Dodaj do ulubionych

Śmierdzące pranie

05.12.21, 22:27
W końcu moje pranie po wysuszeniu przestało śmierdzieć.

Co zmieniłam?

Program prania. Zamiast "eko" dałam "bawełna". Pralka bawi się że trzy razy dłużej ale nawet po praniu w 40 stopniach pranie schnie bez smrodu.

Tylko szkoda mi ciuchów które wyrzuciłam.
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: Śmierdzące pranie 05.12.21, 22:32
      Ja natomiast zastosowałam jeden z patentów ematki: bez wzgledu na program do szufladki na plyn do płukania wlewam 50 ml octu, a detergent piorący (najczęściej w postaci plynu do prania, rzadziej proszku) daję od razu do bębna. Pranie jest bezwonne, a szufladka przestala wymagać nieustannych zabiegów czyszczaco-dezynfekcyjnych.
      • taniarada Re: Śmierdzące pranie 05.12.21, 22:39
        No właśnie .Nie doczytałem Ocet jest okej .Tylko ten co ma więcej promili.😊
    • mysiulek08 Re: Śmierdzące pranie 05.12.21, 22:33
      wprawdzie nie pralka a zmywarka

kilka razy uzylam programu eko, za kazdym razem naczynia byly takie, hmm, oslizgle, potem gdzies doczytalam, ze program eko oszczedza wode i myje w tej 'żyburze', ktora normalne programy wylewaja

z eko w pralce moze byc podobnie, stad smrodek
      • grey_delphinum Re: Śmierdzące pranie 05.12.21, 22:41
        Ja też przestałam prac i zmywać na programach eko.
    • taniarada Re: Śmierdzące pranie 05.12.21, 22:36
      Zamiast żelek użyj proszku i to dobrej marki.A drugie to co jakiś czas ustaw na temperaturę 90 stopni.Do każdego prania kieliszek octu ,nie zaszkodzi.Moje rady tanie ,ale czasami dobre.
      • grey_delphinum Re: Śmierdzące pranie 05.12.21, 22:41
        A czy ten ocet nie niszczy ubrań? Nie odbarwią itp? Jakoś nie mogę się przemoc....
        • chatgris01 Re: Śmierdzące pranie 06.12.21, 10:27
          Wręcz przeciwnie, ocet ożywia i utrwala kolory (dlatego po domowym farbowaniu tkanin płucze się je w occie, żeby utrwalić barwnik) oraz uelastycznia włókna (bo nie osadza się na nich kamień z wody).
          • snakelilith Re: Śmierdzące pranie 06.12.21, 11:40
            Jednorazowe użycie octu do oczyszczenie pralki z kamienia nie zaszkodzi, ale takie stałe używanie może przynieść więcej szkody niż pożytku. Długoterminowo ocet uszkadza gumowe uszczelki oraz plastiki w pralce. Stają się twarde, porowate i mogą się łamać/kruszyć.
            O wiele lepszym pomysłem na bakterie jest stosowanie dłuższych programów. Nie długość kręcenia bębna zżera najwięcej prądu, a wysoka temperatura. Do tego indywidualne dozowanych proszków do prania zamiast płynów/kapsułek i wypranie od czasu do czasu czegoś w wyższej temperaturze (60-90), to zabija bakterie w pralce. U mnie wystarczało 90 stopni raz w roku.
        • mysiulek08 Re: Śmierdzące pranie 06.12.21, 11:28
          nie, ale ja czuje zapach octu, nawet przy tak malej ilosci, wrazliwy wech mam

kolezanka uzywa do prania boraks, ocet, olejek lawendowy, niby ok, ale zawsze przy uzywaniu recznuka czulam ocet
          • snakelilith Re: Śmierdzące pranie 06.12.21, 11:46
            Nie widzę potrzeby używania octu. Raz na pół roku wrzucam do pralki tapsa do zmywarki, by maszynę przeczyścić. Ale ja mam miękką wodę, więc nie mam kamienia, a na nim lubią gromadzić się bakterie, więc przy twardej wodzie lepiej używać stale odkamieniacza dodatkowo do proszku do prania.
            • chatgris01 Re: Śmierdzące pranie 06.12.21, 11:58
              Przy miękkiej wodzie ocet faktycznie nie ma sensu.
              Co do uszkodzenia pralki, to przy odkamienianiu owszem, bo duża porcja w dużym stężeniu, ale dodawanie 50 ml do ostatniego płukania (zamiast płynu zmiękczającego) nic jej nie zrobi, bo jest zbytnio rozcieńczony (no i twarda woda go "zwiąże").
              • grey_delphinum Re: Śmierdzące pranie 06.12.21, 12:22

Ale jak tabsa do zmywania????

• chatgris01 Re: Śmierdzące pranie 06.12.21, 12:45
                  Tabsy do zmywania odkamieniają. Ale są też specjalne tabsy/płyny do odkamieniania/czyszczenia pralek.
                  • chatgris01 Re: Śmierdzące pranie 06.12.21, 12:46
                    Z tym, że to się puszcza na pustą pralkę, bez tekstyliów.
                    • snakelilith Re: Śmierdzące pranie 06.12.21, 15:12
                      Tak, bez tekstyliów. Od razu do bębna i na co najmniej 60 stopni.
                      • grey_delphinum Re: Śmierdzące pranie 06.12.21, 15:27
                        Dziękuję 😊
            • mysiulek08 Re: Śmierdzące pranie 06.12.21, 15:21
              totez nie uzywam

w ogole ocet jako srodek myjacopioracoczyszczacy ma u mnie zakaz wstepu, sa octowe srodki froscha do sprzatania, ok kibelek lsni ale ten zapach sad

raz na jakis czas wlaczam program 'czyszczenie bebna' i wlewam plyn do mycia pralek dr beckmann, pralka pachnie jak nowa

poza tym reczniki i scierki kuchenne piore w 80/90stp

wode tez mam miekka, czajnika nie odkamienialam odkad mieszkam na nowym miejscu
              • snakelilith Re: Śmierdzące pranie 06.12.21, 17:01
                Wszędzie tam, gdzie chcesz użyć octu, a nie lubisz, bo ci śmierdzi (ja też nie lubię tego zapachu), możesz użyć kwasu cytrynowego. Ja kupuję w drogerii w większym opakowaniu. Do pralki go nie wrzucam, ale moczyłam w roztworze kwasu białe t-shirty męża (by pozbyć się śladów po antyperspirancie).
                U mnie kamień się praktycznie nie robi, woda ma tylko 7,4 °dH, ale u teścia na południu Niemiec dosyć szybko, więc za każdy razem gdy go odwiedzam robię gruntowne odkamienianie czajników, ekspresów do kawy, maszyn itd. Kwasem cytrynowym łatwiej, szybciej, dokładniej i bezzapachowo. Do łazienki (np. do drzwi prysznicowych) i kibelka możesz rozpuścić kwas cytrynowy w wodzie w butelce z rozpylaczem. Spryskać, zostawić chwilę i spłukać.
                • mysiulek08 Re: Śmierdzące pranie 06.12.21, 17:03
                  kwasku uzywam
          • chatgris01 Re: Śmierdzące pranie 06.12.21, 19:58
            mysiulek08 napisała:

> nie, ale ja czuje zapach octu, nawet przy tak malej ilosci, wrazliwy wech mam
            >
            > kolezanka uzywa do prania boraks, ocet, olejek lawendowy, niby ok, ale zawsze p
            > rzy uzywaniu recznuka czulam ocet
            >

Mnie ocet też śmierdzi, ale w większym stężeniu, dlatego nim nie sprzątam. W ilości 1 nakrętki na pralkę zamiast płynu do płukania tolerowałam, bo przy suszeniu zapach wietrzał. Ale od kiedy zaczęłam używać suszarki bębnowej po każdym praniu (choćby tylko do samego wygładzenia zagnieceń), to z octu do płukania też zrezygnowałam, bo suszarka zmiękcza wystarczająco.
            Ale ja mam bardzo twardą wodę.
            • mysiulek08 Re: Śmierdzące pranie 06.12.21, 20:13
              ja nawet kuchennie mam problem z octem smile jak gotuje zalewe do marynat czy robie musztarde to przeciagi robie, a nie uzywam spirytusowego, niedostepny tongue_out

do salat tylko malinowy kremowy balsamiczny, najmniej smierdzi smile
              • chatgris01 Re: Śmierdzące pranie 06.12.21, 20:51
                Gorący ocet to zuo! Śmierdzi najstraszliwiej.

Balsamiczne w większości lubię. Muszę spróbować tego malinowego smile
                Do sałat przeważnie daję jabłkowy, on tu słaby jest, i nie pachnie zbyt mocno.
    • pani_tau Re: Śmierdzące pranie 06.12.21, 17:18
      Niepokojący problem. Poprzednia pralka, Electrolux ładowany od góry, nie wywijała takich numerów, choć lepiej było nie zostawiać jej zamkniętej na miesiąc.
      Obecnie mam dwuletniego Samsunga, który po ilus tam praniach zgłasza konieczność włączenia programu czyszczącego. Właśnie się zastanawiam czy to wystarczy aby po jakimś czasie ciuchy nie zaczęły woniec, bo tego nie zniosę.
      • mysiulek08 Re: Śmierdzące pranie 06.12.21, 20:10
        jak Ci zglasza pranie czyszczace to wlewaj ten plyn

www.ceneo.pl/73544465#tab=reviews_scroll

uzywam tego srodka od lat, nigdy ani pralka ani ciuchy nie zasmierdly
        • pani_tau Re: Śmierdzące pranie 06.12.21, 20:50
          Znam, właśnie nim ratowałam zasmierdlego Electroluxa, po tym jak go nie używałam sześć tygodni.
          W instrukcji Samsunga stanowczym tonem jest napisane, żeby nie używać żadnych detergentów, nie mam pojęcia dlaczego.
          • chatgris01 Re: Śmierdzące pranie 06.12.21, 20:59
            Mój Samsung co 40 prań żąda prania czyszczącego, ale ponieważ przynajmniej raz w tygodniu piorę w 60 lub 95 stopniach, jeszcze ani razu nie robiłam. Nic nie śmierdzi.
    • afro.ninja Re: Śmierdzące pranie 06.12.21, 17:21
      Kwasek cytrynowy?!
    • mallard Re: Śmierdzące pranie 06.12.21, 18:33
      Śmierdziało nam coraz bardziej z pralki, śmierdziało nam pranie (szczególnie ręczniki). Żadne zabiegi nie pomagały, ani chemiczne, ani termiczne. Przypadkiem odkryłem, że pralka po prostu nie nagrzewa wody... (Jest zabudowana). Wymiana była w trybie alarmowym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka