Dodaj do ulubionych

Kanada - Kościoły spalone, grobów brak

21.01.22, 18:10
W świat poszedł fake news o 'masowych grobach' w Kanadzie. Informacja była szeroko rozpowszechniana przez antykatolików, jako przykład zła. Niektórzy (w tym moja skromna osoba) próbowali postawić racjonalną tamę tej histerii, niestety często zamiast merytorycznej dyskusji były groźby. Takie to typowe dla antykatolików.
A grobów jak nie było tak nie ma, a 'zaginione dzieci' to z kolei wynik podwójnego liczenia tych samych śmierci.

www.dorchesterreview.ca/blogs/news/in-kamloops-not-one-body-has-been-found
Obserwuj wątek
    • bib24 Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 18:15
      czyli chcesz powiedzieć, ze jak śmierci są podwojone to znaczy że ich realna liczba to zero?
      • araceli Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 18:43
        No... Liczyli 1+1=2 a powinni 1-1=0. Czego tu nie rozumieć
        • maly_fiolek Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 19:34
          > No... Liczyli 1+1=2 a powinni 1-1=0. Czego tu nie rozumieć
          No nie, to tak jakby liczyć że masz dwójkę dzieci, bo masz jedno dziecko w szkole i jedno dzieko na zajęciach pozalekcyjnych. I nie brać pod uwagę że to może być to samo dziecko.
          • kautokeino Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 20:24
            Ale wciaz jakies dziecko jest? Czyli jakies dzieci zginely? I Twoja skromna osoba racjonalnie to przyznaje?
            A kosciolow ile spalono? Bo jesli nei wszystkie, to moja skromna osoba nawoluje do racjonalnego potraktowania sprawy. Poki jakies koscioly jeszcze sa, to jaki problem?
            • morekac Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 20:42
              Spalone kościoły to ona liczy inaczej.
              1x 100
            • maly_fiolek Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 27.01.22, 10:21
              > Ale wciaz jakies dziecko jest?
              Domyślam się że dziecko jest uznane za zmarłe.
              Tak, była cała masa zgonów na gruźlicę. To bardzo popularna choroba w latach powojennych - o których piszemy.

> Czyli jakies dzieci zginely?
              Pewnie tak, nic mi o tym nie wiadomo. Za to niektózy badacze uważają za 'zaginione' dzieci których zgony były raportowane 'bez imion'.

Sprawa wyglądała tak że niektóre szkoły raportowały zgony czy to w szpitalu czy to w samej szkole dwa razy, raz z imieniem (i/lub nazwiskiem) drugi raz bez danych personalnych. I to właśnie te drugie raporty są ponoć źródłem 'missing children'. Pewnie na to nałożył się typowy burdel w dostarczaniu informacji rodzicom.
              • araceli Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 27.01.22, 10:51
                maly_fiolek napisała:
                > Domyślam się że dziecko jest uznane za zmarłe.
                > Tak, była cała masa zgonów na gruźlicę. To bardzo popularna choroba w latach p
                > owojennych - o których piszemy.

I tak masowo umierali, że klechom się nawet nie chciało zapisać imienia zmarłego dziecka?
                • maly_fiolek Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 27.01.22, 10:56
                  > Sprawa wyglądała tak że niektóre szkoły raportowały zgony czy to w szpitalu czy to w samej szkole dwa razy, raz z imieniem (i/lub nazwiskiem) drugi raz bez danych personalnych.

> I tak masowo umierali, że klechom się nawet nie chciało zapisać imienia zmarłego dziecka?

Co ma na celu Twój wpis? Dlaczego manipulujesz i piszesz nieprawdę? W dodatku w tak łatwy do zdemaskowania sposób? Czychcesz wogól dyskutować? Jeśli nie, wpisz mnie na black list.
                  • araceli Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 27.01.22, 10:59
                    maly_fiolek napisała:
                    > Co ma na celu Twój wpis?

Pokanie, że piszesz totalne bzdury.

Wiesz co oznacza słowo "missing"? ZAGINONY. "Missing children" to dzieci, które zostały odebrane rdzennej ludności, wysłane do szkół wyznaniowych po czym słuch po nich zaginął. NIE MA ich w żadnych rejestrach zgonów - pojedynczych, podwójnych czy potrójnych. NIE MA. Dlatego są ZAGINONE.

Oganiasz czy religianctwo wyłączyło ci mózg?
                    • bene_gesserit Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 27.01.22, 22:45
                      A jaki jest sens w ogóle z nią dyskutować? Groch o ścianę, mózg gładki jak teflon.
              • hanusinamama Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 27.01.22, 10:53
                Ależ ty jesteś durna. Zwyczajnie durna..bo jak nie ejsteś durna to musisz być psychopatką.
          • saszanasza Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 22.01.22, 08:57
            maly_fiolek napisała:

> > No... Liczyli 1+1=2 a powinni 1-1=0. Czego tu nie rozumieć
            > No nie, to tak jakby liczyć że masz dwójkę dzieci, bo masz jedno dziecko w szko
            > le i jedno dzieko na zajęciach pozalekcyjnych. I nie brać pod uwagę że to może
            > być to samo dziecko.

Jeżeli coś masz, to nie możesz tego jednocześnie nie mieć. „Zero” nie mieści się w kategoriach słowa „masz”.
            • maly_fiolek Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 27.01.22, 10:44
              > Jeżeli coś masz, to nie możesz tego jednocześnie nie mieć. „Zero” nie mieści się w kategoriach słowa „masz”.
              Masz zgon na gruźlicę. W szpitalu. Raportujesz go z pełnym imieniem pod koniec roku.
              Ale Twoja szkoła ma praktykę by z innej okazji (np. wykorzystanie funduszy?) również raportować zgony, ale niechlujnie, bez imion. I masz dwa raporty ze zgonami. Mozesz to zinterpretować jako dwa zgony - i to są najprawdopodobniej owe 'missing children'. Tę metodykę znalazłam na www.rcaanc-cirnac.gc.ca/eng/1450124405592/1529106060525 , ale niestety nie mogę jej znowu odnaleźć. W każdym razie 'missing children' opiera się na 'incompleteness of the documentary record'.
              • araceli Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 27.01.22, 10:49
                maly_fiolek napisała:
                > >W każdym razie 'missing children' opiera się na 'incompleteness of the documentary record'.

AAA... czyli jak rodzice zgłosili zaginięcie dziecka a szkoła zaraportowała jego śmierć anonimowo 2 razy to dziecko już nie jest "missing"???

Bijesz rekordy durności...
        • fitfood1664 Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 22.01.22, 09:27
          Liczyli 1+1=2 a powinni 1+0=1, boszzzz, już dawno wiedziałam że rozumem nie grzeszysz, często to potwierdzasz.
      • maly_fiolek Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 19:32
        > czyli chcesz powiedzieć, ze jak śmierci są podwojone to znaczy że ich realna liczba to zero?
        Nie jesteś w temacie. Otóż badacze 'odkryli' zjawisko tzw. 'missing chldren' czyli nieudokumentowanych śmierci. Okazało się że takich nie było wcale, a termin ten wyniknął z niechlujstwa lub złej woli badaczy.
        Brali wszystkie raporty o śmierci i sumowali ich wynik., problem był taki że niektóe szkoły wysyłały informacje o zgonie w kilku raportach, np. raz na kwartał i raz na koniec roku. To tak jakbyś liczyła przychód roczny sumując pensje roczną (100tys) i 12 miesięcznych. Wyjdzie ci 200.000 na rok.
        • araceli Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 19:42
          maly_fiolek napisała:
          > zjawisko tzw. 'missing chldren'

Zaginięcia dzieci rdzennej ludności nie brały się z 'raportów zgonów' tylko z faktu, że dzieci były zabierane do szkół i SŁUCH PO NICH GINĄŁ.
          • maly_fiolek Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 27.01.22, 10:47
            > Zaginięcia dzieci rdzennej ludności nie brały się z 'raportów zgonów' tylko z faktu, że dzieci były zabierane do szkół i SŁUCH PO NICH GINĄŁ.

No nie. Poczytaj akapit 'missing children' w storymaps.arcgis.com/stories/cfe29bee35c54a70b9621349f19a3db2

Chodzi właśnie nie o zagnięcia (czyli nie wiemy czy żyje czy nie) a o raporty zgonów.
            Ostatni akapit:
            "The former chair of the TRC Murray Sinclair said that approximately 6,000 children could have died at the residential schools. "

• anorektycznazdzira Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 20:37
          Czy ty w ogóle kumasz, o czym piszesz? Zaginięcia dzieci zgłaszają rodziny i wspólnoty ludności rdzennej, które nic nie muszą raportować, bo po prostu wiedzą, że dziecko pojechało do szkoły i nikt go nigdy więcej nie widział.
          • dramatika Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 20:43
            anorektycznazdzira napisała:

> Zaginięcia dzieci zgłaszają rodziny i ws
            > pólnoty ludności rdzennej, które nic nie muszą raportować, bo po prostu wiedzą,
            > że dziecko pojechało do szkoły i nikt go nigdy więcej nie widział.

"Po prostu wiedzą". Tak samo jak niejaki Lisiński "po prostu wiedział", że w dzieciństwie molestował go ksiądz, ale się okazało, ze to nie takie "proste".
            Przyczyny zaginięć mogą być różne, ale antykatoliccy fanatycy już zawyrokowali, że to klechy te dzieci ukatrupiły i wrzuciły do dołów.
            • iwles Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 22:42
              dramatika napisał(a):

> Przyczyny zaginięć mogą być różne, ale antykatoliccy fanatycy już zawyrokowali,
              > że to klechy te dzieci ukatrupiły i wrzuciły do dołów.

Oczywiście.
              Dzieci mogły być wysłane w kosmos razem z Łajką, Biełką i Striełką.
              Psy wróciły, dzieci nadal krążą po orbicie.
              • araceli Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 22:59
                iwles napisała:
                > dramatika napisał(a):
                >
                > > Przyczyny zaginięć mogą być różne, ale antykatoliccy fanatycy już zawyrok
                > owali,
                > > że to klechy te dzieci ukatrupiły i wrzuciły do dołów.
                >
                > Oczywiście.
                > Dzieci mogły być wysłane w kosmos razem z Łajką, Biełką i Striełką.
                > Psy wróciły, dzieci nadal krążą po orbicie.

Wiem! Dzieci zapałały chęcią na "romans" z księdzem i spaliły się ze wstydu!
              • dramatika Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 23:03
                iwles napisała:

> Dzieci mogły być wysłane w kosmos razem z Łajką, Biełką i Striełką.
                > Psy wróciły, dzieci nadal krążą po orbicie.

Dokładnie, a przecież wystarczyło zadzwonić lub wysłać wiadomość na messendżerze do murzynów, że ich dziecko zeszło na gruźlicę.
                • bib24 Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 22.01.22, 08:49
                  taka np poczta działała już w starożytnym rzymie. ale w kanadzie w latach 90 już nie. telefonów też nie było.
            • irma223 Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 27.01.22, 07:59
              A wspomnienia dzieci, które były w tych ośrodkach, też zostały odwołane?
    • mamdomek Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 18:44
      Tylko się chyba cieszyć, że liczba grobów jest około połowę mniejsza niż szacowano?
      Tak samo jak my tu w Polsce cieszymy się, że "tylko" co 11 ksiądz jest pedofilem a nie co szósty.
      Radujmy się!
      Alleluja!
      • bigimax4 Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 19:38
        Tylko się chyba cieszyć, że liczba grobów jest około połowę mniejsza niż szacowano?

ze spalonego kosciola sie cieszyc czy z czego
        oglupiona bezmozga tluszcza tylko dostala fejk niusa i to im wystarczylo
      • maly_fiolek Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 19:41
        > Tylko się chyba cieszyć, że liczba grobów jest około połowę mniejsza niż szacowano?
        Przeczytaj jeszcze raz, najlepiej oryginał o angielsku. Georadarem odkryto 200 nieciągłości gruntu. Bo georadar nie odkrywa grobów, a nieciągłości gruntu. Założono że to groby dzieci z XXw, połączono to z nieprawidłowymi (wynikającymi ze złej woli?) wyliczeniami śmierci dzieci.
        Ale w tych nieciągłościach terenu nie odkryto kości. Czyli albo to były dużo starsze groby, albo to coś innego (choćby kopce na ziemniaki). I wyszedł fejk niułs, potwierdzany przez badaczy.
        • araceli Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 19:44
          maly_fiolek napisała:
          > Przeczytaj jeszcze raz, najlepiej oryginał o angielsku.

Oryginał wpisu na blogu? mogę ci zalinkować taki z zaprzeczaniem Inkwizycji - na wszystko można znaleźć coś w necie.
          • mamdomek Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 23:57
            W ogóle nie czytałem i nie zamierzam. Mam własne sprawy tu na miejscu. Zostawiam Kanadyjczykom ich problemy. Treść informacji wywnioskowałem z tego wątku i na podstawie informacji wcześniejszych, już potwierdzonych.
        • mamdomek Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 22.01.22, 00:02
          Wiem co odkrywa georadar i jak działa a nawet miałem kiedyś takowy. Wartość nowego samochodu osobowego.
          Groby odkryto przy wielu domach "opieki" nad rdzennymi dziećmi w Kanadzie. Groby ze szkieletami. O tym była mowa. O fałszywych informacjach i amatorskich badaniach w stylu złotego pociągu nie rozmawiamy, przynajmniej ja nie.
          • dramatika Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 22.01.22, 00:14
            mamdomek napisał:

> Wiem co odkrywa georadar i jak działa a nawet miałem kiedyś takowy.
            > Groby odkryto przy wielu domach "opieki"
            > Groby ze szkieletami.

To musiałyby być cudowne georadary z Gileadu, skoro szkielety wykrywały.
            • snajper55 Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 06.09.23, 15:46
              dramatika napisał(a):

> mamdomek napisał:
              >
              > > Wiem co odkrywa georadar i jak działa a nawet miałem kiedyś takowy.
              > > Groby odkryto przy wielu domach "opieki"
              > > Groby ze szkieletami.
              >
              > To musiałyby być cudowne georadary z Gileadu, skoro szkielety wykrywały.

Ludzie okrywali szkielety, kopiąc w miejscach wyszukanych za pomocą georadaru.

S.
          • bigimax4 Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 22.01.22, 00:20
            Wiem co odkrywa georadar i jak działa a nawet miałem kiedyś takowy. Wartość nowego samochodu osobowego.

z tego co piszesz to nie masz pojecia jak dziala twoj georadar wartosci samochodu
            moze instrukcje obslugi przeczytaj a jak ten twoj georadar istnieje tylko w twojej glowie to mozesz sobie z neta sciagnac

Kości nie można zwykle wykryć za pomocą georadaru. Wynika to z tego, że wchodzą one w interakcję z otaczającą je glebą. Już po stosunkowo krótkim czasie ich właściwości elektromagnetyczne mają zbliżone wartości do właściwości ich otoczenia.

geoscience.pl/services/pomiary-kryminalistyczne/
            • mamdomek Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 22.01.22, 20:11
              Gdzieś napisałem, że gooradarem można wykryć KOŚCI? smile
              Pod powszechną nazwą "georadar" funkcjonuje sporo urządzeń. Zwykle chodzi o mikrofalowy (na względnie długich falach), bo to jest faktyczne georadar.
              Natomiast fluktuacje właściwości gruntu na poziomie niewielkiej zmiany składu chemicznego (a więc również właściwości elektromagnetycznych) można wykryć nawet zwyklym detektorem używanym przez hobbystów, pracującym w granicach od kilku do 25kHz. Podobnie rzecz ma się z pustkami. Tyle że musi to być dobry detektor z porządnym trybem statycznym. I czymś takim można względnie łatwo znaleźć potencjalne miejsce pochówku do kilkudziesięciu centymetrów a nawet więcej (zależy od sondy). Oczywiście potem trzeba to wykopać, bo żaden detektor ani radar nie powie co to jest. Może być np kamień abo pień butwiejącego drewna. Ale na niezaśmieconych miejscach o jednorodnym gruncie naturalnym, dość łatwo znaleźć anomalie sprzętem ze średniej półki. Co więcej, jest to tak silny czynnik, że mocno przeszkadza w wykrywaniu silnych sygnałów od drobnych elementów metalowych płytko położonych. Bo wbrew temu czego się naczytałeś/aś właściwości magnetyczne gruntu, ich odchyłki, wcale nie są słabo wyczuwalne i bardzo łatwo je spozycjonować.
              Oczywiście głębokość zalegania ma kluczowe znaczenie. Jeśli anomalia jest głęboko w relacji do tłumienia gruntu (np na gruncie podmokłym), to na większej głębokości można wykryć co najwyżej masywne żelastwo. Ale są też inne metody, nieelektromagnetyczne, które też czasami sa określane nazwa "georadar".
              • maly_fiolek Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 27.01.22, 10:53
                >>Groby ze szkieletami.
                >Gdzieś napisałem, że gooradarem można wykryć KOŚCI?

Napisałaś.

Co do meritum, w Kanadzie nie wykryto szkieletu (kości), co nie znaczy wcale że ich tam nie ma.
                I jest to wielokrotnie podkreślane.
                • snajper55 Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 06.09.23, 15:51
                  maly_fiolek napisała:

> Co do meritum, w Kanadzie nie wykryto szkieletu (kości), co nie znaczy wcale że
                  > ich tam nie ma.
                  > I jest to wielokrotnie podkreślane.

Nieprawda. Znaleziono szkielety dzieci.

"Pod koniec maja na terenie dawnej szkoły z internatem dla rdzennych dzieci (Indian Residential School) w Kamloops, w prowincji Kolumbia Brytyjska na zachodzie Kanady, znaleziono szczątki 215 ciał. Niektóre szkielety należały do dzieci co najwyżej trzyletnich."

tvn24.pl/premium/kanada-groby-dzieci-przy-szkolach-kosciol-katolicki-wciaz-nie-przeprosil-5137209

S.
        • snajper55 Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 06.09.23, 15:43
          maly_fiolek napisała:

> Przeczytaj jeszcze raz, najlepiej oryginał o angielsku. Georadarem odkryto 200
          > nieciągłości gruntu. Bo georadar nie odkrywa grobów, a nieciągłości gruntu. Zał
          > ożono że to groby dzieci z XXw, połączono to z nieprawidłowymi (wynikającymi ze
          > złej woli?) wyliczeniami śmierci dzieci.
          > Ale w tych nieciągłościach terenu nie odkryto kości. Czyli albo to były dużo st
          > arsze groby, albo to coś innego (choćby kopce na ziemniaki). I wyszedł fejk niu
          > łs, potwierdzany przez badaczy.

Nieprawda. Odkrywano groby, a w nich szczątki dzieci.

"Groby zostały znalezione 300 km od Kamloops w Kolumbii Brytyjskiej, gdzie w maju ubiegłego roku badacze odkryli szczątki 215 dzieci, byłych uczniów i podopiecznych placówek prowadzonych przez katolickich księży i zakonnice."

www.newsweek.pl/swiat/spoleczenstwo/w-kanadzie-okryto-kolejne-groby-dzieci-ze-szkol-dla-rdzennej-ludnosci/ne7wbnb
          S.
    • zaczarowanyogrod Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 18:52
      Jestem katoliczka i oglądałam program gdzie wypowiadali się ludzie którzy przeżyli to co się tam działo. Może grobów nie znaleźli ale ja w to wierzę nie każdy katolik jest dobrym człowiekiem, to samo dotyczy księży czy siostry zakonne. Nie ma co bronić każdego człowieka tylko dlatego że jest katolikiem. Znam ayeistow którzy są lepsi niż noe jeden katolik tak jak osoby z innej wiary.
      • hanusinamama Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 27.01.22, 10:52
        Ależ znaleźli. Znaleźli groby i kosci przy tdomach opieki dla tych dzieci, zabranych rdzennym mieszkancom Kanady.
        Mały fiołek wielka obronczyni:
        - pedofili
        - znęcających się nad zwierzetami
        - znęcających się nad dziecmi
        - innych zwyrodnialców
        tworzy własną wersje tej tragedii...
      • taniarada Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 29.01.22, 03:33
        zaczarowanyogrod napisała:

> Jestem katoliczka i oglądałam program gdzie wypowiadali się ludzie którzy przeż
        > yli to co się tam działo. Może grobów nie znaleźli ale ja w to wierzę nie każdy
        > katolik jest dobrym człowiekiem, to samo dotyczy księży czy siostry zakonne. N
        > ie ma co bronić każdego człowieka tylko dlatego że jest katolikiem. Znam ayeist
        > ow którzy są lepsi niż noe jeden katolik tak jak osoby z innej wiary.
        Racja wyznania nie mają tu nic do rzeczy ..Ludzie ludziom gotują piekło na ziemi .
        .
    • dramatika Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 19:32
      Przecież już wtedy, jak onet pisał o "masowych grobach" wiadomo było, że to fejk.
      Dzisiaj pojawiają się natomiast informacje, że te zakopane szczątki to wcale nie muszą być żadne szczątki.
      wszystko to opiera się wyłącznie na anomaliach glebowych, które łatwo mogą być spowodowane ruchami korzeni, jak sama antropolog ostrzegała na konferencji prasowej 15 lipca
      • maly_fiolek Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 19:45
        > Przecież już wtedy, jak onet pisał o "masowych grobach" wiadomo było, że to fejk
        Za to fejkiem nie są spalone kościoły, pobici księża. Osoby odpowiedzialne za propagowanie mowy nienawiści powinny ponieść tego konsekwencje, chociaż w laickiej Kanadzie to raczej niemożliwe.
        Najgorsze jest to że ludziom walczącym z katolikami nie przetłumaczysz. Jak fakty nie zgadzają się z rzeczywistością to gorzej dla faktów.
        • araceli Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 19:47
          maly_fiolek napisała:
          > Jak fakty nie zgadzają się z rzeczywistością

No nie zgadzają się. Gdzie są tysiące zaginionych dzieci POWIERZONYCH pod opiekę kościołowi? Wyparowały?
        • dramatika Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 19:56
          maly_fiolek napisała:

> Za to fejkiem nie są spalone kościoły, pobici księża. Osoby odpowiedzialne za p
          > ropagowanie mowy nienawiści powinny ponieść tego konsekwencje, chociaż w laicki
          > ej Kanadzie to raczej niemożliwe.

Przestań powtarzać te brednie o "mowie nienawiści", jeśli rzeczywiście sprzeciwiasz się lewackim fejkom. Nie ma czegoś takiego jak "mowa nienawiści", to nowomowa stworzona po to, aby uderzać nią jak pałką w kazdego, kto się lewakom nie podoba.

> Najgorsze jest to że ludziom walczącym z katolikami nie przetłumaczysz. Jak fak
          > ty nie zgadzają się z rzeczywistością to gorzej dla faktów.

Oczywiście, że tak. Zaraz ci tu tanebo wyskoczy, że fejk fejkiem, ale w sumie to dobrze, że te kościoły popalono i tyle.
        • sumire Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 19:58
          Napisz to, qrwa, tym dzieciom na krzesełkach elektrycznych.
          • bigimax4 Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 20:03
            Napisz to, qrwa, tym dzieciom na krzesełkach elektrycznych.

hhheheh , takie plytkie i przewidywalne , jak sie lewactwu walnie w pysk , dowodami ze sa pusta sterowalna tluszcza to sie takie cos nie zastanowi nad sooba , tylku rzuca dalej , to jest choroba psychiczna
          • dramatika Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 20:18
            sumire napisała:

> Napisz to, qrwa, tym dzieciom na krzesełkach elektrycznych.

100 lat temu takie krzesełko elektryczne to była co najwyżej "surowa kara". Dzieci traktowano gorzej niż zwierzęta, KK nie był tu żadnym ewenementem.
            No ale propaganda nie zważa na kontekst historyczny i kulturowy, istotny jest populistyczny przekaz dla idiotów.
            Podobnymi metodami wyzwalano w ludziach gniew i agresję wobec Żydów.
            • g.r.uu Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 20:20
              Trochę konsekwencji. Sto lat temu takie były uwarunkowania kulturowe więc luz? No to teraz są takie uwarunkowania, że się pali kościoły i bije księży, trudno.
              • dramatika Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 20:25
                g.r.uu napisała:

> Trochę konsekwencji. Sto lat temu takie były uwarunkowania kulturowe więc luz?

Nie luz. Nieuczciwe jest sugerowanie, że KK był wyjątkowo okrutny wobec dzieci. Nie, nie był wyjątkowo okrutny - tak się wtedy wszyscy zachowywali. Dzieci "wychowywano" poprzez strach i przemoc. Nie oznacza to, że wychowywanie przez strach i przemoc jest dobre.

• kautokeino Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 20:38
                  Nieuczciwe jest sugerowanie, ze obecnie KK spotyka wyjatkowe okrucienstwo. Palone sa tez budynki swieckie, zabija sie niewierzacych, to tez nie jest dobre.
                  • dramatika Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 20:45
                    kautokeino napisał(a):

> Nieuczciwe jest sugerowanie, ze obecnie KK spotyka wyjatkowe okrucienstwo.

Rzeczywiście, antyreligijny fanatyzm przejawiający się realną przemocą to nie jest żadne "okrucieństwo", ani "wyjątkowe", tylko zwykła barbaria i dzicz mentalna.
                    • kautokeino Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 20:57
                      Przyklad idzie z gory. Ta barbaria i dzicz mentalna to efekt wychowania w duchu katolicyzmu.
                • mamkotanagoracymdachu Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 20:50
                  dramatika napisał(a):

> g.r.uu napisała:
                  >
                  > > Trochę konsekwencji. Sto lat temu takie były uwarunkowania kulturowe więc
                  > luz?
                  >
                  > Nie luz. Nieuczciwe jest sugerowanie, że KK był wyjątkowo okrutny wobec dzieci.
                  > Nie, nie był wyjątkowo okrutny - tak się wtedy wszyscy zachowywali. Dzieci "wy
                  > chowywano" poprzez strach i przemoc. Nie oznacza to, że wychowywanie przez stra
                  > ch i przemoc jest dobre.
                  >
                  >
                  >

Wtedy czyli kiedy?
                  Bo ostatnia boarding school w Kanadzie zamknięto w 1996 roku.
                  • dramatika Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 21:03
                    mamkotanagoracymdachu napisała:

> Wtedy czyli kiedy?
                    > Bo ostatnia boarding school w Kanadzie zamknięto w 1996 roku.

No i? Jeszcze w późnych latach 80-tych w polskich podstawówkach regularnie stosowano wobec uczniów przemoc. Wyzwiska, poniżanie, psychiczne znęcanie się. Nie, nie robili tego wyłącznie księża, ani nawet nie głównie.
                    • g.r.uu Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 21:06
                      Znaczy się np. to że żołnierze Armii Czerwonej masowo gwałcili kobiety i dzieci to też spoko, no bo robili to powszechnie?
                      • dramatika Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 21:09
                        g.r.uu napisała:

> Znaczy się np. to że żołnierze Armii Czerwonej masowo gwałcili kobiety i dzieci
                        > to też spoko, no bo robili to powszechnie?

Gdzie napisałam, ze traktowanie dzieci gorzej niż zwierzęta było "spoko"?

• mamkotanagoracymdachu Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 22:09
                      Gwalty, rażenie prądem, bicie na smierć, celowe zarażanie śmiertelnymi chorobami? W polskich podstawówkach w latach 80? Gdzie konkretnie?
                      • dramatika Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 22:51

> Gwalty, rażenie prądem, bicie na smierć, celowe zarażanie śmiertelnymi chorobam
                        > i?

Ale kto, kiedy, na jaką skalę, są jakieś dowody poza zeznaniami ofiar?
                        Robisz propagandowy populizm wypisując takie rzeczy i sugerując, że jeśli dochodziło do jakichś przestępstw i zbrodni, to było to robiono systemowo, na masową skalę i przez konkretne środowisko. Próbujesz robić z KK drugich Niemców z czasów III Rzeszy. Po co to robisz? Osobiście skrzywdził cię jakiś ksiądz, mama cię biła za niechęć do chodzenia do kościoła, czy ktoś ci płaci?
                        • mamkotanagoracymdachu Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 22:55
                          Jakich dowodów oczekujesz POZA ZEZNANIAMI OFIAR?
                          To już pokazuje Twoja mentalność dość jednoznacznie, ale proszę, może będziesz w stanie to wytłumaczyć. Te dzieciaki z całej Kanady się zmówiły, tak? I powinny były na dyktafon nagrywać, czy jak, żebyś im uwierzyła?

Co do drugiej części Twojej wypowiedzi - KK jest organizacja zbrodnicza na dużo większa skale niż nazistowskie Niemcy. Nie ma co do tego najmniejszych wątpliwości, nie wiem czy istniala na świecie druga organizacja, która choćby zbliża się do liczby ofiar KK.
                          • dramatika Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 23:12

> Jakich dowodów oczekujesz POZA ZEZNANIAMI OFIAR?

Kpisz czy o drogę pytasz? Historię Marka Lisińskiego znasz, czy do twojej bańki się nie przebiła?

>może będziesz
                            > w stanie to wytłumaczyć. Te dzieciaki z całej Kanady się zmówiły, tak?

Jakie dzieciaki? To teraz dorośli ludzie.
                            Nie, nie pisze, że wszyscy kłamali w nadziei na odszkodowania , jednak wasze środowisko jest skażone kłamstwem tego właśnie rodzaju, dlatego z zasady tego typu zeznania należałoby traktować z rezerwą. Odróżniasz traktowanie z rezerwą od pisania, że kłamią?

> KK jest organizacja zbrodnicza na dużo
                            > większa skale niż nazistowskie Niemcy.

Masz przeprany mózg. KK ma na swoim koncie rzeczy niechlubne - podobnie jak Żydzi, czarni, muzułmanie czy mężczyźni/kobiety. Nie oznacza to, że są organizacją zbrodniczą. Jesteś fanatyczką.
                            • mamkotanagoracymdachu Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 23:17
                              Ja jestem fanatyczka? Paradne 😂

Niemcy nazistowskie pewnie tez nie były organizacja zbrodnicza, bo przecież Żydzi i czarni, i kobiety!! tez maja swoje za uszami. Weź mnie nie rozśmieszaj.
                              • dramatika Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 22.01.22, 00:11

> Niemcy nazistowskie pewnie tez nie były organizacja zbrodnicza, bo przecież Żyd
                                > zi i czarni, i kobiety!! tez maja swoje za uszami. Weź mnie nie rozśmieszaj.

No ale na czym opierasz swoje przekonanie, że KK są gorsi niż Niemcy z czasów III Rzeszy? Na tym, że w 1950 roku jakiś ksiądz zgwałcił dziecko w kanadyjskim internacie? Rozumiesz czym jest skala przestępstw, czy tak nie bardzo?
                                • bib24 Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 22.01.22, 08:50
                                  inkwizycja, wyprawy krzyżowe, mordowanie indian coś ci mówi?
                  • araceli Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 21:08
                    > dramatika napisał(a):
                    >
                    > > g.r.uu napisała:
                    > >
                    > > > Trochę konsekwencji. Sto lat temu takie były uwarunkowania kulturow
                    > e więc
                    > > luz?
                    > >
                    > > Nie luz. Nieuczciwe jest sugerowanie, że KK był wyjątkowo okrutny wobec d
                    > zieci.
                    > > Nie, nie był wyjątkowo okrutny - tak się wtedy wszyscy zachowywali. Dzie
                    > ci "wy
                    > > chowywano" poprzez strach i przemoc. Nie oznacza to, że wychowywanie prze
                    > z stra
                    > > ch i przemoc jest dobre.

No proszę - KK kreuje się na wzór cnót i przewodnika moralnego a sama Piepucha przyznaje, że to TAKA SAMA choojnia z grzybnią jak reszta big_grin
                • g.r.uu Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 20:52
                  No to teraz tak mamy, że się wychowuje księży przemocą. Za sto lat przeprosimy tych co przeżyją xd
                  • dramatika Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 21:07
                    g.r.uu napisała:

> No to teraz tak mamy, że się wychowuje księży przemocą.

Ok, dobrze że mówicie. A zamierzacie tylko kontynuować palenie kościołów i ataki na księży, czy w grę wchodzi też repertuar znany na przykład z czasów II WŚ? W końcu skoro wasze działania mają być usprawiedliwione tym, że ktoś już kiedyś tak robił...
                    • g.r.uu Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 23:10
                      Stosy im nie przeszkadzały a palenie kościołów przeszkadza? Dziwni ludzie z tych katolikow
                      • dramatika Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 23:27
                        g.r.uu napisała:

> Stosy im nie przeszkadzały a palenie kościołów przeszkadza? Dziwni ludzie z tyc
                        > h katolikow

Ba, jeszcze do niedawna im nie przeszkadzała kara śmierci ani wojna napastnicza, ale teraz przeszkadza. No i? Myślisz, że KK jest niezmienny w swoich stanowiskach, albo że powinien być? Albo że należy mu się większa kara mimo, że cała ludzkość w określonych czasach także była za niewolnictwem/grabieżą/wojnami? Przypominam, że to KK jako pierwszy i jedyny przez 300 następnych lat wydał dokument sprzeciwiający się niewolnictwu. I naprawdę nieistotne jest to, że następni papieże/wierni/świeccy władcy mieli ten dokument w tyłku - ta myśl wyszła po raz pierwszy od KK. Nie od islamu, judaizmu, hinduizmu.
                        • bib24 Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 22.01.22, 08:51
                          wyszła jako zakryjpupka, żeby dramatika ją mogła wyciągać. co kompletnie nie przeszkadzało kk w popieraniu niewolnictwa.
        • yenna_m Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 22.01.22, 09:43
          I kurde, za mało.
          Nie napisze wiecej, co sądzę o moralności watykanskiego okupanta oraz o tym, jak nalezy ich odeslac tam, skad przyszli, bo niestety, nie nadaje się to do publikacji.
    • malamimalami8 Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 19:45
      Tuam , zakonnice 800 dzieci pochowały w szambie :
      irlandia.ie/wiadomosci/irlandia/1028-zakonnice-w-irlandii-pogrzebaly-800-dzieci-w-szambie.html
    • g.r.uu Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 19:58
      A katolicy to nie niszczyli lokalnych świątyń i miejsc kultu żeby siłą chrystisnizować? Karma wraca
      • kotletymielone5 Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 22:03
        reprezentujesz pomieszanie z poplątaniem. Katolicyzm jest jedyną prawdziwą wiarą objawioną nam przez Boga. Chrystus powiedział idźcie na cały świat i nauczajcie wszystkie narody. Tam, gdzie dotarło chrześcijaństwo, dotarła też i cywilizacja, nie ma czarów, składania ofiar z ludzi (zabijania albinosów). A Ty sobie wygodnie siedzisz na d... w dobrodziejstwach cywilizacji, którą zawdzięczasz chrześcijaństwu. Uważaj, bo Pan Bóg nierychliwy, ale sprawiedliwy. Żeby nie przyszły czasy, kiedy powie: sprawdzam
        • mamkotanagoracymdachu Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 22:07
          kotletymielone5 napisała:

> reprezentujesz pomieszanie z poplątaniem. Katolicyzm jest jedyną prawdziwą wiar
          > ą objawioną nam przez Boga. Chrystus powiedział idźcie na cały świat i nauczajc
          > ie wszystkie narody. Tam, gdzie dotarło chrześcijaństwo, dotarła też i cywiliza
          > cja, nie ma czarów, składania ofiar z ludzi (zabijania albinosów). A Ty sobie w
          > ygodnie siedzisz na d... w dobrodziejstwach cywilizacji, którą zawdzięczasz chr
          > ześcijaństwu. Uważaj, bo Pan Bóg nierychliwy, ale sprawiedliwy. Żeby nie przysz
          > ły czasy, kiedy powie: sprawdzam

Może i Wam tak. Ale mnie nie.
        • bib24 Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 22:07
          to sarkazm czy ty serio wierzysz w to co piszesz? bo wygląda na sarkazm.
          • kautokeino Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 23:29
            Szczegolnie cywilizacja, brak czarow i ofiar z ludzi pasuje do KK jak ulal.
        • g.r.uu Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 23:13
          Mnie nikt niczego nie objawiał, to że jakaś bajka jest powszechna nie zmienia faktu, że to bajka. Zabawne jest to, że urodziłabyś się w innym miejscu na ziemi i z tym samym fanatyzmem byś zapewniała, że jedyną prawdziwą wiarą jest islam. Dlatego to jest takie śmieszne - żeby ludzie chociaż przeżywali objawienie czy wybierali religię świadomie, ale nie, po prostu akurat ta bajeczka dominuje w tym kręgu to przyjmuję za pewnik. I zero refleksji, że gdzie indziej na tej samej zasadzie przyjmują za pewnik coś innego.
          A czarów nie ma? A czym innym jest modlitwa? Odprawianie rytuałów z przekonaniem, że ma to wpływ na rzeczywistość.
          • dramatika Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 23:40
            g.r.uu napisała:

> Dlatego to jest takie śmieszne - żeby ludzie chociaż przeżywali objawienie czy
            > wybierali religię świadomie, ale nie, po prostu akurat ta bajeczka dominuje w
            > tym kręgu to przyjmuję za pewnik. I zero refleksji, że gdzie indziej na tej sam
            > ej zasadzie przyjmują za pewnik coś innego.

To mnie zadziwia u antyklerykałów, czy walczących ateistów, ta właśnie myśl, że religia to przypadek zależy od urodzenia, wiec nie może być prawdziwa.
            A czy geniuszu przypadkiem jest to, że ludzkość wykształciła monoteizm? Czy przypadkiem jest to, że trzy największe religie wierzą w mniej więcej tego samego boga, chociaż jeszcze 2 - 10 tys lat temu wierzyła w panteon bogów, każda społeczność i każde plemię w swój własny panteon, razem w setki, tysiące bogów?
            • mamkotanagoracymdachu Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 23:43
              Ludzie wierzą tez w świetego Mikołaja i wróżkę zebuszke. PSZYPADEG?!
              • dramatika Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 23:52

> Ludzie wierzą tez w świetego Mikołaja i wróżkę zebuszke. PSZYPADEG?!

Nie, to prawdopodobnie jest jest przypadek, że ludzie potrzebują transcendencji. Poczynając od wiary w św. Mikołaja, po "wiarę w naukę" kończąc.
                • dramatika Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 23:54
                  dramatika napisał(a):

> Nie, to prawdopodobnie jest jest przypadek

Nie jest*
            • g.r.uu Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 22.01.22, 00:25
              W tego samego mniej więcej? To dlaczego taki jazgot przeciwko muzułmanom? I owszem, to jest czystym przypadkiem - gdyby się ci objawieni katolicy urodzili w Arabii Saudyjskiej to by z równym fanatyzmem przekonywali, że nie ma boga nad Allaha. Bo przecież to nie tak, że usiedli, poczytali, przemyśleli i wybrali.
            • bib24 Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 22.01.22, 08:53
              najsilniejsze religie to te, gdzie religia nakazuje na silę nawracać i gonić odszczepieńcow. oraz te religie, gdzie kościół podaje sobie rękę z władzą. wypisz wymaluj kk. na tym polega jej sila a nie na głoszeniu prawdy. prawda jest im po gówno potrzebna.
            • sanciasancia Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 27.01.22, 08:19
              Nawet szczury w odpowiednich warunkach (przypadkowe bodźce, brak sprawczości) stają się przesądne.
        • morekac Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 23:19
          <Uważaj, bo Pan Bóg nierychliwy, ale sprawiedliwy. Żeby nie przyszły czasy, kiedy powie: sprawdzam

Jakoś nie wygląda, by sami księża wierzyli w te cechy i to sprawdzanie...
        • arthwen Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 23:25
          Jeśli twierdzisz, że tobie jakiś bóg coś objawił, to w sumie nie wiem czy gratulować, czy współczuć.
          Chociaż nie, zdecydowanie wiem.
          Szkoda tylko, że stan psychiatrii w Polsce, nie tylko młodzieżowej jest tak tragiczny.
        • 7katipo Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 23:56
          Nie wiem, co bierzesz, ale bierz połowę 🙄🥴
    • bib24 Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 19:58
      swoją droga to #nikogo

na szczęście ludzie odzyskują rozsądek i coraz mniej ich łazi do kościoła.
    • asia_i_p Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 20:14
      Ja nie do końca rozumiem - czemu nikt nie rozkopuje tego miejsca i nie sprawdza? Do kogo należy grunt i kto nie pozwala na sprawdzenie podejrzanych miejsc? Artykuł podaje w wątpliwość, czy do tego w ogóle kiedykolwiek dojdzie, ale nie podaje powodów.
      • dramatika Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 20:19
        asia_i_p napisała:

> Ja nie do końca rozumiem - czemu nikt nie rozkopuje tego miejsca

Pewnie chodzi o kasę. Takie wykopaliska tanie nie są.
        • asia_i_p Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 22.01.22, 12:01
          No ok, ale w takim razie niech ten artykuł nie obwieszcza triumfalnie, że grobów nie ma, bo co najwyżej można stwierdzić, że nie wiadomo, czy są.
          • dramatika Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 22.01.22, 15:50
            asia_i_p napisała:

> No ok, ale w takim razie niech ten artykuł nie obwieszcza triumfalnie, że grobó
            > w nie ma, bo co najwyżej można stwierdzić, że nie wiadomo, czy są.

Ale o jakim ty artykule piszesz, że coś "obwieszcza triumfalnie"?
      • bib24 Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 20:20
        pewnie z tego samego powodu, co nie wydawanie w Polsce dokumentów przez kościół dotyczących pedofilii. przedłużają, mataczą, nie wydają, mnożą procedury, ślą pisma a teraz jest nowa wytyczna freanka, co by się na kolankach prosić przez Watykan.

Czyli wg obrońców zboków robią wszystko żeby szybko wyjaśnić sprawę, ale wg wszystkich normalnych ludzi przedłużają ile się da bo są winni i chcą, żeby się przedawniło.
      • bi_scotti Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 22:57
        asia_i_p napisała:

> Ja nie do końca rozumiem - czemu nikt nie rozkopuje tego miejsca i nie sprawdza
        > ?

It will happen, no worries. Powoli. Z pelnym udzialem First Nations, wedlug ich zyczen i planow. BTW, minionego lata pozary w BC zaklocily bardzo wiele dzialan, nie tylko planow dotyczacych miejsc pochowku dzieci z residential schools. Po pozarach i ewakuacji wielu miejscowosci dookola Kamloops przyszly jesienia powodzie, mozna tylko miec nadzieje, ze ten rok bedzie pogodowo lepszy. Tymczasem wreszcie government odda documents dotyczace residential schools, o co First Nations dopominaly sie od wielu, wielu lat: www.cbc.ca/news/politics/federal-government-documents-nctr-deal-reached-1.6321441 Jakis progress wiec jest ale slow ... Moze jednak w koncu przyjdzie czas, ze rowniez i Roman-Catholic Church odpowie za swoje zbrodnie. Time is coming! Life.
        • bigimax4 Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 22.01.22, 00:21
          za swoje zbrodnie. Time is coming! Life.

niedoczekanie twoje zeby kosciol odpowiadal za urojone zbrodnie lewakow
          • mamkotanagoracymdachu Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 22.01.22, 09:30
            Odpowie, odpowie. W końcu się ta sektę zdelegalizuje, mam nadzieje, ze jeszcze za mojego życia.
            • bigimax4 Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 22.01.22, 12:44
              to ja ci powiem ze lewackie sekty zostana predzez zdelegalizowane, kosciol da se rade
              • yenna_m Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 22.01.22, 13:37
                Zesr...ne a nie zdel3galizowane.
                Chyba, ze idziemy w strone opresyjnego panstwa wyznaniowego. Wtedy tym lepiej bo wiadomo, ze Polacy maja gen buntu we kewi i jak zakonczylo sie opresyjne panstwo komunistyczne.
                Tyle, ze tym razem zapewne nie bedzie przyjemnie bo jest ogromna frakcja rozliczenia czarnej zarazy z tego, co nawyprawiala.
              • livia.kalina Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 23.01.22, 16:58
                A co to jest "lewacka sekta"?
                • malamimalami8 Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 23.01.22, 17:43
                  Chyba to samo jak "totalna opozycja" smile
      • arthwen Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 23:20
        Nie wiem czy to dotyczy również tego konkretnego miejsca i tego przypadku, ale w innych takich sprawach często nie zgadzali się na ekschumację właśnie rdzenni mieszkańcy Kanady. O ile dobrze pamietam jest to sprzeczne z wierzeniami, tak samo jak u Żydów.
        • bi_scotti Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 23:32
          Przede wszystkim, poniewaz to sa unmarked graves z roznych lat, potrzebne sa documents zeby ustalic przynajmniej w przyblizeniu ktore rodziny moga miec w tych grobach swoich bliskich, kto z tych rodzin jest wciaz available (zywy, zdrowy, mieszka locally etc.) i jesli ktos taki jest, czy zyczy sobie aby szukac/rozpoznawac potencjalne miejsce pochowku dziecka z tej konkretnej rodziny. To jest rather complicated zadanie, do ktorego potrzebne sa ... documents. A o te documents First Nations musialy sie przez lata upominac. Roman-Catholic Church ma bardzo wiele na sumieniu, zaczynajac od zatajania/ukrywania facts uncertain Wiec pierwszy krok to przestudiowanie archiwow, ktore wreszcie (jak wspomnialam w poprzednim poscie) trafia w rece tych, ktorych dotycza najbardziej. Life.
          • dramatika Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 23:45
            bi_scotti napisała:

> Przede wszystkim, poniewaz to sa unmarked graves z roznych lat

Przede wszystkim to nie wiadomo, czy to są unmarked graves. Może to nie są w ogóle graves.
            Trzeba odkopać, dlatego możemy być pewni, że żadnego kopania nie będzie, tak jak w Jedwabnem. End of story i takie life.
        • dramatika Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 23:41
          arthwen napisał(a):

> często nie zgadzali się na ekschumację właśnie rdzenni
          > mieszkańcy Kanady. O ile dobrze pamietam jest to sprzeczne z wierzeniami, tak
          > samo jak u Żydów.

No co za przypadek.

• snajper55 Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 06.09.23, 16:00
        asia_i_p napisała:

> Ja nie do końca rozumiem - czemu nikt nie rozkopuje tego miejsca i nie sprawdza
        > ? Do kogo należy grunt i kto nie pozwala na sprawdzenie podejrzanych miejsc? Ar
        > tykuł podaje w wątpliwość, czy do tego w ogóle kiedykolwiek dojdzie, ale nie po
        > daje powodów.

Ależ rozkopują i znajduj szkielety dzieci.

"Pod koniec maja na terenie dawnej szkoły z internatem dla rdzennych dzieci (Indian Residential School) w Kamloops, w prowincji Kolumbia Brytyjska na zachodzie Kanady, znaleziono szczątki 215 ciał. Niektóre szkielety należały do dzieci co najwyżej trzyletnich."

tvn24.pl/premium/kanada-groby-dzieci-przy-szkolach-kosciol-katolicki-wciaz-nie-przeprosil-5137209

S.
    • bene_gesserit Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 20:26
      maly_fiolek napisała:

> Niektórzy (w tym m
      > oja skromna osoba)

Nie mogę, tobie się naprawdę wydaje, że Coś Robisz, forumując z głębi swojego zapierdzianego fotela.
      Naprawdę ci się tak wydaje big_grin
    • livia.kalina Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 20:35
      Dzieci nie ma ale nie znaleziono (jeszcze) ich grobów więc pewnie nie umarły tylko wyemigrowały do Stanów i stały sie, dziki starannej katolickiej edukacji, najbogatszymi ludźmi na świecie. Ot taka wesoła pouczająca historia.
      • kotletymielone5 Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 22:05
        Droga moja wyjdź ze swojej bańki i wysłuchaj też i drugiej strony, taka jest zasada sprawiedliwego sądu - każdemu dać się wypowiedzieć:

pch24.pl/kanada-masowe-groby-dzieci-ktore-wywolaly-antychrzescijanskie-zamieszki-byly-mistyfikacja/
        • bib24 Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 22:08
          zaraz powiesz, że w kk nie ma nawet pedofilii. nie zapędz się za bardzo.
        • mamkotanagoracymdachu Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 22:12
          kotletymielone5 napisała:

> Droga moja wyjdź ze swojej bańki i wysłuchaj też i drugiej strony, taka jest za
          > sada sprawiedliwego sądu - każdemu dać się wypowiedzieć:
          >
          > pch24.pl/kanada-masowe-groby-dzieci-ktore-wywolaly-antychrzescijanskie-zamieszki-byly-mistyfikacja/

Tytuł wprowadzający w błąd godny katolika. Nie, nie były mistyfikacja. Jeden koleś podważa metodologie prowadzonych badań. Na jakiej podstawie podważa? Bo tak mu się wydaje. Dziękuje.
        • arthwen Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 23:22
          Wypowiadać się może każdy. Ale jak ktoś pierdzieli trzy po trzy, bo "tak mu się wydaje" to to jego bredzenie można wsadzić tam, skąd wyszło.
      • snajper55 Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 06.09.23, 16:04
        livia.kalina napisała:

> Dzieci nie ma ale nie znaleziono (jeszcze) ich grobów więc pewnie nie umarły ty
        > lko wyemigrowały do Stanów i stały sie, dziki starannej katolickiej edukacji,
        > najbogatszymi ludźmi na świecie. Ot taka wesoła pouczająca historia.

Znaleziono wiele grobów ze szczatkami dzieci. Jeden z nich:

S.
    • milva24 Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 21.01.22, 23:39
      Jest mi z tego powodu bardzo wszystko jeno. Porzuciłam kk dawno temu z powodu tego co robi w Polsce, inne kraje mnie w tym zakresie ani ziębią ani parzą.
    • malamimalami8 Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 22.01.22, 02:23

irlandia.ie/wiadomosci/irlandia/1028-zakonnice-w-irlandii-pogrzebaly-800-dzieci-w-szambie.html
      • oszol-lom-z-rm Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 06.09.23, 14:12
        www.radiomaryja.pl/informacje/red-m-karnowski-w-radiu-maryja-media-komercyjne-milcza-po-odkryciu-prawdy-o-rzekomych-grobach-dzieci-przy-katolickich-szkolach-w-kanadzie/
        • evening.vibes Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 06.09.23, 15:46
          oszol-lom-z-rm napisał:
          > www.radiomaryja.pl/informacje/red-m-karnowski-w-radiu-maryja-media-komercyjne-milcza-po-odkryciu-prawdy-o-rzekomych-grobach-dzieci-przy-katolickich-szkolach-w-kanadzie/

Karnowski w radiu MaRyja big_grin
    • yenna_m Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 22.01.22, 09:37
      Nawet jeden grób to o jeden za dużo.
      Ale zeby tak uważać, trzeba miec sumienie i serce we wlasciwym miejscu a nie duszę potwora.

Zeznania gwalconych i dręczonych rdzennych dzieci nie ruszyly sumienia? Widziałaś lub czytalaś coś na temat ich historii?
      Jaka niezdziwiona jestem, że to w ogole nie ruszyło sumionka, za to będzie chęc obrony instytucji, ktora swoimi działaniami wielokrotnie pokazała, jak bardzo nie ma nic wspólnego z naukami oraz sposobem życia gloszonymi przez Jezylusa z Nazaretu.
      Nie ma czego bronić, kochana....
      • yenna_m Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 22.01.22, 09:37
        Jezusa
    • mama303 Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 22.01.22, 09:55
      oho, faza zaprzeczania
    • al_sahra Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 22.01.22, 12:55
      Dorchester Review - i wszystko jasne.

Skrajnie prawicowy periodyk (szczęśliwie o bardzo małym zasięgu), specjalizujący się w tekstach przeciwko First Nations.
      • bi_scotti Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 22.01.22, 15:45
        Totez nie podejmuje discussion ani z zalozycielka watku, ani z linked text - odpowiedzialam Asi i Arthwen przez respect dla nich samych.
        Trudno dyskutowac z niektorymi nicks, ktore powpisywaly ... well ... spuscmy zaslone milczenia nad tym co suspicious Moze to nie jest najlepsza metoda - moze trzeba miec stamina & commitment jak Asia ze Szwecji, ktora np. Zoske zawsze stawia do pionu - I don't know. Ja nie chce tym "niektorym nicks" dawac dodatkowego powodu do pisania whatever ... Life.
    • malamimalami8 Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 23.01.22, 16:27

Stroje , inscenizacja
      www.facebook.com/koalicja.ateistyczna
    • livia.kalina Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 26.01.22, 23:33
      Kolejne dziecięce groby na terenie szkół prowadzonych przez księży i zakonnice odkryte:

www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/na-terenie-dawnej-szkoly-w-kanadzie-odkryto-93-groby-dzieci-serce-peka/e92w4b7,79cfc278?fbclid=IwAR1G9sXkkVat7v-JCPAzYzQBXiEbH7hUW6A2YqoykpCh8QwRud3RC8X6vxk
      • maly_fiolek Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 27.01.22, 10:12
        > Kolejne dziecięce groby na terenie szkół prowadzonych przez księży i zakonnice odkryte:
        Cały ten artykuł jest wspaniałym potwierdzeniem tego co piszę, zmasowany antykościelny atak przy pomocy fake-newsów. Kursywą zaznaczyłam najbardziej rażące cytaty z onetu.

Tytuł:
        Na terenie szkoły w Kanadzie odkryto 93 groby dzieci.

Tytuł kanadyjskiego artykułu (pierwszego z brzegu z googla):
        B.C. First Nation discovers 93 potential graves (Organizacja Indian odkryła 93 potencjalne groby)

Groby zostały znalezione 300 km od Kamloops w Kolumbii Brytyjskiej, gdzie w maju ubiegłego roku badacze odkryli szczątki 215 dzieci byłych uczniów i podopiecznych placówek prowadzonych przez katolickich księży i zakonnice

Nikt szczątków nie odkrył, a tym bardziej szczątków dzieci. Propaganda godna szczujni TVP.

Tam, w maju ubiegłego roku badacze natrafili na szczątki 215 dzieci.
        Dziewczyny, czy mam to komentować?
        • hanusinamama Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 27.01.22, 10:55
          A ty jesteś doskonałym przykładem jak wychowanie katolickie ryje beret. Bronisz pedofili, morderców i gwałcicieli.....
          • maly_fiolek Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 27.01.22, 10:58
            > A ty jesteś doskonałym przykładem jak wychowanie katolickie ryje beret. Bronisz pedofili, morderców i gwałcicieli.....
            A co do artykułu z onetu napiszesz.... a nic nie napiszesz.
    • chicarica Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 27.01.22, 07:52
      Ile dokładnie kościołów spalono?
      • maly_fiolek Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 27.01.22, 10:13
        > Ile dokładnie kościołów spalono?
        Wiki pisze że ponad 12
    • hanusinamama Re: Kanada - Kościoły spalone, grobów brak 27.01.22, 10:54
      Zgłaszam ten watek, ty jesteś albo walnięta albo jesteś psychopatką.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka