Dodaj do ulubionych

garnki na indukcje

21.11.21, 20:17
Jestem przed remontem kuchni i zastanawiam się nad zmianą płyty gazowej na indukcyjną. Kusi mnie brak tłustych osadów i szybkie czyszczenie płyty. Tylko nie wiem jak to jest z garnkami - mam zwykłe z pojedynczym dnem ze stali nierdzewnej - czy nadają się na indukcję? Czytałam że nadają się te które przyciągają magnes - moje przyciągają, ale nie jestem pewna czy to wystarczy?
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: garnki na indukcje 21.11.21, 20:18
      Stalowe się nadają.
      • pure_cashmere Re: garnki na indukcje 21.11.21, 20:19
        z cienkim pojedynczym dnem też?
        • anilorak174 Re: garnki na indukcje 21.11.21, 20:22
          Tak, tylko latwiej przypalić.
    • koko8 Re: garnki na indukcje 21.11.21, 20:20
      Wystarczy.
    • arthwen Re: garnki na indukcje 21.11.21, 23:51
      Grubość dna nie ma znaczenia w tym kontekście - cienkie emaliowane (ale stalowe w środku) garnki też na indukcji działają. Nie będą działać aluminiowe i z jakiś dziwnych stopów.
    • profes79 Re: garnki na indukcje 22.11.21, 00:16
      Jeżeli garnki są względnie nowe a nie z czasów komuny to na dnie (od zewnętrznej strony) powinny mieć symbol indukcji:
      europ24.pl/public/assets/Blog%20-%20indukcja/induction%20cooking%20symbol.jpg

Jak nie masz to popytaj kto ze znajomych ma indukcję - sprawdzenie garnkó to będzie moment bo jak nie będą "łapać" to płyta od razu robi awanturę.
    • jaga34 Re: garnki na indukcje 22.11.21, 07:05
      Prąd idzie w górę, chyba lepiej w tych czasach pozostać przy gazie.
      • mikawi Re: garnki na indukcje 22.11.21, 11:56
        Bo gaz wcale nie idzie w górę smile
    • joxanna1 Re: garnki na indukcje 22.11.21, 08:40
      uwielbiam indukcję, ale garnki to wyzwanie.
      Są bardzo nierówne.
      Naprawdę dobre garnki na indukcję gotują tak szybko jak czajnik, ale są takie, przy których trzeba bardzo długo czekać aż się zagotują.
      Ja kiedyś kupiłam kilka garnków i zrobiłam "wyścigi"smile - i dziś mogę powiedzieć, że Gerlach i Ikea były dużo wolniejsze od Tescomy. Nie wiem, jak droższe, ale takich średnich cenach Tescoma wygrała.
    • fitfood1664 Re: garnki na indukcje 22.11.21, 10:11
      brak tłustych osadów to mit
      szybkie czyszczenie płyty? TAK! TAK! TAK!
      ja swoich magnesem nie sprawdzałam ale połowę musiąłam rozdać rodzinie i dokupić nowe bo kuchenka ich nie chciała
    • kokosowy15 Re: garnki na indukcje 22.11.21, 11:44
      Garnki do indukcji, odpowiednio oznaczone przez producenta im mają grubsze dna tym są bardziej ekonomiczne ponieważ przez cewke indukcyjna nagrzewane jest DNO garnka, a właściwie prądy wirowe indukowane w tym dnie i ono przekazuje ciepło do zawartości. Sprawdź, czy dysponujesz mocą przyłączeniowa 7,5 kW, czyli czy masz bezpieczniki 32 A i przewody zasilające 3 x 6 mm kw przy instalacji jednofazowej, bo tyle może pobierać taką płyta. Dla instalacji trójfazowej wystarczy 16 A.
      • pure_cashmere Re: garnki na indukcje 22.11.21, 14:42
        Mam instalacje trojfazowa
        • kokosowy15 Re: garnki na indukcje 22.11.21, 14:56
          To wystarczy 16 A dla wydzielonego obwodu i 5 x 2,5 mm kw.
    • mamtrzykotyidwa Re: garnki na indukcje 22.11.21, 15:36
      Jak przyciągają, to będą działać.
    • bbarbara Re: garnki na indukcje 31.05.22, 23:15
      Są w sklepach takie adaptery/płytki podkładki które ponoć sprawiają że zwykle garnki też dają radę. Ale osobiście mam gaz więc się nie wypowiem czy to faktycznie działa
      • wipsania Re: garnki na indukcje 31.05.22, 23:48
        Działa. Kupiłam kiedyś w Lidlu. U mnie działa, mam dużo pięknych stalowych garnków z grubym dnem, które na indukcji nie ruszyły, niestety. Zwykle używam kompletu z ikei, ale czasami potrzebny mi specjalny rozmiar i wtedy biorę podkładkę. Sądzę, że z tym działa wolniej, ale nie chciało mi się mierzyć czasu.
        Mam natomiast inny problem - płyta jest z ikei, była za 1 zł z meblami, więc wzięłam, chociaż wybrałabym inną. Garnki z ikei działają ok, mam natomiast kilka przypadkowych patelni - niby przeznaczonych na indukcję, które grzeją tylko na jednym z czterech pól. Wszystkie na tym samym, żeby nie było.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka