Dodaj do ulubionych

Faszerowane papryki

14.11.21, 09:22
Czy smazycie mięso przed faszerowaniem? Chciałam dziś zrobić, i przejrzałam przepisy i ze zdumieniem widzę, że muszę mięso usmażyć. Myślałam że wymieszam je z ugotowanym ryżem i przyprawami, nadzieję papryki i w piekarniku zapieke i już, a tu widzę że nie ma tak dobrze.
Obserwuj wątek
    • pepsi.only Re: Faszerowane papryki 14.11.21, 09:24
      Nie, nigdy.
      • sundace46 Re: Faszerowane papryki 14.11.21, 11:01
        Nie smażę nigdy.
    • thea19 Re: Faszerowane papryki 14.11.21, 09:33
      smażę zawsze, z przyprawami, smażoną cebulą i czosnkiem, podczas smażenia wychodzi mnóstwo wody, która potem nie wyjdzie papryką i będzie zupa
      • mashcaron Re: Faszerowane papryki 14.11.21, 09:37
        Jeżeli dasz ryż półtwardy to zupa nie wyjdzie bo ryż wchłania płyn.
        • thea19 Re: Faszerowane papryki 14.11.21, 10:45
          ja ryżu daję symbolicznie
      • eliszka25 Re: Faszerowane papryki 14.11.21, 11:00
        Eeee? Nigdy nie wyszła mi zupa, a nigdy nie smażę mięsa do papryki.
        • thea19 Re: Faszerowane papryki 16.11.21, 18:31
          Mięso puszcza strasznie dużo wody, potem wrzucam pulpę pomidorową i kolejny płyn. Wszystko trzeba odparować. Dziś robiłam. Duszenie do miękkości cebuli, potem mięso 20 minut z przyprawami, potem pulpa i z 10 minut odparować, ryż miałam ugotowany z wczorajszego obiadu a potem 50 minut w piekarniku.
    • rozaliaolaboga Re: Faszerowane papryki 14.11.21, 09:33
      Nie smażę, robię jak gołąbki, z surowym.
    • extereso Re: Faszerowane papryki 14.11.21, 09:36
      Dzięki, czyli jestem w kropce, dwa do dwóch.
    • mashcaron Re: Faszerowane papryki 14.11.21, 09:36
      Specjalnie do papryk nie smażę. Ale zdarza mi się nadziewać papryki ryżem wymieszanym z ragù bolognese, to wtedy mięso siłą rzeczy nie jest surowe :p
      • extereso Re: Faszerowane papryki 14.11.21, 09:40
        No to które lepsze, jak znasz takie i takie?
        • mashcaron Re: Faszerowane papryki 14.11.21, 09:44
          Obie wersje dobre, ale różnica polega na tym, że surowe mięso doprawiamy wg aktualnego widzi mi się, a tagu bolognese to.. ragu bolognese :p z ragu robię jak mi zostanie i trzeba jakoś zutylizować :p
          • extereso Re: Faszerowane papryki 14.11.21, 10:07
            Dzięki, czyli z lenistwa raczej nie podsmaze
    • cosmetic.wipes Re: Faszerowane papryki 14.11.21, 09:44
      Podsmażam.
      Do golabkow też.
    • wapaha Re: Faszerowane papryki 14.11.21, 09:55
      Nie jem mięsa więc moje papryki są z pieczarek podsmażonych z cebulką, ryżu/kaszy jaglanej, pomidorów i na to cammebert...mniam
      • extereso Re: Faszerowane papryki 14.11.21, 10:08
        Brzmi pysznie, może że dwie tak zrobię
    • juzjesien Re: Faszerowane papryki 14.11.21, 10:37
      Smaze
    • araceli Re: Faszerowane papryki 14.11.21, 10:51
      Nie smażę.
    • eliszka25 Re: Faszerowane papryki 14.11.21, 10:58
      Nigdy nie smażyłam mięsa. Robię tak samo, jak gołąbki, tylko nadzienie pakuję w paprykę zamiast w kapustę. Przecież skoro w gołąbkach nadzienie się upiecze/ugotuje, to dlaczego miałoby się nie upiec w papryce?
    • aqua48 Re: Faszerowane papryki 14.11.21, 11:00
      Nie smażę mięsa, do gołąbków też nie.
    • marcelinasok Re: Faszerowane papryki 14.11.21, 11:00
      Nie smażę bo wtedy mięso zmniejsza objętość .
      Daję surowe mięso wymieszane z ryżem i przesmażoną cebulą.
    • zwyczajnamatka Re: Faszerowane papryki 14.11.21, 11:03
      Smażę zawsze, z cebulką i czosnkiem.
    • kkalipso Re: Faszerowane papryki 14.11.21, 11:13
      Podsmażam, do gołąbków też.
      • karme-lowa Re: Faszerowane papryki 14.11.21, 12:10
        Podsmażam. Robię wg przepisu Ania.gotuje (szkoda tylko, że opisy są tak rozwleczone).
        • krokodil123 Re: Faszerowane papryki 15.11.21, 06:17
          Podsmażam plus cebulką i przyprawy. Może to być pieprz czarny, cząber a na sam koniec dodać paprykę w proszku aby się nie przypaliła. Mięso podsmażane jest smaczniejsze i bez wody.
    • nutella_fan Re: Faszerowane papryki 15.11.21, 14:50
      Ja nigdy nie smażę.
    • nowaczek12345 Re: Faszerowane papryki 15.11.21, 17:02
      Kanoniczna wersja farszu do gołąbków (a zatem i papryk) jest z surowym mięsem. Mięso surowe, ryż gotowany max 10 minut, smażona cebula, pieprz i sól - tyle. Reszta dodatków czy podsmażanie mięsa to wariacja na temat.
    • mmoni Re: Faszerowane papryki 15.11.21, 17:19
      Nieortodoksyjna wersja: nie chce mi się bawić w nadziewanie papryk i pilnowanie, aby się nie przewróciły, więc paprykę pokrojoną w kostkę wrzucam do nadzienia z podsmażonym mięsem, zalewam sosem pomidorowym, posypuję mozzarellą i zostawiam rondel przykryty na parę minut, aby mozzarella się roztopiła.
      • mashcaron Re: Faszerowane papryki 15.11.21, 17:27
        Ja piekę w silikonowej formie do babki 😂 nic się nie przewraca :p
    • kaki11 Re: Faszerowane papryki 16.11.21, 12:12
      Ja jak robię z mięsem to zawsze smażę. Dodaje do tego też inne dodatki na tym etapie, czyli np cebulkę i pieczarki albo sos pomidorowy, zależy na co mąż ma ochotę. Tylko, ja nigdy tego farszu mięsnego nie mieszam dodatkowo z ryżem. Prawdę mówiąc mam wątpliwości czy bez wcześniejszego przygotowania i podsmażenia farszu wyszło by ok
      • rozaliaolaboga Re: Faszerowane papryki 16.11.21, 13:27
        A dlaczego miałoby nie wyjść? Na kotlety mielone też podsmażasz mięso wcześniej?
        • kaki11 Re: Faszerowane papryki 16.11.21, 13:39
          Kotlety mielone smażę na patelni, gołąbki (bo wiele osób porównuje) duszę przez dłuższy czas i w sosie a paprykę nadzianą farszem piekę w piekarniku przez jakieś 15-20 minut.
          Po prostu mam wątpliwości czy przy takim sposobie ich pieczenia faktycznie ten farsz w całości przestał by być surowy bo trochę tego mięsa tam jest, dodatkowo nie dodaje ryżu więc jeśli z mięsa wypłynęły by płyny to nie wciągnął by ich ryż. A że farsz u mnie to mięso z np. sosem pomidorowym, albo z dodatkiem pieczarek czy innych warzyw to raczej podsmażam to wszystko na raz żeby zrobić z tego taki całościowy sos a nie mieszam surowe i wsadzam do papryki.
          To nie jest tak, że ja uważam, że nie ma szans na paprykę z surowym mięsem ale że moja papryka z surowym mięsem by się nie sprawdziła.
          Chyba nie przypominam sobie dania, w którym wsadzała bym surowe mięso do piekarnika na te 20 minut, więc nie wiem na ile by się to mogło sprawdzić
          • mashcaron Re: Faszerowane papryki 16.11.21, 13:43
            I nie przyszło ci do głowy, że można po prostu piec trochę dłużej? 🤔
            • mashcaron Re: Faszerowane papryki 16.11.21, 13:49
              Poza tym, po 15 minutach w piekarniku to ta papryka surowa jest :p
              • kaki11 Re: Faszerowane papryki 16.11.21, 17:55
                No mogę piec dłużej żeby mieć pewność, ze mięso będzie takie jak potrzeba, ale skoro my -a w zasadzie mąż, sobie robię najczęściej analogiczny farsz z kuskusem lub kaszą bez mięsa- lubi sos mięsno warzywny/z sosem pomidorowym/grzybami to i tak zwykle muszę to mięso przesmażyć z dodatkami przed wypchaniem nim papryki żeby się z tego taki fajny farsz zrobił.
                A co do czasu pieczenia papryki- no nie jest taka półsurowa ale nam w zasadzie taka najbardziej odpowiada, więc i pod tym względem nie ma sensu wydłużać czasu pieczenia- ważne tylko żeby to się razem ładnie upiekło chwilę i żeby się na tym pięknie ser rozpuścił bo zwykle na wierzch posypuję. Tak nam zwyczajnie najbardziej odpowiada.
                • mashcaron Re: Faszerowane papryki 16.11.21, 17:59
                  No I ok, ale bez sensu mówić, że coś nie wyjdzie skoro chciałabyś to robić źle :p
                  Mielony też będzie surowy w środku, jeśli będziesz go smazyć tyle, ile się smaży krwistego steka:p
    • chlodne_dlonie Re: Faszerowane papryki 16.11.21, 18:03
      Zawsze smażę, nie wyobrażam sobie dawać surowego!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka