Dodaj do ulubionych

Kitchenaid, który model kupić?!

24.11.21, 17:55
W końcu się zdecydowałam. Chcę ten mikser. Tylko który model?! Macie, polecacie?
Jest sens kupowac dwie misy?! Mikser potrzebny, głównie do ciast drożdżowych.
Obserwuj wątek
    • magdallenac Re: Kitchenaid, który model kupić?! 24.11.21, 18:00
      Ja mam model sprzed 10 lat i używam prawie codziennie- mam jedną misę i prawie wszystkie akcesoria. Zwróciłam tylko przystawki do soków, bo się u mnie nie sprawdziły.
    • celandine Re: Kitchenaid, który model kupić?! 24.11.21, 18:06
      Mam artisan, dla mnie dwie misy to podstawa, ale to głównie do ubijania białek ta druga. Jak do drożdżowych to jedna wystarczy.
    • alexis1121 Re: Kitchenaid, który model kupić?! 24.11.21, 18:07
      Kupowałam kitchen aid w 2017 i mam model standardowy, nie wiem jak się nazywa, w każdym razie wszystkie moje koleżanki/kuzynki mają ten typ. Dokupiłam też misę (na zdjęciu) i pierwszy raz użyłam jej w tym roku, więc powiem szczerze, że można się bez tego obejść.
      Z ciast robię głównie serniki i drożdżówki, połowa roboty z głowy, więc naprawdę polecam.
    • mysiulek08 Re: Kitchenaid, który model kupić?! 24.11.21, 18:28
      cokolwiek bys nie kupila, dwie misy to niezbedny mus!

w reszcie nie pomoge, bo ja team bosch smile
      • magdallenac Re: Kitchenaid, który model kupić?! 24.11.21, 18:29
        Czemu muszę mieć dwie?
        • mysiulek08 Re: Kitchenaid, który model kupić?! 24.11.21, 18:45
          jak np robisz ciasto, gdzie np trzeba ubic piane (ok, mozna ubic od razu cale jajka, robie tak czasami, ale bywa, ze musi byc osobno) a w misie akurat ucierasz reszte skladnikow

albo w misie rosnie ciasto, a np chcesz poszatkowac warzywa, itp

mnie sie nie chce myc misy recznie jak potrzebuje zmienic wiec czeka na zmywarke a ja wyciagam druga smile

czasami i trzecia by sie przydala smile
          • magdallenac Re: Kitchenaid, który model kupić?! 24.11.21, 19:37
            Haha w życiu jeszcze nie robiłam ciasta do którego trzeba ubijać pianę😀
            • mysiulek08 Re: Kitchenaid, który model kupić?! 24.11.21, 19:41
              czyli nie wiesz, ze potrzebujesz druga mise smile
            • kotejka Re: Kitchenaid, który model kupić?! 25.11.21, 05:54
              magdallenac napisała:

> Haha w życiu jeszcze nie robiłam ciasta do którego trzeba ubijać pianę😀

Jak to robisz, się gdzie uchowalas 🙂
              U mnie się piana non stop bije
              Nawet do omletu
              I murzynka
              I sernika
              I biszkoptu
              Jak tort bez piany?
              Albo pleśniak, albo chmurki wszelkie
              Albo szarlotka pod pianka? wink
      • iberka Re: Kitchenaid, który model kupić?! 24.11.21, 18:32
        Ja też, mój Mum ma już ponad 11 lat 😍
        • mysiulek08 Re: Kitchenaid, który model kupić?! 24.11.21, 18:46
          moj pierwszy mum4, ma juz chyba 14lat i nadal dziala, a od trzech lat mam mum9optimum
    • sabek81 Re: Kitchenaid, który model kupić?! 24.11.21, 18:36
      Ja długo się zastanawiałam i porównywałam modele i dla moich potrzeb wybrałam classic ale nad drugą misą się zastanowię, czasami by się przydała.
    • heca7 Re: Kitchenaid, który model kupić?! 24.11.21, 19:34
      Mam Artisana. Z dwoma misami. Mniejszą bez uchwytu i większą z uchem. Przydają się obie. Czasem trzeba coś wymieszać i np ubić jaja. Z przystawek dodatkowych dokupiłam tylko maszynkę do mięsa i wyciskarkę do soku. Ale to sama musisz ocenić co u ciebie w domu jest potrzebne.
    • b-b1 Re: Kitchenaid, który model kupić?! 25.11.21, 05:31
      Dwie misy potrzebne😁. Jedna może być bez rączki, mniejsza- do białek.
      Model wystarczy podstawowy - wszelkie dostawki do kogo dokupisz.
    • kotejka Re: Kitchenaid, który model kupić?! 25.11.21, 05:42
      Mam artisana 4,8
      Uwielbiam
      Misa jedną mi wystarcza
      Po prostu zaczynam od ubicia białka jeśli ciasto tego wymaga, a po białku płucze się szybciutko
      I tak muszę umyć dwa razy, a myje je ręcznie nie w zmywarce, więc ci zaroznica czy po czy w trakcie smile
      Obowiązkowe dodatki to hak do drożdżowego, mieszadło i trzepak do jaj
      Myślę o maszynce do mięsa i tarce, ale stara elektryczna zelmerowska jeszcze działa, więc się wstrzymuje smile
      • mysiulek08 Re: Kitchenaid, który model kupić?! 25.11.21, 06:48
        bialko wczesniej jesli za dlugo czeka straci puszystosc i wytraci sie na powrot stan plynny 😉 ale to juz ja kto lubi

ale myc recznie ? mise? jeszcze nie zwariowalam 🤣 ale tez, co kto lubi
        • kotejka Re: Kitchenaid, który model kupić?! 25.11.21, 10:13
          Moje nie traci, kitchen aid bije je na mur
          A może mam piękna błyszcząca i wielka
          Zajmie pół szuflady w zmywarce i boje się że straci blask
          • kotejka Re: Kitchenaid, który model kupić?! 25.11.21, 10:13
            Nie może a mise wink
          • kk345 Re: Kitchenaid, który model kupić?! 25.11.21, 10:18
            Nie straci, spokojnie wrzucaj do zmywarki.
    • princesswhitewolf Re: Kitchenaid, który model kupić?! 25.11.21, 10:15
      wg mnie nie ma wielkich roznic. Jest tylko miedzy modelem profesjonalnym co podnosi mise a standardowym. Ja mam standardowego Millenijnego Cherry Artisana wiec chyba juz 21 lat
    • princesswhitewolf Re: Kitchenaid, który model kupić?! 25.11.21, 10:17
      jesli chodzi o ciasta drozdzowe to oczywiscie ze KitchenAid wyrobi, ale ja do drozdzowych uzywam maszyny do wyrabiania chleba bo jest do tego dostosowana idealnie a jeszcze potem ma specjalna temp do wyrastania tego ciasta.
      • celandine Re: Kitchenaid, który model kupić?! 25.11.21, 11:08
        Ja też drożdżowe robię w maszynie, kontrolowana temperatura wyrastania jednak jest super. W kiciusiu robię ciasto na pierogi, odkąd go mam, to przestało być koszmarem.
      • mikams75 Re: Kitchenaid, który model kupić?! 25.11.21, 12:44
        tez mam maszyne do chleba i robilam ciasto drozdzowe w niej ale zwyczajnie na blacie tez spokojnie wyrasta ciasto i jednak czesciej korzystam, bo kitchenaida mam zawsze pod reka na blacie a maszyne do chleba to jak mam wyciagac, chowac, to mi sie odechciewa wink
    • kk345 Re: Kitchenaid, który model kupić?! 25.11.21, 11:06
      Z rad praktycznych: warto mieć to mieszadło, a nie zawsze jest w zestawie. https://f00.esfr.pl/foto/5/40818315465/138538b50abc8220d5ad11f3d1e1b141/kitchenaid-5kfe5t,40818315465_8.jpg
      Tylko ono dobrze zbierze masę ze ścianek misy
    • kk345 Re: Kitchenaid, który model kupić?! 25.11.21, 11:10
      Do użytku domowego, typu drożdżowe z kilograma mąki, wystarczy Artisan 5, przy okazji jest ładniejszy niż wersja 7 heavy duty. Warto sprawdzać outlety, (np vivamixu), czasem mają zaskakująco duży rabat za mikroskopijny odprysk lakieru na przykład.
      Dokupiłam druga misę i użyłam jej może ze cztery razy przez kilka lat, więc dla mnie mogłoby jej nie być.
    • mikams75 Re: Kitchenaid, który model kupić?! 25.11.21, 12:41
      mam artisana, numeru nie pamietam. I dwie misy - mnie sie przydaja obie, jedna jest mala, druga duza. Czesciej korzystam z tej mniejszej, jest tez poreczniejsza do mycia. Ale druga duza tez sie bardzo przydaje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka