szorstkawelna 29.12.21, 15:48 Kupiłam świeżego łososia żeby zrobić sushi i zastanawiam się czy trzeba go zamrozić przed spożyciem? Pan w sklepie twierdzi, że nie, ale wolę spytać tu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysiulek08 Re: Surowe ryby a pasożyty 29.12.21, 15:53 hodowlany? jak tak to spokojnie na surowo, dostaja takie dawki antybiotykow, szczepionek i srodkow p/pasozytniczych, ze nic w nich nie przezyje Odpowiedz Link Zgłoś
szorstkawelna Re: Surowe ryby a pasożyty 29.12.21, 16:02 Chyba hodowlany.... cena 89zł za kg. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Surowe ryby a pasożyty 29.12.21, 16:16 Ja różowy to hodowlany. Dziki łosoś jest bardziej siny. Odpowiedz Link Zgłoś
szorstkawelna Re: Surowe ryby a pasożyty 29.12.21, 16:22 Dzięki, sądząc po kolorze, to hodowlany. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Surowe ryby a pasożyty 29.12.21, 16:56 nie do konca, to zalezy od rejonu bytowania Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Surowe ryby a pasożyty 29.12.21, 17:37 Ty nie mieszkasz w Europie. My tu nie mamy łososia z innych "rejonów bytowania". Na pewno nie w zwykłej sprzedaży. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Surowe ryby a pasożyty 29.12.21, 17:49 podalas jako pewnik sine mieso dzikiego lososia, a to nie jest proste przelozenie i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Surowe ryby a pasożyty 29.12.21, 21:13 Nie podałam żadnych "pewników." Piszę o europejskich realiach sklepowych. Hodowlany łosoś w Europie pochodzi głównie z Norwegii, czasem z Irlandii, Chile i Wysp Owczych. Mocny pomarańczowy kolor jest wynikiem dodatków do paszy (astaksantyna). Dziki łosoś u nas pochodzi z północnego Atlantyku i ten jest najwyraźniej jaśniejszy. Jego kolor waha się pomiędy różem i sinym. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Surowe ryby a pasożyty 29.12.21, 16:56 w markecie, na stoisku rybnym powinny byc identyfikatory z krajem polowu ryby i w przypadku hodowli, firmy np marina harvest (zreszta najbardziej syfiasta firma od hodowli lososi i nie tylko) Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Surowe ryby a pasożyty 29.12.21, 15:56 Mrożenie w przypadku pasożytów i tak guzik da. Odpowiedz Link Zgłoś
szorstkawelna Re: Surowe ryby a pasożyty 29.12.21, 16:04 W Wikipedii podają, że jednak coś daje: Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Surowe ryby a pasożyty 29.12.21, 16:14 Która domowa lodówka mrozi na 20 stopni poniżej zera lub mniej? Standardem o ile kojarzę jest 18 stopni i jest to max, o ile ktoś nie ma dedykowanej zamrażarki przystosowanej do niższych temperatur. Odpowiedz Link Zgłoś
szorstkawelna Re: Surowe ryby a pasożyty 29.12.21, 16:19 Moja poprzednia zamrażarka mroziła do -22, myślałam, że to standard. Muszę sprawdzić tę, którą mam teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Surowe ryby a pasożyty 29.12.21, 19:08 Zamrażarki mrożą głębiej, niż do minus 20, chyba do co najmniej minus 25. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Surowe ryby a pasożyty 29.12.21, 17:35 Moja mrosi co -22. I tak to jest szeroko stosowany sposób na pozbycie jej pasożytów z ryb. M.in. ze śledziami się tak robi. Tam gdzie jada się je na surowo najpierw się je mrozi. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Surowe ryby a pasożyty 29.12.21, 18:35 Dałbym like ale tu się nie da Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Surowe ryby a pasożyty 29.12.21, 20:30 DEDYKOWANA zamrażarką 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😅😅 Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Surowe ryby a pasożyty 30.12.21, 09:57 Masz troszkę przestarzałe standardy 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Surowe ryby a pasożyty 30.12.21, 10:08 to ze na liczniku mas 260 nie znaczy ze autko tyle wyciaga. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Surowe ryby a pasożyty 30.12.21, 10:11 Bez przesady z teoria fałszowania wszystkiego. Może licznik też ma cofnięty? Myślę że technologia jednak poszła do przodu i współczesny sprzęt agd wyciaga te -20 Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Surowe ryby a pasożyty 30.12.21, 10:13 problem tez polega na tym ze przemysłowe mrożenie dzieje się "natychmiast" w -34 a nawet -60 stopniach - dzięki temu nie kryształy nie rozwalają struktury mięsa. Lodówka domowa się do tego nie nadaje. Problem akademicki bo nie wyobrażam siebie żeby ktoś w PL sprzedawał świeżego łososia. Bardzo mało prawdopodobne. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Surowe ryby a pasożyty 30.12.21, 10:15 Tak, tym mrożeniem szybszym to nie polemizuje Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Surowe ryby a pasożyty 30.12.21, 10:14 Po prostu wiedza co niektórych zatrzymała się dekadę temu. Jak ta lodówka zaszwankowala, to dostałam porade krecenia pokrętłami i jeszcze oburzone głosy dlaczego nie zdejmuje obudowy z pokrętła żeby ja naprawiać. Do ludzi nie dociera, że jest jakiś postęp i brak obudowy czegokolwiek i brak pokrętła w ogóle, bo wszystko panel dotykowy załatwia. Tak samo podejrzewam jest z twoim myśleniem o możliwościach chlodniczych Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Surowe ryby a pasożyty 30.12.21, 11:12 Nie chodzi o możliwości, bo akurat np. lodówki Polara z lat 80-tych to mroziły tak, że człowiek czekał aż pingwin z lodówki wyjrzy, tylko o to co w domowych warunkach jest potrzebne. Oczywiście, że są zamrażarki mrożące 20 i więcej stopni (na minusie) wątpię jednak, czy są one naturalnym składnikiem każdej domowej lodówki. Jak przeglądam to na ogół wszędzie temperaturą mrożenia jest -18/19 stopni, nie więcej. Moja lodówka ikeowska ma -18. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Surowe ryby a pasożyty 30.12.21, 11:15 bo więcej nie potrzeba. one sluza do przechowywania już zamrożonych produktów przeważnie a te były mrożone na szybko. dlatego właśnie jest żeby nie zamrażać powtórnie produktów które się rozmroziły. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Surowe ryby a pasożyty 30.12.21, 11:24 ale co ty wygadujesz, wchodzę do pierwszego z brzegu sklepu agd, biorę 2 pierwsze lodówki z brzegu, obie chłodzą do -24 stopni i mają funkcję szybkiego zamrażania, 2 pierwsze przydapadkowe jakie ustawił mi sklep, bosch i samsung. Oczywiście, zakłądam że moze być jak mowi ichi i nie osiągają tyle, ale nawet jak o 4 stopnie fałszują, to te 20 mają, przy 18 to się skala zaczyna a nie kończy. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Surowe ryby a pasożyty 30.12.21, 11:26 www.mediaexpert.pl/agd/lodowki-i-zamrazarki/lodowki/lodowka-bosch-kgn39mlea-nofrost-srebrna Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Surowe ryby a pasożyty 29.12.21, 18:01 pasożyty załatwi ale np ecoli nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Surowe ryby a pasożyty 29.12.21, 16:06 Zrób sushi z pieczonym łososiem i serkiem, moje ulubione🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Surowe ryby a pasożyty 29.12.21, 16:15 W zwykłym sklepie detalicznym oddalonym sporo od wybrzeża nie ma praktycznie świeżych ryb. Wszystkie są na jakimś etapie transportu mrożone. Przy hodowlanych łososiach czasem może być inaczej, ale to bardzo mało prawdopododbne. Nikt nie będzie narażał drogiej ryby na zepsucie się podczas długiego transportu. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Surowe ryby a pasożyty 29.12.21, 17:32 W UE przepisy mówią że ryby sprzedawane do spożycia na surowo muszą być poddane temperaturze -20°C przez 24h więc jeśli sprzedawca mówi że nie musisz mrozić to prawdopodobnie wie co mówi. BTW ponowne mrożenie rozmrożonych ryb, a w naszych supermarketach sprzedają tylko takie, może przynieść więcej szkody niż pożytku bo ryb raz rozmrożonych się ponownie nie zamraża. Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: Surowe ryby a pasożyty 29.12.21, 17:55 Bardziej problemem są toksyny pasożytów i (lub) reakcje alergiczne. Człowiek nie jest żywicielem ostatecznym. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Surowe ryby a pasożyty 29.12.21, 18:00 on już raczej na pewno był mrożony. zreszta takie domowe mrożenie nic by nie dało - to musi być głębokie mrożenie. Odpowiedz Link Zgłoś
chebellacosa92 Re: Surowe ryby a pasożyty 29.12.21, 19:03 Jak w ogóle można jeść surowe ryby?????????Fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuj!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Surowe ryby a pasożyty 29.12.21, 20:32 Normalnie. Kupujesz rybę, kroisz mięso w kosteczkę, cytryna pieprz sól i zjadasz. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Surowe ryby a pasożyty 29.12.21, 20:51 Tak samo jak można jeść surowe mięso (tatarek - mniam). Nie trawię ryb w żadnej postaci ale akurat fakt ich surowości jest ostatnią rzeczą na którą zwracam uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
zozizu Re: Surowe ryby a pasożyty 30.12.21, 10:57 Tak. Trzeba przemroziz z tydzien lub dwa. Odpowiedz Link Zgłoś