Dodaj do ulubionych

Chorwacja bez samochodu

05.02.22, 08:11
Czy jest możliwa taka podróż? Jak to widzicie, wielbicielki i znawczynie Chorwacji? Do apartamentu, lub na camping w okolicy większego miasta ( Split, Rijeka) da się dojechać jakimś transportem publicznym? Czy lepiej wynająć samochód? Do tej pory jeździliśmy tylko samochodem z Polski, chciałabym poznać Wasze zdanie.
Obserwuj wątek
    • mae224 Re: Chorwacja bez samochodu 05.02.22, 08:14
      Z południa Pl będzie pociąg: www.national-geographic.pl/traveler/artykul/amp/pociag-z-polski-do-chorwacji-jeszcze-w-tym-roku-znamy-trase-220201021840
      • ajr27 Re: Chorwacja bez samochodu 05.02.22, 08:17
        Tak jest! I właśnie ten pociąg tak mnie kusi! Ale nie chcę mieszkać cały czas w Rijece, czy Splicie, chcę plaży i spokoju. Jak to zrobić?
        • sandramonika Re: Chorwacja bez samochodu 05.02.22, 08:20
          Chcesz jechać pociągiem, autokarem czy samolotem?
        • daszka_staszka Re: Chorwacja bez samochodu 05.02.22, 11:00
          Wypożycz auto, my tak zawsze robimy, lecimy na miejsce i bierzemy auto z wypożyczalni.
      • sandramonika Re: Chorwacja bez samochodu 05.02.22, 08:18
        Pociąg do Splitu ma jechać 20 godzin a na naszą 4 osobową rodzinę koszt podróży ok.3000😕
        • ajr27 Re: Chorwacja bez samochodu 05.02.22, 08:25
          WHAT? Serio taka cena?! Jeszcze nie sprawdzałam, nie miałsm pojęcia, że to będzie takie drogie
          • sandramonika Re: Chorwacja bez samochodu 05.02.22, 08:26
            350 zł w jedną stronę za 1 osobę
            • ajr27 Re: Chorwacja bez samochodu 05.02.22, 08:40
              Samochodem wychodzi podobnie przy obecnych cenach paliwa
              • madame_edith Re: Chorwacja bez samochodu 05.02.22, 08:55
                Ano właśnie, nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie się z całym majdanem tłukł pociągiem i potem taszczył zakupów i siedział w jednym miejscu cały pobyt skoro w tych samych kosztach może jechać samochodem 😁.
                • little_fish Re: Chorwacja bez samochodu 05.02.22, 10:26
                  Może będą się tłuc ci, którzy nie są w stanie prowadzić auta tyle godzin?
                  • daszka_staszka Re: Chorwacja bez samochodu 05.02.22, 11:01
                    Nie mogę tyle siedzieć w aucie i wybiorę samolot raczej samolot, bo pociąg też dałby mi do wiwatu
                    • little_fish Re: Chorwacja bez samochodu 05.02.22, 11:30
                      Ty wybierzesz samolot, inni wybiorą pociąg. Fajnie, że są opcje do wyboru. Nie widzę powodu, żeby tym, wybierającym pociąg odmawiać zdrowych zmysłów.
                      • madame_edith Re: Chorwacja bez samochodu 05.02.22, 11:42
                        Mowa o tych, którzy mają wybór. Jak ktoś nie ma samochodu, nie jest w stanie wysiedzieć w nim tyle godzin to go raczej nie ma. I tak, super, że jest inna opcja.
                        • little_fish Re: Chorwacja bez samochodu 05.02.22, 11:43
                          Każdy, kto ma wybór, wybierze to, co dla NIEGO najlepsze. I tyle.
                  • ajr27 Re: Chorwacja bez samochodu 05.02.22, 11:15
                    Byliśmy w stanie, ale jeszcze bez dziecka. Nie przepadam za takimi eskapadami samochodem, dużo bardziej wolę samolot
                  • beata985 Re: Chorwacja bez samochodu 05.02.22, 13:30
                    little_fish napisała:

> Może będą się tłuc ci, którzy nie są w stanie prowadzić auta tyle godzin?

Albo ci którzy jadą sami...jest to właśnie opcja dla nielatajacych samotnych osób...chociaż mnie osobiście przeraża fakt 20 godz podróży A przecież to nie koniec, bo miejsca docelowe zazwyczaj są oddalone od stacji
                    • little_fish Re: Chorwacja bez samochodu 05.02.22, 13:36
                      Mnie raczej też. Choć mogę sobie wyobrazić paczkę studentów, albo emerytów z dużą ilością czasu 😁
                      Z drugiej strony jak jest jeden kierowca i podróż z noclegiem to też dwa dni schodzą. Gdyby jeszcze ten pociąg wagony sypialne oferował to już w ogóle opcja do rozważenia.
                      • beata985 Re: Chorwacja bez samochodu 05.02.22, 13:40
                        little_fish napisała:

> Mnie raczej też. Choć mogę sobie wyobrazić paczkę studentów, albo emerytów z du
                        > żą ilością czasu 😁
                        > Z drugiej strony jak jest jeden kierowca i podróż z noclegiem to też dwa dni sc
                        > hodzą. Gdyby jeszcze ten pociąg wagony sypialne oferował to już w ogóle opcja d
                        > o rozważenia.

Paczka studentów to wynajmuje busa, bo to chyba jest najbardziej opłacalne

No ale chyba są sypialne...coś mi się kołacze że cena właśnie jest uzależniona od rodzaju wagonu
                        • little_fish Re: Chorwacja bez samochodu 05.02.22, 13:46
                          Szczerze mówiąc nie mam pojęcia o cenach wynajmu busa. Być może jest taniej. Choć to zależy też od liczby osób.
                        • ajr27 Re: Chorwacja bez samochodu 06.02.22, 00:20
                          Pewnie, że sypialne, on jedzie głównie nocą
                          • little_fish Re: Chorwacja bez samochodu 06.02.22, 00:25
                            Jak jedzie 20 godzin to i nocą jedzie, wiadomo 😁
                            Gdybym miała podróżować samochodem dwa dni, z noclegiem po drodze, to nie wiem, czy nie wolałabym tej doby w pociągu sypialnym.
                            Problemem może być brak samochodu na miejscu, ale to też zależy od sposobu spędzania czasu - jak ktoś chce plażować,to samochód niepotrzebny.
              • sandramonika Re: Chorwacja bez samochodu 05.02.22, 09:42
                Nie, nie wychodzi podobnie, z południa Polski do Splitu wychodzi połowę taniej
                • ajr27 Re: Chorwacja bez samochodu 05.02.22, 09:45
                  Domyślam się. My jesteśmy z centralnej i jeździliśmy dotąd daleko - w okolice Dubrownika, więc wychodziło podobnie.
                  • zielonyjeziorak Re: Chorwacja bez samochodu 05.02.22, 10:34
                    Z wawy z Dubrownika jest 2700 km w tę i z powrotem, dodaję 300 km na jeżdżenie po okolicy, to jest 3000 km (z zapasem). Samochód pali w trasie 8 l/100 km (moj pali 6, ale daje zapas), to będzie 180 l paliwa. Licząc paliwo po 10 zł (2 żadnym kraju po drodze tyle nie kosztuje), to jest 1800. Nawet, jak się doliczy winiety, to do 3 tys pln jest baaardzo daleko.
                    • mae224 Re: Chorwacja bez samochodu 05.02.22, 10:45
                      Standardowa trasa 1600 w jedna, 3200 w obie, nocleg po drodze dla 4 osób to tez na pewno 150 euro, w obie strony już masz 300 dodatkowo, chyba że serbskimi drogami..
                      • zielonyjeziorak Re: Chorwacja bez samochodu 05.02.22, 10:56
                        No tak, źle spojrzałam na trasę uncertain w sumie raz byłam, zrobiliśmy taką jakby objazdowke - w jedna stronę do plitvickich i tam dwa noclegi, a potem tydzień na pd, tydzień na pn, i już powrót bez noclegu. Pare lat temu za paliwo zapłaciliśmy chyba trochę ponad 1 tysiąc.
            • ichi51e Re: Chorwacja bez samochodu 05.02.22, 19:03
              360 to pewnie jakaś średni cena. Ja za bilet do Wiednia płace od 98 do 500 (za to samo połączenie) zależnie kiedy kupuje. wiec cześć biletów będzie pewnie taniej w promocji. Raczej na pewno jak jedzie 20h to będzie to połączenie obsługiwane tez przez wagony sypialne.
    • sandramonika Re: Chorwacja bez samochodu 05.02.22, 08:16
      Co roku jeździmy bez samochodu, korzystamy z organizowanych wycieczek, poruszamy się też publicznym autobusem, nie ma problemu
    • extereso Re: Chorwacja bez samochodu 05.02.22, 08:47
      Kilka razy lecieliśmy samolotem, zamawialiśmy przez internet transport do docelowego miejsca i potem poruszaliśmy się autobusami. Kilka razy byliśmy teraz samochodem. Nie wiem co lepsze. Rodzina pół na pół woli: część samolot ( w tym ja), cześć samochód ( w tym mąż). Team drugi uwielbia jeździć autem, team pierwszy niespecjalnie. Koszty porównywalne.
      • extereso Re: Chorwacja bez samochodu 05.02.22, 08:51
        Co do kosztów, że porównywalne, to zależy od liczby osób. My pięć biletów samolotowych, większy samochód do transportu do miejsca ( bo pięć osób i rzeczy), autobusy to wiadomo. Za to autem poza benzyna dochodzi nocleg w drodze na pięć osób. Jeśli jest Was troje np to wtedy koszty chyba będą porównywalne. Szczerze, to nie liczyliśmy kosztów, więc to porównywalne to na oko napisałam.
    • ichi51e Re: Chorwacja bez samochodu 05.02.22, 09:08
      tak pociagiem od tego roku.
    • strumien_swiadomosci Re: Chorwacja bez samochodu 05.02.22, 09:16
      Myślałam o tym pociągu, ale czas przejazdu mnie zniechęca - do Rijeki bodaj 16h, a autem jakieś 10. To już wolałabym samolot.
      Pytanie, czy chcesz coś zwiedzać czy tylko plażing. Jak to drugie, to często gęsto można dogadać transport z lotniska/dworca z właścicielem campingu/mieszkania i wiele więcej Ci nie trzeba. Tylko lokalizację miejscówki trzeba wybrać uważniej, żeby mieć w zasięgu spaceru co Ci tam potrzeba (sklepy, knajpy itp).
      • ajr27 Re: Chorwacja bez samochodu 05.02.22, 09:43
        Tak właśnie zamierzam zrobić! Namierzyć apartament niedaleko miasta np. 2 dni na zwiedzanie i w drogę na prowincję. Bo jak plażing to tylko w Chorwacji.
        Pociąg kusi, bo można wypocząć, a nie zamieniać się w zombi- kierowcę na 20 godz. Poza tym mam chłopaków fanatyków kolejnictwa w domu.
        • celandine Re: Chorwacja bez samochodu 05.02.22, 13:49
          Pociąg super sprawa. Nie znam niestety Splitu, w mieście są jakieś plaże ale pewnie nie za fajne. Ciekawe, czy można stamtąd sensownie gdzieś dojechać
    • fibi00 Re: Chorwacja bez samochodu 05.02.22, 09:48
      My byliśmy dwa razy w Chorwacji autokarem z biurem podróży. Myśleliśmy też nad tym pociągiem który ma kursować ale jednak czas przejazdu trochę mnie zniechęca.
      • tenjedennick Re: Chorwacja bez samochodu 05.02.22, 19:42
        Można bez samochodu. Ale biorąc relatywną bliskość Chorwacji, dominującą turystykę "apartamentową" i to, że wiele najfajniejszych miejs jest trudno dostepnych bez samochodu, to jednak wybieram samochód.
    • kafana Re: Chorwacja bez samochodu 06.02.22, 00:18
      Ale ze co to reklama pociągu? Nie wiem czy 22 godzin to taka wymuszona podróż. Ale jak widać możliwa.

Poza tym w sezonie jezdza busy i autobusy normalnie zawodzące ludzi na miejsce.
      • little_fish Re: Chorwacja bez samochodu 06.02.22, 00:21
        Nie chciałabym podróżować w zawodzącym autobusie 😁

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka