celandine Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 09:21 Wielkie współczucie. Ja nie ogarniam w ogóle tych elektronicznych bankowości i na pewno też by mnie wkręcili. Odpowiedz Link Zgłoś
onewoman Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 09:23 Chyba będę wybierała kasę z konta, jedna koleżanka tak robi. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 09:26 Kieszonkowiec może cię dopaść w drodze z banku lub na zakupy. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 15:02 onewoman napisała: > Chyba będę wybierała kasę z konta, jedna koleżanka tak robi. a, tego też trzeba pilnować, bo są szajki, które wiedzą, kto ostatnio podjął duże kwoty w gotówce i odwiedzają taką osobę, że niby sprawdzanie szczelności gazu na przykład, ty im idziesz pokazać zawór a za plecami wchodzi kompan „gazownika” i idzie sprawdzać szuflady w sypialni. Odpowiedz Link Zgłoś
onewoman Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 16:01 Jak będę wybierała co miesiąc pensję, to nie są to duże kwoty. Raczej nie polasza się. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 17:47 I tak będziesz zapitalać po mieście z gotówką na wypadek zakupów? To może po prostu zrezygnuj z zakupów i transakcji przez internet. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 09:25 Wystarczy nie podawać danych. Ja np płacę w takich sytuacjach tylko blikiem. Jak nie ma takiej możliwości to rezygnuję z zakupu. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 09:26 To po co je masz? Jak się nie ogarnia to się nie zakłada aplikacji bankowych i po temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
massinga Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 23:28 Kiedys poszlam z kolezanka do bankomatu. Ona wybierala a ja czekalam obok. W pewnym momencie podszedl do mnie mezczyzna, zagadal o cos i zaraz potem zblizyl sie do kolezanki. Twierdzil, ze jej pomoze, bo jest jakis problem z bankomatem. Nie wiem, co zrobil ale zablokowal karte. Facet sie ulotnil. Kolezanka nie mogla wyjac karty a jednoczesnie operacja zostala zakonczona. Zadzwonila do banku, zablokowala karte a i tak nastepnego dnia odkryla, ze pieniadze zostaly wybrane z konta. Odpowiedz Link Zgłoś
nigdynigdynigdy84 Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 09:28 Współczuję. Nienawidzę takiego kurestwa Odpowiedz Link Zgłoś
bezsenna_pani Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 09:45 Bardzo współczuję 😔. Do wszystkich madrzących się: jak by człowiek wiedział, że się przewróci, to by się położył 😕. Cieszcie się, że Was to ominęło, bo metody zmieniają się-jak świat swiatem- płynnie. Jeden mechanizm poznany, opisany i nagłośniony zmienia się w inny więc nie znacie dnia ani godziny kiedy się przypadkiem w końcu natniecie. Nam wyczyścili kiedyś częściowo kartę kredytową, bo wypłynęły dane przez... Booking. Szczęśliwie byliśmy wtedy na innym kontynencie, a transakcje miały źródło na innym i bank szybko zablokował, a reklamację na wcześniejsze przelewy uznał. Innym razem (dano temu) moja karta zostala zeskanowana przez nakładkę w bankomacie. Bank zablokował kartę po... 4 miesiącach, jak się zorientowi, że jest nakładka. Konto studenckie więc nie było pola do popisu, chyba że chcieliby dołożyć 😁 Kolejna sytuacja-mail phishingowy. Wyłapałam tylko ze względu na zawodowe wyczulenie. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 09:50 Przecież transakcję karta też się autoryzuje wpisując kod SMS. Naprawdę nie kumam jakim cudem ktoś czyści nam kartę. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 09:52 Zmienia np.nr telefonu na który idzie sms. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 10:01 Ja mogę to zrobić tylko w banku. W innej opcji z pewnością trzeba to jakoś potwierdzić ( np Smsem przychodzącym na właściwy numer) Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 10:01 Nadal to nie jest proste. Nie wystarcza dane podstawowe. Wiem, bo zmieniałam i chyba z pół godziny to wszystko trwało, a pytania były baaardzo szczegółowe. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 10:03 Otóż to, tego się nie robi w kilka sekund, zanim właścicielom konta coś podpadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 10:16 zgadza się, nie wystarczą dane podstawowe, syn zmieniał bo przy płaceniu blikiem podstawial się moj nr, nie jego (jestem pełnomocnikiem, on jest niepełnoletni) - trwało to bardzo długo, dobrze ze umowe mielismy przed nosem, bo trzeba bylo podac całe mnostwo szczegolików do zmiany tego nr (akurat w mBanku mozna przez inforlinię). Odpowiedz Link Zgłoś
