berber_rock 11.12.21, 08:49 podroze.onet.pl/aktualnosci/nowe-zasady-podrozowania-to-czeka-nawet-zaszczepionych/lz6j0q0 Prawda li to? Chyba ich buk opuścił. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kotejka Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 09:08 Kto tego będzie pilnował? Kto to zgłaszał do kwarantanny? Odpowiedz Link Zgłoś
piekna_remedios4 Re: Zasady wjazdowe PL 12.12.21, 11:03 no jak kto, SG jak zwykle Odpowiedz Link Zgłoś
leanne_paul_piper Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 09:08 Przynajmniej dodali możliwość testu na lotnisku po przylocie, bo doprawdy nie wiem, gdzie miałabym się testowac, skoro jestem w podróży te 30h, a test ma być swiezutki, 24-godzinny. Odpowiedz Link Zgłoś
leanne_paul_piper Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 09:17 Mówię o zaszczepionych. Zresztą i tak za chwilę będą siedzieć na kwarantannie. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 09:21 No ale to są prywatne testy. Nie "dodali możliwości" bo od dawna taka możliwość jest. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 16:17 Przecież te testy prywatnie robione były od poczatku z możliwoscia robienia na lotnisku. Tyle latasz i nie wiesz...??? Odpowiedz Link Zgłoś
leanne_paul_piper Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 16:31 Do tej pory zaszczepieni pokazywali certyfikat po zaszczepieniu i szli odebrać bagaż. Teraz już muszą robić testy. Za chwilę przywala im kwarantanne. To jest pierwsza rzecz, która mnie irytuje. Druga, jak ktoś lata dużo, to wie, że z tymi testami w krajach 3.go świata też różnie bywa, zrobić zrobią, ale na wynik trzeba czekać 36h nierzadko. Jak to się ma do tych 24 h, które nierząd sobie ubdarl? Po trzecie, jak mam międzylądowanie np. w Dosze i 1,5h do następnego lotu, to to jest tyle, by iść na boarding, ew. w biegu złapać pamiątkowy kubeczek, a nie latać po lotnisku, czy mnie zdążą czy nie zdążą przetestować. A takim Wiedniu np. trzeba wyjść z lotniska, aby iść na testy. Więc cieszę się, że znalazł się wśród naszych mędrców choć jeden, który umie liczyć i który powiedział, zaraz zaraz panowie, ale nie możemy tu chyba upchnąć tego jeziora. Bo pierwotnie sklecony na kolanie projekt zakładał, że nie wlecisz do Pl bez świeżego mnie niż 24 h testu. A to że jesteś zaszczepiony to kogo to interesuje? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 16:36 ale po wyladowaniu zawsze (tzn przynajmniej od tego lata) informują o możliwości testowania na lotnisku (piszę o Okęciu, nie wiem jak jest na innych) Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 09:17 Ale to zalezy skad lecisz. Jak leanne wyzej pisze...co w przypadku, jesli podroz trwa dluzej niz te 24h? Chyba ze mozna zrobic test po wyladowaniu, na lotnisku docelowym. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 10:52 35wcieniu napisał(a): > No to mówię że można. Co z tego że zawsze można było, dotąd rząd mówił że masz już przylecieć z gotowym testem. Czyli bez testu nie wpuszczali by cię do samolotu, a w wielu krajach trudno zagwarantować że wyniki dotrą na czas. Dopiero teraz dodali, że jednak można go wykonać dopiero po przylocie. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 10:25 można i zawsze można było jest punkt przed bramkami od razu autobus cię wiezie. Raz nawet było śmiesznie bo autobus jeździł i jeździł pomootnisku w końcu dojechał do celu drzwi się otwierają i gość wola wysiadać punkt testowy na co nikt nie wysiadł bo przecież wtedy nie dało się wsiąść do samolotu bez testu.... ludzie mruknęli my przetestowani i dopiero pojechaliśmy do właściwego wyjscia... Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 09:14 Strefy Schengen nie dotyczy przeciez. Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 09:52 Pod warunkiem że masz ważny green pass. A ja nie wiem czy z punktu widzenia pl green pass gdzie trzecia dawka ma datę 15.12 a wjazd jest 20.12 jest ważny. Ostatnio takiego luda nie wpuścili do samolotu. Teraz to żałuję że zapisałam się na trzecia dawkę. Odpowiedz Link Zgłoś
welcome_back Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 10:29 Wydrukuj green pass przed zaszczepieniem. Ten w aplikacji będzie działał dopiero dwa tygodnie po ostatniej dawce. Przetestowane Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 10:56 Cóż, moj działał wczesniej niz po 14 dniach Znajomy, który wziął stary wydruk , już po 3 szczepieniu, miał problem bo system nie odczytywał już starego, a nowego sobie jeszcze nie ściągnął. (ale uznali odczytując "ocznie" wydruk) Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 10:57 Ale jak żałujesz to nie znaczy, że musisz iść, nie wiedziałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
leanne_paul_piper Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 09:16 Btw. zaczynam rozumieć niechęć ludzi do szczepień. Po co się szczepic, skoro i tak nie masz z tego tytułu żadnych ulatwien. Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 09:19 Bo rozumiesz...twoja motywacja powinna wynikac z checi ochrony siebie ( i innych). A jak sie zaszczepisz, bo chcesz podrozowac, tos i tak glupia i takie szczepienie sie nie liczy Jakby go wcale nie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 09:35 Liczy się. Stety/niestety. Ja zaszczepiłam się aby nie zachorować lub/i nie przejść ciężko. Bonusem jest, ze mogę bez testu iść dzisiaj do restauracji. Odpowiedz Link Zgłoś
leanne_paul_piper Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 09:40 I to by była realna korzyść, gdyby tylko zaszczepieni mogli iść do kina/ teatru/ restauracji. No ale to nie w tym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 09:43 No więc chyba to nie jest prawidłowa motywacja. Lub inaczej, ta motywacja się grozi zawiedzeniem i smutną minką Ludzie... Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Zasady wjazdowe PL 12.12.21, 14:33 A ja mogę i bez testu i szczepienia. Byłam wczoraj, wybieram się dziś. I nie chorowałam do tej pory a okazji było bez liku pewnie do zarażenia. To średni mi bonus. Odpowiedz Link Zgłoś
leanne_paul_piper Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 09:38 Też tak myślę, że to kara, że ośmielasz się wyjeżdżać z naszej pięknej Polszy. Nie możemy ci zabrać paszportu (jeszcze), to chociaż maksymalnie utrudnimy życie. Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 09:53 Ale ja się zaszczepiłam a i tak nie mogę podróżować bo z punktu widzenia pl nie upłynęły 2 tyg od ostatniej dawki. Patrz wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 16:07 A to moja wina że nie upłynęły? Belgia, szczepienia uruchomiła 10 dni temu. Odpowiedz Link Zgłoś
rexona_sport Re: Zasady wjazdowe PL 12.12.21, 11:14 Przecież zaszczepieni mogą chorować i zarażać to niby czemu ich nie testować? Wirus zabija mniej jak przywlecze go zaszczepiony? Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 09:42 leanne_paul_piper napisała: > Btw. zaczynam rozumieć niechęć ludzi do szczepień. Po co się szczepic, skoro i > tak nie masz z tego tytułu żadnych ulatwien. No właśnie masz. Nie musisz siedxieć na kwarantannie. Odpowiedz Link Zgłoś
leanne_paul_piper Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 09:47 Jeszcze. Jestem przekonana, że jak będę wracać, już będę musiała. Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 11:00 leanne_paul_piper napisała: > Btw. zaczynam rozumieć niechęć ludzi do szczepień. Po co się szczepic, skoro i > tak nie masz z tego tytułu żadnych ulatwien. > Cały czas powtarzam, ze zaszczepieni wcale nie beda mieli lepiej od tych drugich. Nie dociera do nich, bo to teorie spiskowe, foliarskie itd... Wesoło to dopiero bedzie bo wszyscy jedziemy na tym samym wózku. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 09:18 Gorsze są na wschodniej granicy, tam się w lesie kwarantannuja już enty miesiąc Odpowiedz Link Zgłoś
piekna_remedios4 Re: Zasady wjazdowe PL 12.12.21, 11:05 wczoraj byłam na wieczornym spacerze z dzieckiem, po pół godzinie w śniegu zaczął płakać, że mu zimno w stopki i ręce, akurat szliśmy pod lasem, ryczeć się chce Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 09:23 Ja to się dziwię, że jeszcze nie wszędzie Polacy są na czarnej czy czerwonej liście Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 09:34 Który punkt tak ciebie zbulwersował/ Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 09:55 Głównie ten że wprowadzają to 15.12. I ten że nie wiem czy mój certyfikat w PL jest ważny. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 09:59 p.s. możesz sprawdzić w aplikacji czy kod działa Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 10:03 Trzecia mam 15.12. Druga miałam 10.06. Jak mam sprawdzić czy kod działa? Aplikacje mam belgijska. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 10:07 Możesz sobie pobrac polską. Nie wiem kiedy lecisz, ale moją trzecią system odczytywał poprawnie "przed czasem" - sprawdzane "laboratoryjnie" czyli samemu i w praktyce ( w kinie) Teoretycznie twoja aktualna z czerwca jest cały czas ważna. W zależności od tego czego bardziej się boisz - kłopotów z wjazdem czy choroby, mozesz przełożyć szczepienie. Ja na Twoim miejscu wziełabym wydruk starego/obecnego certyfikatu i nowego. I tyle. Powinno zadziałać, ale pewne to są podatki itd Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 10:09 P.s. zawsze też możesz zapytac Straży Granicznej - raczej już mają podobne przypadki Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 10:13 p.s. 2 zawsze też mozesz poprosić kogoś tuż po 3 dawce, żeby powiedział ci co ma na certyfikacie i czy jest odczytywalny przez aplikację belgijską/polską Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 11:19 Litości w Polsce nikt i nigdzie nie sprawdza certyfikatów. O co ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 13:07 Jesli twoja belgijska aplikacja pokazuje ci ze jest nieważny to raczej nie spodziewałabym sie cudu ze polska pokaze ze jest inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 16:09 Belgijska nie ma nigdzie określenia wazny/nieważny. Ma, datę ostatniego szczepienia (i poprzedniego) I dla każdej QR code. Czy jest ważny to widzi chyba dopiero człowiek który to skanuje? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 16:26 Tak. I do niedawna było uznawane, ze sa wazne 12 miesięcy, ale od niedawna się mówi, że niektóre państwa skracają jej ważnośc do 7, 9 miesięcy itd. Nie słyszałam, żeby PL skracała - przynajmniej na razie Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 16:27 O ważności certyfikatu nie decyduje wystawca / szczepiący tylko przyjmujący np państwo. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 16:27 p.s. korekta, o ważności krótszej niż 12 miesięcy Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 16:51 chococaffe napisała: > Tak. I do niedawna było uznawane, ze sa wazne 12 miesięcy, ale od niedawna się > mówi, że niektóre państwa skracają jej ważnośc do 7, 9 miesięcy itd. Nie słysz > ałam, żeby PL skracała - przynajmniej na razie Ja tez nie slyszalam i dlatego twierdze ze moj z czerwca po drugiej dawce powinien byc w PL wazny. Ale z drugiej strony PL ostatnio osobnika, ktory byl dokladnie w mojej sytuacji czyli mial wazny certyfikat po drugiej, ale za to od trzeciej uplynelo 10 dni, nie uznala za w pelni zaszczepionego. OK - wydrukuje sobie oby-trzy i bede sie martwic potem. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 17:12 Tylko jeżeli wexmiesz 3 dawką i teoretycznie masz nowy certyfikat , to ten poprzedni może nie byc odczytywany elektronicznie, bo w systemie istnieje już nowy kod - "stary" certyfikat może ci pomóc przekonać urzednika na granicy. IMHO warto zadzwonić do SG. I przede wszytskim ściągnąć sobie aplikację do sprawdzenia. Ewentualnie przyspieszyc sobie 3 dawkę Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 17:15 Na stronie SG masz: o pełnym szczepieniu - szczepionką dopuszczoną do obrotu w Unii Europejskiej (Pfizer/BioNtech, Moderna, Astrazeneca, J&J) lub znajdującą się w wykazie odpowiedników szczepionek dopuszczonych do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, prowadzonym przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego2 i upłynęło co najmniej 14 dni licząc od następnego dnia od wykonania odpowiednio dwóch lub jednej dawki (dot. tylko szczepionki Johnson & Johnson) tego szczepienia; Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 17:17 W belgijskierj aplikacji widac wszystkie kody i wszystkie szczepienia. Moge pokazywac dowolny QR. Polska aplikacje sciagnelam. Figuruje w niej jako w ogole niezaszczepiona, co jest oczywiste, bo ona ciagnie dane z IKP. EU jak zwykle nie pomyslala i wykreowala certyfikat, ktry jest odczytywany tylko przez jedna apke - te z konkretnego kraju ale bajzel! Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 17:24 Szczerze mówiąc nie wiem jak to działa (synchronizacja) - na początku (lipiec) FR mi nie odczytywała , potem (od września już odczytywała w większośc miejsc - ale nie wszystkich) Ktoś tu pisał, że "nasza" odczytuje inne europejskie, ale w sumie nikogo się nie pytałam "na żywo" Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 20:10 to jest nieprawda. weź sobie ściągnij szwabski grunpass - pokazuje czy ważne (albo masz zielone albo czerwone) prosta w obsłudze wszystkie kody wchodzą (wiem bo ii moje i rodzicom skanowalam żeby się z mobywatelem użerać nie musieli) ścigasz apke skanujesz sobie sama kod i masz - zielone albo czerwone. można tez skanować testy. apps.apple.com/pl/app/gr%C3%BCner-pass/id1574155774 Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 21:03 berber_rock napisała: > W belgijskierj aplikacji widac wszystkie kody i wszystkie szczepienia. Moge pok > azywac dowolny QR. > > Polska aplikacje sciagnelam. Figuruje w niej jako w ogole niezaszczepiona, co > jest oczywiste, bo ona ciagnie dane z IKP. > EU jak zwykle nie pomyslala i wykreowala certyfikat, ktry jest odczytywany tylk > o przez jedna apke - te z konkretnego kraju ale bajzel! Będąc w Polsce możesz 'przepisać' belgijskie szczepienie do IKP. www.gov.pl/web/wlochy/uznanie-szczepienia-przeciwko-covid-19 Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 10:49 Wkurzanie moje budzi fakt że nigdy nie określono jaki to ma być test. Skoro trzeba go zrobić 24 h przed przylotem oznaczałoby to że wystarczy antygenowy..? Ale nigdzie tego nie sprecyzowano. Do tego wszystko to to czysta i irytująca fikcja skoro przylatujący twierdzą że nikt im nie sprawdza nawet paszportów covidowych Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 11:00 Przy przylocie do PL zawsze mi sprawdzali - to jedyna sytuacja lotniskowa gdzie faktycznie sprawdzali Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 11:10 Mi tylko ostatnio ktoś rzucił okiem z daleka, mogłam mieć cudzy papier. Czytałam że podobno wszyscy pchają się do nas na ferie zimowe bo nie ma w zasadzie żadnych obostrzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 11:14 super! Fajnie, że ja z zasady omijam takie miejsca w okresie świąteczno-zimowym. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 11:08 Z ciekawości - co się zmieniło w twojej sytuacji? Czyli podróży BE-PL? Tak się złożyło, że 15 grudnia miałam leciec do BE (zrezygnowałam) ale gdybym nie zrezygnowała to nic by się dla mnie nie zmieniło w stosunku do wiedzy, którą miałam np w listopadzie czy październiku czy możliwości zaszczepienia się 3 dawką Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 16:12 Zmieniło się dokładnie to że nie wiem co pl w tej chwili uważa za "w pełni zaszczepiony". Oraz to że trzecia dawkę be uruchomiła ledwie 10 dni temu. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 16:24 Znaczy to samo co znaczyło. Nic tu się nie zmieniło Odpowiedz Link Zgłoś
piekna_remedios4 Re: Zasady wjazdowe PL 12.12.21, 11:07 to nie idź na tę 3cią dawkę 15.12 tylko umów się na po powrocie, dlaczego lamentujesz?? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Zasady wjazdowe PL 12.12.21, 12:18 Przypuszczam, że chce wziąc 3 dawkę z powodów zdrowotnych. W innym wypadku już dawno by sobie to zaplanowała pod kątem podróży, przecież ma dostęp do informacji jak każdy/ Odpowiedz Link Zgłoś
piekna_remedios4 Re: Zasady wjazdowe PL 12.12.21, 13:50 no co Ty, przecież to Berber. Ona przyjmuje szczepionki ponieważ w Belgii nie miałaby życia bez tego, niejednokrotnie mówiła, że nie jest fanką szczepień. Myślała, jak pewnie setki innych osób, że nie będzie problemów z wjazdem do PL na podstawie ważnego (przez rok od 2giej dawki) certyfikatem Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Zasady wjazdowe PL 12.12.21, 13:59 I jeżeli tak myślała to dobrze myślała - nie miałaby problemów. Czyli są dwa wytłumaczenia: albo zupełnie nie ogarnia zasad (ale się wypowiada często&gęsto ), zasad, o których informacja jest łatwo dostępna. Albo wierzy w skuteczność szczepień i chce się uchronić przed chorobą Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Zasady wjazdowe PL 12.12.21, 14:56 Jak miałam zaplanować pod względem podróży? I tak zapisałam się na trzecia od razu jak otworzyli zapisy Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Zasady wjazdowe PL 12.12.21, 16:14 Normalnie, zapisać się na 3 dawkę po powrocie, bo dotychczasowe swiadectwo byłoby ważne. Chyba, że się szczepisz z powodów zdrowotnych p.s. berber - miałam podobny kalendarz wyjściowy do ciebie i bilet do Brukseli na 15 grudnia. I wiem, że były dyskusje o skróceniu ważności certyfikatów do 7 czy 9 miesięcy, ale nawet gdyby to nastąpiło (nie wiem, nie śledziłam ostatnio) to i tak ten czerwcowy dawałby ci prawo do podróży. Jeżeli wybrałaś szczepienie 15 grudnia to chyba raczej z powodów zdrowotnych, bo inne nie przeszkadzałyby ci w podróży. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 15:20 W kontekście tego pytaniem jest - co oznacza być w pełni zaszczepionym? Wczoraj czytam, że przewiduje się czwartą dawkę: portal.abczdrowie.pl/badania-potwierdzaja-ze-trzy-dawki-szczepionki-chronia-przed-omikronem-pfizer-nie-wyklucza-czwartej Czy w takim razie dwie już wystarczą, czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Zasady wjazdowe PL 12.12.21, 11:21 już latem! next.gazeta.pl/next/7,173953,27903248,koronawirus-lekarz-latem-lub-jesienia-czwarta-dawka-szczepionki.html#s=BoxOpImg1 ciekawe, ilu kowidian do tej pory wytrwa w wierze? Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 23:03 Sorry bo lubię Twoje wpisy. Ale tu się zgadzam, im mniej osób przywiezie wirusa to u nas będzie lżej. I tak, jestem egoistką. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Zasady wjazdowe PL 11.12.21, 23:15 stephanie_harper2 napisał(a): > im mniej osób przywiezie wirusa to u nas będzie lżej. cofnęłaś się w czasie? Wirusa to tu na każdym rogu można spotkać. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Zasady wjazdowe PL 12.12.21, 10:53 Widać odwiedzam nie te rogi co trzeba, od początku pandemii miałam najwyżej katar i raz anginę. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Zasady wjazdowe PL 12.12.21, 11:24 przecież nie każdy musi w ogóle zachorować, a zwłaszcza - z jakimikolwiek objawami. A wracając do naszych baranów - wirus był, jest i będzie. Bardziej przywlec już się go nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Zasady wjazdowe PL 12.12.21, 14:28 Ale mogło by być go mniej , jakby każdy zaszczepiony i nie przed wjazdem był na obowiązkowej kwarantannie. Ja zamknęła bym granice już w zeszłe wakacje. na zasadzie musisz na Kanary spoko ale po powrocie teścik i kwarantanna. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Zasady wjazdowe PL 12.12.21, 14:36 Ja zamknęła bym granice nie wątpię zwłaszcza dla kobiet w wieku rozrodczym Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Zasady wjazdowe PL 12.12.21, 15:38 Zamknęła na zasadach o jakich napisałam ale tego nie raczyłaś przytoczyć. Wiem do czego pijesz ale ja akurat nie jestem zwolenniczką całkowitego zakazu aborcji. Każdego wracającego czy w wieku rozrodczym czy nie powinna obowiązywać kwarantanna. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Zasady wjazdowe PL 12.12.21, 14:37 stephanie_harper2 napisał(a): > Ale mogło by być go mniej , Nie, nie mogłoby go być mniej. Transmisja od mniej więcej maja-czerwca 2020 jest w całej Europie pozioma (już wtedy nie tylko nieudolny polski sanepid ale i dużo lepiej zorganizowane podobne organy krajów zachodnioeuropejskich nie potrafiły zidentyfikować źródeł zakażenia). Więc żadne Kanary, Tyrole czy inne Wuhany nie mają już znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś