Dodaj do ulubionych

Odepchnąć

23.07.01, 15:19
Lubiłem przyjżdżać do Zakopanego. Przyjeżdżam tu dalej, ale radosć moja jest
jakby iejsza. Denerwuje mnie to, że trktuje mnie się tu coraz częściej jako
cepra do oskubania. Parę tematów:
- zkopane z urkliwego miasteczką staje się zapyziałą dziurą, gdzie buduje sie
bez skladu i ładu, bez wdzięku starej architektury.
- powszecny brud i zaniedbanie, kiczowatość i brak zainteresowania otoczenia,
tak przez władze jak i samych miszkańców. Poptrzcie na okolice skoczni,
Krupówki, ale i inne ulice.
- tysiace busów, które nie tylko, że nie powinny dostać koncesji, ale nie
powinny byc dopuszczone do ruch. Dp tego niektórzy kierowcy, którzy nie ruszą
jeśli nie upchną pasażerów do ilości na jaką został zarejestrowany samochód.
- opłaty za wstęp dp TPN, przy ciagłej degradacji szlaków i to nie z winy
turystów, ale z braku podstawowej dbałość ze strony Parku. Gdyby nie TT z
przełomu wiekó w Tatrach nie byłoby niczego.
- ceny. Ich wysokość we wszystkich obszarach nie jest uzasadniono poziomemem i
jakością usług. Chodzi tylko o to by jak najwiecej wyrwać.
To na początek tyle. Czuje sie tu coraz gorzej i tylko te GÓRY, zawsze pięknę.
Obserwuj wątek
    • Gość: Asph Re: Odepchnąć IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.01, 19:47
      To sa bardzo sluszne uwagi. Do Zakopanego takze przyjezdzam od dawna i ostatnio
      takze z coraz mniejsza checia. Gdzie nie spojrzec, ciagnie komercja, a kulture
      i sztuke regionu przystosowuje sie do tego by jak najlepiej ja sprzedac co w
      rezultacie sprowadza sie do oskubania przyjezdnych. To jasne , ze na turystach
      sie zarabia , ale sposob w jaki sie to robi pozostawia wiele do zyczenia.
      Musze przyznac , ze marze o Zakopanym z poczatkow ubieglego stulecia. Duzo
      czytam na ten temat i staram sie dotrzec do pewnych archiwalnych materialow.
      Gdyby tylko dalo sie cofnac w czasie... A co do gor, to owszem sa niezmiennie
      piekne, ale czesc pojawiajacych sie na szlakach turystow powinno sie poprostu
      odstrzelac. Dla sporej czesci Giewont to to samo co Krupowki... Nienawidze tego
      bo w moim przekonaniu do przyrody ( a zwlaszcza takiej) nalezy sie odnosic z
      szacunkiem.
      • Gość: zofia Re: Odepchnąć IP: *.*.*.* 28.08.01, 10:24
        Z całym sercem przyznaję,że to prawda. To co się dzieje z tym miastem,ludźmi
        przerasta wszelkie możliwe granice przyzwoitości.Nikt nie potrafi powiedzieć
        STOP nie potrfi uszanować "tego czegoś"- .W Tatrach jeszcze to czuć ale nie we
        wszystkich miejscach,jak słusznie ktos zauważył Giewont to drugie Krupówki.
        Samo miasto straciło wszelkie uroki i ducha czasów sprzed stu lat.Calkiem
        niedawno bo jeszcze jakieś 10-15 lat temu można bylo poczuć się tak jakby czas
        nieistnial/ no prawie/ były tylko GÓRY,GÓRALE,ZAKOPIAŃCZYCY OBECNI I CI Z
        ZASZŁOŚCI.A cóż zostalo dzisiaj, sorry ale to bardzo smutne............
    • Gość: efka Re: Odepchnąć IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.07.01, 01:52
      lelu napisał(a):

> Lubiłem przyjżdżać do Zakopanego. Przyjeżdżam tu dalej, ale radosć moja jest
      > jakby iejsza. Denerwuje mnie to, że trktuje mnie się tu coraz częściej jako
      > cepra do oskubania. Parę tematów:
      > - zkopane z urkliwego miasteczką staje się zapyziałą dziurą, gdzie buduje sie
      > bez skladu i ładu, bez wdzięku starej architektury.
      > - powszecny brud i zaniedbanie, kiczowatość i brak zainteresowania otoczenia,
      > tak przez władze jak i samych miszkańców. Poptrzcie na okolice skoczni,
      > Krupówki, ale i inne ulice.
      > - tysiace busów, które nie tylko, że nie powinny dostać koncesji, ale nie
      > powinny byc dopuszczone do ruch. Dp tego niektórzy kierowcy, którzy nie ruszą
      > jeśli nie upchną pasażerów do ilości na jaką został zarejestrowany samochód.
      > - opłaty za wstęp dp TPN, przy ciagłej degradacji szlaków i to nie z winy
      > turystów, ale z braku podstawowej dbałość ze strony Parku. Gdyby nie TT z
      > przełomu wiekó w Tatrach nie byłoby niczego.
      > - ceny. Ich wysokość we wszystkich obszarach nie jest uzasadniono poziomemem i
      > jakością usług. Chodzi tylko o to by jak najwiecej wyrwać.
      > To na początek tyle. Czuje sie tu coraz gorzej i tylko te GÓRY, zawsze pięknę.

Busy!!! Kto dopuszcza do ruchu te rozpadające się n-letnie furgonetki. Na trasie
      Cyrhla i Brzeziny jeżdżą chyba 4 takie - mitsubishi, składane chyba z kilku, co
      blacha to inny kolor i szpary, przez które widać niebo i ziemię!!! Na innych
      trasach jeżdżą lepsze, ale po tych zakrętach jazda czymś takim to horror...
      A Zakopane? Widok na dzień dobry i na dowidzenia zupełnie wystarczy - estetyka BB
      i Polsatu, brakuje tylko portretów bohaterów peruwiańskich seriali w kapelusiku z
      muszelkami, białym niedźwiedziem i Manuelą M. I ten smród wszystkich garkuchni
      grecko-turecko-włosko-swojskich. Gdyby nie te GORY...
      • Gość: kinga Re: Odepchnąć IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.01, 19:41
        Dopisuję się do tego wszystkiego, ale moją słabością są również no właśnie TE
        GÓRY...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka