Dodaj do ulubionych

Rzym w ferie zimowe

07.01.22, 14:53
Drogie emamy!
Czytuję regularnie forum i wiem, że możecie doradzić. Moje pytanie, czy polecacie wycieczkę do Rzymu w pierwszym tygodniu lutego? Jak teraz (czasy covidowe) wygląda tam obłożenie turystami? Czy jest trochę luźniej ? A jak z pogodą?
Z góry dziękuje za pomoc!
Obserwuj wątek
    • sabek81 Re: Rzym w ferie zimowe 07.01.22, 15:21
      Też się zastanawiam, ale koniec stycznia, z tym, ze mojej córki druga dawka szczepionki wypada 17 stycznia więc nie będzie przepisowych 14 dni a podobno od 10 styczni ma obowiązywać tylko paszport covidowy aby korzystać z hoteli i restauracji i muzeów, pogoda chyba znośna, mniej opadów i koło 10 stopnio
      • arista80 Re: Rzym w ferie zimowe 07.01.22, 15:29
        Potwierdzam. Od 10 stycznia, kto nie jest zaszczepiony nie ma wstępu do barów i restauracji. Ja jestem zapisana na trzecią dawkę w piątek, więc przez tydzień jestem jak nielegalna.
    • arista80 Re: Rzym w ferie zimowe 07.01.22, 15:23
      Ja mieszkam we Włoszech (półtorej godziny od Rzymusmile Osobiście ostatnio nie byłam w tym mieście, ale z relacji innych słyszałam, że nie ma za bardzo oblężenia turystami, sporo zrezygnowało z powodu Omicronu.
      Top co mogę ci powiedzieć od siebie, że od poniedziałku wchodzą nowe przepisy dotyczące green passa, więc mam nadzieję, że jesteś zaszczepiona również trzecią dawką, bo bez tego nie wejdziesz do żadnej restauracji. Od poniedziałku wchodzą w życie nowe przepisy i nawet na zakupy trzeba będzie mieć green pass.
      • sabek81 Re: Rzym w ferie zimowe 07.01.22, 15:43
        czyli duda dla mnie i córki z wypadu, szkoda.
        • homohominilupus Re: Rzym w ferie zimowe 07.01.22, 15:51
          A dlaczego nie jesteście zaszczepione?
      • ullar Re: Rzym w ferie zimowe 07.01.22, 16:36
        Dzięki za info. Mam dwie dawki, na trzecią się rozchorowałam, więc jestem ozdrowieńcem. Czy ta 3 dawka jest konieczna do green pass?
        • arista80 Re: Rzym w ferie zimowe 07.01.22, 16:56
          Jeżeli chorowałaś niedawno (a dokładniej w ciągu 6 miesięcy) to green pass powinien być ważny.
          Trzecia dawka jest obowiązkowa jeśli dwie poprzednie zostały przyjęte ponad 4 miesiące temu.
          W moim przypadku np. od poprzedniego szczepienia minęło już 5 miesięcy, a boostera otrzymam za tydzień. Przez kilka dni (licząc od poniedziałku) nie będę mieć prawa wstępu do barów i restauracji.
    • primula.alpicola Re: Rzym w ferie zimowe 07.01.22, 15:51
      Byłam w lutym 2020, pandemia się dopiero rozkręcała. Było pustawo, niewielu turystów; mam wrażenie, że było więcej carabinieri, niż zwiedzających. Pogoda była taka, że wystarczyła mi skórzana kurtka, a czasami nawet ją zdejmowałam.
      Jak jest teraz, nie wiem, ale muszę się dowiedzieć, bo wkrótce wybieram się do Włoch (nie Rzym, tylko Bari i okolice).
      • arista80 Re: Rzym w ferie zimowe 07.01.22, 15:53
        Nie mieszkam w Rzymie, ale w środkowych rejonach, w tej chwili temperatura wynosi ok. 8 stopni.
        • primula.alpicola Re: Rzym w ferie zimowe 07.01.22, 17:04
          Zatem miałam szczęście, było wtedy o wiele cieplej. Zwiedzało się świetnie.
          • arista80 Re: Rzym w ferie zimowe 07.01.22, 17:09
            Powiem ci, że w tych dniach temperatura jest bardzo zmienna. Kilka dni temu padało dość mocno, dziś jest zimno, ale znośnie. Ja mieszkam też wyżej od Rzymu, więc u mnie są zawsze niższe temperatury.
            • primula.alpicola Re: Rzym w ferie zimowe 07.01.22, 17:19
              Mam nadzieję, że znowu mi się trafi pogoda. W styczniu 2019 pływałam w morzu w pobliżu Tropeismile Temperatura powietrza 20 stopni, a woda, mam wrażenie, nieco cieplejsza niż w Bałtyku w lipcu.
      • kandyzowana3x Re: Rzym w ferie zimowe 07.01.22, 16:54
        Na zwiedzanie luty to idealny miesiąc. Nawet przed pandemia turystów niewielu, pogoda nieuciążliwa. Wszędzie łatwo się dostać i nie trzeba stać w godzinnych kolejkach.
    • joxanna1 Re: Rzym w ferie zimowe 07.01.22, 16:24
      Trochę nie ta pora roku, bo ja byłam w sierpniu - ale uderzyło mnie, że w ogóle nie było Azjatów. I chyba dlatego też miało się wrażenie, że Rzym jest pusty.
      • arista80 Re: Rzym w ferie zimowe 07.01.22, 17:00
        Turystyka pozauropejska teraz prawie nie istnieje, co niestety przekłada się na ogromne straty w hotelarstwie i turystyce zorganizowanej (biura podróży są na skraju bankructwa).
    • mia_mia Re: Rzym w ferie zimowe 07.01.22, 17:50
      Kilka razy byłam w Rzymie tak właśnie styczeń-luty i pogoda była całkiem przyjemna, słońce, bez deszczu, jakieś kilkanaście stopni. Co do obostrzeń to bym sprawdzała przed samym wyjazdem czy jest sens jechać.
      • ullar Re: Rzym w ferie zimowe 07.01.22, 20:34
        Dzięki za wszelkie informacje. Muszę się przede wszystkim zorientować co z tym green passem, bo na 3 szczepienie jeszcze się nie kwalifikuję..
        • arista80 Re: Rzym w ferie zimowe 07.01.22, 21:01
          Jeżeli chorowałaś w ostatnich 6 miesiącach to green pass powinien być ważny.
    • mikams75 Re: Rzym w ferie zimowe 07.01.22, 21:33
      bylam w lutym ale przed covidem, bylo calkem ok, minimalne kolejki zeby wejsc do popularnych atrakcji byly, ale nie bylo to uciazliwe. Watykan jesli planujecie zwiedzac zabukowalismy online dzien przed. Bez biletow byla kolejka ale mysle, ze tez daloby sie spokojnie wejsc. Teraz pewnie jest jeszcze luzniej. Luty do dobry czas, pogode te mielismy calkiem dobra.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka