Dodaj do ulubionych

pomoc/porada techniczna potrzebna

29.05.05, 14:52
Przepraszam, że tu - w sumie nie miejsce - ale potrzebuję pomocy odnośnie
instalacji rosyjskiej klawiatury. Coby pisać można było i strony wyświetlały
się należycie, a nie z chińskimi znaczkami... Jestem w tym temacie kompletnie
zielona i nie mam się do kogo zwrócić.

Z góry wielkiej dzięki!
stynka
Obserwuj wątek
    • okeanelzy Re: pomoc/porada techniczna potrzebna 30.05.05, 11:00
      jak strony wyświetlają Ci się z tymi wnerwiającymi znaczkami to wejdź w przeglądarce w Widok, potem kodowanie znaków , potem cyrylica. Jeśłi chodzi o klawiaturę na po prawej stronie na dole ekranu znajduje się pasek języka , masz teraz prawdopodobnie znaczek PL, jeśli chcesz pisać cyrylicą musisz kliknąc na to prawym przyciskiem myszki, potem ustawienia, potem dodaj klawiature - i wybierasz sobie z listy jaką chcesz. Napewno sobie poradzisz, ja też całkiem niedawno byłam kompletnym ciemnogrodem w tych sprawach smile
      • stynka Re: pomoc/porada techniczna potrzebna 30.05.05, 11:03
        Już z tym widokiem od wczoraj wiem i czytam! Nawet w ICQ widzę cyrylicę, po raz
        pierwszy od 8 lat smile))
        Niestety nie mam klawiatury zainstalowanej i nie mogę języka wybrać. Każda
        próba kończy się prośbą o włożenie dysku i doinstalowanie. Nie wiem, gdzie
        szukać brakującego oprogramowania. Czy windowsa muszę całego przeinstalować???

Dzięki za pomoc!
        st.
        • szut Re: pomoc/porada techniczna potrzebna 30.05.05, 12:28
          a jaki masz system? jesli win 98, to poszukaj (na necie, jak nie masz plyty instalacyjnej) pliku kbdru.dll, wklej go do systemu
          (c:\windows\ albo c:\windows\system - nie pamietam ktory z katalogow, ale sa w nim tez inne pliki klawiatur, np. kbdpl1.dll czyli "polski programisty")

i powinno sie zainstalowac przez ~"dodaj uklad klawiatury"
    • fanta-girl Re: pomoc/porada techniczna potrzebna 30.05.05, 13:05
      tu tez troche o tym bylo
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12252&w=20188135&a=20194818
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12252&w=19553237&v=2&s=0

Moze nawet poprosimy adminke coby dala linkach u gory ten topik, bo raz na jakis
      czas temat wyplywa.
      • fanta-girl klawiatura 30.05.05, 13:07
        a tu jest topik o klawiaturze:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12252&w=11315420&v=2&s=0
        • kontrkultura Re: klawiatura 31.05.05, 12:03
          Ostatnio kupowałem na giełdzie komputerowej (ul. Batorego, stacja metra Pole
          Mokotowskie) - 25 zł
          W co drugim stanowisku sprzedawali, więc dziś to już żaden problem...
    • stynka Re: pomoc/porada techniczna potrzebna 30.05.05, 14:43
      Dzięki wszystkim za pomoc! Niestety na mój problem nie znalazłam porady sad Na
      szczęście zmiana w widoku umożliwiła czytanie, a pisać mogę i przez
      translit.ru, choć wolałabym zacząć naukę bezwzrokowego pisania na normalnej
      klawiaturze. Chyba przyjdzie mi po prostu przeinstalować system i zainstalować
      jakąś nieokrojoną wersję, żebym w tym pasku systemowym mogła przełączać się nie
      tylko pomiędzy polskim a angielskim. Kiedyś już korzystałam z tego i mogłam
      szaleć pomiędzy PL, EN, DE i FR! A klawiaturę miałam szwajcarską wink To dopiero
      był raj!

Czy ta klawiatura
      ourworld.compuserve.com/homepages/PaulGor/screen_e.htm
      to jest autentyczny układ rosyjski? Mogłabym ją sobie zawczasu wzrokowo
      opanować, ale nie chcę namącić sobie w głowie.

st.
      • okeanelzy Re: pomoc/porada techniczna potrzebna 30.05.05, 16:28
        ja też nie mam jeszcze specjalnej klawiatury ale pisać cyrylicą mogę właśnie dzięki ustawieniu na pasku języka, mam windows XP.
        • alex_j Re: pomoc/porada techniczna potrzebna 30.05.05, 19:28
          > ja też nie mam jeszcze specjalnej klawiatury ale pisać cyrylicą mogę właśnie dz
          > ięki ustawieniu na pasku języka, mam windows XP.

A czy podłączenie "specjalnej klawiatury" daje automatycznie cyrylicę? Czy nie
          jest tak, że "specjalna klawiatura" różni się od "niespecjalnej" tylko opisami
          na kapturkach a o zestawie znaków decyduje konfiguracja systemu operacyjnego
          (tzn. to z czym ma problem Stynka)?
          • kontrkultura specjalne klawiatury 31.05.05, 12:14
            Po rosyjsku można w zasadzie pisać choćby z chińskiej klawiatury (w sensie
            chińskich znaków), byleby ustawić język rosyjski w systemie operacyjnym i
            pamiętać gdzie jest jaka literka (ala sadomaso), lub jakoś je zaznaczyć
            markerem czy czymś smile))

Cena czy wypasioność klawiatury nie ma tu nic do rzeczy.
          • okeanelzy Re: pomoc/porada techniczna potrzebna 31.05.05, 12:24
            alex, pewnie, że i tak trzeba ustawić to w pasku języka - napewno, bo w końcu nie zawsze człowiek chce pisać cyrylicą.
      • okeanelzy Re: pomoc/porada techniczna potrzebna 30.05.05, 16:31
        Stynka, ja mam inny układ niż na linku który podałaś...
        ourworld.compuserve.com/homepages/PaulGor/screen_e.htm
      • alex_j Re: pomoc/porada techniczna potrzebna 30.05.05, 20:01
        > Chyba przyjdzie mi po prostu przeinstalować system

Dziewczyno, nie szalej! Szkoda czasu! Jeśli chcesz przeinstalować system, to
        widocznie masz płytkę instalacyjną, a to powinno wystarczyć do doinstalowania
        cyrylicy.

"Przyznaj" się lepiej, które masz Windows'y, wtedy może łatwiej będzie Ci pomóc.

Alex
        • miszczynia Re: pomoc/porada techniczna potrzebna 30.05.05, 21:59
          Możliwość pisania cyrylicą zależy jedynie od zainstalowanych składników
          systemu, więc prawdopodobnie po doinstalowaniu dodatku z płyty instalacyjnej
          nie będzie problemu(właśne tak zrobiłam). Można również spróbować doinstalować
          przez Windows Update, ale co do tego nie mam pewności. Może to zależeć od
          wersji Windows.Znaczki na klawiaturze mam napisane markerem pod znakami
          łacińskimi wink
          • szut Re: pomoc/porada techniczna potrzebna 31.05.05, 11:53
            zaden z ukladow w podanym wyzej linku nie przypomina ukladu klariatury RU.
            kiedys mialem na klawiaturze naklejkami znaki "dopisane", piszac prace mag. wiekszosc z nich poodpadala, ale teraz i tak juz z pamieci pisze (np. w pracy mam tylko klawiature EN, a pisuje cyrylica)
            • okeanelzy Re: pomoc/porada techniczna potrzebna 31.05.05, 12:27
              No właśnie, u mnie tych naklejek nie mogę nigdzie dostać, widziałam jedynie w dwóch miejscach klawiaturę z cyrylicą, ale jak pytam się o naklejki to patrzą na mnie jak na przybysza z kosmosu. Chyba nie wiedzą o co mi chodzi smile
              • alex_j Re: pomoc/porada techniczna potrzebna 31.05.05, 14:23
                > No właśnie, u mnie tych naklejek nie mogę nigdzie dostać

No to sobie zrób! Kup arkusz papieru samoprzylepnego, wydrukuj literki, potnij,
                przyklej (jak już ktoś tu pisał, mieszczą się w prawym dolnym rogu klawisza),
                koniec. Działa, sprawdzone.

Acha, można jeszcze, przed pocięciem, okleić arkusz folią samoprzylepną
                przezroczystą w celu uniknięcia ścierania się nadruku. Ja nie okleiłem i nadruk
                się zużywa.

Alex
                • okeanelzy Re: pomoc/porada techniczna potrzebna 31.05.05, 18:26
                  hehe, też pomyślałam o tym, aby sobie nakleić, tylko muszę mieć trochę czasu, aby to zrobić smile ale tak trzeba będzie.
                • kacap_z_moskwy Re: pomoc/porada techniczna potrzebna 01.06.05, 01:11
                  A nie latwej zamowic z Rosji klawe. Kosztuja od 5$.
            • okeanelzy Re: pomoc/porada techniczna potrzebna 31.05.05, 12:28
              mozesz jeszcze pisać w wordzie wstaw symbol - cyrylica, ale jest to męczące. - bynajmniej dla kogoś kto dobrze zna język - dla mnie nie - bo i tak muszę się zastanawiać długo nad jedym wyrazem smile
        • stynka Re: pomoc/porada techniczna potrzebna 31.05.05, 13:21
          Windows 2000 mam, ale coś z nimi jakiś problem jest, bo mi wołają o brakujące
          biblioteki przy odpalaniu kompa, więc pewnie bez reinstalacji i tak się nie
          obędzie. Tylko magika muszę dopilnować, żeby mi zainstalował kompletny system,
          a nie tak, jak teraz... Dla mnie to czarna magia...

st.
      • alex_j Re: pomoc/porada techniczna potrzebna 31.05.05, 15:27
        > Czy ta klawiatura
        > ourworld.compuserve.com/homepages/PaulGor/screen_e.htm
        > to jest autentyczny układ rosyjski?

Nie! To co się otwiera po kliknięciu w podany przez Ciebie link jest - jak mi
        się wydaje - "sztucznym" układem, który powstał po to, aby przypisany klawiszowi
        znak cyrylicy i łaciński odpowiadały sobie fonetycznie.

Jeśli chcesz zobaczyć, jak wygląda oryginalny układ klawiatury rosyjskiej, wejdż
        na tę stronę i w polu "Standard" (pod wizerunkiem klawiatury)wybierz opcję
        "Jtsuken" (ja używam tego układu) lub "Jstuken (typewriter)" - różnice pomiędzy
        tymi układami są drobne.

>Mogłabym ją sobie zawczasu wzrokowo
        > opanować, ale nie chcę namącić sobie w głowie.

Myślę, że szkoda czasu. Przy posługiwaniu się klawiaturą ważne jest (tak mi się
        wydaje) nie tyle "wzrokowe opanowanie", ile nabycie odpowiednich odruchów
        warunkowych, a to przychodzi samo w miarę posługiwania się klawiaturą (na
        dodatek dość szybko).

Życzę sukcesów w posługiwaniu się cyrylicą.

Alex
        • stynka Re: pomoc/porada techniczna potrzebna 31.05.05, 17:34
          Ja bardzo szybko piszę bezwzrokowo po polsku i angielsku. Kiedyś przepisywałam
          po niemiecku i francusku (w układzie szwajcarskim klawiatury, nie tym dzikim
          francuskim), ale ta cyrylica to faktycznie wyższa szkoła jazdy! Nawet 'a' się
          nie pokrywa z qwerty... A czy jest opcja klawiatury (chodzi oczywiście o
          oprogramowanie), która ma układ taki jak 'nasz', a tylko litery niewystępujące
          w alfabecie łacińskim są gdzieś 'dołączone' na niewykorzystanych miejscach? To,
          co na wspomnianej stronie nosi nazwę klawiatury 'fonetycznej' lub np. tak jak
          na translit (całkiem sprawnie mi tam idzie).

st.
          • okeanelzy Re: pomoc/porada techniczna potrzebna 31.05.05, 18:29
            Stynka, wejdź na tą stronę www.computex.bydgoszcz.pl/?a=2# i kliknij rysunek klawiatury po prawej stronie.
            • stynka Re: pomoc/porada techniczna potrzebna 31.05.05, 19:26
              Tak, to jest ten układ 'jtsuken', o którym pisał Alex. Ale jakoś nie wyobrażam
              sobie, żebym mogła się tego nauczyć i sprawnie posługiwać...

st.
              • okeanelzy Re: pomoc/porada techniczna potrzebna 31.05.05, 22:43
                ja w sumie też nie smile ale zapewne to kwestia wprawy!
                • szut Re: pomoc/porada techniczna potrzebna 01.06.05, 09:49
                  zgadza sie, to jest ten wlasnie uklad klawiatury. ja mam jeszcze oprocz rosyjskich znaki ukrainskie, choc po ukrainsku nie pisze (ale klawe kupilem uniwersaklna w odessie, kosztowala ok. 20 hrywien)
                  • szut Re: pomoc/porada techniczna potrzebna 01.06.05, 09:54
                    hihi, co mi sie przypomnialo:
                    na piatym roku filros mialem "informatyke". kolezanki nieobyte z komputerami zadaly wykladowcy pytanie, w jaki sposob po rosyjsku pisac w wordzie. 'pan informatyk' zaproponowal metode wklejania znakow poprzez tablice symboli... (i tak przez 100 stron pracy mgr, hehehe)
                    ode mnie dowiedzial sie, ze mozna uklad klawiatury zmienic - i niestety mialem potem z facetem pewne problemy - moze niepotrzebnie sie z niego smialem smile)) ale sie powstrzymac nie moglem, jak uslyszalem o takiej metodzie pisania pracy... to byloby dobre w przypadku potrzeby wpisania kilku slow/linijek tekstu, ale nie calej pracy.
                    • kontrkultura a to nawet pomysł :) 02.06.05, 11:22
                      Hmmm...
                      W Wordzie można ustawić automatyczne przypisanie określonym klawiszom określone
                      symbole, to mniej więcej jak w większości ustawień języka polskiego, że
                      wciskasz Ctrl + Alt + s i masz ś, a można ustawić, żeby zamiast ś była rosyjska
                      literka.
                  • okeanelzy Re: pomoc/porada techniczna potrzebna 01.06.05, 10:57
                    ja mam też ustawione znaki ukraińskie, w większości miejsc pokrywają się z rosyjskimi, ale oczywiście nie wszystkie. Co do wklejania znaków w czasie pisania pracy mgr - oj to musiało boleć..... coś strasznego smile)
                    • szut Re: pomoc/porada techniczna potrzebna 01.06.05, 14:23
                      boleć to nie bolało, bo raczej nic mi nie wiadomo, żeby ktoś skorzystał z propozycji tego pana.... mnie rozbawił po prostu, bo nie miał pojęcia, że w windach można układ klawiatury dowolnie zmieniać i pisać inymi znakami niz łacińskie
                      • okeanelzy Re: pomoc/porada techniczna potrzebna 01.06.05, 16:26
                        to nieźle. Ja sobie dziś nakleiłam cyrylicę na klawiaturę /z braku laku własnej
                        roboty - tak jak polecił mi ktoś wyżej/ Jeśli ktoś chce to zrobić sam to
                        polecam to tylko cierpliwym smile) ale dzieki temu napewno sie czegoś naucze.
                        Szkoda, że ten układ się tak rózni od łacińskiego.
                        • rogalus1 Re: pomoc/porada techniczna potrzebna 07.06.05, 10:12
                          Nie chcę Wam mieszać i odrywać od zapewne ocień sympatycznej zabawy w
                          naklejanki, ale jeśli ktoś nie ma zdolności manualnych, to polecam sposób, który
                          sam zastosowałem. Narysowałem sobie na kartce klawiaturę i WIELKIMI literami,
                          grubym flamastrem wpisałem bukwy, a obok małymi literkai, długopisem wpisałem
                          odpowiednie literki ze zwykłej klawiatury. 5 minut roboty, a można to jeszcze
                          skrucić drukując schemat z netu wink. Karteczkę powyższą umieszczamy koło monitora
                          i patrząc tylko na nią, w ogóle nie rzucając okiem na klawiaturę, zabieramy się
                          do zabawy z klawiaturą rosyjską. Po napisaniu paru stron textu będziecie już
                          śmigać tak samo szybko, jak po polsku. No, czyli trzeba mieć już w miarę
                          opanowaną pamięć zwyczajnej klawiatury, bo jeśli ktoś po polsku pisze tempem
                          dukającego pierwszaka, to po rosyjsku trudno mu będzie na pobicie rekordu.
                          A system najlepiej co pół roku przeinstalowywać.
                          No uszy do góry - wsio budiet okiej smile
                          Rogalus
                          • fanta-girl Re: pomoc/porada techniczna potrzebna 07.06.05, 15:39
                            popieram technike!

naklejanie ok, ale duzo z tym roboty.
                            polecam napisanie flamastrem liter.
                            Albo nie zmywalnym, albo zwyczajnym i polakierowac bezbarwnym lakierem.

Klawiatura kosztuje od 40 zeta, wiec nie ma co tego oszczedzac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka