Dodaj do ulubionych

Zarobki dla rodziny 2+2

• bywalec.hoteli Re: Zarobki dla rodziny 2+2 03.11.21, 14:26
      To zależy od 2 rzeczy:
      1. miejsce zamieszkania
      2. czy rodzina ma już spłacone mieszkanie
      • little_fish Re: Zarobki dla rodziny 2+2 03.11.21, 15:22
        Nie tylko. Również od tego, czy w rodzinie z takim dochodem pracuje jedna osoba czy obydwie. Czy dzieci to przedszkolak i wczesna podstawówka czy może dwóch nastolatków.
        • gaskama Re: Zarobki dla rodziny 2+2 03.11.21, 15:44
          Czy jest auto na utrzymaniu, forsiaści dziadkowie, choroby przewlekłe i od wielu innych czynników.
    • strumien_swiadomosci Re: Zarobki dla rodziny 2+2 03.11.21, 20:24
      Przeliczałam ostatnio nasze koszty, bo zastanawiam się nad wychowawczym. W naszej sytuacji te 5000 mogłoby starczyć, ale:
      a) zakładamy że ja jestem na urlopie, więc odpada koszt dojazdów do pracy i mam więcej czasu na gotowanie od podstaw, wizyty u lekarzy w dowolnych terminach itp. Z kupowaniem wg gazetek już gorzej, bo mieszkam na wsi i dojazd do dużego marketu mi się nie bardzo opłaca
      b) mamy spłacony kredyt na nieduży dom (w czasach dwóch pensji) i spore oszczędności
      A i tak byłoby słabo, bo:
      - utrzymanie domu 1000 zł (ogrzewanie elektryczne, gazociągu w okolicy brak, a powrót do węgla to dla mnie opcja naprawdę kryzysowa)
      - paliwo bywało i 800 zł, a jedno auto mamy na gaz. No ale sam dojazd do żłobka (jak jeszcze korzystaliśmy) to 16 km w obie strony, więc nawet na HO robiłam ponad 30 km dziennie
      - jedzenie z chemią 2200 (markety, warzywniaki, mięsne)
      - wyżywienie starszego w przedszkolu 220 zł, zajęcia dodatkowe 300 zł
      - ubezpieczenie domu 20/msc, OC średnio 100/msc, ubrania dzieci 100/msc (mało, bo sporo dostaję, jeden nosi po drugim itp), nasze ubrania 100/msc, leki 50/msc, koty 150/msc i własciwie koniec kasy.
      W tym budżecie nie ma wcale rozrywki (głupie wejście do Zoo dla naszej rodziny to 60 zł, za Robopark zapłaciliśmy 170 a młodszy póki co wchodzi za free), wyjść na miasto (lody to minimum 20 zł, pizza na dowóz 50 zł, w knajpie więcej, bo wypada jakieś picie zamówić). A gdzie prezenty na święta, urodziny, choćby dla samych dzieciaków? Za plombę w mleczaku u starszego płaciłam 210 zł, o swoim dentyście nawet nie chcę myśleć...
      Mechanik nas skasował ostatnio ponad 2000, potem jeszcze partner kupował jakieś cześci za 600 zł, które sam wymieniał (minusy starych samochodów). Łożysko do pralki 120 (tyle dobrego, że pralka z czasów "naprawianych" a partner umiał sam wymienić). A takich wydatków jest mnóstwo i mają tendencję do kumulowania się. Podawanie budżetu bez takich pozycji nie ma sensu, bo albo trzeba mieć oszczędności na np. nową pralkę (a więc pozycję "oszczędności" w budżecie) albo jakiś luz na bieżące naprawy czy remonty.
      Aha, samochody to nie fanaberia (jak sugeruje Kokosowy), mój dojazd do pracy komunikacją zająłby ponad 1,5h, partnera grubo ponad 2, a przedszkole jest otwarte 7.30-17 i nie ma zmiłuj. Do jakiegokolwiek większego sklepu musiałabym najpierw drałować 1.5 km na przystanek po czym jechać 20 minut, wracając czekać godzinę albo i półtorej na powrotny autobus i znowu dymać (z zakupami dla 4osobowej rodziny!) te 1.5 km. Autem jadę 10 minut.
      • kokosowy15 Re: Zarobki dla rodziny 2+2 03.11.21, 20:52
        Napisałem - w mieście z komunikacją publiczna. Na wsi samochód stał się niezbędny od czasu ograniczenia pociągów, autobusów.
        • madzioreck Re: Zarobki dla rodziny 2+2 03.11.21, 23:22
          kokosowy15 napisał(a):

> Napisałem - w mieście z komunikacją publiczna. Na wsi samochód stał się niezbęd
          > ny od czasu ograniczenia pociągów, autobusów.

Napisał koleś, który mieszka w dobrze skomunikowanej dzielnicy... Przejedź się w okolice Rąbieńskiej, Kolumny czy na inne miejskie, ale jednak zadupie zadupie to zobaczysz, jaka zajebista jest komunikacja publiczna.
          • little_fish Re: Zarobki dla rodziny 2+2 04.11.21, 06:28
            Nie bez znaczenia jest też fakt, iż kokosowy jest emerytem i ma najzwyczajniej w świecie czas oraz niewiele zobowiązań terminowych. Jak trzeba zdążyć do i z pracy, ogarnąć placówki i zajęcia dzieci, jakieś zakupy, lekarzy i inne rzeczy i zmieścić to wszystko w jakimś sensownym czasie, to czasem komunikacja miejska nie daje rady.
            • kokosowy15 Re: Zarobki dla rodziny 2+2 04.11.21, 11:05
              Ja także pracowałem, robiłem zakupy. Syn chodził na zajęcia sportowe, kółko teatralne. Gotowaliśmy obiady, sprzątaliśmy, prowadziliśmy normalne gospodarstwo. Nie mieszkaliśmy na wsi, choć do pod lodzkich miejscowości kursowały tramwaje. Nigdy nie mieliśmy samochodu, bo nie był potrzebny.
              • memphis90 Re: Zarobki dla rodziny 2+2 06.11.21, 14:01
                Super. U mnie autobus jest co 1-1,5h. A gdybym chciała dojechać do pracy, to 3km z dziecmi do szkoły z buta lub tym autobusem co to jeździ raz na 1,5h, potem dalej 2km na dworzec, pociągiem do miejscowości X, przesiadka, pociąg do miejscowości Y, 2km z buta z dworca do pracy. I tu problem, bo szkoła o 6 dzieci nie przyjmuje, a odstawiając ich na 7.30 nijak nie dojadę 2 pociągami +4m w nogach w 30min.
                • kokosowy15 Re: Zarobki dla rodziny 2+2 06.11.21, 16:03
                  Za przyjemność mieszkania na wsi a pracy w mieście trzeba ponosić koszty. Jeżeli kogoś na te koszty nie stać lub samochodem kierować nie może, z różnych powodów zresztą, to przenosi się za pracą do miasta.
                  • little_fish Re: Zarobki dla rodziny 2+2 06.11.21, 16:19
                    Mieszkam w małym mieście, w nim też pracuję a jednak samochód bardzo się przydaje.
                    • little_fish Re: Zarobki dla rodziny 2+2 06.11.21, 16:29
                      Ucięło - tutaj komunikacja to autobus co godzinę przez określony czas. A reszta z buta.
                      • kokosowy15 Re: Zarobki dla rodziny 2+2 06.11.21, 16:39
                        Ja to rozumiem, są miejsca gdzie bez własnego środka transportu jest trudno, szczególnie że komunikacja w porównaniu z czasami słusznie minionymi została znacznie ograniczona. Ale to jest wybór miejsca zamieszkania, dopasowany do możliwości finansowych. 1
                        • little_fish Re: Zarobki dla rodziny 2+2 06.11.21, 17:33
                          Mieszkam w niewielkim mieście w Wielkopolsce. Mogę się oczywiście wyprowadzić do lepiej skomunikowanego Poznania, najlepiej do centrum. Tylko skąd wziąć na mieszkanie tam?
                          • kokosowy15 Re: Zarobki dla rodziny 2+2 06.11.21, 17:37
                            Możesz przecież sprzedać obecne swoje lokum. To była częsta porada na forum 🤩
                            • vivi86 Re: Zarobki dla rodziny 2+2 06.11.21, 17:59
                              Czyja rada?
                              • little_fish Re: Zarobki dla rodziny 2+2 06.11.21, 18:30
                                Kokosowy się zaciął.
                            • little_fish Re: Zarobki dla rodziny 2+2 06.11.21, 18:29
                              A skąd pewność, że mam jakieś lokum na własność tu, gdzie mieszkam?
                              Może wynajmuję za 1/3 tego, co w Poznaniu?
                  • vivi86 Re: Zarobki dla rodziny 2+2 06.11.21, 17:58
                    Bywa, że ludzi stać na mieszkanie na wsi, a w mieście nie bo jest drożej. A praca jest w mieście, a nie na wsi.
            • madzioreck Re: Zarobki dla rodziny 2+2 04.11.21, 13:22
              little_fish napisała:

> Nie bez znaczenia jest też fakt, iż kokosowy jest emerytem i ma najzwyczajniej
              > w świecie czas oraz niewiele zobowiązań terminowych.

Nawet, jak się ma oceany czasu, to jak mieszkasz w miejscu, gdzie jeździ 1 autobus na godzinę, do przystanku kilometr i w dodatku nie zawsze przyjedzie, to ja dziękuję uprzejmie.
              • little_fish Re: Zarobki dla rodziny 2+2 04.11.21, 13:23
                Ja też. Ale kokosowy zdaje się miastowy, to może się bujać komunikacją. Nie ma znaczenia czy po bułki dotrze o 8 czy 8.30
          • hanusinamama Re: Zarobki dla rodziny 2+2 04.11.21, 10:43
            Naspisał koleś, który mało pamieta chyba ile kosztuje utrzymanie dzieci, jak działaja przedszkola (do 17 trzeba odebrać) ile kosztuje ortodonta czy tez o tym, ze pracujący nie maja kiedy siedzieć kilka dni w poczekalni NFZ zeby moc pracować...idą na prywatne wizyty
            • kokosowy15 Re: Zarobki dla rodziny 2+2 04.11.21, 11:09
              Pracowałem od 7 do 15 przez połowę zawodowego życia, resztę w pieciobrygadowce. Nigdy, teraz także, nie siedziałem kilka dni w poczekalni u lekarza, co najwyżej godzinę. Nie wyznaczają cie na określony dzień i godzinę?
              • little_fish Re: Zarobki dla rodziny 2+2 04.11.21, 11:17
                "Pracowałem od 7 do 15 przez połowę zawodowego życia" - no widzisz, a ja mam dni, że pracuję do 17...
                • kokosowy15 Re: Zarobki dla rodziny 2+2 04.11.21, 11:30
                  Zmień prace🤩, weź kredyt.
                  • little_fish Re: Zarobki dla rodziny 2+2 04.11.21, 13:03
                    Miało być śmieszne? Nie wyszło ci, ale zapamiętam i przypomnę ci tę radę w odpowiednim czasie.
                    • kokosowy15 Re: Zarobki dla rodziny 2+2 04.11.21, 15:15
                      Te radę słyszę i czytam dostatecznie często, na tym forum także. Pracuj więcej, weź dodatkowa pracę, przeprowadź się do większego miasta, zrób kurs komputerowy - to normalność. A ty się obrażasz.
                      • little_fish Re: Zarobki dla rodziny 2+2 04.11.21, 16:02
                        Nie, nie obrażam się. Bo ja akurat autentycznie miałam wybór. Ale dzięki temu co wybraliśmy z mężem nie musimy się głowić jak przeżyć 2+2 za 5000, czy rezygnować z samochodu czy z zajęć dla dzieci.
                        Tylko wkurza mnie takie (jak twoje) patrzenie z własnego punktu widzenia - po co samochód, jak jest komunikacja. No wyobraź sobie, że nie wszędzie jest komunikacja i 3 km spacerkiem do Aldi
                        • kokosowy15 Re: Zarobki dla rodziny 2+2 04.11.21, 16:51
                          Życie nie polega wyłącznie na właściwym wyborze. Czasem decydują możliwości, w tym intelektualne, czasem otoczenie, czasem okoliczności rodzinne. Nie jest tak, że ubóstwo jest zawsze wynikiem wyboru. A jeśli chodzi o komunikację - w Nowym Jorku jest kilka razy mniej samochodów niż w Warszawie. A metro nie dojeżdża do każdego domu i każdego sklepu.
                          • little_fish Re: Zarobki dla rodziny 2+2 04.11.21, 16:55
                            Proponujesz przeprowadzkę do NY czy co? Co mnie obchodzi NY jak ja musiałam w Polsce zdążyć zawieźć i odebrać dzieci.
                            Owszem, nie wszystko zależy od naszych wyrobów, ale bardzo dużo. Widzę to po otoczeniu.
                            • kokosowy15 Re: Zarobki dla rodziny 2+2 04.11.21, 17:22
                              Proponuję, żeby zorganizować się tak jak to robią Nowojorczycy. Tam także są przedszkola, ludzie pracują, dojeżdżają do pracy, są między nimi także urzędnicy i robotnicy.
                              • little_fish Re: Zarobki dla rodziny 2+2 04.11.21, 18:14
                                Czyli jak konkretnie? Może rozwiązaniem są szkolne autobusy zabierające dzieci do szkoły? Masz pomysł jak je zorganizować?
                          • aamarzena Re: Zarobki dla rodziny 2+2 06.11.21, 16:41
                            Sumarycznie to w NY jest więcej samochodów, natomiast na 1000 mieszkańców ponad dwa razy mniej. Przy czym znajdując te dane nie znalazłam metodologii liczenia. W Wa-wie zarejestrowanych jest mnóstwo aut leasingowanych oraz floty korporacji. Auta te znajdują się w całej Polsce i nie jeżdżą po Warszawie, a przynajmniej niecodziennie, a wiele z nich wcale.
                            • kokosowy15 Re: Zarobki dla rodziny 2+2 06.11.21, 17:13
                              Oczywiście, porównywać można tylko w stosunku do liczby ludności. I gdy w NY jest poniżej 300 samochodów na 1000, w Berlinie ok 300, w Warszawie ponad 700 a w Łodzi, gdzie central firm raczej nie ma - ponad 600.
                              • vivi86 Re: Zarobki dla rodziny 2+2 06.11.21, 18:04
                                To niech się pochwała jak jest zorganizowana komunikacja w NY i w Berlinie. I czy to jest 2 autobus na godzinę.
              • podaje_haslo_okon Re: Zarobki dla rodziny 2+2 04.11.21, 13:04
                U mnie z tymi godzinami jest różnie. W przychodni specjalistycznej jest tylko zapis na dany dzień, przychodzisz i dostajesz numerek, a lekarz wywołuje. Tylko, że do tej przychodni zjeżdżają ludzie z całej Polski, więc nawet jakbym przyszła pół godziny przed otwarciem, to i tak dostałabym jeden z ostatnich numerków, bo większość jest sporo przed czasem. I jeszcze taka ciekawostka - numerków jest zazwyczaj mnie niż ludzi zapisanych, więc jak się człowiek spóźni, to musi czekać aż wszyscy numerkowi wyjdą i liczyć, że lekarz jeszcze przyjmie. W drugiej przychodni mam zapisy na godziny, ale jeśli to nie jest pierwsza godzina przyjmowania, to te zapisy można sobie już wsadzic gdzieś, bo ktoś był na 8, ale się spóźnił, ktoś inny z 10 wszedł, bo nikogo nie było, inny po receptę, przed tobą jeszcze 5 osób z wcześniejszych godzin itd.

Pracuję od 9 do 18,mam godzinę przerwy na lunch w ciągu dnia, ale nie mam szans się wyrobić w tę godzinę w żadnej z ww. przychodni. Wizyta tam oznacza konieczność urlopu.
              • madzioreck Re: Zarobki dla rodziny 2+2 04.11.21, 13:23
                kokosowy15 napisał(a):

> Pracowałem od 7 do 15 przez połowę zawodowego życia, resztę w pieciobrygadowce.

big_grin

> Nigdy, teraz także, nie siedziałem kilka dni w poczekalni u lekarza, co najwyż
                > ej godzinę. Nie wyznaczają cie na określony dzień i godzinę?

Tak, szczególnie w przyszpitalnych poradniach wyznaczają... Ty naprawdę jesteś oderwany od rzeczywistości.
                • kokosowy15 Re: Zarobki dla rodziny 2+2 04.11.21, 15:19
                  Do przyszpitalnej chodzę do endokrynologa. Ostatnio bywałem z sąsiadka ze złamana ręka. Oczywiście, trzeba poczekać ale ja wiem którego dnia i na którą godzinę mam przyjść wiem pół roku wcześniej.
                  • amast Re: Zarobki dla rodziny 2+2 04.11.21, 15:47
                    Pół roku wcześniej wiesz, którego dnia i o której godzinie sąsiadka złamie rękę? Szacun.
                    • kokosowy15 Re: Zarobki dla rodziny 2+2 04.11.21, 16:59
                      Może wytłumaczę, bo trudno ci zrozumieć. JA chodzę co pół roku do endokrynologa, i zapisuje się na następną wizytę, z dniem i godzina. MOJA SASIADKA złamała rękę, ma wizyty kontrolne w przychodni przyszpitalnej i po każdej wizycie wyznaczony termin następnej kontroli.
                      • amast Re: Zarobki dla rodziny 2+2 04.11.21, 17:27
                        I jak to się ma do sytuacji matki dziecka, które w zupełnie niespodziewanych momentach potrafi się po prostu rozchorować?
                        • kokosowy15 Re: Zarobki dla rodziny 2+2 04.11.21, 17:33
                          Idzie do lekarza rodzinnego. Może moja przychodnia jest wyjątkowa, ale nie słyszałem żeby nie było wizyty wyznaczonej na godzinę. Oczywiście, trzeba zatelefonować lub pójść rano. Ale tu nie jesteśmy jedyni, wnuk mieszkający w UK mówił że tam jest tak samo.
                          • podaje_haslo_okon Re: Zarobki dla rodziny 2+2 04.11.21, 17:59
                            Wydaje mi się, że przychodnie z lekarzami rodzinnymi są lepiej zorganizowane, przede wszystkim dlatego, że jak ten lekarz przyjdzie, to już siedzi od tej 9 do 12 czy jaki ma tam dyżur. Natomiast w przyszpitalnych lekarz ma dyżur, ale jak ma w tym czasie operacje/nagły przypadek, to mu się przyjęcia przesuną o 2h w jedną albo w drugą. Jakoś sobie nie wyobrażam jak w takiej przychodni można się zorganizować, nawet z godzinnym marginesem.
                          • amast Re: Zarobki dla rodziny 2+2 04.11.21, 18:01
                            Twoja przychodnia jest prawdopodobnie tak samo wyjątkowa jak ty. Niestety nie jest jedynym wzorcem organizacji polskiej opieki medycznej.
              • hanusinamama Re: Zarobki dla rodziny 2+2 04.11.21, 16:04
                To gratulujemy. Napisz jeszcze kto odbierał dzieci z przedszkola, robił zakupy po pracy. Bo masa ludzi jednak pracuje do 16-16.30 i samochód to jedyna szansa aby moc puścic dziecko do przedszkola. Kilka dni w poczekalni to jest: wizyty dziecka u ortodonty, u dentysty, moja jedna w roku u ginekologa, moja u dentysty, moja u ortopedy oraz moja rehabilitacja kolana...Wyjdzie ze cały urlop musiałabym na wizyty na NFZ ...i cóż zrobic z dziecmi w wakacje?
                • kokosowy15 Re: Zarobki dla rodziny 2+2 04.11.21, 17:09
                  Dziecko z przedszkola odbierała moja Żona, pracowała do 15.30 a że do pracy miała kilometr a po drodze przedszkole, nie było problemu. Zakupy śniadaniowo - pieczywowe robiłem przed pracą, przeważnie o 6.00, pozostałe po pracy, w drodze do domu. Obiady gotowaliśmy na trzy dni, Żona - zupy, ja - drugie dania, chyba że robiliśmy leniwe, naleśniki, wtedy na bieżąco. Pranie, sprzątanie w soboty. Faktem jest ze nie chorowaliśmy ponadstandartowo.
                  • little_fish Re: Zarobki dla rodziny 2+2 04.11.21, 18:18
                    Było to jednak zapewne sporo lat temu. Teraz naprawdę nieliczni mają komfort pracy do 15/15.30, blisko domu i z przedszkolem po drodze. Jak ja byłam mała to mój tato był w domu o 15.15, mój mąż już nie miał takiego komfortu.
                    • kokosowy15 Re: Zarobki dla rodziny 2+2 04.11.21, 19:56
                      Przecież jest nam coraz lepiej, jesteśmy na ścieżce nieprzerwanego rozwoju. Łódzcy fabrykanci budowali całe osiedla dla swoich pracowników (Księży Młyn), elektrownia przed wojną domy dla pracowników, po wojnie także całe osiedle (ul Energetyków). Teraz jest lepiej.
              • memphis90 Re: Zarobki dla rodziny 2+2 06.11.21, 14:03
                > Nie wyznaczają cie na określony dzień i godzinę?
                Cóż... Nie. Ortodontę miałam takiego, że zapisywali wszystkich na 14 i potem wolna amerykanka kto pierwszy ten lepszy. Jak byłeś 10 w kolejce, to siedziałeś od 14 do 18 na przykład.

Tego ortodontę zmieniłam, aktualny ma max 45min poślizgu od wyznaczonej godziny.
      • vivi86 Re: Zarobki dla rodziny 2+2 06.11.21, 14:17
        Dokładnie. A już najlepsi debile eko- celebryci skaczący by dla PLANETY korzystać ze zbiorkomu. A sami d. w samolovvik, czasem jeszcze prywatny i 5 razy do roku wakacje na końcu świata.
    • stara-a-naiwna Re: Zarobki dla rodziny 2+2 03.11.21, 22:14
      5 tys na 4 osobył
      a zakłądamy płatny złonek albo przedszkole (nie daj boże prywatne) zostanie im 3 tyś na jedzenie i opłaty...

dzieci szkolne bez korepetycji - rachinki to spokojnie 1500zł (albo i 2tyś)
      wiec jedzenie i ubranie to 3 tyś?
      MAŁO!
      wiem, ze ludzie za tyle zyją ale to mało (da się ale to bieda)

przy 9 tyś jest przeciętnie nie dobrze.
      I tak się trzeba pilnować z wydatkami w sklepie spozywczym - jedno wyjscie misięczne do knajpy, kina (z popcornem i colą) i do aquaparku to 500zł lekką ręką.
      Zakłądamy jedne czy 2 auta w rodzinie?
      nie daj boze dentysta czy buty dla dzieci (o korepetycjach czy zjaęciach dodatkowych płatnych nie wspomne - razy dwa bo dwoje dzieci - i to wydatek stały a nie ejdnorazowy)
      Nie ma czym szastać z takimi zasobami.

Nie wiem przy jakiej kwocie jest dobrze.
      Zależy jakie wydatki ma odzina (kredyt mieszkaniowy, auta, przedszkole - tutaj rzpiętośc od 300zł do 1000, korepetycje, zajęcia dodatkowe, ogrzewanie mieszkania i jego wielkość...) - moze to być i 4-6 tyś albo 2

• trampki-w-kwiatki Re: Zarobki dla rodziny 2+2 04.11.21, 11:13
      Tak mi się jeszcze przypomniało w kontekście tego wątku.
      Znam blisko rodzinę 2+2, zarabiają w sumie podobnie, bo jakieś 5 k plus 1000 zł z pińcetów.
      I mają na wszystko - Ajfony, markowe ciuchy, wakacje, utrzymanie zwierząt, samochód.
      Pamiętam jak im mówiłam, że nie ma opcji, żebym miała kiedykolwiek drugie dziecko, bo mnie zwyczajnie nie stać, to się śmiali, że przecież dziecko tak niewiele kosztuje.
      I teraz na czym polega sekret ich budżetowania - przy dzieciach zostawały babcie - więc żłobek 0 zł, niania 0 zł.
      Jedna z babć jest u nich co drugi dzień, robi im zakupy na lokalnym ryneczku, gotuje dla całej rodziny na dwa dni, kupuje wnuczkom ubrania, zabawki. Płaci swoim portfelem.
      Druga z babć spłaca młodym raty za samochód i płaci za zajęcia pozalekcyjne oraz obozy/ wyjazdy.
      Zakup komputerów/ telefonów dla dzieci finansuje rodzina zrzutkowo przy okazji urodzin/ świąt.
      Jedno z nich pracuje w gastro i dostaje sporo gratisów od pracodawcy (produkty spożywcze, które się nie sprzedały). Mieszkanie (duże!) dostali od rodziny.

I to są jedyni ludzie, których znam, którzy twierdzą, że dziecko "prawie nic nie kosztuje".

• strumien_swiadomosci Re: Zarobki dla rodziny 2+2 04.11.21, 17:03
        Oj, tak, to tak samo jak moi teściowie przekonujący, że łączenie pracy i opieki nad dziećmi to żaden problem, podczas gdy mieszkali z jednymi dziadkami a dziećmi na pełny etat (do wieku przedszkolnego) zajmowali się drudzy.
        No, wtedy to faktycznie nie problem wink
        A jak im chciałam na godzinę zostawić dwulatka, bo szliśmy na grobing po zmroku ze starszym, to nieee bo jego trzeba pilnować...big_grin
      • hanusinamama Re: Zarobki dla rodziny 2+2 04.11.21, 17:10
        To ja tekst "bóg dał dziecko, bóg da na dziecko" usłyszałam od koleżanki, której rodzice raz w tygodniu zabierali samochód (tankowali), oddawali z zakupami w lokalnym tesco za wartość około 400 zł wtedy. Babcia zwyczajnie wchodziła patrzyła co jest w domu, co w lodówce, czy brakuje proszku i jechali kupić. Jak kolezanka mi mowiła ze tak ma to myślałam, ze żartuje...
        • trampki_w_kwiatki Re: Zarobki dla rodziny 2+2 04.11.21, 18:32
          Nie żartowała. Moja matka dokładnie tak samo robiła mojemu bratu.
          Ja nie narzekam, bo dostaję czasem gar bigosu i kosz jabłek. Ale brat miał dokładnie tak jak piszesz, czyli pełen bagażnik zakupów.
      • vivi86 Re: Zarobki dla rodziny 2+2 06.11.21, 14:39
        W tym przypadku to faktycznie. Tyle, że to sytuacja równie specyficzną co to tego pana od twierdzeń, że wszędzie się dotrze do komunikacja i auto to fanaberia póki od słowa do słowa nie wyszło, że żona pracowała raptem kilometr od domu, s jeszcze przedszkole było po drodze. I do takich ludzi nie dotrze, że sytuacja znakomitej większości społeczeństwa jest drastycznie inna. ONI tak mieli.
        • kokosowy15 Re: Zarobki dla rodziny 2+2 06.11.21, 16:14
          Sytuacja zależy od wyboru. Oczywiście, mieszkam w mieście z komunikacją publiczna, w którym dojazd tramwajem na trasie Widzew - Manufaktura w godzinach szczytu jest szybszy niż samochodem. Można oczywiście wybrać miejsce zamieszkania na wsi, pracy w mieście a szkoły dla dzieci w innej dzielnicy tego miasta. Oczywiście, za te dojazdy trzeba płacić pieniędzmi, czasem, środowiskiem. A gdy trzeba żyć w cztery osoby za pięć tysięcy, to są koszty które można i trzeba ciąć.
          • little_fish Re: Zarobki dla rodziny 2+2 06.11.21, 16:31
            Jak cięcie kosztów ma się do przeprowadzki? W miejscach dobrze skomunikowanych mieszkania są droższe. Pomijając fakt, że nie każdy mieszka w Łodzi.
            • kokosowy15 Re: Zarobki dla rodziny 2+2 06.11.21, 16:42
              Ano tak, jak niedawne porady forumowiczek dotyczące sprzedaży domu w małym mieście i zakupu mieszkania w dużym żeby znaleźć pracę nie za minimalna krajowa lecz choćby za średnia.
              • little_fish Re: Zarobki dla rodziny 2+2 06.11.21, 17:35
                Myślałam, że masz coś do powiedzenia w tej sprawie, a ty tylko powtarzasz to, co ktoś kiedyś powiedział. Trochę bez sensu ta dyskusja
                • kokosowy15 Re: Zarobki dla rodziny 2+2 06.11.21, 17:41
                  Masz rację. Na forum ma się opinie pasująca do okoliczności, mimo że czasem bardzo różna. A konkludując - w wymienionych w poście startowym warunkach da się żyć bez ograniczania PODSTAWOWYCH potrzeb.
                  • little_fish Re: Zarobki dla rodziny 2+2 06.11.21, 18:35
                    Niekoniecznie. To zależy od bardzo wielu czynników. Gdybym teraz została z budżetem 5000 na moją rodzinę 2+2 to wygenerowałoby mnóstwo kłopotów finansowych. Inaczej jest, gdybym od samego początku dorosłego życia dysponowała budżetem na podobnym poziomie -wtedy inaczej się pewne rzeczy planuje i realizuje.
            • aamarzena Re: Zarobki dla rodziny 2+2 06.11.21, 17:09
              Malo tego, dziś nikt nie pracuje w jednym przedsiębiorstwie od szkoly/studiow do emerytury. Ludzie pracę zmieniają, niekoniecznie z wyboru i niekoniecznie nowa praca jest 15 minut spacerem od domu czy z dobrym dojazdem komunikacja. Ba, nawet można pracować w jednej fabryce i mieszkać w centrum, ale fabryka się przeniesie do strefy za miasto i trzeba wybierać samochód albo zmiana pracy.
              • kokosowy15 Re: Zarobki dla rodziny 2+2 06.11.21, 17:16
                Dlaczego więc ludzie wybierają koszty dojazdu, ograniczenie mobilności - przenoszenia do innego miasta i kupują masowo mieszkania?
              • vivi86 Re: Zarobki dla rodziny 2+2 06.11.21, 17:57
                Tylko kokosowy tego nie wie. O przecież kwestia wyboru jest mieć pracę pod bokiem i przedszkole do drodze. Bo jego żona miała..... uncertain
                • little_fish Re: Zarobki dla rodziny 2+2 06.11.21, 18:32
                  W efekcie miał życie na takim poziomie, że nigdzie nie jeździł, niewiele wiedział i niewiele doświadczył. Teraz żyje tak samo, za skromną emeryturę.
          • vivi86 Re: Zarobki dla rodziny 2+2 06.11.21, 17:55
            A wiesz o tym, że może być tak, że wybierzesz przedszkole dla dzieci, a one się do niego najzwyczajniej w świecie nie dostaną? I zostanie inne o wiele dalsze i dobrze jeszcze jak publiczne? Wiele od nas nie zależy. Trochę wyobraźni.
    • zielonecurry Re: Zarobki dla rodziny 2+2 04.11.21, 11:18
      Rodzina 2+1+pies. Na podstawowe opłaty wydajemy całkiem sporo. Rata kredytu to 2500 zł, czynsz 800 zł, prąd 250 zł, paliwo 600 zł, żywność + chemia 2500 zł, pies 350 zł, czesne za szkołe 1200 zł, zajęcia dodatkowe dziecka 850 zł, lekarze + leki 150 zł, ubrania 200 zł. Do tego 2x w roku jedziemy na urlop.
    • moyyra Re: Zarobki dla rodziny 2+2 06.11.21, 22:42
      Zadowolona byłabym z kwoty, która zapewnia dobrostan rodziny.
      Naukowe badania twierdza, że to jest kwota 75 tys. rocznie. Dolarów.
    • rikitikibu Re: Zarobki dla rodziny 2+2 07.11.21, 09:50
      9 tys na rodzinę 4 osobową to stanowczo za mało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka