princesswhitewolf 27.09.21, 22:45 Herba Fresca Flora Selvaggia czy Mandarine Bassilic ? Nie moge sie zdecydowac Pamplelune juz mam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klementyna156 Re: Aqua Allegoria 27.09.21, 22:52 Wszystkie fajne. Ale warto pamiętać, że to nie są szczególnie mocne zapachy i niespecjalnie trwałe. Ot, lekkie wody, raczej pachnące "blisko ciała,", szybko wietrzejące, delikatne. Z tych trzech miałam przed laty Mandarine Basilic, fajny był, ziołowo-owocowy. Ale raczej nie wrócę. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Aqua Allegoria 27.09.21, 23:02 Ja lubie owocowe i kwiatowe Cos innego kwiatowego lub owocowego polecisz Nie lubie duszacych i mocnych. Odpowiedz Link Zgłoś
samawsnach Re: Aqua Allegoria 27.09.21, 23:34 One nie tyle nie są mocne, co bardzo ulotne. Ogródków Hermesa próbowałaś? Myślę, że niektóre z nich moglyby Ci się spodobać. Odpowiedz Link Zgłoś
klementyna156 Re: Aqua Allegoria 27.09.21, 23:50 O, ogródki są genialne. I znacznie trwalsze, cały dzień je czuję, choć nie są natrętne. Kochałam kiedyś śródziemnomorski, 24 Faubourg i Eau des Merveilles to także doskonałe zapachy. Poczytaj sobie o nich np. na Fragrantice. Ostatnio lubię np. Sole di Positano Toma Forda - subtelny, lekki zapach, z wyczuwalnymi cytrusami: pomarańczą, cytryną, mandarynką, z dodatkiem bergamotki, mchu, neroli, jaśminu. Nieoczywisty, bogaty, ale jakoś tak dyskretny. Noszę teraz, na koniec lata właśnie i cudownie pasują wg mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Aqua Allegoria 27.09.21, 23:56 Ja mam Pampelune Aqua Allegoria i nie okreslilabym tego jako...nietrwale. W weekend obwacham Hermesa Odpowiedz Link Zgłoś
marlamar Re: Aqua Allegoria 28.09.21, 06:56 Bo Pamplelune jest chyba najtrwalsza. Miałam większość zapachów Aqua Allegoria, regularnie wracam tylko do Herba Fresca i Mandarine Bassilic. Przy czym dla mnie to są zapachy wyłącznie na upalne lato, nie jestem w stanie ich nosić, kiedy jest chłodno. Tak samo zresztą jak ogródki Hermesa, które uwielbiam, ale nie umiem znieść ich zapachu w dni bez upału. Z ogródków polecam przede wszystkim śródziemnomorski i nilowy. Oprócz tego może wypróbuj Hermesa Eau des Merveilles. U mnie w grę wchodzi tylko ta pierwsza wersja, nie ma chyba w otoczeniu osoby, która nie zwróciła by na ten zapach uwagi, choć jest bardzo delikatny i nienatrętny Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Aqua Allegoria 28.09.21, 08:50 mnie w grę wchodzi tylko ta pierwsza wersja, nie ma chyba w otoczeniu osoby, która nie zwróciła by na ten zapach uwagi, Tak. Wyprobowalam.wszystkie i zawsze wracam do oryginalu. To byl moj nr 1 przez kilkanascie lat. Teraz ustapil.miejsca changing constance penhaligons, dla ktorego bezskutecznie szukam.alternatywy. ogrodki z kolei sa dla mnie nie do orzyjecia- wszystkie mogłabym zastąpi woda z kiszonych ogórków Odpowiedz Link Zgłoś
kolorko Re: Aqua Allegoria 28.09.21, 00:12 Dla mnie Herba Fresca, li i jedynie, jesli Ci sie podoba to gorąco polecam też You or somewone like you/Etat libre d'orange, właśnie po latach używania Herba Hresca zdradziłam je dla tej drugiej Pampelune mnie drazni, tak samo ogródki Hermesa, Mandarynka Bazylia sliczny, ale akurat z moją skórą się nie lubi, Flora Selvagia mnie nie powaliła. Z AA poleciłabym przetestowanie Flora Rosa i Passiflora. Może spróbuj też Jo Malone, np mandarynka bazylia albo ogórek i earl grey? Ewentualnie jakies swieżaki The Different Company, no Tokyo Bloom lub Sublime Balkiss? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Aqua Allegoria 28.09.21, 00:19 Jo Malone to tylko figowy lubilam ale przestali go na zlosc produkować Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Aqua Allegoria 28.09.21, 00:15 Mandarine Bassilic, Herba freskami i jeszcze jakąś chyba czereśniową dostałam od partnera i chyba nie będą to ostatnie z tej serii. Wybrałabym tę pierwszą chyba na Twoim miejscu ale to indywidualna sprawa. Coś ostatnio chyba najnowszego z tych zapachów widziałam na półce, pachniało troszkę jak polna łąka😉 Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Aqua Allegoria 28.09.21, 00:41 Żadna z powyższych 🙂. Bargamote calabria Cherry blossom Flora nymphea Nerolia bianca W tej kolejności. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Aqua Allegoria 28.09.21, 00:44 Ale ja nie pytam o inne. Tylko wybor z tych. Odpowiedz Link Zgłoś
kolorko Re: Aqua Allegoria 28.09.21, 01:01 Ja akurat nie polecałabym w/w- mam wszystkie cztery ,a właściwie miałam, bo powędrowały na półkę córki- czasem używam ostatniej ,wolę od Pampelune ( łagodniejsza pomarancza wedlug mnie), przedostania urocza, choć za duzo kwiatów w kwiatach Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Aqua Allegoria 28.09.21, 06:52 Z tych, żadna. Szczególnie na jesień/zimę. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Aqua Allegoria 28.09.21, 09:05 Jest jesien. Owocobranie. Zima uzywam Dune Odpowiedz Link Zgłoś
sabek81 Re: Aqua Allegoria 28.09.21, 06:53 z tych trzech mam ostatnia, całkiem długo się utrzymuje, tak jak figa z irysem i w tym roku dokupiłam bergamote calabria, bardzo lubie tą serię, herba fresca chyba z nich wszystkich najdelikatniejsza, sprawdz ogrodki hermesa a cos z jo malone? ja mam narazie sea salt i jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
hexella Re: Aqua Allegoria 28.09.21, 08:40 Mandarynka z bazylią - kocham najbardziej z całej serii I wbrew panującej opinii, że tylko na lato, cudownie się rozwija przy ciele pod ciepłym swetrem, zmienia wtedy swój charakter ze świeżaka na otulacza. I na mnie jest trwały, jak żaden z serii. Odpowiedz Link Zgłoś