nigdynigdynigdy84 05.10.21, 17:48 Tyle tu tematów o książkach 😁 więc spytam: kupujecie papierowe, czytacie eBooki, czy jednak wypożyczacie z biblioteki? Naszło mnie na pytanie, po wizycie kuriera, który przywiozl nowe nabytki, w ilości 15 sztuk Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysiulek08 Re: Książki 05.10.21, 17:55 papier, tylko papier! przez pandemie i nieudolnosc poczty polskiej (od ponad poltora roku nie moga ogarnac przesylek do mnie) jakos musialam ogarnac ebooki z polskimi ksiazkami i bardzo mi sie to nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
aadrianka Re: Książki 05.10.21, 17:57 Kupuję zdecydowanie za dużo papierowych. Ale dużo też czytam e-booków. Mój stosik wstydu jest wprawdzie mniejszy, niż kolejka wstydu, ale za to namacalny i zajmuje miejsce... Odpowiedz Link Zgłoś
nigdynigdynigdy84 Re: Książki 05.10.21, 17:59 Mój stosik wstydu mierzy prawie cały regał😂 Odpowiedz Link Zgłoś
aadrianka Re: Książki 05.10.21, 18:01 Zazdroszczę. Ja nie mam miejsca na kolejny regał. Co mnie nie powstrzymuje przed zakupami. Ale teraz czekam tylko na "Opowieści kanterberyjskie!" Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Książki 05.10.21, 17:58 Niestety jednak w większości korzystam z legimi. 19 zł miesięcznie i spora biblioteka stoi dla mnie otworem. Ale trochę papierowych nadal kupuję. Czekam na dwa zamówienia, łącznie będzie 9 książek. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Książki 05.10.21, 17:58 Aha, "niestety", bo zdecydowanie wolę papier. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Książki 05.10.21, 20:22 Skorzystałam z promocji na kryminały w Świecie Książki i kupiłam najnowszego Krajewskiego (Diabeł Stróż), 1794 (zamówiłam już wcześniej, ale zmieniłam zamowienie), Pielgrzyma polecanego przez Magdallenę (jest tak grubaśny, że wolę formę papierową) I Niewinnego G.Moora To jedno zamówienie. W drugim zamówieniu Amor Towles (dwie książki), Córka rzeźnika, Louisy Alcott (z względów kolekcjonerskich)"Róża w rozkwicie". Do tego postanowiłam przeczytać Kucharkę z Castamar (serialu nie znam, od razu mówię, więc zupełnie nie wiem, co to będzie, ale wracam do hiszpańskiego i mi się wpisuje w klimat). Co mi się spodoba to zostawię, resztę puszczę w świat. Odpowiedz Link Zgłoś
agonyaunt Re: Książki 05.10.21, 18:05 Ja już nie mam gdzie trzymać, więc raczej ebooki. Bibliotecznych zaczęłam się brzydzić jak do mnie dotarło, że ludzie chodzą z nimi na dwójkę. Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: Książki 05.10.21, 18:12 Przecież biblioteka robi dezynfekcję książek i dostajesz zdezynfekowaną Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Książki 05.10.21, 18:07 Tylko czytnik i biblioteka. Mam Legimi więc moje wydatki na książki to 19 zł miesięcznie i nic więcej nie potrzebuję Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Książki 05.10.21, 18:07 Kupuję. Właśnie nabyłam kolejną książkę cudownej rysowniczki Emilii Dziubak (ilustatorki raczej). Kupiłam starszej córce, wczoraj wieczorem dorwałam się sama siedzę i podziwiam. Cudowna książka Co budują zwierzęta. Kupiłam też Bałtyk Rafała Jankowskiego i kilka innych dla dzieci plus dla siebie książkę o łemkach. Poszło 250 zł siedzimy i czytamy Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Książki 05.10.21, 18:08 Papierowe obecnie kupuję tylko te, których albo w ogóle nie ma w formie elektronicznej, albo ich czytanie nie miałoby sensu w takowej (książki kulinarne, albumy o sztuce, seria ceramowska PiW). I tak mam w domu dosłownie tysiące książek, żal mi się z nimi rozstawać, a na nowe nie mam miejsca... Legimi mnie zbawiło. Mam nadzieję, że w końcu wymyślą czytniki pachnące farbą drukarską Odpowiedz Link Zgłoś
agonyaunt Re: Książki 05.10.21, 18:20 Póki co, są świeczki o zapachu książek. Podobno, nie sprawdzałam. Ale znalazłam np. taką: www.frostbeardstudio.com/products/old-books Odpowiedz Link Zgłoś
sophia.87 Re: Książki 05.10.21, 18:12 Wolę papierowe, mamy półki na całych dwóch ścianach w gabinecie, w salonie i sypialni. Książek mnóstwo, niektóre jeszcze po dziadku. W razie czego można jeszcze coś wcisnąć w jadalni. Wszelkie książki "na raz" czyli kryminały itp. mam w formie e-booków Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Książki 05.10.21, 18:15 Papierowe - jeżeli mają jakieś niesamowite wydanie, albo chcę mieć komplet (Świat Książki ma takie ładne okładki, właśnie zbieram serię Ani z Zielonego Wzgórza). Większość to jednak Legimi. Taniej i mniej miejsca zajmuje. Anglojęzyczne - kindle i Amazon. Lepsze ceny, niż papierowe plus wysyłka. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Książki 05.10.21, 18:16 Po pierwsze: wypożyczam, po drugie: kupuję. Najrzadziej korzystam z ebooków. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Książki 05.10.21, 18:19 Lubię papier, więc kupuję sporo, ale tylko tych, które naprawdę chcę mieć. Głównie naukowe i publicystykę. Jeśli chodzi o beletrystykę, to pokochałam Legimi miłością dozgonną. Odpowiedz Link Zgłoś
zonkli Re: Książki 05.10.21, 18:21 nie nadążam z czytaniem więc przestałam kupować papierowe, za dużo miejsca zaczęły mi zajmować i zamykaną biblioteczkę wypełniły na full, ciocia ma masę starych książek na regałach, przeżartych kurzem i roztoczami i te ksiązki w sporej części nadają się już tylko do wyrzucenia. Więc trochę przystopowałam z kupowaniem papierowych bo wyobraziłam je sobie po latach w podobnym stanie Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Książki 05.10.21, 18:25 Różnie. I papier i eBooki, tylko biblioteki nie używam. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Książki 05.10.21, 18:32 Kupujemy papierowe, kupujemy ebooki, wypożyczamy z biblioteki i od rodziny. Papierowe co prawda trzeba już mocno ograniczyć, bo miejsca totalnie brak, więc tylko te które bardzo bardzo chce się mieć (i kontynuacje zaczętych serii, bo nie ma nic gorszego niż niekompletna seria ) Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Książki 05.10.21, 18:37 Papierowe. Kupne. Muszę iść odebrać nowe zamówienie. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Książki 05.10.21, 19:01 Kupuję papierowe i korzystam z biblioteki. Nie lubię czytać na ekranie. Ale może się przełamię. Kiedyś. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Książki 05.10.21, 19:23 Biblioteka dba o nowości więc korzystam. Trochę kupuje papierowych, czytam też ebooki i słucham audiobooków. Odpowiedz Link Zgłoś