Dodaj do ulubionych

Jestem przestempcom :p

26.11.21, 13:48
Wyszłam z psem łamiąc izolację:p co prawda zostały tylko dwa dni, ale jednak :p
Wszystko przez to, że koleżanka która mi psa zabierała na spacery dziś nie może, a co pies winny ...
I kurde, niby człowiek wie, że mijani ludzie mają cię, ogólnie rzecz biorąc, w dupie, to i tak jakoś dziwnie się czułam :p co się ze mną dzieje... 😅
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 13:56
      Widzisz jak łatwo zostać outlaw?
      • mashcaron Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 13:59
        No, w dzisiejszych czasach wystarczy wyjść za drzwi.. chyba nigdy tak łatwo nie było :p
        • angazetka Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:13
          Ja półtora roku temu łamałam prawo, bo chodziłam za rękę z chłopem po parku. Dwa razy straż miejska nas pouczała.
          • andaba Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:54
            ????
            Możesz to rozwinąć?
            • droch Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 15:57
              Rząd PiS w ubiegłym w swojej łaskawości roku pozwolił na poruszanie się w odstępie co najmniej 2 metrów. Miliony Polek i Polaków bezczelnie łamały prawo...
              • andaba Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 16:20
                O matko. Jakoś mi się zapomniało, może dlatego, że już od paru lat nikt mi nie pozwala się za rączkę brać.

Zupełnie nie skojarzyłam o co chodzi.
                • gajmal Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 16:53
                  Dalej to obowiązuje co ciekawe
                  • andaba Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 17:21
                    Taaa, widać. Byłam dziś w centrum.
      • engine8 Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 18:42
        Latwiej niz in-law
    • thank_you Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:02
      W przestępczą działalność wkręciłam w zeszłym roku syna - gdy oddawaliśmy się zabawom w parku. Tylko raz żołnierze pogrozili nam palcem. wink Nie ma to jak życie na krawędzi. big_grin
      • bergamotka77 Re: Jestem przestempcom :p 27.11.21, 02:07
        thank_you napisała:

> W przestępczą działalność wkręciłam w zeszłym roku syna - gdy oddawaliśmy się z
        > abawom w parku. Tylko raz żołnierze pogrozili nam palcem. wink Nie ma to jak życ
        > ie na krawędzi. big_grin

big_grin
      • memphis90 Re: Jestem przestempcom :p 27.11.21, 10:15
        My rok temu jedliśmy lody, idąc polną drogą miedzy polami kukurydzy. Bez maseczek! Kpiąc z prawa (i spraweidliwosci) ! I musieliśmy szybko te lody chować, bo straż gminna jeździła po tych drozkach sprawdzając, czy nikt aby nie skaża upraw kukurydzy morowym oddechem z potencjalnym covidem...
    • bei Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:03
      Nie jesteś, to pies zabrał Cię na spacer
      • mashcaron Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:30
        Tak, to jego wina! Zmusił mnie spojrzeniem :p
        • eliszka25 Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:33
          Jaki on już duży! Rośnie ten twój pies jak na drożdżach!
          • mashcaron Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:36
            Rośnie, miał mieć max 20 kg a ma 8 miesięcy i tyle waży:p
            • eliszka25 Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:38
              Więcej do kochania 😁
              • mashcaron Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:48
                Żeby on chociaż upasioby był ale pod futrem wszystkie kości czuć:p
                • mashcaron Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 16:38
                  Na kanka i tak się pcha :p
                  • mashcaron Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 16:39
                    Kolanka 🙄
                    • morekac Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 16:43
                      Podżegacz zbrodniowy.
                      Czy u was też jest ”Sąd wymierza karę za podżeganie lub pomocnictwo w granicach zagrożenia przewidzianego za sprawstwo."?
                      • mashcaron Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 16:49
                        Myślę, że on wie, że przepisy zwierząt nie dotyczą, dlatego tak podżega. Też mi się inteligentnego psa zachciało 🙄
                        • rosapulchra-0 Re: Jestem przestempcom :p 27.11.21, 02:51
                          A jak się dogadał z kròlikami?
                        • morekac Re: Jestem przestempcom :p 27.11.21, 08:02
                          mashcaron napisała:

> Myślę, że on wie, że przepisy zwierząt nie dotyczą, dlatego tak podżega. Też mi
                          > się inteligentnego psa zachciało 🙄

Obowiązujá nie obowiązują, ja bym go z chęcią aresztowała. Potrzebuję pieska do wypasania kotów - mam 3 osobowe stado, a mój piesełek jest już stary, poza tym to typ, który kotom na wszystko pozwala.
                • eliszka25 Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 19:00
                  Widać po nim, że nie jest upasiony. Dajesz mu za dużo witaminek i rośnie ci jak na drożdżach 😄
                  • mashcaron Re: Jestem przestempcom :p 27.11.21, 08:12
                    Fakt, lubi warzywa :p za marchewki i paprykę dałby się pokroić:p
    • eliszka25 Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:08
      Ja też jestem przestępcą od środowego południa. Mąż stwierdził, że zamiast bawić się w wymienianie opon każdej wiosny i jesieni, na które u nas trzeba się często umawiać z dużym wyprzedzeniem, kupi kompletne koła. Jeden komplet będzie zimowy, drugi letni. Wymiana kół trwa krócej i można się umówić nawet z dnia na dzień. Najpierw kupił komplet kół do mojego samochodu. W środę wymieniłam i mechanik mi mówi, że teraz muszę zgłosić ten fakt w urzędzie komunikacji. Oni muszą te koła „zatwierdzić”, bo inaczej jest to nielegalne. Termin mam na przyszłą środę. Do tego czasu jeżdżę na nielegalnych kołach 🙃.

Acha, mąż stwierdził, że w takim razie do swojego samochodu kupi same opony 🤣
      • mashcaron Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:10
        eliszka25 napisała:

>
        > Acha, mąż stwierdził, że w takim razie do swojego samochodu kupi same opony 🤣

Lol, jaki cwaniak 😂
        • eliszka25 Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:14
          Żebyś wiedziała, ale argument był taki, że mój samochód jest nowy (mam go od maja), a jego już stary, więc u mnie ma to większy sens. 😄
      • a23a23 Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:17
        eliszka25 napisała:

> W środę wymieniłam i mech
        > anik mi mówi, że teraz muszę zgłosić ten fakt w urzędzie komunikacji. Oni muszą
        > te koła „zatwierdzić”, bo inaczej jest to nielegalne.

Od kilku lat wymieniam koła i pierwszy raz słyszę, żeby trzeba był to zgłaszać w urzędzie. Takie samo koło na takie samo koło wymieniasz?
        Google też milczy na ten temat, chyba ten mechanik coś Ci wkręcił (chyba, że nie mieszkasz w pl).
        • thank_you Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:19
          Nie, u nas się nie zgłasza, Eliszka chyba w Szwajcarii mieszka i może wyjaśni skąd taki obowiązek, też jestem ciekawa!
          • eliszka25 Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:29
            W Polsce się tego nie zgłasza, to wiem. W Szwajcarii przegląd samochodu oraz dowód rejestracyjny wygląda zupełnie inaczej. Nowe koła mają inny symbol i kolor niż te w papierach, więc muszę jechać na „urzędowe” sprawdzenie i zatwierdzenie, że z moim samochodem jest wszystko ok i jest on w takim stanie dopuszczony do jazdy. Inaczej grozi mi srogi mandat.

Acha, koła nie są żadne udziwnione. Po prostu inne niż oryginalne.
            • thank_you Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 15:52
              Policja to sprawdza przy rutynowych kontrolach czy w razie wypadku ma sie problem?
              • eliszka25 Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 16:06
                Przy rutynowej kontroli, to nie wiem, ale w razie wypadku pewnie by słono kosztowało. Zwłaszcza, że tutaj sprawca wypadku dostaje rachunek za wszystko. Nawet za przyjazd policji. Znajomy miał stłuczkę na autostradzie, to oprócz mandatu dostał 500 franków rachunku z policji na pokrycie kosztów interwencji.
                • thank_you Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 17:22
                  Niesamowite! Ale u nas za obcierkę na parkingu po 1.01. będzie 1500 zł mandatu, tylko u nas zaczną się wyłudzenia i ponowne łapówkarskie eldorado wśród funkcjonariuszy policji.
                  • triss_merigold6 Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 17:32
                    Kamerki będą im się psuły...
                  • eliszka25 Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 17:36
                    Wiesz, mandaty to u nas już od dawna są odpowiednio wysokie. Myślisz, że dlaczego np. Włosi, którzy na Sardynii wyprzedzają jadących 80 na ograniczeniu do 30 w Szwajcarii pokornieją i nawet do setki boją się przyspieszyć 😄.
                    • thank_you Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 17:59
                      To jak Niemcy i Litwini u nas, tylko podejrzewam, że za próbę przekupstwa policjanta w Szwajcarii wylądowałoby się z automatu w areszcie, a u nas... ekhm.
                      • eliszka25 Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 18:14
                        Pamiętam aferę łapówkową, przez którą policjanci z jednego posterunku mieli problemy. W pobliżu był bar czy kawiarnia i policjanci podczas patrolu zachodzili tam sobie na kawę. Jak za barem stał właściciel, to ta kawa była na koszt firmy. No i z tego ukręcono aferę łapówkową na cztery fajerki! Tak więc nie radziłabym próbować zabawy w łapówki ze szwajcarską policją 😁
                        • thank_you Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 18:26
                          W sumie nie wiem co gorsze. big_grin
                          • eliszka25 Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 18:57
                            W niektórych kwestiach są poprawni do przesady. Po tylu latach chyba się po prostu przyzwyczaiłam i już mnie to nie szokuje, choć czasem zaskakuje, jak z tymi kołami 😄.
        • eliszka25 Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:23
          Nie, nie mieszkam w Polsce i nikt mi niczego nie wkręcił, bo zadzwoniłam do Verkehrsamt i informację tę potwierdzono oraz poinformowano mnie, że w najbliższą środę mam się u nich stawić z samochodem. Co z resztą napisałam już w swoim pierwszym wpisie.
          • a23a23 Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 16:56
            eliszka25 napisała:

> Nie, nie mieszkam w Polsce i nikt mi niczego nie wkręcił, bo zadzwoniłam do Ver
            > kehrsamt i informację tę potwierdzono oraz poinformowano mnie, że w najbliższą
            > środę mam się u nich stawić z samochodem.

Ok, nie wiedziałam, że nie mieszkasz w Polsce wink a cała sprawa brzmi na tyle absurdalnie, że pomysłałam, że sprytny mechanik (bo koła można zmienić samemu, opony to już raczej nie) szuka jelenia...
            • eliszka25 Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 17:33
              Ja też się zdziwiłam, bo nigdy o tym nie słyszałam, ale zawsze wymienialiśmy tylko opony. Nie wiem tylko skąd wniosek, że mechanik szuka jelenia, bo jemu to kompletnie nic nie daje. On wymienił koła i za tę usługę wystawia rachunek. Resztę załatwiam w urzędzie komunikacji i mechanik nie ma z tym nic wspólnego ani nie czerpie z tego tytułu żadnych profitów. Z jego strony to była uprzejmość, że mnie zapytał czy ja o tym wiem i wytłumaczył co i jak muszę załatwić. Mógł wymienić koła skasować należność i mieć mnie z głowy.
      • mid.week Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:19
        chory kraj big_grin
        • eliszka25 Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:24
          Pod niektórymi względami mają porządek aż do przesady.
        • droch Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 15:58
          Ciekawe, czy wymianę oleju też należy zgłosić? big_grin
      • metro_mh Re: Jestem przestempcom :p 27.11.21, 10:38
        W środę wymieniłam i mechanik mi mówi, że teraz muszę zgłosić ten fakt w urzędzie komunikacji. Oni muszą te koła „zatwierdzić”, bo inaczej jest to nielegalne

Że co!!!??
        • eliszka25 Re: Jestem przestempcom :p 27.11.21, 16:06
          Wytłumaczyłam niżej.
    • jehanette Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:13
      Policja proszę przyjechać na forum!
      big_grin
      Ja też się dziwnie czułam jak na wiosnę, po ujemnym teście, ale jeszcze formalnie z kwarantanną w papierach, poszłam po ziemniaki.
      • triss_merigold6 Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:16
        Jak to niewiele trzeba, żeby zaburzyć ludziom poczucie bezpieczeństwa.uncertain
        • thank_you Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:18
          Bez przesady z tym poczuciem bezpieczeństwa - ja jedynie nie miałam ochoty na zajęcia konta i bujanie się potem po sądach, aby odzyskać własne pieniądze.
    • srubokretka Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:18
      Ja to jestem od prawie 2 lat recydywa. Kto by pomyslal, ze na stare lata takich buntow mi sie zachce.
    • mid.week Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:21
      Też jestem - jezdziłam do lasu kiedy były zamknięte
      • mashcaron Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:24
        Tak daleko bym się nie posunęła... Ty to masz jaja ze stali :p
      • triss_merigold6 Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:24
        Kazałam nastolatkowi wyjść bez dorosłego...

Brzmi jak wyznania w kręgu anonimowych przestępców covidowych.
        • piataziuta Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 16:32
          triss_merigold6 napisała:

> Kazałam nastolatkowi wyjść bez dorosłego...

😂
      • srubokretka Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:26
        Zamkniete lasy to na liscie covidowych wariactw hit numer 1. Na 2 puste plaze latem. Na 3 szczelnie zamkniete okna.... dla przestepcy raj na ziemi 😄
        • eliszka25 Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:31
          A dlaczego szczelnie zamknięte okna? U nas wszędzie pootwierane, bo jest nakaz wietrzenia pomieszczeń.
          • srubokretka Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:37
            Wiosna 2020 nikt nie otwieral okien, bo airborne corona by wleciala. Czesc to pewnie nawet do okna bala sie podejsc.
            • geoardzica_z_mlodymi Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:39
              Pamiętam jeżdżące szczekaczki i dzieci chowające się w śmietnikubig_grin
            • eliszka25 Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:40
              A eidzisz, to u nas narracja zupełnie odwrotna. Kazali wietrzyć i niektórzy wzięli sobie to tak mocno do serca, że mój starszy syn w kurtce na lekcjach siedział, bo jego wychowawca zabraniał okna zamykać.
              • srubokretka Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:46
                A nie, w szkolach wietrzyli, bo w smrodzie od chemii nie dalo sie wytrzymac. To byl jeden z powodow dlaczego w zeszym roku zdecydowalam sie na nauke zdalna. Nie chcialam dzieci zamykac w wariatkowie na 6h dziennie.
                • eliszka25 Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 16:10
                  U nas ogólnie w szkołach podejście było całkiem ok. Tylko temu jednemu nauczycielowi z lekka odbiło.
        • triss_merigold6 Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:32
          W moim prywatnym rankingu absurdów pierwsze miejsce zajmuje zafoliowanie placów zabaw, odnośnie do drugiego waham się między uderzaniem kijem w parapet, żeby móc złożyć podanie do przychodni, a interwencyjnym skupem chryzantem.
          • borsuczyca.klusek Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:38
            Najgorzej, że nie ze wszystkich miejsc tę folię do końca usunięto i jeszcze gdzie nie gdzie smutno powiewa.
          • srubokretka Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:39
            >uderzaniem kijem w parapet, żeby móc złożyć podanie do przychodni,

O tym to nie slyszalam 🤪
            • triss_merigold6 Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:41
              nadwisla24.pl/2020/10/04/tarnobrzeg-zeby-dostac-skierowanie-trzeba-walic-kijem-w-parapet-okna-na-tylach-przychodni/
              • mashcaron Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:43
                Pamiętam to 😂😂
              • geoardzica_z_mlodymi Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:45
                🤣 Mam nadzieję na komedię z tego okresu.
                • triss_merigold6 Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:48
                  To nie było zabawne. Nie ma nic zabawnego w szczekaczkach na radiowozach krążących po osiedlu i podjeżdżających pod kolejkę ludzi do Lidla.
                  • srubokretka Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:52
                    >To nie było zabawne

Wstyd sie przyznac, ale mnie niestety duzo rzeczy smieszylo w tym cyrku. Smiech przez lzy, ale byl czesty.
                  • geoardzica_z_mlodymi Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:55
                    To raczej było absurdalne i jakoś z Opowieścią Podręcznej mi się kojarzyło. Podobną sytuację sama miałam w czasie stanu wojennego jak na widok milicyjnej suki chowaliśmy się w krzakach. Chociaż w sumie w stanie wojennym nic mi nie groziło a tu dzieciaki mogły zarobić mandat.
                • ponis1990 Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:59
                  Jest fajna komedia francuska o pandemii na netfliksie, tylko niech mnie kule bija, nie pamiętam tytułu. Ale była świetna.
                  • borsuczyca.klusek Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 15:21
                    To to gówienko:

www.filmweb.pl/film/8+Rue+de+l%27Humanit%C3%A9-2021-10001375
                  • mid.week Re: Jestem przestempcom :p 27.11.21, 07:49
                    ponis1990 napisała:

> Jest fajna komedia francuska o pandemii na netfliksie, tylko niech mnie kule bi
                    > ja, nie pamiętam tytułu. Ale była świetna.
                    >

Rany boskie, jest straszna, usilowalam ja zmeczyc ale nie dalam rady
                • borsuczyca.klusek Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 15:17
                  Francuzi nakręcili komedię, jest na Netflixie. Niestety zupełnie nieśmieszna 😒
                  • mashcaron Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 15:19
                    Włosi też nakręcili, o lockdownie. To jest tak złe, że aż szkoda pisać.
              • morekac Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 16:37
                Mnie to umknęło, przyznaję.
          • thank_you Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 15:55
            W moim otoczone przez kilkudziesięciu policjantów oraz oklejone taśma policyjna Pole Mokotowskie oraz załatwianie sprawy na posterunku przez okno. 😅
          • droch Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 16:00
            U nas zabezpieczyli taśmami wjazdy na drogi dla rowerów...
            • thank_you Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 16:13
              Cudne 😀
          • geez_louise Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 16:26
            Parapet wygrywa zawsze
          • primula.alpicola Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 18:28
            "uderzaniem kijem w parapet, żeby móc złożyć podanie do przychodni"

Nieee🤣 wkrecasz nas!
            • z.szarych.stron Re: Jestem przestempcom :p 27.11.21, 08:25
              primula.alpicola napisała:

> "uderzaniem kijem w parapet, żeby móc złożyć podanie do przychodni"
              >
              >
              > Nieee🤣 wkrecasz nas!

A nie slyszalas o przychodni w Tarnobrzegu , wiosna /lato 2020 ? To wygooglaj !
        • agusiah Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 15:28
          Dla mnie na drugim miejscu po lasach idą jednak stoki narciarskie. Dla narciarzy, bo już saneczkarze mogli z nich i z kolejek korzystać bez ograniczeń. Wirus przenosił się tylko jak miałaś narty w ręku.

• piataziuta Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 16:31
        mid.week napisała:

> Też jestem - jezdziłam do lasu kiedy były zamknięte

ja też - rowerem!
        Mieciu wtedy dostawał szału, że przez dziesięć lat nie interesowałam się lasem, dopóki go nie zakazali tongue_out
        • mashcaron Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 16:41
          😂😂
        • mid.week Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 17:37
          piataziuta napisała:

> mid.week napisała:
          >
          > > Też jestem - jezdziłam do lasu kiedy były zamknięte
          >
          >
          > ja też - rowerem!
          > Mieciu wtedy dostawał szału, że przez dziesięć lat nie interesowałam się lasem,
          > dopóki go nie zakazali tongue_out

big_grin
          hmmm... możliwe, że bywałam wtedy lesie ciut częściej niż wcześniej. Potrzebuję częstszego niż średnia krajowa kontaktu z naturą, pies też, wiec to nie tak, że nagle zaczełam w nim bywac. Ale muszę przyznać, że zakazany las bardziej nęci niż taki ogólniedostępny big_grin
          • eliszka25 Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 17:57
            Zakazany owoc zawsze lepiej smakuje 😄
    • bulzemba Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:31
      Fotkę współzbrodnia proszę!
      • mashcaron Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:35
        Proszę, z ostatniej chwili:p
        • szczypawka100 Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:47
          Tańczymy labada labada labada
          Tańczymy labada małego walczyka
        • ojejkucozadzien Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 18:49
          Jaki słodziak big_grin
    • geoardzica_z_mlodymi Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:34
      Ja tam użyłam takiej sytuacji, by wyjaśnić dziecięciu różnicę między prawem moralnym a prawem stanowionym. Tak, też jestem anonimowym przestępcą kowidowym. Zaczęło się półtora roku temu, gdy wychodziłam wybiegać najmłodsze, potem była leśna partyzantka. No i kilka innych przewinień.
      • geoardzica_z_mlodymi Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:38
        Jak mi dzieciak jest na kwarantannie 30 dni/40 w ostatnim czasie, to chyba ktoś ma nie po kolei, że zrobi to mnie wrażenie, że znów kwarantanna.
      • triss_merigold6 Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:39
        Ja tłumaczyłam, że co do zasady, przepisy w zakresie ograniczania wolności obywatelskich były niezgodne z prawem.
        • geoardzica_z_mlodymi Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:41
          A to też. Dzieciom nawet podobały się codzienne spacery "do kościoła", jakby co.
      • stephanie.plum Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:41
        mnie w lesie "złapała" policja...

- Dzień dobry, co pani tu robi?
        - Siku, panie władzo!!!

uśmiał się i odjechał.
        • morekac Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:55
          No, u mnie w okolicy było pole, bez dojazdu asfaltem. I wszyscy chodzili tam na spacery z psami i dziećmi, a młodzież piła wino w krzakach.
          • stephanie.plum Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 15:00
            Jejku, ja też tylu fajnych ludzi po krzakach nie spotykałam, jak za czasów "zakazu wstępu do parków i lasów".
          • morekac Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 16:22
            I jeszcze straszliwsze przestępstwo popełniłam na majówce - nocując mianowicie w domku i płacąc za niego. Samochód trzymaliśmy po sąsiedzku w warsztacie samochodowym, przed powrotem dzwoniliśmy do gospodarzy, czy droga czysta i stosowaliśmy zaciemnienie...
            • geoardzica_z_mlodymi Re: Jestem przestempcom :p 27.11.21, 01:53
              Ależ konspira!
              • morekac Re: Jestem przestempcom :p 27.11.21, 11:26
                No wiesz, policja po Szczyrku i okolicach jeździła... U naszych gospodarzy byli 2 razy.
        • memphis90 Re: Jestem przestempcom :p 27.11.21, 10:28
          - Dzień dobry, co pani tu robi?
          - Śmieci, śmieci wyrzucam! Ta tona gruzu porośnięta mchem i paprocią to moja! Wybieram taryfę "śmiecenie - 50zl"!
    • mondaymorning1987 Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:35
      u mnie sprawa z izolacją sama się rozwiązała, tak mnie siekło, że wyprawa do łazienki to jak zdobycie szczytu k2
    • stephanie.plum Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:39
      to ja tak samo dokładnie, może gang założymy?
    • taniarada Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 14:51
      Zrobiłaś błąd dwa psy to lepsza ochrona .Najlepiej płci przeciwnej .😊
    • feniks_4 Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 15:59
      Ja jestem przestempcom, bo skopiowałam zdjęcie (nie moje).
    • chococaffe Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 17:04
      Nie wiem czy nie łamaałam prawa wychodząc w miejsca, w czasach kiedy należało tam jeździć chodzić tylko w "istotnych powodach życiowych" czy jakoś tak. Ja zawsze tylko w takich wychodzę !
      • piataziuta Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 17:11
        Nie łamałaś.
        Sport, spacery na świeżym powietrzu i kontakt z przyrodą to są niezbędne czynniki dla zdrowia fizycznego i psychicznego.

Ludziom, którzy więzili w tym czasie swoje dzieci w mieszkaniach, bo coś przeczytali bez zrozumienia, powinni odbierać prawa rodzicielskie.
        • srubokretka Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 17:20
          To tak z 95% rodzin byloby zagrozonych hehe.
        • chococaffe Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 17:28
          W tym piewrszym okresie najdziwniejszych restrykcji miałam "pod opieką" co najmniej jedną osobę, m.in. z "wyprowadzeniem " jej na spacer. Przyznam, że nikt nigdy nas nie zatrzymywał ( a ja miałam takie piekne gadki przygotowane). "Szczekaczkę" widziałm/słyszałam tylko raz - ogólniki, do nikogo konkretnego. Poza Warszawę też wyjeżdżałam (bez żadnych rogatek)
    • primula.alpicola Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 17:24
      A wiesz, że ja też dziś byłam, całe 6h do uzyskania negatywnego wyniku.
    • geez_louise Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 18:27
      U mnie w robocie, tak jak wszędzie w takich placówkach, wprowadzono na początku pandemii konieczność mierzenia i odnotowywania temperatury ciała przychodzących do pracy i odwiedzających oddział pracowników. Rękawiczek nie było, maski były ze starej pościeli od harcerzy, fartuchy były wielorazowe, przyłbice koślawe od fanów druku 3D, a kombinezony były marzeniem, gdzieniegdzie rzucili kilka sztuk, to trzeba było zużycie odnotowywać w raporcie. A na nogi zakładać worki na śmieci i odklejać taśmą. Po uszy w covidzie, ale temperatura! Po kilku dniach uzbierał nam się grubaśny skoroszyt nabity kartkami z pomiarami i w końcu ktoś pyta:
      - A na wuj to?
      - A bo widzisz, jak covid pójdzie po pracownikach, to prezes powie, że to nie przez to, że siedzisz bez stroju ochronnego w sali infekcyjnej, tylko dlatego (i tutaj prezes wyciągnie masz skoroszyt, poślini palec i przejrzy 700 stron), że Marianek pięć dni wcześniej przylazł go pracy mając 36,8. A Grażyna całkiem zapomniała sobie zmierzyć temperaturę! Pewnie miała 39,5! I jest winny, i ciach, kara finansowa i nagana.

I tak się pośmialiśmy, a za kilka dni przyszedł mail, i tam było, że szefunio przeanalizował zakażenia i ma pewno zarażamy się między sobą, w trakcie jedzenia posiłków. I niniejszym wprowadza nakaz przebywania w socjalach pojedynczo.

Wszyscy wtedy zostaliśmy przestępcami. Potem przez tydzień wpisywaliśmy każdemu w skoroszyt 36,6. Potem prawdziwe wskazanie naszego badziewnego termometru, czyli od „low”, poprzez 32,1 do 34,2. I nikt się nie zainteresował pracownikami z hipotermią.

Wiec przyznaję się, to wszystko przez nas.
      • melisananosferatu Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 19:00
        U mnie w pracy zawsze mam 35...na silowni tez , mimo, ze czesto jezdze na silownie na rowerze i przyjezdzam zgrzana jak ruda mysz.
    • melisananosferatu Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 18:49
      Moje covidowe przewinienia (zaznacze, ze my mielismy ostrzejszy lockdown niz w Pl):
      - poszlam biegac dalej niz przepisowe 2km (10km),
      - w ostrej konspirze kupilam dziecku buty na wiosne: scena jak z komedii: umowilam sie z pania ze sklepu na konkretna godzine, niemal obrana w OP1, czekalam az przechodniow nie bedzie na ulicy, wybralam buty (wczesniej biorac pomiary stopy dziecka w domu), przy wyjsciu ze sklepu pani patrzyla czy nikt nie idzie i mnie wypuscila.
      - jezdzilismy na spacer do last dalej niz wyznaczone odleglosci
      • melisananosferatu Re: Jestem przestempcom :p 26.11.21, 19:01
        *ubrana
      • memphis90 Re: Jestem przestempcom :p 27.11.21, 10:38
        U nas buty na wiosnę kupowało się tak, że zamawialo się online, odbior w okienku, mierzenie na parkingu, zwrot do okienka, zwrot kasy po tygodniu. W tym czasie kolejna para zamówiona, np rozmiar większa, odbiór w okienku, mierzenie na parkingu... I dziecię mówi, że jednak różowe nie, tylko turkusowe...

Zimowe na hurrr durrrr brałam w Lidlu, bo najpiwer siedzialy od płowy października w domu, a potem znienacka zaskoczył nas śnieg... 😜 I muszę powiedzieć, że te zwykłe lidlowe śniegowce całkiem dały radę...
        • melisananosferatu Re: Jestem przestempcom :p 27.11.21, 11:33
          No niezle😀 Nasza pani 'butowa' wstawiala posty na fb z dostepnymi modelami i rozmiarami. Potem pisalam do niej na msg i sie umawialysmy na akcje 'buty na nielegalu'.
          • morekac Re: Jestem przestempcom :p 27.11.21, 11:40
            W zeszłym roku kurtkę zimową kupiłam wysyłkowo (i oczywiście za dużą), bo przecież tylko sklepy z artykułami "pierwszej potrzeby" były otwarte. Tak jakby kurtki zimą nie były w naszym klimacie artykułem pierwszej potrzeby...
        • melisananosferatu Re: Jestem przestempcom :p 27.11.21, 11:34
          A! Moja tez ma lidlowe sniegowce i sa bardzo fajne.
    • madami Re: Jestem przestempcom :p 27.11.21, 11:46
      Straszne jest to domowe więzienie dla zdrowych ludzi, bez ruchu na świeżym powietrzu na pewno będziesz zdrowsza....
    • lumeria Re: Jestem przestempcom :p 27.11.21, 15:24
      >Jestem przestempcom :p

Nastepnym razem pamietaj, ze pisze się "jezdem" ! Ogrotafię ćwicz! 😅

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka