

1. Zarejestruj się
                    Do 30 września 2021 r. zarejestruj się i wypełnij formularz na www.pacjent.gov.pl lub zadzwoń pod bezpłatny numer Narodowego Programu Szczepień 989."
                  • konsta-is-me Re: Wykluczenie 27.09.21, 16:02
                    Przecież JEST możliwa!
                    Można mieć dowód elektroniczny
                    Podpolis cyfrowy.
                    Można pójść do urzędu.
                    Obsługa komputera w najprostszej wersji czyli jakiej- bez haseł i logowania ?
                    "Powinna"?
                    Czyli jak to ma wyglądać?
                    Jeśli ktoś się boi oszustwa, to niech nie używa bankowości cyfrowej- proste
                    Jeśli ktoś się boi samochodu- idzie piechotą.
                  • mia_mia Re: Wykluczenie 27.09.21, 17:08
                    Równie dobrze mogą zostać okradzione analogowo, emeryturę mogą im myszy zjeść, zapomną gdzie włożyli i wyrzucą. Dla starszej osoby już bardziej bezpieczne jest korzystanie z elektronicznej, gdzie rodzina może im poustawiać blokady, a płacenie kartą, jak się emeryt przełamie jest prostsze niż gotówką, rachunki mogą się płacić automatycznie, wcale nie jest emerytowi potrzebny komputer czy smartfon.
              • mia_mia Re: Wykluczenie 27.09.21, 15:08
                Nie ma chyba takiej rzeczy, którą można załatwić tylko przez komputer, a nawet jeśli są to jest organizowana pomoc. Choćby to 300+ też można załatwić udając się tam, gdzie ktoś zrobi to za nas.
                O tej loterii trąbią wszędzie, jest tam informacja, że trzeba się zapisać, a wystarczy do tego telefon, jakoś samo zapisanie ogarnęli, sami czy przy pomocy kogoś.
              • iwles Re: Wykluczenie 27.09.21, 15:49
                irma223 napisała:

> Tytuł wątku brzmi: "wykluczenie". Chodziło o wykluczenie ludzi, którzy formalni
                > e mają do czegoś uprawnienia, ale żeby skorzystac z owych uprawnień od niedawne
                > go czasu MUSZĄ BYĆ OBEZNANI Z NAJNOWSZĄ TECHNOLOGIĄ I MIEĆ TECHNICZNĄ MOŻLIWOŚĆ
                > SKORZYSTANIA Z NIEJ (czyli sprzęt). Gdyby to była wygodna alternatywa, byłoby
                > OK. Ale to jest przymus, który wielu uprawnionych de facto wyklucza.
                " Kto z zaszczepionych WIE o tym, że udział w loterii szczepionkowej nie odbywa się automat
                > ycznie, tylko trzeba się do niej dodatkowo zgłosić?"

Nieprawda, że rejestrować sie na loterię szczepionkową można tylko mając internet, bo można także zadzwonić na 989 i się zarejestrować.

A o tym, że trzeba się zarejestrować myślę, że wie każdy, kto jest zainteresowany. A jak nie wie - to patrz wyżej - telefon na infolinię 989.
                • irma223 Re: Wykluczenie 27.09.21, 16:42
                  Nie, nikt z moich zaszczepiobych znajomych nie wiedział, wszyscy dowiedzieli się ode mnie. Każdy myślał, że uczestnictwo jest automatyczne: skoro zaszczepiony, to bierze udział w losowaniu. Kilku znajomych seniorów NIE JEST W STANIE przebrnąć przez automatyczną część połączenia ("wybierz jeden, wybierz dwa"). Nie każdy z nich ma zięciów czy wnuki obok siebie. Niektórzy mają rodzinę kilkaset kilometrów dalej. Miesiąc temu na stronie internetowej (kto z seniorów sprawdza taką stronę?) była informacja o zgodzie na udział w loterii wyłącznie poprzez IKP. Nie było opcji z infolinią. A poza tym co powiesz na dyskusję o miejscowym planie odbywającą się WYŁĄCZNIE online?
                  • little_fish Re: Wykluczenie 27.09.21, 16:45
                    A jak się zarejestrowało na szczepienie i skąd wiedzieli, że trzeba to zrobić? Mało oglądam TV, ale przewinęły mi się reklamy z loterią i rejestracją. Te informacje są powszechnie dostępne, to nie jest żadne wykluczenie.
                    Co do konsultacji o planie zagospodarowania wyłącznie online się zgodzę, powinna być też inna forma.
                  • chococaffe Re: Wykluczenie 27.09.21, 16:48
                    To co proponujesz? Konkrety

Telefon też nie może być, bo skąd ktoś ma znac numer.
                    Nie może też być wizyta w urzędzie bo skąd ktoś ma wziąć adres
                  • iwles Re: Wykluczenie 27.09.21, 17:16
                    irma223 napisała:

>. Kilku znajomych seniorów NIE JEST W STANIE prz
                    > ebrnąć przez automatyczną część połączenia ("wybierz jeden, wybierz dwa"). Nie
                    > każdy z nich ma zięciów czy wnuki obok siebie.

No to JAK się zarejestrowali na szczepienie?
                    • sol_13 Re: Wykluczenie 27.09.21, 17:46
                      Zapisali się osobiście w poz, była taka opcja w niektórych przychodniach.
                      • chococaffe Re: Wykluczenie 27.09.21, 17:48
                        A skąd wiedzieli gdzie jest przychodnia?
                        • little_fish Re: Wykluczenie 27.09.21, 18:05
                          I że można się zarejestrować?
                          • nuka_2 Re: Wykluczenie 27.09.21, 19:10
                            Większość POZ jeśli nawet nie miała szczepienia u siebie, podawała seniorom, które okoliczne przychodnie szczepią. Wielu pacjetow 80 plus dzwoniło bezpośrednio do takich przychodni albo szło osobiście się zapisać.
                            • iwles Re: Wykluczenie 27.09.21, 19:26
                              nuka_2 napisała:

> Większość POZ jeśli nawet nie miała szczepienia u siebie, podawała seniorom, kt
                              > óre okoliczne przychodnie szczepią. Wielu pacjetow 80 plus dzwoniło bezpośredni
                              > o do takich przychodni albo szło osobiście się zapisać.

Nieprawda. Większość przychodni POZ nie zapisywała osobiście, tylko przez infolinię, albo IKP.
                              Tylko nieliczne stosowały taką możliwość. I to też nie cały czas.
                              W moim ponad stutysięcznym mieście taka przychodnia była jedna. Wiem, bo przerabiałam temat z moimi rodzicami.
                              • nuka_2 Re: Wykluczenie 27.09.21, 19:31
                                Pewnie zależy od regionu Polski, w moim nie było problemu.
                                • mia_mia Re: Wykluczenie 27.09.21, 20:51
                                  Zależy od czasu o którym się myśli, przypominam, że na początku były wojny o miejsca i terminy, może gdzieś funkcjonowały nieoficjalne listy, ale nie dlatego ludzie jeździli setki kilometrów, bo miła pani w przychodni w przychodni doradzała gdzie najszybciej się zaszczepić.
                      • iwles Re: Wykluczenie 27.09.21, 19:01
                        sol_13 napisała:

> Zapisali się osobiście w poz, była taka opcja w niektórych przychodniach.

I wszyscy się zapisali w tych niektórych? Mimo że niektórzy do tych poz mieliby pewnie z kilkaset kilometrów? Tylko skąd wiedzieli do których?
                  • konsta-is-me Re: Wykluczenie 28.09.21, 01:35
                    Kraju ktoś nie jest w stanie "przebrnąć" przez połączenie telefoniczne, to nie oszukujemy sie- prawdopodobnie nie jest w stanie też policzyć reszty, pamiętać jakie i ile leków ma wziąć, w który tramwaj wsiąść jeśli rozkład się zmieni itd.
                    I to nie jest wina telefonów albo internetu, tylko wieku
                    I starsi ludzie ZAWSZE będą opóźnieni w tym,w każdym pokoleniu i to nie oznacza, że mamy wrócić do jaskiń bo"starsi nie nadążają".
              • sol_13 Re: Wykluczenie 27.09.21, 16:36
                irma223 napisała:

> Kto z zasz
                > czepionych WIE o tym, że udział w loterii szczepionkowej nie odbywa się automat
                > ycznie, tylko trzeba się do niej dodatkowo zgłosić?

Co Ty z tą loterią? Faktycznie najistotniejsza rzecz do załatwienia w Internecie 😅
                • little_fish Re: Wykluczenie 27.09.21, 16:42
                  Ciekawe, jak się zorientowali, że na szczepienie się trzeba zarejestrować?
                  • irma223 Re: Wykluczenie 27.09.21, 16:46
                    No o tym akurat trąbiono. O loterii też trąbiono, ale tak, że ludzie zrozumieli to tak, że zaszczepiony automatycznie jest brany pod uwagę w losowaniu.
                    • little_fish Re: Wykluczenie 27.09.21, 18:06
                      No ale to nie jest niczyja wina, że ktoś źle zrozumiał informacje.
      • lichon Re: Wykluczenie 24.09.21, 17:22
        "W ten sposób parę moich starszych wiekiem krewnych i znajomych nie mogło wziąć udziału w loterii szczepionkowej. Bo że chcesz wziąć w niej udział, musisz zgłosić przez IKP."
        Chwila. Po pierwsze do loterii nie trzeba było mieć profilu zaufanego, można się też było zgłosić przez telefon.
        Po drugie, jest też opcja potwierdź w placówce, albo potwierdź przez wideo rozmowę z urzędnikiem.

" By mieć Profil Zaufany, musisz mieć albo elektroniczny dowód osobisty z możliwością skanowania go u siebie, albo konto internetowe w banku - na siebie."
        Nieprawda, patrz wyżej.
        • irma223 Re: Wykluczenie 24.09.21, 20:07
          Nie. Na stronie loterii jest wyraźnue informacja, że musisz zgłosić swój udział przez IKP.
          A co do rozmowy wideo z urzędnikiem, jest trochę 80-latków, którzy nie mają kamerek w monitorach, a i komórki mogą mieć starszego typu i bez opcji wideorozmowy. Nie dlatego, że tacy idioci, tylko dlatego, że łatwiej trafić w klawisze z dużymi cyframi/literami, niż śmigać palcem po malutkich ikonkach. "Bo wzrok, bo wzrok już nie ten". A i paluszki też już nie takie.
          • lichon Re: Wykluczenie 24.09.21, 20:38
            Po pierwsze, pisałaś wyraźnie, że trzeba mieć konto w banku lub dowód z warstwą elektroniczną, więc ci tłumaczę, że nie trzeba.
            Po drugie, tłumaczę ci, że można też potwierdzić stacjonarnie. Czym to się różni od załatwiania spraw w staromodny sposób? Większość spraw urzędowych od zawsze wymagało osobistej wizyty.
            Po trzecie, jaka strona loterii? Na tej twierdzą, że można przez telefon:
            www.gov.pl/web/loteria/pytania-i-odpowiedzi2
            • irma223 Re: Wykluczenie 24.09.21, 23:16
              No to dopisali ten tekefon. Jeszcze miesiąc temu go nie było. Powiem im, żeby dzwonili.
              • sol_13 Re: Wykluczenie 25.09.21, 00:29
                Koniecznie. Na pewno coś wygrają😉
                • little_fish Re: Wykluczenie 25.09.21, 11:11
                  Hulajnogę...
                  • sol_13 Re: Wykluczenie 25.09.21, 18:19
                    To akurat będą mogli podjechać do zusu profil założyć 😉
    • kafana Re: Wykluczenie 24.09.21, 15:33
      No ale nie kumam nie korzystasz z maila i profilu zaufanego to załatwiasz wszystko stacionarnie - dokładnie tak jak było to kiedyś. Maja ci uwierzyć na imie i nazwisko, ze Ty to Ty? Przecież to musi być pozabezpieczanesmile
    • ichi51e Re: Wykluczenie 24.09.21, 15:45
      załóż sobie profil zaufany - potwierdza się osobiscie w zusie jak nie masz konta - przydaje sie
      • irma223 Re: Wykluczenie 24.09.21, 16:37
        A nie, no jasne. Poślę krewnych i znajomych, poruszających się o kulach, by sobie postali w kolejce w ZUS-ie.

70-latki niektóre ogarniają takie rzeczy, im bliżej 80-tki, tym trudniej. Tak, wiem, wszystkie 90-letnie mamy 30-letnich emam śmigają po internecie, jak młódki. I zawsze mają wszystkie najnowsze aplikacje.
        • kk345 Re: Wykluczenie 24.09.21, 17:05
          Wiesz, 90-latki jednak rzadko potrzebują profilu zaufanego, żeby odebrać świadczenie na dzieci albo zalogować się do IKP...
          • irma223 Re: Wykluczenie 24.09.21, 17:08
            Ale, by wziąć udział w loterii szczepionkowej MUSZĄ zgłosić na IKP, że chcą wziąć w niej udział. Bez tego nie będą nrane pod uwagę, choć się zaszczepiły. Z góry wykluczono tych najsumienniej zaszczepionych.
            • grey_delphinum Re: Wykluczenie 24.09.21, 17:16
              Loteria szczepionkowa to przekręt, jakich mało.
            • raohszana Re: Wykluczenie 24.09.21, 18:11
              A ta loteria to jakaś szczególna, obowiązkowa czy też cudownie rozdają jakieś uzdrowienia czy coś?
              Toż to bezedet i bezsens jak każde rządowe tego typu imprezy.
              • irma223 Re: Wykluczenie 24.09.21, 20:26
                Rozdają między innymi i pieniądze. Uważasz, że staruszkom się nie przyda?.
                • raohszana Re: Wykluczenie 25.09.21, 00:06
                  Uważam, że zobaczą te pieniądze tak samo jak świnia gwiazdy.
            • lichon Re: Wykluczenie 24.09.21, 19:05
              Coś się zmieniło? "Chętni, którzy chcą wziąć udział w loterii muszą się zapisać. Można to zrobić dzwoniąc na bezpłatną infolinię 989."
              • irma223 Re: Wykluczenie 24.09.21, 20:11
                Na szczepienie. Ale nie daje to udziału w loterii. Na loterię całkiem niedawno jeszcze była informacja, że musisz się zgłosić przez IKP. Bo na IKP mogą widzieć, kiedy się szczepiłaś. Na infolinii tego nie wiedzą (właśnie próbowałam rejestrować krewnych i znajomych na 3 dawkę).
                • lichon Re: Wykluczenie 24.09.21, 20:27
                  Właśnie, że na loterię! Na serio, mój ojciec się tak rejestrował, na loterię, nie na szczepienie. Sama byłam światkiem, konsultantka pytała, czy zgadza się numer telefonu, bo na niego przyjdzie informacja o nagrodzie. Jak zadzwonisz na infolinię, automat każe wybrać numerem, czy szczepienie, czy loteria.
                  No chyba, że to było wcześniej, a teraz zmienili? Ale wszędzie nadal jest informacja, że można.
            • memphis90 Re: Wykluczenie 27.09.21, 10:24
              Dzieci w ogóle nie można zgłosić do loterii...
        • ginger.ale Re: Wykluczenie 24.09.21, 17:50
          irma223 napisała:
          Tak,
          > wiem, wszystkie 90-letnie mamy 30-letnich emam śmigają po internecie, jak młódk
          > i. I zawsze mają wszystkie najnowsze aplikacje.

Tak, zwłaszcza 300+ na wyprawkę dziecka muszą załatwiać i ubezpieczenie przy mężu załatwiać. :p
        • memphis90 Re: Wykluczenie 27.09.21, 10:22
          >A nie, no jasne. Poślę krewnych i >znajomych, poruszających się o kulach, by >sobie postali w kolejce w ZUS-ie.
          To czego konkretnie oczekujesz? Przez internet źle, osobiście źle... Masz jakieś rozwiązanie, propozycję w takim razie?
          • irma223 Re: Wykluczenie 27.09.21, 10:40
            Najprościej byloby wstukac swoje dane typu PESEL plus dane kontrolne i załatwić, co się chce. Do tego jakieś hasło. I to damo przez telefon. W końcu to nie pożyczka na sto tysięcy, tylko jakieś proste sprawy urzędowe.
            • chococaffe Re: Wykluczenie 27.09.21, 10:45
              Jakie 'dane kontrolne".

Owszem dostęp do twoich danych osobowych, medycznych itp powinien być chronionu jak "pożyczka na sto tysięcy"
            • konsta-is-me Re: Wykluczenie 28.09.21, 12:29
              Oczywiście, powinno się wpisywać tylko PESEL i nazwisko ...
              W ten sposób każdy miałby łatwy dostęp do wszystkich twoich danych i mógłby robić z tym i logować się, gdzie chce.
              I każdy mógłby zadzwonić i podać się za urzędnika, otrzymując twoje dane.
              Szczególnie starsze osoby by się nie dały podejść 😁
              Ale nieeee- uwierzytelnienie konta zleee, pojscie do urzędu też zleee
              I w ogóle "niewygodnie"...
    • dziennikaktywnosci Re: Wykluczenie 24.09.21, 15:46
      Nie trzeba mieć podpisu, żeby złożyć wniosek 300+

Jak byk stoi: podpis PUE, profil zaufany, certyfikat kwalifikowany.

Podpis PUE, to ma każdy kto ma... PUE 😁

Odnośnie "świecenia na czerwono w Ewuś" to w 5 sekund znalazłam wyjaśnienie na stronie NFZ.

Odnośnie złożenia wniosku 300+ są filmiki ....oficjalne

Internet przecież masz, skoro piszesz tutaj...

Ale widzę, że robisz po prostu sztuczny problem, albo to lenistwo.

Ostatnio zadzwoniła do mnie koleżanka, która nie mogła czegoś wysłać do skarbówki.
      Nie znam się na tym, ale powiedzmy, że czymś pokrewnym się zajmuje.

W 5 minut znalazłam wskazówki na stronie ministerstwa, napisałam jej czego ma szukać i się udało.

Jeśli ma się dostęp do netu, to naprawdę często wystarczy poszukać, poczytać...

Gorzej z tymi, którzy neta nie mają...
    • kk345 Re: Wykluczenie 24.09.21, 17:03
      Jeśli wszystko załatwiasz tak, jak opisujesz w postach, to ja sie nie dziwię frustracji. Piszą ci dziewczyny kilka razy, że mąż w kadrach cię zgłasza- nie, uparcie twierdzisz, że sam czegoś szuka na stronie, potem, ze ma się wybrać osobiście. Infolinia do ZUSu jedna na cały kraj? Serio? Każdy oddział ZUS ma swoją centralę telefoniczną, ale pewnie ci z jakiegoś powodu łatwiej przez ogólnokrajową, żeby ponarzekać. Brak profilu zaufanego nie pozwala na wypłatę świadczeń? Zamiast przejść się do banku i założyć go osobiście wolisz kasy nie dostać. To samo cudowanie z brakiem maila. Uparłaś się żyć jak za króla Ćwieczka? OK, co kto lubi, ale nie narzekaj, że to świat ma sie dopasować do ciebie, a nie ty do świata. Masz wszelkie możliwości, by się rozwinać, nie robisz teog z wyboru więc trudności wpisujesz sobie w koszty
      • andaba Re: Wykluczenie 24.09.21, 17:11
        Tak, okazało się, że w kadrach.
        Ale to jest nowość, kilka lat temu musiał papiery w ZUS-ie wypełniac, gdy sie okazało synowi, ze nie jest ubezpieczony (student, ale pracował). Na 100% wtedy było w ZUS, pamiętam to doskonale Pod wpływem tego co napisałyście kazałam mu do kadr zadzwonić i faktycznie wystarczyło tam załatwić.
        I po co komu cuda-wianki, jak ematka wie wszystko smile

Niemniej to, że na tym koncie internetowym w ZUS nie można sie dowiedziec, kogo sie tak właściwie ubezpiecza, ( tylko kogo mozna) jest do kitu.
        • iwles Re: Wykluczenie 24.09.21, 17:14
          andaba napisała:

>
          >
          > Niemniej to, że na tym koncie internetowym w ZUS nie można sie dowiedziec, kogo
          > sie tak właściwie ubezpiecza, ( tylko kogo mozna) jest do kitu.

???
          Ja na swoim koncie w Zusie mam informacje, kogo ubezpieczam u mojego pracodawcy, jaki jest stopień pokrewieństwa i dokladna data zgłoszenia do ubezpieczenia.
          • andaba Re: Wykluczenie 24.09.21, 17:17
            Iwles, ale ty nie masz żony, prawda? Ani chyba nawet męża, a nawet jak miałaś, to nie był na twoim ubezpieczeniu, a dziecko masz uczące się, prawda?

Więc to nie jest ten przypadek, jak sadzę. Mój mąz ma wszystkich, których kiedykolwiek ubezpieczał, mnie bez górnej granicy czasowej, a dzieci do 26 roku życia.
            • iwles Re: Wykluczenie 24.09.21, 17:44
              andaba napisała:

>
              > Więc to nie jest ten przypadek, jak sadzę. Mój mąz ma wszystkich, których kiedy
              > kolwiek ubezpieczał, mnie bez górnej granicy czasowej, a dzieci do 26 roku życi
              > a.

No to nie rozumiem, czego dotyczyl twój cytat.
              • andaba Re: Wykluczenie 24.09.21, 17:54
                Który cytat?
                • iwles Re: Wykluczenie 24.09.21, 18:00
                  > Niemniej to, że na tym koncie internetowym w ZUS nie można sie dowiedziec, kogo
                  > sie tak właściwie ubezpiecza, ( tylko kogo mozna) jest do kitu.

Myślałam, że piszesz, że nie widać na koncie kogo się ubezpiecza.
                  Jeśli o coś innego ci chodzi, to ok.
            • mia_mia Re: Wykluczenie 24.09.21, 18:18
              Gdybyś nie była zależna od męża albo chociaż poświęciła kilka minut życia, miałabyś o każdej porze dnia i nocy wgląd czy jesteś ubezpieczona, kto płaci składki i ile. Podsumujmy 600 wyprawka, 100 wizyta u dentysty, to straty opisane tylko w tym wątku, a pewnie nie jedyne, których można było uniknąć w 5 minut. Musisz być bardzo bogata albo bardzo głupia albo trollować (w to akurat wątpię)
              • andaba Re: Wykluczenie 24.09.21, 18:23
                Wyprawkę pewne załatwię, a z ubezpieczeniem okazało się, że bez problemu, bo i tak trzeba było wpisać datę, kiedy przestałam pracować, czyli działa to wstecz (to samo sugerowała dentystka, ale nie miałam pewności, bo to ponad dwa miesiące minęło).
                Czyli póki co nic nie straciłam.
                • mia_mia Re: Wykluczenie 24.09.21, 18:30
                  Upewnij się, bo nie jestem pewna czy to nie 30 dni.
                  • andaba Re: Wykluczenie 24.09.21, 18:33
                    30 dni jest ubezpieczenie ważne po zakończeniu umowy.
                    Gdybym poszła dziś do pracy, to ubezpieczenie miałabym od dziś, ale mąż może mnie ubezpieczyć od dnia, kiedy przestałam pracować i działa to wstecz - bo miałam, jako żona, prawo do ubezpieczenia.
        • arribeth Re: Wykluczenie 24.09.21, 17:16
          Jaka nowość? 13 lat temu zdarzyło mi się być podpiętą do ubezpieczenia męża, załatwiał to w kadrach.
          • sol_13 Re: Wykluczenie 24.09.21, 22:59
            Przecież to od zawsze się zalatwialo w HR, tak samo jak zgłoszenie dzieci do skladek zus.
            • loginwieczniezajety Re: Wykluczenie 25.09.21, 07:13
              A jaka jest odpowiedzialność HR/kadr za niezgłoszenie do ubezpieczenia czy inne błędy?

Kolega miał ostatnio problem z firmą, która świadczyła takie usługi na rzecz dużej spółki państwowej, buja się z problemem do dziś.
    • chococaffe Re: Wykluczenie 24.09.21, 18:13
      A ja poniekąd rozumiem problem. Smartfona mam tylko dlatego, że pewnych spraw nie załatwię bez niego zwłaszcza w podróży.
    • alicia033 Re: Wykluczenie 24.09.21, 18:18
      Niesamowite, jak wąziutkie umysłowo są niektóre forumki. I bynajmniej nie o andabe chodzi.
    • alicia033 Re: Wykluczenie 24.09.21, 18:18
      Niesamowite, jak wąziutkie umysłowo są niektóre forumki. I bynajmniej nie o andabe chodzi.
    • woman_in_love Re: Wykluczenie 24.09.21, 19:27

Zmęczył mnie ten wątek.

Nie ma wykluczonych, są tylko tacy którzy bardzo się starają nimi być i celowo potykają się o własne nogi.
    • gaga-sie Re: Wykluczenie 24.09.21, 20:30
      Ja, Daniel Blake.
    • potworia116 Re: Wykluczenie 24.09.21, 20:36
      Jednym z moich większych futurystycznych lęków jest to, że przestanę nadążać za postępem technicznym, życiowo się wykoleję i będę zdychać na marginesie dziejów, nie umiejąc obsłużyć zaawansowanej lodówki, spłuczki na biochip, zainstalować cyfrowej szczęki i plazmowych oczu. Tak, że rozumiem.
      • snakelilith Re: Wykluczenie 24.09.21, 23:11
        Serio? Ja bardziej obawiam się, że nie pamiętam jak uprawia się ziemniaki, jak zrobić ogień bez zapałek i jak podzielić jedzenie by starczyło na całą zimę. Wszelkie elektroniczne systemy zrobiły się z czasem coraz bardziej intuitywne, ktoś kto tak jak wydawał na początku lat 90tych komendy w systemie DOS i dostawał w odpowiedzi tylko sałatkę niezrozumiałych cyferek pewnie wie o czym piszę. Wtedy nie informatyk musiał uczyć się wszystkiego na pamięć, dziś jakoś się w praktyce wymyśli, albo od razu zapyta googla.
        • bergamotka77 Re: Wykluczenie 25.09.21, 00:27
          O tak system DOS. Uczyłam się tego w liceum. Jak ja nienawidziłam tej informatyki. A potem trafił mi się taki mąż big_grin
        • loginwieczniezajety Re: Wykluczenie 25.09.21, 07:14
          A ja się boję jednego i drugiego big_grin
        • konsta-is-me Re: Wykluczenie 28.09.21, 00:41
          "bardziej obawiam się, że nie pamiętam jak uprawia się ziemniaki, jak zrobić ogień bez zapałek i jak podzielić jedzenie by starczyło na całą zimę"

Wtedy zapytasz google... 😁
    • wapaha Re: Wykluczenie 24.09.21, 20:42
      Andabo, jesli lubisz czytac przeczytaj to :

• andaba Re: Wykluczenie 24.09.21, 20:44
        Czytałam. Pod wpływem Britt-Marie zaczęłam używać sody.
        • wapaha Re: Wykluczenie 24.09.21, 20:46
          big_grin
    • chicarica Re: Wykluczenie 24.09.21, 21:53
      Wszystko powyższe to argument za tym, żeby jednak być na bieżąco, umieć się ogarniać w podstawowych życiowych sprawach. Jak nie umiesz, to się naucz, to nie jest nic przerastającego możliwości poznawcze zwykłego człowieka.
    • volta2 Re: Wykluczenie 24.09.21, 22:12
      andabo, mam to samo
      od wszelkich spraw trudnych i skomplikowanych to ja mam męża i jak go teraz nie mam, to mam same problemy.

zawsze moja komórka służyła mi do dzwonienia i smsów ewentualnie, a teraz nagle każe mi bank mieć aplikację, taxi każe mi mieć aplikację i nawet inpost też sugeruje aplikację. jak mnie to wkurza....

• taje Re: Wykluczenie 24.09.21, 22:27
      Ale tu nie chodzi o to, czy andaba ma internet albo czy umie się nim posługiwać. Tylko o to, że system ZUS czy inny urzędowy jest nieprzyjazny i nieczytelny dla użytkownika, także tego uświadomionego informatycznie. Plus niebagatelny element niekompetencji urzędnika. Ostatnio odbierałam dowód osobisty, pani urzędniczka strzeliła focha kiedy poprosiłam ja o wyjaśnienie do czego służą dwa PIN-y, które mam zdefiniować w urzędzie. Po czym kazała mi wprowadzić jeden PIN czterocyfrowy (ok) i drugi ośmiocyfrowy. Kiedy po wyjściu z urzędu poczytałam ustawę dowiedziałam się, że PIN2 powinien być sześciocyfrowy. I bądź tu mądry, czy mam zdefiniowany PIN2 czy nie. Tak, współczuję ludziom, którzy nie mają wiedzy, sprzętu i wsparcia. Nie tak powinno wyglądać przyjazne państwo.
      • kokosowy15 Re: Wykluczenie 24.09.21, 22:56
        Czy wszystkie pamiętacie te piny, loginy, hasła do korzystania z kont, Facebookow, profilu zaufanego? Wszystkie też posiadacie smartfony z pamięcią, mieszcząca te aplikacje, umożliwiające korzystanie z płacenia, logowania kart lojalnościowych itp? I macie dostatecznie precyzyjne palce, umożliwiające pisanie na miniklawiaturkach dotykowych? I wasi rodzice także? Mam kontakty z kilkoma ludźmi po 70, którzy mogą obsługiwać tylko telefony "emerycie" z dużymi klawiszami, ale to nie smartfony.
        • sol_13 Re: Wykluczenie 24.09.21, 23:04
          Pamiętacie i posiadacie. Jeśli się zapomni jakieś hasło, można je zresztą bezproblemowo odzyskać podając e-mail.
          Starsze osoby zwykle korzystają z netu na komputerach zamiast na telefonach, ale pewnie są wyjątki.
          • kokosowy15 Re: Wykluczenie 24.09.21, 23:27
            Podziwiam. Pamiętam wiele, ale wielocyfrowych ciągów zapamiętać nie potrafię. Na smartfonie także pisanie jest trudne (próbowałem) i niedostępne dla wielu emerytów. Smartfon jest zresztą znacznie droższy niż telefon, a z aplikacja w komputerze do sklepu się nie pójdzie.
            • figa_z_makiem99 Re: Wykluczenie 25.09.21, 00:09
              Można zainstalować program do zarządzania hasłami i wtedy nie musisz pamiętać.
            • chicarica Re: Wykluczenie 25.09.21, 00:22
              Każdy smartfon ma tryb większych ikon i przycisków na ekranie, większość ma tryb głosowy i/lub dla osób niepełnosprawnych np. niewidomych. Nigdy jeszcze do tej pory nie było takich ułatwień i możliwości dla osób nieogarniętych czy nie do końca sprawnych fizycznie jeśli chodzi o ogarnianie swoich spraw urzędowych, zawodowych itp. jak teraz są.
              Proszę cię, moi rodzice (w tym ojciec 75+) ogarniają smartfony, internet itp. Kwestia podejścia.
            • sol_13 Re: Wykluczenie 25.09.21, 00:35
              Przecież nie muszą to być "wielocyfrowe ciągi ", mogą byc wyrazenia, ktore Ci się z czyms kojarzą plus znaki specjalne. Po co sobie utrudniać.
              • loginwieczniezajety Re: Wykluczenie 25.09.21, 07:32
                Hasła jak hasła, są jeszcze loginy. Pewien informatyk zrugał mnie za ustawienie maila jako loginu. Tak, informatyk zapewne o połowę młodszy. Ustawił mi login wg jakiegoś swojego kryterium. Zapomniałam, jak tylko nie było mi już potrzebny. Login, informatyk zresztą też.
                Logina do ZUSu (i nie tylko) sobie nie zmienisz.
            • little_fish Re: Wykluczenie 25.09.21, 11:15
              Dla wielu emerytów niedostępne są również samodzielne wycieczki do urzędów, zwłaszcza jeśli trzeba dojechać z wioski zabitej dechami. Co w związku z tym?
          • lella_two Re: Wykluczenie 24.09.21, 23:33
            Ja korzystam głównie z komputera, jeśli chodzi o sprawy poważne, takie jak opłaty itp. Wszystkie hasła mam zapisane w analogowym kajeciesmile
            Te miniklawiaturki w smartfonach nie są wcale takie mini, gdy się je już ogarniesmile Okulary, rzecz jasna, się przydają, ale jeśli nie masz parkinsona, powinieneś sobie poradzić.
        • chatgris01 Re: Wykluczenie 24.09.21, 23:33
          kokosowy15 napisał(a):

> Czy wszystkie pamiętacie te piny, loginy, hasła do korzystania z kont, Facebook
          > ow, profilu zaufanego? Wszystkie też posiadacie smartfony z pamięcią, mieszcząc
          > a te aplikacje, umożliwiające korzystanie z płacenia, logowania kart lojalności
          > owych itp?

Pamiętam loginy, hasła i piny, cały nr karty kredytowej też pamiętam.

Smartfona do zakupów i płacenia jednakowoż nie używam, do logowania się do banku też nie.
          • sol_13 Re: Wykluczenie 25.09.21, 00:34
            chatgris01 napisała:

>
            > Pamiętam loginy, hasła i piny, cały nr karty kredytowej też pamiętam.

Ja pamiętam numer konta🙃
            • loginwieczniezajety Re: Wykluczenie 25.09.21, 07:33
              Kurczę, czasem mnie pytają czy pamiętam swój PESEL.
              Głównie w rejestracjach medycznych, często online, ale zawsze...
              • konsta-is-me Re: Wykluczenie 28.09.21, 00:46
                Akurat PESEL dobrze jest sobie zapamiętać, biorąc pod uwagę, że jest jeden na całe życie
                Bywa przydatne
        • konsta-is-me Re: Wykluczenie 24.09.21, 23:34
          Nie pamiętam kompletnie i totalnie,google pamięta za mnie
          Lub odzyskuje /resetuje hasło .
          Chyba każdy smartfon młodszy niż 10 lat pomieści tę aplikację?
          Pisze bez problemu ale ja mam małe ręce 😉
        • sumire Re: Wykluczenie 24.09.21, 23:38
          Do haseł są "portfele" - a mój 67-letni ojciec spokojnie ogarnia więcej aplikacji niż ja. Część z nich obsługuje głosowo.
        • raohszana Re: Wykluczenie 25.09.21, 00:35
          Gdzie się da to loguję się metodami biometrycznymi. U mnie we wsi to ostatnio weryfikować się okiem można nawet w knajpie wink
    • cruella_demon Re: Wykluczenie 24.09.21, 23:15
      Nie kłam.
      Akurat z zusem mam bardzo dużo do czynienia i wielokrotnie do nich dzwoniłam. Nigdy nie miałam problemów z dodzwonieniem się. Może koło południa jak wszyscy dzwonią to długo trwa, ale ja zwykle załatwiam sprawę w 10 minut.
      We własnej osobie, żeczywiście może trwać, bo wszystkie matoły gnają do placówki osobiście. Mijam te kolejki w drodze do pracy🤣
      • iwles Re: Wykluczenie 24.09.21, 23:59

Matoły powiadasz?
        Ale zdajesz sobie sprawę, że nie wszystko da się załatwić on line? Że czasami konieczna jest obecność w urzędzie, chociażby po to, żeby złożyć dokumenty?
        • cruella_demon Re: Wykluczenie 25.09.21, 00:02
          Ale to ci powiedzą na info. A dodzwonić się nie jest problemem. A w czasach covida w urzędzie można się umówić.
          I nie bronię zusu, bo sama uważam, że łatwiej się dogadać ze skarbówką niż z nimi.
    • sol_13 Re: Wykluczenie 24.09.21, 23:33
      Nie ogarniam. Mail, profil zaufany, bankowość internetowa? Przecież to są jakieś podstawy dzisiejszego funkcjonowania, istniejące od lat. Jeździć do urzędu załatwiać sprawy osobiście, a po co? Do banku po pieniądze czy płacić rachunki? Stać w kolejce, potem dyktować pani przelewy? Nie mieści się w mojej zdolnosci pojmowaniawink Ja nawet kart nie noszę, wszystkie mam stokenizowane do telefonu i zegarka, a co dopiero mówić o gotówce i pobieraniu jej z banku.

Autorko, skoro jesteś w stanie korzystać z netu w celach rozrywkowych, jesteś też w stanie nauczyć się załatwiać z jego pośrednictwem sprawy urzędowe i bankowe. Jest to bardzo proste i wszędzie są instrukcje, tylko trzeba chciec poszukać. Wykluczanie się na siłę nie ma sensu , w końcu będzie jakaś sprawa, która Cię do tego zmusi. Zdaje się, ze np. o 500+ niedługo będzie można wnioskować tylko elektronicznie. Też odpuscisz jak wyprawkę?
      • kokosowy15 Re: Wykluczenie 25.09.21, 00:50
        Czyli obywatele bez internetu nie otrzymają 500+ mimo że spełniają kryteria?
        • sol_13 Re: Wykluczenie 25.09.21, 00:58
          Ciężko mi uwierzyć, że po tej szkole zdalnej ktoś mając dzieci nie ma internetu, choćby w pakiecie u operatora telekomunikacyjnego. A jeśli nawet, zawsze można skorzystać z komputera w szkole, pewnie mopsie itp.
        • wapaha Re: Wykluczenie 25.09.21, 11:22
          kokosowy15 napisał(a):

> Czyli obywatele bez internetu nie otrzymają 500+ mimo że spełniają kryteria?
          oczywiśćie, że otrzymają
          wnioski nadal /wciąż/bez przerwy są przyjmowane drogą analogową czyli : idziesz, wypełniasz, składasz
          cyt ze strony mopr ( akurat Lublin, wybrałam randomowo)

Wnioski o 500+ na nowych zasadach będzie można składać:

od 1 lutego 2021 r. drogą elektroniczną czyli przez Internet za pośrednictwem portalu Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej - empatia.mrpips.gov.pl, przez bankowość elektroniczną lub przez portal PUE ZUS
          od 1 kwietnia 2021 r. także drogą tradycyjną (papierową), czyli osobiście w urzędzie do pojemnika podawczego lub za pośrednictwem poczty
          • sol_13 Re: Wykluczenie 26.09.21, 00:12
            To jest teraz. A od 2022:

Wnioski będzie można składać wyłącznie drogą elektroniczną:

Poprzez Platformę Usług Elektronicznych PUE ZUS,
            Poprzez  system teleinformatyczny banków krajowych oraz spółdzielczych kas oszczędnościowo – kredytowych,
            Poprzez platformę informacyjno – usługową EMPATIA.

Wśród przyjętych zmian znajduje się również zmiana sposobu wypłaty świadczenia wychowawczego. Od 2022 roku wypłata świadczenia 500+ będzie możliwa wyłącznie w formie bezgotówkowej. 

www.pit.pl/aktualnosci/swiadczenie-500-w-2022-roku-jakie-zmiany-od-przyszlego-roku-1005950
            • sol_13 Re: Wykluczenie 26.09.21, 00:15
              A więc wyglada na to, że obywatele bez internetu będą musieli sobie jakoś jednak poradzić, a dodatkowo założyć rachunek bankowy, aby otrzymać przelew.
              • taki-sobie-nick Re: Wykluczenie 26.09.21, 00:19
                I to cię bardzo cieszy?
                • sol_13 Re: Wykluczenie 26.09.21, 00:23
                  Yyy a napisałam coś takiego?
                  Stwierdzam fakt.
                  • taki-sobie-nick Re: Wykluczenie 26.09.21, 00:24
                    No dobra.
              • mia_mia Re: Wykluczenie 26.09.21, 05:53
                Nosz dramat jakich mało, a potem 20 lat bez wizyt w banku i opłaty 0-10 zł miesięcznie zamiast kilkadziesiąt za przelewki za 5,99 zł do firmy, której są winni 4 zł za gaz.
              • little_fish Re: Wykluczenie 26.09.21, 08:59
                Myślę, że naprawdę niewiele jest rodziców dzieci, którzy nie mają dostępu do urządzeń i internetu. A jeśli się tacy zdarzą, to na pewno uzyskają pomoc.
      • taki-sobie-nick Re: Wykluczenie 26.09.21, 00:27
        Nie mieści się w mojej zdolnosci pojmowaniawink

A to czemu? Więcej tolerancji dla stojących w kolejkach i płacących przelewem!

Ja nawet kart nie noszę, wszystkie mam stokenizowane do telefonu i zegarka

Co ty do mnie mówisz? Ja nie mam zegarka, a kartę mam jedną i nie widzę powodu, żeby jej nie nosić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka