Dodaj do ulubionych

Włochy ferie

19.12.21, 12:24
Syn chce jechać do Włoch na ferie ziomowe w drugiej połowie stycznia. Wyjazd zorganizowany, ze szkoły, liceum. Syn zaszczepiony, niepełnoletni.
Właśnie popatrzyłam na warunki wjazdu do Włoch i potrzebne jest między innymi: przedstawienia negatywnego wyniku testu wymazowego. Taki test mogę zrobić w domu, ale jak mam wtedy przedstawić wynik takiego testu? Czy musi go robić w przychodni? Zeby mieć potwierszenie oficjalne?
Generalnie się zastanawiam czy , jeśli omikron się rozszaleje, jest sens puszczać syna na wyjazd. Czy Wy puściłybyści? Drugą ratę na wyjazd mam wpłacać już we wtorek smile
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: Włochy ferie 19.12.21, 12:36
      Wszelkie decyzje związane z finansami, które mają realny wpływ na budżet rodzinny podejmowałabym ostroznie (np szansa na zwrot pieniędzy, ubezpieczenia itp)

Zaszczepionego w pełni nastolatka, który wie jak się zachować (gdzie i jakie maseczki, dystans, świeże powietrze itd) i będzie mógł sie tak zachowywać, raczej bym puściła, ale to zależy od sytuacji panującej w kraju i w danym regionie w czasie wyjazdu czyli patrz punkt pierwszy

Raczej tylko testy z profesjonalnych ośrodków/punktów się liczą. Czy w styczniu do Wloch wystarcza antygenowe czy PCR - nie wiadomo
    • chococaffe Re: Włochy ferie 19.12.21, 12:40
      p.s. czy od uczestników jest wymagany certyficat "covidowy"?
    • mia_mia Re: Włochy ferie 19.12.21, 12:51
      Test musi być oficjalny, co ciekawe, może być to płatny antygenowy z punktu, a nie może być PCR, bezpłatny. Chociaż sprawdzałam po badaniu syna i przez krótki czas miał certyfikat,
      • mia_mia Re: Włochy ferie 19.12.21, 13:05
        Co do reszty to teraz planowanie na tydzień do przodu jest ryzykowne, dlatego 5 razy przeczytałabym umowę i warunki rezygnacji
    • lot_w_kosmos Re: Włochy ferie 19.12.21, 14:15
      My namy jechać rodzinnie w drugiej połowie lutego.
      Ale szczerze?
      Już się z tym wyjazdem powoli żegnam.
      • chlodne_dlonie Re: Włochy ferie 19.12.21, 17:10
        A weź nie strasz! Ja, co prawda, o Austrii myślę i to któryś z ośrodków jak najbliżej od naszej południowej granicy, ale NIE WYOBRAŻAM sobie po raz trzeci nie pojechać!!
        W 2019 zabrakło mi dosłownie kilku dni, bo miałam rezerwację od połowy marca na tydzień i potem się jeszcze jakiś czas bujałam z booking'iem uncertain W zeszłym roku - wiadomo, a w tym mnie chyba rozerwie jak by znowu miało się nie udać!! TFU TFU..!!
        Tak, tak , wiem - problemy 1 świata, ale proszę mnie za to nie rugać, nie urodziłam się w afrykańskim buszu, ani w Afganistanie, i to są moje (i podobnych do mnie Europejczyków) problemy!

• ida_listopadowa Re: Włochy ferie 19.12.21, 17:27
      do Wloch musi byc test nawet jezeli to zaszczepiony osobnik. Gorzej, ze test max 24h. Czy mlodziez jedzie autokarem czy samolotem? tu jest ten problem. Ponadto obowiazkowe ubezpieczenie na stok oraz OC i ubezpieczenie na wypadek covid. To wszystko moze konkretnie podniesc cene wyjazdu.

Do Austrii zdaje sie moga wjechac tylko osoby zaszczepione boosterem, ale min 120 dni po 2. dawce. Wiec kto die tam do Austrii wybiera niech sprawdzi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka