24.11.21, 20:44
Na zimę zawsze chomikuję stosik książek. Zmarzlucha ze mnie okropna. Lubię owinąć się kocykiem, popijać ciepłą herbatkę z dzikiej róży i zatracić się w lekturzesmile
Macie już gotowe stosiki na długie zimowe miesiące?
Obserwuj wątek
    • melisananosferatu Re: Stosik 24.11.21, 20:47
      Mam stosik wstydu, przepraszam, nie chce mi sie robic zdjecia. Ostatnio wiecej slucham niz czytam. Musze to zmienic. Fajny nick!
      • myszka_skrobiszka Re: Stosik 24.11.21, 20:51
        Dziękujęsmile
      • melisananosferatu Re: Stosik 26.11.21, 11:12
        Oki, doloze moj stosik:
        • melisananosferatu Re: Stosik 26.11.21, 11:13
          I ten mniejszy:
    • daniela34 Re: Stosik 24.11.21, 20:54
      Wirtualny na legimi. Papierowy właśnie do mnie jedzie, bo poprzedniego zamówienia nie zdążyłam odebrać i musialam ponowić
      • andaba Re: Stosik 25.11.21, 17:07
        Wirtualny mnie przerasta.
        Już mając do wyboru pięć książek nie wiedziałam na co się zdecydować, jak mam tysiąc, to już w ogóle.

Czytam na zmianę jedną z wrzuconych najwcześniej i jedną jeszcze ciepła. No chyba, ze coś mi się przypomni/ spodoba, rzuci w oczy ze środka półki.
        • daniela34 Re: Stosik 25.11.21, 19:16
          Coś w tym jest. Mam na półce jakieś książki wrzucone na początku mojej przygody z Legimi i też się tak staram: starą-nową-tom z serii
    • huang_he Re: Stosik 24.11.21, 21:15
      Prawie połowa stosiku, czyli Filary i część dalsza to moje wielkie, upadłe nadzieje.
      No napaliłam się kiedyś bardzo, bo tyle się nasłuchałam. I po Filarach uznałam, że NIGDY WIĘCEJ.
      • boogiecat Re: Stosik 24.11.21, 22:16
        Dlaczego?
        • zona_glusia Re: Stosik 24.11.21, 22:22
          Postacie drugoplanowe są średnio napisane.
      • zona_glusia Re: Stosik 24.11.21, 22:20
        Nie było aż tak źle, ale ciut się rozczarowałam Filarami.
        • madame_edith Re: Stosik 25.11.21, 18:50
          Ja nie ciut! Filary to jest jakiś dramat, naiwne, głupie, przewidywalne do bólu. A postacie tak czarno-białe, że aż zęby bolą.
      • arthwen Re: Stosik 25.11.21, 22:57
        Ja tak samo - kupiliśmy dwa tomy razem, więc drugi nawet mam, ale na szczęście wyleczyłam się z natręctwa, które mi kazało czytać do końca zaczętą książkę i zaczętą serię. Trzeciego nie kupiliśmy.
        • chococaffe Re: Stosik 26.11.21, 09:17
          ale na szczęście wyleczyłam się z natręctwa, które mi kazało czytać do końca zaczętą książkę

big_grin 100/100
          • arthwen Re: Stosik 26.11.21, 21:04
            Ty się nie śmiej. Człowiek się męczył czytając jakąś szmirę, ale miał wdrukowane, że jak się zaczęło, to trzeba skończyć! Nie będę liczyć nawet ile czasu przez to straciłam.
    • simply_z Re: Stosik 24.11.21, 21:17
      widzę Pessoasmile chciałam kiedyś przeczytać w oryginale.
      • chlodne_dlonie Re: Stosik 25.11.21, 19:50
        MNie zastanawia grubość pozycji - 'Wiersze zebrane' to czy coś innego..?
    • mondaymorning1987 Re: Stosik 24.11.21, 21:58
      polećcie jakiś thriller, proszę, chcę sobie kupić pod choinkę, u mnie na półce wstydu nadal Mróz i Słowianie
      • mondaymorning1987 Re: Stosik 24.11.21, 22:02
        Gustaw pilnuje
        • myszka_skrobiszka Re: Stosik 24.11.21, 22:49
          Ładny koteksmile
    • znowu.to.samo Re: Stosik 24.11.21, 22:01
      Myślałam że o Kurdej-Szatan będzie, tak mi się skojarzyło🤔
    • igge Re: Stosik 24.11.21, 22:25
      Jutro z poczty odbieram myszko.
      • myszka_skrobiszka Re: Stosik 24.11.21, 22:45
        Czekam na zdjęciesmile
    • ingryd Re: Stosik 24.11.21, 22:51
      Czuję się spokojna
      • pani_tau Re: Stosik 25.11.21, 17:13
        Czy to znaczy, że po raz pierwszy przeczytasz "Pamiętniki Hadriana"?
        Zazdroszczę smile.
        • ingryd Re: Stosik 25.11.21, 18:55
          smile tez sobie zazdroszcze. przygode z marguerite yourcenar zaczelam z l'oeuvre au noir (kamien filozoficzny) i mnie zachwycilo tak ze czytalam ja chyba przez miesiac, ciagle cofajac sie w lekturze zeby jeszcze raz TO przeczytac (w dodatku bardzo na czasie lektura mimo ze akcja z przelomu sredniowiecza i renesansu)
          tak ogolnie to jest stosik ktory sobie w niedziele wygrzebalam u bukinistow (2€/sztuka) i np singer ktorego przeczytalam w calosci wieki temu pojdzie w lud francuski w ramach promocji polskosci wink (nie tylko te widelce bedziemy im do gardla wpychac ale tez i kulturwy ich nauczamy)
          • boogiecat Re: Stosik 25.11.21, 19:13
            I ja jestem fanka Yourcenar, fajna babka
    • aqua48 Re: Stosik 25.11.21, 08:44
      Mam stosik, mam ale nie zmieściłby się w kadrze, ponad 40 pozycji smile Kiedy ja to przeczytam?
      • myszka_skrobiszka Re: Stosik 25.11.21, 16:02
        Ja sobie podzieliłam spiżarnię na kilka stosikówsmile Mniej przytłaczasmile
        • aqua48 Re: Stosik 25.11.21, 16:06
          Ja sobie wydzieliłam osobną półkę. Przyjemniej patrzeć.
    • primula.alpicola Re: Stosik 25.11.21, 16:18
      Mam mega stos na Kindlu. Jak dobrze pójdzie, to przez cały grudzień będę mieć OCEANY czasu na kocyk, czytanie, herbatki, siłownię. Trzymajcie kciuki.
      • magdallenac Re: Stosik 25.11.21, 16:25
        Trzymam kciuki, żebyś miała taki cały rok.
        • primula.alpicola Re: Stosik 25.11.21, 16:30
          Dzięki!
      • lalkaika Re: Stosik 25.11.21, 16:27
        Kradne Na gryzoniu, to mi lata i powiewa. Istnieja ludzie kupujacy Mroza
        I
        • primula.alpicola Re: Stosik 25.11.21, 16:30
          lalkaika napisała:

> Kradne Na gryzoniu, to mi lata i powiewa. Istnieja ludzie kupujacy Mroza
          > I

???
          • magdallenac Re: Stosik 25.11.21, 16:36
            Lalkaika w formie👍
          • ginger.ale Re: Stosik 26.11.21, 18:20
            primula.alpicola napisała:

> lalkaika napisała:
            >
            > > Kradne Na gryzoniu, to mi lata i powiewa. Istnieja ludzie kupujacy Mroza
            > > I
            >
            >
            > ???

Ściąga książki z chomika za free i wyraża zdziwienie, że ktoś płaci swoim ciężko zarobionymi pieniędzmi za książki Mroza. Mroza, podkreślam.
            • magdallenac Re: Stosik 26.11.21, 21:10
              O! przyznaję Ci certyfikat z lalkoikowego. Zostajesz forumowym tłumaczem przysięgłym- wąska specjalistka, jak nic!😀
            • mondaymorning1987 Re: Stosik 26.11.21, 21:16
              o boszzzz to o mnie, ja płacę za Mroza😁 dobrowolnie, co prawda kupuję na promocjach ale płacè żywą gotówką
              • ginger.ale Re: Stosik 27.11.21, 07:56
                Nununu!
    • mamtrzykotyidwa Re: Stosik 25.11.21, 16:42
      Nie mama czasu na zatracanie się w lekturze. Czytam z doskoku.
      Herbatek nie pijam, a od siedzenia w kocyku, bym szału dostała i by mnie musieli do wariatkowa zawieźć.
      Brrr, mam dreszcze, jak tylko o tym pomyślę, że miałabym się w kocyk zawinąć i siedzieć.
      Kocyki mam w domu(sztuczne) wyłącznie dla kotów do kontenerów, jak do weterynarza idę, i wyjmuję je z nich wyłącznie w celu uprania, a potem wracają na miejsce.
      • magdallenac Re: Stosik 25.11.21, 16:47
        Geez…Jakby mnie dementor pocałował. Przebywanie w Twoim towarzystwie musi być czystą przyjemnością.
        • mamtrzykotyidwa Re: Stosik 25.11.21, 16:55
          Czemu?
          Robię ci krzywdę tym, że nie cierpię kocyków?
          • simply_z Re: Stosik 25.11.21, 17:03
            moze chodzi o to ...ze po tych wszystkich lockdownach ludzie juz maja dosc owijania sie kocykami i siedzenia w domu..ale moge sie mylic.
          • magdallenac Re: Stosik 25.11.21, 17:12
            Nie, to raczej całokształt twórczości i intensywność nienawiści.
            • mamtrzykotyidwa Re: Stosik 25.11.21, 19:10
              Współczuję, musisz mieć bardzo ciężkie życie, będąc aż tak przewrażliwioną.
              Naprawdę współczuję.
              • magdallenac Re: Stosik 25.11.21, 19:20
                Zastanówmy się zatem, co takiego wydarzyło się w Twoim życiu, że zawinięcie Cię w koc może spowodować u Ciebie atak szaleństwa zakończony wywiezieniem do psychiatryka.
                • mamtrzykotyidwa Re: Stosik 25.11.21, 19:53
                  Przepraszam, nie wiedziałam, że tak cię to poruszy.
                  Wybacz.
                  Już milczę.
    • chococaffe Re: Stosik 25.11.21, 18:25
      Mam - niewielki, ale nie chce się kurczyć bo co ubędzie to przybędzie. Ale nie jakoś specjalnie na zimę.
      • taniarada Re: Stosik 25.11.21, 19:00
        A po co ta makulatura i wycinanie lasów.Jak są Ebooki .
    • fornita111 Re: Stosik 25.11.21, 18:59
      Nie, stosik by mnie przygnebial, rzucam sie na pojedyncze ofiary wink Teraz sie dorwalam do ksiazki na podstawie ktorej nakrecono serial "Ty" i czytam z rozkosza, chociaz wiem co bedzie dalej tongue_out
      • taniarada Re: Stosik 25.11.21, 19:02
        Następna do wycinania lasów. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://upolujebooka.pl/&ved=2ahUKEwj595i0jLT0AhUslosKHZ3aABkQFnoECAMQAQ&usg=AOvVaw2VfzMyskmeRDmzSgYNZ2di
        • fornita111 Re: Stosik 25.11.21, 19:06
          Ale to do mnie? Ja nowych ksiazek papierowych nie kupuje.
          • fornita111 Re: Stosik 25.11.21, 19:09
            Ostatnio przeczytalam na przyklad ZNALEZIONA w pociagu "Marte" Orzeszkowej i po przeczytaniu ja porzucilam w innym pociagu- niech kogos przypadkowego przygnebi wink A tak to ebooki, biblioteka, uzywane ksiazki.
            • taniarada Re: Stosik 25.11.21, 22:41
              Fajnie .Zwracam honor.
    • princy-mincy Re: Stosik 25.11.21, 22:37
      Nie mam papierowego. Za to elektroniczny na czytniku mam zawsze, niezależnie od pory roku.
      • taniarada Re: Stosik 25.11.21, 22:48
        Kto czyta dużo powinien sobie kupić dobry czytnik .Wyposażony w buetooth oraz w opcję odtwarzania plików audio, która umożliwia nie tylko słuchanie audiobooków, ale też muzyki.Życie jest takie proste i miłe ,wystarczy tylko chcieć .
        • mondaymorning1987 Re: Stosik 26.11.21, 21:17
          ja wolę papier, nic nie poradzę ale czytnik też mam
          • taniarada Re: Stosik 27.11.21, 23:44
            Rozumiem .Papier jest ważny przy związku.😊
    • jehanette Re: Stosik 26.11.21, 10:50
      Mój stosik jest wirtualny. Wyleczyłam się z kupowania książek, i tak 99,99% przeczytałam raz i tyle.
    • myszka_skrobiszka Re: Stosik 26.11.21, 18:09
      Czytnik ma oczywiste zalety, sama mam bogatą biblioteczkę ebooków. Jednakże posiłkując się wyłącznie czytnikiem traci się dostęp do bardzo wielu wartościowych pozycji ( po prostu nie ma wersji cyfrowych). Ośmielę się postawić przewrotną tezę, iż czytnik jest poniekąd wrogiem literackiej ogłady i na razie nie można pokładać w nim zbyt dużych nadzieismile Piszę to z perspektywy osoby nadrabiającej wstydliwe braki czytelniczesmile
      Mój inny zimowy stosik zapewne zilustruje powyższe słowa.
      • chococaffe Re: Stosik 26.11.21, 18:23
        . Jednakże posiłkując się wyłącznie czytnikiem traci się dostęp do bardzo wielu wartościowych pozycji ( po prostu nie ma wersji cyfrowych)

1000/1000
      • zona_glusia Re: Stosik 26.11.21, 22:37
        >posiłkując się wyłącznie czytnikiem traci się dostęp do bardzo wielu wartościowych pozycji
        Zwłaszcza starszych. Co do nadrabiania wstydliwych braków czytelniczych to się poddałam. Zdaję się na przypadek w czytaniu.
        • aqua48 Re: Stosik 27.11.21, 12:50
          Ja "wielką literaturę światową" czytałam w młodości, alfabetycznie, jak leciało w bibliotece smileA potem były studia językowe i kolejna porcja "wielkich dzieł" tym razem w oryginale. Teraz czytam dla przyjemności. Ale nie zachwycam się tak często jak niegdyś.
          • zona_glusia Re: Stosik 27.11.21, 13:51
            Podziwiam systematyczność. smile Oczytanie ma ten minus, że trudniej o zachwyt. Chociaż ten rok był dla mnie wyjątkowy - zaskakująco dużo książek bardzo mi się podobało.
      • ingryd Re: Stosik 27.11.21, 14:17
        Ooooooo belle du seigneur, najpiękniejsza powieść o miłości, witam miłośniczkę literatury francuskiej.
        l’écume des jours(a wiecie ze ja się dowiedziałam ze Vian był jazzmanem dopiero jak przyjechałam do fr 🙄), Gide mi konweniuje również bardzo (mimo ze sama postać z poglądami troszkę przeszkadza), niedawno skończyłam les faux monnayeurs, odważne jak na epokę i to bardzo, Gennet idem, no zaś Proust wielkim pisarzem był (tego ze zdjęcia nie czytałam, ciekawam co zacz, dasz recenzję ?)
        • myszka_skrobiszka Re: Stosik 27.11.21, 16:44
          Witaj miłośniczko literatury francuskiejsmile Sprawa Lemoine'a powstała na kanwie przedziwnej historii, tak dziwnej, że aż trudno uwierzyć. Na początku XX wieku niejaki Henry Lemoine zdołał przekonać wielu naiwniaków, że produkuje diamenty, które się nie różnią od prawdziwych (w rzeczywistości pokazywał im prawdziwe diamenty). Na oszustwo dał się nabrać sam sir Julius Werner, prezes spółki De Beers. Proust opisuje tę historię, imitując style znanych pisarzy i ludzi świata kultury. I tak: zbiór ten składa się z nieistniejących powieści Balzaka i Flauberta, fikcyjnej recenzji Charlesa Augustina Saint-Beuve'a, rzekomego fragmentu pióra Henri de Regniera, zmyślonych zapisków z Dzienników braci Goncourtów itd.
          Ta niewielkich rozmiarów książka (136 str.) ukazuje literackie figle Proustasmile
          • ingryd Re: Stosik 27.11.21, 19:12
            Ohhh, recenzja bardzo apetyczna, merci beaucoup gente dame, zaraz sprawdzę czy w osiedlowej bibliotece jest na stanie.
            • myszka_skrobiszka Re: Stosik 27.11.21, 19:39
              Ależ proszę bardzosmile
        • boogiecat Re: Stosik 27.11.21, 20:25
          To ja polece trzy doskonale acz bardzo rozne pozycje z francuskiej (zaraz wkleje opisy):
          Czerwona trawa Vian’a (bylo juz ze to sobowtor macrona?😛)
          Wspomnienia z lawy przysieglych Gide’a (zadne jego poglady nie przeszkadzaja po tej lekturze, choc przyznam ze ich zupelnie nie znam😉)
          I ksiazka, ktorej nigdy nie zapomne, zostawia trwaly slad- Czwarty mur Sorji Chalandon’a
          • boogiecat Re: Stosik 27.11.21, 20:27
            Nawet niezle widac
          • ingryd Re: Stosik 28.11.21, 08:56
            Ohhh, Sorj Chalandon nieznany mi jest. Mowisz ze czwarty mur niezapominalny ? znaczy przeczołga mnie ? dorzucam do listy.
            ps. gide ma paskudne purytańskie korzenie, co połączone z neoficką fascynacją komunizmem daje mieszankę wybuchową (głęboka schizofrenia ? bipolaryzm ?) ale fakt,ze bywa gorzej, taki céline, az wstyd ze zachwyca no qwa zachwyca i nic na to nie poradzisz 😬
    • igale1 Re: Stosik 27.11.21, 13:09
      Dokup jeszcze "Świat bez końca" Folletta bo masz niekompletną serie.
      • myszka_skrobiszka Re: Stosik 27.11.21, 16:51
        "Świat bez końca" też mamsmile Ale nabrałam rezerwy do Folletta po przeczytaniu niepochlebnych opinii emateksmile Chyba go na razie odstawię do rezerwysmile
    • kosmos_pierzasty Re: Stosik 27.11.21, 18:26
      Na stoisku czekają m.in. Chciwość, Blackout, reportaże Czarnego, Laozi, Dickens, oraz trochę literatury kobiecej, coś o self-care i zimowym wyciszeniu. A... i jeszcze ostatnia Pema Chodron.
      • primula.alpicola Re: Stosik 27.11.21, 20:33
        Co z tym self care i wyciszeniem? Poka.
        • kosmos_pierzasty Re: Stosik 27.11.21, 23:39
          Proszę uprzejmie

www.empik.com/moc-rytualow-przewodnik-po-swiecie-self-care-loewe-emma-kellner-lindsay,p1278967415,ksiazka-p

www.empik.com/zimowanie-moc-odpoczynku-i-wyciszenia-kiedy-wszystko-idzie-nie-tak-may-katherine,p1279910229,ksiazka-p?qa=zimowanie&ac=true#ReviewsBox

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka