Dodaj do ulubionych

STYCZEŃ 2023

01.01.23, 22:24
Witam w Nowym 2023 Roku!
Styczeń to urodziny syna- robimy je w sali zabaw, ale to ostatni raz. Następne będzie świętował tylko z najlepszymi kumplami.
Co jeszcze w styczniu... jutro prywatna wizyta u laryngologa z córką bo ma zapalenie ucha a lek przepisany przez pediatre nie pomaga a w dodatku wyraźnie gorzej słyszy.
Oprócz standardowych rachunków będzie faktura za grudzień i styczen za prąd. Dzieci mają ferie w drugiej połowie,chciałam zarezerwować coś na weekend ale od 2 miesięcy na zmianę chorują więc aż się boję bukować. Jeśli będą zdrowe to pojedziemy sobie do aqua parku i kina. Pod koniec miesiąca jedziemy z córką do Warszawy do ortodonty- to jest zawsze ekstra bak paliwa
Obserwuj wątek
    • agpagp Re: STYCZEŃ 2023 02.01.23, 12:46
      Dostaliśmy już rozliczenie za prąd i dopłaty mamy na każdym liczniku ok 60zł . Rachunek za 1 licznik wyższy o 5zł , za drugi o 2zł mniej (??!!). Na pewno czeka mnie duży wydatek samochodowy. Nie wiem jeszcze tylko czy w styczniu czy lepiej w lutym - ale regeneracja maglownicy trochę mnie będzie kosztowała + zamek w drzwiach z tyłu które zatrzasnęły się na amen. Powinnam na pewno jeszcze sprawdzić stan amortyzatorów i je też zapewne wymienić.
    • czekolada72 Re: STYCZEŃ 2023 03.01.23, 18:27
      Jakoś tak sie dziwnie porobiło z moim syczniem. ale to chyba juz kwestia peselu i sklerozy.
      Mialo byc idealnie, czyli wiadome rachunki, prezent na okragle urodziny Mamy, wraz z przyjeciem; leki dla Kudłatej, i w sumie tyle.
      a tu nagle olsnienie - przecie przeglad auta (koszt), ale zanim - trza do mechanika, zeby przegladnal smile) (koszt). No i paliwo kosztuje (koszt). I przyszlo powiadomienie, OMG, ze ubezpieczenie auta tez w styczniu (a nie w marcu - koszt).
      Chyba jakies zacmienie mialam wielkie....

• mysz1978 Re: STYCZEŃ 2023 03.01.23, 22:41
        Hmmm.... O dziwo styczeń zapowiada się dość spokojnie. Za ferie dla dzieci nie płacę (nie byłoby mnie stać big_grin ), a jeszcze przez tydzień jak ich nie będzie, to przyoszczędzę na jedzeniu wink
        Wydatki okołomedyczne nie powinny mnie w tym miesiącu dobić.
        Zapasy chemii mam, jedzenia w zamrażalniku trochę też, sypkie też, więc będziemy zjadać.
        Zobaczymy jak to będzie,,,,
    • twoja-siostra Re: STYCZEŃ 2023 06.01.23, 19:20
      Dojdzie nam jeszcze trochę wizyt prywatnych- wizyta u laryngologa (to będzie dłuższą historia) już umówiona na 30ego 220 zł, muszę umówić syna na usg brzucha i ja piersi- myślę że w 300 zł sie zamknę.
      Czeka mnie tez ginekolog i kardiolog syna,dentysta córki ale to na luty.
    • twoja-siostra Re: STYCZEŃ 2023 09.01.23, 14:40
      Halo, co tutaj tak pusto?? Nikt nie oszczędza?
      • kaga9 Re: STYCZEŃ 2023 09.01.23, 14:47
        Ja dziś oszczędziłam 50 zł – lekarka wzięła ode mnie o tyle mniej za wizytę 😉☺️
    • twoja-siostra Re: STYCZEŃ 2023 09.01.23, 17:55
      Mnie kusi kupic sobie torebkę. Moja już jest zniszczona i stara. Nowa taka jak mi się podoba kosztuje około 500 zl, oglądam sobie na vinted- kupiłabym taka gdzieś za połowę ceny, może nawet mniej
      • czekolada72 Re: STYCZEŃ 2023 09.01.23, 19:00
        Ja właśnie wyrzuciłam stare torbiszcze, w ramach oszczędności skrupulatnie powycinałam zamki i rozmaite metalowe szpeje 😁
      • agpagp Re: STYCZEŃ 2023 09.01.23, 21:33
        Za mną też taka chodzi ... DROGA...dlatego pocieszyłam się inną za 3 zł z szmaciaka smile I trwa akcja tylna ścianka. Niby tylko dokupujemy to co trzeba a i tak już kupa kasy poszła.
    • austenka Re: STYCZEŃ 2023 10.01.23, 20:04
      Styczeń rozpoczęty uregulowaniem rachunków. Czekam na roczne rozliczenie mediów... I zaczynamy prywatne wizyty. Z planów ograniczenie słonych przekąsek, jak ostatnio policzyłam wydaje na to zdecydowanie za dużo.
    • czekolada72 Re: STYCZEŃ 2023 14.01.23, 13:17
      Miałam dokupić kawał sztruksu do mojej paczworkowej narzuty - idę na strych po nalewki i.. leży sobie piękny kawał, idealnie pasujący 😁👌Że 100 zł w kieszeni 😁👌
      • czekolada72 Re: STYCZEŃ 2023 19.01.23, 18:40
        Dostałam dziś przelew od ubezpieczyciela za pęknięta płytę ceramiczną 👌
        • bominka Re: STYCZEŃ 2023 22.01.23, 16:33
          Doszliśmy do takiego momentu w gospodarce,że chyba nie ma już na czym oszczędzać.
          Od stycznia mąż przesiadł się z samochodu na komunikację i tak dojeżdża do pracy. Odejdzie mi 700-800 zł mcznie. Szlag by trafił te ceny..
    • agpagp Re: STYCZEŃ 2023 26.01.23, 10:09
      Ciężki jest ten styczeń. Ciągnie się i wlecze. Kasa znika w jakiś niewyjaśnionych okolicznościach. Mamy akcję tylna ścianka i dokupuję tylko to co potrzebne a i tak kasa na koncie się skończyła. Miało być oszczędniej ale przez te ceny w sklepach wyszło drożej uncertain
    • kamarow69 Re: STYCZEŃ 2023 02.02.23, 09:15
      W styczniu bez niespodzianek. Pod koniec miesiąca dużo wydałam na ubrania i bieliznę. Córka, już 1.02, odbierając zamówienie internetowe w sklepie wyparzyła obok przymierzalni sukienkę i też wzięła. Rodzinka się zdziwiła, że tylko stwierdziłam - bierz, ładna. Do tej pory wszystko było z listą i zaplanowane, bo budowa. Fajnie tak móc funkcjonować nieco inaczej. W sumie to nie jest specjalnie trudne przekonanie mojego wewnętrznego sknerusa, że nadeszła pora odpuścić. Trochę się boję, żeby nie wpaść w drugą skrajność i że zacznę wszystko przepuszczać na pierdoły. Z fajnych rzeczy jeszcze kupiliśmy bilety na operetkę na marzec. W styczniu były duże urodziny i weekendowy wyjazd. Udany miesiąc.
    • pepsi.only Re: STYCZEŃ 2023 04.02.23, 21:38
      Zrobiłam podsumowanie miesiąca- tra-ge-dia, tak dużo pieniędzy chyba nigdy nie wydaliśmy, popłynęliśmy uncertain
      co to za wydatki?- głównie choroba kota (2 razy sie z nim żegnaliśmy, ale wybronił się, więc było warto walczyć!)
      dentysta- do zobaczenia za rok, dokupienie ciuchów, butów (na szczęście z wyprzedaży, bo tak to nie wiem jak by było) coś do domu, jakaś apteka, to to to tamto...

Od roku zapisuję wydatki, i wreszcie mogę porównywać miesiąc do miesiąca - styczeń do stycznia, i tak:
      jedzenie o 340zł więcej
      rzeczy do domu (śrubka, hiacynt, ziemia do kwiatka, takie same duperele, nie że remont) ,skok o 200zł
      kosmetyczka/fryzjer- o 100zł podrożało.
      Każda z pozycji zdrożała, od kilku do 50zł,
      tylko w tym roku żadnych prezentów styczniu nie kupiłam, ta pozycja 0.

Załamka! sad

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka