Dodaj do ulubionych

Fachowcy i ich podejście do klienta

05.12.21, 11:43
Muszę teraz kupować dużo specyficznych rzeczy do domu, zamawiać ich montaż, uzgadniać cenę i zakres. I szczerze mówiąc kontakt z nawet dobrymi fachowcami to jakaś masakra…

Nie odbieranie telefonu, rozłączanie w pół zdania po 5 sekundach, obiecywanie przyjścia na zwymiarowanie, oględziny, obiecywanie wyceny a potem nie ma telefonu, nie ma wyceny, nie odbierają telefonu albo obiecują ze bedzie później - później znowu nie ma, albo obrażanie się ze klient jeszcze chce cos dopytać czy zmienić. Juz pomijam odbieranie typu „Halo” i burczenie jakby co najmniej się było na linii frontu.

Oczywiście nie wszyscy są tacy i są tacy którzy opanowali zarówno umiejetność obsługi kalendarza, odbierania telefonu lub oddzwonienia, maila, wyceny sprawnej jak i fachowej odpowiedzi na pytania czy fachowego doradztwa jak trzeba wybrac z kilku rodzajów. Ja rozumiem, ze nie ma na to czasu by być dostępnym cały czas ale niektórzy umieją sobie zorganizować czas na kontakt z klientem.

Ale takich jest niewielu!

Tymczasem np czekam na wycenę jakichs elementów i czekam i czekam - telefon nie odbierany. Smsy whatsappy wszystko ignorowane. A termin był obiecany!

Co ciekawe pierwszy telefon zwykle odbierają i nawiązują wstępny kontakt a potem cisza…

Tez tak macie?
Tylko nie mówcie ze nikt nie chce robić biznesów z Bywalcem bo tak nie jest - jestem dobrym klientem i wiele relacji z dostawca trwa u mnie od lat i sprzedawca ma regularny dochod. A ja regularne zadowolenie.
Obserwuj wątek
    • tanebo001 Re: Fachowcy i ich podejście do klienta 05.12.21, 11:47
      Jak mało płacisz to potem tak masz...
      • madame_edith Re: Fachowcy i ich podejście do klienta 05.12.21, 11:49
        Chyba jeszcze nie wiadomo ile płaci, skoro nawet na wycenę się nie doczekał
        • solejrolia Re: Fachowcy i ich podejście do klienta 05.12.21, 12:07
          Ze względu na podwyżki wszystkiego, mało który wykonawca chce teraz robić jakiekolwiek wyceny, które za chwilkę , czy nawet za miesiąc okażą sie totalnie nieaktualne, a o ile nieaktualne- tego nie mozna tak do końca przewidzieć, skoro brakuje towaru.
          • bywalec.hoteli Re: Fachowcy i ich podejście do klienta 05.12.21, 20:37
            akurat np grzejniki nie podrożały za bardzo - a kontakt z fachowcami jest utrudniony
      • bywalec.hoteli Re: Fachowcy i ich podejście do klienta 05.12.21, 12:12
        płace niemało, bezzwłocznie i jestem wiernym klientem dla dostawcy jak juz raz od niego cos wezmę to wracam regularne
        • tanebo001 Re: Fachowcy i ich podejście do klienta 05.12.21, 12:31
          To tylko twoja opinia
          • alewcale Re: Fachowcy i ich podejście do klienta 05.12.21, 13:02
            właśnie.
        • mondaymorning1987 Re: Fachowcy i ich podejście do klienta 05.12.21, 14:04
          Gdyby tak było to byś nie miał problemów, bo by Ci polecali swoich kolegów. Wiem coś o tym, budowa domu trwała wiele lat z wykończeniem go😭
          • bywalec.hoteli Re: Fachowcy i ich podejście do klienta 05.12.21, 16:31
            ja nie buduje domu, ale owszem fachowcy i koledzy polecają mi swoich fachowców
        • kk345 Re: Fachowcy i ich podejście do klienta 05.12.21, 21:00
          >jak juz raz od niego cos wezmę to wracam regularne
          Jasne, jak już kupisz rekuperator, to potem co roku dokupujesz kolejny, meble kuchenne domawiasz co pół roku, a podłogi zamawiasz raz na kwartał.
    • lodzermenschka Re: Fachowcy i ich podejście do klienta 05.12.21, 11:57
      Potrzebowałam na wiosnę żeby naciąć około 3 m3 desek o odpowiedniej długości i szerokości.
      Co ja przeszłam to moję. Większość to jakieś niekomunikatywne gbury. Trafiłam na dwie sensowne osoby i wybrałam tego majstra, który w cenie dowiózł mi na miejsce. Pomógł jeszcze przy rozłaunku. Okazał fajnym rozmownym pogodnym facetem.
      • solejrolia Re: Fachowcy i ich podejście do klienta 05.12.21, 12:03
        Ha ha 3m3 na wiosnę, jak wszędzie brakowało drewna?! dla stałych odbiorców i wykonawców nie było towaru, bo w hurtowniach nie było, bo u dostawców nie było, i każde zamówienie było na zapisy i każda dostawa to było 30-60% drożej?
        To CUD że na wiosnę dostałaś te deski, i piszę to autentycznie szczerze i z podziwem, że udało ci się to załatwić.
        Teraz sytuacja jest trochę lepsza. Z naciskiem na trochę.
      • solejrolia Re: Fachowcy i ich podejście do klienta 05.12.21, 12:12
        Wiesz, poza wszystkim- to drewno, to akurat jest świetny przykład , o ile w ciągu roku może podrożeć towar w momencie gdy wszystko drożeje
        A zwłaszcza gdy są braki tego towaru na rynku.
        I nawet jak jest ciut lepiej z dostępnością (ale wciąż na zamówienie), to jak cena dalej się kształtuje, skoro inflacja dalej zapierd.la. .
        • pade Re: Fachowcy i ich podejście do klienta 05.12.21, 12:44
          Nic mi nie mów o drewnie.
          Na początku roku miałam wycenę za schody, wraz z podstopniami - 15 tys. Niestety mąż (kluczowa decyzjabig_grin) stwierdził, że może później, bo teraz trzeba skończyć ściany. No i przyszedł czas na schody, kolejna wycena - 29 tys. ...
    • annanichtvergessen Re: Fachowcy i ich podejście do klienta 05.12.21, 12:00
      Ja mam dosyc nietypowe doswiadczenia. 😂 Facet z firmy wymienial licznik. Nie mialam gotowki poprosilam o rachunek. Poburczal, w koncu stwierdzil, ze firma przysle. Do tej pory (a to juz pare lat), rachunku brak. Ekipa co remontowala mieszkanie na koniec remontu stala sie nieuchwytna i zapadla sie pod ziemie. Masa telefonow, nic. A chcielismy im tylko zaplacic ostatnia (najwieksza) rate za remont. Nie bylo szans. 😂 moglabym tak dluzej.
      • ida_listopadowa Re: Fachowcy i ich podejście do klienta 05.12.21, 12:06
        To wcale nie jest takie rzadkie - majster przyjaciolki obrazil sie i zapadl pod ziemie nie odbierajac kasy. Nie odbieral telefonow itp. W koncu musiala uzyc podstepu, aby go zwanic i dac mu kase.
    • pade Re: Fachowcy i ich podejście do klienta 05.12.21, 12:09
      U mnie akurat nikt nie burczy i się nie rozłącza, ale fakt, żeby coś załatwić muszę dzwonić codziennie, albo przynajmniej co drugi dzień. Do skutku.
    • fitfood1664 Re: Fachowcy i ich podejście do klienta 05.12.21, 12:17
      tak teraz jest, bo klientów od groma a fachowców mało, Polska się buduje, remontuje i urządza na potęgę, jak będzie głeboka recesja to czas znajdą
      • solejrolia Re: Fachowcy i ich podejście do klienta 05.12.21, 12:23
        A ja przewiduję że Nowy ład-stary burdel spowoduje, że oto z początkiem roku tysiące małych firm, i równych fachowców, nie da rady już pracować na te wszystkie 13, 14 i inne plusy, oraz na towarzystwo spod znaku: szlachta-nie-pracuje,
        wiec będzie ich tym bardziej brakować fachowców!
        Bo się zwyczajnie pozamykają.
      • solejrolia Re: Fachowcy i ich podejście do klienta 05.12.21, 12:25
        I czas będą mieć! A jakże! Ale do pracy nie przyjdą, bo nie będzie im się to zwyczajnie opłacać, gdyż daniny jakie będą musieli wnieść za to, ze chcą pracować będą tak wysokie, że lepiej będzie im posiedzieć w domu bezkosztowo, niż ucheśtać się i nic z tego nie mieć.
        • pade Re: Fachowcy i ich podejście do klienta 05.12.21, 12:29
          Niektórzy będą pracować na czarno, w sensie kasa do ręki, a nie za fakturę.
          • januszekxxl Re: Fachowcy i ich podejście do klienta 05.12.21, 12:34
            pade napisała:
            > Niektórzy będą pracować na czarno, w sensie kasa do ręki, a nie za fakturę.
            >

A teraz takich nie ma?
            Najgorzej że sami klienci szukają takich, bo parę złotych chcą zaoszczędzić.
            • pade Re: Fachowcy i ich podejście do klienta 05.12.21, 12:41
              Wiesz co jest najgorsze?
              Że porządny majster, który naprawdę zna się na swoim fachu ma m/w 60 lat (i zwykle bierze kasę do ręki).
              Ja, jak widzę młodziaka wysiadającego z super fury, wiem, że to tylko szefuńcio, który nie ma pojęcia o robocie, bo do niej zatrudnia pracowników (a ci też nie zawsze wiedzą co robią). Za to jeśli w ekipie są jacyś starsi panowie, to jest szansa, że trafili się (jak ślepej kurze ziarno) fachowcy, a nie "fachowcy".
              • grey_delphinum Re: Fachowcy i ich podejście do klienta 05.12.21, 13:22
                O nienienie, mam jak najgorsze doświadczenie że "starymi" fachowcami. Proponują rozwiązania sprzed 10 lat, bo "tak jest lepiej" I "będzie pani zadowolona". Nie szanują klienta, przychodzą kiedy chcą, potrafią nue odbierać tygodniami telefonu.

Młodzi fachowcy, z którymi miałam do czynienia, robili remont szybko, sprawnie i nie tylko nie bali się nowoczesnych rozwiązań, ale sami je proponowali.

Tfu, tfu- żeby nie zapeszyć, bo właśnie jestem w trakcie "wykanczanja" nowego mieszkania i młody wykonawca pracuje cały weekend, by wyrobić się w ustalonym terminie oddania lazienki.
                • pade Re: Fachowcy i ich podejście do klienta 05.12.21, 13:29
                  To ja akurat mam szczęście do starszych co to są na bieżąco z nowinkamismile
                  Do młodziaków zraziłam się bardzo. "Moi" nawet nie ukrywali, że im się nie chce robić.

Poza tym, nauczyłam się, że muszę wiedzieć czego chcę i jaką technologią, bo inaczej bym się pogubiła totalnie. Gdy robię wycenę np. ogrzewania, albo elewacji, przychodzą 4 ekipy i każda mówi co innego. Dlatego zbieram informacje, weryfikuję, a potem podejmuję decyzje.
                  • bywalec.hoteli Re: Fachowcy i ich podejście do klienta 05.12.21, 14:07
                    z tym tez sie spotkałem: jeden mówi ze takie grzejniki potrzebne a drugi ze takie
                • bywalec.hoteli Re: Fachowcy i ich podejście do klienta 06.12.21, 00:14
                  Starzy fachowcy mogą być dobrzy i sprawni w swoim fachu, ale używać przestarzałych narzędzi i technik. Młodzi mogą nie mieć doświadczenia i być leniwi. Więc chyba najlepsi tacy jeszcze nie starzy ale już doświadczeni smile
              • hanusinamama Re: Fachowcy i ich podejście do klienta 05.12.21, 14:10
                Do nas przyjechał taki od kostki. W garniaku wyskoczył, projekt mi chciał w komputerze robić, co chwile słyszałam "teraz to nie modne" lub "jak to bez wzorka, wzorek mui być tu Pani takie słonce zrobimy"...wrrrr
                Przyjechał polecony koleś. Ubrany roboczo, popatrzył, pośłuchał...narysował na kartce. W kilku miejscach powiedział tak "mogę tak Pani zrobić ale będzie niewygodnie...jakby tak będzie bardziej użytkowo".
                Zrobił mi cudownie 50 metrowy taras z kostki (taras schdozi schodami do ogrodu), dookoła domu, ścieżkę ze schodami od frontu, podjazd i miejsce parkingowe na 2 samochody. Do tego miejsce w kostce na winogrono i z palisady 2 rabaty przy tarasie. Kazdy kto widział pytał sie kto mi kostkę robił...kolesia polecałam chyb 40 osobom. Kazdy zachwycony. Facet jest w moim wieku.
                • januszekxxl Re: Fachowcy i ich podejście do klienta 05.12.21, 14:18
                  hanusinamama napisała:
                  Facet jest w moim wieku.

Czyli w jakim?
                • bywalec.hoteli Re: Fachowcy i ich podejście do klienta 05.12.21, 16:30
                  dobry fachowiec to raczej garnituru nie nosi smile
          • solejrolia Re: Fachowcy i ich podejście do klienta 05.12.21, 13:02
            Nie, nie sądzę.

Poczytaj nowy ład-stary burdel, zobacz co planują: obsługę bezgotówkową w znacznym stopniu.
            Więc jak fachowiec zrobi ci bez faktury, przecież bez faktury towaru też nie kupi, ani nie zapłaci zusy i inne koszty firmowe- musi mieć przychód.

Chyba, że tym fachowcem bedzie stary Zdzisiek, który jeździ polonezem, i ty kupisz mu materiał, a on przyjdzie i ci zrobi bez faktury, ale bez umowy i gwarancji.
            (albo weźmie zaliczkę i zniknie, bo ze Zdziśkami już tak bywa, a ty nie będziesz mieć tej umowy, ani nawet jego telefonu, bo od razu zapadnie się pod ziemię...) .
            • pade Re: Fachowcy i ich podejście do klienta 05.12.21, 13:17
              Dlatego tak się spieszę z remontem. I nawet mieszkanie udostępniłam pracownikom, żeby tylko ode mnie nie zwiali big_grin
              I tak, materiały kupujemy sami, sami przywozimy, mamy też mnóstwo swoich narzędzi. Śmiejemy się, że mąż w razie wu może zostać glazurnikiem.
              A co do tych umów, ekhmm, najgorsze ekipy jakie miałam to były właśnie na umowę. Ściągnięcie kogokolwiek na reklamację graniczy z cudem. Potem użeranie się, udowadnianie, że to nie jest prawidłowy sposób np. zamontowania sufitu podwieszanego. Szkoda gadać.
              Nieciekawie jest w tej branży i z tego co widać, będzie jeszcze gorzej.
    • niemaznaczenia Re: Fachowcy i ich podejście do klienta 05.12.21, 18:07
      Ktoś tu w ogóle wierzy, że on wykańcza jakiś dom? Bo pytania i problemy jak z Boba budowniczego big_grin
      • solejrolia Re: Fachowcy i ich podejście do klienta 05.12.21, 20:40
        Niespecjalnie, ale jemu nie odpowiadałam- on wyszarzony big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka