lajtova 13.10.21, 15:42 Mądry apel protestantów w sprawie święta 1 Listopada i kupowaniu zniczy. Do mnie przemówił. Nigdzie na świecie nie odstawia się takiego bizantyjskiego cyrku na 1.11 jak u nas. Pamięć o zmarłych nie musi oznaczać zaśmiecania planety. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lajtova Re: Apel protestantów - poperam 13.10.21, 16:10 Co sądzicie o tym apelu? Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Apel protestantów - poperam 13.10.21, 16:16 Popieram. Zeby tylko sie przyjelo. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Apel protestantów - poperam 13.10.21, 18:29 nie ma strachu, nie przyjmie się już od kilku lat kupuję zniczyk symboliczny, przez co uważana jestem w rodzinie za sknerę, a i tak uważam że to za dużo, zresztą kiedyś to były świece, żadnego plastiku, szkło albo ceramika, żadnych osłonek, ślicznie było, teraz coraz bardziej gnuśno, wszystko sztuczne, niedługo z Chin będą sprowadzać takie na baterie Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Apel protestantów - poperam 13.10.21, 19:10 niedługo z Chin będą sprowadzać takie na baterie do tylu jestes z moda nagrobkowa, takie 'znicze' na baterie sa od kilku lat, moja mamuska byla wielka fanka. Nawet ja sie ugielam i z tego widze, te ktore kupilam na grob rodzicow i dziadkow, nadal sa w uzyciu Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Apel protestantów - poperam 13.10.21, 16:16 lajtova napisał(a): > Co sądzicie o tym apelu? > O plastiku OK. Ale o rozkładaniu się szklano-metalowych odpadów - brednia. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Apel protestantów - poperam 13.10.21, 16:33 Żadna brednia. Nawet metal i szkło trzeba przetworzyć a do tego potrzeba energii. Co oznacza emisję gazów cieplarnianych. Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: Apel protestantów - poperam 13.10.21, 16:39 Tradycyjnie kupię i zapalę😎😎 Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Apel protestantów - poperam 13.10.21, 16:48 tanebo001 napisał: >Nawet metal i szkło trzeba przetworzyć a do tego potrzeba energi > i. Co oznacza emisję gazów cieplarnianych. > Tak, ale mnie chodziło o rozkładanie się przez dziesiątki a nawet setki lat. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Apel protestantów - poperam 13.10.21, 18:56 januszekxxl napisał: > > Tak, ale mnie chodziło o rozkładanie się przez dziesiątki a nawet setki lat. To ile lat, wg ciebie, rozkłada się szkło? Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Apel protestantów - poperam 13.10.21, 19:18 iwles napisała: > To ile lat, wg ciebie, rozkłada się szkło? > Znajdź sobie w google. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Apel protestantów - poperam 13.10.21, 19:32 Ja wiem, ale ty chyba nie bardzo. Tak samo o metalu nie masz pojęcia, skoro wkładasz do jednego wora "czasowego" ze szkłem. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Apel protestantów - poperam 13.10.21, 19:39 iwles napisała: > Ja wiem, ale ty chyba nie bardzo. Tak samo o metalu nie masz pojęcia, skoro wkł > adasz do jednego wora "czasowego" ze szkłem. > > Jeśli wiesz, to po co pytasz? I nie ja wkładam do jednego wora szkła z metalem. Wróć do pierwszego postu i przeczytaj tekst na wklejonym obrazku, to się dowiesz kto wkłada. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Apel protestantów - poperam 13.10.21, 22:35 A po co rozkładać szkło? Szkło to piasek Odpowiedz Link Zgłoś
bulzemba Re: Apel protestantów - poperam 13.10.21, 16:17 Treść spoko. Wkurza mnie jednak kolejna sekta która nam włazi w przestrzeń publiczną. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Apel protestantów - poperam 13.10.21, 16:29 > Wkurza mnie jednak kolejna sekta No nie, Jak tak mozna bezczelnie wpasc na dobry pomysl zamiast czekac potulnie az sami wpadniemy. Takie bezczele sa strasznie wkurzajace. Odpowiedz Link Zgłoś
bulzemba Re: Apel protestantów - poperam 13.10.21, 18:53 Pomysł fajny. Tylko aktualnie jestem mocno antyklerykalna. Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: Apel protestantów - poperam 13.10.21, 16:38 A może uprzejmie pozwolić ludziom samym zdecydować, na co wydadzą swoje pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Apel protestantów - poperam 13.10.21, 18:30 niekoniecznie, przydałby się odgórny zakaz, tylko kto ma jaja w tym kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: Apel protestantów - poperam 13.10.21, 16:44 Moja mama używa zniczy wielokrotnie i kupuje tylko żywe kwiaty. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Apel protestantów - poperam 13.10.21, 16:50 Ale kupuje do tych zniczy wklady z plastiku na pewno... Odpowiedz Link Zgłoś
zerlinda Re: Apel protestantów - poperam 13.10.21, 16:53 Lepszy sam wkład niż cały znicz. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Apel protestantów - poperam 13.10.21, 18:31 żywe kwiaty to tysiące hektolitrów wody zmarnowanych na podlewanie Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Apel protestantów - poperam 13.10.21, 19:27 fitfood1664 napisał(a): > żywe kwiaty to tysiące hektolitrów wody zmarnowanych na podlewanie Tak samo kwiaty doniczkowe w domu czy na balkonie/tarasie. Z żywych kwiatów w domu i na balkonie nie zamierzam zrezygnować. A kwiaty na cmentarz czy to sztuczne czy żywe, znicze, itd., to źródło utrzymania dla wielu ludzi. Bo ktoś to produkuje, ktoś sprzedaje. Rozumując w ten sposób, to nie należało by produkować bardzo wielu rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
umi Re: Apel protestantów - poperam 13.10.21, 22:18 Najwiecej wody marnuja fabryki, nie ludzie. Nie znaczy to, ze teraz trzeba ja marnowac, ale jednoczesnie to sciema jest z tym oszczedzaniem. To co oszczedzi przecietne gospodarstwo domowe to jest kropla w zuzyciu codziennym przez duze zaklady. To samo, co z emisjami CO2. Pyskowanie i utrudnainie zycia konsumentowi, podczas kiedy chinskkie i niemieckie zaklady przemyslowe zuzywaja i kopca jak smoki. Potem te dobra jak tylko cos jest z nimi nie tak ida na smeici albo do utylizacji, nie wiem czy ktoras z Was widziala ile sie marnuje miesiecznie zywnosci w marketach. Noz sie w kieszeni otwiera jak sobie czlowiek uswiadomi. Cala ta energia, woda i wszystko, lacznie z zanieczyszczeniem srodowiska spowodowanym produkcja nieeko i tak idzie na zmarnowanie. Takze tego... system do d.py jest. Odpowiedz Link Zgłoś
umi Re: Apel protestantów - poperam 13.10.21, 22:13 Cmentarz ze swiatlami niesamowicie wyglada. Wiec moze prawdziwe kwiaty zamiast plastikowych i jakies szklane wklady do zniczy wielokrotnego uzytku, zamiast tych obecnych plastikowych? A jak nie, to mozna po slowiansku zostawic przodkom wodke i kawal kielbasy. Tylko wtedy pewnie zanim rozne stworzenia wezma ta kielbase na kolacje, to okoliczni menele zrobia tournee po cmentarzach Odpowiedz Link Zgłoś
ladymercury Re: Apel protestantów - poperam 13.10.21, 22:29 Na moim grobie rodzinnym rosną byliny w donicach z ziemią, kupilam też parę miesięcy temu znicze solarne. W listopadzie mam szansę zobaczyć efekt, bo ciemno będzie już od 15.00. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Apel protestantów - poperam 13.10.21, 22:37 Bardzo dobra inicjatywa. Może z czasem się upowszechni - nawet moja matka w tym roku zarządziła że kupujemy same wsady, bo zniczy jest nadal sporo Odpowiedz Link Zgłoś