Dodaj do ulubionych

Okularnice na nartach

07.01.22, 22:44
Podzielcie się swoimi doświadczeniami, jak radzicie sobie na stoku. Jeździcie w okularach czy zdejmujecie? Co z goglami w takiej sytuacji? Czy mieszczą się pod nimi okulary? Dotychczas nie miałam tego problemu, bo zakładałam soczewki na stok. Teraz soczewki nie wchodzą w grę. Najbardziej boję się, że uszkodzę okulary i oczy, jak się przewrócę.
Obserwuj wątek
    • joana012 Re: Okularnice na nartach 07.01.22, 22:50
      W okularach nie da rady jeździć, ja tylko w soczewkach. Może są jakieś Google na zamówienie korekcyjne
      • alfa36 Re: Okularnice na nartach 07.01.22, 23:14
        Ja widziałam okulary pod kaskiem, ale takim z goglami.
      • karme-lowa Re: Okularnice na nartach 08.01.22, 11:28
        joana012 napisała:

> W okularach nie da rady jeździć, ja tylko w soczewkach. Może są jakieś Google n
        > a zamówienie korekcyjne
        Bez problemu się da.
    • kurt.wallander Re: Okularnice na nartach 07.01.22, 23:18
      Bywają gogle dostosowane do okularów pod spodem, choć oczywiście, bezpieczniej chyba jednak bez okularów, w razie jakiegos poważniejszego upadku.
      www.ceneo.pl/oferty/gogle-narciarskie-na-okulary
      • leyla76 Re: Okularnice na nartach 07.01.22, 23:28
        Moja córka ma over glasses googles, po takiej nazwie szukałam. Używała ich przez pare ładnych lat. Było ok. Od zeszłego roku używa soczewek.
    • eliszka25 Re: Okularnice na nartach 07.01.22, 23:25
      Wszyscy moi domowi okularnicy mają kaski z „szybą”, czyli wmontowanym goglami. Okulary bez problemu się pod takim kaskiem mieszczą. Wcześniej mieli specjalne gogle dla okularników, pod które okulary wchodziły, ale kask wygodniejszy.
      Ps. Zdjęcia z internetu. To nie mój mąż, nie znam tego pana 😄
      • bergamotka77 Re: Okularnice na nartach 07.01.22, 23:29
        O eliszka zna temat od podszewki. Mój mały okularnik do sportu nie potrzebuje okularów a starsi dwaj panowie mają sokoli wzrok.
        • eliszka25 Re: Okularnice na nartach 07.01.22, 23:32
          Nie za bardzo mam inne wyjście, jestem jedyna bez okularów w naszej drużynie 😄
          • taki-sobie-nick Re: Okularnice na nartach 07.01.22, 23:52
            A berga, jak się nie pochwali, to ją skręca.
            • bergamotka77 Re: Okularnice na nartach 08.01.22, 00:17
              Ale co jest chwaleniem się, że mam wadę wzroku, podobnie jak mój młodszy? Czy to, że starsi nie mają?
    • bergamotka77 Re: Okularnice na nartach 07.01.22, 23:27
      Ech nie mam pojęcia choć jestem aktywną narciarką od prawie 40 lat i mam wadę wzroku, ale soczewki noszę od wielu lat. Zimą okulary to samo zło sad
    • xantostrephomonas Re: Okularnice na nartach 07.01.22, 23:31
      Można kupić google z wkładką korekcyjna. Mąż takie ma.
    • eglantine Re: Okularnice na nartach 07.01.22, 23:31
      Zawsze zakładam soczewki kontaktowe.
    • kafana Re: Okularnice na nartach 07.01.22, 23:33
      Do pływania i na narty tylko soczewki używam.
      • leyla76 Re: Okularnice na nartach 08.01.22, 08:34
        Do pływania? Okulista córce powiedział, ze do pływania nigdy soczewki.
    • profes79 Re: Okularnice na nartach 08.01.22, 01:10
      Jeżdżę w okularach i bez gogli. Ew. w goglach nakładanych na okulary (gogle narciarskie są spore więc nie ma z tym problemu).
    • marta.graca Re: Okularnice na nartach 08.01.22, 09:34
      Jeździłam w okularach i goglach. Soczewek nie mogę nosić. Bez okularów nic nie widzę.
      • karme-lowa Re: Okularnice na nartach 08.01.22, 11:25
        Jeźdzę w okularach. Bez okularów jestem ślepa jak kret, soczewki nie wchodzą w grę. Zakładam normalnie gogle na okulary. Żaden problem.
    • dido_dido Re: Okularnice na nartach 08.01.22, 13:59
      Najlepsze są soczewki bo nie parują, zauszniki nie uciskają pod kaskiem, w razie upadku nie grozi uraz.
      Ja niestety nie mogę nosić soczewek więc kupiłam kask z szybką. I jestem super zadowolona, wszystkim polecam bo jest bardzo wygodny
      A z innych rozwiązań to są oczywiście gogle na okulary - mają OTG w nazwie
    • kaki11 Re: Okularnice na nartach 08.01.22, 18:35
      Ja akurat nie noszę, u znajomych spotykam się z: nie noszeniem okularów na stoku - przy małej wadze albo zamianą okularów na szkła kontaktowe. Mam znajomą która mówi, ze kiedyś próbowała jeździć w zestawie okulary korekcyjne + gogle, ale twierdzi, że nie było to komfortowe- uciskało, nie pasowało. Nie wykluczam, że to złe dopasowanie zestawu kask + gogle do okularów, ale ona akurat na stok zabiera soczewki i jest zadowolona smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka