Dodaj do ulubionych

Weekend w Stavanger

18.12.21, 13:25
Moja miłość do Norwegii rośnie z każdym odwiedzanym miejscem.
Stavanger jest piękny i klimatyczny.
Oczywiście mówią tu w innym dialekcie niż w rejonach Oslo.
Zamiast Hva czy hvorfor jest kva, kvorfor. Lub zamiast HÅR jest HAAR.
Jednak radzę sobie językowe zadziwiająco dobrze. Choć w pierwszej chwili zaniemówiłam gdy usłyszałam ten " bulgoczqcy vokal" G jest wymawiane z grzbietem języka przyklejonym do podniebienia.
W Kristiansand natomiast jest mocne R. Bardzo wyraziste.
Wrzucam zdjęcia z dzisiaj.
Jeśli któraś z emam mieszka tu, możemy spotkać się na kawie w centrum.

Obserwuj wątek
    • mid.week Re: Weekend w Stavanger 18.12.21, 13:28
      Pięknie, tylko nie rozumien dlaczego oni wyłączają słońce
      • iziula11 Re: Weekend w Stavanger 18.12.21, 13:33
        mid.week napisała:

> Pięknie, tylko nie rozumien dlaczego oni wyłączają słońce

😉😁

Za to masz białe noce od maja do lipca. A w zależności od rejonu midnattsola, czyli słońce 24h.
      • astomi25 Re: Weekend w Stavanger 18.12.21, 13:33
        Dzieki za ten watek.
        Na Sylwestra lecimy do Stavanger. Tylko 4 dni, i na Preikestolen nie pojedziemy, bo pora nie ta, ale i tak sie ciesze smile
        Oby tylko Norwegia nie dowalila jakichs obostrzen uncertain
        • ida_listopadowa Re: Weekend w Stavanger 18.12.21, 13:44
          Obostrzenia przyjazdowe dla Polakow sa bardzo konkretne - 3 testy i kwarantanna. Jezeli jestescie zaszczepieni to tylko 1 test na wjezdzie. Bez szczepienia wjechac na chwile sie po prostu nie da.

Dlaczego nie chcecie isc na Preikestolen? Byłam zimą, nie ma duzo śniegu, na dole wypozyczają raczki (za darmo!), zreszta po sniegu tam sie lepiej wchodzi niz po śliskiej skale. To jest 4h w warunkach zimowych, wiec w oknie dnia sie zmiescicie.
          • astomi25 Re: Weekend w Stavanger 18.12.21, 14:42
            Jestesmy zaszczepionymi ozdrowiencami.
            I tak sie zastanawiam, jestesmy z Niemiec, ale lecimy z Polski. Ktore zasady nas obowiazuja? tongue_out
            • norra.a Re: Weekend w Stavanger 18.12.21, 14:57
              Musicie wypełnić formularz rejestracyjny online, a na granicy zrobią Wam wymaz, nie ma więc dramatu smile
              • astomi25 Re: Weekend w Stavanger 19.12.21, 16:07
                No wlasnie jak to jest z tymi testami?
                Mozemy zrobic u nas i wziac ze soba testy, ale jak nam i tak kaza zrobic na lotnisku w Stavanger, to chyba nie ma sensu?
        • iziula11 Re: Weekend w Stavanger 18.12.21, 14:11
          Jutro idziemy na Preikstolen. Jutro ma być słońce.
          Tam jest piękna trasa dojazdowa.
          Myślę, że powinniście tam pojechać i ocenić czy jesteście w stanie tam wejście.
          Z małymi dziećmi bym nie próbowała.
          Jutro Ci napiszę jakie są warunki na szlaku.
          • astomi25 Re: Weekend w Stavanger 18.12.21, 14:41
            Napisz.
            Dzieciaki nie sa male, 20,13 i 8, ale nie wiem czy sama sie porwe na to. Moj maz jest od takich rzeczy, ale niestety jest po operacji (zerwane sciegno achillesa). Wprawdzei lazi juz bez tego buta i kul, ale raczej go tam nie widze wink
            • iziula11 Re: Weekend w Stavanger 18.12.21, 15:00
              Moje dzieci 24, 15 i 8 😀
              • pani_tau Re: Weekend w Stavanger 18.12.21, 15:58
                iziula11 napisała:

> Moje dzieci 24, 15 i 8 😀
                Poważnie? Myślałam, że masz najwyżej 25 lat.
        • chlodne_dlonie Re: Weekend w Stavanger 18.12.21, 14:51
          Widziałam loty za 9 PLN z mojego lotniska, ale jakoś nie potrafiłam się zdecydować..
          Skandynawia zimą..?
          Poczekam chyba na promo w lecie.
      • bergamotka77 Re: Weekend w Stavanger 19.12.21, 14:00
        mid.week napisała:

> Pięknie, tylko nie rozumien dlaczego oni wyłączają słońce

Piękne!
        • bergamotka77 Re: Weekend w Stavanger 19.12.21, 14:01
          bergamotka77 napisała:

> mid.week napisała:
          >
          > > Pięknie, tylko nie rozumien dlaczego oni wyłączają słońce
          >
          >
          > Piękne!
          >

Bez tego słońca strasznie depresyjnie. Nie żeby w Polsce ostatnio było lepiej...
      • kautokeino Re: Weekend w Stavanger 19.12.21, 14:24
        Nie wylaczaja, to tylko twoja znajomosc geografii kuleje. Albo inaczej: jezeli powaznie twierdzisz, ze w Stavanger wylaczaja slonce, to to samo mozna powiedziec o Szczecinie (to takie miasto w Polsce). Mysle ze slonko i inne szczecinskie forumki moglyby sie srogo zdziwic, gdybys im zaczela tutaj wspolczuc z powodu nocy polarnych...
        • snakelilith Re: Weekend w Stavanger 19.12.21, 14:35
          W Stavanger w grudniu są nawet wyższe temperatury niż w Szczecinie.
        • arthwen Re: Weekend w Stavanger 19.12.21, 15:16
          Stavanger jest o ponad 5 stopni więcej na północ w stosunku do Szczecina. Sorry, ale to robi różnicę.
          (Nie żeby mi przeszkadzało, mi tam ciemność pasuje wink )
          • kautokeino Re: Weekend w Stavanger 19.12.21, 15:33
            Nie twierdze, ze nia ma roznicy, ale nie jest to bardzo duza roznica. Ja wstaje po wschodzie slonca, zarowno w Szczecinie jak w i Stavanger, wiec ta czesc mnie jakby mniej interesuje. A dzis: zachod slonca w Szczecinie 15:44, w Stavanger 15:40. Ja, Szczecinianka, gdybym teraz pojechala na weekend do Stavanger, to bym roznicy dlugosci dnia nie odczula.
            • arthwen Re: Weekend w Stavanger 19.12.21, 17:11
              To, że coś cię nie interesuje niestety nie wpływa na fakt, że 5 stopni na północ to jest różnica w długości dnia wink Ktoś inny może wstawać bladym świtem i cieszyć się, że już ma jasno.
              • kautokeino Re: Weekend w Stavanger 19.12.21, 17:29
                Ile bys postow na ten temat nie napisala, to ta roznica sie nie powiekszy i wciaz bedzie stosunkowo niewielka, wiesz o tym? Jak ktos lubi wstawac bladym switem, to w Szczecinie albo musi wstawac w calkowitych ciemnosciach (jesli "blady swit" w liczbach mialby sie wyrazac jako 6 rano), albo nie wstawac przed 9 (kiedy juz jest jasno, ale malo kto spiacy tak dlugo powie o sobie "wstaje bladym switem").
              • snakelilith Re: Weekend w Stavanger 19.12.21, 17:38
                Owszem, dzień jest tam zimą trochę krótszy, ale nieprawda, że nie ma tam słońca. W ciągu krótkiego zimowego dnia może być ładne słońce przy czystym powietrzu i całkiem przyjemnych temperaturach.
                Nic nie istnieje też w pustej przestrzeni, a zawsze w konteście. Jeżeil porównujmy więc grudzień powiedzmy w Warszawie do grudnia w Stavanger, to Norwegia wygrywa sto razy. Polska jest zimą bez zieleni, bura, ponura, mglista, a niebo jest zasunięte ciężkim smogiem.
        • leosia-wspaniala Re: Weekend w Stavanger 19.12.21, 17:32
          >Nie wylaczaja, to tylko twoja znajomosc geografii kuleje.

Ktoś tu ma poczucie humoru nie tylko kulejące, co z przetrąconym kręgosłupem big_grin
        • mid.week Re: Weekend w Stavanger 19.12.21, 17:39
          kautokeino napisał(a):

> Nie wylaczaja, to tylko twoja znajomosc geografii kuleje. Albo inaczej: jezeli
          > powaznie twierdzisz, ze w Stavanger wylaczaja slonce, to to samo mozna powiedzi
          > ec o Szczecinie (to takie miasto w Polsce). Mysle ze slonko i inne szczecinskie
          > forumki moglyby sie srogo zdziwic, gdybys im zaczela tutaj wspolczuc z powodu
          > nocy polarnych...

A teraz powiedz co ma wspolnego geografia, szczecin i noc polarna z 6 zdjęciami,na których na ani jednym nie ma slonecznego dnia?
          • kautokeino Re: Weekend w Stavanger 19.12.21, 17:45
            Zakladasz, ze te zdjecia zrobione jednego dnia (albo 2 dni) pokazuja jak wyglada Stavanger przez caly czas?
            • mid.week Re: Weekend w Stavanger 19.12.21, 19:00
              słyszałaś kiedyś takie słowo "żart"?
              • bergamotka77 Re: Weekend w Stavanger 19.12.21, 20:33
                mid.week napisała:

> słyszałaś kiedyś takie słowo "żart"?

Brak słońca powoduje wiekszy kij w tyłku. Dlatego wolę ludzi na południu Europy. Słońce robi im dobrze.
                • snakelilith Re: Weekend w Stavanger 19.12.21, 20:48
                  Dziwne. Ludzie na północy Europy od dawna mają bardzo wysoki stopień zadowolenia z życia. W przeciwieństwie do tych niby nasłonecznionych południowców. Jak zwykle berga dajesz się nabrać na durne bajki. big_grin
                  • astomi25 Re: Weekend w Stavanger 19.12.21, 20:50
                    Iziula, w jakim hotelu byliscie? Oczywiscie jesli to nie tajemnica 🤭
                    • iziula11 Re: Weekend w Stavanger 19.12.21, 21:51
                      astomi25 napisała:

> Iziula, w jakim hotelu byliscie? Oczywiscie jesli to nie tajemnica 🤭
                      >
                      Żadna.
                      Jesteśmy w Scandic Royal Stavanger. Basen,siłownia, spa.
                      Ogólnie jest ok,b.dobte śniadania z uwzględnieniem vegetarian jak ja i gluten i laktoza fri jak mój mąż.
                      Natomiast restauracja hotelowa niestety tylko mięso. Więc jadamy na mieście.
                      • astomi25 Re: Weekend w Stavanger 19.12.21, 22:11
                        Dzieki wink
                  • bergamotka77 Re: Weekend w Stavanger 19.12.21, 23:54
                    I najczęściej popełniają samobójstwa. A zgadnij kto żyje najdłużej w Europie?
                    • bergamotka77 Re: Weekend w Stavanger 19.12.21, 23:56
                      Podpowiem Ci: Najdłużej w Europie żyją Hiszpanie (83,4 lata), Włosi (83,1), Francuzi (82,7)
                      • snakelilith Re: Weekend w Stavanger 20.12.21, 14:15
                        A Norwedzy 83, Islandczycy 82,6. Szwedzi 82, a Duńczycy 81,2, przy o wiele wyższym zadowoleniu z życia. Więc idź się walić ze swoim statystykami, bo kilka miesięcy zgryźliwego życia dłużej też cię nie uratują.
                    • snakelilith Re: Weekend w Stavanger 20.12.21, 14:23
                      bergamotka77 napisała:

> I najczęściej popełniają samobójstwa.

Sprawdź laska może liczby, bo gadasz bzdruy. Żadnego z krajów Skandynawskich nie ma na samej górze listy. Słoneczne Chorwacja, Węgry i Francja ma wyższą suicydalność od Norwegii, Szwecji i Danii.
        • suki-z-godzin Re: Weekend w Stavanger 19.12.21, 19:12
          kautokeino napisał(a):

> Nie wylaczaja, to tylko twoja znajomosc geografii kuleje. Albo inaczej: jezeli
          > powaznie twierdzisz, ze w Stavanger wylaczaja slonce, to to samo mozna powiedzi
          > ec o Szczecinie (to takie miasto w Polsce). Mysle ze slonko i inne szczecinskie
          > forumki moglyby sie srogo zdziwic, gdybys im zaczela tutaj wspolczuc z powodu
          > nocy polarnych...

O rany, nie mów! Słonca w Stavanger nie da się włączać i wyłączać? Uff, co za ulga, blackout ich nie dotknie.
    • gronostajka Re: Weekend w Stavanger 18.12.21, 15:53
      o weź nie kuś smile
    • pani_tau Re: Weekend w Stavanger 18.12.21, 16:00
      Kwestia tego multum dialektów przewija się w każdej powieści Nesbo o Harrym Hole.
      Faktycznie co kwartał w mieście to inny dialekt?
      • iziula11 Re: Weekend w Stavanger 19.12.21, 12:46
        W moim rejonie szpital to sykehus, w Stavanger Sjukehus.
        Ikke wymawiaja "isze"
        Hva - kva
        Jeg - eg
        Mnóstwo tego,plus gardło,głębokie G.
        A podobno na północy Norwegii jest jeszcze gorzej.
    • iziula11 Re: Weekend w Stavanger 19.12.21, 12:49
      Astomi, niestety zrezygnowaliśmy z Preiskstolen. Mój syn,15 lat wpadł w popłoch że nie wrócimy i on zostanie sam na świecie.
      A z drugiej strony 8 latka w ponad 2,5 trasę w góry w jedną stronę?

Jeśli wy się zdecydujecie iść,kupcie sobie nakładki z kolcami na buty. Są np w Europrisie, para około 100 nok.
      • astomi25 Re: Weekend w Stavanger 19.12.21, 16:05
        Zobaczymy na miejscu, ale raczej sie nie skusimy teraz. Bedzie pretekst zeby pojechac drugi raz.
        • iziula11 Re: Weekend w Stavanger 19.12.21, 18:32
          Astomi,jeśli lubisz włoskie jedzenie to polecam Olivia Torget. Smacznie.
          Nie zamawiajcie tylko deserów - są mikroskopijne 😊.
          No i ogromny błąd w karcie,gdzie dania z parmezanem oznaczone są jako vege lub vegetarisk. Parmezan jest produkowany z podpuszczki żołądka cieląt.
          Ale jest oferta glutenfri, jeśli dla was to istotne.
          I dla dzieci Burger King obok,😉.
          • astomi25 Re: Weekend w Stavanger 19.12.21, 21:37
            Bezglutenowo wazne.
            Jedno z dzieci ma celiakie.
      • iziula11 Re: Weekend w Stavanger 20.12.21, 12:52
        Astomi, może jak macie możliwość przyjedziesz w maju?
        Stavanger to miasto rodendronów,jest ich tu mnóstwo. I cały czas myślę jak tu musi być pięknie w maju,gdy kwitną.
        Zdjęcia troli na zachętę 😊
        • astomi25 Re: Weekend w Stavanger 20.12.21, 14:49
          Dzieki.
          Na maj juz mamy Wrocław zaklepany wink
    • iziula11 Re: Weekend w Stavanger 19.12.21, 12:52
      I zdjęcia z plaży,z dziś.
      Słońce i ogromny wiatr.
      Solastranda.

I jak ktoś lubi to obok jest lotnisko i nad plaża lądują samoloty.
      • snakelilith Re: Weekend w Stavanger 19.12.21, 14:16
        No i piękne słońce. Obrazki jak z zachodnio-północnej Danii w grudniu. Bardzo miło wspominam święta spędzone nad Morzem Północnym. Jak ktoś zaczyna znowu marudzić, że Skandynawia mu ciemna i ponura, to zawsze mam wrażenie, że tam po prostu nie był.
        Hmm, promem z duńskiego Hanstholm do Egersund, a potem już tylko rzut beretem. Chyba się kiedyś skuszę.
        • kautokeino Re: Weekend w Stavanger 19.12.21, 14:32
          Ja na polnocy bylam latem i Skandynawia absolutnie nie kojarzy mi sie jako ciemna i ponura smile Wprost przeciwnie, dolujaco ciemne jest latem poludnie Europy i dla kogos przyzwyczajonego do nieco dluzszych dni w czasie letnich wakacji pomysl "gaszenia slonca" o 20 to kosmiczny niewypal.
          • snakelilith Re: Weekend w Stavanger 19.12.21, 14:53
            Mnie nie musisz tłumaczyć. Ja wiem na przykład, że Dania ma więcej godzin słonecznych w roku od wielu regionów w południowych Niemczech. A ciepły golfstrom dba o stosunkowo przyjemne temperatury przez cały rok na całym wybrzeżu zachodnio-południowej Norwegii, południowej Szwecji i zachodniej Danii.
            Ja wybrzeże Morza Północnego kocham, ale w Stavanger wygląda poodbnie jak na zachodnim wybrzeżu Jutlandii i dla mnie to drugie jest jednak trochę bliżej. W listopadzie byłam też raz w Turcji i tam o 16 było już ciemno.
            • kautokeino Re: Weekend w Stavanger 19.12.21, 15:22
              Ja Tobie nie tlumacze, ja Cie popieram. Dla mnie pisanie o Stavanger jak o dalekiej polnocy to jakby napisac, ze Warszawa lezy w sercu Azji. To pierwsze znajduje spory poklask na forum, za to drugie czeka forumowy stos.
              • snakelilith Re: Weekend w Stavanger 19.12.21, 17:00
                To dlatego, że Skandynawia jest droga i dlatego mało turystycznie popularna. Po prostu ludzie nie wiedzą jak tam jest.
                • kautokeino Re: Weekend w Stavanger 19.12.21, 17:19
                  Nie wiedza jak jest, ale wiedza, ze jest ciemno i ponuro? wink Szczecin od Skandynawii tanszy (ale i nudniejszy), a dla niektorych jak widac tak samo egzotyczny (na potrzeby watku sprawdzilam wschod/zachod slonca w obu miastach i szalonej roznicy nie ma, a jestemy naprawde bardzo blisko przesilenia zimowego, czyli najkrotszego dnia w roku.
                  • niemaznaczenia Re: Weekend w Stavanger 19.12.21, 19:07
                    Jest ciemno i ponuro. A latem słońce do północy nie pozwala spać.
                    • kautokeino Re: Weekend w Stavanger 19.12.21, 20:17
                      A jak slonce nie daje spac, to dalej jest ciemno i ponuro? Grinch to przy was cholernie pozytywny gosc big_grin
                      • niemaznaczenia Re: Weekend w Stavanger 19.12.21, 20:51
                        Nie wiem kto to grinch big_grin
                    • iziula11 Re: Weekend w Stavanger 19.12.21, 21:47
                      niemaznaczenia napisał(a):

> Jest ciemno i ponuro. A latem słońce do północy nie pozwala spać.

Słońce o północy to najlepszy dopalacze ever 😁.
                      Uwielbiam ten czas i białe noce. Mogę biegać do późna,uprawiać yoge ma tarasie lub medytować o północy. A zachód słońca jest inny,szczególnie w okolicach przesilenia letniego,bo pomimo że słońce zaszło na niebie jest jasna poświata i wciąż jest w miarę jasno by po krótkim czasie znów zaczęło wychodzić słońce od wschodu.
                      No ja to kocham miłością ogromną ❤

Ze spaniem nie mam absolutnie żadnego problemu w tym okresie. Głowa do poduszki i śpię. Ale wiem że inni wieszaja ciemne zasłony w tym okresie.
      • igge Re: Weekend w Stavanger 20.12.21, 02:33
        Przepięknie tam. Zazdraszczam😊
        • iziula11 Re: Weekend w Stavanger 20.12.21, 06:45
          igge napisał:

> Przepięknie tam. Zazdraszczam😊

Sama sobie zazdroszczę 😉😁
    • kautokeino Re: Weekend w Stavanger 19.12.21, 13:47
      Dla mnie wymowa ze Stavanger to najseksowniejsze dzwieki na swiecie. Nie dialekt, bo cechy leksykalne i gramatyczne sa mi obojetne, chodzi wylacznie o fonetyke. Mam jednego znajomego ze Stavanger i jak on cos mowi po norwesku, to ja stoje wpatrzona w niego jak w obrazek (a wlasciwie jak w skrzynke grajaca, bo jego wyglad jest mi calkowicie obojetny) i nie moge sie oderwac big_grin Cale miasto ludzi mowiacych w ten sam sposob mogloby byc dla mnie poteznym przebodzcowaniem wink
      • iziula11 Re: Weekend w Stavanger 19.12.21, 14:04
        😀😀😀👍
    • gaskama Re: Weekend w Stavanger 19.12.21, 15:04
      Nie znam norweskiego. Ale Stavanger bardzo mi się podobał. A knajpy rybne przy porcie ... marzenie.
      • iziula11 Re: Weekend w Stavanger 19.12.21, 19:06
        gaskama napisała:

> Nie znam norweskiego. Ale Stavanger bardzo mi się podobał. A knajpy rybne przy
        > porcie ... marzenie.
        >
        Teraz są wszystkie zamknięte.
        Oprócz jednej na końcu portu.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Weekend w Stavanger 19.12.21, 15:06
      Kristiansand jest przeboskie <3 byłam.
      • iziula11 Re: Weekend w Stavanger 19.12.21, 19:07
        zuleyka.z.talgaru napisała:

> Kristiansand jest przeboskie <3 byłam.

Też byłam,i też w zimie.
        Tak wiało od morza,że ledwo na nogach ustałam.
        I tak,jest piękne. I mają dużo fajnych knajpek,z dobrą kuchnią.
    • astomi25 Re: Weekend w Stavanger 30.12.21, 19:53
      No wiec od wczoraj jestemy. Nie spimy w Stavanger, mamy domek z Airbn na wyspie Finnøy. Bosko jest, nad sama woda.
      Na jutro mielismy zaplanowany Preikestolen bo ma nie padac, za to caly dzien ma byc mgla, wiec odpuszczamy.
      Bedzie okazja, aby polowac znowu na bilety wink
      A tak w ogole to b.lubie Norwegie, w ogole cala Skandynawie. O wiele bardziej do mnie pasuje niz poludnie Europy <3
      • iziula11 Re: Weekend w Stavanger 30.12.21, 22:59
        Uważajcie, bo jest ostrzeżenie dla całej południa Norwegii o śliskich drogach,przez zamarzające opady.

Och, już wam zazdroszczę ❤
        Zakochałam się w Stavanger.
        Gdybyście w przyszłości planowali wyjazd do Oslo lub okolice to daj znać, chętnie napije się z tobą kawy 😊
        • melikles Re: Weekend w Stavanger 31.12.21, 07:00
          Co tam mgła, ciemność i szklanka na drogach. Liczy się domek NAD WODĄ big_grin
          • iziula11 Re: Weekend w Stavanger 31.12.21, 08:35
            Tu trzeba przyjechać i doświadczyć.
            Może oni dodają coś do wody lub rozpylają w powietrzu,że miłość do Norwegii gwarantowana.
            • melikles Re: Weekend w Stavanger 31.12.21, 08:43
              Czego doświadczyć? Byle jakiej kolacji w knajpie za1200 NOK?

czy tego: www.wunderground.com/forecast/no/stavanger/ISTAVA22
              • iziula11 Re: Weekend w Stavanger 31.12.21, 09:15
                A więc o to Ci chodzi.
                Miłego dnia życzę.
              • astomi25 Re: Weekend w Stavanger 31.12.21, 09:16
                Uwielbiam takich malkontentow big_grin
                Tu jest po prostu inaczej, inne powietrze, spokoj. W takich miejscach odpoczywam. A nie jest ani ciemniej niz u nas ( slonce zachodzi podobnie), ani mgly wiekszej nie ma. Wczoraj nie bylo wcale, dzis ma byc umiarkowana, i tak jak nam nie przeszkadza zupelnie, tak na Preikestolen w mgle nie warto isc. Moze jutro sie uda, a jak nie to nie.
                Kolacje tez mam zupelnie inne niz w domu. Wczoraj nasz gospodarz przywiozl swieze kraby i nam je przyrzadzil. Uwaga- zupelnie za darmo wink. Mieso bylo przepyszne, nawet jedna z corke ktora za rybymi nie przepada, jadla z apetytem.
                Cholera, nie wiem po co w ogole sie tlumacze big_grin
                Przeciez ani tobie melikles nie kazde wyjezdzac, ani ty nie sponsorujesz naszego wyjazdu. W czym problem.

Iziula, ten zamarzajacy deszcz to chyba nie tu. Wczoraj bylo 9 stopni, dzis ma byc ok 7-8.
                • melikles Re: Weekend w Stavanger 31.12.21, 09:21
                  Godz. 9.20, jest jasno i spokojnie, mgła umiarkowana smile

balticlivecam.com/cameras/norway/stavanger/stavanger-cam/
                  • astomi25 Re: Weekend w Stavanger 31.12.21, 09:31
                    Jest godzina 9.30, jest jasno, baaardzo spokojna i mgla umiarkowana ( zebys wiedziala).
                    Wczoraj nie bylo wcale.
                    A tak w ogole to z czym dokladnie masz problem?
                    Ze wydamy 1200 koron na kolacje? Akurat dzis idziemy na sylwestrowa kolacje, jest nas piatka, obawiam ze sie wydam 2x tyle. I?
                    • iziula11 Re: Weekend w Stavanger 31.12.21, 09:51
                      Ja we włoskiej knajpie, 5 osób,z napojami zapłaciłam 1500 nok.
                      Było smacznie i z deserem.
            • snakelilith Re: Weekend w Stavanger 31.12.21, 12:30
              iziula11 napisała:

> Tu trzeba przyjechać i doświadczyć.
              > Może oni dodają coś do wody lub rozpylają w powietrzu,że miłość do Norwegii gwa
              > rantowana.

Dokładnie tak jest. W całej Skandynawii jest coś w wodzie pitnej. Jak mąż przed laty po raz pierwszy zaproponował mi Danię, to myślałam, że chce mnie za coś ukarać. Po tygodniu na wodzie z mimers brønd byłam na haju i jestem uzależniona do dziś, a jeżdżę tam co roku, rozszerzając się coraz bardziej w kierunku innych skandynawskich krajów. Islandia jest jeszcze moim marzeniem, tylko do tego trzeba mieć trochę czasu, bo tydzień, czy dwa, to za krótko.
          • astomi25 Re: Weekend w Stavanger 31.12.21, 10:02
            Nie no jasne. Moglam wybrac maly ciasny pokoj w hotelu w srodku Nepolu np.
            Ale co kto lubi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka