Dodaj do ulubionych

Wiosna 2015

23.03.15, 09:33
Pogoda w Trójmieście i okolicach sprawiła niezłego psikusa - w sobotę padał śnieg i jest naprawdę zimno (zdążyłam już wrzucić do prania zimowe czapki i musiałam w popłochu szukać innych). Ale jednak mamy wiosnę!

Odkryłam, że na stosiku - "książki do czytania teraz" leżą u nas jeszcze lektury zimowe i postanowiłam zrobić z tym porządek! Co by tu wyciągnąć??

Moi synowie czytają właśnie książki niezbyt tematycznie związane z porą roku (pewnie trudno będzie ze starszakami takie tematy poruszać). 11,5latek po połknięciu "FNiN" czytał "W pustyni i w puszczy" (zachwycony lekturą, prosi o podobne), teraz wrócił do serii Hawkingów o Jerzym i od dziadków pożyczył "Znaczy kapitan". Prawie 8latek przeczytał "Dziwny przypadek papierowego Yody" i liczy na to, że druga część też będzie w bibliotece.
Wspólnie skończyliśmy czytać "Małego rycerza Trenka" i właśnie się zastanawiam nad wiosenną wspólną lekturą.
Zajrzałam do wątku zeszłorocznego i widzę, że nie przeczytaliśmy planowanych książek, czyli "Doktora Muchołapskiego" i "Gucia zaczarowanego". I pewnie z którąś z nich dziś ruszymy!
I wyciągam tomiszcze Beatrix Potter!

Miłego czytania wiosną!
Obserwuj wątek
    • alistar1 Re: Wiosna 2015 23.03.15, 10:37
      U nas podobnie - poprałam zimowe czapki, a drugiego dnia, po wyschnięciu, je założyliśmy. Ale do kozaków nie wracam, o nie.
      Przeczyłam dwie nowe pozycje o Astrid Lindgren i czuję się bardzo ukontentowana. Na topie kocie książki - "Kocięta" z Muzy i "Jak wytresować kota" ze Skrzata będą prezentami od zajączka. Czytamy też rodzinnie Mary Poppins.
      Taka pogoda, tyle słońca, że w głowie mam i wiosnę, i Wielkanoc, i wakacje :-)

• abepe Re: Wiosna 2015 23.03.15, 10:57
        alistar1 napisała:

> U nas podobnie - poprałam zimowe czapki, a drugiego dnia, po wyschnięciu, je za
        > łożyliśmy.

Ja nawet nie zdążyłam wyprać!

> Ale do kozaków nie wracam, o nie.

Dzieci nie wróciły, ja - owszem wskoczyłam znowu w zimowe trampki!

> Przeczyłam dwie nowe pozycje o Astrid Lindgren i czuję się bardzo ukontentowana
        > Taka pogoda, tyle słońca, że w głowie mam i wiosnę, i Wielkanoc, i wakacje :-)

U mnie wiosna pod znakiem literatury fachowej i podręczników akademickich bo przygotowuję się do ważnego egzaminu, więc typowo przyjemnościowe lektury zostawiam na lato. I to razie tyle u mnie z myślenia o wakacjach:) (Ale lista lektur dłuuuuga!).

Na topie kocie książki - "Kocięta" z Muzy i "Jak wytresować kota" ze Skrzata
        > będą prezentami od zajączka.

Oj, zajączek! Chyba delikatnie podpytam babcię, czy planuje odpowiednie zakupy z tej okazji! Wszystkie limity na książki ostatnio wykorzystuję na własne zawodowe potrzeby;)

> Czytamy też rodzinnie Mary Poppins.

To jedna z książek, które są na mojej liście - "czy zdążymy zanim dzieci wyrosną?".
    • bea-sjf Re: Wiosna 2015 26.03.15, 22:55
      Abepe wiesz, że jest "kontynuacja" Wpip"? Staś i Nel.
      • abepe Re: Wiosna 2015 26.03.15, 23:29
        bea-sjf napisała:

> Abepe wiesz, że jest "kontynuacja" Wpip"? Staś i Nel.

Wiem, ale trochę się bałam. Dopiero teraz zauważyłam, że to Talko.
        Na razie starszy wsiąkł w "Tu żyją smoki", po zakończeniu serii ma zamiar przeczytać "Zwiadowców" i trzeci tom "Jerzego "Hawkingów. A zaraz potem kolejna lektura - "Tajemniczy ogród". W związku z tym, że ostatnio domagał się czegoś o kosmosie od zająca dostanie "Bajki robotów":) i "Kosmos" Rożka, oraz "W 80 dni dookoła świata" (w "Tu żyją smoki" pojawia się Verne:). (Przyjemna promocja w czytam.pl, m.in. na książki z rysunkami Ingpena)
        • abepe Re: Wiosna 2015 29.04.15, 22:16
          abepe napisała:

> bea-sjf napisała:
          >
          > > Abepe wiesz, że jest "kontynuacja" Wpip"? Staś i Nel.
          >
          > Wiem, ale trochę się bałam. Dopiero teraz zauważyłam, że to Talko.

Wypożyczyłam. Sprawdzimy.
          • abepe Książki na majówkę... 29.04.15, 22:22
            ...wybrane?

Ja postanowiłam (tematycznie) wrócić do "Naszej paczki i niepodległości. O sześciu polskich świętach".
            • franula Re: Książki na majówkę... 30.04.15, 10:09
              Starsza V część HPoterra i książki tematyczne o koniach. jeszcze mamy Widmarka Antykwariat...
              Młodsza wybrała Klub Tiary (ble)
              • abepe Re: Książki na majówkę... 30.04.15, 14:26
                Piątoklasista siedzi w "Zwiadowcach", "Pozaświatowcach" i "W 80 dni dookoła świata". Oj właśnie sobie przypomniałam, że na poniedziałek "Tajemniczy ogród".

Drugoklasistę wczoraj zaopatrzyliśmy w bibliotece, ale jeszcze nie wiem co wybierze. Niestety nie było drugiej części "Ziuzi" a "Darth Paper kontratakuje" i "Zagadkowy Wookie" będą dostępne dopiero w poniedziałek:( A na nie liczył.
                • franula Re: Książki na majówkę... 30.04.15, 14:56
                  a moja Zwiadowców zaczęła z apetytem ale trzeciej części nie doczytała. A to już jej się rzadko zdarza...
                • najlepszyprzed Re: Książki na majówkę... 30.04.15, 21:35
                  Bardzo dziękuję za informacje że istnieje " Zagadkowy Wookie". Mamy poprzednie części i syn często do nich wraca.
                  U nas do wspólnego czytania ( od czerwca tamtego roku , ale już kończymy ostatni tom :) seria o Septimusie Heapie, 10cio latek kończy pierwszy tom FNiN i chyba na razie zostanie przy tej serii.
                  • sylwina76 Re: Książki na majówkę... 01.05.15, 10:57
                    Piątoklasista czyta Szklarskiego. Po szkolnej lekturze Tomek w krainie kangurów postanowił przeczytać pozostałe tomy. Wyciągnęliśmy więc całą zakurzoną serię,, pamiętającą jeszcze dzieciństwo męża.. Poza tym cały czas czyta Dzieje powszechne (sporo czytania, bo aż 25 tomów) i podczytuje poczet cesarzy rzymskich.
                    Drugoklasistka czyta (drugie podejście) Syberyjskie przygody Chmurki, a ja jej Wakacje grzecznego psa.
                    Ja z kolei wypożyczyłam sobie Książkę wszystkich rzeczy.
                    Pogoda sprzyja czytaniu - zimno i deszczowo, majówkę więc przenieśliśmy na czerwiec
                    • abepe Re: Książki na majówkę... 01.05.15, 12:54
                      Kwestia Tomka jest dla mnie drażliwa. Mam całą serię, którą rodzice kupili mi 30 lat temu w subskrybcji. Kilka lat temu pożyczyłam pierwszy tom koleżance polonistce i nie mogę jej odzyskać. Ona nie pamięta, żeby ją (i dwie inne książki) ode mnie pożyczała, ale ja zapisuję, więc jestem pewna. Po zachwycie syna "W pustyni i w puszczy" chciałam mu "Tomka" podrzucić. Chyba po prostu wypożyczę pierwszy tom z biblioteki:(
                    • abepe Re: Książki na majówkę... 01.05.15, 15:05
                      sylwina76 napisała:

> Poza tym cały czas czyta Dzieje powsz
                      > echne (sporo czytania, bo aż 25 tomów) i podczytuje poczet cesarzy rzymskich.

Które? Poczet Krawczuka?
                      • sylwina76 Re: Książki na majówkę... 03.05.15, 19:49
                        Tak.
                  • abepe Re: Książki na majówkę... 01.05.15, 12:58
                    Seria F,NiN przeczytana została w mig a za 3 tygodnie idziemy na spotkanie z autorem.
                    • gosjana Re: Książki na majówkę... 04.05.15, 21:23
                      U 12-latka obecnie ta topie Kroniki Wardstone oraz dodatkowo lektura W pustyni i w puszczy, trzecioklasistka czyta serię o Doktorze Dolittle, przeczytała też w ekspresowym tempie O psie, który jeździł koleją.
                      Jakie książki z psami lub zwierzętami w roli głównej możecie polecić dla 10-latki?
                      • beataj02 Re: Książki na majówkę... 05.05.15, 16:52
                        Dżok
                        Runo
                        Lassie wróć
                        wracaj Karmelku do domu (nie wiem, czy gdzieś do zdobycia, piękny staroć)
                        Borek, Topek i Aza (lekka, śmieszna, cienka)
                        ...
                        jak coś mi Młody poda, to jeszcze dopiszę. A może osobny wątek? choć chyba było już coś w temacie psów
                        • sylwina76 Re: Książki na majówkę... 05.05.15, 20:45
                          Instrukcja obsługo pieska Jacósia Grabowskiego - bardzo fajna.
                          jak Dżok, to oczywiście też Baltic. pies który płynął na krze, bo kaktus zdecydowanie dla młodszych.
                          Czarna, Klifka i tajemnice z dna morza też Gawryluk (nie czytaliśmy).
                          No i oczywiście 3 książki o Winterze (Pamiętnik grzecznego psa, nowe przygody grzecznego psa i Wakacje grzecznego psa).

• agni71 Re: Książki na majówkę... 10.05.15, 20:59
                            Dziękuję za podsunięcie pozycji o psach, bo moja trzecioklasistka czyta aktualnie lekturę "O psie, który jeździł koleją" i chyba ją wciągnęło (a ją ciężko wciągnąć). W każdym razie stwierdziła, że wreszcie coś o zwierzęciu, a nie tych nudnych dzieciach (poprzednia lekturą była nieszczęsna "Oto jest Kasia")...
                            • beataj02 Re: Książki na majówkę... 12.05.15, 11:07
                              To jeszcze kolejne psie:
                              Najwierniejsi przyjaciele - R. Piątkowska,
                              Łazik i Klara
                              Timba - stare, ale bardzo fajne
                              Łysol i Strusia
                              Pamiętnik Felka Parerasa
                              • abepe Re: Książki na majówkę... 12.05.15, 15:28
                                Do psich dorzucam "Białego kła". Mój syn czytał to koło 10 urodzin.
                                • sylwina76 Re: Książki na majówkę... 12.05.15, 18:23
                                  To ja jeszcze dorzucę Groszkę. Pieska który chciał mieć dziewczynkę Sari Peltoniemi.
                                  • gosjana Re: Książki na majówkę... 16.05.15, 10:33
                                    Dziękuję za tyle propozycji. Jest w czym wybierać, dobrze, bo niedługo urodziny córki i Dzień Dziecka.
                                    Dżoka i Groszkę mamy.
                                    Do listy dopisuję jeszcze "Dzięki Tobie Winn Dixie", trudno dostępna, ja upolowałam na allegro.

• abepe Cisza przed burzą??? 25.05.15, 17:41
                                      Bo cisza wyborcza już zakończona!

Donoszę, że pierwszy raz tej wiosny miałam wczoraj okazję czytać w plenerze.
                                      Co u Was słychać?
                                      • alistar1 Re: Cisza przed burzą??? 26.05.15, 14:21
                                        I ja czytałam, wszak maj bez majówki i kocyka z książką jest nieważny. Teraz idę tropić, gdzie można namierzyć trzecią część młodego Ryksa, liczę, że nie tylko w Krakowie w kamienicy przy Rynku.
                                        • abepe Re: Cisza przed burzą??? 26.05.15, 19:25
                                          alistar1 napisała:

> I ja czytałam, wszak maj bez majówki i kocyka z książką jest nieważny.

Moje czytanie odbyło się nie podczas majówki, ale na ławeczce obok boiska, na którym moi panowie grali w piłkę z rodziną;) Na majówkę jeszcze nie znaleźliśmy czasu. I chyba już nie znajdziemy.

Teraz id
                                          > ę tropić, gdzie można namierzyć trzecią część młodego Ryksa, liczę, że nie tylk
                                          > o w Krakowie w kamienicy przy Rynku.

Ja czekam na e-booka, bo mam też pozostałe w wersji elektronicznej. I dobrze, bo czas na czytanie dla przyjemności będę miała dopiero za 3 tygodnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka