Dodaj do ulubionych

Joséphine Baker

30.11.21, 11:24
Pochodzenia amerykańskiego, aktorka kabaretowa, piosenkarka, czynna uczestniczka ruchu oporu w wywiadzie wojskowym we FR podczas II wś, aktywistka walki o równouprawnienie praw cywilnych dla afroamerykanow i przeciwko rasizmowi, matka 12 dzieci, zostanie dzisiaj o 17h40 pantheonizowana jako 6 kobieta (pierwsza kolorowa).
Optymistyczna i słodka wiadomość w morzu nowin goryczy nas przytłaczających, miła sercu kobiety, matki, człowieka…
Tak się chciałam podzielić w ten bury dzień.

m.youtube.com/watch?v=gRfrUdsL4Pk
Obserwuj wątek
    • januszekxxl Re: Joséphine Baker 30.11.21, 11:38
      ingryd napisała:
      matka 12 dzieci

Adoptowanych dzieci.
      Po wojnie ze swoim czwartym mężem zaadoptowała dwanaścioro dzieci różnych ras i religii.
      Nie wiem czy adopcja tylu dzieci była dobrą decyzją.
      Pod koniec życia Josephine Baker zdana głównie na siebie, z dużą rodziną adoptowanych dzieci (ze względu na wielorasowość jej dzieci nazywano je poetycko „Tęczowym plemieniem”) popadła w poważne kłopoty finansowe zakończone ogłoszeniem bankructwa. Zmusiło ją to w dość już zaawansowanym wieku do powrotu na scenę. Zmarła w dwa dni po ostatnim występie.

I jeszcze ciekawostka: Zanim ukończyła piętnasty rok życia, miała już za sobą dwa małżeństwa.
      pl.wikipedia.org/wiki/Josephine_Baker
      • kokokoko_euro_spoko Re: Joséphine Baker 30.11.21, 13:31
        Nie jest w modzie cytowanie Wiki, bo na 99,99% osobnik ma zero wiedzy w temacie i stamtąd czerpie podstawowe info. A potem emanuje mondrością cytując. Taka rada.
        • januszekxxl Re: Joséphine Baker 30.11.21, 13:38
          kokokoko_euro_spoko napisał(a):
          > Nie jest w modzie cytowanie Wiki, bo na 99,99% osobnik ma zero wiedzy w temacie
          > i stamtąd czerpie podstawowe info. A potem emanuje mondrością cytując. Taka ra
          > da.

O Josephine Baker wiedziałem dużo wcześniej od pojawienia się afroamerykanów zamiast murzynów.
    • melisananosferatu Re: Joséphine Baker 30.11.21, 11:39
      A co znaczy pantheonizowana? Cos jak beatyfikowana? A co do reszty: super!
      • ingryd Re: Joséphine Baker 30.11.21, 11:51
        Spocznie w Panteonie, między innymi obok Marysi Salci 😉
        • melisananosferatu Re: Joséphine Baker 30.11.21, 12:31
          Aaa...na serio covid mi sie na mozg rzucil.
          Ciesze sie ogromnie!
        • nigolla Re: Joséphine Baker 30.11.21, 12:46
          ingryd napisała:

> Spocznie w Panteonie, między innymi obok Marysi Salci 😉

Kto to Marysia Salcia?
          • sumire Re: Joséphine Baker 30.11.21, 12:49
            Curie. Miała na drugie Salomea.
          • ingryd Re: Joséphine Baker 30.11.21, 12:51
            Tak sobie pozwoliłam poufale zdrobnić imiona, innej wielkiej francuzki, zasłużonej wielce, pochodzenia tym razem polskiego.
            • niemaznaczenia Re: Joséphine Baker 30.11.21, 13:15
              Freddy Chopin, słynny francuz pochodzenia polskiego.
              • ingryd Re: Joséphine Baker 30.11.21, 13:25
                Frycek, frycek, a nie żaden freddy
                • melisananosferatu Re: Joséphine Baker 30.11.21, 13:27
                  Jedyny prawilny Freddie to Mercury I Kruger. Ingryd ma racje, Frycek Szopin albo Kopernik to 'Niczek'.
                  • melisananosferatu Re: Joséphine Baker 30.11.21, 13:27
                    *rajuuu: Chopin to Frycek a Kopernik 'Niczek'.
                    • chatgris01 Re: Joséphine Baker 30.11.21, 13:30
                      A nie Mikuś?! suspicious (Kopernik znaczy).
                      • melisananosferatu Re: Joséphine Baker 30.11.21, 13:35
                        Byl taki wiersz, ktorego za dude nie moge teraz znalezc, ze matka mowila do niego 'synku...Niczku...i dawala mu zlote, torunskie pierniki'. W mordke...jak mi to moj mozg covidowy podsunal to bedzie wstyd ...
                        • niemaznaczenia Re: Joséphine Baker 30.11.21, 13:54
                          Kopernik, Polak pochodzenia niemieckiego.
                        • chatgris01 Re: Joséphine Baker 30.11.21, 13:57
                          A, to o Niczku nie znałam big_grin
                          • melisananosferatu Re: Joséphine Baker 30.11.21, 14:00
                            A ja sie staram znalezc zeby sobie udowodnic, ze BYL taki wiersz a nie, ze moj zcovidowany mozg go ukrecil😀
            • leosia-wspaniala Re: Joséphine Baker 30.11.21, 14:01
              "Zdrabnianie" imion w takich przypadkach jest trochę żałosne, To nazywanie Elżbiety II Elką, Skłodowskiej-Curie Marysią itp. Taki boomerski luz na siłę.
            • mid.week Re: Joséphine Baker 30.11.21, 14:04
              ingryd napisała:

> Tak sobie pozwoliłam poufale zdrobnić imiona, innej wielkiej francuzki, zasłużo
              > nej wielce, pochodzenia tym razem polskiego.

Takeś ja pozdrabniala jakbyście na wspólne krłasanty biegały.
              • ingryd Re: Joséphine Baker 30.11.21, 14:21
                No może to nietaktowne, ale nie ma we mnie NIC z boomerskiego luzu, słowo humoru, tak prawdę mówiąc, no przyznam się, to ta salcia mnie zgubiła, albowiem miałam w rodzinie ciotkę o tym pięknym imieniu, która była tak totalnie odjechana, ze stała się rodzinną legendą. Donc, mea culpa, mea maxima culpa za spoufalanie się z Madame Curie (wszystko przez ciotkę Salke)
                • melisananosferatu Re: Joséphine Baker 30.11.21, 14:33
                  Bo Salcia brzmi uroczo.
                • mid.week Re: Joséphine Baker 30.11.21, 15:44
                  nie wiem czy taktownie czy nie, ale bez wyjasnienia nie domysliłabym się o kim piszesz
                  • lella_two Re: Joséphine Baker 30.11.21, 16:15
                    Ja też bym się nie domyśliła, ale to z kolei mea culpa, bo nie wiedziałam, że Mme na drugie miała Salcia. A teraz już wiem😊
                    • bi_scotti Re: Joséphine Baker 30.11.21, 22:46
                      Imie piekne. Salomea. Ale jak dla mnie forever dark, sad & tragic z powodu "Wiernej rzeki" - obviously wina ... Stefka herbu Jelita, eh uncertain Cheers.
    • sumire Re: Joséphine Baker 30.11.21, 11:40
      No i super. Ale wiesz, że zaraz tu przyjadą forumowe kukluxy i będą tłumaczyć, jaka to obraza dla kultury europejskiej, jakąś babę tańczącą w kiecce z bananów w Panteonie umieszczać....
      • ingryd Re: Joséphine Baker 30.11.21, 11:56
        Wiem, wiem, szczególnie ze to ten lewacki, najgorszy w 5 republice prezydent podjął tę decyzję, na szczęście suweren nie wszędzie ma moc sprawczą.
      • januszekxxl Re: Joséphine Baker 30.11.21, 13:24
        sumire napisała:
        > No i super. Ale wiesz, że zaraz tu przyjadą forumowe kukluxy i będą tłumaczyć,
        > jaka to obraza dla kultury europejskiej, jakąś babę tańczącą w kiecce z bananów
        > w Panteonie umieszczać....

Jej występy nawiązywały do motywów uważanych za rasistowskie, np. „bananowy taniec“ i do stereotypów na temat czarnych kobiet. Niektórzy współcześni krytycy oceniają je negatywnie ze względu na propagowanie rasistowskich uprzedzeń[2].
        pl.wikipedia.org/wiki/Josephine_Baker
        • snakelilith Re: Joséphine Baker 30.11.21, 13:49
          januszekxxl napisał:

> [i]Jej występy nawiązywały do motywów uważanych za rasistowskie, np. „bananowy
          > taniec“ i do stereotypów na temat czarnych kobiet. Niektórzy współcześni krytyc
          > y oceniają je negatywnie ze względu na propagowanie rasistowskich uprzedzeń

Do tego to trzeba mieć nasrane w głowie i mieć przed wszystkim braki w edukacji. Bananowa spódniczka powstała w latach 20 tych i nie wymyślili jej Amerykanie do naśmiewania się z murzyńskiego dziecka, a była elementem promocji Baker w Paryżu. Dla Francji amerykańska wersja Baker była zbyt pruderyjna, za groteskowa i za mało egzotyczna, a Afryka była w Europie tamtego czasie bardzo modna, więc Baker miała stać się naturalnym, nagim symbolem kobiecości, czarną Wenus, jak nazwał ją Charles Baudelaire, a spódniczka z bananów jej kulturowym atutem, wyzwoleniem z kolonializmu, a nie wyrazem dyskryminacji. Tylko kompletnie nie rozumiejące Zeitgeistu mózgi widzą w tym propagowanie rasistowskich uprzedzeń. Rasistowskie to było to, że Baker nie mogła zaczynać kariery jako tancerka, a jako garderobiana, bo na tancerkę to miała w Stanach wtedy za ciemną skórę i nie europejską figurę. Murzynki tańczące w kabaretach dla białych ludzi nie mogły wyglądać za afrykańsko.
          -
          -
          http://s19.rimg.info/465add77b59cebdc25f7ad6c03cc2f4a.gif
          • januszekxxl Re: Joséphine Baker 30.11.21, 13:53
            snakelilith napisała:
            > Do tego to trzeba mieć nasrane w głowie

I dalej nie czytam, bo nie lubię czytaćchamskich wypowiedzi, chamskich bab.
            • snakelilith Re: Joséphine Baker 30.11.21, 15:19
              Najlepiej od razu spadaj z tego forum oblechu.
              • januszekxxl Re: Joséphine Baker 30.11.21, 15:24
                snakelilith napisała:
                > Najlepiej od razu spadaj z tego forum oblechu.
                >

Obleśna to była Josephine Baker.
                https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/VYzk9kpTURBXy9mMmE1MDI5ODU1YTFjMzFjNzgzYTM2ZjcwYjJhZjJjNS5qcGealQLNAUAAwsOVAgDNAvjCw5QGzP_M_8z_lAbM_8z_zP-UBsz_zP_M_5QGzP_M_8z_lAbM_8z_zP-UBsz_zP_M_5QGzP_M_8z_lAbM_8z_zP-BoTAB
                • januszekxxl Re: Joséphine Baker 30.11.21, 15:26
                  obleśny «odrażający, lubieżny, rozpustny»
                  sjp.pwn.pl/szukaj/oble%C5%9Bny.html
                  • snakelilith Re: Joséphine Baker 30.11.21, 15:32
                    Tak, ty jesteś odrażający, a Josephine wygląda jak boginii.
                    • januszekxxl Re: Joséphine Baker 30.11.21, 15:38
                      snakelilith napisała:
                      > Tak, ty jesteś odrażający, a Josephine wygląda jak boginii.
                      >

Ja może jestem odrażający, brudny i zły, ale Josephine Baker jest/była obleśna.

• sumire Re: Joséphine Baker 30.11.21, 15:32
                  O, to mówisz, że półnagie, zgrabne kobiece ciało jest dla ciebie obleśne?
                  Januszek nam się wyoutował, no no...
                  • snakelilith Re: Joséphine Baker 30.11.21, 15:36
                    sumire napisała:

> O, to mówisz, że półnagie, zgrabne kobiece ciało jest dla ciebie obleśne?
                    > Januszek nam się wyoutował, no no...

No cóż, jedyne nagie kobiety, które on realu widział, to pewnie prostytutki, więc nie dziwota, że nagość tylko ze wstydliwym procederem mu się kojarzy.
                  • januszekxxl Re: Joséphine Baker 30.11.21, 16:02
                    sumire napisała:
                    > O, to mówisz, że półnagie, zgrabne kobiece ciało jest dla ciebie obleśne?

Obleśnie przedstawione, jest obleśne.
                • ingryd Re: Joséphine Baker 30.11.21, 15:38
                  czy w celu defekowania mógłbyś udać się w miejsce do tego przeznaczone
                  (wolne tłumaczenie : spyerdalay za stodołę do wychodka) ?
                  • januszekxxl Re: Joséphine Baker 30.11.21, 15:53
                    ingryd napisała:
                    > czy w celu defekowania mógłbyś udać się w miejsce do tego przeznaczone
                    > (wolne tłumaczenie : spyerdalay za stodołę do wychodka) ?

Spadaj nierozumna i chamska babo.
              • mid.week Re: Joséphine Baker 30.11.21, 15:26
                No ale zobacz - najważniejsze przeczytał

snakelilith napisała:
                > Do tego to trzeba mieć nasrane w głowie

I dalej nie czytam,

Reszta poza jego percepcją big_grin
                • januszekxxl Re: Joséphine Baker 30.11.21, 15:31
                  mid.week napisała:

> No ale zobacz - najważniejsze przeczytał
                  >
                  > snakelilith napisała:
                  > > Do tego to trzeba mieć nasrane w głowie
                  >
                  > I dalej nie czytam,

>
                  > Reszta poza jego percepcją big_grin

Może i najważniejsze, bo te kilka pierwszych słów, świadczy o autorce, więc jest ważne.
                  O popieraczce autorki też świadczy. Wujowo świadczy.
                  Dobranoc paniom sprzątającym.
                  • snakelilith Re: Joséphine Baker 30.11.21, 15:33
                    Jeszcze raz, s....aj jak najszybciej. Twoja ocena innych kobiet NIKOGO tu nie interesuje.
                    • januszekxxl Re: Joséphine Baker 30.11.21, 15:52
                      snakelilith napisała:
                      > Jeszcze raz, s....aj jak najszybciej. Twoja ocena innych kobiet NIKOGO tu nie i
                      > nteresuje.
                      >

Dlaczego chamska babo wypowiadasz się w imieniu wszystkich?
                      • taje Re: Joséphine Baker 02.12.21, 12:35
                        Bo większość cię już wygasiła…
      • konsta-is-me Re: Joséphine Baker 30.11.21, 17:22
        Gdzie są te klukluxy, oprócz twojej głowy ??
        Ktoś założył sympatyczny wątek, wszyscy "o fajnie",
        sumire-"bo "ONI" zaraz przyjdą".
        Jak na razie tylko ty jak zwykle nienawidzisz całego świata i bredzisz o jakichś urojonych ",onych'.
        • sumire Re: Joséphine Baker 30.11.21, 17:24
          *Dzyńńń*
          • fitfood1664 Re: Joséphine Baker 30.11.21, 22:35
            uprzedzenie dominatywne, taką postawę prezentujesz, nie znasz, ale oceniasz i lepiej wiesz co kto sądzi, myśli, czuje, zrobi
      • fitfood1664 Re: Joséphine Baker 30.11.21, 19:08
        głodnemu chleb na myśli, antyrasiści to dziś najwięksi rasiści
    • snakelilith Re: Joséphine Baker 30.11.21, 12:29
      Super babka, super wzór kobiety, bardzo ją lubię. Arte chyba wczoraj, czy przedwczoraj dało dokumentacją na jej temat.
      Ale raczej nie powinno pisać się "pochodzenia amerykańskiego", bo ona była Amerykanką i jako Amerykanka zaczęła swoją karierę. Francuskie obywatelstwo, ojczyzyny jej serca i wyboru, przyjęła dopiero jako po ukończeniu 30 roku życia. Ona Francję kochała, bo ta, jak cała Europa zresztą, przyjęła ją jako wolnego człowieka, gdy podczas większości koncertów w Stanach traktowano ją jako obywatela drugiej kategorii, odmawiano pokoju w hotelu dla białych np. nawet jak była już wielką gwiazdą. Ale zawsze interesowała ją sytuacja afroamerykanów i angażowała się politycznie w ruchu praw obywatelskich w Stanach. Była więc Francuzką i Amerykanką.
      • ingryd Re: Joséphine Baker 30.11.21, 13:05
        Toż napisałam ze aktywistką w walce o prawa afroamerykanow była bardzo czynną.
        oczywiście ze francja była jej ojczyzną adopcyjną, którą kochała miłością wielką, tym bardziej jest dla mnie wzruszające ze jako dziecko adopcji została wniesiona między najlepszych z wielkich francuzow.
        Jednocześnie amerykanie oddali jej również hołd z tej okazji podświetlając w kolorach francji l'Empire State Building
    • aqua48 Re: Joséphine Baker 30.11.21, 13:12
      Bardzo ją szanuję od zawsze i cieszę się z tego wstąpienia do Panteonu.
    • chatgris01 Re: Joséphine Baker 30.11.21, 13:31
      Cieszy mnie to smile
    • bi_scotti Re: Joséphine Baker 30.11.21, 13:31
      Cool lady, no contest. O jej American comeback:
      After decades of rejection by her countrymen and a lifetime spent dealing with racism, in 1973, Baker performed at Carnegie Hall in New York and was greeted with a standing ovation. She was so moved by her reception that she wept openly before her audience.
      No a Pantheon to nie jest pierwszy francuski honor dla JB, w czasie jej pogrzebu bylo 21 gun-salute - good French people smile
      Amazing bio, amazing person. Dzieki za przypomnienie/wspomnienie/update smile Cheers.
    • mid.week Re: Joséphine Baker 30.11.21, 14:02
      Jaki fajny njus, ide sobie poczytać o Dżozefinie smile
    • kura17 Re: Joséphine Baker 30.11.21, 15:50
      super, Josepnine 💕

ja w sobote bylam w muzeum (panikuje, ze znowu covidovo zamkna i chodze masowo) i taka fotka "wpadla na mnie" w sklepiku 🙃
      • chatgris01 Re: Joséphine Baker 30.11.21, 20:02
        Fajna smile
        Moja ulubiona pocztówka z Josephine to ta:
        https://i.pinimg.com/236x/a4/53/db/a453db64b9123830d0c69b4ea8d48b85.jpg
    • boogiecat Re: Joséphine Baker 30.11.21, 16:50
      Ingryd, off top (wieczorem przeczytam twoj wateksmile), ja dzisiaj rezerwuje Huppertowa!
      • ingryd Re: Joséphine Baker 30.11.21, 17:29
        Już mam 🙃
        • boogiecat Re: Joséphine Baker 02.12.21, 12:31
          Ja mam na 15 stycznia, a ty?
    • sumire Re: Joséphine Baker 30.11.21, 17:54
      I na fejsbukowym profilu Macrona właśnie trwa transmisja na żywo z wejścia JB do Panteonu, gdyby kto chciał obejrzeć, a nie był akurat we Francji smile
      • ingryd Re: Joséphine Baker 30.11.21, 20:47
        No właśnie oglądam retransmisję i… skrzyczałam się bardzo 😌
        • sumire Re: Joséphine Baker 30.11.21, 23:26
          Piękne. Bardzo mi się podobała świetlna transformacja Panteonu w teatr z rozsuwającą się kurtyną.

Pójdę ją odwiedzić, gdy znów tam będę.
          • aqua48 Re: Joséphine Baker 01.12.21, 11:57
            Piękna ceremonia, wzruszyłam się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka