afro.ninja 24.11.21, 17:55 W końcu się zdecydowałam. Chcę ten mikser. Tylko który model?! Macie, polecacie? Jest sens kupowac dwie misy?! Mikser potrzebny, głównie do ciast drożdżowych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdallenac Re: Kitchenaid, który model kupić?! 24.11.21, 18:00 Ja mam model sprzed 10 lat i używam prawie codziennie- mam jedną misę i prawie wszystkie akcesoria. Zwróciłam tylko przystawki do soków, bo się u mnie nie sprawdziły. Odpowiedz Link Zgłoś
celandine Re: Kitchenaid, który model kupić?! 24.11.21, 18:06 Mam artisan, dla mnie dwie misy to podstawa, ale to głównie do ubijania białek ta druga. Jak do drożdżowych to jedna wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Kitchenaid, który model kupić?! 24.11.21, 18:07 Kupowałam kitchen aid w 2017 i mam model standardowy, nie wiem jak się nazywa, w każdym razie wszystkie moje koleżanki/kuzynki mają ten typ. Dokupiłam też misę (na zdjęciu) i pierwszy raz użyłam jej w tym roku, więc powiem szczerze, że można się bez tego obejść. Z ciast robię głównie serniki i drożdżówki, połowa roboty z głowy, więc naprawdę polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Kitchenaid, który model kupić?! 24.11.21, 18:28 cokolwiek bys nie kupila, dwie misy to niezbedny mus! w reszcie nie pomoge, bo ja team bosch Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Kitchenaid, który model kupić?! 24.11.21, 18:29 Czemu muszę mieć dwie? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Kitchenaid, który model kupić?! 24.11.21, 18:45 jak np robisz ciasto, gdzie np trzeba ubic piane (ok, mozna ubic od razu cale jajka, robie tak czasami, ale bywa, ze musi byc osobno) a w misie akurat ucierasz reszte skladnikow albo w misie rosnie ciasto, a np chcesz poszatkowac warzywa, itp mnie sie nie chce myc misy recznie jak potrzebuje zmienic wiec czeka na zmywarke a ja wyciagam druga czasami i trzecia by sie przydala Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Kitchenaid, który model kupić?! 24.11.21, 19:37 Haha w życiu jeszcze nie robiłam ciasta do którego trzeba ubijać pianę😀 Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Kitchenaid, który model kupić?! 24.11.21, 19:41 czyli nie wiesz, ze potrzebujesz druga mise Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Kitchenaid, który model kupić?! 25.11.21, 05:54 magdallenac napisała: > Haha w życiu jeszcze nie robiłam ciasta do którego trzeba ubijać pianę😀 Jak to robisz, się gdzie uchowalas 🙂 U mnie się piana non stop bije Nawet do omletu I murzynka I sernika I biszkoptu Jak tort bez piany? Albo pleśniak, albo chmurki wszelkie Albo szarlotka pod pianka? Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Kitchenaid, który model kupić?! 24.11.21, 18:32 Ja też, mój Mum ma już ponad 11 lat 😍 Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Kitchenaid, który model kupić?! 24.11.21, 18:46 moj pierwszy mum4, ma juz chyba 14lat i nadal dziala, a od trzech lat mam mum9optimum Odpowiedz Link Zgłoś
sabek81 Re: Kitchenaid, który model kupić?! 24.11.21, 18:36 Ja długo się zastanawiałam i porównywałam modele i dla moich potrzeb wybrałam classic ale nad drugą misą się zastanowię, czasami by się przydała. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Kitchenaid, który model kupić?! 24.11.21, 19:34 Mam Artisana. Z dwoma misami. Mniejszą bez uchwytu i większą z uchem. Przydają się obie. Czasem trzeba coś wymieszać i np ubić jaja. Z przystawek dodatkowych dokupiłam tylko maszynkę do mięsa i wyciskarkę do soku. Ale to sama musisz ocenić co u ciebie w domu jest potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Kitchenaid, który model kupić?! 25.11.21, 05:31 Dwie misy potrzebne😁. Jedna może być bez rączki, mniejsza- do białek. Model wystarczy podstawowy - wszelkie dostawki do kogo dokupisz. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Kitchenaid, który model kupić?! 25.11.21, 05:42 Mam artisana 4,8 Uwielbiam Misa jedną mi wystarcza Po prostu zaczynam od ubicia białka jeśli ciasto tego wymaga, a po białku płucze się szybciutko I tak muszę umyć dwa razy, a myje je ręcznie nie w zmywarce, więc ci zaroznica czy po czy w trakcie Obowiązkowe dodatki to hak do drożdżowego, mieszadło i trzepak do jaj Myślę o maszynce do mięsa i tarce, ale stara elektryczna zelmerowska jeszcze działa, więc się wstrzymuje Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Kitchenaid, który model kupić?! 25.11.21, 06:48 bialko wczesniej jesli za dlugo czeka straci puszystosc i wytraci sie na powrot stan plynny 😉 ale to juz ja kto lubi ale myc recznie ? mise? jeszcze nie zwariowalam 🤣 ale tez, co kto lubi Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Kitchenaid, który model kupić?! 25.11.21, 10:13 Moje nie traci, kitchen aid bije je na mur A może mam piękna błyszcząca i wielka Zajmie pół szuflady w zmywarce i boje się że straci blask Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Kitchenaid, który model kupić?! 25.11.21, 10:18 Nie straci, spokojnie wrzucaj do zmywarki. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Kitchenaid, który model kupić?! 25.11.21, 10:15 wg mnie nie ma wielkich roznic. Jest tylko miedzy modelem profesjonalnym co podnosi mise a standardowym. Ja mam standardowego Millenijnego Cherry Artisana wiec chyba juz 21 lat Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Kitchenaid, który model kupić?! 25.11.21, 10:17 jesli chodzi o ciasta drozdzowe to oczywiscie ze KitchenAid wyrobi, ale ja do drozdzowych uzywam maszyny do wyrabiania chleba bo jest do tego dostosowana idealnie a jeszcze potem ma specjalna temp do wyrastania tego ciasta. Odpowiedz Link Zgłoś
celandine Re: Kitchenaid, który model kupić?! 25.11.21, 11:08 Ja też drożdżowe robię w maszynie, kontrolowana temperatura wyrastania jednak jest super. W kiciusiu robię ciasto na pierogi, odkąd go mam, to przestało być koszmarem. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Kitchenaid, który model kupić?! 25.11.21, 12:44 tez mam maszyne do chleba i robilam ciasto drozdzowe w niej ale zwyczajnie na blacie tez spokojnie wyrasta ciasto i jednak czesciej korzystam, bo kitchenaida mam zawsze pod reka na blacie a maszyne do chleba to jak mam wyciagac, chowac, to mi sie odechciewa Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Kitchenaid, który model kupić?! 25.11.21, 11:06 Z rad praktycznych: warto mieć to mieszadło, a nie zawsze jest w zestawie. Tylko ono dobrze zbierze masę ze ścianek misy Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Kitchenaid, który model kupić?! 25.11.21, 11:10 Do użytku domowego, typu drożdżowe z kilograma mąki, wystarczy Artisan 5, przy okazji jest ładniejszy niż wersja 7 heavy duty. Warto sprawdzać outlety, (np vivamixu), czasem mają zaskakująco duży rabat za mikroskopijny odprysk lakieru na przykład. Dokupiłam druga misę i użyłam jej może ze cztery razy przez kilka lat, więc dla mnie mogłoby jej nie być. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Kitchenaid, który model kupić?! 25.11.21, 12:41 mam artisana, numeru nie pamietam. I dwie misy - mnie sie przydaja obie, jedna jest mala, druga duza. Czesciej korzystam z tej mniejszej, jest tez poreczniejsza do mycia. Ale druga duza tez sie bardzo przydaje. Odpowiedz Link Zgłoś