atenette Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 09:56 A mi się wydaje, że to bardzo proste. Ty podajesz im na fałszywej stronie login i hasło, oni wpisują to na prawdziwej stronie banku i dostają się do konta. Na fałszywej stronie pojawia się okienko wpisz kod autoryzacyjny otrzymany z banku. W tym czasie na prawdziwej stronie robią faktyczny przelew. Człowiek na fałszywej stronie wpisuje kod autoryzacyjny i voila - mają wszystkie dane. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 10:02 Każda próba wejścia na konto z nieautoryzowanego urządzenia jest sygnalizowana i wymaga potwierdzenia. Przynajmniej u mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 10:04 U mnie też i nie zaloguje się w żaden sposób z nowego urządzenia. Plus loguje się tylko z jednego urządzenia. Dla bezpieczeństwa nie mnożę urządzeń. Nie mam też płatności telefonem i tych innych bajerów. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 10:10 No ja się zaloguje, jak zautoryzuję. Też mam tylko jedno zaufane urządzenie. Płatność telefonem mam - wg mnie tak samo bezpieczna jak płatność kartą. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 10:14 Nie no ja też, ale muszę zautoryzować. Bez tego nie zaloguje się. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 14:43 no nie każdy bank ma takie zabezpieczenia Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 14:46 To może warto to rozważyć wybierając bank Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 14:48 Na pewno. Tylko jak masz konto w danym banku X lat - to o tym nie myślisz. Jesteś pewna, że zabezpieczenia są świetne. Dopiero w razie kradzieży okazuje się jak jest naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 15:42 Dlatego warto się dzielić doświadczeniami choćby w takim wątku. Kto będzie chciał wyciągnie z tego lekcje Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 15:45 Może ten wątek powinien być przypięty na górze? Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 10:02 Ależ, ale nadal zrobił to właściciel konta. No nijak same dane karty, które skądś wyciekły nie dają dostępu do konta czy płacenia nasza karta. Odpowiedz Link Zgłoś
bezsenna_pani Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 10:39 Nie wiem, czy pamiętasz, ale wcale nie tak dawno temu do płatności kartą kredytową wystarczyło podać numery karty, datę jej ważności i kod CVC2/CVV2. Może też zostać zainfekowany telefon w celu przejmowania smsów. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 10:44 Nigdy tak nie było. Owszem, wystarczyło te dane podać, ale trzeba było jeszcze potwierdzić transakcję. Nadal te dane wystarcza, ale nadal płatność kartą się potwierdza. A na dzisiejszych telefonach ma się przede wszystkim kod blokady, antywirusa i nie klika się w dupne maile czy smsy. Odpowiedz Link Zgłoś
bezsenna_pani Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 10:55 A jednak... www.bankier.pl/wiadomosc/Platnosc-karta-w-internecie-trzeba-bedzie-potwierdzic-SMS-em-7375222.html Się nie klika i się ma, a jednak wyłudzania nadal jak widać się zdarzają, wcale nie tak rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 16:06 >Nigdy tak nie było. Owszem, wystarczyło te dane podać, ale trzeba było jeszcze potwierdzić transakcję. Nieprawda, konieczność potwierdzania transakcji kartowych smsem to względna nowość, wcześniej często wystarczał numer karty, cvv i data ważności, Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 16:11 Otóż to. Przez wiele lat tak było. I z SMS-ów też już banki rezygnują na rzecz bezpieczniejszych metod, nota bene przy wielkim niezadowoleniu klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 17:40 hrabina_niczyja napisała: > Nigdy tak nie było. Owszem, wystarczyło te dane podać, ale trzeba było jeszcze > potwierdzić transakcję. Nadal te dane wystarcza, ale nadal płatność kartą się p > otwierdza. A na dzisiejszych telefonach ma się przede wszystkim kod blokady, an > tywirusa i nie klika się w dupne maile czy smsy. Nie wszystkie transakcje kartowe są potwierdzane kodem z sms. Są jeszcze uslugodawcy internetowi, którzy nie obsługują 3D-Secure. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 19:29 Yyy, wręcz przeciwnie - od niedawna trzeba potwierdzać, i to nie wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 11:49 >Może też zostać zainfekowany telefon w celu przejmowania smsów. Żaden telefon się sam nie infekuje, trzeba kliknąć albo ściągnąć apkę. Odpowiedz Link Zgłoś
bezsenna_pani Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 13:27 Prawda. Ty to wiesz, ja to wiem, ale nie zmienia to faktu, że w taki czy inny sposób oszuści do tego doprowadzają. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 14:54 I nadal bank będzie miał problem. Jest całkiem sporo orzecznictwa w podobnych sprawach i jeśli się nie mylę - to banki przegrywają większość ( jak nie wszystkie ). Sąd Najwyższy też się już wypowiedział w tej sprawie prawobiznesu.com/sn-hakerzy-ukradli-pieniadze-bank-zaplaci-odszkodowanie/ Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 18:13 arwena_11 napisała: > Sąd Najwyższy też się już wypowiedział w tej sprawie prawobiznesu.com/sn-hakerzy-ukradli-pieniadze-bank-zaplaci-odszkodowanie/ ale doczytałaś, że bank przegrał tę sprawę tylko dlatego, że w tym przypadku bank nie potrafił wykazać prawidłowej autoryzacji transakcji? Więc nie leciałabym z przekazem że "sąd zawsze stoi po stronie okradzionego", bo przypadek autorki wątku może być zupełnie inny. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Zostałam okradziona 29.10.21, 11:36 poczytaj sobie na stronach UOKiK. Do tego nie chodzi o brak autoryzacji, a brak autoryzacji przez właściciela rachunku. Bo skoro transakcja wyszła z konta - to autoryzacja była- tylko zrobiona przez złodzieja. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Zostałam okradziona 29.10.21, 11:39 ale jaka jest wina banku, że wlasciciel konta daje złodziejowi login i hasło? żadne zabezpieczenie nie zadziała jesli mamy do czynienia z lekkomyślnością czy tez głupotą. Odpowiedz Link Zgłoś
bezsenna_pani Re: Zostałam okradziona 29.10.21, 11:54 joanna_poz napisała: > ale jaka jest wina banku, że wlasciciel konta daje złodziejowi login i hasło? Zakładam, że będziemy tu mowic o kontraktowej odpowiedzialności banku (niewykonanie/nienależyte wykonanie umowy - prowadzenia rachunku) więc wina w ogóle nie będzie tu rozpatrywana. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Zostałam okradziona 29.10.21, 11:44 No nie wiem. Piszą właśnie o transakcjach nieautoryzowanych. "Na powiadomienie instytucji finansowej o nieautoryzowanym przelewie jest wprawdzie 13 miesięcy, ale im wcześniej to zrobimy, tym lepiej." I trudno się nie zgodzić z joanną - jaka to wina banku, że ktoś udostępnił dane umożliwiające autoryzację? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Zostałam okradziona 29.10.21, 12:37 Tylko wiesz - ja znam taką sytuację i znam wyrok. Bank też się tłumaczył, że to nie jego wina, bo klient autoryzował. No właśnie nie autoryzował. Lepsze były pisma od ubezpieczyciela ( akurat klient miał ubezpieczenie tam gdzie bank ). I ci rozpatrujący od strony banku, twierdzili że wina klienta i bank nie jest winien, a ci co rozpatrywali od strony klienta - że klient nie jest winny, wina banku, więc odszkodowanie z polisy się nie należy. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Zostałam okradziona 29.10.21, 22:55 Z jakiej polisy Arwena? Nie istnieje żadne "ubezpieczenie" w bankach od tego typu przypadków. Jeśli transakcje są dwustopniowo uwierzytelnione, nie można ich reklamować na drodze chargeback, a co za tym idzie, odzyskać środków dla klienta. Wynika z tego, że bank musiałby księgować wszystkie takie sytuacje w straty własne, a tego nie zrobi... Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Zostałam okradziona 30.10.21, 18:14 akurat z tam z polisy zawodowej. I jak mówię - banki przegrywają. Nie czytałam jeszcze uzasadnienia, jak przeczytam to wam napiszę. Ale to dopiero w przyszłym tygodniu Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Zostałam okradziona 30.10.21, 18:55 To, ze twój maz wygrał jakas sprawę nie oznacza, ze wygrał ja, bo cos było wina banku. Kwestia dowodów, uzasadnień i decyzji sądu. Nie udawaj, ze nie wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Zostałam okradziona 30.10.21, 19:22 "Wina banku" to kwestia umowna. Są to mogą być też zaniedbania w regulaminach, brak całodobowej infolinii itd. Chodzi mi o to, że bank ma zwrócić kasę, którą ktoś ukradł. A czy sąd stwierdzi, że bank był winny czy niewinny - ale jednak ponosi odpowiedzialność - to nie ma znaczenia. Liczy się efekt - czyli zwrot kasy na konto. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Zostałam okradziona 30.10.21, 19:39 No wlasnie, wiec nie opowiadaj, ze zwrot kasy w takiej sytuacji jest oczywisty, bo twój maz cos wygrał. Rownie dobrze reprezentant banku mógł nie dopełnić formalności/terminów itp. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Zostałam okradziona 30.10.21, 19:56 Nie - sprawa odbyła się normalnie. Bank twierdził, że to nie jego wina, była autoryzacja itd. O to w tym chodzi. Oczywiście, że każda sprawa jest inna. Ale gdzieś w wątku wkleiłam stanowisko UOKiK w sprawie kradzieży na olx Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Zostałam okradziona 30.10.21, 20:11 Arwena, takie rzeczy opowiadaj forumkom, które nie maja nic wspólnego z wymiarem sprawiedliwości Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Zostałam okradziona 30.10.21, 20:23 Ja nie zamierzam nic opowiadać. Wiem jak wyglądała sprawa, wiem jaki jest wyrok i ile bank ma zwrócić ( włącznie z odsetkami za ostatnie 3 lata ). I wiem też jak się tłumaczyli, że odrzucali dwa raz reklamację. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Zostałam okradziona 30.10.21, 20:41 A ja wiem, że to, że twój mąż wygrał, może oznaczać wszystko lub nic. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Zostałam okradziona 30.10.21, 20:25 tu masz to ładnie wytłumaczone prawnik.one/prawdziwe_historie/kradziez-pieniedzy-z-konta-bankowego/ Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Zostałam okradziona 30.10.21, 20:27 Tu masz wytlumaczone co to znaczy transakcja autoryzowana a co nie autoryzowana prawnik.one/prawdziwe_historie/kradziez-pieniedzy-z-konta-bankowego/ Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 10:09 bezsenna_pani napisała: > Innym razem (dano temu) moja karta zostala zeskanowana przez nakładkę w bankoma > cie. Bank zablokował kartę po... 4 miesiącach, jak się zorientowi, że jest nakł > adka. i nie widzisz żadnej różnicy pomiędzy "nakładką w bankomacie" a phishingiem? Odpowiedz Link Zgłoś
bezsenna_pani Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 10:20 Widzę. A widzisz, że to jest jeden z przykładów jak metody zmieniają się w czasie? Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 10:25 widzę tylko, że jest przykład zupełnie od czapy w tym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
bezsenna_pani Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 10:41 A ja widzę, że czytasz bez zrozumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
backup_lady Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 10:08 Przykro mi. Reklamuj w banku. Jeśli odrzucą, odwołuj się i reklamuj ponownie. Nam bank (a właściwie wystawca karty) odrzucił reklamację zakupu kartą z holenderskiego sklepu internetowego, pisząc, że nie ma podstaw, bo towar został dostarczony. Dopiero odwołanie od tej decyzji z wskazaniem, że brak towaru, brak kontaktu ze sklepem, ba nawet brak sklepu (a miał wszystko, kłódkę, opisy, regulamin, zniknął jakiś tydzień po zakupie) plus link do strony holenderskiej policji ostrzegającej przed tym sklepem spowodował, że reklamacja została uznana. Odpowiedz Link Zgłoś
katiemorag Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 10:13 Czy w takim wypadku nie wydaje się rozsądnym założenie drugiego konta w innym banku? Trzyma się na nim oszczędności. A na drugim posiadać tylko pewna ilość gotówki na życie? Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 10:15 A ty myślisz, że te 4 tysiące autorki to na co były? Na życie. Odpowiedz Link Zgłoś
katiemorag Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 10:23 Ale gdyby miała oszczędności to pewnie więcej by zniknęło. Odpowiedz Link Zgłoś
onewoman Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 10:31 Więcej jest na koncie męża. Mąż mówił żebym podała swoje, bo chciał mi dać kasę ze sprzedaży. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna211272 Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 10:17 przykro mi mnie tak kiedys zrobili na subito sprzedawalam pianino tylko 150 euro bo kolejnym SMS i prosbie wplaty bo pianino kupowal niemiec przebywajacy na mali i tak mnie jakos zakrecil ze wedlug prawa mali tak trzeba wysylal mi jakies skanery druczkow urzedowych .No I dalam sie zrobic 2 lata temu nie jestem jakims aktywnym sprzedawca w swoim zyciu moze 5 rzeczy wiec moze dlatego albo jakies chwilowe zacmienie.Ja akurat sama mu wplacilam radosnie 150 euro ktore byly oczywiscie do zwrotu Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 10:39 Bardzo Ci współczuję! Mnie kiedyś ukradli portfel, oczywiście zaczęłam się obwiniać, że źle schowałam, że nie pilnowałam, że jak mogłam nie zauważyć złodzieja itp. Ale kurcze, to nie okradziony jest winny, co jest moje to jest moje i nikt nie może tego wziąć bez pozwolenia. Winny jest złodziej! Nie daj się oskarżać. I trzymam kciuki, żeby się udało kasę odzyskać i złodziei ukarać! Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 10:43 Oczywiście, że winny jest złodziej. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 10:46 Co nie znaczy, że mamy mu ułatwiać. Dlatego żywej gotówki w dużej kwocie też nie nosimy w portfelu. Jak muszę przewieźć chowam w kilku miejscach i bardziej na sobie niż w torbie. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 11:01 No jasne, że nie mamy mu ułatwiać. Dlatego m.in. pytam jak to się stało, żeby być czujniejszą. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 10:40 Bardzo Ci współczuję. Niestety złodzieje wymyślają coraz oryginalniejsze metody a uczciwy człowiek, który nawet jak znajdzie kasę to szuka właściciela, jest absolutnie nie przygotowany na takie akcje. Napiszę może coś głupiego ... ale nie martw się tak strasznie. To naprawdę tylko pieniądze. Kwota bardzo duża i mam nadzieję, że nie oznacza to jakiegoś ogromnego załamania waszego budżetu. Trzymaj się. Odpowiedz Link Zgłoś
li_lah Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 10:51 NA OLX to istna plaga, wystawiając może kilka rzeczy miałam z 5 takich prób w ostatnich tygodniach. Zawsze kontaktują się przez whatsapp, podsyłają zapytanie o produkt. Dostaje się albo zdjęcie rzekomej strony inpostu, albo tak jakby odniesienie do produktu - link, ale to najprawdopodobniej nie jest link do twojej rzeczy, nie wiem bo nie kliknelam. Do złudzenia przypominające strone OLX albo inpost. po pierwsze jesli coś sprzedajecie nigdy nie kontynuujcie rozmowy przez whatsapp ani nie klikajcie w linki, nawet jesli nie uzupelnicie tam danych karty i kodu CVV, to moze byc to złośliwe oprogramowanie instalujące się tuż po kliknięciu. Przykłady takich kontaktów poniżej na zdjęciach. Jeśli jest ustawiona "przesyłka OLX", to wszystko powinno odbyć za pośrednictwem OLX, ktoś kto uczciwie chce kupić wpłaca pieniądze do OLX i OLX przetrzymuje płatność do czasu, az kupujący otrzyma paczkę. Pieniądze są przelewane 24h po otrzymaniu paczki. Nie ma w ogole potrzeby prowadzić konwersacji poza OLX. Ale obejrzyjcie sobie zrzuty... Można się nabrać. Wierze w to, że wielu ludzi popłynęło na tym. Odpowiedz Link Zgłoś
li_lah Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 10:57 Dodam, że na Vinted także. Osoba posługująca się kontem rzekomo chcącym kupić produkt chciala mojego maila! To juz jest podejrzane, bo tak samo zakupy przez Vinted odbywają się tylko przez Vinted. Nie ma tam potrzeby podawać telefonu czy maila w ogłoszeniu czy coś. Jesli ktoś chce kupić to kupi klikając opcję "kup teraz" Uważajcie. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna_kolegi Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 11:27 Ja proponuję na olx nie podawać swojego nr telefonu. Ja kontaktuje się tylko przez wiadomości olx, nr tel. podaję tylko jak się już z kimś ugadanym umawiam na odbiór osobisty, żeby się łatwiej złapać. Wtedy nie ma tych watsapów, smsów itp. Odpowiedz Link Zgłoś
ewaewa2002 Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 11:34 kilka tygodni temu chciałam coś sprzedać na olx, skontaktowali się ze mną przez WhatsApp. O mało nie straciłam kilkadziesiąt tysięcy, ale coś mi nie grało że system pokazuje hasło do konta. W porę się wycofałam... Uważajcie na olx i przesyłki DPD.... Odpowiedz Link Zgłoś
cosinuss Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 11:52 Wczoraj odebrałam telefon u mojej mamy i miły pan znał jej imię i nazwisko, przedstawił się bodajże jako Tomasz Wolski z komendy policji na Wilczej i uprzejmie zapytał, co się stało, ze nie dotarła na komendę, skoro wysłali wezwanie, a sprawa jest bardzo poważna. To jeszcze było spoko. Ale potem rozwinął temat, że są na tropie szajki ze skorumpowaną kasjerką w banku mamy ( nie podał w którym). Od tego momentu już zaciekawiona słuchałam, jak przejdzie do akcji rodem z Ojca Mateusza. No więc miałam zapisać jego dane - imię nazwisko i numer, powtórzyć, czy dobrze. Powtórzyć, ze 997 to numer policji i w celu weryfikacji czy on to on Pan Policjant z Wilczej, zadzwonić pod 997. Oczywiście natychmiast po tym, jak usłyszę sygnał rozłączenia rozmowy. Sygnał usłyszałam, bo był nagrany w sumie wiadomo co byłoby dalej, więc się jednak rozłączyłam. Oczywiście dzwonił z zastrzeżonego numeru. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 11:57 >więc się jednak rozłączyłam Trochę szkoda- miałaś szansę pociągnąć temat i zgłosić prawdziwym panom z Wilczej Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 15:07 kk345 napisała: > >więc się jednak rozłączyłam > Trochę szkoda- miałaś szansę pociągnąć temat i zgłosić prawdziwym panom z Wilcz > ej Panowie na Wilczej spuściłby ją po brzytwie. To znaczy nie znam panów na Wilczej, ale miałam podobny telefon i udałam się na moją komendę i powiedzieli, ze po fakcie nic się nie da zrobić no bo jak, ewentualnie dałoby się spróbować jakąś pułapkę zastawić, gdyby się wiedziało, że jest prawdopodobne że zadzwonią. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 16:07 Gdyby umówiła się ze złodziejem na przekazanie kasy, to panowie z Wilczej czy jakiejkolwiek innej z radością dołączyliby do zabawy, mając w perspektywie piękny wynik w postaci gorącego uczynku. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 16:42 tak, na pewno, ci z mojego posterunku też tak mówili. Tylko, że to teoria, bo w momencie w którym ty wyczuwasz że coś jest nie tak, szajka wyczuwa że ty wyczuwasz i natychmiast się rozłącza. Wystarczy jedno zawahanie w głosie czy prośba o powtórzenie lub sprecyzowanie informacji. Żeby taką pułapkę zastawić to musiałabyś mieć gotowy scenariusz w momencie rozpoczęcia rozmowy i umieć bujać tak, jak oni. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 19:02 Moi rodzice po podobnym numerze umówili się z panem złodziejem i zawiadomili prawdziwa policję. Policjanci przyjechali dość szybko, w cywilu ale chyba złodzieje cos przeczuli i już się nie odezwali. Rodzice oboje 80+ A wykazali się przytomnościa umysłu i odwaga Odpowiedz Link Zgłoś
pegowska.m Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 14:09 Po pierwsze, pogódź się ze stratą. Jak to zrobić? Powiedz sobie tak: dostałam bardzo cenną lekcję realizmu życiowego i zdrowego rozsądku. Kosztowała mnie tylko 4 tysiące. Nigdy więcej, pod żadnym pozorem, żeby nie wiem co, NIKOMU nie podam JAKICHKOLWIEK namiarów umożliwiających dostęp do mojego konta. Po drugie, naprawdę wyciągnij wnioski. Raz dać się zrobić w bambuko to nie wstyd. Powtórzyć ten błąd (w dowolnym kontekście), to już skrajna głupota. Głowa do góry laska. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 14:20 Dlaczego ma się pogodzić ze stratą? Bank jest ubezpieczony. W sądzie ma naprawdę spore szanse wygrać z bankiem. Tylko trzeba mieć dobrego prawnika. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 14:33 w sytuacji, kiedy jak na tacy podało się złodziejowi wszystkie dane? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 14:35 Tak, mój mąż właśnie wygrał podobną sprawę ( co prawda trwała 3,5 roku ) wyrok już jest prawomocny. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 14:48 A ile kosztował ten dobry prawnik? Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 15:08 Czyli źona prawnika lub prawnik ma szanse na wygraną, inna osoba nie, tzn ma szansę na pyrrusowe zwycięstwo, a wygranym jest prawnik. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 15:12 Dlaczego? Przecież przegrany zwraca koszty prawnika ( zgodnie z tymi opublikowanymi w monitorze ). Przy kwotach powyżej 10 tys to jest już jakieś 3600. Do tego bank zwraca z odsetkami. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 15:07 No, a dobry prawnik będzie pewnie kosztował tyle ile jej ukradli. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 15:10 No tak może być, jeżeli mówimy o kwotach ok 4 tys. Przy większych - wychodzi niewiele więcej lub dokładnie tyle ile przewidują stawki opublikowane w Monitorze. Przy czym i tak wychodzi się na tym dobrze - bo bank zwraca z odsetkami. A takich odsetek nie ma na żadnych lokatach Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 15:24 Wychodzi się dobrze, gdy ma się czas i warunki, by bujać się przez 3,5 roku o 4 tysiące. Tutaj trzeba jeszcze dodać, że z perspektywy banku nic nie było źle - dostał dane wystarczające do przeprowadzenia transakcji i ją przeprowadził. Aczkolwiek oczywiście, w takich sytuacjach ze względu na ryzyko wizerunkowe biorą przeważnie koszty na siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 15:26 Nie, banki się bronią rękami i nogami - ale jak już wyżej wklejałam, SN stanął też po stronie oszukanych prawobiznesu.com/sn-hakerzy-ukradli-pieniadze-bank-zaplaci-odszkodowanie/ Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 22:34 Znajdź różnicę między tym orzeczeniem a opisaną przez onewoman sytuacją: Sąd Okręgowy przyjął, że sporna transakcja nie była autoryzowana, a zatem bank ma obowiązek zwrotu kwoty tej transakcji na podstawie art. 46 u.o.u.p. Z przepisów rzeczonej ustawy jednoznacznie wynika, że obowiązek taki nie istniałby tylko wtedy, gdyby bank udowodnił, iż powódka umyślnie doprowadziła do nieautoryzowanego przelewu albo umyślnie lub przez rażące niedbalstwo naruszyła obowiązki wynikające z art. 42 u.o.u.p. Ona tak naprawdę nie wie nawet w co kliknęła, kiedy i dlaczego, więc bank może mieć dowody na autoryzację transakcji... Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Zostałam okradziona 29.10.21, 09:02 Tu masz z UOKiK i sytuacja chyba identyczna www.uokik.gov.pl/aktualnosci.php?news_id=17553 Wyrok był w roku 2018. Transakcja nie autoryzowana przez klientkę. Nie ona zleciła przelew. Dane do autoryzacji zostały wyłudzone. Czyli najpierw podała dane do konta na fałszywej stronie, potem przez tę fałszywą stronę podawała kody - a złodziej na prawdziwej zmieniał ustawienia. Jak już zmienił - to sam spokojnie autoryzował transakcje. Identyczna sytuacja Jak mówiłam, ostatnio mój mąż wygrał taką sprawę z bankiem. Transakcja nie została autoryzowana przez właściciela a przez złodzieja ( na zasadzie jak ktoś wyżej opisywał - fałszywa strona, podawało się dane a ktoś pewnie wpisywał na oryginalnej ). Wyrok obecnie już prawomocny, bankowi nie przysługuje kasacja. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 15:19 To napiszę jeszcze, bo ostatnio dostałam smsa o niedoplacie w wysokosci 4 zł tauronowi. I był podany link do oplaty. Pierwsze co zrobilam to zasiadlam na laptopa i weszlam w mój tauron, patrzę wszystko popłacone, jedynie nowa faktura na 270 zł się pojawiła. Myślę sobie, zadzwonie do nich. I babka z infolini natychmiast powiedziala, że to oszustwo, bo oni nigdy nie podają linku do płatności i nikt nie podaje. I żebym sobie sprawdzila smsy od nich i od innych uslugodawców. I w sms orginalnych jest kwota z faktury do zapłaty, czy zaległość i jest podana ich strona do logowania, ale nie do płatnosci! Tylko zaloguj się np. do cyfry+, czy do mój tauron, gdzie sprawdzisz ile masz do zapłaty, nigdy link do przelewu, gdzie cokolwiek się płaci. Jak masz wiadomość z linkiem do transakcji bankowych = oszustwo. Odpowiedz Link Zgłoś
bramstenga Re: Zostałam okradziona 29.10.21, 10:46 Ja dostałam podobnego maila (o niedopłacie) z fałszywego ZUS, z pięknym logo, a jakże. Odpowiedz Link Zgłoś
toniebylamja Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 15:33 przykro mi. Nie znoszę złodziei!Człowiek sie dorabia a to Ci przyjdzie i weźmie jak swoje...a niech ich... Odpowiedz Link Zgłoś
loganberry Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 16:24 Współczuję. Na zimno to każdy mądry, jak tak można, mnie to by nigdy. A w życiu ludzie bywają rozkojarzeni, zdenerwowani, robią trzy rzeczy na raz, a po drugiej stronie armia xujow wyspecjalizowana tylko i wyłącznie w robieniu ich w balona, z metodami udoskonalonymi na tysiącach podobnych przypadków. To się naprawdę może zdarzyć każdemu. Ja zrezygnowałam z olx w ogóle... Ok, może przesada. Ale jak wiem że to jest plaga, że oni te metody wymyślają ciągle nowe, to nie chce mi się stresować że może gdzieś coś kiedyś kliknę z rozpędu, czegoś nie wyłapię , jak po drugiej stronie potencjalnie mam 20 złotych zysku. Odpowiedz Link Zgłoś
la_bonne_cusine Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 17:37 Napisz w którym banku masz konto. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 22:37 Choćby po to, żeby osoby które również tam mają konta posprawdzały jak działają zabezpieczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ruda_henryka Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 21:29 Bardzo Ci współczuję, i te wszystkie Panie co tu piszą, że mogłaś być ostrożniejsza i to głupota z Twojej strony to chcą się poczuć lepsze po prostu. Ja nie miałam takiej sytuacji jak Twoja, ale kiedyś nieostrożnie podałam swój mejl służbowy na podejrzanej stronie i się niefajnie podziało..... A co do wyłudzeń to miałam niedawno telefon z banku. I gdybym nie obejrzała wcześniej filmu na YT o tym jak wyłudzają pieniądze przez dział techniczny to chyba bym się nie zorientowała. Pan dzwonił, że jest jakiś podejrzany przelew na moim koncie i chcą go zablokować, ale potrzebują mojej pomocy przy zeskanowaniu mojego telefonu przez specjalną aplikację instalowaną zdalnie na telefon. Nie mam płatności przez tel więc spoko, ale zapytałam najpierw czy już dostali moją aktualizację mojego dowodu osobistego (którą robiłam niedawno). Powiedzieli, że nie mają wglądu w takie dane klienta. Wiec zapytałam w takim razie na jakie dane mają wgląd, czy znają mój pesel, adres do korespondencji i adres zamieszkania itd. I poprosiłam o podanie tych danych. Powiedzieli, że nie i że to tylko dział techniczny, więc zapytałam skąd wiedzą czy rozmawiają z prawdziwym właścicielem konta skoro tylko mają mój nr telefonu i nazwisko - przecież telefon mógł zmienić właściciela, a nazwiska nie są w stanie w ogóle potwierdzić. Pan powiedział, że dane są zweryfikowane przez centralę - na to ja, że ja nie jestem w stanie ich zweryfikować i niech zadzwonią jak będą mogli potwierdzić moje dane, a ja udaję się właśnie do najbliższego oddziału, który mam koło domu dopytać o co chodzi. Pan zaczął się motać więc poprosiłam go o adres mojego najbliższego oddziału banku, w którym czasem załatwiam transakcje (np byłam zmienić nr dowodu, bo inaczej się nie da). Pan się rozłączył niestety i żałuję, że nie byłam na tyle przytomna żeby to nagrać. I powiem, że jakbym wcześniej nie wiedziała, jakbym faktycznie miała aplikację do płatności mobilnej (oni twierdzili, że mam, a ja nie mam), jakby mnie złapali w jakiejś chwili, że nie miałabym czasu, ale przejęłabym się tym, że ktoś mi chce wyprowadzić kasę z konta to bym w to może poszła. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Zostałam okradziona 28.10.21, 22:36 Ale co, serio zainstalowałabyś jakąś apkę w swoim telefonie, bo ktoś telefonicznie ci to nakazał??? Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Zostałam okradziona 30.10.21, 13:43 Jest jeszcze jeden popularny model oszustwa na olx, o którym nie wspominacie. Do sprzedawcy wystawiającego droższy przedmiot (np wózek dziecięcy), który chce kupić przedmiot za pobraniem. Sprzedawca się zgadza na taką formę płatności, wysyła paczkę. Do tego momentu wszystko jest ok. Nagle klient stwierdza, że rezygnuje z zakupu i paczkę odeśle do sprzedającego. Gdy ten kurier jest już u niego nie przyjmuje paczki, ale zapisuje sobie dane sprzedawcy z listu przewozowego. I tu zaczyna się jazda. Oszust osobiście lub opłacając słupa udaje się pod dom sprzedawcy i wypatruje kuriera. Gdy go widzi ze znajomą paczką przedstawia się jako sprzedający, mówi że mieszka o tu, pod adresem takim i takim, akurat jest w pobliżu i paczkę odbierze na ulicy. Wszystko zależy od przytomności umysłu kuriera. Jeden zażąda dowodu osobistego dla potwierdzenia tożsamości, albo po prostu zna mieszkańców domu. Inny paczkę wyda, żeby mieć już ją z głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
nocnamagia Re: Zostałam okradziona 30.10.21, 15:01 A kto płaci wtedy za wysyłkę pobraniową w obie strony? Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Zostałam okradziona 30.10.21, 15:18 Nie znam szczegółów. Opisuję jedynie mechanizm, o którym wspominano na grupach facebookowych. Nie jest to super rzadkie zjawisko, znalazła się spora grupa sprzedawców oszukanych w ten sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Zostałam okradziona 30.10.21, 15:26 Warto dodać, że w tym przypadku oszustami nie są żadni Ukraińcy, tylko zwykłe Grażyny. Zaraz po przejęciu towaru wystawiają go na olx w promocyjnej cenie. Podejrzewam, że mogą te wózki sprzedawać za gotówkę z odbiorem osobistym. Jeśli jeszcze opłacają słupa do odebrania zwrotu to sprawa jest trudna do udowodnienia. Towaru nie ma, świadków nie ma, śladów transakcji bankowych nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Zostałam okradziona 30.10.21, 19:39 Zabezpieczenie jest proste i genialne w tej prostocie: nie sprzedawać na olx niczego za pobraniem. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Zostałam okradziona 22.11.21, 08:52 Bardzo współczuję. Ja w zeszłym tygodniu zostałam okradziona fizycznie (karty, gotówka, dokumentyitd). Zdążyłam zablokować karty, ale cały czas mam lęki, że ktoś się włamie, weźmie kredyty itd. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Zostałam okradziona 22.11.21, 21:51 Dzięki. Najgorsze było poczucie bezradności i utrata poczucia bezpieczeństwa Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Zostałam okradziona 22.11.21, 21:52 p.s. zresztą pewnie sama wiesz Odpowiedz Link Zgłoś
onewoman Re: Zostałam okradziona 23.11.21, 09:29 Tak, to jest bardzo przykre. Przestaje się ufać ludziom. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Zostałam okradziona 23.11.21, 10:50 onewoman napisała: > Tak, to jest bardzo przykre. Przestaje się ufać ludziom. onewoman, nie czytałam całego wątku. Odzyskałaś kasę? Odpowiedz Link Zgłoś
onewoman Re: Zostałam okradziona 23.11.21, 15:47 Bank nie uznał reklamacji. Policja milczy. Pogodziłam się ze stratą. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Zostałam okradziona 23.11.21, 16:43 onewoman napisała: > Bank nie uznał reklamacji. Policja milczy. Pogodziłam się ze stratą. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Zostałam okradziona 23.11.21, 20:05 Bank z założenia nie uzna ci reklamacji. Pozostaje sprawa w sądzie. Ale najpierw idź do prawnika, żeby ci powiedział jakie masz szanse. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Zostałam okradziona 24.11.21, 19:31 Przeczytaj to co tu linkowałam. Definicję transakcji nieautoryzowanej. To, że podałaś dane nie oznacza jeszcze że transakcja zostanie przez sąd uznana za autoryzowaną. Jak mówiłam - to co uważa bank, niekoniecznie pokrywa sie z tym co uzna sąd. Zgłosiłaś kradzież na policję? Napisz do rzecznika finansowego. Poczytaj też to rf.gov.pl/2021/09/23/rzecznik-finansowy-interweniuje-w-sprawie-nieautoryzowanych-transakcji/ Odpowiedz Link Zgłoś
onewoman Re: Zostałam okradziona 25.11.21, 10:03 Tak, zgłosiłam na policję. Wystarczy złożyć wniosek do rzecznika finansowego? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Zostałam okradziona 25.11.21, 10:13 Nie wiem czy wystarczy - musisz spróbować. Najlepiej zadzwoń do nich to cię pokierują. Odpowiedz Link Zgłoś
feliz_madre Re: Zostałam okradziona 25.11.21, 10:40 Bardzo mnie dziwi jak mozna okrasc kogoś przez olx. Ostatnio sporo tam sprzedaję, to jest tak proste, dwa kliknięcia, wysyłka do paczkomatu, dostaje się gotową etykietę. Z kupowaniem tak samo prosto i bezpiecznie. W dodatku sprzedający nie dostanie kasy, dopóki kupujacy nie potwierdzi odbioru i jego zawartości. Co się może zadziać po drodze? Dlaczego ludzie przechodzą na WhatsApp, skoro olx ma zakładkę wiadomości? Po co podają gdzies nr konta i inne dane, skoro to jest w bezpiecznym formularzu olx? I jak ktoś moze wejść komuś na konto banku nie znając haseł? Zmiana limitu tez wymaga potwierdzenia, chociażby smsem... Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Zostałam okradziona 25.11.21, 11:35 Bez potwierdzenia przez własciciela konta niczego nie zmienią. Odpowiedz Link Zgłoś
onewoman Re: Zostałam okradziona 25.11.21, 16:18 Wiadomości o zatwierdzeniu przychodziły na ich telefon. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Zostałam okradziona 01.12.21, 20:30 Bo najpierw im został podany kod, pewnie do aktywacji bankowości mobilnej, wtedy mają apkę i mogą już wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Zostałam okradziona 10.12.21, 22:09 A jak dziadek pedofil? Nadal obmacuje twoją córkę? Myślę że jak ty tego nie zgłosiłaś, to czas to zgłosić. Na forum zostały wątki o molestowaniu i twoje IP Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Zostałam okradziona 10.12.21, 22:13 A to ma związek z tematem jaki? Odpowiedz Link Zgłoś