Dodaj do ulubionych

sofa do spania

02.11.21, 10:22
Córka szuka. Mnie się wydaje, że prawie niemożliwie jest znaleźć rozkładaną, wygodną dla 2 osób i ładną- ale jestem pewna ,że jeśli taka jest to ematka o tym wie. Proszę o pomocwink
Obserwuj wątek
    • mashcaron Re: sofa do spania 02.11.21, 10:27
      Co prawda nie sofa, ale miałam jeszcze w PL narożnik z funkcją spania z Agata meble i był zajebiście wręcz wygodny.
      • extereso Re: sofa do spania 02.11.21, 10:34
        Dzięki! Ale jak do spania, to jaka to konstrukcja- wysuwany materac czy tak jak kiedyś wersalka? Ja nigdy nie miałam rozkładanej kanapy.
        • mika_p Re: sofa do spania 02.11.21, 10:39
          Wersalki nadal istnieją smile
          Warto się zastanowić, czy boki nie będą przeszkadzały w spaniu, moim zdaniem wysokiemu czlowiekowi lepiej bez. Mam w domu taką, ale sypia tam jedna osoba:
          www.abra-meble.pl/wersalka-lisa-popiel/
          • extereso Re: sofa do spania 02.11.21, 10:47
            Dzięki. Córka jest niewysoka, ale chłopak wysoki.
        • mashcaron Re: sofa do spania 02.11.21, 10:49
          Wysuwany, po rozłożeniu powierzchnia do spania była zupełnie płaska, bez żadnych gór i dolin.
      • pade Re: sofa do spania 02.11.21, 10:34
        Też bym poszła w tę stronę. Tzn. nie do narożnika a do Agatysmile
        Mam stamtąd dwie kanapy, póki co bardzo dobrze się sprawują.
        • extereso Re: sofa do spania 02.11.21, 10:37
          Dzięki! A te kanapy rozkładane?
          • pade Re: sofa do spania 02.11.21, 11:33
            Tak.
      • iberka Re: sofa do spania 02.11.21, 10:48
        Mam z Agaty sofę rozkładaną i do spania się nie nadaje (pół twarde, pół miękkie, poduchy zatem łączenie). Rozkładana systemem DL
        • extereso Re: sofa do spania 02.11.21, 16:23
          Dzięki, złożywszy z tym co Iberka piszę pewno od modelu zależy
    • koronka2012 Re: sofa do spania 02.11.21, 10:36
      Ja mam taką gościnną z Ikei jest super, bo rozkłada się do przodu, ma równy materac i nie ma żadnych łączeń
      ingka.page.link/4egyzrLqY6rUo33b7
      • extereso Re: sofa do spania 02.11.21, 10:38
        Dzięki! I cena bardzo nmłodzieżowasmile Stylistyka to wiadomo- indywidualna rzecz, nawet nie wiem do końca co jej by odpowiadało, ale tropy podrzucę.
        • koronka2012 Re: sofa do spania 02.11.21, 11:26
          Ja mam starszy model, bez pojemnika, który tu widzę jakoś wcisnęli. Może nie największy, ale jest.
          Tak czy inaczej - trzeba pojeździć i wypróbować. Niestety często jest tak że kanapy wygodne do spania są niezbyt wygodne do siedzenia i vice versa
    • iberka Re: sofa do spania 02.11.21, 10:46
      Stelaż włoski + jak najgrubszy materac. Minus: 1. brak pojemnika na pościel (jedna firma robi ze schowkiem za plecami sofy, 2. cena
      • extereso Re: sofa do spania 02.11.21, 10:49
        Ale gdzie szukać takiego?
        • iberka Re: sofa do spania 02.11.21, 13:36
          Robi Wajnert, Gala, Potocki i inni. Sofa stelaż włoski w Google i jest sporo ofert.
          • extereso Re: sofa do spania 02.11.21, 16:16
            Dzięki
      • meblonista Re: sofa do spania 18.07.22, 09:43
        W typie stelaża włoskiego jest m.in. nasza opcja spania do codziennego spania z materacem ze sprężynami:
        www.meblonista.pl/fotele-chesterfield/23307-14713-fotel-rozkladany-chesterfield-celebrity-z-funkcja-spania-codziennego.html
    • thea19 Re: sofa do spania 02.11.21, 10:47
      ja kiedyś taką robiłam na zamówienie, jest wygodniejsza niż moje łóżko, ma twarde siedzisko i przez 11 lat nic a nic się nie wygniotło, jedynie pokrycie już trochę ulizane. Mam ją w gabinecie i od 2 lat usiłuję przetapicerować.
      • extereso Re: sofa do spania 02.11.21, 10:48
        To też pomysł! Ja robiłam na zamówienie stół, i po prawie 20 latach nie żałuję ani jednej złotówki. Ale wiadomo, że na zamówienie mebel jest znacznie droższy, a młodzi to wiadomo liczą się z wydatkami mocno.
    • extereso Re: sofa do spania 02.11.21, 10:52
      Patrzcie jaka ta ładna, ale czy wygodna? No i pojemnik na pościel trzeba osobno.
      scandicsofa.pl/pl/p/Sofa-Orkide-3-osobowa-z-funkcja-spania/949
      • extereso Re: sofa do spania 02.11.21, 10:53
        No nie, powierzchnia spania dla 1 osoby-113
        • pade Re: sofa do spania 02.11.21, 11:35
          Ja bym sobie piszczele o taką ramę poobijałabig_grin
        • iberka Re: sofa do spania 02.11.21, 13:38
          Niewygodna, bo bardzo dużo łączeń. Do takich sof konieczny jest materac nawierzchniowy (toper) i miejsce do jego przechowywania wink
    • kaki11 Re: sofa do spania 02.11.21, 10:55
      Ja w jednym pokoju mam taką:

mks-meble.pl/sofa-lena-z-funkcja-spania-i-pojemnikiem-na-posciel-w-kolorze-granatowym-p-16753.html

Jest dość duża (piszesz o spaniu dla 2 osób), ma co prawda przeznaczenie dla gości, ale mnie też kilka razy zdarzało się na niej spać np. kiedy oglądałam tv w nocy i jest wygodna. Problemem może być wygląd - nam ona akurat pasowała, ale nie mam pojęcia czy to coś co może się spodobać Wam smile
      • extereso Re: sofa do spania 02.11.21, 11:00
        Bardzo dziękujęsmile Wszystkie typy przekażęsmile Co do podobania- ja nawet nie jestem pewna co im się spodobasmile
      • sasia62 Re: sofa do spania 02.11.21, 14:00
        Ja mam podobny model, niestety nie pamiętam producenta. Ale śpią na niej codziennie dwie dorosłe osoby i jest bardzo wygodna.
    • koko8 Re: sofa do spania 02.11.21, 12:06
      Mebelplast robi najlepsze rozkładane sofy na świecie, materace mają przewygodne. Niestety ceny trochę odstraszją.
      • extereso Re: sofa do spania 02.11.21, 16:17
        Prawda że fajne. 🌷
    • afro.ninja Re: sofa do spania 02.11.21, 12:22
      Wajnert. Bardzo wygodna.
    • podaje_haslo_okon Re: sofa do spania 02.11.21, 14:05
      Ładnej nie znam, z brzydkich, to beddinge z Ikei. Jeśli dobrze pamiętam, to można tak było dobrać sobie pasujący materac.
    • eliszka25 Re: sofa do spania 02.11.21, 14:13
      Czy ładna, to rzecz gustu. Jeśli jednak ma to być coś do codziennego spania na stałe, a nie okazjonalna kanapa dla gości, to dla mnie najważniejszym kryterium byłaby wygoda. Wybrałabym kanapę/składane łóżko z normalnym, wymiennym materacem, którego twardość mogę dobrać sobie do moich potrzeb. Dlatego u mnie nie wchodziłyby w grę żadne rozkładane tapicerowane kanapy. Od ponad 15 lat mamy ikeowską beddinge i w tym kierunku bym szła. Niekoniecznie do ikei, ale chodzi mi o rodzaj kanap.

www.ikea.com/pl/pl/p/hemnes-lezanka-z-3-szufladami-2-materace-szary-asvang-twardy-s29428105/

Ta nie jest jakaś super ładna, ale jak by ją przykryć fajną narzutą, ozdobić poduchami, to się nada, a przynajmniej człowiek śpi na normalnym materacu.
      www.ikea.com/pl/pl/p/nyhamn-rozkladana-sofa-3-osobowa-z-materacem-piankowym-knisa-szary-bez-s39306368/

Ta trochę ładniejsza

www.ikea.com/pl/pl/p/lycksele-loevas-sofa-2-osobowa-rozkladana-knisa-jasnoszary-s09387035/

A tu kanapa, w której chowa się materac

www.ikea.com/pl/pl/p/vimle-rama-sekcja-sofa-rozkl-2-os-grann-bomstad-czarny-60466699/

www.ikea.com/pl/pl/p/vimle-rozkladana-sofa-3-osobowa-z-szerokimi-podlokietnikami-hallarp-bezowy-s09419060/
      www.ikea.com/pl/pl/p/brimnes-lezanka-z-2-szufladami-2-materace-bialy-asvang-twardy-s29426432/

www.ikea.com/pl/pl/p/fyresdal-lezanka-z-2-materacami-czarny-agotnes-twardy-s99428098/

www.ikea.com/pl/pl/p/hemnes-lezanka-z-2-szufladami-2-materace-jasnobrazowy-asvang-twardy-s69428146/

Czy któraś z tych propozycji spodoba się twojej córce, to oczywiście kwestia gustu. Poza tym, nie musi to być Ikea, ale szukałabym rozwiązań tego typu.
      • extereso Re: sofa do spania 02.11.21, 16:19
        Dzięki, ile propozycji!
        • eliszka25 Re: sofa do spania 02.11.21, 16:52
          Nie ma za co. Piszę z doświadczenia. Mieszkamy daleko od rodziny i jak kogoś odwiedzamy, to najczęściej z noclegiem, więc naspalam się na przeróżnych sofach i kanapach. 90% takich rozkładanych tapicerowanych dobrze wygląda, ale śpi się na tym tragicznie. Jako nocleg dla okazjonalnych gości ok, ale nie wyobrażam sobie spać na czymś takim na stałe. Wygodne, albo przynajmniej w miarę wygodne są łóżka takie lub w stylu tych zalinkowanych. Choć niestety często już nie takie ładne i reprezentacyjne.
    • geez_louise Re: sofa do spania 03.06.22, 10:26
      Skoro reklamiarza podciągnął wątek, to się podepnę.

Szukam kanapy do dość długiego i wąskiego pokoju gościnnego. Musi stać długim bokiem do ściany, wiec albo wersalka, albo takie wyciągane materace jak hemnes ikeowski.

Kanap z kładzionymi oparciem nie chcę, te stelaże włoskie/belgijskie tez odpadają. Musi być pojemnik na pościel.

Styl klasyczny, nie nowoczesny lub młodzieżowy. Szukam i szukam, ale nie znalazłam połączenia potrzebnych mi funkcji z porządnym sofowym wyglądem.
      • mika_p Re: sofa do spania 18.07.22, 20:53
        Jak szukałam wersalki w internecie, to zanotowałam sobie ku pamięci wersalki z firmy Unimebel. Ostatecznie kupiłam coś innego, bo równolegle robiliśmy zwiad w lokalnych sklepach, więc nie podzielę się opinią, ale z opisu i zdjęć wynika, że ktoraś mogłaby ci pasować.
        A, przy okazji się dowiedziałam, że niektóre wersalki są tak zbudowane, że mogą stać dłuższym bokiem bezpośrednio przy ścianie i nie trzeba całego mebla szarpać do przodu, żeby rozłożyć - a inne nie.
    • skat_0 Re: sofa do spania 03.06.22, 10:28
      Która córka? Ta w Dk? To np mega wygodne są "wersalki" z Innovation i do kupienia np w Ilva. Jak ta w Pl to akurat wybór ma dużo więęększy 😀

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka