Dodaj do ulubionych

NŁ, pomóżcie obliczyć

28.12.21, 11:33
Im więcej czytam na temat Nowego ładu tym jestem głupsza. Doradźcie mi proszę w sprawie ulgi dla klasy średniej. Pracuję na etacie. Ulga dla klasy średniej zaczyna się od 5701. zarabiam poniżej 5700, ale co kwartał dostaję premię i wtedy mieszczę się w tym pułapie (5701-11141 brutto). Rozumiem, że co kwartał pracodawca będzie mi odliczał ulgę?
Istnieje też ryzyko, że w czerwcu dostanę jakieś wyrównanie i jeden raz w roku przekroczę te 11 141zł.
Czy powinnam złożyć do pracodawcy oświadczenie, że rezygnuję z ulgi? Słyszałam, że jeśli chociaż 1 raz przekroczymy górny pułap ulgi to należy zwrócić ulgę z całego roku a jeśli nikt nam ulgi nie naliczy to możemy ją odebrać w zeznaniu rocznym.
Przepraszam Was bardzo, ale dla mnie to jest zbyt skomplikowane.
Obserwuj wątek
    • morekac Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 28.12.21, 11:58
      Liczą się twoja roczna suma brutto. Jednorazowe przekroczenie 11141 nie ma znaczenia, jeśli całościowo załapiesz się pomiędzy 68.412 a 133.692. Jeśli będziesz poniżej albo powyżej tego przedziału zwracasz potrąconą ulgę.
      • morekac Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 28.12.21, 12:03
        Czyli jeśli pomimo premii i wyrównań będziesz w sumie poniżej 68.412 - zwracasz to, co ci potrącili przy rozliczeniu premii kwartalnych. Jeśli tak wyjdzie z PITa. Ale jeśli przekroczysz te 133.692 - też zwracasz.
        • alba27 Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 28.12.21, 12:08
          dziękuję. Jeśli chodzi o zeznanie roczne to będę powyżej 68.412. Niestety 133 nie przekraczam smile
          czyli jeden pojedyńczy miesiąc nie ma wpływu w moim przypadku na zwrot ulgi. Ktoś mnie straszył, że wystarczy, że w jednym miesiącu przekroczę 11141 i całą ulgę muszę oddawać.
      • anorektycznazdzira Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 28.12.21, 12:10
        Ale brutto, czy brutto brutto?
        Raz czytam że tak, raz, że tak. Niektórzy piszą, że to się liczy od przychodu, inni, że od dochodu. Nie wiem jak ma być.
        • alba27 Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 28.12.21, 12:17
          przychód brutto
          • anorektycznazdzira Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 28.12.21, 12:21
            Co??? 0_0
            • conena Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 29.12.21, 12:32
              wiadro. przychód brutto, składek ZUS płaconych przez pracodawcę nie doliczasz.
    • milva24 Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 28.12.21, 11:59
      Ja nie wiem czy się zmieszczę w dolnym pułapie. Co jak mnie zwolnią? W tej sytuacji będę pisać o nie odliczanie ulgi i najwyżej ją sobie odliczę na koniec roku. Lepsze to niż gdyby mi kazali spłacać za cały rok.
      • morekac Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 28.12.21, 12:08
        Jeśli się zmieścisz poniżej tych 68 tys., to też nie przysługuje ci ulga, natomiast zwracać będziesz tylko te kwoty, które ci potrącili, a nie za cały rok.
        • milva24 Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 28.12.21, 12:30
          No wiem ale przy opcji, że jestem nagle bezrobotna to wolę jednak nie musieć nic dopłacać.
    • gama2003 Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 28.12.21, 12:11
      Jestem po rozmowie z kadrową.
      I ręce mi opadły.
      Nie o uldze a o kasie na rękę netto dla pracujących różnej ,, maści,,.
      W sensie wypłat, od stycznia wszyscy nasi analizowani dostaną mniej. Do portfela.

Na tyle dużo mniej, że nie ma suwerena, który tego nie zauwazy.
      Obstawiam, ze moze nie bedzie to wina Tuska a tych przedsiębiorców złodziejskich. Bo kto by sie tam wczytal, że podatkow sratkow robi sie więcej.
      Portfel chudszy...
      • alba27 Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 28.12.21, 12:18
        tak, a pamiętam jak przy wyborach deklarowali, że nie podniosą podatków...
        • gama2003 Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 28.12.21, 13:19
          Bo te podniesienia to wszak żadne podatkiem się nie nazywa. Prawie żadne.
          Będzie dym jak ludzie od stycznia zobaczą, że dostają mniej.
          • morekac Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 28.12.21, 13:25
            Jeszcze większy, jak przyjdzie im dopłacać do podatków.
        • droch Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 28.12.21, 14:31
          Przecież podatki obniżyli. A podwyższyli "tylko" składkę zdrowotną.
          • milva24 Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 28.12.21, 14:42
            Gdybym jeszcze wierzyła, że te pieniądze na składkę zdrowotną zostaną dobrze rozdysponowane to byłabym nawet za. Sądzę jednak, że zostaną zmarnotrawione i rozkradzione a do dentysty nadal trzeba będzie chodzić prywatnie...
          • gama2003 Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 28.12.21, 15:02
            Tylko kadrowa licząc stawki na rękę doliczyła się lekko kilkuset zlotych mniej.

Od styczniowej wypłaty.
            Więc teoretycznie sporo osób ( sporo = niemal wszyscy ) mniej dostanie za grudzień. Mniemam, że suwerena ryra ile państwo ma z jego krwawicy. Ale nie ryra jeśli krwawicy na rękę zobaczy mniej. Te pieniądze widzi.

A wszystko jakby zdrożało.
          • morekac Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 28.12.21, 17:49
            Składki zdrowotnej nie podwyższyli. Po prostu nie odlicza się jej od podatku. I podwyższyli kwotę wolną aż do 30 tys. A rezultat tego ”obniżania” podatków jest taki, że gdyby nie na tzw.ulga dla klasy średniej, wszyscy z wynagrodzeniem powyżej 5,7 tys (brutto) dostawaliby mniej na rękę...
            • kokosowy15 Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 29.12.21, 10:36
              A wszyscy z wynagrodzeniem poniżej 5,7 tys brutto dostaną więcej na rękę. Mediana w Polsce to ok 5000 w sektorze przedsiębiorstw. W małych firmach znacznie mniej.
              • morekac Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 29.12.21, 11:03
                Mediana w tej chwili jest coś koło 6 tys, masz stare dane.
                Owszem, zyskają ci najsłabiej zarabiający. Max 154 zł/miesiąc. Inflacja zeżarła więcej jakby co.
                • kokosowy15 Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 29.12.21, 12:17
                  Ta inflację jest już, teraz. Gdyby nie niewielki ale jednak wzrost dochodów, co by miała żreć?
                  • kokosowy15 Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 29.12.21, 12:21
                    Nowszych danych o medianie zarobków nie ma. Skąd wzięłaś 6 tysięcy?
                    • morekac Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 29.12.21, 12:38
                      A nie, przepraszam, masz mniej więcej rację. Średnia mi się zapamiętała. Niestety, nie zmienia to wiele - zyskacie grosze w skali miesiąca. Spokojnie rządzący więcej wyciągną od ciebie za gaz, prąd i inne vaty. Jest inflacja, rosną ceny, to i VATu będzie więcej.
                      • kokosowy15 Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 29.12.21, 13:09
                        Reforma podatkowa nie służy do walki z inflacja. Najskuteczniej z inflacja rozprawia się wymiana pieniędzy, ale to skrajność. Obniżka podatków od najniższych dochodów miała służyć bardziej sprawiedliwej redystrybucji, ale wiele form płacenia podatku i ulga dla klasy średniej zniszczyła to założenie.
                        • morekac Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 29.12.21, 13:28
                          No to są obniżone. Wszyscy się cieszą. Zastanów się tylko, dlaczego tak tylko troszkę mniej będzie w twoim przypadku...
                        • cosmetic.wipes Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 29.12.21, 16:29
                          sprawiedliwej redystrybucji

Czyli, że pracowici i przedsiębiorczy w nagrodę za swoje przymioty i utrzymywanie tego państwa z papieru toaletowego mają yebać jeszcze wincyj, żeby leniwy i trwałe bezrobotny suweren miał na droższa wódkę?
                          • kokosowy15 Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 29.12.21, 18:12
                            Nie, żeby człowiek pracujący zarabiał pieniądze wystarczające na zaspokojenie wszystkich potrzeb a nie tylko na przeżycie. Ile to jest - wystarczy przeczytać na tym forum, gdzi 9000 na cztery osoby to absolutne minimum.
                        • panna.nasturcja Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 29.12.21, 17:00
                          Wymiana pieniędzy ńie sprawia, ze one zyskują na wartości. Owszem płacisz złotówkę zamiast tysiąca ale kupić możesz dokładnie tyle samo.
                          • kokosowy15 Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 29.12.21, 18:09
                            Wymiana pieniądza, na zasadach choćby reformy Grabskiego czy w roku 1950 w Polsce i RFN.
                  • morekac Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 29.12.21, 13:29
                    I tak zeżre wszystko.
                    • kokosowy15 Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 29.12.21, 16:30
                      Zeżre. Inflacja zawsze zżera, już to przeżyłem.
                      • asia-loi Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 29.12.21, 17:11
                        kokosowy15 napisał(a):

> Zeżre. Inflacja zawsze zżera, już to przeżyłem.

Ja też. I niedługo będzie powtórka. My starzy sobie przypomnimy co to znaczy hiperinflacja, a młodzi szybko przekonają się na własnej skórze, jak się kończy rozdawnictwo i życie na kredyt. Na kredyt fajnie się żyje, dopóki go nie trzeba spłacać.
    • trut_u Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 28.12.21, 12:57
      A jak to wygląda, jeśli łączy się dochody z różnych tytułów, umowa o pracę + cywilnoprawne? Czy dobrze rozumiem, że wtedy ta ulga w ogóle nie przysługuje i po prostu po przekroczeniu 5700 płacę wyższe podatki?
      • morekac Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 28.12.21, 13:00
        A któż to może wiedzieć?
        Pewnie nie.
      • alba27 Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 28.12.21, 13:18
        ulga przysługuje jeśli zarabiasz między 5701 a 11141 brutto
        • trut_u Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 28.12.21, 14:24
          Ale tylko przedsiębiorcom i pracownikom na umowie o pracę. Nie mogę znaleźć informacji, co się dzieje, jeśli przychody są z różnych tytułów. No i cywilnoprawne mam nieregularnie i w różnej wysokości, więc już w ogóle nie wiem, co zrobić.
          • lotka_5 Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 28.12.21, 15:08
            Z tego co wiem ulga należy się tylko tym, którzy mają stosunek pracy - umowa o pracę. Umowy cywilnoprawne chyba nie
            • g.r.uu Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 29.12.21, 17:47
              Chodzi o tych, co mają stosunek pracy a poza tym mają zlecenia - nikt nie wie, czy wtedy się liczy ulgę tylko dla umowy o pracę, czy dolicza się zlecenia
              • lotka_5 Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 29.12.21, 20:00
                g.r.uu napisała:

> Chodzi o tych, co mają stosunek pracy a poza tym mają zlecenia - nikt nie wie,
                > czy wtedy się liczy ulgę tylko dla umowy o pracę, czy dolicza się zlecenia

Nie, nie dolicza się przychodu z umów cywilnoprawnych. Może to poprawią za jakiś czas. Teraz ulga dotyczy tylko stosunku pracy i działalność
      • e-ness Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 28.12.21, 15:40
        Tylko umowa o prace
      • sonia-3 Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 29.12.21, 18:23
        Sama mam podobną sytuację. Pracuję na umowę o pracę i dodatkowo w innym miejscu mam umowę zlecenie. Dodatkowo zawsze rozliczam się z mężem, który zarabia mniej niż ja w tych dwóch pracach i wspólnie jakoś to było. Teraz to ja już nic nie wiem. Zaraz się okaże, że nie będzie mi się opłacało dorabiać na umowę zlecenie.
    • lotka_5 Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 28.12.21, 15:02
      Jeżeli jest z teraz wiesz, że łapiesz się na ulgę tylko w jednym lub w dwóch miesiącach to najlepiej złożyć oświadczenie o niestosowaniu ulgi. W przeciwnym wypadku nie osiągniesz tego rocznego pułapu dla klasy średniej i ulgę trzeba będzie zwrócić.
      • alba27 Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 28.12.21, 16:54
        Pułap roczny osiągnę. W zeszłym roku zarobiłam ok 75tys, teraz spodziewam się trochę więcej tyle że te nieregularne miesiące zaczęły budzić moje wątpliwości.
        • lotka_5 Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 28.12.21, 17:28
          No to o co chodzi? Jeśli osiągniesz roczne widełki dla klasy średniej to poszczególne miesiące cię nie interesują. Ulgę rozlicza się w zeznaniu rocznym.
          Swoją drogą, jesteś pewna, że widełki osiągniesz skoro tylko w 1 lub w 2 miesiącach osiągniesz minimum klasy średniej? 🤔
          • alba27 Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 28.12.21, 17:59
            Gdzie docztalas, że tylko w 1-2 miesiącach osiągnę widełki klasy średniej? Napisałam, że jeden raz w roku może się zdarzyć że zarobię więcej niż 11141.Dostaję premie kwartalne całkiem przyzwoite, jeszcze jakieś premie świąteczne, wczasy pod gruszą itp. tak, jak wspomniałam doszły mnie słuchy, że istotne są zarobki miesięczne a nie roczne dlatego zapytałam.
            • lotka_5 Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 28.12.21, 21:43
              alba27 napisała:

> Gdzie docztalas, że tylko w 1-2 miesiącach osiągnę widełki klasy średniej?

Jak to gdzie ? W poście startowym sama piszesz, że zarabiasz poniżej 5700 zł. Dostajesz premię zaledwie kilka razy. Nie wiemy jakiej wysokości poszczególne premie, nie wiemy jak to się ma do rocznego przychodu. Z fusów ktoś ma ci wróżyć??

Powtarzam ci ja i wiele tu innych osób. W przypadku kiedy twoja miesięczna wypłata zazwyczaj nie przekracza progu "klasy średniej" najlepiej złożyć rezygnację z jej stosowania. Tak jest bezpieczniej. Nawet jeśli w trakcie roku dostaniesz te spore premię i docisgniesz do pułapu 68 tys- i tak będziesz miała nadpłatę podatku i dostaniesz zwrot kasy. W przeciwnym razie wystarczy, że noga ci się powinie w chociaż w miesiącu i pójdziesz na L4 i może być problem.
              Oczywiście decyduje pracownik. Więc rób jak uważasz.
          • asia-loi Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 28.12.21, 18:32
            lotka_5 napisał(a):

> No to o co chodzi? Jeśli osiągniesz roczne widełki dla klasy średniej to poszczególne miesiące cię nie interesują. Ulgę rozlicza się w zeznaniu rocznym.

A jak się np. przez pół roku będzie się klasą średnią, a następne pół roku np. będzie się bezrobotnym lub od lipca idzie idzie się na emeryturę, więc dochody będą mniejsze, to wtedy w rozliczeniu rocznym dopłaci się?
            Bo roczne widełki nie zostaną przekroczone, a wręcz całoroczny dochód będzie niższy. I z tym niższym dochodem, przez drugie pół roku już nie będzie się klasą średnią.
            • morekac Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 28.12.21, 19:42
              Się zwraca ulgę jako klasa niższa.
              • asia-loi Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 28.12.21, 19:50
                morekac napisała:

> Się zwraca ulgę jako klasa niższa. >

Dzięki za odpowiedź. Więc chyba lepiej mi zostać klasą niższą. wink
                Wystarczy dłuższe L4, utrata pracy, czy przejście na emeryturę w środku roku i już jest człowiek klasą niższą. tongue_out
                • milva24 Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 28.12.21, 20:02
                  Też tak uważam, bezpieczniej mniej dostawać i jakby co odliczyć sobie na koniec roku niż jak się nogą powinie to oddawać.
            • lotka_5 Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 28.12.21, 21:36
              asia-loi napisała:

> lotka_5 napisał(a):
              >
              > > No to o co chodzi? Jeśli osiągniesz roczne widełki dla klasy średniej to
              > poszczególne miesiące cię nie interesują. Ulgę rozlicza się w zeznaniu rocznym.
              >

>
              > A jak się np. przez pół roku będzie się klasą średnią, a następne pół roku np.
              > będzie się bezrobotnym lub od lipca idzie idzie się na emeryturę, więc dochody
              > będą mniejsze, to wtedy w rozliczeniu rocznym dopłaci się?
              > Bo roczne widełki nie zostaną przekroczone, a wręcz całoroczny dochód będzie ni
              > ższy. I z tym niższym dochodem, przez drugie pół roku już nie będzie się klasą
              > średnią.
              >
              >

Jeśli przez pół roku osiągało się dochody tze "klasy średniej", a następne pół roku chociażby było się na zwolnieniu/bezrobotnym/miało na zsza wypłatę- to wówczas w skali roku nie osiągnie się wymaganego progu do ulgi. Więc tak, zwraca się naliczoną ulgę.
    • panna.nasturcja Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 28.12.21, 17:40
      A jak się rozlicza tę ulgę jeśli to wspolne rozliczenie małżonków? Jak to się wtedy liczy, jakie są progi?
      • lotka_5 Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 28.12.21, 21:49
        www.e-pity.pl/aktualnosci/ulga-dla-klasy-sredniej-wspolne-rozliczenie-malzonkow/

To jest z wyższa szkoła jazdy wink temat dla doradcy podatkowego lub księgowej
        • panna.nasturcja Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 28.12.21, 22:52
          Mnie chodzi o prosty układ, mąż pracuje i zarabia ponad te 11 tysięcy, żona nie pracuje. Co wtedy?
          • morekac Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 28.12.21, 23:28
            Wtedy rozlicza się tak, jak formularz pozwoli... Może go zrobią przed 30 kwietnia 2023...
            • panna.nasturcja Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 29.12.21, 00:06
              Optymistka smile

• morekac Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 29.12.21, 06:20
                No wiesz, CiT za 2020 zadziałał dobrze na stronie MF jakieś 4 dni przed terminem wysyłki, to może i z PITami się uda.
      • slonko1335 Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 28.12.21, 21:49
        Ulga ma być rozliczana indywidualnie podobno...
        • panna.nasturcja Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 28.12.21, 22:52
          Z tego linku lotki wynika co innego.
          • slonko1335 Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 29.12.21, 06:06
            Heh bez problemu znajdziesz inne z których wynika coś zupełnie przeciwnego. Na każdym szkoleniu prowadzący eksperci gadają to co się im wydaje i kompletnie wykluczawink jak będzie nikt tak naprawdę nie wie na 100 procent, stąd te trzy kropki na końcu i podobno..
            • slonko1335 Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 29.12.21, 06:17
              ...
              • nowaczek12345 Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 29.12.21, 11:37
                Opieranie się na artykułach z Bezprawnika nie jest najmądrzejsze. Czasem ich czytuję i dziwię się, jakie bzdury tam wypisują.
                Natomiast, w tym przypadku, KPMG interpretuje stosowanie ulgi dla klasy średniej w ten sam sposób, że w świetle uchwalonych przepisów, jest to ulga indywidualna.
                A swoją drogą, co za debil ustalił górną granicę na 2400 EUR? Śmiech na sali, jacy kuźwa bogacze, zarabiający 2500 EUR miesięcznie?
                • slonko1335 Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 29.12.21, 11:51
                  alez nikt się nie opiera na opiniach z bezprawnika przeczytaj na co odpowiadasz
              • panna.nasturcja Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 29.12.21, 17:05
                Słonko, wyglada jakby ustawodawca nie pomyślał jak ma być, nie napisał konkretnie i teraz każdy interpretuje dokładnie tak, jak uważa.
                Czyli pewnie do końca przyszłego roku nic nie będzie wiadomo.
                • slonko1335 Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 29.12.21, 17:23
                  Miejmy nadzieję że jakąś interpretację wyda KIS w międzyczasie...przynajmniej będzie na czym się opierać. Ja już darowalam sobie szkolenia bo na każdym gadają cis innego , szkoda kasy i czasu.
            • lotka_5 Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 29.12.21, 10:31
              slonko1335 napisała:

> Heh bez problemu znajdziesz inne z których wynika coś zupełnie przeciwnego. Na
              > każdym szkoleniu prowadzący eksperci gadają to co się im wydaje i kompletnie wy
              > kluczawink jak będzie nikt tak naprawdę nie wie na 100 procent, stąd te trzy krop
              > ki na końcu i podobno..
              >
              >

Dlatego właśnie napisałam, że wspólne rozliczanie pod kątem ulgi to (dla mnie ) czarna magia i jesli ktoś tak się rozlicza to chyba warto skorzystać z porady doradcy podatkowego żeby na tym nie stracić.
    • bombalska Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 28.12.21, 22:13
      > Czy powinnam złożyć do pracodawcy oświadczenie, że rezygnuję z ulgi?

Tak. Sama sobie ta ulge odliczysz na koniec roku, jesli bedziesz pewna, ze ci sie nalezy.
    • jaga34 Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 29.12.21, 10:47
      Czyli osoba która przekroczy 133.692 zl o 1 zł oddaje 5100 zł?
      • slonko1335 Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 29.12.21, 10:51
        a skąd wzięłaś 5100 chyba mylisz kwotę wolną od podatku z ulgą dla klasy średniej
      • lotka_5 Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 29.12.21, 10:58
        jaga34 napisała:

> Czyli osoba która przekroczy 133.692 zl o 1 zł oddaje 5100 zł?

Coś ci się pomyliło wink
        Pracownik zwraca naliczoną ulgę po prostu. A są to kwoty przeróżne i wynikają z wysokości wynagrodzenia. Ulgę wylicza się wg skomplikowanych wzorów. Pracownik zwraca tyle kasy ile miał korzyści finansowych w związku z zastosowaną ulgą. Może to być zarówno 20 zł (bo np ulga uwzględniona była tylko w jednym miesiącu) lub kwotę o wiele wiele wyższą (jeśli ulga stosowana była w ciągu wielu miesięcy, ale ostatecznie z równych powodów pracownik nie osiągnął dolnego pułapu 68 tys zł i przeciwnie przekroczył górny pułap 133 tys zł).
      • megwhite25 Re: NŁ, pomóżcie obliczyć 29.12.21, 11:10
        Ulga dla klasy średniej liczona jest specjalnym algorytmem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka