Dodaj do ulubionych

Dynia, zupa, mrożenie

09.01.22, 12:11
Mam dynię, w sumie przeznaczoną na zupy. Czy/jak ją zamrozić? Ewentualnie inaczej przechować? Bo jedna już mi zgniła, chcialam uratować drugą.
Obserwuj wątek
    • mariola233 Re: Dynia, zupa, mrożenie 09.01.22, 12:13
      Mrozić
    • mamtrzykotyidwa Re: Dynia, zupa, mrożenie 09.01.22, 12:14
      upiecz/podgotuj/uduś/usmaż i zamroź
      mrożona surowa zmienia smak i według mnie jest potem nie smaczna
    • paniusia.aniusia Re: Dynia, zupa, mrożenie 09.01.22, 12:15
      Obrać i zamrozić w kawałkach,surową.
      Albo ugotować zupę i zamrozić w pojemnikach.
    • kotejka Re: Dynia, zupa, mrożenie 09.01.22, 12:29
      upiecz i pieczona w woreczkach strunowych zamroz
      taka pieczona pulpe wykorzystasz do zupy, do ciasta
      • kanna Re: Dynia, zupa, mrożenie 09.01.22, 12:46
        Albo do zagęszczania sosów.

Ja też mrożę pieczoną w pulpie.
    • 1matka-polka Re: Dynia, zupa, mrożenie 09.01.22, 13:05
      😆 To kiedy planujesz ugotowac te zupy?
      • snakelilith Re: Dynia, zupa, mrożenie 09.01.22, 13:54
        A co za różnica? Ja też mam małą hokaido w lodówce od połowy grudnia. Kupiłam na szybki obiad przed świętami, ale nie wykorzystałam i tak sobie leży. Też ją chyba zamrożę, bo w lodówce mi trochę zawadza.
    • snakelilith Re: Dynia, zupa, mrożenie 09.01.22, 13:48
      Dynię można mrozić na surowo. Dusić przedtem nie ma sensu, bo pokrojona w kostkę i zamrożona na tacce dynia gotuje się błyskawicznie i idotyzmem jest gotowanie praktycznie dwa razy, raz przed zamrożenien, a raz w zupie po rozmrożeniu. Poza tym zamrożoną dynię można wykorzystać także do czegoś innego, dodać kilka kawałków do jakieś sosu dla lepszego koloru, albo dorzucić na blachę do warzyw z piekarnika.
      • mamtrzykotyidwa Re: Dynia, zupa, mrożenie 09.01.22, 14:15
        Surowa mrożona nie jest dobra w smaku i robi się rozlazła.
        • grey_delphinum Re: Dynia, zupa, mrożenie 09.01.22, 16:11
          Nie zgadzam się. Zawsze mrożę surową i jest jędrna (może zależy od gatunku?).
          • asfiksja Re: Dynia, zupa, mrożenie 09.01.22, 16:24
            No właśnie, odmian dyń jest pełno. Na hokkaido moje dzieci mówią "fuj, smakuje jak bataty" (pechowo ja ją akurat lubię). Najbardziej lubią muscat na słodko. Najgorzej jak się trafi na dynię, co się nadaje głównie na lampiony, bo w smaku całkiem pastewna.
          • chlodne_dlonie Re: Dynia, zupa, mrożenie 09.01.22, 16:28
            grey_delphinum napisał(a):

> Nie zgadzam się. Zawsze mrożę surową i jest jędrna (może zależy od gatunku?).

O właśnie, ja też zawsze surową i nie wydaje mi się by cokolwiek na tym mrożeniu traciła. A miewałam już różne gatunki.
    • zurekgirl Re: Dynia, zupa, mrożenie 09.01.22, 13:54
      Zrob ta zupe i zamroz gotowa poporcjowana.
    • asfiksja Re: Dynia, zupa, mrożenie 09.01.22, 16:22
      Można bez problemu zamrozić. Ale to, że jedna zgniła nie znaczy, że druga też zgnije tylko że ta pierwsza była uszkodzona. Akurat miałam dzisiaj zupę jarzynową z dynią przechowywaną w temperaturze pokojowej od jesienismile
      • alfa36 Re: Dynia, zupa, mrożenie 09.01.22, 16:25
        A zupę jarzynową z dynią, to jak zrobić? Bo ja do końca nie mam pomysłu na wykorzystanie dyni🤔
        • asfiksja Re: Dynia, zupa, mrożenie 09.01.22, 16:39
          2 włoszczyzny, mała dynia, kilka cebul, kilka ziemniaków, przyprawy. Cebulę i por podsmażasz na maśle klarowanym, dodajesz pokrojone wszystkie wymienione warzywa, przyprawiasz (ja akurat dałam sól, liść laurowy, spirulinę, sos sojowy, lubczyk, pieprz i piri-piri), zalewasz wodą i gotujesz. Jak lekko ostygnie dodajesz trochę śmietany. Do zupy pomidorowej czy bigosu też można wrzucić dynię jako wypełniacz.
    • zona_mi Re: Dynia, zupa, mrożenie 09.01.22, 16:29
      Zamroziłam obraną.
      Po rozmrożeniu zrobiłam smaczną zupę.
      Trochę mi zostało, więc zamroziłam i zupę.
      Po odmrożeniu nadal smaczna.
    • ela.dzi Re: Dynia, zupa, mrożenie 09.01.22, 16:29
      Wypatroszyć, podzielić na porcje, przełożyć do pojemników/worków, zamrozić.
    • cosmetic.wipes Re: Dynia, zupa, mrożenie 09.01.22, 16:57
      Mrożę dynie w kawałkach (surową), duszoną w formie pulpy.
      • alfa36 Re: Dynia, zupa, mrożenie 09.01.22, 20:16
        Dzięki. Trochę zamrożę surowej, trochę z piekarnika. Sprawdzę, bo pojęcia nie mam, jaką mam. Duża jest i tyle🙂

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka