Dodaj do ulubionych

Koreańskie seriale 3.0

22.11.21, 19:48
Z błogosławieństwem bialeem rozpoczynam trzecią odsłonę wątku o koreańskich (i nie tylko)
serialach, kulturze, kuchni itp.
Wątek 1.0: forum.gazeta.pl/forum/w,567,171011534,171011534,Koreanskie_seriale.html
Wątek 2.0: forum.gazeta.pl/forum/w,567,172297251,172297251,Koreanskie_seriale_2_0.html
Koreańska kuchnia: forum.gazeta.pl/forum/w,567,171618058,171618058,Kimchi_i_co_dalej_.html

Wyniki naszego Pierwszego Forumowego Rankingu Dram smile

TOP OF THE TOP

1. Healer
2. Strong Woman Do Bong Soon
3. Mr. Queen
4. ex aequo Just between Lovers / Cesarzowa Ki
5. Mr. Sunshine
6. Money Flower
7. Crash Landing on You
8. My Mister
9. Good Manager (Chief Kim) / Still 17 / My Lovely Sam Soon
10. W / Because This Is My First Life / Love Designer
11. One Spring Night / Stranger / Strangers From Hell / Only Side By Side With You
12. IRIS / Hot Stove League / Coffe Prince / Six Flying Dragons / My Country. The New Age / Kill Me Heal Me
13. Jealousy Incarnate / Vincenzo / Goblin / Oh, My Ghost / What Happens with Secretary Kim / The Rational Life / It's OK That's Love
14. The Liar and His Lover / Secret Love Affair / Secret Garden / Midnight Runners
15. K2 / Endless Love z 2014 / Hello Monster / Secret / Her Private Life / Kingdom / That Winter the Wind Blows / My Love from the Star
16. Descendants of the Sun / The Universe's Star / Familiar Wife / Dr Romantic / Hwarang / Fated to Love You / King Eternal Monarch
17. Misty / The Devil Judge / Another Miss Oh / My Shy Boss / Wok of Love / Miseang / Bad Guys / You Are My Glory / 18 Again
18. A Poem a Day / Doom at Your Service / She Was Pretty / Start-Up / Friend, Our Legend / Year 1988 / My Fated Boy
19. Voice 1 / Dr Romantic 2 / Well Intended Love 2
20. Heartless City / Angel's Last Mission: Love / Sungkyunkwan Scandal / Dating In the Kitchen
21. Moon Lovers Scarlet Heart / Happiness / The World of the Married / Rockin' on Heaven's Door / Flower of Evil

TOP KOMEDII

1. Good Manager (Chief Kim)
3. 1% of Something / On the Verge of Insanity
4. Secretary Kim / Sell Your Haunted House
5. Mr. Queen / The Uncanny Counter
6. Lie to Me
7. The Virtual Bride
8. The Great Doctor
9. Seducing Mr Perfect

TOP ROM-COM

1. Her Private Life / Still 17
3. Mr. Queen / Because This Is My First Life / Love Designer
4. 18 Again / Only Side By Side With You
5. Another Miss Oh / Coffee Prince / Fated to Love You
6. Familiar Wife / Goblin / What's Wrong With Secretary Kim
7. The Liar and His Lover / Dating in the Kitchen
8. The Master's Sun / My Love from the Star / Tommorrow I Will Date With Yesterday's You
9. Gogh, the Starry Night
10. Jealousy Incarnate / Negotiator
11. My Roommate is a Gumiho / My Shy Boss / Mad For Each Other
12. Twenty Again / She Was Pretty
13. The Best Hit
14. Marriage Not Dating
Obserwuj wątek
    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 3.0 22.11.21, 19:58
      Jestem i podbijam.
      • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 11.12.21, 22:06
        Zgodnie z sugestią jofin zebrałam do kupy polecane przez nas filmy (nie seriale tym razem 😊) i daję je na górę wątku (jak się źle podepnę, to będzie: bialeem ratuj). Przekleiłam na żywca, ale myślę, że kto będzie zainteresowany, to się doczyta.
        Z Hyun Binem:
        Confidential Assignment
        The Negotiation (2018)
        The Snow Queen
        Late Autumn

jofin:
        Fortress, Parasite i Minari

kurt.wallander:
        "Three Sisters" ("Trzy siostry") - polecam, dobry
        "The Bacchus Lady" ("Bachusowa pani") - też ciekawy

chiński "Wędrująca Ziemia" - specyficzny, ale nawet ciekawy w swoim rodzaju (Sci Fi, katastroficzny

"Tune in for Love" - z Jung Hae In'em

"Train to Busan" – zombie

jasnoklarowna:
        No mnie rozwalił Sarang/love z joo jin mo.
        Nie jest to komedia, ale nawet mi się podobał.
        Jeszcze jak chcesz coś z przełomu wieków i częściowo na faktach to Gabi.

gosiak555:
        „Złodziejaszki” (Shoplifters) – byłam święcie przekonana, że to koreańskie, a okazuje się że japońskie. O rodzinie utrzymującej się głównie z drobnych kradzieży i dorywczych prac, do której trafia kilkuletnia dziewczynka.

„Obsessed” z Song Seung Heonem. Właściwie erotyk, ale świetnie oddający atmosferę lat 60. i problemy związane z przeżyciami wojennymi.

„Ip Man” – niedawno o nim pisałam. Jeśli ktoś lubi sztuki walki, to moim zdaniem najlepszy.

I reszta już wszystko z LBH. Gatunkowo pełen przekrój.

„Joint Security Area” (Strefa bezpieczeństwa) – Konflikt Północy z Południem od strony zwykłych żołnierzy zabijających czas na granicy. Właściwie nie wiem, sensacja/kryminał/dramat?

„Keys to the Heart” – taki koreański Rain Man. Historia kiepskiego boksera, który dowiaduje się, że ma brata autystę.

„The Harmonium in My Memory” – nostalgiczny obraz koreańskiej wsi lat 60. Pierwsza praca, pierwsza miłość. Powolny i bardzo nastrojowy. Trochę podobny w klimacie jest też „Once in a Summer”, ale tu dochodzą protesty studenckie końca lat 60.

„Masquerade” – historyczny, czy raczej kostiumowy. Prowincjonalny komediant zostaje sobowtórem króla. Jest też serial, z inną obsadą, więc pewnie znacie.

„Addicted” – po wypadku jeden brat zapada w śpiączkę, a drugi po obudzeniu się z comy twierdzi, że jest tym pierwszym. Żona pierwszego nie chce w to uwierzyć. Moim zdaniem powinni zamienić tytuły z „Obsessed”. I tu i tam bardziej by pasowało.

„Master” – charyzmatyczny lider piramidy finansowej usiłuje wywinąć się policjantom, a ci próbują go dopaść.

„A Bittersweet Life” – film, który dzięki zakończeniu, z akcji/kina zemsty/filmu gangsterskiego wskakuje poziom wyżej. Szef mafii powierza młodemu podwładnemu opiekę nad swoją kochanką w czasie kilkudniowego wyjazdu.

„Everybody Has Secrets” – remake „Wszystkiego o Adamie”. Romantyczna komedyjka o współczesnym Casanovie, który potrafi uszczęśliwić każdą kobietę. Z dużym przymrużeniem oka.

„Ashfall” – film katastroficzny. Czego tam nie ma. Zaczyna się od erupcji wulkanu, a potem napięcie rośnie 😊

"Człowiek znikąd" ("The Man from Nowhere", "A-jeo-ssi", "Ahjussi" - pod różnymi tytułami można go znaleźć). Naprawdę świetny, trzymający w napięciu, przejmujący, ale też mroczny, brutalny i cholernie mocny, więc nie dla wszystkich. Ja polecam, nawet jeśli nie lubicie takich klimatów, to warto, wciska w fotel. I aktor grający głównego, Won Bin, świetny. Wygląda w tym filmie jak Keanu Reeves w swoich najlepszych latach.

dla fanek melodramatów absolutne must see.
        "Always" (2011) z So Ji Subem i Han Hyo Joo. Jeśli macie ochotę na solidną porcję wzruszeń w jesienny wieczór, pod kocykiem, z winkiem i duża paczką chusteczek w pogotowiu, to Always będzie idealnym wyborem. Nie ma bata, żeby się nie popłakać
        "Zawieście czerwone latarnie" (dobra, to Chiny akurat) czy "Służącą".

heca7:
        Japoński, trochę dziwny ale sympatyczny...jak na japońskie
        Evergreen Love
        Tommorow I Will Date With Yesterday's You
        River's Edge

Koreańskie
        Alive (zombie)
        Fabricated City
        Midnight Runners
        Phantom Detective
        Rockin On Haeven's Door
        The Box
        The Con Artists
        Lucid Dream
        Snow In Sea Breeze

Chiny
        The Stolen Years

Tajwan
        Gatao
    • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 22.11.21, 19:58
      Kategorie hecy 7

Oglądasz na własną odpowiedzialność
      1. Uncontrollably Found
      2. Heirs (chyba, że nie wiesz co to klasyczna koreańska drama i SLS. Wtedy tak)
      3. U- Prince. Wszystkie bez wyjątku
      4. KakaFukaka (bez komentarza, tego nie da się opisać słowami)
      5. More Than Friends
      6. My secret Romance
      7. Run On
      8. The Great Seducer
      9. Midsummer Is Full Of Love
      10. The Stolen Years (bardzo ciężkie choć dobry film. Ale naprawdę rozrywające serce)

The Noona Romance
      1. The Rational Life
      2. My Fated Boy
      3. I Do, I Do
      4. My Name Is Busaba
      5. I Need Romance (tajska wersja My fated boy)
      6. The Wonder Woman
      7. Ecounter
      8. Find Yourself
      9. The Divorce Lawyer In Love (nie jestem pewna ale to też był chyba noona romance)

Akcja albo bez romansu wink
      1. Tell Me What You Saw
      2. Bad Gyus
      3. The Victims Game
      4. The Good Detective
      5. Midnight Runners
      6. Mad Dog
      7. The Con Artist
      8. Fabricated City
      9. SpellBound
      10. The Box
      11. Twenty
      12. For The Emperor

i senin1:

mniej lekkie:
      1. Healer
      2. Hot stove league
      3 Come and hug me
      4. Awaken
      5. My golden life (ale przydlugi troche)
      6. Dr Prisoner
      7. Uncontrollably fond

ulubione jofin z miejsc niepunktowanych:

13. It's ok not to be ok
      14.Good doctor ( moja pierwsza koreanska drama)
      15.Love rain ( nie wiem czemu, ale bardzo lubie te drame, choc nie jest tak popularna, a sceny ze śniegiem to sa jedne z najlepszych jakie widzialam)
      16. Third charm
      17. Stairway to heaven
      18 Fortress (film)
      19. School 2013
      20. Love affair ( sceny muzyczne sa niesamowite)

• bialeem Re: Koreańskie seriale 3.0 22.11.21, 20:08
        Kakafukaka jest bardzo dobrze opisanabig_grin Ja ją osobiście opisałam na własnej liście jako "wtf"
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 22.11.21, 20:13
        Taka ciekawostka bo może jeszcze ktoś o tym nie wie. W Stairway To Haeven w klubie nocnym bohaterowie tańczą do polskiej piosenki ... Bania U Cygana big_grin I to chyba jedyne nawiązanie w koreańskich dramach do Polski (nie licząc grania Chopina).
        www.youtube.com/watch?v=WHZvl3LFuIs
        • bialeem Re: Koreańskie seriale 3.0 22.11.21, 20:17
          My Secret Terrius ma sceny kręcone w Polsce.
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 22.11.21, 20:25
            Co Ty powiesz?! To muszę koniecznie zobaczyć smile
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 3.0 22.11.21, 21:02
              Ewentualnie tytuł alternatywny Terrius Behind Me.
              Taka lekka sensacja z lekką dawką romansu, dość fajny. Ja polecam. No i warszawska starówka. Tylko migawki wprawdzie, ale znajome twarze, np. niezapomniany Grucha się załapał 😁
              • senin1 Re: Koreańskie seriale 3.0 22.11.21, 22:13
                >No i warszawska starówka.<

sa jeszcze widoki Krakowa

A jak juz Terruis, to polece Oh, my venus, z tym szmym ML. Calkiem przyjemna drama
                • bialeem Re: Koreańskie seriale 3.0 22.11.21, 23:14
                  So Ji Sub się mi nie załapał na listę top 5, bo jest 6tytongue_out
                  Niestety widać po nim, że się nieładnie zestarzeje.
                  • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 3.0 23.11.21, 11:24
                    Jego niedawno poślubionej 17 lat młodszej zonie to widać nie przeszkadza😉
                    • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 23.11.21, 11:42
                      Chyba "tylko" 12 lat. Ale w rzeczywistym życiu to by mi raczej jego inne cechy przeszkadzały, a nie starzenie się.
                      • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 23.11.21, 11:48
                        Ha, ha, coś się rąbnęłam w aktorach i drzewku.
    • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 22.11.21, 20:06
      Jak spojrzałam, co Wy tam o tych panach wypisujecie, to nam chyba oni wszyscy ex aequo na max trzech miejscach wyjdą, bo każdy kogo innego tongue_out
      I większość nazwisk niestety nic mi nie mówi. Musiałabym każdego sprawdzać.
      A o aktorkach to już nawet nie wspominam.
      • bialeem Re: Koreańskie seriale 3.0 22.11.21, 20:12
        Zaczęłam nawet zdjęcia wyszukiwać.
        Moja lista minimum, to:
        1 - Seo In Guk
        2 - Ji Chang Wook
        3 - Kim Myung Soo
        (coś czuję, że mam konkretny typ)
        4 - Nam Goong Min (przepraszam, musiałam)
        5 - Ji Sung
        • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 22.11.21, 20:20

> 4 - Nam Goong Min (przepraszam, musiałam)

Nie no, to jest ostatnie za co musiałabyś przepraszać. Moim zdaniem świetny dobór zdjęć. Taki z wyczuciem smile
        • bialeem Re: Koreańskie seriale 3.0 22.11.21, 20:20
          Jak jesteśmy przy ładnych koreańskich chłopcach, to istnieje nowa, lepsza (moim zdaniem) wersja Lee Min Ho. Jeszcze co prawda w kdramach nie gra, ale to moim zdaniem kwestia czasu.
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 3.0 22.11.21, 20:51
            Od Lee Min Ho to raczej nietrudno byc ładniejszym.

Dla mnie Lee Min Ho zajmuje top pozycję w kategorii "Brzydki drewniak"
            • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 22.11.21, 21:06
              kurt.wallander napisała:

> Od Lee Min Ho to raczej nietrudno byc ładniejszym.
              >
              > Dla mnie Lee Min Ho zajmuje top pozycję w kategorii "Brzydki drewniak"

Dla mnie to taki koreański Ken wink
              • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 3.0 22.11.21, 21:32
                Oj, dla mnie nie, Ken to taki synonim idealnego faceta miał być, a Lee Min Ho ma coś nie tak z proporcjami twarzy, wielki nos, wielkie zęby, dolną część twarzy jakby opuchniętą ....

https://data.ibtimes.sg/en/full/7741/lee-min-ho.jpg?w=736
                • bialeem Re: Koreańskie seriale 3.0 22.11.21, 21:43
                  Ma nietypową u Koreańczyków sporą i relatywnie kwadratową szczenę, ale zrobiony nie jest specjalnie brzydki.
                  • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 3.0 22.11.21, 22:40
                    Niestety, dla mnie on jest kompletnie nie do zaakceptowania. Cos ma takiego w sobie, że mnie odrzuca, taka anty-chemia.
        • bialeem Re: Koreańskie seriale 3.0 23.11.21, 00:42
          Na życzenie jofin dodaję panów najlepsze popisy
          > 1 - Seo In Guk (Shoping King Luis, The Smile Has Left Your Eyes, Hello Monster, Doom at Your Service)
          > 2 - Ji Chang Wook (Healer, ponoć Ki, ale jeszcze nie oglądałam)
          > 3 - Kim Myung Soo (Angels Last Mission Love)
          > 4 - Nam Goong Min (wszystko. Grywał w słabszych kdramach, ale zawsze był albo perłą w koronie albo perłą przed wieprzem)
          > 5 - Ji Sung (Devil Judge, Kill Me, Heal Me, Familiar Wife, Secret)
          • jofin Re: Koreańskie seriale 3.0 23.11.21, 00:54
            bialeem napisał:

> > 2 - Ji Chang Wook (Healer, ponoć Ki, ale jeszcze nie oglądałam)

Choć to długa drama, to naprawdę warta obejrzenia. Chyba jest druga na mojej liście Top dram. Zarówno Ji Chang Wook, Ha ji won jak i Jung Ji so dali tam prawdziwy popis aktorstwa. Ji Chang Wook w Healerze gra świetnie, ale wg mnie to własnie w cesarzowej Ki dał popis swoich umiejętności, choć wcale nie gra tu sympatycznej postaci..
            Specjalnie dla niego obejrzałam serial po raz drugi, bo za pierwszym razem głównie byłam skupiona na treści i na tym, jak się akcja potoczy, a za drugim razem przyglądałam się już dokładniej grze aktorów.
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 3.0 23.11.21, 09:06
              bialeem, mogę się podpisać pod wszystkim, co napisałaś o Ji Chang Wooku w "Cesarzowej Ki". To chyba jego najlepsza rola, najbardziej złożona, i on tę złożoność świetnie oddał.
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 22.11.21, 21:05
        A można wrzucać linki? Bo jakoś wstawianie dużych zdjęć mi nie idzie tongue_out
        Talent + Wygląd
        Park Hae Jin
        i.pinimg.com/564x/38/8d/42/388d422ef15085a00771d1703dccc6e5.jpg
        Kim Woo Bin
        i.pinimg.com/564x/8e/fc/2d/8efc2d10447b21c14f49e109debb1db4.jpg
        Lee Min Ki
        i.pinimg.com/564x/61/4c/19/614c197879d830a1e3df3a29e6f838fb.jpg
        Woo Do Hwan
        i.pinimg.com/564x/7b/31/94/7b31945b094163208ec38ae3d036279c.jpg
        Park Seo Joon
        i.pinimg.com/564x/9b/30/e6/9b30e650b1ea80529bd87e360ce41700.jpg

Talent ale z wyglądem gorzej
        Jang Hyuk (choć w sumie z łózka bym nie wyrzuciła tongue_out )
        i.pinimg.com/564x/fc/58/8b/fc588bb645a2e9e9f12000df26e2f862.jpg
        Park Sung Woong
        i.pinimg.com/564x/c1/08/73/c108732ad99e1c47d2fb7562735537b8.jpg
        Jo Dong Hyuk
        i.pinimg.com/564x/96/12/51/961251d195138946bbeb41efcc43da4f.jpg
        Dong Seok Ma
        i.pinimg.com/564x/ca/59/c8/ca59c8676ee8231bc4f285e01a7f994e.jpg

Najlepsze ciało
        Park Seo Joon
        i.pinimg.com/564x/da/aa/2d/daaa2defe7619f254d8581c6dd400880.jpg
        I Huang Z. Tao (Chińczyk)
        i.pinimg.com/564x/25/c0/f8/25c0f8a63e26e62beb4d978ffb382793.jpg

Najlepsza twarz
        Park Hae Jin
        i.pinimg.com/564x/55/52/27/55522790a70c67ed6ae6029ad7a6c566.jpg
        Woo Do Hwan
        i.pinimg.com/564x/fd/8c/49/fd8c495cc6e03ca8a18913462d4692c7.jpg

Ranking wybitnie osobisty ale szczery wink Wiem, mam dziwne gusta.
        • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 22.11.21, 21:53
          heca7 napisała:

> Talent ale z wyglądem gorzej
          > Jang Hyuk

No masz, jak żyć? Toż ja co wątek muszę bronić urody tego bidnego chłopa własnom piersiom tongue_out
          Może chociaż ciało? I z twarzy też przystojny, chociaż nie piękny. Nawet mi ten jego skrzeczący głos nie przeszkadza smile

> Najlepsza twarz
          > Park Hae Jin

A przy tym będę się wciąż upierać, że wygląda jak Isabella Rossellini tongue_out
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 22.11.21, 22:08
            Jang Hyuk jest po prostu mojego wzrostu (dobra 2 cm wyższy wink ) więc dlatego mu trochę odjęłam. Ale tak jak napisałam z łóżka bym nie wyrzuciła. Pytanie czy sam by nie zwiał big_grin wink big_grin
            • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 22.11.21, 22:34
              heca7 napisała:

> Jang Hyuk jest po prostu mojego wzrostu (dobra 2 cm wyższy wink ) więc dlatego mu
              > trochę odjęłam.

Ja bym mogła przy nim i 10 centymetrowe szpilki włożyć i nadal byłabym niższa, więc nijak mu wzrostu na minus nie mogę policzyć.

>Ale tak jak napisałam z łóżka bym nie wyrzuciła. Pytanie czy s
              > am by nie zwiał big_grin wink big_grin
              >
              Prawda? Też bym miała takie obawy 😃
              • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 3.0 22.11.21, 22:45
                Nie no, brzydki nie jest, byle sie nie odzywał, bo tego głosu bym nie zdzierżyła.

• bertie Re: Koreańskie seriale 3.0 22.11.21, 22:49
        Moich 3 aktorów. Tak w zasadzie, to mnie się podoba prawie każdy główny bohater w k-dramie wink Widocznie nie mam dużych wymagań, albo raczej w rom-comach (bo głównie tą kategorię oglądam) ci aktorzy wybierani do głównej roli, to są zawsze śliczni. I zwykle umieją też grać smile
        1. Lee Min Ki https://pbs.twimg.com/profile_images/1130833941672259584/UyyiGg76_400x400.png
        2. Lee Hyun Woo https://cdn.idntimes.com/content-images/community/2021/05/fromandroid-a639bd7d09ec30c4687091731a3978c8_600x400.jpg
        3. Gong Yoo https://1739752386.rsc.cdn77.org/data/images/full/237739/gong-yoo-as-kim-shin-in-goblin.png?w=900
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 22.11.21, 22:53
          O, siostro! Lee Min Ki to mój ulubieniec smile Mniam, mniam...
          Widziałaś For The Emperor? suspicious To obejrzyj koniecznie.
          • bertie Re: Koreańskie seriale 3.0 22.11.21, 23:16
            Opisana jako "neo-noir erotic action film" - nie wiem czy po roku oglądania tylko k-dram nie doznam jakiegoś zgorszenia wink
            • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 22.11.21, 23:26
              Doznasz doznasz suspicious Oglądaj bez dzieci wink Ale warto jak lubisz Lee Min Ki. Jak ktoś napisał w jakimś komentarzu LMK pokazał w tym filmie tyle, że trudno pokazać więcej tongue_out
              • jofin Re: Koreańskie seriale 3.0 23.11.21, 00:15
                Ale poleciałyście.
                Ranking miał być na weekend, bo w tygodniu to zupelnie nie mam kiedy pisać. A poza tym jeśli już to proszę podawać informacje , w której dramie, filmie aktor najlepiej się sprawdził, tzn. zprezentował swój kunszt aktorski a nie tylko ładną buźkę i ciało.

W tajemnicy Wam powiem, że na razie na Waszych listach nie ma jeszcze żadnego z mojej pierwszej trójki.
                • bialeem Re: Koreańskie seriale 3.0 23.11.21, 00:36
                  Przecież nie ucieknie. Podsumować można dopiero w weekend. Nie było mowy o dramach z panami, ale mogę dodać smile
                  • jofin Re: Koreańskie seriale 3.0 23.11.21, 00:45
                    bialeem napisał:

> Przecież nie ucieknie.

Tak tylko myslisz. Patrząc na tempo w jakim się wpisujecie i wklejacie zdjęcia ładnych buziek, coś czuję, że w weekend będzie to już mocno przestarzały temat.😉
                    • bialeem Re: Koreańskie seriale 3.0 23.11.21, 00:48
                      To są często młode buźki i nie zestarzeją się tak szybko, a będziesz miała co oglądać w ponury jesienny wieczórwink
                      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 3.0 23.11.21, 09:13
                        To dodaję dramy do moich ulubieńców, czyli

Park Hyung Sik (Strong Woman/Girl Do Bong Soon, chociaż dla mnie on jest świetny we wszystkim, w czym grał, ale to jego pierwsza rola jako ML, choć np. w skądinąd co najwyżej średniej dramie "High Society" para drugoplanowa z PHS totalnie skradła show mydłkom grającym główne role))
                        Hyun Bin (tu ciężko wybrać, naprawdę, ale chyba wybiorę mniej znany "Friend, Our Legend", oraz film pełnometrażowy "Late Autumn", czyli dwa smutasy)
                        Ji Chang Wook (zdecydowanie "Cesarzowa Ki")
    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 3.0 22.11.21, 20:49
      No to może tu będziemy kontynuowały odnoge wątku o najprzystojniejszych i najlepszych aktorach?

Moja top 3 to
      Park Hyung Sik

https://pbs.twimg.com/media/FDLbbgTVQAINUzW?format=jpg&name=900x900

Hyun Bin - nie będę ukrywała, że wolę go w ciut młodszym wydaniu, np. tu jest taki zadziorny

https://i.pinimg.com/564x/9a/01/ea/9a01eac9f72e980b1ba2d1525f29a451.jpg

I Ji Chang Wook, który chyba byłby moim top 3 w kategorii ładnie zbudowany smile

https://i.pinimg.com/564x/67/ef/63/67ef6380a26682f74fa7b3f623f5d3c7.jpg
      • kurt.wallander Moja kategoria "Ładny drewniak" 22.11.21, 21:00
        1. Cha Eun Woo

https://i.pinimg.com/564x/70/d9/22/70d922648a79613d69f1ff66e64c6dbc.jpg

2. Seo Kang Joon

https://i.pinimg.com/564x/c7/07/b9/c707b9186ac828de29e4b7afb2e51043.jpg

3. Woo Do Hwan

https://i.pinimg.com/564x/af/0a/85/af0a8521eb2a11883971e33452cd9d8c.jpg
        • tenjedennick Re: Moja kategoria "Ładny drewniak" 22.11.21, 21:53
          Podziwiam, trzeba mieć mnóstwo czasu aby się tym zachwycać. Dla mnie skośnookie kino kończy się na Wejściu Smoka i Shogunie wink
          • heca7 Re: Moja kategoria "Ładny drewniak" 22.11.21, 22:11
            Czemu? Hobby jak każde inne. Nieszkodliwe, nikomu nie wadzi, ciche, nietuczące. I zawsze można się czegoś ciekawego dowiedzieć o innych dalekich krainach tongue_out Nikogo absolutnie nie zmuszamy. Wątek służy osobom zainteresowanym k-dramami i nie tylko.
            • elf1977 Re: Moja kategoria "Ładny drewniak" 23.11.21, 10:28
              heca7 napisała:

> Czemu? Hobby jak każde inne. Nieszkodliwe, nikomu nie wadzi, ciche, nietuczące.
              > I zawsze można się czegoś ciekawego dowiedzieć o innych dalekich krainach tongue_out N
              > ikogo absolutnie nie zmuszamy. Wątek służy osobom zainteresowanym k-dramami i n
              > ie tylko.
              >
              Nietuczące? No nie wiemwink ja tam nieraz coś podjadam. Pochwalę się, że po 3 miesiącach wreszcie skończyłam latające smoki, ostatecznie bardzo mi się podobały. Czy oglądacie Porcelanowego króla?
              • jofin Re: Moja kategoria "Ładny drewniak" 23.11.21, 12:26
                Elf. GRATULACJE z okazji obejrzenia szmoków w całości. W końcu jest ktoś tutaj, któ rozumie moją fascynację tą dramą.

Jak chcesz zajęcia na następny miesiąc, bo tym razem to tylko 24 odcinki, to jest kontynuacja smoków w postaci kolejnej dramy Deep rooted tree..

Te dwie dramy bardzo pomagają zrozumieć historię Korei i narodziny dynastii Joseon, jak również języka koreańskiego.
                • elf1977 Re: Moja kategoria "Ładny drewniak" 23.11.21, 14:03
                  jofin napisała:

> Elf. GRATULACJE z okazji obejrzenia szmoków w całości. W końcu jest ktoś tutaj,
                  > któ rozumie moją fascynację tą dramą.
                  >
                  > Jak chcesz zajęcia na następny miesiąc, bo tym razem to tylko 24 odcinki, to je
                  > st kontynuacja smoków w postaci kolejnej dramy Deep rooted tree..
                  >
                  > Te dwie dramy bardzo pomagają zrozumieć historię Korei i narodziny dynastii Jos
                  > eon, jak również języka koreańskiego.
                  A dzięki. Zrobię krótką przerwę, ale na pewno zobaczę.
          • kurt.wallander Re: Moja kategoria "Ładny drewniak" 22.11.21, 22:46
            tenjedennick napisała:

Dla mnie skośnookie
            > kino kończy się na Wejściu Smoka i Shogunie wink

Współczuję ograniczonych horyzontów.
            • elf1977 Re: Moja kategoria "Ładny drewniak" 23.11.21, 10:29
              kurt.wallander napisała:

> tenjedennick napisała:
              >
              > Dla mnie skośnookie
              > > kino kończy się na Wejściu Smoka i Shogunie wink
              >
              > Współczuję ograniczonych horyzontów.
              Jak ktoś czegoś nie zna, trudno z nim dyskutować. Poza tym nie znam żadnego rasisty, któremu z czasem przeszło...
      • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 23.11.21, 11:23
        Boszsz, no i ja znowu na dziwadło wyjdę, bo mi te gładkolice chłopaczki, tak licznie tu powstawiane , zupełnie nie podchodzą tongue_out 🙂 Fakt, że części w niczym nie widziałam, może jak zobaczę to zapałam sympatią.

Moja lista:
        1. Lee Byung Hun - wciąż i niezmiennie, chociaż, fakt, posypał się ostatnimi czasy. Więc najlepiej tak w wieku 30-45 🙂. Młodszy też mi nie pasuje (ależ wybredna jestem)
        2. Ji Chang Wook - no ten podpada pod kategorię ładnej buźki, ale jednak ma inny typ urody niż ci o których pisałam wyżej.
        3. Jang Hyuk - a jakże
        4. Hyun Bin - z sentymentu. CLOY była moją pierwszą dramą. Przy czym z wyglądu wolę go starszego, a z gry, nietypowo, młodszego. Jakoś wcześniej grał bardziej na luzie i był naturalniejszy.
        5. Song Yoong Ki - sympatyczna dupcia niemowlaczka, nijak z twarzy nie pasuje do ról, które gra 😛, ale i tak go lubię
        A jeśli można numer 6. to Nam Goong Min of course.
        Zdjęcia wstawiam tylko Lee Byung Huna i Song Yoong Ki, bo ich nie było. Reszta się już pojawiła, na czele z milionem wersji JCW.
    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 3.0 23.11.21, 11:52
      Moje typy to mieszanka talentu i wyglądu. Sami piękni mi nie podchodzą.

1. Kim Jae Wook - swietnie gra trudne role, może nie ideał piękna, ale coś w sobie ma.

2. Ji Sung - zagra wszystko i chyba się nie starzeje.

3. Lee Junho - niesamowicie zdolny, w każdej roli wygląda i zachowuje się inaczej, potrafi wejść w rolę.

4. Kang Ha Neul - taka delikatna uroda, niby słodki chłopczyk, ale za to jak prowadzi role. Bardzo lubię z nim filmy.

5. Ryu Soo Young - na pierwszy rzut niby nie jakiś ładny. Bardzo zyskuje w trakcie oglądania. Widziałam go w przeróżnych kreacjach, komediowej, melodramatycznej, psychola.wszedzie swietny, a ostatni Love in Sadnes to był majstersztyk.

Zdjęcia dodałam w kolejności pozycji, uważam ze są od nich przystojniejsi wśród aktorów, ale sam wygląd to dla mnie nie wszystko.
      • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 23.11.21, 12:03
        Aaa, Kang Ha Neul, zapomniałam o nim, a też bardzo lubię (byle nie w When the Camellia Blloms).
        A Ji Sunga kojarzę z All In, młodziutki chłopaczek tam był, o ile to on. Też fajny.
        • jofin Re: Koreańskie seriale 3.0 23.11.21, 12:22
          Krótko tylko napiszę, że niektórych z tych aktorów jasnej i klarownej nie kojarzę, albo widziałam ich tylko w jednej roli.
          Więc jeszcze raz proszę o dopisanie dram, filmów, w których ujawnili oni najbardziej swój kunszt aktorski. Wtedy , jak już znajdę czas na oglądanie, będę uważniej przyglądała się wymienionym aktorom.
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 3.0 23.11.21, 12:48
            Kang Ha Neul grał m.in., moim zdaniem bardzo dobrze w dostepnym na Netfliksie filmie "Forgotten". Podobno świetnie zagrał w "When Camellia Blooms",postać, którą gra, w połączeniu z FL, tak mnie zirytowały, że nie dałam rady dokończyć. Jak dla mnie to on jest naprawdę dobrym aktorem, u mnie na liście top się nie znalazł, bo wizualnie mi nie podchodzi. Ale on nawet w drobnej roli (np. w "The Heirs") dobrze wypada.

Ji Sunga widziałam tylko w bardzo chwalonym "Kill Me, Heal Me", który to serial zupełnie mi się nie spodobał, po części ze względu na aktorke grającą FL, ale Ji Sung tez nie zrobił na mnie wrażenia. Nie dokończyłam tej dramy.
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 23.11.21, 13:30
            Ale ty od nas wymagasz wink
            No dobra.
            Park Hae Jin- Bad Guys, Snow In Sea Breeze.
            Kim Woo Bin - The Heirs, The Con Artists, Twenty.
            Lee Min Ki- For The Emperor (najlepsza scena wg mnie od 1.07 do 1.08.20). Wcale nie seksu tongue_out , Monster, The Lies Within.
            Woo Do Hwan- The King. Eternal Monarch, My Country. The New Age.
            Park Seo Joon- What's Wrong With... , Midnight Runners.

Jang Hyuk- My Country..., Tell Me What You Saw, Voice 1.
            Park Sung Woong- Man2Man, For The Emperor.
            Jo Dong Hyuk- Bad Guys.
            Dong Seok Ma- Bad Guys, Rockin's On Haevens Door.

Huang Z. Tao (Chiny)- Negotiator.
            • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 23.11.21, 13:49
              heca7 napisała:

> Ale ty od nas wymagasz wink

> Woo Do Hwan- The King. Eternal Monarch, My Country. The New Age.

Ale patrz, te wymagania jofin na coś się przydały 🙂
              Ja dopiero patrząc na to zestawienie pojęłam, że ten z My Country... to ten sam co w The King. Eternal Monarch. A przy oglądaniu My Counry.. twierdziłam, że go nie znam.
              Mało tego, idąc tym tropem już sama wydedukowałam, że i w Tempted to był on tongue_out .
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 3.0 23.11.21, 17:33
              Park Seo Joon podobał mi się też w "Fight For My Way"
              • bialeem Re: Koreańskie seriale 3.0 23.11.21, 18:29
                Mam awersję do jego czoła. Był ok w Kill me, Heal Me pewnie dlatego, że nie musiałam sobie go wmawiać jako atrakcyjnego amanta.
                • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 23.11.21, 19:05
                  Park Seo Joon? Tak, rzeczywiście on ma jakoś dziwnie to czoło położone. Tak jakby cofnięte. Ale poza tym to chyba jedyna jego wada urodowa wink Gra fajnie, ma talent i reszta ciała idealna tongue_out
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 3.0 23.11.21, 14:23
        1. Kim jae wook - najlepsza rola to psychopata w Voice, grał też w Coffe Prince, Bad Guy, Her private life, Degree of love, Another Way - to film nie serial i chyba nigdzie nie jest dostępny po angielsku, ja koreańska wersję znalazłam, i jeszcze Last Princess.

2. Ji Sung - główne role w: All in, Familiar Wife, Secret, Kill Me Heal Me, Defendant, Devil Judge, Doctor John, My PS partner, - chyba najlepszy w Secret

3. Lee Junho - Just between lovers, Cold Eyes, Wook of Love, Manager Kim, teraz Czerwony Rękaw

4. Kang Ha Neul - Forgotten, Midnight Runners, Moon Lovers Scarlet Heart, jeszcze go widziałam gdzieś, na ten moment nie pamiętam.

5. Ryu Soo Young najlepsze rolę to Love In Sandess, Endless love z 2014 roku, fajnie grał też w komedii Virtual Bridge, My Princess. Ma bogata filmotekę, będę explorowac dalej. Obecnie gotuje regularnie też w programie KBS o gotujących gwiazdach, naprawdę jest w tym dobry.
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 3.0 23.11.21, 18:17
          Na dalszych pozycjach weszliby:
          Nam Goong Min
          Park Seo Joon
          Hyn Bin
          Kim So Hyun
          Jang Hyuk
          Lee Sang Yoon
          Kang Seo Joon
          Song Seung Heon – choć tu mam wątpliwości, bo on bardziej wygląda, no nie poradzę że w moim typie najbardziej ze wszystkich, ale jego gra…..
          Nie przeszkadza mi Lee Min Ho ani Park Bo Gum, choć to z lekka drewniaki. Choć to nie moi ulubieńcy, to lubię ich oglądać. A zdjęcia Park Bo Guma z włosami do ramion, no zdecydowanie zyskuje, choć Encounter nie obejrzę bo ani nie lubię Song Hye Kyo ani nuna-romans to nie moje klimaty.
          https://www.korseries.com/wp-content/uploads/2018/11/park-bo-gum-encounter-boyfriend-tvn.jpg
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 23.11.21, 19:09
            Encounter zdecydowanie ciężkie. Oglądałam i się umęczyłam. Kończy się (skoro nie oglądasz to powiem wink ) dobrze, parka jest ze sobą. Ale co tam się dzieje po drodze. Chyba najgorsza, do odstrzału, wredna, toksyczna i chyba chora z nienawiści jest była teściowa FL. Zrobi wszystko aby w zniszczyć życie byłej synowej. Nawet były mąż nie jest taki wredny.
            • biankao Re: Koreańskie seriale 3.0 23.11.21, 19:43
              Widzę, że jeżeli chodzi o aktorów - gusta też różnorodnewink Ja chyba nie mam ulubionego, raczej podobają mi się aktorzy w konkretnych rolach, wiec patrząc pod tym kątem moja czołówka to:
              1) Ji Chang Wook - Healer
              2) Kim Jung Hyun - School 2018, Mr Queen
              3) Ji Sung - Kill me heal me, Secret
              4) Jo In Sung - It's ok that's love, That winter the wind blows
              5) Lee Jun Hoo - Just between lovers, Red sleeve cuff
              6) Song Jong Ki - Vincenzo
              • jofin Re: Koreańskie seriale 3.0 23.11.21, 23:13
                Ok. Tutaj jest moja lista, gdzie głównym kryterium jest aktorstwo. W każdym z tej piątki, coś mnie zaintrygowało, coś zostało w pamięci, tak, na tyle, że pewni jeszce raz wrócę do niektórych ról, które grali.

1 Ahn Hyo Seop -polubiłam jego i jego energię w Still 17 i poźniej świetnie zagrał w dr Romantic 2. Ostatnia jego rola w Lovers of the Red Sky jest taka sobie. Też gra dobrze niewidomego, ale nie porywa.
                https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/eb/20211011%E2%80%94Paul_Ahn_%EC%95%88%ED%9A%A8%EC%84%AD%2C_photo_shoot%2CMarie_Claire_Korea_%2801m54s%29.jpg/330px-20211011%E2%80%94Paul_Ahn_%EC%95%88%ED%9A%A8%EC%84%AD%2C_photo_shoot%2CMarie_Claire_Korea_%2801m54s%29.jpg

2. Yoo Yeon Seok -zgrała fantastycznie w Mr Sunshine i to wg mnieei jego najlepsza rola, poźniej w dr Romantic i wcześniej fajnie gra w Reply 1994

https://koreajoongangdaily.joins.com/data/photo/2020/10/05/1e8714ba-4532-4616-9231-7eed3c65ccce.jpg

3. Byun Yo han najbardziej spodobał mi się w Six flying dragons, równie świetnie grał w Mr Sunshine , grał też w Miseang , ale tam nie zwróciłam na niego uwagi. Ostatnio dostał nagrodę za film Book of Fishh, ale tego filmu nie widziałam. Może urodowo jest taki se, ale aktorsko jest świetny.

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?
q=tbn:ANd9GcSDoxNqwnV4OvUfqeiNzAdHKyqedojbLLVwKQ&usqp=CAU
                https://www.hancinema.net/photos/photo982410.jpg

4. Kim Soo Hyun - bardzo go lubię w Dream High i Producers, ale też świetnie zagrał w It's ok not to be ok.
                Nie wiem , czy wiecie, że jest on najbogatszym koreańskim aktorem i bierze $164000 za każdy epizod w którym gra - tj. dwa razy tyle ile następny po nim aktor So ji sub.
                Nie da się ukryć, że jest bardzo przystojny, a w grze jest perfeckcjonistą. Przyznam, że czasami ten jego perfekcjonizm mi przeszkadza, ale generalnie lubię go oglądać.

en.wikipedia.org/wiki/File:Kim_Soo-hyun_in_June_2020.jpg
                https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2a/Kim_Soo-hyun_in_June_2020.jpg/330px-Kim_Soo-hyun_in_June_2020.jpg

5. Yoo ahn in - świetnie grał w Six flying dragons, Secret Affair, Sungkyunkwan Scandal

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/00/Yoo_Ah-In_%EC%9C%A0%EC%95%84%EC%9D%B8_20181206.jpg/330px-Yoo_Ah-In_%EC%9C%A0%EC%95%84%EC%9D%B8_20181206.jpg

A na zakończenie to jestem z siebie dumna, bo po raz pierwszy wrzucam zdjecia na forum i wygląda na to, że mi się udało
                • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 3.0 23.11.21, 23:53
                  Twoja piątka czyli Yoo Ah In miał też fajną rolę w Chicago Typerwriter
                  • jofin Re: Koreańskie seriale 3.0 24.11.21, 00:39
                    jasnoklarowna napisała:

> Twoja piątka czyli Yoo Ah In miał też fajną rolę w Chicago Typerwriter

Wiem, próbowałam nawet to oglądać, ale mi nie podeszło. Może za jakiś czas zrobię kolejne podejście.
                    Widziałam go też w filmie Burning i ale film nie bardzo mi się podobał.

On jest bardzo specyficznym aktorem. I nie w każdej roli da się lubić. Też myśałam o Alien, ale to nie moja tematyka. Teraz leci z nim nowa drama Hellbound, Ciekawe, czy ktoś ogląda? Trochę ciężka tematyka. ale obsada całkiem, całkiem. Włączę to, ale muszę mięc do tego odpowiedni nastrój.
                • bialeem Re: Koreańskie seriale 3.0 24.11.21, 00:15
                  Kim Soo Hyun - muszę z nim obejrzeć więcej rzeczy, bo widziałam tylko Love From The Star i pierwszy odcinek Its Ok i cholibka jakoś tej gry nie widzę. W obu gra jakichś takich wypranych z emocji starych malutkich. Trochę mi się pod tym względem z Eun Woo skojarzył. Chociaż oczywiście och Eun Woo jest lepszy.
                  • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 3.0 24.11.21, 00:39
                    Grał w jakiejś absurdalnej komedii Secretly Greatly, czytałam zarówno zachwyty jak i zdziwienia na jej temat. Mam na liście.
                    Grał w Dream High którejś części i w The Producers, Miał epizod w CLOY, jeszcze w Giancie grał młodego bohatera, chyba ze 2 odcinki. Jeszcze chyba oglądałam go w Moon Embracing the Sun, tu podobał mi się,
                    Jestem w połowie OK not be Ok, i gra bardzo fajnie.
                    On ma dziwny, taki zamglony głos, ale przyzwyczaiłam się i teraz myślę że mu pasuje.
                    • jofin Re: Koreańskie seriale 3.0 24.11.21, 00:44
                      W Moon Embracing the Sun on gra nawet nieźle, ale FL jest tak drętwa i bez energiii, bez życia i chyba bez talentu, że aż boli.
                      Już My love from the the star treściowo i aktorsko jest dużo lepsze, zarówno jeśli chodzi o ML jak i FL.
                  • biankao Re: Koreańskie seriale 3.0 24.11.21, 21:28
                    bialeem napisał:

> Kim Soo Hyun - muszę z nim obejrzeć więcej rzeczy, bo widziałam tylko Love From
                    > The Star i pierwszy odcinek Its Ok i cholibka jakoś tej gry nie widzę. W obu g
                    > ra jakichś takich wypranych z emocji starych malutkich. Trochę mi się pod tym w
                    > zględem z Eun Woo skojarzył. Chociaż oczywiście och Eun Woo jest lepszy.

Kim Soo Hyun dla mnie jest ok, ale nie mój typ, nie sprawia, że serce bije mi mocniej if you know what I meanwink Nie rozumiem też, czemu obecnie jest najwyżej opłacanym aktorem. Gra dobrze, ale szału nie ma.
                • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 24.11.21, 00:16
                  jofin napisała:

> 2. Yoo Yeon Seok -zgrała fantastycznie w Mr Sunshine

Tak, jego Gu Dong Mae jest świetny. Pisałam już gdzieś w poprzednim wątku, że ma u mnie ogromnego plusa za dystans do siebie. Śmiał się, że jak go po raz pierwszy ucharakteryzowali to wyglądał na gejszę zamiast samuraja smile i cała koncepcja się rypła. Musieli szukać innych pomysłów.
                • biankao Re: Koreańskie seriale 3.0 24.11.21, 21:32
                  jofin napisała:

>
                  > 1 Ahn Hyo Seop -polubiłam jego i jego energię w Still 17 i poźniej świetnie zag
                  > rał w dr Romantic 2. Ostatnia jego rola w Lovers of the Red Sky jest taka sobie
                  > . Też gra dobrze niewidomego, ale nie porywa.

Ooo, Ahn Hyo Seo p - zapomniałam o nim! Bo to w sumie nowa postać wśród moich koreańskich facetówwink Mnie się właśnie podobał w Lovers of the red sky. Miał w sobie coś magnetyzującego, taki spokój i dojrzałość - tylko dzięki niemu dokończyłam tę dramę.
              • senin1 Re: Koreańskie seriale 3.0 23.11.21, 23:31
                >Widzę, że jeżeli chodzi o aktorów - gusta też różnorodne<

I to jeszcze jak!

U mnie na pierwszym miejscu Hyun Bin glownie ze wzgledu "ze wyglada jak trzeba" no i jest naprawde doby w dramach, ktore widzialam

nastepny to Nam Goong Min, bo to b.dobry aktor i takze 'wygledny' wg moich standardow
                3. Yang Hyuk (oczywiscie!)
                4. Kim Jung Hyun
                5.Kim Rae - won

Moj ranking na "za wyglad" to:

1. Hyun Bin
                2 Jang Hyuk
                3. So Ji-Sub
                4. Lee Pil-mo
                5. Ji Chang-wook
                - ale tu nalezy dodac, ze aj poprostu odpuszczam sobie dramy w ktorych Ml to sliczny nastolatek - tak juz mam, nic na to nie poradze

• gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 24.11.21, 20:35
      Właśnie skończyłam A Beautiful Mind i nieoczekiwanie wszedł mi na drugie miejsce ulubionych dram z Jang Hyukiem. Po Money Flower of course.
      Voice i Hot Stove League jakoś mi nie podeszły. Tzn oba ok, zwłaszcza Voice, ale w nim znudziła mnie powtarzalność odcinków, wszystkie według jednego schematu, a HSL zupełnie nie moja tematyka.
      A Beautiful Mind wciągnęło mnie bardzo, mimo mnóstwa niedorzeczności i nieścisłości. I JH w wydaniu które lubię. W sensie roli i aktorstwa, nie wyglądu, bo ta fryzurka na głupiego Jasia trochę mi na początku psuła odbiór. Ale widocznie odchyły psychiczne/emocjonalne to jest to co dodaje mu uroku w moich oczach 🙂 tongue_out. Asperger, czy co tam z nim było nie halo w Hot Stove League to za mało 🙂.
      • bialeem Re: Koreańskie seriale 3.0 24.11.21, 23:32
        Chyba jakiś wątek kompletnie mi umknął w Hot Stove League. Asperger? Tematyka HSL jest drugorzędna. Kompletnie nie znam się na baseballu a obejrzałam całość dosłownie w dwa wieczory.
        • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 25.11.21, 07:33
          bialeem napisał:

> Chyba jakiś wątek kompletnie mi umknął w Hot Stove League. Asperger?

Nie, nie, nic Ci nie umknęło smile . Po prostu bohater JH zachowywał się jednak dosyć specyficznie, a że nie chciało mi się rozpisywać na ten temat, to użyłam skrótu myślowego, może faktycznie za dużego.
          Clou mojej wypowiedzi miało być takie, że im bardziej popieprzony psychicznie jego bohater tym bardziej mi podchodzi smile

>Tematyka HSL jest drugorzędna. Kompletnie nie znam się na baseballu a obejrzałam całość d
          > osłownie w dwa wieczory.

A to racja. Niezależnie od tematyki jeden serial/film mnie wciąga, a inny zupełnie nie. I chyba zupełnie nie jestem w stanie stwierdzić jaki czynnik o tym decyduje. Po prostu coś kliknie i tyle. A rozrzut naszych "klików" wyszedł nam ostatnio doskonale przy okazji rankingów.
          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 3.0 25.11.21, 21:18
            Tak czasem bywa. To może być magnetyzm aktora, scenariusz który klika jakiś klawisz w naszym muzgu/sercu, czasem ten sam aktor w jednym filmie nam klika w innym nie. Ja tak z kim jae Wookiem miałam. Mi kliknął w Voice a potem Bad Guy i Another way. W pozostałych nie.
            Raz jeden kliknęła mi aktorka, i to taka której nie lubię. Ale Hwang Eum w endless love. Zbierałam szczękę. Naprawdę jej nie lubię, nie mogę jej głosu, smiechu, typu urody. Ale tam mi nie przeszkadzało nic, wszystko pasowało, naprawdę zagrała swietnie. Byłam pod wrażeniem.

I wiem ze to może być moje subiektywne odczucie, ale nic na to nie poradzę.
            Pewnie każdy tak ma z różnymi ludźmi czy filmami.
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 26.11.21, 21:24
      Oglądam właśnie na Netflixie Another Miss Oh. I zdębiałam na 18 odcinku. Ja jestem w stanie zrozumieć zamazywanie noży ale ludzie... zamazywać papierosa w ręku aktora?! Odcinek 18, 26 minuta. Przecież Koreańczycy kopcą jak kominy w Bełchatowie i nagle ich to w dramie uwiera???
      • bialeem Re: Koreańskie seriale 3.0 26.11.21, 21:48
        Rzadko kiedy widać w dramach osoby palące realnie. Przynajmniej w tych nowszych. W DAYS Doom niby palił, ale ani razu mu się nie udało zapalićbig_grin
        Mam wrażenie, że blur na papierosie w tym przypadku może być polityką netflixa a nie koreańskim prawem.
      • bialeem Re: Koreańskie seriale 3.0 26.11.21, 21:55
        A drama jak Ci podchodzi?
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 26.11.21, 22:05
          Bardzo. Oglądałam wcześniej Unlucky Ploy. To samo tylko tajlandzkie. Chociaż tam siostra ML jest jakby lepsza od tej koreańskiej. Przede wszystkim ma włosy jak kuzyn Coś z rodziny Adamsów wink
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 26.11.21, 22:07
            A i lubię aktora grającego tego aresztowanego narzeczonego. Grał też w Revolutionary Love. Tylko tam miał rolę cynicznego synka chairmana.
          • bialeem Re: Koreańskie seriale 3.0 26.11.21, 22:43
            To jedna z moich ulubionych i generalnie uważam, że aktorzy drugoplanowi, to zbiór diamentów. Siostra grywa dziwnych ludzi i bardzo ją lubiłam np w Still 17 jako gosposięsmile
            Natomiast najbardziej kocham rodziców FL. Moim zdaniem to najlepsza rola Kim Mi Kyung.
            • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 26.11.21, 23:32
              Kim Mi-Kyung to etatowa koreańska filmowa matka wink Mnie podoba się także jej mąż. Taki zahukany trochę. No i cudowna scena z telefonem (kto to był!? Moja matka...) big_grin
    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 3.0 27.11.21, 10:26
      Obejrzałam For The Emperor.
      Ten film powinien mieć tytuł "Nóż w brzuch".

O Le Min Ki już wszystko napisano, drugi główny, pamiętam go z Kaina i Abla, Man to Man, ale bardzo polecam z nim Whe The Devil Calls Your Name. Film z fajną muzyką i fajnym, nieoczywistym zakończeniem. I podwójną rolą Jung Kyung‑Ho, grał starca i młodzieńca.
      Podobał mi się.
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 27.11.21, 11:07
        SML w For The Emperor to naprawdę utalentowany aktor. Ja widziałam go jeszcze w Rugal, The Swindlers i CLOY ( w Kain i Abel też). Dzięki za polecenie dramy. Jak mi się przejadają słodkie romanse to biorę się właśnie za takie jako odtrutkę wink
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 3.0 27.11.21, 11:16
          Bardzo polecam. Nie jest to romans, ale nie jest też hardkor jak emperor. To serial chyba jednak z przesłaniem, z jakąś historią, na zastanowienie, ma lekki wątek fantastyczny. Nie jest stary, chyba z zeszłego roku. Oglądałam na viki, był też na innych serwisach.
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 27.11.21, 11:45
            Właśnie na Viki sobie dodałam do listy smile

A jeszcze co do Another Miss Oh. To chyba jedyny serial , w którym ML lepiej wyglądał z hełmem z włosów na głowie niż bez wink W pierwszej chwili na zdjęciach ślubnych jakie wykonał z FL go nie poznałam bo miał odsłonięte czoło. No inny człowiek wink
            • bialeem Re: Koreańskie seriale 3.0 28.11.21, 01:29
              W Mis Oh jeszcze mi się jedno podobało. Zawód głównego. Jak czytałam zajawienie serialu, to go początkowo ignorowałam właśnie przez to, bo co może być ciekawego w dźwiękowcu. Przedstawili to świetnie. Zwłaszcza pierwsza scena, to majstersztyk.
              • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 28.11.21, 10:45
                Tak mnie (mi?) ten zawód spodobał się już w wersji tajlandzkiej. Choć tam chyba trochę mniej go pokazali. Wreszcie nie jakiś nabzdyczony CEO z wielkiej korporacji. Niby dyrektor ale w bardziej ludzkim wymiarze wink I te jego teksty- to ma być dźwięk z West Sea?! Jak tu jest East Sea! wink
    • kurt.wallander Re: Hometown Cha Cha Cha 28.11.21, 01:51
      Właśnie skończyłam ostatni odcinek. Polecam ogólnie, fajnie poprowadzona, sympatyczna drama. Ostatnie dwa odcinki w dobrym tempie, szczególnie 15. Zakończenie satysfakcjonujące. Polecam.

• gosiak555 Re: Hometown Cha Cha Cha 28.11.21, 11:49
        Ja za to obejrzałam wreszcie Strong Woman Do Bong Soon. Więc w końcu zobaczyłam "waszego" Hyung Sika. No, ładny chłopaczek, nie powiem. Ale właśnie ładny chłopaczek, a nie przystojny mężczyzna. Taki z kategorii 'cute'. Polubiłam, więc na pewno coś jeszcze z nim obejrzę.
        Ucho faktycznie elfie 🙂, ale gdybym miała kogoś określić jako "tego z uchem" (a nawet z dwoma uszami 😜) to prędzej Jang Seung Jo'a czy Ok Taec Yeona. Co to swoją drogą jest, że tylu z nich ma jakoś zdeformowane uszy 🤔.
        • heca7 Re: Hometown Cha Cha Cha 28.11.21, 11:51
          Dokładnie. Woo Do Hwan też ma wyraźnie różne małżowiny.
        • jasnoklarowna Re: Hometown Cha Cha Cha 28.11.21, 13:49
          Na Ok Taec Yeona mówią uchatek czy tam uszatek. Czytałam to w kilku miejscach, więc to się co do niego przyjęło.
          A co do Hyung Sika mam podobne zdanie. Dla mnie chłopaczek, ładny, ale młody. I nie chodzi o wiek, bo np taki kilka lat młodszy od niego Dong‑yeon Kwak czyli młodszy brat prezesa z Vincenzo wygląda o wiele bardziej męsko i poważniej. To chyba taki typ urody, ładni obaj, ale dla mnie mężniejszy i przystojniejszy Dong-yeon. Za kilka lat może Hyung Sik też nabierze odpowiedniego sznytu smile. I za chudy na razie jak na mój gust. Jak całe Happines wyemitują to obejrzę, podobno trochę się pod tym względem zmienił na lepsze.
          • gosiak555 Re: Hometown Cha Cha Cha 28.11.21, 14:53
            Typ urody na pewno, ale też to, że tak ich zamalowują po całości na gładziutki alabaster. Plus podkolorowane usteczka i podkreślone brwi i jak oni mają przy tym męsko wyglądać. Niedasie 🙂
            A z takich, którym w okolicach trzydziestki (a nawet 40) dałabym max siedemnaście przoduje wg mnie Im Kang Sung (kuzynek z Money Flower).
            • heca7 Re: Hometown Cha Cha Cha 28.11.21, 15:17
              Bo oni mają często baby face.
              Mój ulubiony wokalista w wieku 29 lat i 1m. To moje dziecko w wieku 16,5 wygląda doroślej wink Przynajmniej z twarzy tongue_out
              i.pinimg.com/564x/90/8b/f5/908bf501b1ff2e8c70dc9160511a7302.jpg
          • senin1 Re: Hometown Cha Cha Cha 28.11.21, 23:42
            >A co do Hyung Sika mam podobne zdanie. Dla mnie chłopaczek, ładny, ale młody. (...) a kilka lat może Hyung Sik też nabierze odpowiedniego sznytu <

Mam taka sama opinie na temat Hyung Sik'a, ale.... w ostatnim odcinku Strong girl milo mnie rozczarowal - w scenach "slubnych" wyglada super
        • kurt.wallander Re: Hometown Cha Cha Cha 28.11.21, 16:50
          Ja akurat lubiłam zawsze taki typ chłopięcy typ urody, więc dla mnie ci aktorzy koreańscy w większości idealnie wstrzelili się w mój gust. Nigdy nie szalałam za typowymi "samcami".

Park Hyungsik w "Happiness" zdecydowanie zmężniał, jesli chodzi o sylwetkę, i aż sie prosi o scenę pod prysznicem wink Ale na twarzy przybrał też ciałka i nie, nie wygląda bardziej męsko, bo buźka bardziej okrągła i gładziutka jak pupcia niemowlaczka smile

• biankao Re: Hometown Cha Cha Cha 28.11.21, 18:59
            Kurka, je nie mogę się przyzwyczaić do tej jego twarzy. Już 8 odcinków Happiness za nami, a ja za każdym razem jak na niego patrze to wydaje mi się taki napompowanywink Z jednej strony wolę męskich facetów, ale fakt, że przyzwyczaiłam się do jego wyglądu w "Strong woman..." sprawia, że teraz jego twarz wydaje mi się dziwna...
            • kurt.wallander Re: Hometown Cha Cha Cha 28.11.21, 20:54
              To prawda, wolałam jego twarz w wersji wychudzonej, ale i tak go lubię smile Za to ciało chyba bardzo na plus, bo wczesniej to był taki przecineczek cieniutki wink
              • kurt.wallander Re: Hometown Cha Cha Cha 28.11.21, 21:01
                Hyungsik to jeszcze sie wybronił. Spójrz na tego aktora przed wojskiem i pod koniec służby: https://6.viki.io/image/6a6de145a00744949049dcb2bd9b47e4.jpeg?s=900x600&e=t

https://i1.wp.com/www.hallyudaily.com/wp-content/uploads/2020/06/yang-se-jong.jpg?resize=550%2C654

Taki "urok" okrągłych azjatyckich twarzy wink
                • biankao Re: Hometown Cha Cha Cha 28.11.21, 21:03
                  O kurka, co oni w tym wojsku tak tyją? Za mało ruchu mają?
                  • kurt.wallander Re: Hometown Cha Cha Cha 28.11.21, 21:17
                    Podobnie było z chłopakami w Polsce, gdy była obowiązkowa służba wojskowa. Wracali często pulchniejsi niż na wejściu wink Mało ruchu (wbrew pozorom), pewnie też kuchnia w wojsku nie jest specjalnie dietetyczna, a celebryci mają wreszcie okazję nie głodzić się (bo myslę, że dla utrzymania tak chudych sylwetek i twarzy muszą być na ścisłych dietach).Oglądałam kiedyś wywiad z Hyun Binem, który musiał schudnąć do roli w "Secret Garden". Przy wzroście 185 cm ważył wtedy poniżej 72 kg. Zdarza się, że słabną i dostają wtedy te swoje słynne kroplówki sad
              • biankao Re: Hometown Cha Cha Cha 28.11.21, 21:05
                W Strong woman nie poprzeszkadzało mi, ze był chudy bo i jego partnerka była drobna, ale z Han Hyo Joo to lepiej jak ma więcej ciałka.
                • kurt.wallander Re: Hometown Cha Cha Cha 28.11.21, 21:20
                  To prawda, jakby był taki chudziutki, jak dawniej, to ciężko byłoby o wiarygodnośc w tej roli.

Swoją drogą, "Happiness" ma tylko 12 odcinków, więc jeszcze 2 weekendy i koniec sad A nowa drama, tym razem saeguk, ma być dopiero w przyszłym roku....
                  • biankao Re: Hometown Cha Cha Cha 28.11.21, 21:32

> Swoją drogą, "Happiness" ma tylko 12 odcinków, więc jeszcze 2 weekendy i koniec
                    > sad A nowa drama, tym razem saeguk, ma być dopiero w przyszłym roku....

Szkoda, że tylko 4 odcinki przed nami. Mam nadzieje, że rozruszają trochę wątek romantyczny, bo jak na razie jak dla mnie za mało mają romantycznych scenwink
                    W tym roku to duużo jakoś tych historycznych. Skończyłam oglądać Lovers of the red sky a teraz oglądam King's affection i Red sleeve i będzie tez ten historyczny z Hyeri, który muszę koniecznie zobaczyć. Ciekawa jestem jaka będzie drama na przełomie 2021/2022? Zazwyczaj są dobre. 2 lata temu było to Crashlanding, rok temu Flower of Evil ,a w tym...? Mam nadzieje, że znów jakiś hit.
                    • bialeem Re: Hometown Cha Cha Cha 28.11.21, 22:15
                      Jak nie lubię takich klimatów, to koniecznie The Silent Sea obejrzę. Myślę, że będzie genialny
                      • kurt.wallander Re: Hometown Cha Cha Cha 28.11.21, 22:32
                        O tak, tez na niego czekam. Mam nadzieję, że nas nie rozczaruje.
                      • gosiak555 Re: Hometown Cha Cha Cha 28.11.21, 23:36
                        Sprawdziłam, że to z Goong Yoo, więc dla mnie odwrotnie, odpada. No nie trawię go, zaraz obok Lee Min Ho i Song Kanga. Ten ostatni, oprócz tego że aktor z niego żaden, w Nevetherless miał wiecznie wilgotne usta, jakby był cały czas obśliniony. Ble
                        • bialeem Re: Hometown Cha Cha Cha 29.11.21, 01:18
                          Goong Yoo mam gdzieś. Tam będzie moja ukochana Bae Doo Na. Kocham ją miłością wielką jeszcze od Sense8
                        • biankao Re: Hometown Cha Cha Cha 29.11.21, 09:08

> Sprawdziłam, że to z Goong Yoo, więc dla mnie odwrotnie, odpada. No nie trawię
                          > go, zaraz obok Lee Min Ho i Song Kanga. Ten ostatni, oprócz tego że aktor z nie
                          > go żaden, w Nevetherless miał wiecznie wilgotne usta, jakby był cały czas obśli
                          > niony. Ble

Zgadzam się co do Goong Yoo i Song Kanga i nie rozumiem ich fenomenu. Lee Min Hoo może dla mnie być - to taki McDonald wśród koreańskich aktorów - wiesz czego się spodziewać jak oglądasz z nim film.

Song Kang miał wiecznie wilgotne usta w Zevertheless a ta jego partnerka z kolorkami na policzkach to wyglądała dla mnie jak taka wielka lalka co to Japończycy sobie kupują i z nimi żyją lub jak jakaś postać z erotycznego anime...
                          • gosiak555 Re: Hometown Cha Cha Cha 29.11.21, 11:35
                            biankao napisała:

> a ta jego partnerka z kolo
                            > rkami na policzkach to wyglądała dla mnie jak taka wielka lalka co to Japończy
                            > cy sobie kupują i z nimi żyją lub jak jakaś postać z erotycznego anime...

A to nie, ona mi akurat niczym nie podpadła🙂. Nawet ją lubię. Ale faktycznie roztacza wokół siebie erotyczną aurę i seksapil i z tego co widzę obsadzają ją po warunkach, co i rusz gra czyjąś kochankę. Oczywiście złą i knującą, bo kochanka to musi zła kobieta być.
                    • jasnoklarowna Re: Hometown Cha Cha Cha 28.11.21, 23:19
                      Ja tam czekam na koreański Dom z papieru
                  • gosiak555 Re: Hometown Cha Cha Cha 29.11.21, 18:21
                    Spojrzałam na Hyung Sika w Happiness i kurcze, ta jego twarz wygląda nie tyle na grubszą, co na opuchniętą. Pewnie jednak faktycznie parę lat i kilka kilogramów więcej zrobiły swoje. Wolę go w wersji szczuplejszej.
                    Swoją drogą mogłybyście jakoś ostrzegać tongue_out . Zaczęłam oglądać tak bez żadnego rozeznania i mnie niektóre sceny delikatnie mówiąc zaskoczyły smile. To horror jest?
                    • kurt.wallander Re: Hometown Cha Cha Cha 29.11.21, 19:48
                      Coś w rodzaju. O nowej tajemniczej epidemii. Na MDL określają jako Action, Thriller, Drama, Fantasy
    • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 28.11.21, 17:33
      Szanowne Panie, wprawdzie emocje po poniedziałkowym zrywie zdecydowanie opadły i nie wiem czy ktoś jeszcze jest zainteresowany, ale jakoś tak czuję się w obowiązku 🙂.
      W domu co miałam ogarnąć, mniej więcej ogarnęłam, ostatnia drama skończona, nowa nierozpoczęta, kot śpi i jeść nie woła, więc mogę policzyć naszych ulubionych panów.
      Tylko z tego co zobaczyłam heca znowu ma kategorie niekompatybilne z resztą ludzkości 😜, więc heca7 stwórz listę swoich ogólnie ulubionych, chyba, że to ci z kategorii talent + wygląd.
      Jako że zamierzam zapodać sobie przed liczeniem kawkę, ciacho i długą kąpiel to gdyby ktoś chciał coś jeszcze dodać/zmienić nie ma sprawy.
      Miejsca punktowane do piątego, nasi top koreańscy aktorzy (jak się jakiś Chińczyk zaplącze nie będę dyskryminować) 🙂 Gdybyście chciały też kategorie za wygląd, niezależnie od gry i za aktorstwo, niezależnie od wyglądu, to też pewnie się tam coś wyżej uzbiera do policzenia.
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 28.11.21, 17:41
        big_grin
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 28.11.21, 17:44
        To w jakich kategoriach mam się zmieścić? Postaram się tym razem wink Ulubieni bez podziału na talent i urodę?
        • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 28.11.21, 17:48
          Dawaj ulubionych bez podziału 😃
          • jofin Re: Koreańskie seriale 3.0 28.11.21, 18:04
            Ja na razie sie nie odzywam, tylko sledze Wasze wpisy, bo jutro przychodzi ekipa remontowa I musze wszystko przygowac. Jak w miedzyczasie znajde chwilke, to dopisze nastepna piatke wybranych aktorow.

Dodam tylko, ze w miedzyczasie skonczylam Zimowa sonate I chyba Schody do nieba bardziej mi sie podobaly. Na pewno muzycznie sa znacznie lepsze. Ale oba romanse mocno wciagaja. Jeszcze wtedy aktorzy mieli zarost I to dodawalo im troche meskosci, jezeli mowimy o wygladxie. Tylko te ich fryzury ....
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 28.11.21, 18:20
            Ok smile
            Ulubieni bez podziału na talent i urodę.

1. Park Hae Jin
            2. Jang Hyuk
            3. Kim Woo Bin
            4. Lee Min Ki
            5. Huang Z. Tao (Chiny)
            --------------------------
            6. Woo Do Hwan
            7. Park Seo Joon
            8. Dylan Wang (Chiny)
            9. Jo Dong Hyuk
            10. Park Sung Woong
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 3.0 28.11.21, 17:57
        To ja tutaj powtórzę moich top, najbardziej ulubionych (za urodę i talent), oraz zrobię drugą listę, tylko za wygląd.

Ulubieńcy kurta wallandera:

1. Park Hyungsik
        2. Hyun Bin
        3. Ji Chang Wook
        4. Yoo Ah In
        5. Jung Hae In

Tylko uroda, niezależnie od umiejętności aktorskich:

1. Cha Eun Woo
        2. Won Bin (nie widziałam go w niczym, tylko na zdjęciach)
        3. Park Hyung Sik
        4. Hyun Bin
        5. Yoo Seung Ho ex aequo z Jung Jin Young
        • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 28.11.21, 18:07
          O, no i bardzo pięknie. Krótko, zwięźle i na temat. Takie konkrety to ja lubię. Dziękuję!
      • biankao Re: Koreańskie seriale 3.0 28.11.21, 18:53
        Podoba misie taki czalendżsmile Ja nie potrafię zrobić dwóch list. Dla mnie liczy się ogólne wrażenie na które składa się wygląd, umiejętności aktorskie i to coś, więc często aktorzy, którzy mi się podobają nie są mega przystojni, ale mają coś magnetyzującego co mnie w nich pociąga. Tak więc moje top 5:
        1. Ji Chang Wook
        2. Ahn Hyo Seop
        3. Kim Jung Hyun
        4. Lee Jun Hoo
        5. Ji Sung / Jo In Sung / Song Jong Ki (tu trudno się zdecydowaćwink

• gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 28.11.21, 21:11
      Podliczanie zakończone. W ulubionych wyszło nam 30 aktorów podanych przez 9 forumek. Listę "za wygląd" podały 3 z nas i tu wyniki, przynajmniej dla mnie, trochę zaskakujące.

Nasz TOP ulubionych koreańskich aktorów:

1. Ji Chang Wook
      2. Hyun Bin
      3. Jang Hyuk
      4. Ahn Hyo Seop
      5. Lee Min Ki
      6. Ji Sung / Nam Goong Min
      7. Kim Jae Wook / Kim Jung Hyun / Lee Byung Hun / Lee Jun Hoo / Park Hae Jin / Park Hyungsik / Seo In Guk
      8. Lee Hyun Woo / Yoo Yeon Seok
      9. Byun Yo Han / Gong Yoo / Kim Myung Soo / Kim Woo Bin / Yoo Ah In
      10. Kang Ha Neul / Kim Soo Hyun / Song Joong Ki
      11. Huang Z. Tao (Chiny) / Jo In Sung / Jung Hae In / Kim Rae Won / Ryu Soo Young

TOP wyglądowy:

1. Hyun Bin
      2. Cha Eun Woo / Park Hae Jin
      3. Jang Hyuk / Won Bin / Woo Do Hwan
      4. Park Hyung Sik / So Ji Sub
      5. Lee Pil Mo
      6. Ji Chang Wook / Jung Jin Young / Yoo Seung Ho

• kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 3.0 28.11.21, 21:21
        Niektórych nie kojarzę po nazwisku, muszę wyguglać.
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 28.11.21, 21:22
        Wow! Jang Hyuk na trzecim miejscu surprised Nie spodziewałam się, że będzie na tak wysokiej pozycji.
        • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 28.11.21, 21:27
          Mało tego, w wyglądowym też na trzecim 😃. A gdybym ja dała swoją listę po wyglądzie to znalazłby się łeb w łeb z HB na pierwszym. Świat się kończy 🤪
    • senin1 Re: Koreańskie seriale 3.0 29.11.21, 00:35
      Pytanie troche z innej beczki

Czy tez macie wrazenie, ze w wiekszosc dram jest wiele elementow kulturowych, ktore pokrywaja sie jakby z polskimi. mam na mysli pewne codzienne zachowania, podobienstwa w mentalnosci etc.

Chocby takie jak zastawianie stolu wieloma roznymi potrawami, namawianie do jedzenia, przynoszenie przez matke domowego jedzenia. Wy tez macie takie skojarzenia?
      • bialeem Re: Koreańskie seriale 3.0 29.11.21, 01:14
        Raczej nie. Fakt, że zastawiają, ale zastawiają, bo mają do żarcia jeden ryż i pieprzyliard przystawek. Wygląda gęsto, ale w efekcie jedzą albo ryż albo zupę z jednego gara. Pewnie dlatego nie mam skojarzeń. Namawiało do jedzenia pokolenie mojej babci. Matka absolutnie już nie uskuteczniała. Do tego mam wrażenie, że u nich jednak jest głębszy patriarchat niż u nas panował jak jeszcze młodzi mieszkali przy rodzicach. Koreańska teściowa niby rządzi, ale męża się boi. U nas odwrotnie.
      • biankao Re: Koreańskie seriale 3.0 29.11.21, 09:03
        Nigdy nie miałam takiego skojarzenia, ale może coś w tym jest. Choć u nich jedzenie wydaje się mieć ważniejsze znaczenie niż u nas. To ciągłe pytanie: Czy jadłeś? czy nakładanie komuś mięsa na ryż...
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 29.11.21, 09:44
          Dodajmy nakładanie własnymi oblizanymi wcześniej pałeczkami tongue_out Czego kompletnie nie rozumiem. I to ciągłe- no matter what nie omijaj posiłków! Rodzice ciągle powtarzający dzieciom schudłeś/ schudłaś!
          Ja jeszcze jestem z pokolenia gdzie dzieci tuczono. Mając rok wyglądałam dokładnie jak ludzik Pirelli. Naprawdę. Syn właśnie digitalizuje wszystkie zdjęcia rodzinne i siedzi z moim ojcem żeby je opisać. Na jednym z nich mam rok i siedzę goła na kocu. Jestem tak tłusta, mam tyle fałd tłuszczu na udach, że nie widać mi cipki tongue_out Wyglądam jak Budda. Zapytałam ojca czemu nie tak paśli??? Ojciec się zawiesił na tym zdjęciu i powiedział- ojej, rzeczywiście. Nie mam zielonego pojęcia czemu!
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 3.0 29.11.21, 11:20
            Te pytania "czy jadłeś?" (uzywane praktycznie jako powitanie wręcz) i przykazania by nie omijać posiłków, to pozostałości dawniejszych czasach, kiedy po prostu ludzie nie dojadali, bo nie mieli, a nie, że się odchudzali, jak teraz.

A podobieństw kulturowych trochę jest, szczególnie, gdyby tak porównywać dzisiejszą lub "wczorajszą" Koreę z przedwczorajszą Polską (namawianie do picia na przykład "Ze mną się nie napijesz?!")
            • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 29.11.21, 13:01
              A propos podobieństw. Przypomniało mi się jak zespół Nu'est miał koncert w Warszawie i nagrał swój spacer po starówce. Wleźli wreszcie do jakiejś restauracji i dostali m.in bigos. Po krótkiej wymianie zdań nad talerzem jeden z nich zawyrokował- kimchi! big_grin
              • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 3.0 29.11.21, 14:43
                Ciekawe, co by o obiadowej surowce z kiszonej kapusty powiedzieli😁😁
                • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 29.11.21, 16:28
                  jasnoklarowna napisała:

> Ciekawe, co by o obiadowej surowce z kiszonej kapusty powiedzieli😁😁

Chciałam napisać po koreańsku, że pewnie "o! surowe kimchi" ale wykrywa spam wink
                  • bialeem Re: Koreańskie seriale 3.0 29.11.21, 22:28
                    Kilka lat temu był napad koreańskich botów na forum. Cały hangul jest zbanowany.
                    • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 29.11.21, 22:32
                      Pamiętam! pewnego dnia się obudziłam i całe forum było w krzaczkach wink
    • kurt.wallander Hellbound - ogląda ktoś? 30.11.21, 18:04
      Tylko 6 odcinków, ja jestem na 5. Dziwny serial, i straszny dość, nawet nie ze względu na samą brutalność w nim pokazaną, ale ten świat przedstawiony za bardzo przypomina mi fundamentalizm religijny szerzący się coraz bardziej aktualnie w Polsce, by oglądać to ze spokojem i na luzie.
      • heca7 Re: Hellbound - ogląda ktoś? 30.11.21, 21:44
        Oj to nie wiem. Mam go na liście ale teraz nie wiem czy to dla mnie. Ja po ciężkich serialach choruję parę dni i chodzę zła wink
        • jofin Re: Hellbound - ogląda ktoś? 30.11.21, 22:03
          Na razie obejrzałam tylko fragment pierwszego odcinka i zauważyłam, że Yoo Ah in wygląda i gra zupełnie inaczej niż w jakiejkolwiek dotychczasowej roli, z tych , w których go widziałam.

Ale faktem jest, ze koreańskie seriale oglądam głównie daltego, że są w miarę lekkie , mają fajny humor i są świetnym oderwaniem od problemów codziennego życia i pokazują nowe i nieznane mi dotychczas inne podejście do życia i do codzienności , I te ciężkie tak nie przyciągają.

Przy czy któraś oglądała Sky Castle?
          • heca7 Re: Hellbound - ogląda ktoś? 30.11.21, 22:11
            Oj tam chyba znów o chebolach i ich układaniu życia dzieciom, jak w królewskich rodzinach. Trochę mnie to męczy więc sobie daruję.
        • kurt.wallander Re: Hellbound - ogląda ktoś? 30.11.21, 22:16
          To zdecydowanie jest ciężki kaliber. Dla mnie ta drama była ciekawa (właśnie skończyłam), i mimo dziur w historii, wciągająca. Powinien byc ciąg dalszy, sądząc po zakończeniu. Na pewno nie jest to serial dla osób szukających w dramach lekkiej rozrywki, tu jest naprawdę brutalnie i szokująco momentami. "Squid Game" w porównaniu z tym, to serio bajka dla dzieci, bo i przemoc w SG pokazana jest jednak nieco umownie.
          • kurt.wallander Re: Hellbound - ogląda ktoś? 30.11.21, 22:18
            Na Netfliksie ma oznaczenie 18+ i faktycznie tak pasuje.
          • heca7 Re: Hellbound - ogląda ktoś? 30.11.21, 22:34
            Dzięki za opis. Jednak nie obejrzę. Dziś łyknęłam Night In Paradise i wystarczy mi ciężkich filmów.
            • kurt.wallander Re: Hellbound - ogląda ktoś? 01.12.21, 10:33
              Ja zaczęłam właśnie nowość "Reflection of You", początek obiecujący. Piękne zdjęcia, fajna muzyka, fabuła intrygująca, choć jest parę drażniących elementów, np. wredna teściowa (za to mąż wspierający).
              • jofin Re: Hellbound - ogląda ktoś? 01.12.21, 11:09
                Mnie ten serial "Reflection of you" strasznie męczy. Zdjęcia niektóre, to fakt, są bardz ładne, ale cała fabuła....i rozwlekanie tego w te i we wte i rozpamiętywanie przeszłosci. Oni tak lubują się w tym wracaniu do przeszłosci, nawet dalekiej i rozpamiętywaniu wszystkich doświadczonych i niedoświadczonych krzywd. W tej dramie robią to aż do bólu.
                Na szczęscie, ogądam to, choć w sumie nie wiem dlaczego oglądam, wraz z pojawieniem się nowych odcinków, Ale też nie zawsze, bo muszę znaleźć w sobie nastrój na te meczarnie.

Podsumowując, wrzucam tę dramę do kategori Niepolecanych i jednocześnie przepraszam za tak ostrą krytykę tego, co ci się podoba.
                W sumie bardzo ciekawi mnie, co powiesz po obejrzeniu całosći.
                • kurt.wallander Re: Hellbound - ogląda ktoś? 01.12.21, 11:18
                  Ja na razie zaczęłam drugi odcinek, więc możliwe, że mnie też zmęczy rozwlekłość, której nie lubię generalnie. Na tyle mnie zaintrygowało, że na razie kontynuuję, ale nie jest to coś do szybkiego połknięcia jak "Happiness", czy "Hellbound". Zawsze jest przycisk przewijania i nie zawaham się go użyć wink
                  A jak się zrobi nieznośnie, to bez sentymentów przerwę.
                  Mamy tu znów fenomen świetnie wyglądających starszych aktorek - FL ma 50 lat, dałabym jej 10 mniej.
                  • kurt.wallander Re: Hellbound - ogląda ktoś? 02.12.21, 22:25
                    Zatrzymałam kadr i spytałam męża, ile lat ma wg niego FL. Powiedział, że 23 smile Kazałam się lepiej przyjrzeć, to strzelił - 27! Ale to tez kwestia nieobycia, ja Son Ye Jin w "Crash Landing..." też nie dawałam więcej niż 25 lat (pamiętam, jak mnie zszokowało, gdy w dramie ktos ją określił jako po 30-tce). Teraz juz potrafię lepiej oceniac wiek aktorek i aktorów koreańskich.

A drama, po 3. odcinku, wciąż mi się podoba, choć dużą częśc tajemnicy już się wyjaśniła.
    • biankao Re: Koreańskie seriale 3.0 02.12.21, 09:27
      A oglądał ktoś Adult Trainee? Widzałam kompilacje scen jednej z głównych par i wydała mi się bardzo fajna. Warto?
    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 3.0 02.12.21, 21:21
      Może oglądała któraś dramę Confession z 2019 roku z Lee Junho?
      Jeśli tak to polecacie czy odradzacie?

Wiem że jest też Confession z 2014 roku z Ji Sungiem, Ju Ji Hoon-em i Lee Kwang Soo więc w zasadzie obsada gwiazdorska, opis wskazuje na chyba ciężki kaliber.

Nie oglądałam żadnej, ktoś coś?
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 02.12.21, 21:42
        Ciężki kaliber to nie dla mnie choć wygląda na dobrą. No i Junho. Podziwiam , że dajecie radę. Mnie takie dramy strasznie dołują. Nie musi był głupio wesoła ale to ciągłe poświęcenie, ten depresyjny i opresyjny klimat jest męczący. Ostatnio obejrzałam Kill It. I jestem równie zła jak po Voice 2.
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 3.0 02.12.21, 22:16
          Ale, ciężki kaliber to pisałam o tej z 2014 roku. Ta z Junho jest z 2019,i odpaliłam na dramahood przed chwilą. Junho jest na razie adwokatem, i o ile uwielbiam go w Between lovers, tak tu, w dobrym garniturze wizualnie wymiata. Tak samo jak wymiatał w garniaku w managerze Kim, tam dodatkowo minami robił klimat,jego podkówka przeszła dla mnie do historii 😉.
          Tu w confession z 19 to dopiero pierwsze minuty, jeszcze nic nie potrafię powiedzieć. Więc zrobiłam sobie przerwę, poszłam po wałówkę zeby mi się dobrze oglądało i odpalam. Będę dawc znać.
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 3.0 02.12.21, 22:18
          Kill it miałam podobnie, końcówka mnie załatwiła. Nie tak to sobie wyobrażałam.
          Urok k-dram.
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 02.12.21, 22:38
            Ehhh a zapowiadało się tak ładnie. Nie żebym oczekiwała w każdej dramie romansu ale aż tak???? uncertain
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 3.0 03.12.21, 23:52
        Hmm. Confession 2019 to coś co lubię.

Rasowy, trzymający w napięciu kryminał. Intryga prowadzona super, jestem po 3 odcinkach, jest coraz ciekawiej. A będzie chyba jeszcze bardziej zakręcenie, penie się wątki i przestępstwa zazębią, bo na razie leży odłogiem wątek ojca głównego w celi śmierci. A do tej celi trafił zaraz po udanej operacji głównego w młodości. Czyli pewnie podstawił się za operację. To takie dywagacje moje.
        Na razie wątek mordercy kobiety, ale myk jaki tam zrobili pod koniec 2 i w 3 odcinku z uniewinnieniem od drugiego morderstwa, no mistrzostwo dla scenarzysty. Coraz ciekawiej. no i Junho w pakiecie wink
        POLECAM
    • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 06.12.21, 17:19
      Właśnie obejrzałam Confidential Assignment i, co tu dużo mówić, Hyun Bin wygląda w nim po prostu zayebiście. A i sam film całkiem dobry. Ktoś wie kiedy będzie dwójka, bo nabrałam apetytu na HB w takim wydaniu?
      Swoją drogą miło z ich strony, że to północnokoreański oficer daje popis akcji, rozmazując wszystkich po ścianach, a ten z południa jest tylko zabawnym dodatkiem smile
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 06.12.21, 17:56
        O to jakaś nowość. Gdzie można obejrzeć?
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 3.0 06.12.21, 18:03
          Wizualnie Hyun Bin tam wymiata.
          Filmu widziałam tylko trailery, naprawdę wygląda super. Mam w planach, napiszcie gdzie oglądacie.
          • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 06.12.21, 18:24
            No wymiata, nigdzie mi się aż tak nie podobał jak tu.
            Oglądałam na Dramacool. Po angielsku, nie wiem czy ci to robi różnicę. I musiałam zgrać, bo się co trochę wieszał.
            Heca7, nie nowość, ja ciągle nadrabiam braki. Ten ma już parę lat, ale właśnie ma być druga część i bardzo chciałabym wiedzieć kiedy.
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 3.0 06.12.21, 19:24
              Kiedy druga część to najpewniej Kurt będzie wiedziała smile
              • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 3.0 06.12.21, 19:32
                Niestety, też nie wiem.
                • jofin Re: Koreańskie seriale 3.0 06.12.21, 20:03
                  www.devdiscourse.com/article/entertainment/1571335-confidential-assignment-2-updates-synopsis-what-we-know-more

Tutaj macie informacje. Zaczęli już nagrywać w lutym tego roku , ale jeszcze nie wiedzą, kiedy się pojawi na ekranach.

Zachęciłyście mnie i na pewno obejrzę.
                  A tak w ogóle, to jakie filmy koreańskie ( nie dramy) polecacie. Przyznam się , że jak do tej pory niewiele filmów obejrzałam w porównaniu do dram i tylko Fortress, Parasite i Minari mi się podobały.

Czekam na dalsze propozycje. Jestem też otwarta na ciekawe filmy chińskie, japońskie i tajwańskie.
                  • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 06.12.21, 20:25
                    Ja poszłam za ciosem i właśnie The Negotiation (2018) oglądam. Chyba któraś tu kiedyś pisała, że ją znudził, a mnie muszę przyznać trzyma w napięciu. Dla mnie bardzo dobry, mam nadzieję, że nie spieprzą zakończenia, bo mi jeszcze kilkanaście minut zostało.
                    A z innych koreańskich filmów, to ja właściwie prawie wyłącznie z Lee Byung Hunem oglądałam. Duuużoo smile Mogę później wypisać parę tytułów. Na razie wracam do oglądania.
                    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 3.0 06.12.21, 21:45
                      Już końcówkę zobaczyłaś?
                      Mnie się film podobał, lubię sensacje.
                      • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 06.12.21, 22:33
                        jasnoklarowna napisała:

> Już końcówkę zobaczyłaś?
                        > Mnie się film podobał, lubię sensacje.

Tak, skończyłam. I o ile w Confidential Assignment głównie gapiłam się na HB, chociaż sam film też niczego sobie rozrywka, o tyle tu to wg mnie kawał naprawdę dobrej, solidnej sensacji. Zakończenie też mi się podobało. I gra aktorska i chemia między HB, a Son Ye Jin, choć z oczywistych względów bez deka romansu. Za to w realu chyba są razem.
                        • senin1 Re: Koreańskie seriale 3.0 06.12.21, 23:58
                          >w Confidential Assignment głównie gapiłam się na HB,<
                          Jakby mozna bylo inaczej ... tongue_out

>Za to w realu chyba są razem<

No sa, zostalo to oficjalnie ogloszoneprzez ich (jego?) agencje. Calkiem dobrana para. Ale tutaj powinnam dodac: "I hate her" wink
                    • senin1 Re: Koreańskie seriale 3.0 06.12.21, 22:20
                      Ja The Negotiation ogladalam w ostatni weekend (wiadomo - Hyun Bin i to w najlepszym wydaniu wink i bardzo mi sie podobal. Przelecialam tez inne filmy z nim, ale The Negotiation chyba jak dotad najlepszy.
                      teraz oglada, The Snow Queen, mimo ze juz na poczatku zalapalam, ze to smutas bedzie. Jak narazie mi sie bardzo podoba.
                      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 3.0 06.12.21, 22:38
                        "Snow Queen" smutas, ale nie jest tak zły, jak piszą ludzie w recenzjach wink Natomiast mnie tam wkurzało chodzenie w samym sweterku i jakichś cienkich butach po śniegu, czy obita niemiłosiernie na ringu buźka Hyun Bina - w kolejnym odcinku bez skazy, no, może z jakimś mini zadrapankiem, oczywiście o siniakach, krwiakach i opuchliznach mowy nie ma!
                    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 3.0 06.12.21, 22:35
                      To ja pisałam, że mnie znudził. Hyun Bin świetny i wygląda tam też jak milion dolarów, ale sceny z Son Ye Jin mnie znudziły. Bardziej konsekwentnie dobry w swoim gatunku jest "Confidential Assignment".

Z filmów z Hyun Binem oglądałam jeszcze kilka i tak szczerze, to mogę polecić "Late Autumn", bardzo dobry, moim zdaniem.

Inne ("Rampant", "The Swindlers", "The Fatal Encounter", "Come Rain, Come Shine", "I Am Happy", "A Millionaire's First Love") mozna obejrzeć, HB jest we wszystkim dobry, ale nie są wybitne.

Inne, które polecam:

"Three Sisters" ("Trzy siostry") - polecam, dobry
                      "The Bacchus Lady" ("Bachusowa pani") - też ciekawy

chiński "Wędrująca Ziemia" - specyficzny, ale nawet ciekawy w swoim rodzaju (Sci Fi, katastroficzny

"Tune in for Love" - z Jung Hae In'em

"Train to Busan" - zombie

• heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 06.12.21, 21:17
                    Jutro usiądę na spokojnie, przejrzę tajwańskie, tajlandzkie i japońskie i na pewno coś polecę smile
                  • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 3.0 06.12.21, 21:42
                    No mnie rozwalił Sarang/love z joo jin mo.
                    Nie jest to komedia, ale nawet mi się podobał.
                    Jeszcze jak chcesz coś z przełomu wieków i częściowo na faktach to Gabi.
                  • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 07.12.21, 00:19
                    jofin napisała:

> A tak w ogóle, to jakie filmy koreańskie ( nie dramy) polecacie.
                    > Czekam na dalsze propozycje. Jestem też otwarta na ciekawe filmy chińskie, japo
                    > ńskie i tajwańskie.

Tak, jak pisałam wyżej ja filmy mogę polecić tylko z Lee Byung Hunem, bo właściwie tylko te znam. Ale zacznę od tych nie z nim, bo tu będzie krótko. I ostrzegam, że mam specyficzny gust.
                    No więc:
                    „Złodziejaszki” (Shoplifters) – byłam święcie przekonana, że to koreańskie, a okazuje się że japońskie. O rodzinie utrzymującej się głównie z drobnych kradzieży i dorywczych prac, do której trafia kilkuletnia dziewczynka.

„Obsessed” z Song Seung Heonem. Właściwie erotyk, ale świetnie oddający atmosferę lat 60. i problemy związane z przeżyciami wojennymi.

„Ip Man” – niedawno o nim pisałam. Jeśli ktoś lubi sztuki walki, to moim zdaniem najlepszy.

I reszta już wszystko z LBH. Gatunkowo pełen przekrój.

„Joint Security Area” (Strefa bezpieczeństwa) – Konflikt Północy z Południem od strony zwykłych żołnierzy zabijających czas na granicy. Właściwie nie wiem, sensacja/kryminał/dramat?

„Keys to the Heart” – taki koreański Rain Man. Historia kiepskiego boksera, który dowiaduje się, że ma brata autystę.

„The Harmonium in My Memory” – nostalgiczny obraz koreańskiej wsi lat 60. Pierwsza praca, pierwsza miłość. Powolny i bardzo nastrojowy. Trochę podobny w klimacie jest też „Once in a Summer”, ale tu dochodzą protesty studenckie końca lat 60.

„Masquerade” – historyczny, czy raczej kostiumowy. Prowincjonalny komediant zostaje sobowtórem króla. Jest też serial, z inną obsadą, więc pewnie znacie.

„Addicted” – po wypadku jeden brat zapada w śpiączkę, a drugi po obudzeniu się z comy twierdzi, że jest tym pierwszym. Żona pierwszego nie chce w to uwierzyć. Moim zdaniem powinni zamienić tytuły z „Obsessed”. I tu i tam bardziej by pasowało.

„Master” – charyzmatyczny lider piramidy finansowej usiłuje wywinąć się policjantom, a ci próbują go dopaść.

„A Bittersweet Life” – film, który dzięki zakończeniu, z akcji/kina zemsty/filmu gangsterskiego wskakuje poziom wyżej. Szef mafii powierza młodemu podwładnemu opiekę nad swoją kochanką w czasie kilkudniowego wyjazdu.

„Everybody Has Secrets” – remake „Wszystkiego o Adamie”. Romantyczna komedyjka o współczesnym Casanovie, który potrafi uszczęśliwić każdą kobietę. Z dużym przymrużeniem oka.

„Ashfall” – film katastroficzny. Czego tam nie ma. Zaczyna się od erupcji wulkanu, a potem napięcie rośnie 😊

Dobra, starczy, chociaż mogłabym jeszcze drugie tyle wypisać. Moje opisy niewiele wnoszą, ale może ktoś coś wybierze dla siebie.

• gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 07.12.21, 17:08
                      Wczoraj za nic nie mogłam przypomnieć sobie tytułu, a nie chciało mi się już szukać, ale muszę koniecznie polecić jeszcze jeden film. Jedna z najlepszych sensacji jakie w ogóle widziałam w życiu.
                      "Człowiek znikąd" ("The Man from Nowhere", "A-jeo-ssi", "Ahjussi" - pod różnymi tytułami można go znaleźć). Naprawdę świetny, trzymający w napięciu, przejmujący, ale też mroczny, brutalny i cholernie mocny, więc nie dla wszystkich. Ja polecam, nawet jeśli nie lubicie takich klimatów, to warto, wciska w fotel.
                      I aktor grający głównego, Won Bin, świetny. Wygląda w tym filmie jak Keanu Reeves w swoich najlepszych latach. W ogóle ciekawy facet. Od ponad 10 lat nie wystąpił w niczym, z tego co zrozumiałam dlatego, że nie znalazł dostatecznie ciekawego scenariusza. Prywatnie mąż głównej z Romanse is a Bonus Book.
                      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 3.0 07.12.21, 18:45
                        Chętnie bym zobaczyła, ale nie lubię oglądac na tych dziwnych stronach, a na Netfliksie nie ma, a na VIKi niedost. dla naszego regionu sad
                        • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 07.12.21, 19:57
                          Zobacz, zobacz. Nie mogę oczywiście zagwarantować, że Ci się spodoba, ale wg mnie jest rewelacyjny i warto spojrzeć nawet na stronach, których się bardzo nie lubi smile. Będzie Pani zadowolona wink
                          Ja, okazuje się, mam go na dysku, więc nawet nie wiem gdzie można zobaczyć. Aż sobie chyba zapodam drugi raz, bo już nie wszystko pamiętam.
                      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 3.0 07.12.21, 19:00
                        Teraz won bin gra w czymś razem z rainem. Jakichś lekarzy czy duchy lekarzy.
                        • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 07.12.21, 19:47
                          O, naprawdę? Szukając tytułu weszłam w jego filmografię i nic nowego nie było, więc sądziłam, że nic się nie zmieniło. Ciekawie będzie zobaczyć jak się zmienił po tylu latach. Na zdjęciach z żoną wygląda jakby czas nie bardzo go tykał.
                          A "Człowieka znikąd" oglądałaś czy znasz go z czegoś innego?
                          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 3.0 07.12.21, 20:50
                            The Ghost Doctor, emitowany ma być wiosną. Tam Won Bin teraz gra.
                            Ja z Padam Padam go kojarzę.

W sumie to i Raina dawno w niczym nowym nie widziałam.
                            Więc z chęcią obejrzę.
                            Poczekamy zobaczymy.
                            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 3.0 07.12.21, 20:54
                              Oj sorry, dementuję. Z Kim Bum go pomyliłam.
                              To jednak nie gra w niczym teraz chyba.
                        • bialeem Re: Koreańskie seriale 3.0 07.12.21, 21:26
                          Wo Bin przecież raka leczy. Dopiero ma na horyzoncie dwa projekty:
                          mydramalist.com/705077-courier
                          mydramalist.com/697585-our-blues
                          • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 07.12.21, 21:50
                            Ej no, dziewczyny, to też nie ten smile. Won Bin nie zagrał w żadnym filmie od czasu Człowieka znikąd, czyli od 2010, a w dramie to nawet od 2002. I na pewno nie z powodu choroby, ani nie dlatego, że go nikt nie chciał obsadzać, tylko z własnego wyboru. Nie wiem czy zajmuje się czymś innym czy żona go utrzymuje, ale na pewno nie gra.
                            • jofin Re: Koreańskie seriale 3.0 08.12.21, 00:43
                              Dokładnie, mylicie tutaj trzech aktorów. Poszperałam trochę po necie, i rzeczywiście ten film, o którym piszesz był jego ostatnim projektem, w którym brał udział, ale wg tego co piszą trochę go ten projekt przytłoczył i mimo , że oferowali mu parę ciekawych ról, m. in w Descendants of the Sun, jego to nie interesowało.

Wcześniej jednak zagrał w dramie Autumn in my heart i filmie Mother, który reżyserował Bong Joon Ho - ten sam, co reżyserował Parasite.

Dzięki Gosiu za szczegółową listę. Na pewno częśc filmów sobie obejrzę, jak tylko znajde czas.
                              • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 08.12.21, 16:32
                                jofin napisała:

>
                                > Dzięki Gosiu za szczegółową listę. Na pewno częśc filmów sobie obejrzę, jak tyl
                                > ko znajde czas.

A ja powinnam ci podziękować za zadanie pytania o filmy, bo jak tak zaczęłam grzebać w pamięci to okazuje się, że w mojej przeddramowej erze trochę jednak filmów koreańskich, czy dalekowschodnich, oglądałam i do części warto wrócić.
                                Kolejny, który mi się przypomniał to dla odmiany romans. Raczej znany, więc pewnie oglądałyście, a jeśli jednak nie, to dla fanek melodramatów absolutne must see.
                                "Always" (2011) z So Ji Subem i Han Hyo Joo. Jeśli macie ochotę na solidną porcję wzruszeń w jesienny wieczór, pod kocykiem, z winkiem i duża paczką chusteczek w pogotowiu, to Always będzie idealnym wyborem. Nie ma bata, żeby się nie popłakać tongue_out

I jeszcze update dotyczący Człowieka znikąd: obejrzałam wczoraj po latach i w ogóle się nie zestarzał. Nadal trzyma i nie puszcza, a i wzruszające momenty ma takie, że i tu chusteczki mogą się przydać.
                                Kurt.wallander, oprócz tych różnych stron, których nie lubisz jest też na YouTubie, tyle że w średnim tłumaczeniu i chyba niestety coś wycięli, bo moja wersja ma bite dwie godziny, a tam 15 minut mniej 🙁.

• jofin Re: Koreańskie seriale 3.0 08.12.21, 16:55
                                  Dobra, to mam kolejną prośbę, czy lista tych filmów może się znaleźć gdzieś na górze, tak żeby łatwo było ją znaleźć i nie zginęła w czeluściach naszych dyskusji?
                                  • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 08.12.21, 17:31
                                    Można zebrać wszystkie w jednym poście i wstawić jako odpowiedź do pierwszego postu jasnoklarownej w tym wątku. Wtedy powinno zostać na górze i to potrafię zrobić, ale mniej chałupnicze sposoby to już do wyższej forumowej instancji 🤷
                                • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 3.0 08.12.21, 17:09
                                  To poszukam na YT, dzięki smile Mnie ten Won Bin juz od dawna kusi, bo przystojny niesamowicie, a nie ma go w czym zobaczyć.

• jofin Re: Koreańskie seriale 3.0 08.12.21, 17:50
                                    Czlowiek znikad jest na Amazon prime, tylko trzeba cos tam doplacic. Zastanawiam sie czy nie zaserwowac tego filmu rodzince w czasie swiat. Gosiu, czy nadaje sie to na entertainment swiateczny?
                                    • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 08.12.21, 18:16
                                      O matko, nie. Chyba, że masz w rodzinie tylko dorosłych i to lubiących mocne wrażenia. To jest świetny film, ale na pewno nie lekka rozrywka.
                                      • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 08.12.21, 18:39
                                        Tak się zastanowiłam i z tych wymienionych przeze mnie tytułów do zaserwowania rodzinie na święta najbardziej się chyba nadaje "Keys to the Heart" (2018). Ciepły, wzruszający, jakoś tak mi się wpisuje w klimat (chociaż chusteczki też trzeba mieć w pogotowiu). Tylko nie wiem czy można go gdzieś znaleźć po polsku, bo i po angielsku chyba niełatwo.
                                      • jofin Re: Koreańskie seriale 3.0 08.12.21, 22:36
                                        Nie martw się. Na razie żadnych małych dzieciaków w okresie światecznym nie przewiduję. Moje własne już trochę wyrosły i mogą oglądać filmy w kategorii 18+ .
                                        😉
                                        • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 08.12.21, 23:44
                                          Uff, to mi ulżyło, że nie chcesz gorszyć maluczkich smile przy czym seksu to tam akurat nie uświadczysz, sama brutalna przemoc ;-P
                  • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 09.12.21, 19:49
                    Dziewczyny, jeśli macie jeszcze jakieś ciekawe filmy do polecenia, to napiszcie. Postaram się w weekend zgodnie z sugestią jofin zebrać je do kupy i dać gdzieś u góry.
                    Mnie przeraziły dziury w pamięci, gdy usiłowałam sobie przypomnieć tytuły. Gdyby nie internet z głowy nic bym nie wydobyła. Na pewno jeszcze ze dwa, trzy fajne koreańskie dawniej widziałam, ale tu już zupełnie pustka. Pamiętam jedynie takie oczywistości jak "Zawieście czerwone latarnie" (dobra, to Chiny akurat) czy "Służącą".
                    • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 09.12.21, 20:19
                      Japoński, trochę dziwny ale sympatyczny...jak na japońskie wink
                      Evergreen Love
                      Tommorow I Will Date With Yesterday's You
                      River's Edge

Koreańskie
                      Alive (zombie)
                      Fabricated City
                      Midnight Runners
                      Phantom Detective
                      Rockin On Haeven's Door
                      The Box
                      The Con Artists
                      Lucid Dream
                      Snow In Sea Breeze

Chiny
                      The Stolen Years

Tajwan
                      Gatao
            • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 06.12.21, 21:16
              Dzięki. Może być po angielsku wink
          • senin1 Re: Koreańskie seriale 3.0 07.12.21, 09:42
            Ja ogladalam na movies2watch.tv/watch-movie/watch-confidential-assignment-hd-2167.2574934

a przy okazji: szukajac filmow i seriali, ktorych nie ma na viki i Netfliksie i Dramacool, znalazlam jeszcze kilka innych servisow. Podaje , bo moga sie przydac:

Kissasians
            fdrama.net/
            tdrama.net/
            dramanice (to podawane bylo wczesniej , chyba)
            movies2watch.tv - jak wyzej
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 3.0 07.12.21, 10:59
              Ja szukałam, gdzie obejrzeć z napisami 10. odc. "Happiness" i jeszcze znalazłam stronę noonaspoiler.online, bo na kdramahood.com nie było napisów.
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 3.0 06.12.21, 18:19
        Ja to juz dawno oglądałam i nie pamiętam, gdzie. To film z 2017 roku. Bardzo fajne kino akcji z elementami komediowymi. Hyun Bin faktycznie wygląda świetnie smile
    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 3.0 08.12.21, 20:53
      Dziewczyny na KBS właśnie leci IRIS z Lee Byung Hyunem, odcinek 2. Z angielskimi napisami.
      U mnie KBSworld jest na canal+ na 239 kanale.
      • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 08.12.21, 21:07
        IRIS jest na Netfliksie, zresztą ja niedawno sobie odświeżałam, więc jeszcze nie czas na rewatch. Ale Wam nieustająco polecam 🙂 (tylko serial. Film to zuo)
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 3.0 08.12.21, 22:39
        Dzięki za info. Chyba wszystko tam leci z napisami, bo przed chwilą sprawdziłam, czy mam ten kanał.
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 3.0 08.12.21, 22:41
          Urwało mi zdanie i wyszło bez sensu.

Chciałam napisać, że sprawdzałam, czy mam ten kanał i leciał już jakis inny program, też z napisami.

Czy to jest jedyny koreański kanał na Cyfrze+?
          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 3.0 09.12.21, 10:02
            Jedyny o jakim wiem. Może gdzieś jeszcze są, nie znalazłam.
            Czasem oglądam, są tam aktualne seriale na zmianę z takimi sprzed kilku lat.
            Oglądam czasem Immortal Songs, zazwyczaj w soboty jest, i program o gotowaniu. chyba kiedyś też jakieś wiadomości mi mignęły. Wszystko z angielskimi napisami jest. Seriale lecą zawsze o tych samych porach, więc pewnie 3 odcinek iris będzie w czwartek tak trochę po 20.
            Nie znalazłam rozpiski programów dla tego kanału niestety, ale też jakoś mocno nie szukałam. Pewnie gdzieś jest w głębinach netu.
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 09.12.21, 19:54
      Ktoś odpiął wątki?!
      • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 09.12.21, 20:06
        Nie 🙂, piszę o filmach, nie o serialach. Jofin prosiła żeby dać te polecane przez nas gdzieś u góry wątku żeby było łatwo znaleźć.
        Całość jak była przyszpilona tak jest 🙂.
      • senin1 Re: Koreańskie seriale 3.0 10.12.21, 20:56
        O starej dramie bedzie

Wlasnie ogladam "Robber" z 2008, a wlasciwie to ogladam Jang Hyuk'a w nim. Odpalilam - poczatek bardzo zabawny, pomyslalam: o, wesolo bedzie, komediowo. A tu zonk, tu lezka, tam chlip, chlip, no i wcielo mnie. Jestem juz w siodmym odcinku i trudno mi sie oderwac. Jang Hyuk trzyma poziom glowna tez swietna moim zdaniem. Jak narazie serial niekliszowaty, czasami zabawny.
        Chyba zaszyje sie w ten weekend w domu, wlacze klimatyzacje (bo u mnie goraco jak diabli) i zaserwuje sobie binge-watching.
        W sumie polecam, ... ale te jego spodnie!! crying
        • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 10.12.21, 21:29
          Ej no proszę cię. Nie dość, że moja lista do obejrzenia się nie skraca, nie dość, że jest na niej jeszcze z 5 dram z Jang Hyukiem,to ty kolejną polecasz 😡. Tak się nie godzi 😉
          I jeszcze gorąco masz i na pewno słonecznie. Bana powinnaś dostać jak nic 😛.
          • senin1 Re: Koreańskie seriale 3.0 10.12.21, 21:41
            Bana akceptuje, na nastepne 9 godzin. A potem napisze, jak bylo. Wolalabym zakonczenie z happy endem, ale jak nie wyjdzie to i tak chyba warto.

Slonecznie jest i to tak do granicy upierdliwosci. Ty za to masz snieg, albo nadzieje na snieg. Tez ci dam bana jak sie bedziesz chwalic ;P
          • senin1 Re: Koreańskie seriale 3.0 11.12.21, 21:54
            Wlasnie skonczylam (Robber aka Bandit). Trzyma poziom do konca. Syndromu jedenastego odcinka nie ma (nie zauwazylam). Jang Hyuk at his best (OMG chyba sie zakocham, ale co ja zrobie z Hyun Binem crying )

FL tez swietna. Gra tez w Iris II, tez z jang Hukiem.

Prawie zupelny brak elementow kliszowych.

Co by tu jeszcze, zeby nie spojlerowac.... Chusteczki miec trzeba, ale posmiac sie tez mozna.
            Reasumujac: jedna z lepszych (najlepszych?) dram jakie ogladalam.
            • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 11.12.21, 22:32
              senin1 napisała:

>Jang Hyuk at his best

Taa, jeszcze mi napisz, że gra psychopatę i mam noc z głowy 😡

>cryingOMG chyba sie zak
              > ocham, ale co ja zrobie z Hyun Binem crying )

Nie twórz wydumanych problemów. Kolejeczka i wszyscy się zmieszczą 😛.
            • senin1 Re: Koreańskie seriale 3.0 11.12.21, 23:24
              Musze dodac, iz zdaje sobie sprawe, ze wiele z was ogladalo te drame, ale nie zauwazylam (przegapilam?) nic na jej temat. Dlatego czulam sie jakby w obowiazku na jej temat napisac.

Trzeba tez cos na temat fabuly: Jest o oszuscie, ktory wyludza pieniadze od kobiet, wyjatkowo cynicznym sk..wielu. I o dziewczynie, ktora w bardzo mlodym wieku stracila meza. Jak mozna sie domyslac od samego poczatku, wiele sie bedzie miedzy nimi dzialo... Wiecej nie powiem

No i tesciowa tej dziewczyny jest taka nietypowa.
              • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 14.12.21, 16:05
                Senin, oglądam tego Robbera i mimo wielu elementów komediowych ta drama dla mnie jest cięższa niż Money Flower. Postać grana przez Jang Hyuka jest tak obrzydliwie śliskim typem, że po prostu rzyg. Nawet jeśli z czasem przemieni się w księcia całego na biało. A już scena zostawienia z nim, praktycznie obcym facetem, pięciolatki, okraszona dowcipami o włosach łonowych.. Wiem, że to stara drama, ale po tych wszystkich aferach pedofilskich, które od lat wychodzą na jaw, strasznie mi to zgrzyta.
                Ale z drugiej strony zła nie jest. JH gra tego cwaniaczka świetnie i nie wiem czy to ja już nie słyszę tego skrzypienia w jego głosie, czy faktycznie mówi normalnie.
                • senin1 Re: Koreańskie seriale 3.0 14.12.21, 22:26
                  Zatem wyglada na to, ze musze obejrzec Money Flower.

A co do Robbera - ten serial jest glownie o tym sliskim typie (wiecej nie powiem, ale chyba dosc latwo sie domyslic, co sie dalej bedzie dzialo). Co do dowcipow o wlosach lonowych - mnie tez to zgrzytalo,ale wiazalam to raczej z dosc powszechnym zjawiskiem dzieciecej ciekawosci w temacie i pokazania reakcji doroslych - 'not a big deal' dzieci pytaja , nie robic z tego tabu. Ale fakt, afery pedofilskie nadaja temu troche inny wydzwiek.

No i skrzypienia w glosie niet, diabolicznego smiechu tez nie ma.

Mine najbardziej podobal sie brak kliszowych zachowan glownych; podkniec na schodach, wpadania w objecia, wytrzeszczu oczu itd. I jeszcze syndromu 11 odcinka nie bylo (chyba juz o tym wspominalam)
                  • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 14.12.21, 22:52
                    Muszę obejrzeć Money Flower, muszę obejrzeć Money Flower... Tylko kiedy?! Skoro tyle dram mi czeka??? Kiedyś trzeba się na święta przygotować, jutro córka przylatuje... A i kupiłam sobie polecaną przez Kurt książkę o średniowieczu. Pozostaje mi nie spać tongue_out
                    Teraz oglądam spokojnie płynącą dramę Switch. Polecam, jestem w połowie. Też nikt nikomu nie wpada na twarz, nie ma złych teściowych (nie ten temat) oraz SML. Oby nie spartolili finału.
                    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 3.0 14.12.21, 23:18
                      Ten "Switch", to to? mydramalist.com/26730-king-peacock
                      • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 14.12.21, 23:27
                        kurt.wallander napisała:

> Ten "Switch", to to? mydramalist.com/26730-king-peacock

Tak. Prokuratura, narkotyki, łapówki, mafia, oszuści ale wszystko nie tak krwawe i mroczne jak choćby w Starnger. Na razie jak dla mnie nieprzewidywalne. No i ML przyjemny z wyglądu wink
                        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 3.0 15.12.21, 00:26
                          Dzięki, z opisu to nie dla mnie jednak.

Ja zaczęłam "Move to Heaven" i, no mocno depresyjny pierwszy odcinek. Pewnie obejrzę całość, tym bardziej, ze jest tylko 10 odcinków, ale będę przeplatać czymś lżejszym, może "Hello, My Twenties"...
                          • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 15.12.21, 00:34
                            Oglądałam 2 sezon Hello My Twenties jako Age Of Youth. I taka do końca lekka to nie jest wink
                            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 3.0 15.12.21, 00:51
                              O, to mnie zmartwiłaś, liczyłam na coś w stylu "My First First Love".

Na pewno nie chcę nic o prawnikach, walce o władzę w korpo, korupcji wysokich rangą urzędników państwowych itp. Muszę w takim razie pogrzebać na swojej liście dram do obejrzenia.
                              • senin1 Re: Koreańskie seriale 3.0 15.12.21, 03:06
                                No to moze Oh, my Venus z So Ji-sub i Shin_Min-a , ktora w Venus podobala mi sie bardziej niz Hometown Cha cha....

Calkiem przyjemna rom-com. A ty zdaje mi sie ogladasz teraz My secret Terrius? idz za ciosem. So Ji-sub w Venus jest bardzo do popatrzenia.
                      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 3.0 15.12.21, 12:40
                        Oglądam właśnie Switch i bardzo polecam.
                        Trochę mi zajęło zanim sobie przypomniałam gdzie ja tego głównego widziałam. A on grał w tyłu dramach (marry me Marry, love rain i inne) tylko przez długie włosy wyglądał zupełnie inaczej. Po glosie wreszcie skojarzyłam.
                        • senin1 Re: Koreańskie seriale 3.0 15.12.21, 23:38
                          A ja ogladam The Bride of Habaek. Zabawna, troche odjechana rom-com. Supernatural powers i te rzeczy. Jestem juz w 4tym epizodzie i na razie jest lekko i przyjemnie. Polecam na zrelaksowanie sie.
                          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 3.0 16.12.21, 10:02
                            Oglądałam, lekki, momentami wesoły, przyjemny. Choć nic ambitnego to na odstresowanie idealny.
                        • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 15.12.21, 23:52
                          Mnie też wydawało się, że skądś go znam ale nie, widocznie tak długo wisiała mi ta drama na Viki, że zdjęcie mi się opatrzyło wink Ale potwierdzam, że warto obejrzeć. Ja ani razu żadnych scen w tej dramie nie "skipowałam". Nie ma dłużyzn, nie ma niepotrzebnych pobocznych wątków. Choć oczywiście nawet w takiej dramie musi pojawić się chociaż jeden rodzic, który dorosłemu dziecku próbuje zorganizować blind date wink
                          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 3.0 16.12.21, 10:00
                            Grał w tylu znanych: Bel Ami, Youre Beautifull, Marry me Marry, Love Rain, i kilku mniej znanych, tam wszędzie wyglądał praktycznie tak samo: chudzina, długie włosy, podobnie zaczesane.
                            Tu w Switch jakby lekko przytył, szczególnie na twarzy, obciął włosy, wyglądał zupełnie inaczej.
                            Trochę to trwało zanim zakojarzyłam. Jak już pisałam, głównie po głosie.

Switch naprawdę fajny, jeszcze nie skończyłam, ale bardzo dobrze się ogląda, napięcie odpowiednie. Polecam
                    • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 14.12.21, 23:44
                      heca7 napisała:

> Muszę obejrzeć Money Flower, muszę obejrzeć Money Flower...

Ha, ha, bierzcie się obie za to ML zamiast zaklęcia tu rzucać na forum. Jedno z dwojga, albo wam nie podejdzie i szybko będziecie mieć to z głowy, albo wciągnie i też szybko pójdzie, bo trudno się będzie oderwać smile
                      Bohater JH w Money Flower miesza w życiu innych znacznie bardziej niż ten z Robbera, ale nijak nie nazwałabym go śliskim cwaniaczkiem. Zupełnie inny level mieszania smile Taki, że mimo, że człowiek wie, że robi ludziom straszne świństwa, to i tak mu kibicuje.

A co do tych scen z córeczką FL w Robberze, bardziej niż o te głupie dowcipy chodziło mi o sam fakt takiego zupełnie beztroskiego, bez cienia refleksji, zostawiania dziecka z obcymi facetami, najpierw z jednym, potem z drugim. Niby to tylko drama, ale i tak mi to nie pasowało.
            • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 19.12.21, 22:50
              Senin, a niech cię z tym Robberem ;-P. Spłakałam się jak głupia. Lekka drama, rzeczywiście.

Obejrzałam głównie ze względu na JH, ale ogólnie, to dla mnie za dużo elementów powodujących zgrzytanie zębami: to zostawianie dziecka z obcym facetem już nie tylko na parę godzin, ale na noc, durna siostra głównego upierająca się przy przemocowym alkoholiku, popieprzona rodzinka jego przyjaciela, kwiatki typu samochód prowadzi co trochę mdlejący mężczyzna z zaburzeniami widzenia, mimo że siedząca obok właścicielka auta jest dobrym kierowcą, itp. Gdyby mnie wciągnęło tak bardzo jak ciebie, to bym to wszystko olała, ale niestety nie pykło. I z bólem serca stwierdzam, że jakkolwiek całościowo JH był świetny, to chwilami grał fatalnie.
              Anyway, dzięki za polecenie, chusteczek poszło naprawdę dużo smile
              • senin1 Re: Koreańskie seriale 3.0 20.12.21, 00:05
                No i wcielo mi!

a tyle sie nameczylam zeby ci odpowiedziec sad

bylo cos w tym stylu:
                Obejrzałam głównie ze względu na JH, ale ogólnie, to dla mnie za dużo elementów powodujących zgrzytanie zębami:

Mnie te elementy podchodzily. Takie jak w zyciu: glupie, czesto tez nieglupie baby zostaja z przemocowcami, rodziny nie chca zaakceptowac gejow etc.

Choc lubie tez te naprawde lekkie, bajkowe z kopciuszkiem i CEO nawet z kliszami, to czasami lapie sie na: 'Co ja tu kurfa robie!'. Ale jak jest ladny romansik to sobie wybaczam wink
                Poza tym ja wielu z tych tutaj polecanych nie ogladalam - nie podchodzila mi tematyka (korupcja, gangsterka, brutalnosc..).
                Niektore, np. "Don't Dare to Dream" fajnie sie zaczynaly a pozniej klapa.

Ten byl dla mnie OK. bez kliszowej tesciowej, glowna normalna, nie piszczala, oczat nie zakrywala. Jasne ze byly naciagane momenty, ale gdzie ich nie ma.

no i jak chusteczki byly, to chyba nie tak zle;P?

• gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 20.12.21, 00:31
                  senin1 napisała:

>
                  > no i jak chusteczki byly, to chyba nie tak zle;P?
                  >

Jasne, że nie tak źle. Toż zaczęłam od tego, że się poryczałam. Żeby to raz.
                  Po prostu tak mam, że jak mnie nie wciągnie na maksa to te drażniące momenty... no drażnią. A jak wciągnie, to najgłupsze wstawki przełykam bez bólu 🙂
                  • senin1 Re: Koreańskie seriale 3.0 20.12.21, 00:43
                    Jasne, że nie tak źle. Toż zaczęłam od tego, że się poryczałam.

Ufff! Dzieki Bogu! A juz ie balam, ze nie bedziesz ze mna gadac... albo zabanujesz.

No idz w koncu spac! To juz poniedzialek!

Chyba ze cos wlasnie ogladasz smile
                    • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 20.12.21, 11:09
                      senin1 napisała:

> A juz ie balam, ze nie bedziesz ze mna gadac...

Będę, będę 🙂. Aż za dużo. Lubię sobie podyskutować na temat filmów czy książek i tych dobrych i tych złych.

I w związku z tym jeszcze ostatni komentarz na temat Robbera 🙂. Tych klisz o których pisałaś faktycznie nie ma, natomiast cały główny wątek opiera się na kliszy nagminnie występującej w kdramach (i nie tylko): że miłość nawet największego drania zmieni w ideał mężczyzny. Bardzo szkodliwa rzecz, bo niektóre kobiety próbują wprowadzać to w życie i fatalnie na tym wychodzą. Jak nie jestem za dydaktyzmem w filmach, tak tu byłabym za pokazywaniem, że w realu to zupełnie tak nie działa. I oczywiście zdaję sobie sprawę, że tak nigdy nie będzie, bo to za piękny mit żeby z niego zrezygnować. Taki dramowy samograj. Więc najczęściej też go już nie zauważam, ale czasami mnie jeszcze najdzie żeby skomentować 🙂.
                      • senin1 Re: Koreańskie seriale 3.0 20.12.21, 19:29
                        cały główny wątek opiera się na kliszy nagminnie występującej w kdramach (i nie tylko): że miłość nawet największego drania zmieni w ideał mężczyzny.

Nie najwiekszego drania , tylko Jang hyuka ;P, to po pierwsze. A po drugie to masz absolutnie racje.

z cala reszta sie zgodze, ale nic na to nie poradze, ja lubie taki 'zaczarowany bajek swiat'. Najlepiej niekliszowy, zeby troche udawal rzeczywistosc.

Po prostu tak mam, że jak mnie nie wciągnie na maksa to te drażniące momenty... no drażnią.

Tez tak mam.

A na marginesie:
                        Wlasnie skonczylam drame (20 odcinkow - masochistka jestem czy co?) ktora zupelnie mnie nie wciagnela.Glowni z najwyzszej polki, ale tak drewniani, ze zeby bola. (Musi wina scenarusza.) Klelam ale ogladalam. Cale szczescie, ze w 13tym odciku na odsiecz przybyl Nam Koong Min i moglam wreszcie wyciagnac chusteczki. Ale musialam sie zamknac w pokoju, zeby sasiedzi nie slyszeli jak rycze. Szkoda, ze byl tylko w 3 odcinkach. Mimo to postawil te drame na nogi.

I jak tu go nie kochac! smile
                        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 3.0 20.12.21, 21:04
                          A co to za drama, że tak cierpiałaś? Ja też tak czasem mam, że uważam dramę za okropną, ale jednak brnę do końca. Czasem z powodu jednego aktora , i to w małej roli (tak miałam z "The Heirs", tu tez po części SMS), albo wątek SML i SFL jest na tyle dobry, że osładza drętwość głównych (High Society).
                          • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 20.12.21, 21:25
                            A kto nie przecierpiał The Heirs z powodu SMS? wink
                            • senin1 Re: Koreańskie seriale 3.0 20.12.21, 22:01
                              A kto nie przecierpiał The Heirs z powodu SMS?

No wlasnie! Ja przecierpialam. Ale tylko dlatego, ze czekalam, az glowna kopnie tego glownego w zadek i zajmie sie tym drugim. Caly czas na to czekalam, no nic innego mi nie pasowalo. A tu klops! I po co ja sie tak meczylam!?
                              • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 20.12.21, 22:34
                                senin1 napisała:

> A kto nie przecierpiał The Heirs z powodu SMS?
                                >
                                > No wlasnie! Ja przecierpialam. Ale tylko dlatego, ze czekalam, az glowna kopnie
                                > tego glownego w zadek i zajmie sie tym drugim. Caly czas na to czekalam, no ni
                                > c innego mi nie pasowalo. A tu klops! I po co ja sie tak meczylam!?

The Heirs to chyba najbardziej kliszowa drama jaka istnieje. Ma w sobie wszystko co najlepsze tongue_out Złą teściową i teścia. Nieszczęśliwą miłość (starszy brat, w sumie nie wiadomo do końca o co tam chodzi), pięknego księcia na białym koniu (mechanicznym), biedną ale dobrą sierotkę (energiczną i z charakterem jak ameba z pantofelkiem), w której wszyscy się kochają. Nawet łobuz się kocha i zmienia (SML). No i wątek - my zakochani przeciwko całemu światu. Kim Woo Bin skradł show Lee Min Ho. Zresztą paradoksalnie wygląda na to, że jego rola była jedną z lepiej napisanych w tej dramie.
                                • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 3.0 20.12.21, 23:10
                                  Ja The Heirs oglądałam dla Park Hyungsika smile, a przy okazji Kim Woo Bin okazał sie o niebo lepszym aktorem niż Lee "Drewno" Min Ho
                                  • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 20.12.21, 23:24
                                    Weźcie mnie nie denerwujcie. Chyba jako jedyna nie oglądałam The Heirs i bardzo nie chcę, ale wygląda na to, że muszę zaliczyć tego SLSa, bo czuję się wykluczona wink
                                    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 3.0 20.12.21, 23:56
                                      Spokojnie możesz przewijać sceny z Lee Min Ho smile
                                      • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 28.12.21, 21:12
                                        Z poczucia wykluczenia 🙂 wzięłam się za to nieszczęsne The Heirs i okazuje się, że to bardzo "rozkminotwórcza" drama. Pewnie będę odszczekiwać to co teraz napiszę, albo gorzej, jednak nie będę i uznacie mnie za nienormalną, ale:
                                        1) na razie to nie jest takie złe jak pisałyście. Może to jak wtedy gdy się człowiek naczyta jakie coś jest wspaniałe i potem często jest rozczarowany, tylko tu odwrotnie.
                                        2) ten SLS to ma mnie dopaść przez Kim Woo Bina?? 😳 Nie mogę na niego patrzeć chyba jeszcze bardziej niż na Lee Min Ho, więc trudno mi to sobie wyobrazić, no ale dobra, trzymam was za słowo 😛
                                        3) nie bijcie, ale Hyungsik wygląda tu jak postać z kreskówki, takie ma oczka jak węgielki
                                        4) pierwszy raz koreańscy aktorzy wydają mi się za starzy do roli (przynajmniej w tych początkowych odcinkach). Jak tak to zawsze nawet ci po trzydziestce wyglądali na licealistów.
                                        5) Kang Ha Neul wygląda tu na strasznego kurdupla. WTF, przecież on ma ponad metr osiemdziesiąt?
                                        6) na język angielski prezentowany przez Lee Min Ho nawet WTF to za mało
                                        • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 28.12.21, 21:39
                                          1. Początek jest podstępny. Póki są w Stanach jest do zniesienia i zapowiada się na zwykłą romantyczną dramę. ML i FL zachowują się inaczej.
                                          2. KWB początkowo jest odpychający, zachowuje się jak dzieciak, który ciągnie koleżankę za warkocz bo ją lubi. Ale jego historia jest tak naprawdę ciężka i sugeruje przemoc domową.
                                          3. Młody był to i wyglądał niedojrzale.
                                          4. Bo oni byli za starzy do tych ról wink LMH miał 26 lat a KWB 24.
                                          5. Ale LMH i KWB mają 187 i 188 więc przy nich może wyglądać na mniejszego.
                                          6. Pisałyśmy, że LMH w tej dramie jelit nam nie potargał grą wink
                                          • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 28.12.21, 21:56
                                            Podstępny początek mówisz? No nic, jadę dalej, kiedyś w końcu trzeba 🙂.
                                            Ten Kim Woo Bin odpycha mnie wyglądem, nie postacią którą gra. Do czego jak do czego, ale do aroganckich dupków w dramach już dawno się przyzwyczaiłam 😛. Tak że czekam na tego SLSa, może faktycznie przekona mnie rolą.
                                            • senin1 Re: Koreańskie seriale 3.0 28.12.21, 22:10
                                              Ten Kim Woo Bin odpycha mnie wyglądem, nie postacią którą gra.

Ale glowny jeszcze gorszy!
                                              Dla mnie i jego rola (to jak ja zagral) i wyglad podobaly sie w tej dramie lepiej niz rola i gra FML. Az mnie zeby od patrzenia na niego bolaly. Dlatego chcialam, zeby glowna choc troche sobie "polepszyla" smile FML byl dla mnie niestrawny, i ta jego przemoc w stosunku do 'ukochanej'! Na zasadzie "jak bije, to kocha"

Brrrr..
                                        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 3.0 29.12.21, 13:22
                                          gosiak555 napisała:

> 3) nie bijcie, ale Hyungsik wygląda tu jak postać z kreskówki, takie ma oczka j
                                          > ak węgielki

Ja go uwielbiam we wszystkim, więc nie jestem bezstronna. Mnie się strasznie podoba, jak on jednak różnie gra każdą rolę i jak wchodzi w swoją postać. Oglądałam wywiad z Kim Ji Won, która mówiąc o Hyungsiku przejęzyczyła się i nazwała go imieniem postaci (Myung Soo) i to jest IMO kwintesencja jego gry. Nawet gdy podkładał głos do koreańskiej wersji Trolli, zaczął wyglądać jak ten troll, którego grał wink Ja jego postać w The Heirs odbieram jako zamierzenie przerysowaną - takim miał być, czyli sympatycznym, trochę głupiutkim, trochę naiwnym, uroczym bogatym dzieciakiem, żyjącym w swojej bańce. Fajnym bonusem jest scena, gdy leci muzyka zespołu, którego był wówczas członkiem i on tak naturalnie zaczyna tańczyć i oburza się, gdy Choi Young Do (grany przez KWB) krytykuje dobór muzyki. Nie zapominajmy też, że on miał wówczas zaledwie 22 lata (a właściwie bliżej 21, bo urodził się pod koniec 1991 roku).

> 4) pierwszy raz koreańscy aktorzy wydają mi się za starzy do roli (przynajmniej
                                          > w tych początkowych odcinkach). Jak tak to zawsze nawet ci po trzydziestce wyg
                                          > lądali na licealistów.

Lee Min Ho ma taką twarz, że z tym dużym jak na Koreańczyka nosem wygląda starzej niż jego rodacy, więc trudniej mu zagrać młodziaka.

> 5) Kang Ha Neul wygląda tu na strasznego kurdupla. WTF, przecież on ma ponad me
                                          > tr osiemdziesiąt?

Wg internetu 181 cm (a znając ich zawyżanie wzrostu, to moze być 181 w kapeluszu wink, a pozostali aktorzy są po prostu jeszcze wyżsi.

Tu zdjęcie dla porównania, tylko nie wiadomo, który jak grubą wkładkę ma w butach wink

https://i.pinimg.com/originals/fd/00/6d/fd006d1c70daa5ce212c741081962f0b.jpg

> 6) na język angielski prezentowany przez Lee Min Ho nawet WTF to za mało

ogólnie ang koreańskich aktorów w większości pozostawia wieeele do życzenia, notorycznie słychać, że nauczyli sie kwestii fonetycznie, bez zrozumienia, i robią przerwy w wypowiedziach w dziwnych miejscach smile
                                          • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 29.12.21, 14:20
                                            Całkiem jawnie sobie dodają wzrostu. Zwykle tyle, że nie da się tego zweryfikować czyli 2-3 cm. Na zdjęciach stają na palcach lub używają specjalnych wkładek do butów. Bardzo popularne są u nich buty przypominające krótkie kowbojki. Coś pomiędzy sztybletami a kowbojkami. Bo mają legalnie całkiem wysokie obcasy wink Nie ma co się dziwić skoro w każdej dramie pada- Wow! You are so pale, handsome and tall tongue_out
                                            Choi Min Gi z Nu'est siedział raz sobie z kolegami z zespołu i wypełniał ankietę- zawiesił się na pytaniu o wzrost, głośno myślał co wpisać. Wreszcie zawołał- wpiszę tyle ile mi dają fani w internecie- tu pojawiła się konsternacja na twarzy pozostałych członków- 178cm!- konsternacja u reszty zmieniła się w niedowierzanie. No co?! Zapytał naburmuszony Choi Min Gi (mający wtedy ponad 20lat)- mogłem przecież jeszcze urosnąć! big_grin Tak naprawdę ma 175cm.
                                          • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 29.12.21, 14:24
                                            kurt.wallander napisała:

> Fajnym bonusem jest scena, gdy le
                                            > ci muzyka zespołu, którego był wówczas członkiem i on tak naturalnie zaczyna ta
                                            > ńczyć i oburza się, gdy Choi Young Do (grany przez KWB) krytykuje dobór muzyki.

O, dobrze wiedzieć, sama bym nie wyłapała, a lubię wszelkie easter eggi w filmach.

> Lee Min Ho ma taką twarz, że z tym dużym jak na Koreańczyka nosem wygląda starz
                                            > ej niż jego rodacy, więc trudniej mu zagrać młodziaka.

Nie on jeden mi tam wygląda za staro, a mają przecież do wyboru do koloru takich, co mogą grać licealistów bez charakteryzacji.

> Tu zdjęcie dla porównania, tylko nie wiadomo, który jak grubą wkładkę ma w buta
                                            > ch wink

No dokładnie. Obcasów nie pokazali, więc nie ma co wyciągać wniosków. Tam męski wzrost to chyba niezły fetysz 🙂, dodają sobie ile mogą.

> ogólnie ang koreańskich aktorów w większości pozostawia wieeele do życzenia, no
                                            > torycznie słychać, że nauczyli sie kwestii fonetycznie, bez zrozumienia,

On nawet brzmiał jakby sam siebie rozumiał 😃,ale ja ni hu hu. Równie dobrze mógłby mówić jakimś eskimoskim narzeczem. A co do koreańskich aktorów ogólnie, to z tych mi znanych, jedynym który mówi po angielsku świetnie jest Lee Byung Hun. No ale też miał okazję i potrzebę się nauczyć, w końcu parę hollywoodzkich produkcji zaliczył.
                                            A jak słyszę u kogoś z nich naprawdę dobry angielski, to pierwsza myśl: to nie może być rodowity Koreańczyk. I faktycznie. Np główna z Wok of Love. Jak jej nie lubię, tak natychmiast po usłyszeniu jej angielskiego sprawdziłam skąd jest i oczywiście wychowana w Australii.
                                          • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 01.01.22, 16:17
                                            Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!
                                            Zacznę trochę się podkładając, bo wiem, że jesteście w kwestii The Heirs wyjątkowo zgodne 🙂
                                            Skończyłam i mimo że klisza na kliszy, różne głupoty i smęty, to sama zdziwiona, stwierdzam, że weszło bez znieczulenia. Może dlatego, że nie mam ostatnio przesytu dram o czebolach, a dramy "licealnej" nigdy wcześniej nie oglądałam. Wyszło mi zresztą, że czy licealiści czy bohaterowie o dobre 10,15 lat starsi, to jeden diabeł, zachowują się dokładnie tak samo.
                                            Do sedna: jednak nie zaliczyłam SLS 🤷🤔😳. Podtrzymuję, Kim Woo Bina nie trawię chyba jeszcze bardziej niż Lee Min Ho. Może i on gra lepiej, ale mnie jakoś odpycha. Jeden i drugi out.
                                            Ja byłam team starszy brat. Szkoda, że się chłopak sprzedał. Lubię Choi Jin Hyuka i kibicowałam jego postaci, a tu masz 🙁
                                            Hyungsik faktycznie cute.
                                            I sekretarz był fajny. Po tych wszystkich podwładnych w dramach płaszczących się, kłaniających w pas, uprzedzających życzenia i pozwalających sobie dawać w twarz za cudze błędy, ten był odświeżająco pewny siebie i niedający sobie w kaszę dmuchać. A i ojcem był w tym zalewie toksycznych rodzin nietypowym.
                                            • senin1 Re: Koreańskie seriale 3.0 01.01.22, 18:47
                                              Ode mnie tez wszystkiego najlepszego na 2022!

Gosiak, ty sie tym nie przejmuj , ze twoje preferencje nie wpisuja sie w ogolny trend wink.
                                              Ja to dopiero przezylam szok. Okazalo sie, ze w Internetach Hyun Bin jest porownywany do LeeMin Ho! W stylu ktory lepszy. Can you believe it?!! A jeszcze okazalo sie ze dla niektorych Lee Min Ho lest lepszy od przenajswietszego ... (nie bede uzywac imienia Jego nadaremno). No i co ty na to?!

a dramy "licealnej" nigdy wcześniej nie oglądałam.

Ja ogladalam ostatnio 'Wild chives soup' aka "12 Years Promise", ktora w pierwszej polowie jest "licealna"a w drugiej korporacyjno- biurowa. Ta pierwsza polowa jest naprawde dobra. Druga mniej mi sie podobala, mimo iz Nam Koong Minn tam byl (ale troche rozczarowal). Ale i tak polecam, gdybys miala ochote na "licealne" klimaty.
                                              • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 01.01.22, 19:14
                                                senin1 napisała:

> Ode mnie tez wszystkiego najlepszego na 2022!
                                                >
                                                > Gosiak, ty sie tym nie przejmuj , ze twoje preferencje nie wpisuja sie w ogolny
                                                > trend wink.

Nie no co ty, toż zawsze z uśmiechem to piszę 🙂. I w ogóle piszę o tym, bo mi się bardzo podoba, że aż tak różnie można postrzegać te same rzeczy. Dla mnie to bardzo ciekawe zjawisko, nie tylko jeśli chodzi o kdramy, ale tak ogólnie. I czasami szokujące 🙂, tak jak to co napisałaś poniżej. No jak, jak?? Oczu trzeba nie mieć i na wygląd i na grę.

> Ja to dopiero przezylam szok. Okazalo sie, ze w Internetach Hyun Bin jest porow
                                                > nywany do LeeMin Ho! W stylu ktory lepszy. Can you believe it?!! A jeszcze okaz
                                                > alo sie ze dla niektorych Lee Min Ho lest lepszy od przenajswietszego ... (nie
                                                > bede uzywac imienia Jego nadaremno). No i co ty na to?!
                                                • senin1 Re: Koreańskie seriale 3.0 01.01.22, 20:18
                                                  I w ogóle piszę o tym, bo mi się bardzo podoba, że aż tak różnie można postrzegać te same rzeczy.

Mnie tez! Absolutnie!

Jednakze....

No jak, jak?? Oczu trzeba nie mieć i na wygląd i na grę.

Ba!!! wink
                                                • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 01.01.22, 21:14
                                                  Mnie nieodmiennie dziwi, że w różnych rankingach na najprzystojniejszych mężczyzn Lee Min Ho zawsze zajmuje wysoką pozycję. Ja bym znalazła ze dwudziestu lepszych , dla których bym ściągnęła majtki przez głowę tongue_out
                                                  Co do Kim Woo Bina to on ma rzeczywiście wyrazistą, specyficzną urodę. I rozumiem, że może się wizualnie nie podobać. Ale widzę, że zgadzamy się w kwestii zasadniczej- gra lepiej niż Lee Min Ho wink I to najważniejsze.
                                                  • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 01.01.22, 21:52
                                                    Mam wrażenie, że Azjatki jego jednak mało koreańską urodę mogą postrzegać jako "zachodnią" i uważać to za atut, tak samo jak cenią mężczyzn z jasną cerą i wysokich. To też przecież mało azjatyckie cechy.
                                                    Natomiast co w nim mogą widzieć Polki to jest dla mnie zagadka, a naczytałam się na Dramaonline zachwytów nad nim takich, że też mi szczęka opadła ze zdziwienia.
                                                  • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 3.0 02.01.22, 10:51
                                                    gosiak555 napisała:
                                                    Natomiast co w nim mogą widzieć Polki to jest dla mnie zagadka, a naczytałam się na Dramaonline zachwytów nad nim takich, że też mi szczęka opadła ze zdziwienia.

żeby szczęka ze zdziwienia to nie, ale już pisałam wcześniej, jego wygląd mi zupełnie nie przeszkadza. Nie jest zły, mimo jest wielu przystojniejszych, jego nos mi też nie wadzi.
                                                    Choć daleko mu właśnie do np. Hyun Bina czy mojego ulubionego Kim Jae Wooka. Zbudowany dość proporcjonalnie, chyba to ma znaczenie.
                                                    Ale grać nie umie. I tyle.
                                                  • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 02.01.22, 11:27
                                                    jasnoklarowna napisała:
                                                    >
                                                    > żeby szczęka ze zdziwienia to nie, ale już pisałam wcześniej, jego wygląd mi zu
                                                    > pełnie nie przeszkadza. Nie jest zły, mimo jest wielu przystojniejszych

Wiesz, tu chyba "kontekst" najbardziej gra rolę. Gdyby to był jeden z mężczyzn wśród moich znajomych i koleżanki by się nim zachwycały też nic bym w tym dziwnego nie widziała. Obiektywnie nie jest zły.
                                                    Ale gdy się weźmie pod uwagę z jakimi facetami jest porównywany i to, że gra jak gra, jego popularność powoduje u mnie wyłącznie ten opad szczęki.
                                                    Konkurować ze Zdziśkiem z sąsiedztwa i wygrywać u wszystkich okolicznych pań, a konkurować z HB, JCW, itp i nadal zbierać laury to jednak co innego 🙂
                                              • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 3.0 01.01.22, 21:54
                                                senin1 napisała:

> Ja to dopiero przezylam szok. Okazalo sie, ze w Internetach Hyun Bin jest porow
                                                > nywany do LeeMin Ho! W stylu ktory lepszy. Can you believe it?!!

Nie przestaje mnie zadziwiać popularność Lee Min Ho. Jak mi go jakis algorytm na Instagramie, czy YT podsunie, to aż sie wzdrygam na jego widok wink

A jeszcze okaz
                                                > alo sie ze dla niektorych Lee Min Ho lest lepszy od przenajswietszego ... (nie
                                                > bede uzywac imienia Jego nadaremno).

Od kogo? Bo mnie ciekawość zeżre....
                                                • senin1 Re: Koreańskie seriale 3.0 01.01.22, 22:35
                                                  Od kogo? Bo mnie ciekawość zeżre...

No przecie od przenajswietszego (ciii!) Hyun Bina smile
                                                  • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 3.0 01.01.22, 22:42
                                                    Aaa, myslałam, że od kogos innego jeszcze. Ludzie to jednak gustu nie mają wink
                                            • senin1 Re: Koreańskie seriale 3.0 02.01.22, 00:15
                                              no to ja jeszcze dodam swoje trzy grosze ...

moja ostatnia drama z lapanki : "Was it Love". Gdybyscie mialy ochote obejrzec, to prosze sie nastawic na duuuzo przewijana. Kiepska i tyle!
                                              • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 02.01.22, 00:54
                                                senin1 napisała:

> no to ja jeszcze dodam swoje trzy grosze ...
                                                >
                                                > moja ostatnia drama z lapanki : "Was it Love". Gdybyscie mialy ochote obejrzec
                                                > , to prosze sie nastawic na duuuzo przewijana. Kiepska i tyle!

Oglądałam już dawno. Aktorka wg mnie kiepska. Z miną wiecznie jakby ją coś w bucie uwierało tongue_out Brak jakiejkolwiek chemii między FL i ML. Jeszcze z jego strony później "jak cię mogę" ale ona do końca sztywna i zimna jak zdechła ryba. Zupełnie nie byłam w stanie uwierzyć w historyjkę , że jak była młoda to ją poniosło i zaliczyła wpadkę tongue_out Zakończenie też nieudane, w stylu góra urodziła mysz.
                                                • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 3.0 02.01.22, 00:59
                                                  Też nie zmogłam tej dramy i przerwałam po pierwszym odcinku.
                                                • senin1 Re: Koreańskie seriale 3.0 02.01.22, 01:08
                                                  Zupełnie nie byłam w stanie uwierzyć w historyjkę , że jak była młoda to ją poniosło i zaliczyła wpadkę

I w dodatku bylo dwoch potencjalnych tatusiow . To dodawalo troche pikanterii wink.
                                                  ale nic sie tam kupy nie trzymalo. Jak juz mial "nie opuscic", a jednak...
                                                  Powiesc "nieprawdziwa" - jakby powiesc to miala byc jakas biografia alboco. Jednym slowem scenariusz mocno naciagany i, jak to czesto w dramach bywa, w ostatnim odcinku wszyscy co byli zakochani w glownej nagle sie odkochuja z zakochuja w pozostalych wolnych paniach. (sorry za te spojlery, ale to i tak nie ma znaczenia, bo od poczatku do konca wszystko jakby wiadome, i w dodatku niekonsekwentne)
                                                  • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 02.01.22, 01:20
                                                    A to też, ile tam mężczyzn się wokół niej kręciło! Taka ciekawostka , aktor grający gangstera w realu jest mężem starszej siostry znanego piosenkarza G Dragona.
                                                    I jeszcze jedno- jakim cudem tak zakochana na zabój kobieta, nie poznała po kilkunastu latach faceta, z którym sobie dziecko zrobiła?! Nie wyglądał jakby miał się wiele zmienić. A nawet jeśli to przecież widziała go w restauracji z odległości metra!
                                                    I na koniec- nie lubię tej aktorki, wiecznie zbolałej, podobnie gra wszędzie. Po Emergency Couple uznałam, że nie przejdę przez żadną więcej dramę z nią.
                                                  • senin1 Re: Koreańskie seriale 3.0 02.01.22, 01:48
                                                    Taka ciekawostka , aktor grający gangstera w realu jest mężem starszej siostry znanego piosenkarza G Dragona.

No to ta siostra ma dobry gust!

Ja juz go sobie dodalam do mojej "galerii sexy" smile
                                              • elf1977 Re: Koreańskie seriale 3.0 05.01.22, 18:11
                                                senin1 napisała:

> no to ja jeszcze dodam swoje trzy grosze ...
                                                >
                                                > moja ostatnia drama z lapanki : "Was it Love". Gdybyscie mialy ochote obejrzec
                                                > , to prosze sie nastawic na duuuzo przewijana. Kiepska i tyle!
                                                Miałam oglądać, ale w takim razie odpuszczę.
                          • senin1 Re: Koreańskie seriale 3.0 20.12.21, 21:31
                            A co to za drama, że tak cierpiałaś?

The Doctors z Kim Rae-won i Park Shin-Hye. Myslalam ze ta obsada gwarantuje jakis poziom , a tu... sad
                            Ale, jak pisalam , trzy odcinki z Nam Koong Minem swietne.
                        • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 20.12.21, 21:10
                          senin1 napisała:

> nawet największego drania zmieni w ideał mężczyzny.
                          >
                          > Nie najwiekszego drania , tylko Jang hyuka ;P

Ha ha, masz rację, a w takim razie co tu zmieniać? Nic. Chociaż nie, któraś mu tu chciała parę centymetrów dodać (wzrostu, żeby nie było, że znowu jakieś zboczeństwa) ale ja biere jak jest 🙂

e, ja lubie taki 'zaczarowan
                          > y bajek swiat'. Najlepiej niekliszowy, zeby troche udawal rzeczywistosc.
                          >

No też lubię, bo mi daje taki reset mózgu jak nic innego. Ale muszę mieć płodozmian żeby mi się nie przejadło.
                          • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 20.12.21, 21:33
                            Ja też lubię płodozmian. Po kilku słodkich, naiwnych, kliszowych dramach mam potrzebę czegoś krwawego albo horroru. Albo wracam do jakiejś ulubionej dramy. W moim przypadku to nawet nie jest dokładnie powtórka. Ponieważ wszystkie oglądam po angielsku a nie jestem orłem i czytam wolniej niż po polsku to albo patrzę na akcję albo wiem co mówią big_grin Po raz drugi mam już tekst przeczytany więc bardziej skupiam się na grze aktorów. Teraz oglądam You Are Beautiful i czuję się jakbym przez godzinę ssała chupachupsa. Wcześniej oglądałam Switch i miło sobie popatrzeć jak ML się zmienił przez lata. Ale nadal ładne "fresh meet" jak dla mnie tongue_out

Ja! Ja chciałam Jang Hyukowi dodać kilka cm ale po zastanowieniu biorę jaki jest smile
                            • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 20.12.21, 21:34
                              fresh meAt miało być wink
                          • senin1 Re: Koreańskie seriale 3.0 20.12.21, 21:37
                            któraś mu tu chciała parę centymetrów dodać (wzrostu, żeby nie było, że znowu jakieś zboczeństwa) ale ja biere jak jest

Ja tez, wzrost jest dla mnie drugorzedny.
                            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 3.0 20.12.21, 21:53
                              He he, musicie się JH podzielić, ja w każdym razie się nie pcham, brałabym go chyba tylko bez głowy wink
                              • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 20.12.21, 22:08
                                kurt.wallander napisała:

> He he, musicie się JH podzielić, ja w każdym razie się nie pcham, brałabym go c
                                > hyba tylko bez głowy wink

To samo miałam pisać, że musimy go sobie chyba na tury rozpisać 🙂. I przywiązać mocno żeby nie uciekł.
                                A ty kurt, jak ci twarz nie odpowiada zawsze możesz spuścić wzrok. Nawet bardziej koreańsko będzie tongue_out. Chyba, że o głos chodzi, to wtedy zatkać uszy. Chociaż okazuje się, że on umie normalnie mówić.
                                • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 20.12.21, 22:26
                                  Oj twarz można przykryć gazetą tongue_out Choć ja akurat bardzo lubię jego twarz.
                                • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 3.0 20.12.21, 23:03
                                  I twarz, i głos. Jakby nie skrzeczał, to ujdzie głosowo, a wiem, że nie zawsze skrzeczy, bo widziałam go w show "Real Men" i tam mówił normalnym głosem (może z wiekiem mu się zdarł też?) przy czym nie ma szczególnie przyjemnego tembre głosu. Ale do twarzy też mam zastrzeżenia, bo jest podobny do mojego stryja smile
                                  • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 20.12.21, 23:18
                                    kurt.wallander napisała:

> osu. Ale do twarzy też mam zastrzeżenia, bo jest podobny do mojego stryja smile

No i to jest argument nie do zbicia. Ale bardzo dobrze, jedna osoba mniej do podziału 🙂.
                                    PS. Masz przystojnego stryja tongue_out
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 3.0 10.12.21, 21:45
          senin1 napisała:

> Chyba zaszyje sie w ten weekend w domu, wlacze klimatyzacje (bo u mnie goraco j
          > ak diabli) i zaserwuje sobie binge-watching.

A jeśli to nie tajemnica to w jakiej części świata mieszkasz że gorąco?
          Ja zmarzluch to zazdroszczę smile
          • senin1 Re: Koreańskie seriale 3.0 11.12.21, 00:27
            W Australii, i to na polnocy. Aktualnie zachmurzone niebo i deszcz to moje marzenie smile.
            • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 11.12.21, 01:04
              O, to masz rzut beretem do mojego męża. Siedzi w szeroko pojętej okolicy i też narzeka, że gorąco i słońce. Nie ma sprawiedliwości na tym świecie 🤨
            • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 11.12.21, 12:01
              senin1 napisała:

> W Australii, i to na polnocy. Aktualnie zachmurzone niebo i deszcz to moje marz
              > enie smile.

Sadystka suspicious Dziś w Polsce brudno, ciemno, ślisko i śmierdząco. Bo oczywiście wszyscy muszą kopcić jakimiś śmieciami uncertain
    • biankao Re: Koreańskie seriale 3.0 11.12.21, 10:08
      Wczoraj Park Hynung-Sik doprowdził mnie trzykrotnie do łez w Happiness. Dawnp już się tak nie spłakałam. Drama ma swoje wady, ale obecnie to najbardziej wyczekiwana przeze mnie drama w całym tygodniu. Szkoda, że dziś ostatni odcinek. Polecam jakby ktoś jeszcze nie widział.
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 3.0 11.12.21, 17:54
        A weź, ja jestem jego fanką, a tu takie rzeczy. Aczkolwiek chemii między głównymi, to ja jednak tu za bardzo nie widzę. Nie ma porównania ze "Strong Woman...."

Ale też ubolewam, że ta akurat drama ma tylko 12 odcinków. Nie mogli, jak ludzie, zrobić tych co najmniej 16?
        • bialeem Re: Koreańskie seriale 3.0 11.12.21, 19:47
          Pierwsza od wieków drama z hyunsikiem i akurat o zombiakach. Nienawidzę filmów o zombiakach. uncertain
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 3.0 11.12.21, 22:00
            Ja akurat lubię filmy o zombie smile Hyungsik aktualnie kręci dramę saeguk i ma ponoć zagrać w jakiejś muzycznej (pewnie będzie tam śpiewał), więc może te ci bardziej podpasują? Ja go uwielbiam w romansach smile
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 3.0 11.12.21, 23:53
              Skończyłam "Happiness". Przyznać trzeba, że są dziury w logice i pewien nóż najpierw jest w szyi, a później w barku, chyba, że ja ślepa jestem wink

Ale Hyungsik bardzo dał radę, w ostatnich dwóch odcinkach naprawdę dał popis umiejętności aktorskich. Niestety, za mało romansu było! I żadnej sceny pod prysznicem ...hmmmm
              • biankao Re: Koreańskie seriale 3.0 12.12.21, 08:23
                Mam dokłdnie te same przemyślenia co do Happiness.
                Wszyscy pisali w komentarzach o great chemistry między FL i ML i się zgadzam, ale dla mnie oni byli super partnerami a nie super parą. Za mało scen romantycznych. No i brakowało pokazania co się stało z pozostałymi bohaterami. W końcu śledziliśmy losy wszystkich przez 12 odcinków a oni randomowo pokazali tylko los 2 postaci.
                Hyng-sik był super zwłaszcza w 2 ostatnich odcinkach. Bardzo podobała mi sie jego scena na dachu i to jak walczył z przemianą. Wczoraj będąc pod jego wrażeniem aż obejrzałam ponownie Two lights: Relumino z nimsmile
                Jednak mimo rożnych niedoskonałości dla mnie była to najbardziej wyczekiwana drama w tygodniu i teraz nie wiem co ze sobą zrobić za tydzieńwink

• kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 3.0 12.12.21, 19:05
                  biankao napisała:

> Jednak mimo rożnych niedoskonałości dla mnie była to najbardziej wyczekiwana d
                  > rama w tygodniu i teraz nie wiem co ze sobą zrobić za tydzieńwink
                  >

Dla mnie również.

Co prawda, mam na pocieszenie ongoing "The King's Affection" i "Reflection of you", oraz z 2018 roku "My Secret Terrius" (swoją drogą, jest tam motyw stworzonego w laboratoriach nowego wirusa z grupy koronawirusów, atakującego układ oddechowy, oraz aferę z zakupem na niego szczepionki. Przypadek?) ale żadna nie jest tak szałowa, jak "Happiness".

• biankao Re: Koreańskie seriale 3.0 12.12.21, 22:43

>
                    > Co prawda, mam na pocieszenie ongoing "The King's Affection" i "Reflection of y
                    > ou", oraz z 2018 roku "My Secret Terrius" (swoją drogą, jest tam motyw stworzon
                    > ego w laboratoriach nowego wirusa z grupy koronawirusów, atakującego układ odde
                    > chowy, oraz aferę z zakupem na niego szczepionki. Przypadek?) ale żadna nie jes
                    > t tak szałowa, jak "Happiness".

Ja tez oglądam King's affection oraz Red sleeve i Let me be your knight, ale jakos Happiness był u mnie na 1 miejscu, więc mam mini deprechę, że się już skończyło.
                • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 22.12.21, 11:19
                  Obejrzałam i ja Happiness . Przy czym przypomniałam sobie bardzo dokładnie dlaczego nie lubię oglądać horrorów czy filmów o zombie. Ci ludzie co zawsze lezą gdzie nie trzeba, wpuszczają albo wypuszczają kogo nie powinni, ukrywają prawdę chociaż solennie przysięgali, że nie będą, itd, itp.
                  I nie uroniłam ani łezki. Ech
                  A co do Hyunksika... nie wiem, mogli mu jakiś zarost walnąć na te pyzate poliki, jakimś konturowaniem potraktować, bokobrody, kurde, doczepić. Ale nie, księżyc w pełni.
                  I żeby nie było że tylko narzekam - wciągnęło, nie znudziło i grali całkiem całkiem.
                  • senin1 Re: Koreańskie seriale 3.0 23.12.21, 09:07
                    Chyba dziwnie sie podpielam, ale...

Ogladam znowu stara drame. Ze wzgledu na Nam Koong (Goong) Min'a, oczywiscie ;P, bo mam teraz na niego faze. Juz 9-ty odcinek (calosc 26) i baardzo mi sie podoba. Mojego idola na razie malo (ze dwie minuty do tej pory go bylo), ale calosc super jak dla mnie. Nazywa sie "wild chives and soy bean dumplings" . Taka obyczajowa drama jak dla mnie w sam raz. Malzenskie zdrady, nastoletnia ciaza....Jesli lubicie takie klimaty to polecam. Bardzo realistyczne podejscie, bez bzdurnych, wymyslnych problemow i sytuacji.

wiem, wiem pierogi trza lepic (ja swoje juz zamrozilam) sledzie przyrzadzac ( u nas sledzi niet sad ) choinke ubrac tez trzeba, wiec na razie nie namawiam, ale jak juz wszystko ogarniecie, to polecam. Moze was wciagnie.

I jeszcze raz dla jasnoklarownej : Zrowko!
                    • senin1 Re: Koreańskie seriale 3.0 27.12.21, 09:32
                      No to jeszcze raz o tej dramie - skonczylam, bylo dosc dobrze prawie do konca, ale troche przewijalam.

I jeszcze jedna drame moge polecic - lekka, latwa i przyjemna. Komedia. Nawet smieszna, czasmi lzawa. Nie chcialam jej zaczynac, bo myslalam, ze jak o k-popie, to nie moje klimaty, ale wciagnelo mnie.. O jeszcze tytul dodam (choc glownie ten tytul mnie odrzucal). Nazywa sie 'You are beautiful". Malo kalek i fajne zakonczenie.
                      • wzosia Re: Koreańskie seriale 3.0 27.12.21, 11:29
                        Oglądałam i dodam jeszcze jeden smaczek. Drama jest popularna i doczekała się remake japońskiego i tajwańskiego. W wersji japońskiej głównych bohaterów spotyka ML z wersji koreańskiej i rozmawia z FL. Taki drobiazg a bawi. Wersję japońską też polecam.
                      • wzosia Re: Koreańskie seriale 3.0 27.12.21, 13:15
                        A zapomniałam dodać, że w wersji tajwańskiej też jest scena z FL z wersji koreańskiej. Tu pamiętam - na początku scena w kościele jak w trakcie mszy słucha ipoda.
                        • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 27.12.21, 13:36
                          wzosia napisała:

> A zapomniałam dodać, że w wersji tajwańskiej też jest scena z FL z wersji korea
                          > ńskiej. Tu pamiętam - na początku scena w kościele jak w trakcie mszy słucha ip
                          > oda.

A możesz napisać jakie tytuły mają obie wersje? Uwielbiam oglądać inne azjatyckie odmiany tej samej dramy wink W tej chwili np oglądam chińską Use For My Talent- odmianę Clean With Passion For Now. I tutaj mogę dopowiedzieć, że to właśnie jest drama , której FL nie gra jak cnotka-niewydymka. I para jak już się dogada to zachowuje się jak każda która nie może się od siebie odkleić.
                          • wzosia Re: Koreańskie seriale 3.0 27.12.21, 15:02
                            Tajwańska to Fabulous boys a japońska Ikemen Desu Ne.
                            W japońskiej scena z Jang Geun Suk jest od 10 minuty 8 odcinka. W Japońskiej nawet utwory są identyczne.
                            • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 27.12.21, 21:02
                              wzosia napisała:

> Tajwańska to Fabulous boys a japońska Ikemen Desu Ne.
                              > W japońskiej scena z Jang Geun Suk jest od 10 minuty 8 odcinka. W Japońskiej na
                              > wet utwory są identyczne.

Dziękuję smile zapisałam sobie.
                      • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 27.12.21, 13:27
                        Też obejrzałam You Are Beautiful. Mam takie samo zdanie. Aktor grający ML był też głównym w Switch. Rzeczywiście przytył trochę i zmienił fryzurę ale w obu outfitach równie dobrze wyglądał wink Ja tą dramę zapisałam ze względu na grającego tam trzeciego wokalistę (blondyn) Lee Hong Ki czyli obecnie lidera FT Island, mojego ulubionego zespołu.
                        • senin1 Re: Koreańskie seriale 3.0 27.12.21, 20:40
                          Aktor grający ML był też głównym w Switch.

Ja go pamietam z Marry me Mary. Tez byl bardzo dobry. A w You are beautiful moim zdaniem znakomity.
                          Ale glowna i jej gra takie sobie. Wpadla, jak wiele innych aktorek, w maniere 'jestem taka mala, taka slodka i nieporadna'. - bardzo mnie to wkurzalo. A mogla przeciez stworzyc calkiem fajna postac.

Nie podobala mi sie tez w The Doctors. W Heirs byla juz lepsza a w memories of the Alhambra bardzo dobra moim zdaniem

I tak przy okazji: sadze ze w wiekszosci dram faceci-aktorzy bija aktorki na glowe. Kobiety wciskaja sie w sztampe slodkiej idiotki jak juz sa z tym ich wymarzonym, Te wszystkie 'buzki w ciup', miny obrazonej pieciolatk, drobienie kroczkow jak dwulatki... to chyba jakis obowiazkowy kanon (?)- no naprawde mnie to zastanawia.

Jak do tej pory tylko Son Je-jin i Shin Hye-sun ww wszystkim co widzialam trzymaja poziom i w niczym mi nie zgrzytaly.Z tego co pamietam, oczywiscie
                          • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 27.12.21, 21:05
                            Tak, faceci są bardziej naturalni. Babki zachowują się jak wieczne nastolatki i to takie infantylne. Drepczą kilka kroków za partnerem jak gejsze, mają pokoje w różu (nawet 30 latki) i mnóstwo pluszaków. A ich największym marzeniem jest pójść do parku rozrywki i wyciągnąć kolejnego pluszaka z maszyny tongue_out wink
                          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 3.0 27.12.21, 23:00
                            senin1 napisała:

> I tak przy okazji: sadze ze w wiekszosci dram faceci-aktorzy bija aktorki na g
                            > lowe. Kobiety wciskaja sie w sztampe slodkiej idiotki jak juz sa z tym ich wym
                            > arzonym, Te wszystkie 'buzki w ciup', miny obrazonej pieciolatk, drobienie kroc
                            > zkow jak dwulatki... to chyba jakis obowiazkowy kanon (?)- no naprawde mnie to
                            > zastanawia.

Zgadzam się. Dlatego zaskoczeniem była dla mnie gra dwóch głównych aktorek w "Reflection of You", wreszcie kobiety z pełną mimiką twarzy, pokazujące emocje, nie bojące się, że z grymasem złości będą "brzydkie", w przeciwieństwie do większości dramowych aktorek z uroczymi, nieskazitelnymi, porcelanowymi buźkami. Oczywiście, wciąż są atrakcyjne, ale przynajmniej nie przypominają lalek z jednym, niezmiennym wyrazem twarzy. I w tej dramie akurat męscy aktorzy to bardziej ozdobniki, szczególnie Kim Jae Young (ale to bardzo ładny ozdobnik, oczywiście wink
              • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 12.12.21, 11:52
                Happiness tylko zaczęłam, więc merytorycznie i na temat nie mam nic do powiedzenia 😛 ale

kurt.wallander napisała:

>
                > I żadnej sceny pod prysznicem ...hmmmm

Uśmiałam się ostatnio jak bardzo obowiązkowa jest to scena, przynajmniej w dramach romantycznych. Oglądałam dopiero teraz Her Private Life i najwyraźniej Kim Jae Wook nie przeszedł pozytywnie weryfikacji do pokazania swoich wdzięków pod prysznicem, bo SML (czy może raczej third ML?) odwalił za niego całą robotę. Czyli klata i szerokie barki pokazane być muszą, a czyje to już mniejsza z tym 🙂
                • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 12.12.21, 12:06
                  Nawet Woo Do Hwan w Mad Dog musiał zaprezentować klatę pod prysznicem wink Mimo, że romansu to tam właściwie nie ma w ogóle.
                  • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 12.12.21, 15:38
                    heca7 napisała:

> Nawet Woo Do Hwan w Mad Dog musiał zaprezentować klatę pod prysznicem wink Mimo,
                    > że romansu to tam właściwie nie ma w ogóle.
                    >
                    No właśnie. Widocznie Woo Do Hwan posiada odpowiednie kwalifikacje (sześciopak?), a Kim Jae Wook obijał się na siłowni, Hyunksikowi się przytyło i wypadli z prysznicowego obiegu 🤪.
                    Ciężkie jest życie kdramowych gwiazdorów 🙂
                    • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 12.12.21, 15:43
                      Noo raczej posiada suspicious big_grin
                      i.pinimg.com/564x/f6/56/f8/f656f8b6a8455b45d861bb7242c4c01e.jpg
                      • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 12.12.21, 16:09
                        Uch, no nie wiem. To zdjęcie to dla mnie jakieś takie jak z Psychozy Hitchcocka 😛, jakby coś zaraz miało na niego wyskoczyć zza węgła, a chyba nie o takie sceny prysznicowe chodzi 🙂.
                        • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 12.12.21, 16:30
                          Tylko takie znalazłam. W rzeczywistości ta scena wyglądała o wiele lepiej wink
                          • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 12.12.21, 17:29
                            Swoją drogą to byłby dopiero plot twist. Rom-com, ML eksponuje pod prysznicem swoje (prawie) największe atuty, a tu nagle zasłonka się odsuwa, cień dłoni ze sztyletem i krzyk!
                            A potem się okazuje, że to główna wku... zniesmaczona, że ML za długo się zbierał do pocałunku 😃
                            • senin1 Re: Koreańskie seriale 3.0 12.12.21, 19:53
                              >tu nagle zasłonka się odsuwa, cień dłoni ze sztyletem i krzyk!
                              A potem się okazuje, że to główna wku... zniesmaczona, że ML za długo się zbierał do pocałunku<

No! Tym "gamoniowatym" sie nalezy! Ilez mozna czekac!

Swoja droga moze im jakis scenariusz napisac i podeslac?
                              Taki, co by zaspokoil wszelkie nasze forumowe oczekiwania...
                              Interested?
                              • senin1 Re: Koreańskie seriale 3.0 12.12.21, 20:27
                                i jeszcze pytanie o dwie dramy, do ktorych sie zabieram, a wlasciwie zaczelam, ale potrzebuje troche wiecej informacji

1. Mr Sunshine - czy te sceny zabijania/okrucienstwa to tylko w pierwszym odcinku? y pozniej sie jakos uspokoi?
                                2. My name - podobnie. Czy brutalnosc przez caly serial, czy tylko w pierwszych odcinkach. Doszlam do drugiego epizodu, serial wyglada na dobry, ale brutalne sceny przez caly czas to nie dla mnie. Uspokoi sie to pozniej? Zlagodnieje?
                                • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 12.12.21, 20:45
                                  Co do scenariusza to obawiam się, że moje umiejętności nie wychodzą poza krótką scenkę, ale jak ktoś coś stworzy to chętnie poczytam.
                                  Senin, zaintrygowałaś mnie tym Robberem i zaczęłam oglądać. Na razie nie zapowiada się, że mi wskoczy gdzieś wysoko w janghyukowych dramach, jak Tobie, ale przyznaję zaciekawiło mnie, jak też oni z tego wybrną. No nijak mi jego bohater nie wygląda na materiał na zastępczego tatusia i męża. Najbardziej to się chyba na te organy nadaje 🤷.
                                  A co do Mr Sunshine, hmm, sceny zabijania i okrucieństwa to mi się raczej z późniejszymi odcinkami kojarzą, a nie z początkiem, więc tak, są. Ale równocześnie to jest bardzo spokojny, powolny, nastrojowy serial. Ja polecam bardzo, kocham miłością wielką 🙂, ale wiem, że nie każdemu przypadnie do gustu. Trzeba się w niego wczuć, a jeśli podejdzie to jednak mieć chusteczki w pogotowiu.
                                  • senin1 Re: Koreańskie seriale 3.0 12.12.21, 21:33
                                    >Na razie nie zapowiada się, że mi wskoczy gdzieś wysoko w janghyukowych dramach,<

bo wiesz, ja na razie nie wchodzilam w dramy typu Mony Flower, Beautiful mind, Voice, czy inne ciezszego kalibru, wiec pewnie dlatego nie udalo mi sie go zobaczyc w najlepszych rolach.
                                    • jofin Re: Koreańskie seriale 3.0 12.12.21, 22:21
                                      Senin, to fakt, że w Mr Sunsjine trochę krwi się leje, jak w w większości dram opartych odowłujących się do historii Korei. Ale ten film jest tak pełen treści i piękna i bólu zarazem, że naprawdę warto go obejrzeć.

Ja w przerywnikahc remontu i pracy, nie za bardzo mam czas na ogladanie, ale przypadkowo znalazłam film z 2011 roku oparty na książce i faktach autentycznych o szkole dla dzieci niesłyszących. Bardzo trudny film i mocny. Napiszę tylko, że cięzko było mi oglądać go przy jednym podejściu, wieć oglądałam z przerwami.

Uprzedzam, że nie jest to thriller ani romans, bardziej dokument, ale bardzo dobrze zrobiony. Glówna rolę grał Gong Yoo i chyba po raz pierwszy mi się podobał. Generalnie jakoś mi nie leży jako aktor.
                                      Flm warty obejrzenia, ale dla kogoś o mocnych nerwach.

Napiszę tylko, że film zanotował ogromną oglądalnośc i zapocząkował ogromną falę protestów i przyczynił się do zamknięcia tejże szkoły, jak również zmian w prawie legislacyjnym.

O, teraz wyczytałam, że ten sam rezyser pracował nad Squid games.
                                    • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 12.12.21, 23:35
                                      senin1 napisała:
                                      >
                                      > bo wiesz, ja na razie nie wchodzilam w dramy typu Mony Flower, Beautiful mind,
                                      > Voice, czy inne ciezszego kalibru,

Czy ja wiem,czy Money Flower jest taka znowu ciężka? Tzn. wiadomo, że nie jest to leciutka komedyjka, a natężenie intryg na minutę przekracza tam wszelkie normy, ale też bez przesady z tą ciężkością. Ja jestem bardzo wdzięczna jasnoklarownej za skuteczne polecenie jej na forum, bo w moim przypadku to był strzał w dziesiątkę. Więc też będę uparcie polecać dalej.
                                      Beautiful Mind zresztą też. Jedynie Voice zaliczyłabym do cięższego kalibru. Mnie znudziła schematyczność odcinków, ale to jest bardzo odosobniona opinia, więc nie bierz jej pod uwagę 🙂.
                                      Nie rozkminiaj ciężkości, bo nie jest tak źle. Just go for it!
                                • bialeem Re: Koreańskie seriale 3.0 13.12.21, 00:39
                                  My name tak średnio łagodnieje. Nawalają się straszliwie, ale później raczej 1:1. Drama akurat w stylu "zresetuję się nawalanką". Jest krótka więc jesteś już w 1/4.
                • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 3.0 12.12.21, 19:01
                  Nawet w dramach kostiumowych mamy bardzo często sceny może nie pod prysznicem, ale kapiele w rzece czy jeziorku. Teraz oglądam "The King's Affection" i Rowoon również pochwalił się ładnie wyrzeźbionym ciałem smile Albo sceny chłopięcych wygłupów w wodzie w "Hwarang" (przy okazji motyw bromance).
    • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 11.12.21, 11:35
      Uch, co to jest z tymi tytułami. Weszłam na Netfliksa, w popularnych wyświetliło się Rain or Shine. Kliknęłam żeby zobaczyć o czym to i co się okazuje? Stare, dobre Just Between Lovers. Noszzz... Tytuł koreański, angielski i polski, jak najbardziej zrozumiałe. Ale po trzy kompletnie różne w każdym języku? Żeby to był odosobniony przypadek, ale co chwila takie kwiatki widzę.
    • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 16.12.21, 20:09
      A One Ordinary Day z Kim Soo Hyunem ktoś ogląda? Ja na razie po pierwszym odcinku, więc za wcześnie na ocenę, ale zapowiada się bardzo dobrze. I mało dramowo, bo zaczął się od (spojler, ale nieszkodliwy, bo dalej klimat całkiem się zmienia) najnormalniejszego w świecie one night standa. I to bez pełnego stroju z płaszczem włącznie, ani nawet nie w zapiętej pod szyję piżamce tongue_out Dalej jest już rasowy kryminał i muszę powiedzieć, że dawno nic mi tak ciśnienia nie podniosło jak ten jeden odcinek. Całość na podstawie brytyjskiego Criminal Justice, którego na szczęście nie znam. Miałam kończyć Robbera, ale chyba z tym dalej polecę.
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 16.12.21, 22:02
        Nie zacznę tego oglądać dopóki nie przetłumaczą do końca na DramaQeen. Bo skończy się jak z Dali And Cocky Prince. Po trzech odcinkach tłumaczenie utknęło w miejscu a ja zostałam w zawieszeniu tongue_out Teraz nie dam się zrobić w konia.
        • senin1 Re: Koreańskie seriale 3.0 16.12.21, 22:18
          Ja ogladalam Dali ze dwa tygodnie temu i mial pelne tlumaczenie. Ale nie jestem pewna czy to na Dramaqueen bylo. Chyba na dramacool. Jak chcesz dokonczyc, to poszukam.
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 16.12.21, 22:27
            Na DQ są tylko 3 odcinki a czwarty od dwóch tygodni utknął na 5% tłumaczenia uncertain Nie ma pośpiechu, dzięki. Zaczekam , mam tyle innych w kolejce na Viki i Netlixie ...
        • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 16.12.21, 22:36
          Też mam takie obawy, ale teraz już przepadło, bo jest coraz ciekawiej. Mam już trzy teorie kto zabił🤪Trudno, najwyżej znajdę gdzieś resztę po angielsku. Gorzej, że dwa ostatnie odcinki będą dopiero za dwa dni, a do tej pory już dawno ogarnę to co jest. Tak to bywa jak się łamie własne postanowienia żeby nigdy nie brać się za coś co nie wyszło w całości.
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 3.0 16.12.21, 22:33
        Ja zaczynam, jak już będą dostępne wszystkie odcinki. Bardzo chcę zobaczyć, Kim Soo Hyun to wiadomo, ale lubię też Cha Seung Wona. Nieczęsto można go zobaczyć w roli takiego rodzaju, uważam że bardzo się oszpecił do roli, ale do twarzy mu z tym. Jestem niesamowicie ciekawa, ale cierpliwie poczekam. Już czerwony rękaw zaczęłam za wcześnie i teraz czekam jak głupia.

A w międzyczasie Hometown Cha Cha Cha skończyłam i mam mieszane uczucia. Film fajny, ale główny dużo bardziej w Start Up mi się podobał. Tu raczej mi nie pasował. Niby nic nie mogę mu zarzucić, bo grał nie najgorzej, ale do tej akurat roli słabo mi pasował.
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 3.0 17.12.21, 00:07
          A mnie się w Hometown Cha Cha Cha bardziej podobał. Tam grał taka mameję, jesśi chodzi o stosunki damsko-męskie, że był dla mnie niestrawny.
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 3.0 17.12.21, 00:10
            Tam, to znaczy w Start-Up
        • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 17.12.21, 10:55
          jasnoklarowna napisała:

> Bardzo chcę zobaczyć, Kim Soo Hyun to wiadomo, ale > lubię też Cha Seung Wona. Nieczęsto można go
          > zobaczyć w roli takiego rodzaju, uważam że bardzo się > oszpecił do roli, ale do twarzy mu z tym.

Ja ich obu widzę po raz pierwszy, więc mają u mnie czystą kartę i Kim Soo Hyun faktycznie fajny i ładny, ale to znowu ten sam gatunek co Hyunsik (przed przytyciem 😜) - ładniutki i fajniutki chłopaczek, ale nie wyróżniający się niczym szczególnym. Tzn. jak komuś wpadł w oko to oczywiście wtedy tak, ale ogólnie to oni tam mają takich na pęczki. Gra bardzo dobrze, ale żeby aż tak był na topie i na szczycie dramowych gaż, hmm 🤷.
          Cha Seung Won gra zaniedbanego faceta ze szczeciną na twarzy, co samo w sobie jest miłą odmianą po tych zatapetowanych na gładko, ale skoro mówisz, że on jest przystojny to muszę go zobaczyć w czymś innym, bo trudno mi to sobie zwizualizować 🙂.
          No i jest jeszcze Kim Sung Gyu, który też przykuwa uwagę, nie wiem czy sam w sobie czy rolą, którą tu ma.
          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 3.0 17.12.21, 11:13
            Grał np Korean Odyssey, w starszej komedii City Hall, jest na viki. Jeszcze w jakiejś komedii z główną z Dont dare go widziałam, ale on ciałem i posturą stworzony jest do ról gangsterów, sensacji.
            Przez lata miał podobny image, taka mała bródka i wąsik, jak muszkieter. W kilku rolach go tak widzialam, z wygladu kalka. Nie wiem czy jest obiektywnie ładny, ale głos ma zabójczy.
            I w starszych filmach, czy zdjęciach, tak jeszcze bez wąsów to w moim guście.
            Gra nawet nie najgorzej.
            • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 17.12.21, 11:54
              Tu gra bardzo dobrze. Widać, że wczuł się w ten image steranego życiem abnegata. Korean Odyssey chyba za bardzo fantasy dla mnie, może w tej komedii na niego luknę.
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 3.0 17.12.21, 22:29
              Różnica wizualna powala. Facet jest bardzo wysoki, był kiedyś modelem. Do tej roli zmienił się koncertowo: wklejam próbkę, kilka zdjęć jak wyglądał jeszcze 2 lata temu a jak wygląda w The Ordinary Day. Ale na początek na zachętę daję go bez koszulki, nie wiem z kiedy smile
              • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 17.12.21, 22:47
                jasnoklarowna napisała:

> Ale na początek na zachętę daję go
                > bez koszulki, nie wiem z kiedy smile

No też umiesz zachęcać 🙂. Skuszę się, ale musi swoje w kolejce odczekać.
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 3.0 17.12.21, 15:55
            gosiak555 napisała:

> Ja ich obu widzę po raz pierwszy, więc mają u mnie czystą kartę i Kim Soo Hyun
            > faktycznie fajny i ładny, ale to znowu ten sam gatunek co Hyunsik (przed przyty
            > ciem 😜) -

Absolutnie się nie zgadzam, ponieważ dla mnie Kim Soo Hyun jest zupełnie aseksualny, w przeciwieństwie do Hyungsika wink

Poza twarzą, mnie sie u Hyungsika bardzo podobają proporcje ciała, długie nogi, szerokie ramiona, taka typowo męska sylwetka, mimo (wcześniej) ekstremalnej szczupłości).
            • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 17.12.21, 17:54
              kurt.wallander napisała:

>
              > Absolutnie się nie zgadzam, ponieważ dla mnie Kim Soo Hyun jest zupełnie aseksu
              > alny, w przeciwieństwie do Hyungsika wink

Się nie zgadzasz bo wycięłaś to co napisałam dalej wink , że jak Hyungsik komuś w oko wpadnie to zupełnie zrozumiała sprawa. A że Kim Soo Hyuna widziałam nago, to potwierdzam, aseksualny. Chociaż z twarzy ładniusi.
              >
              > Poza twarzą, mnie sie u Hyungsika bardzo podobają proporcje ciała, długie nogi
              > , szerokie ramiona, taka typowo męska sylwetka, mimo (wcześniej) ekstremalnej s
              > zczupłości).
              • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 3.0 17.12.21, 18:59
                Ok, ja zrozumiałam, że jak komus wpadnie w oko Hyungsik, to i i Kim Soo Hyun, a dla mnie ci dwa, to zupełnie inna kategoria smile To zabrzmi może głupio, ale KSH dyskwalifikuje u mnie szyja, za długa, za gruba i bez zarysowanego jabłka Adama.

https://www.celebface.in/wp-content/uploads/2021/07/Kim-Soo-Hyun.jpeg

https://images6.fanpop.com/image/photos/40400000/MORE-OF-PARK-HYUNG-SIK-FOR-JUNE-HARPER-S-BAZAAR-park-hyungsik-40455762-493-640.jpg
                • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 17.12.21, 19:28
                  kurt.wallander napisała:

> Ok, ja zrozumiałam, że jak komus wpadnie w oko Hyungsik, to i i Kim Soo Hyun, a
                  > dla mnie ci dwa, to zupełnie inna kategoria smile
                  >
                  Dla mnie z twarzy kategoria ta sama, a z sylwetki zdecydowanie różna. Więc w tym drugim się zgadzamy 🙂. A który komu w oko wpadnie to już zupełnie różnie może być.
              • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 3.0 17.12.21, 19:45
                I jeszcze nam nie napisałaś gdzie go nago widziałaś?
                No kobieto, miej maniery😉 nie każ się prosić. Pisz szybko
                • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 17.12.21, 19:57
                  Akurat, nie chcesz ze mną oglądać One Ordinary Day, to się teraz domyślaj 😛. Zresztą dobra, nie będę świnia. Pod prysznicem 😛
                  • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 3.0 17.12.21, 20:13
                    Ale od pasa w górę chyba tylko? Ja byłam w lekkim szoku, gdy zobaczyłam scenę walki w łaźni w wykonaniu Ji Chang Wooka, tylko gdzie to było, w K2?
                  • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 17.12.21, 20:25
                    gosiak555 napisała:

> Pod prysznicem 😛

Ale pokazał więcej niż Lee Min Ki w For The Emperor? Bo nie wiem czy się zabierać wink suspicious
                    • senin1 Re: Koreańskie seriale 3.0 17.12.21, 20:37
                      >Ale pokazał więcej niż Lee Min Ki w For The Emperor? Bo nie wiem czy się zabierać<

Co za zberezne baby! ;P
                      Chyba sie zapisze do tego klubu! Sa jeszcze wolne miejsca?
                      • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 17.12.21, 20:40
                        No więc odpowiadając zbiorczo:
                        Od pasa we wszystkich kierunkach. Całość taka se, tyłek o ile pamiętam, ok. Ale nie będziecie zadowolone z tej sceny prysznicowej. I z drugiej podobnej też nie.
                        JCW w K2.
                        Nie wiem co Lee Min Ki pokazał w For the Emperor i nie kuś mnie, bo i tak mam już za dużo pozaczynane.
                        Klub jest bardzo ekskluzywny, ale może się załapiesz smile
                        • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 17.12.21, 20:45
                          gosiak555 napisała:

> Nie wiem co Lee Min Ki pokazał w For the Emperor i nie kuś mnie, bo i tak mam j
                          > uż za dużo pozaczynane.

Na szczęście to tylko film, nie drama wink A co pokazał? No wszystko dokładnie oprócz klejnotów tongue_out A poza tym przód, tył, górę, dół czyli jakieś 95%(?) ciała.
                          • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 17.12.21, 21:01
                            Ee, w ich filmach to nie jakiś wyjątek. Pełno jest wysokobudżetowych, z top aktorami, mainstreamowych, które są, albo prawie są erotykami. To tylko dramy takie święte. I pewnie dlatego takie emocje wzbudza wszystko choć trochę ponad dramową normę 🙂. W amerykańskim czy europejskim serialu nawet byśmy nie zwróciły uwagi.
                      • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 17.12.21, 20:41
                        senin1 napisała:

> >Ale pokazał więcej niż Lee Min Ki w For The Emperor? Bo nie wiem czy się z
                        > abierać<
                        >
                        > Co za zberezne baby! ;P
                        > Chyba sie zapisze do tego klubu! Sa jeszcze wolne miejsca?

Nooo, zboczeństwo wink big_grin
                        Pewnie, przysiadaj się, będzie raźniej.
                        • senin1 Re: Koreańskie seriale 3.0 17.12.21, 21:13
                          > Pewnie, przysiadaj się, będzie raźniej<

Juz lece! Tylko na 'wpisowe' musze nazbierac!
                          • senin1 Re: Koreańskie seriale 3.0 17.12.21, 21:43
                            Nada sie na wpisowe?
                            ostatnio ogladana The Bride of Habaek . Drama taka sobie ale wsrod "slicznych" Nam Joo-hyuk jest chyba do zaakceptowania.
                            • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 17.12.21, 21:54
                              senin1 napisała:

> Nada sie na wpisowe?
                              > ostatnio ogladana The Bride of Habaek . Drama taka sobie ale wsrod "slicznych"
                              > Nam Joo-hyuk jest chyba do zaakceptowania.

To jest to co "hece7" lubią najbardziej wink
                            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 3.0 17.12.21, 22:08
                              Ja jestem w tej mniejszości, co akurat lubią Nam Joo Hyuka więc mi się podoba to twoje wpisowe
                              • senin1 Re: Koreańskie seriale 3.0 18.12.21, 01:01
                                > 17.12.21, 22:08
                                Ja jestem w tej mniejszości, co akurat lubią Nam Joo Hyuka<

Ja tez go lubie.
                                A tak przy okazji mnie naszlo: co z tymi scenarzystami dram jest nie tak? Dlaczego te glowne tak zakrywaja oczeta, uciekaja i piszcza z przerazenia, jak zobacza glownego w wydaniu recznikowym? No za nic pojac tego nie moge. No niby wiem, ale i tak mnie to wkurza i psuje mi caly odbior romansu crying

Chyba zrobie sobie rozpiske dram, w ktorych nie uciekaja i nie piszcza.
                                • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 18.12.21, 21:17
                                  senin1 napisała:
                                  >
                                  > Chyba zrobie sobie rozpiske dram, w ktorych nie uciekaja i nie piszcza.

To będzie bardzo krótka lista tongue_out
                                  Jeśli już to będą to dramy trochę starsze zanim Koreanki stały się cnotkami-niewydymkami. Albo dramy tajwańskie, tajlandzkie i chińskie. W chińskich często się zdarza, że pary mieszkają ze sobą jakiś czas przed ślubem a rodzice (jeśli podoba im się przyszła synowa) nie mają nic przeciwko takiemu zachowaniu.
                                  • senin1 Re: Koreańskie seriale 3.0 21.12.21, 10:58
                                    To będzie bardzo krótka lista tongue_out
                                    Jeśli już to będą to dramy trochę starsze

no wlasnie taka teraz ogladam, I Need Romance 3. Znalazlan przypadkiem, bo znowu mam faze na Nam Koong Min'a. Calkiem niezla drama - bez tesciowych, panny normalne, sypiaja z bojfriendami az milo. Glowna troche niekonsekwentna, bo a to udaje "jestem taka slodka 5-cio latka", a to "jestem bitch i sie tego nie wstydze". Ale to tylko troche.
                                    ML miodzio, Nam Koong Min - wiadomo, odcinki krotsze od normalnych. Ale jak narazie powodu do chusteczek nie ma.
                                    10-ty odcinek i jest dobrze. smile
                                    • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 21.12.21, 12:25
                                      Zawiesiłam się na dłuższą chwilę bo jedyna drama jaką oglądałam, o tym tytule to I Need Romance z Tajlandii. I to ewidentny noona romance. Teraz widzę, ze Ty piszesz o koreańskim o podobnej treści (żeby nie powiedzieć identycznej). Zapisuję. Obejrzę , lubię noona romance tongue_out
                                      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 3.0 21.12.21, 16:20
                                        Ja też lubię noona romance, i chyba ostatnio rozkminiłam dlaczego. Bo w romansach z młodymi kobietami one sa pokazane jako te cnotki-niewydymki, o których ktos wyżej wspomniał. Najwyraźniej Koreańczycy (przynajmniej ci piszący dramy) uważają, że młodej dziewczynie nie wypada, a starsze kobiety mogą okazywać namiętność.
                                        Motyw noona romance jest też w "Reflection of You", oraz oczywiście w świetnym "Secret Love Affair" (nie mylić z "My Secret Romance" z Sung Hoonem). Nota bene, sprawdzając nazwisko głównego zauważyłam, że w "My Secret Romance" grał tez Kim Jae Young, główny z "Reflection of You". Wcześniej jakoś nie skojarzyłam, że to ten sam aktor (inny kolor włosów, fryzura i ciut pełniejsza twarz)
                                      • senin1 Re: Koreańskie seriale 3.0 21.12.21, 22:10
                                        Zapisuję. Obejrzę , lubię noona romance

poniewaz , jak pisalam, jestem juz w 10 odcinku, to musze ostrzec z glona zaczyna mnie wkurzac na maxa. I to nie o role chodzi, ale jej gre. Wyglada na to ze (aktorka) wychodzi z zalozenia, iz robienie sie na rozkapryszona 12 latke (to w scenach z glownym) jest super atrakcyjne, alboco. Niemniej rola dobrze napisana, tylko po co taka naiwna interpretacja? No cisnienie mi sie podnosi!
                                        Ciekawa jestem czy po obejrzeniu podzielicie moja opinie.

Ide ogladac dalej... a tak ladnie zarlo...sad

• heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 21.12.21, 22:22
                                          Z dram o tym samym scenariuszu polecam więc tajlandzkie I Need Romance i koreańskie My Fated Boy. Szczególnie w tym drugim ML jest bardzo ogarnięty i w miarę normalny. A jak para się już schodzi to główna nie zachowuje się jak Maria- dziewica tongue_out
                                          Lubię sobie tak obejrzeć różne wersje tego samego serialu. I zwykle wychodzi na to, że chińskie i tajlandzkie wersje są trochę bardziej odważne. Japońskie dziwne i pokręcone a koreańskie trochę sztywnawe.
                                        • senin1 Re: Koreańskie seriale 3.0 21.12.21, 22:44
                                          * ze glowna zaczyna..
                                    • elf1977 Re: Koreańskie seriale 3.0 24.12.21, 10:36
                                      senin1 napisała:

> To będzie bardzo krótka lista tongue_out
                                      > Jeśli już to będą to dramy trochę starsze

>
                                      > no wlasnie taka teraz ogladam, I Need Romance 3. Znalazlan przypadkiem, bo znow
                                      > u mam faze na Nam Koong Min'a. Calkiem niezla drama - bez tesciowych, panny nor
                                      > malne, sypiaja z bojfriendami az milo. Glowna troche niekonsekwentna, bo a to u
                                      > daje "jestem taka slodka 5-cio latka", a to "jestem bitch i sie tego nie wstydz
                                      > e". Ale to tylko troche.
                                      > ML miodzio, Nam Koong Min - wiadomo, odcinki krotsze od normalnych. Ale jak nar
                                      > azie powodu do chusteczek nie ma.
                                      > 10-ty odcinek i jest dobrze. smile
                                      A nie wiesz, gdzie znaleźć jedynkę?
                                      • senin1 Re: Koreańskie seriale 3.0 24.12.21, 18:04
                                        Jest na myasiantv. Nie wstawie linku, bo mi sie oist nie wysle. Mowia ze spam.
                                        • senin1 Re: Koreańskie seriale 3.0 24.12.21, 18:16
                                          Jest jeszcze na Netflixie, ale to chyba ten tajlandzki. Nie jestem pewna, nie sprawdzalam
                    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 3.0 17.12.21, 21:15

>
                      > Ale pokazał więcej niż Lee Min Ki w For The Emperor? Bo nie wiem czy się zabier
                      > ać wink suspicious

W sumie niewiele mniej pokazał Song Seung Hoon w Obsessed i Jo In Sung we Frozen Flower.
                      Nie żebym była napaloną miłośniczką wyłącznie erotykow ale z dobrą obsadą to nie pogardzę. Te obejrzałam i polecam.
                      • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 17.12.21, 21:27
                        jasnoklarowna napisała:

>
                        > W sumie niewiele mniej pokazał Song Seung Hoon w Obsessed i Jo In Sung we Froze
                        > n Flower.
                        > Nie żebym była napaloną miłośniczką wyłącznie erotykow ale z dobrą obsadą to ni
                        > e pogardzę. Te obejrzałam i polecam.

To samo przed chwilą napisałam. Z żadnego innego kraju nie znam tylu erotyków co z Korei. I wszystkie z ekstra obsadą.
                      • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 17.12.21, 21:52
                        jasnoklarowna napisała:

>
                        > >
                        > > Ale pokazał więcej niż Lee Min Ki w For The Emperor? Bo nie wiem czy się
                        > zabier
                        > > ać wink suspicious
                        >
                        > W sumie niewiele mniej pokazał Song Seung Hoon w Obsessed i Jo In Sung we Froze
                        > n Flower.
                        > Nie żebym była napaloną miłośniczką wyłącznie erotykow ale z dobrą obsadą to ni
                        > e pogardzę. Te obejrzałam i polecam.

Zapisane, specjalnie odpalę sobie na telewizorze wink
                        • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 17.12.21, 22:43
                          heca7 napisała:

>
                          > Zapisane, specjalnie odpalę sobie na telewizorze wink
                          >

Masz, dołożę Ci do pieca, jak tu już dzisiaj takie klimaty 🙂.
                          Oprócz tych wymienionych przez jasnoklarowną, które też polecam, jeszcze:
                          Empire of Lust - Shin Ha-kyun prezentuje się chyba z każdej strony i w każdej możliwej konfiguracji, Jang Hyuk tylko raz, ale też dokładnie, a sceny Kang Ha Neula chyba najlepiej pominąć.
                          Służąca (The Handmaiden) - seks lesbijski we wszystkich odsłonach w wykonaniu Kim Tae Ri, której bym w życiu nie podejrzewała o granie w tak odważnych scenach. Drugiej pani nie znam.
                          Innocent Thing - thriller niby erotyczny z Jang Hyukiem.
                          Addicted - to nie erotyk, ale tyłek Lee Byung Huna w czasie seksu i tak można sobie  pooglądać.
                  • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 3.0 17.12.21, 21:04
                    Bo się wyrwałaś zanim całe wyemitowali.
                    Zrób se przerwę, obejrzyj For the Emperor, to nie serial tylko film.
                    Ale zainteresowałaś mistrzowsko, teraz pewnie większość poleci obejrzeć.
                    • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 17.12.21, 21:13
                      jasnoklarowna napisała:

> Ale zainteresowałaś mistrzowsko, teraz pewnie większość poleci obejrzeć.

I mnie sklniecie też mistrzowsko, bo cóż, no nie jest to typowa dramowa scena pod prysznicem. Bana dostanę jak nic 🤪
                      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 3.0 17.12.21, 21:18
                        E tam. Nawet więzienny prysznic się liczy. Dobrze podejrzewam?
                        Ja konsekwentnie odczekam, i polecę obejrzeć hurtem.
                    • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 18.12.21, 03:15
                      jasnoklarowna napisała:

> Bo się wyrwałaś zanim całe wyemitowali.

Pożalić się chciałam tongue_out. Noc zarwana, siedem odcinków za mną, ósmego, kurfa, brak. A co mi ten serial nerwów zszarpał i ciśnienia podniósł to moje. Wskakuje gdzieś bardzo wysoko na listę, niezależnie od zakończenia. Nie wierzę, że mogliby je aż tak spieprzyć. Więcej na razie nie napiszę, ale życzę wam równie silnych emocji.
                      • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 18.12.21, 19:33
                        Uff. Skończyłam.
                    • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 28.12.21, 01:46
                      jasnoklarowna napisała:

> Zrób se przerwę, obejrzyj For the Emperor,

Spać coś dzisiaj nie mogłam i poszłam za twoją radą. Wszystko piknie, zwłaszcza ML, ale sensu to tam się miejscami trudno dopatrzeć tongue_out Nie żebym szczególnie wypatrywała. Lubię czasami takie nawalanki, ale tu ta krwawa łaźnia taka mało finezyjna była. Dobrze, że Lee Min Ki rekompensuje braki smile
                      • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 28.12.21, 08:25
                        Chyba każdy kto to oglądał widział dziury w scenariuszu wink Film ogląda się więc głównie dla Lee Min Ki. I to nawet nie dla scen seksu ale ogólnie on gra tam świetnie. Moja ulubiona scena to kiedy w barze jeden z gangsterów oskarża go o zabicie innego i przykłada nóż do szyi.
                        • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 28.12.21, 10:08
                          heca7 napisała:

> Chyba każdy kto to oglądał widział dziury w scenariuszu wink

W scenariuszu mówisz? 🤔
                          Tak reklamowałyście, że już nawet nie czytałam co to i o czym i tytuł mnie strasznie zrobił w.... Spodziewałam się historyka w stylu Frozen Flower, z pięknymi wnętrzami i strojami, a dostałam rzeźnię 🤣😂🤣 For the Emperor, taaa
                          • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 28.12.21, 10:16
                            gosiak555 napisała:

> heca7 napisała:
                            >
                            > > Chyba każdy kto to oglądał widział dziury w scenariuszu wink
                            >
                            > W scenariuszu mówisz? 🤔
                            > Tak reklamowałyście, że już nawet nie czytałam co to i o czym i tytuł mnie stra
                            > sznie zrobił w.... Spodziewałam się historyka w stylu Frozen Flower, z pięknymi
                            > wnętrzami i strojami, a dostałam rzeźnię 🤣😂🤣 For the Emperor, taaa

big_grin big_grin big_grin
                            Ja też rozkminiam cały czas skąd wziął się ten tytuł. Jaki k..wa Emperor?!?

Ale przyznaj, że tyłek LMK wynagradza wiele tongue_out
                            • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 3.0 28.12.21, 10:54
                              heca7 napisała:

>
                              > Ale przyznaj, że tyłek LMK wynagradza wiele tongue_out
                              >

Tyłek, tyłek, gdzież bym śmiała patrzeć na takie szczegóły męskiej anatomii. Przy każdej takiej scenie zaciskam nerwowo powieki, w popłochu szukam przycisku przewijania i piszczę jak rasowa Koreanka. Dramowa nauka nie idzie w las 😛

A LMK całościowo jest niczego sobie. Paradował z tym nożem jak model po wybiegu.
                              • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 3.0 28.12.21, 20:41
                                Ma wprawę, chyba był modelem wcześniej.
                                Ten film ogląda się dla niego, i też nie mam na myśli scen seksu.
                                Jeden z niewielu koreańskich aktorów który gra twarzą.
                                To może nawet nie do końca dobrze powiedziane, bo on w większości scen twarz ma kamienną a emocje i tak pokazuje. I nie tylko Emperor mam na myśli.
                                Lubię filmy z nim.
                              • heca7 Re: Koreańskie seriale 3.0 28.12.21, 20:55
                                Jestem w tym wieku, że nic nie zaciskam tylko gapię się bez wstydu. Co się napatrzę to moje tongue_out wink
                                A co do ML to rzeczywiście ma się w tym filmie wrażenie, że to noże są głównymi bohaterami. Tam każdy dostaje kosę pod żebra. Cichsza , łatwiej dostępna i wymusza bliski kontakt w ofiarą co w takim krwawym obrazie podkręca atmosferę.
                                LMK gra nie tylko mimiką co bardzo lubię (podobnie jak u Jang Hyuka) ale też głosem. Jak on go umie modulować. Rozpływam się wink
                                • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 3.0 28.12.21, 21:28
                                  No właśnie też miałam poczucie ze tytuł powinien brzmieć "nóż w brzuch"
    • heca7 Switch i Mitoraj. Podobne? 17.12.21, 15:33
      Tak sobie oglądam Switch, odcinek 28, 10 minuta i widzę coś co mi się skojarzyło. Wejscie do galerii sztuki a przed nim ...rany! Jak Igor Mitoraj! No czyż nie podobne wink
      • gosiak555 Re: Switch i Mitoraj. Podobne? 17.12.21, 16:54
        heca7 napisała:

> Tak sobie oglądam Switch, odcinek 28, 10 minuta i widzę coś co mi się skojarzył
        > o. Wejscie do galerii sztuki a przed nim ...rany! Jak Igor Mitoraj! No czyż n
        > ie podobne wink
        >
        Jasne, że Mitoraj. Nie wiem, może jakaś czasowa wystawa albo kopie, ale na pewno on. Masz oko🙂
        Mnie za to uderzył kontrastem po oczach akcent polski w Robberze. Tani, zapyziały, wręcz menelski pensjonacik, a w nim plakat z Niebieskiego Kieślowskiego, chyba nawet w eleganckiej rameczce i za szkłem.
        • heca7 Re: Switch i Mitoraj. Podobne? 17.12.21, 17:20
          Dzięki smile Czyli Switch i Robber możemy dorzucić do listy dram z polskim akcentem.
          • gosiak555 Re: Switch i Mitoraj. Podobne? 17.12.21, 19:37
            heca7 napisała:

> Dzięki smile Czyli Switch i Robber możemy dorzucić do listy dram z polskim akcente
            > m.
            >
            A te z Chopinem też załapują czy to zbyt powszechne? Bo bardzo dużo Chopina jest w Keys to the Heart. Wprawdzie to film, nie drama, ale koreański.
            • heca7 Re: Switch i Mitoraj. Podobne? 17.12.21, 20:23
              Nie no załapują wink I ta drama z Banią u Cygana też wink
              • kurt.wallander Re: Switch i Mitoraj. Podobne? 17.12.21, 20:27
                Jeśli Chopin, to był chyba też w "Do You Like Brahms?" i w "Secret Love Affair". Generalnie, jak jest o muzykach (pianistach), to Chopin sie gdzies tam pojawi. A czasem jest też jako tło w scenach kawiarnianych czy restauracyjnych.

• senin1 Re: Koreańskie seriale 3.0 17.12.21, 20:26
      OMG! Dopiero teraz zauwazylam ze na liscie nie ma "Beautiful Gong Shim"

Jak to sie moglo stac?! O czym ja myslalam nie dodajac tego do mojej listy?!

Namgomg Min ! I to swietny!

Ale cos tu o nim cicho ostatnio. Nic o "The Veil" ? Mam ochote obejrzec, nawet jesli to ciezszy kaliber. '"Awaken." mi sie podobal
      • bialeem Re: Koreańskie seriale 3.0 18.12.21, 20:19
        W Gong Shim FL psuje zabawę w the Veil scenarzyści się zakręcili, pogubili wątki i wyszło tak sobie.
    • kurt.wallander Move to Heaven - ktoś ogląda? 21.12.21, 00:04
      Pierwszy odcinek mnie przybił na tyle, że musiałam odczekać ponad tydzień, zanim zabrałam się za kolejny. Dalej jest wzruszająco, ale już nie tak przerażająco smutno jak na początku. Dobra drama, aktor grający chłopaka z Aspergerem świetny, ale rola wuja (Lee Je Hoon) też baaardzo dobrze zagrana. Zastanawiałam się, gdzie tego aktora widziałam i okazuje się, że w filmie "Time to Hunt", który również polecam.

Jak ktoś potrzebuje odtrutki od przesłodzonych dram, to warto zerknąć. Na plus również fakt, że odcinków jest 10 i trwają poniżej godziny każdy.
      • elf1977 Re: Move to Heaven - ktoś ogląda? 24.12.21, 10:38
        kurt.wallander napisała:

> Pierwszy odcinek mnie przybił na tyle, że musiałam odczekać ponad tydzień, zani
        > m zabrałam się za kolejny. Dalej jest wzruszająco, ale już nie tak przerażająco
        > smutno jak na początku. Dobra drama, aktor grający chłopaka z Aspergerem świet
        > ny, ale rola wuja (Lee Je Hoon) też baaardzo dobrze zagrana. Zastanawiałam się,
        > gdzie tego aktora widziałam i okazuje się, że w filmie "Time to Hunt", który r
        > ównież polecam.
        >
        > Jak ktoś potrzebuje odtrutki od przesłodzonych dram, to warto zerknąć. Na plus
        > również fakt, że odcinków jest 10 i trwają poniżej godziny każdy.
        Też mi się podobała. Taka jakaś inna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka