Dodaj do ulubionych

kwarantanna setny raz

01.12.21, 15:44
chyba dziecko będzie mieć kwarantannę, zdalne już ogłoszone.
w jaki sposób dostarczana jest decyzja o kwarantannie, jeżeli nie mamy ikp? muszą zadzwonić? wysyłają listem? skąd mam wiedzieć, że oficjalnie kwarantanna jest nalożona?
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: kwarantanna setny raz 01.12.21, 15:48
      Telefon automat z sanepidu. Szkoła, zgłaszając uczniów, musiała podać dane każdego ucznia z osobna wraz z danymi kontaktowymi do rodzica.
      • mia_mia Re: kwarantanna setny raz 01.12.21, 16:03
        Odebrałaś? Innym radziłaś nie odbieraćwink
      • lauren6 Re: kwarantanna setny raz 01.12.21, 16:04
        Sms też przychodzi, gdyby takim triss się nie chciało odebrać telefonu wink
      • kora.bez.loginu Re: kwarantanna setny raz 01.12.21, 16:09
        A skąd wiadomo do kiedy? Odebrałam dziś ten wspaniały telefon od automatu i nie wiem czy z okazji wczorajszego testu, który jeszcze przed telefonem okazał się negatywny 😀, czy przedszkole zgłosiło, ale nie mam wtedy pojęcia kiedy koniec tej atrakcji 😐
        • thea19 Re: kwarantanna setny raz 02.12.21, 15:21
          wg sanepidu test negatywny nie zwalnia z kwarantanny
          • ela.dzi Re: kwarantanna setny raz 02.12.21, 16:21
            Ja rozumiem, że ona mówi o sytuacji kwarantanny z powodu własnego skierowania na test, a jednocześnie zastanawia się czy to nie jest już nowa kwarantanna z kontaktu z przedszkola.
            • kora.bez.loginu Re: kwarantanna setny raz 02.12.21, 19:44
              Dokładnie tak, dzięki 🙂 w przedszkolu już dwie grupy w kwarantannie, ale po półgodzinnym oczekiwaniu na infolinii sanepidu dowiedziałam się że to była kwarantanna od 30.11 do 1.12 czyli z okazji skierowania na test. Przy czym automat zadzwonił 1.12, a o końcu nie raczyli poinformować 🙂
    • ela.dzi Re: kwarantanna setny raz 01.12.21, 15:54
      SMS od sanepideu, na IKP może w ogóle się nie pojawić.
      • karola2122 Re: kwarantanna setny raz 01.12.21, 23:26
        No właśnie, ja tak miałam, mimo że sama zgłosiłam się na test. Miałam automatyczny telefon z sanepidu, zainstalowałam odpowiednią aplikację, bo kazali; tam akurat wszystko wszystko było aktualne. A na IKP nic
        • nigdynigdynigdy84 Re: kwarantanna setny raz 02.12.21, 14:49
          Kazali? Jak każą założyć nocnik na głowę to też założysz?
        • ela.dzi Re: kwarantanna setny raz 02.12.21, 14:51
          Do wyniku może nic się nie pojawić (tak było w przypadku mojego dziecka).
    • mia_mia Re: kwarantanna setny raz 01.12.21, 15:59
      U nas był SMS, następna przez telefon (automat) w międzyczasie Librus (wydłużenie), na IKP żadnej nie ma.
    • bib24 Re: kwarantanna setny raz 01.12.21, 16:03
      dziękuję wszystkim, czyli czekamy na kontakt z sanepidu.

a swoją drogą wie ktoś jakie teraz mają opóźnienie?
      we wrześniu zeszłego roku jak w pracy mieliśmy falę ludzie info o kwarantannie dostali w ostatnim dniu smile
      • ela.dzi Re: kwarantanna setny raz 01.12.21, 16:05
        Raczej sprawnie, wszystko wprowadzają do systemu, jeśli oczywiście ktoś uzna, że trzeba wysłać na kwarantannę. Jak widzę w swoim otoczeniu, czasem odstępują.
        • glittergirl Re: kwarantanna setny raz 01.12.21, 23:01
          O właśnie, mogą odstąpić? Bo mamy covid potwierdzony w klasie córki, dyrekcja wysyła na zdalne, część przychodzi do szkoły, część zostaje w domu, a info o kwarantannie jak nie było tak nie ma... 4 klasa więc nikt nie szczepiony.
          • ela.dzi Re: kwarantanna setny raz 02.12.21, 14:44
            Mogą, w znanym mi przypadku dziecka nie było tydzień przed wynikiem testu i sanepid odstąpił od kwarantanny, zostawiono tylko zawieszenie zajęć. Ale jednocześnie moje dziecko miało może 15 min kontakt z panią, która tydzień później była pozytywna i na 2 dni się załapał.
      • karola2122 Re: kwarantanna setny raz 01.12.21, 23:27
        ja otrzymałam telefon z sanepidu jakoś po 12 h od zgłoszenia się na test (przez IKP)
    • bergamotka77 Re: kwarantanna setny raz 01.12.21, 16:09
      Tez dostałam smsa a potem drugiego z info o zakończeniu.
    • little_fish Re: kwarantanna setny raz 01.12.21, 16:46
      Co oznacza, że nie macie ikp?
      • kora.bez.loginu Re: kwarantanna setny raz 01.12.21, 16:53
        Córka jest zgłoszona do ubezpieczenia zdrowotnego przez ojca. IKP nie oferuje funkcjonalności obsługi konta dziecka przez dwójkę rodziców posiadających pełnię władz rodzicielskich, moje zgłoszenia mają w pompie 😤
        • guacamole2020 Re: kwarantanna setny raz 01.12.21, 17:11
          drugi rodzic moze cie dodac
          • mia_mia Re: kwarantanna setny raz 01.12.21, 17:21
            U nas ani u zgłaszającego ani na moim koncie nie widać, potem robi się jeszcze ciekawiej. Póki co syn na kolejnej kwarantannie, a na IKP wolny człowieksmile
        • ela.dzi Re: kwarantanna setny raz 01.12.21, 20:15
          Ojciec może dać Ci dostęp.

pacjent.gov.pl/aktualnosc/tata-i-mama-z-dostepem-do-ikp-dziecka
          • kora.bez.loginu Re: kwarantanna setny raz 01.12.21, 22:24
            Dzięki, nie mogłam tego znaleźć! Może jednak to moja interwencja pomogła, bo teraz znalazłam że pisałam do nich 18.11.2020 a zmiany wprowadzone 23.12 🙂 jeszcze tylko zmusić ojca albo dziecko zgłosić u siebie 😅
        • cruella_demon Re: kwarantanna setny raz 01.12.21, 20:30
          U zgłaszającego widać zawsze. Wiec póki ojciec nie widzi albo sanepid nie zadzwoni możecie olać.
    • cruella_demon Re: kwarantanna setny raz 01.12.21, 20:29
      Dzwoni sanepid.
      • bib24 Re: kwarantanna setny raz 01.12.21, 20:40
        dziękuję.
      • samawsnach Re: kwarantanna setny raz 01.12.21, 23:58
        Dzwoni automat i nie podaje terminu końca kwarantanny. U syna w klasie były trzy terminy, weź sobie człowieku wybierz. Zadzwoniłam do POZ i tam się dowiedziałam.
        • hugo43 Re: kwarantanna setny raz 02.12.21, 16:28
          My dostaliśmy SMS ,ze syn jako zaszczepiony jest zwolniony z kwarantanny,ale jest objęty nadzorem epidemiologicznym.
    • anvalley Re: kwarantanna setny raz 02.12.21, 18:00
      A jak Sanepid ani nie dzwoni ani na konto IKP dziecka w żaden sposób nie można się dostać?
      • blaszany_dzwoneczek Re: kwarantanna setny raz 02.12.21, 18:51
        Ja, dopóki sanepid nie zadzwoni, uznaję, że nie ma decyzji o kwarantannie i wychodzę z dzieckiem na spacer. Dla przyzwoitości rezygnujemy z zajęć, zatłoczonych placów zabaw, sklepów itp.
        • blaszany_dzwoneczek Re: kwarantanna setny raz 02.12.21, 18:52
          A na ikp na wszelki wypadek nie wchodzę, nie mam takiego obowiązku.
          • bib24 Re: kwarantanna setny raz 02.12.21, 19:02
            całkowicie popieram. nie ma obowiązku mieć nawet komórki nie mówiąc o Internecie a już zupełnie o ikp. a nawet jak się ma ikp nie ma obowiązku sprawdzania ikp codziennie.
            nie ma info, nie ma kwarantanny.
      • cruella_demon Re: kwarantanna setny raz 02.12.21, 18:57
        To oficjalnie się o kwarantannie nie wie.
        Ich obowiązkiem jest cię powiadomić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka