Dodaj do ulubionych

Ponczki robione samodzielnie

24.01.22, 17:29
Jestem wielką fanką pączków, mam ulubione w jednej z cukierni, ale rozmyślam nad zrobieniem swoich w domu. Mam doświadczenie z ciastem drożdżowym, nie chodzi mi o samo ich robienie tylko chciałabym wiedzieć, czy jest różnica między tymi ze sklepu, nawet dobrej jakości, a tymi domowymi. Czy opłaca się je robić, czy smak jest wyjątkowy. Robiłabym z przepisu z moich wypieków.
W ogóle jadł ktoś pączka od Gessler? Jest dobry?
Obserwuj wątek
    • saszanasza Re: Ponczki robione samodzielnie 24.01.22, 18:43
      Domowe pączki zawsze sa lepsze od kupnych.
      • jowita771 Re: Ponczki robione samodzielnie 24.01.22, 20:30
        Nie zawsze 😁
      • iwles Re: Ponczki robione samodzielnie 24.01.22, 21:00
        saszanasza napisała:

> Domowe pączki zawsze sa lepsze od kupnych.
        >

Chyba Twoje 😝
      • 7katipo Re: Ponczki robione samodzielnie 24.01.22, 22:30
        Ja wolę kupne.
    • aniani7 Re: Ponczki robione samodzielnie 24.01.22, 18:45
      Przeczytalam ponczoszki i zaintrygowalo mnie robienie ich samodzielnie big_grin
      • morekac Re: Ponczki robione samodzielnie 24.01.22, 19:42
        Ja miałam wizje wpierw poncza, a potem ponczu.
        • georgia.guidestones Re: Ponczki robione samodzielnie 24.01.22, 20:32
          Moze chodzilo o neologizm na jakies ciastka z ponczem (chyba jednak biszkoptowe nasaczane)
    • chebellacosa92 Re: Ponczki robione samodzielnie 24.01.22, 19:04
      Jadłam paczki od Gesslerowej, owszem, smaczne, ale ja znam cukiernię, w której są równie dobre, ale za normalną cenę. Na paczka pozwalam sobie raz do roku - w Tłusty Czwartek. W domu robię tylko ketogeniczne.
      • homohominilupus Re: Ponczki robione samodzielnie 25.01.22, 15:06
        chebellacosa92 napisała:

>
        > są równie dobre, ale za normalną cenę. Na paczka pozwalam sobie raz do roku - w
        > Tłusty Czwartek. W domu robię tylko ketogeniczne.

Współczuję
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Ponczki robione samodzielnie 24.01.22, 19:07
      Mi nie wyszły nigdy takie jak sklepowe, jedynie tskie jak te male okragle, pudrowane co są sprzedawane na wagę albo w opakowaniach po 20 szt.
      W tm są paczki cynamonowe lub takie paluszki pączkowe chyba z serem - też pyszne.
    • rozaliaolaboga Re: Ponczki robione samodzielnie 24.01.22, 19:37
      Paczki domowe są inne niż sklepowe. Dobre, nawet bardzo, ale po prostu inne.
    • saszanasza Re: Ponczki robione samodzielnie 24.01.22, 19:43
      Moje pączki z biegłego roku wyglądały tak😋
      • daniela34 Re: Ponczki robione samodzielnie 24.01.22, 19:44
        piękne
        • saszanasza Re: Ponczki robione samodzielnie 24.01.22, 19:52
          daniela34 napisała:

> piękne

Dziękuję daniela☺️ Ale w tym roku już się chyba nie będę tak starać🙈 Nie chce mi się a w zasadzie skórek pomaranczowych nie chce mi się robić🙈
          • daniela34 Re: Ponczki robione samodzielnie 24.01.22, 19:56
            Dałabym Ci skórkę, gdybyś mieszkała bliżej, akurat w sobotę zrobiłam słoiczek 😀
            • saszanasza Re: Ponczki robione samodzielnie 24.01.22, 20:08
              daniela34 napisała:

> Dałabym Ci skórkę, gdybyś mieszkała bliżej, akurat w sobotę zrobiłam słoiczek ?
              > ?

Ano widzisz! Tobie się chciało🙈
              • daniela34 Re: Ponczki robione samodzielnie 24.01.22, 20:12
                A miałam pociętą i patrzyła na mnie z wyrzutem to zrobiłam.
                • saszanasza Re: Ponczki robione samodzielnie 24.01.22, 20:34
                  daniela34 napisała:

> A miałam pociętą i patrzyła na mnie z wyrzutem to zrobiłam.

Kuźwa a moja w kuchni nadal przyklejona do owoca🤣🤣😂
        • angazetka Re: Ponczki robione samodzielnie 24.01.22, 19:54
          Ty mnie, Daniela, nie denerwuj, od kiedy zobaczyłam twoje róże, to o nich marzę. W cukierniach są tylko zwykłe faworki...
          • daniela34 Re: Ponczki robione samodzielnie 24.01.22, 19:57
            Fakt, że róże rzadko bywają w cukierniach. Więcej roboty.
            • angazetka Re: Ponczki robione samodzielnie 24.01.22, 19:58
              Zaczynam mieć wizję siebie robiącej te róże, ech...
              • znowu.to.samo Re: Ponczki robione samodzielnie 24.01.22, 20:01
                Jako pączkowe antytalencie jedynie podziwiam😊👌
              • daniela34 Re: Ponczki robione samodzielnie 24.01.22, 20:02
                To jest proste, tylko upierdliwe smile
                • daniela34 Re: Ponczki robione samodzielnie 24.01.22, 20:06
                  daniela34 napisała:

> To jest proste, tylko upierdliwe smile

Powyższe do angazetki było. O różach. Pączki nie są proste. Pączki mi nie wychodzą. To moje cukiernicze Waterloo
                  • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Ponczki robione samodzielnie 24.01.22, 23:09
                    daniela34 napisała:

> daniela34 napisała:
                    >
                    > > To jest proste, tylko upierdliwe smile
                    >
                    >
                    > Powyższe do angazetki było. O różach. Pączki nie są proste. Pączki mi nie wycho
                    > dzą. To moje cukiernicze Waterloo

Nie, Daniela, nie poddawaj się, błagam! Widziałam sporo wypieków spod Twojej ręki, pączki muszą Ci wyjść!
                    Moim Waterloo był kiedyś sernik, teraz ro
                    • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Ponczki robione samodzielnie 24.01.22, 23:10
                      I ucięło, gupi tel.
                      Teraz robię serniki jak złoto. Pączki są łatwiejsze moim zdaniem, serio. Ważny jest dobry przepis i wyluzowane podejście.
                      • daniela34 Re: Ponczki robione samodzielnie 24.01.22, 23:16
                        Dobra, postaram się może jeszcze przed końcem karnawału podjąć jakąś próbę smile
                        • angazetka Re: Ponczki robione samodzielnie 24.01.22, 23:22
                          I nas zaprosisz?
                          • daniela34 Re: Ponczki robione samodzielnie 24.01.22, 23:29
                            A pewnie smile
                            • daniela34 Re: Ponczki robione samodzielnie 24.01.22, 23:30
                              Macie stałe zaproszenie
                        • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Ponczki robione samodzielnie 25.01.22, 02:10
                          daniela34 napisała:

> Dobra, postaram się może jeszcze przed końcem karnawału podjąć jakąś próbę smile

Gdybyś chciała przepis lub garść porad, to jestem do dyspozycji smile nie jestem profesjonalną cukierniczką, ale zdarzało mi się na zamówienie do knajpy robić po 200-400 pączków w domowej kuchni. Zawsze udane!
                          • daniela34 Re: Ponczki robione samodzielnie 25.01.22, 15:20
                            To poproszę o sprawdzony przepis 😃
      • mieszkanienaturalnie Re: Ponczki robione samodzielnie 24.01.22, 19:59
        Wspaniałe. Jak robisz różowy lukier, dodajesz barwnik? Właśnie też chcę zrobić sama skórkę pomarańczową, tylko zastanawiam się czy jest to warte wysiłku i czy pączki będą lepsze od tych u Sowy, to moje ulubione.
        • saszanasza Re: Ponczki robione samodzielnie 24.01.22, 20:10
          mieszkanienaturalnie napisał(a):

> Wspaniałe. Jak robisz różowy lukier, dodajesz barwnik? Właśnie też chcę zrobić
          > sama skórkę pomarańczową, tylko zastanawiam się czy jest to warte wysiłku i czy
          > pączki będą lepsze od tych u Sowy, to moje ulubione.

Do lukru zamiast cytryny dodałam bodajże sok z róży😉
      • iwles Re: Ponczki robione samodzielnie 24.01.22, 21:06

A dlaczego ubiegłoroczne?
        Daniela róże z wiśnią ma już latosie 😋😛
        • daniela34 Re: Ponczki robione samodzielnie 24.01.22, 21:10
          A mam, bo mnie nosiło cukierniczo i kulinarnie już od tygodnia i musiałam coś zrobić smile
        • saszanasza Re: Ponczki robione samodzielnie 24.01.22, 21:33
          iwles napisała:

>
          > A dlaczego ubiegłoroczne?
          > Daniela róże z wiśnią ma już latosie 😋😛
          >
          Bo ja muszę się odpowiednio psychicznie przygotować do tych pączków🙈 Ale do lutego się wyrobię😁
      • princesswhitewolf Re: Ponczki robione samodzielnie 25.01.22, 00:40
        Bardzo piekne
    • angazetka Re: Ponczki robione samodzielnie 24.01.22, 19:46
      Od Gessler jadłam inne ciast(k)a, wszystkie smakowały jak sam cukier, nie warto.
    • miss_fahrenheit Re: Ponczki robione samodzielnie 24.01.22, 20:11
      Miałam nadzieję na mały poncz, a tu pączki big_grin
      • la_felicja Re: Ponczki robione samodzielnie 24.01.22, 20:27
        Ponczki - pączki z ponczem. Śmiały pomysł.
    • ichi51e Re: Ponczki robione samodzielnie 24.01.22, 20:23
      dla mnie domowe są inne (skórkę maja inna) czy warto no warto tylko kto wsunie 40 paczkow? a jak masz tłuszcz to i rzutem na taśmę faworki lecą.. kto ma to jeść...
    • mama-ola Re: Ponczki robione samodzielnie 24.01.22, 20:58
      Domowe pączki mają tę wadę, że nie da się zrobić mało. A potem trzeba to wszystko zjeść i przytyć.
      Kupa roboty, wydatków, bajzlu w kuchni i dodatkowych kilogramów. Kogoś w ogóle kusi taka opcja? Kup jednego ulubionego, zjedz ze smakiem. I już.
      No wiem, można rozdać i zebrać pochwały. No jak ktoś lubi się narobić dla czyichś pochwał, to okeeej.
      • mieszkanienaturalnie Re: Ponczki robione samodzielnie 24.01.22, 21:03
        Robiłabym z połowy porcji, czyli wyjdzie 10-12 sztuk. Zjem ze 3, resztę rozdam. Przeraża mnie tylko fakt że muszę kupić 3 l oleju, albo więcej.
        • ichi51e Re: Ponczki robione samodzielnie 24.01.22, 21:14
          jak już robisz w domu to chociaż rob na smalcu
          • mieszkanienaturalnie Re: Ponczki robione samodzielnie 24.01.22, 22:08
            Wykluczone. Raz smażyłam kotlety schabowe na smalcu i myślałam, że znalazłam się w oborze.
    • feiticeira Re: Ponczki robione samodzielnie 24.01.22, 22:46
      Zrób pieczone z kwestii smaku. Delikatne, mniej kaloryczne, lepsze niż smażone. Problem tylko, że trzeba je zjeść tego samego dnia, na drugi dzień już nie są takie dobre
      • shmu Re: Ponczki robione samodzielnie 24.01.22, 22:55
        Miałam napisać to samo. Te paczki pieczone są na prawdę dobre, tylko trzeba je dobrze polukrować.
        • dominika9933 Re: Ponczki robione samodzielnie 24.01.22, 23:31
          Nie jadam właściwie słodyczy, ale pączki z lukrem lubię, dwa, trzy w roku. I jak inne wypieki, jak już jem, równie rzadko, zawsze lepsze są domowe ( a w mojej rodzinie wszyscy kochają wypieki i robią to dobrze, poza mną), to pączki z dobrej cukierni wolę od tych swojskich. A z kolei chrust/faworki tylko mojej Mamysmile
    • chicarica Re: Ponczki robione samodzielnie 25.01.22, 00:31
      Robiłam raz, w smaku były pyszne, niestety niewyględne i krzywe.
    • chicarica Re: Ponczki robione samodzielnie 25.01.22, 00:32
      Aha, moim zdaniem oczywiście się opłaca, lepiej zjeść raz w roku takiego pączka i to dobrego (a wychodzą super) niż gnioty z cukierni. Znam tylko jedną cukiernię z której mi smakują. Niestety cukiernia jest w Polsce.
    • princesswhitewolf Re: Ponczki robione samodzielnie 25.01.22, 00:39
      Przeczytalam ponczoszki i zobaczylam kobietke na fotelu dziergajaca jakies ponczoszki na drutach...
    • afro.ninja Re: Ponczki robione samodzielnie 25.01.22, 13:51
      Nie lubię kupnych paczków (nawet z dobrych cukierni), tylko i wyłącznie robione własnoręcznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka