Dodaj do ulubionych

Idealna pralka

09.02.22, 16:51
Nie jestem związana terminami , chcę wymienić pralkę.
Zalezy mi, żeby była jak najtańsza w eksploatacji co nie oznacza, że musi byc tania przy zakupie. Niekoniecznie z funcja suszarki, ale nie wykluczam.
Nie mam specjalnych ograniczeń jesli chodzi o miejsce, ale gospodarstwo dwuosobowe więc prania tez nie za wiele. Mogę prać częściej i mniej.
Koniecznie ładowana z przodu.
W miare bezawaryjna.
Co radzi emama?
Jakie ma doświaczenia?
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Idealna pralka 09.02.22, 17:16
      ja jestem team bosch, wiec polece boscha, mam serie 8, 9kg wsadu (rozmiar pralki typowy) max 1400 obrotow (mogloby byc wiecej)

uzywam programow

pranie reczne i welna (800 obrotow max 40stp, 45min)
      antyalergiczny (do 1400, max 60sto, 2.45 z dodatkowym plukaniem)
      mix (do1400 obrotow, max 40stp, 1.11 z dodatkowym plukaniem)
      i do recznikow od czasu do czasu bawelna (do 90stp, 1400, 2.55)

i po praniu kocich kocy, szybki 15min zeby przeplukac beben

ma tez funkcje 'czyszczenia bebna' czasami krzyczy zeby wlaczyc

opcja 'pauza' pozwala na dolozenie prania w calym cyklu

mam system 'inteligentnego' dozowania plynu do prania i plukania

jest cicha

poprzednia tez bosch, seria 4, z tego co wiem nadal dziala bez napraw a to juz bedzie chyba 8 czy 9 lat
      • mysiulek08 Re: Idealna pralka 09.02.22, 17:16
        a, produkowana w PL tongue_out
      • lwica_24 Re: Idealna pralka 09.02.22, 17:41
        Dzięki - teraz też mam Boscha, seria chyba własnie 4. Działa, ale...jest ale i dlatego chce wymienić. Może właśnie też na Boscha
        • mysiulek08 Re: Idealna pralka 09.02.22, 17:46
          gdyby u mnie miele nie kosztowalo majatku, nie wydam na pralke 20tys pln, to bym w to szla

ale jakos rozsadek sie odezwal i jest bosch, suszarka, lodowka, zamrazarka, zmywarka, dwa mum, reszta drobnicy kuchennej tez
          • lwica_24 Re: Idealna pralka 09.02.22, 19:26
            To jest rozsądne. Ja nie szczypię się z każdą stówa, ale nie mam tez pieniędzy do wyrzucenia. Zalezy mi na dobrym sprzęcie, tanim w eksploatacji, ale bez przesady.
            • mysiulek08 Re: Idealna pralka 09.02.22, 19:41
              dokladnie

w przypadku lodowki i zamrazarki wymyslilam sobie ( po ogladnieciu mnostwa modeli sidebyside) dwie odrebne szafy i tu bosch byl najlepszy i wcale nie najdrozszym wyborem
              • lwica_24 Re: Idealna pralka 09.02.22, 19:49
                U mnie z lodówka i zamrażarką było podobnie,. Przy okazji remontu kuchni wybrałam dobry, ale nie najdroższy sprzet. Mimo małego gospodarstwa domowego zamrażarka jest stale załadowana - mam zamrożone owoce, jarzyny, mięso, gotowe do odgrzania dania, nawet zupy. Nie mam czasu gotować na co dzień a lubimy jeść w domu.
                • mysiulek08 Re: Idealna pralka 09.02.22, 19:53
                  u mnie tez 😊 lodowka bywa pustawa a szuflady w zamrazarce zaladowane (obydwa sprzety ponad 180cm), ale to tez specyfika miejsca zamieszkania, nie mam szans na piekarnie za rogiem z cieplymi buleczkami na sniadanie 🤣
                  • lwica_24 Re: Idealna pralka 09.02.22, 19:57
                    U mnie kwestia wygody... Po za tym codzienne gotowanie dla dwóch osób jest bez sensu ( chyba, ze ktos wyzywa się w kuchni, ja nie). A tak wystarczy słoik zamrożonego rosołu+ trochę przetartych latem pomidorów albo ogórków albo posiekanej włoszczyzny i jest zupa.
          • thea19 Re: Idealna pralka 10.02.22, 20:56
            mam i boscha i miele i szczerze mówiąc nie widzę różnicy, gdyby obie połączyć to by było idealnie.
    • kropkacom Re: Idealna pralka 09.02.22, 17:24
      Nie wiem czy idealne ale dwie ostanie pralki to LG. Bez problemu. Ostania to pralkosuszarka. Pralka jak na mało miejsca w zabudowie miła dość sporą pojemność. Jedyna wada w obu to głośne wrzuty wody. Poza tym obie ciche.
      • lwica_24 Re: Idealna pralka 09.02.22, 17:43
        Super. Dziekuję
        • alina460 Re: Idealna pralka 09.02.22, 19:27
          Też polecam LG. Ja mam Direct Drive. Jest super!

Sprawdzaj, jakie pralka ma programy.
          • lwica_24 Re: Idealna pralka 09.02.22, 19:49
            Dzięki zaraz posprawdzam.
      • szare_kolory Re: Idealna pralka 11.02.22, 07:58
        Ja podobnie, mam LG Direct Drive. Mam ją od 7 lat, ostatnio trochę głośniej chodzi (ale też nie jest to jakiś wielki hałas); generalnie jest to raczej cichy sprzęt. Gwarancja na silnik 10 lat. Jeśli kiedyś będzie musiała odejść na emeryturę to będzie mi bardzo przykro, ale będę szukać pralki tego samego producenta tylko z suszarką.
        • szare_kolory Re: Idealna pralka 11.02.22, 08:00
          A, no i ma fajne programy. Moja pralka jest na 6 kg, całkiem dobrze ogarnia pranie dla 2 osób. Pierzemy raczej dużo, wsad rzadko bywa ciężki. Mąż dba o konserwację: ma swój harmonogram czyszczenia pralki. Aż boję się ją chwalić, żeby coś się nie wydarzyło, ale jestem bardzo zadowolona.
    • leyla76 Re: Idealna pralka 09.02.22, 17:41
      Od 7 lat mam LG direct drive na 8kg i jestem super zadowolona. Niedawno dokupiłam suszarkę tej samej marki.
      Naczęściej używam programu mix 1:20
      Najkrótszy program 30min na 30stopni, można podciągnąć temp do 40 stopni, wtedy ma 38 min.
      Pralka wazy pranie na początku i dobiera ilośc wody i czas prania odpowiednio (ale nie na wszystkich programach).
      • lwica_24 Re: Idealna pralka 09.02.22, 17:42
        Dzięki
      • lwica_24 Re: Idealna pralka 09.02.22, 17:42
        Dzięki.
      • mysiulek08 Re: Idealna pralka 09.02.22, 17:43
        wszystkie waza przed pobraniem wody
    • mayaalex Re: Idealna pralka 09.02.22, 17:46
      w wynajmowanym mieszkaniu mialam miele, byla swietna, choc miala swoje lata. Teraz mam pralkosuszarke Beko i nie jestem z niej zadowolona - kupilam w sumie po to, zeby wyprobowac czy przydaje mi sie opcja szybkie pranie plus podsuszenie i akurat ten program dziala bardzo kiepsko (tzn pranie wychodzi gorace ale niezbyt suche). Kupilam jak przeprowadzalismy sie do wlasnego wiec cena byla dosc wazna - ale teraz na pewno wolalabym troche dolozyc i kupic cos lepszego. W innym mieszkaniu mam pralkosuszarke siemens i jest genialna - mozna zrobic dosc szybkie pranie z podsuszeniem (60Min) i rzeczy sa prawie gotowe do zalozenia (czyli jak wrzuce cos na szybko wieczorem to na pewno rano moge zalozyc, nawet jeansy).
      Nieudana Beko pewnie wymienie na pralkosuszarke Siemensa wlasnie albo na Miele. Siemensa mam kilka rzeczy, sa dobre a jak cos sie dzieje to maja szybki i mily serwis.
      • kropkacom Re: Idealna pralka 09.02.22, 17:56
        MIele to jednak inny zakres cenowy i jakościowy w ogóle. Jak kogoś stać?
        • mysiulek08 Re: Idealna pralka 09.02.22, 18:32
          za boscha w przeliczeniu na pln zaplacilam okolo 3tys, w PL za podobne pieniadze miele juz kupisz,
          • kropkacom Re: Idealna pralka 09.02.22, 18:45
            Kwestia czy to najtańsze Miele kontra Bosch z wyższej półki?
            • graphene.future Re: Idealna pralka 09.02.22, 19:16
              Miałam Elektroluxa z najwyższej półki, przy niej najtańsze Miele to kosmos. To samo dotyczy suszarki. Nawet gdyby te sprzęty miały taką są żywotność, jakość prania i suszenia są nieporównywalnienywalne.
            • chatgris01 Re: Idealna pralka 09.02.22, 19:20
              Miele sie w ostatnich latach bardzo skiepscily (jesli idzie o trwalosc pralek, nie o jakosc prania). Pewnie przez nafaszerowanie elektronika, mechaniczne byly niezniszczalne i wytrzymywaly 20 lat bez awarii, ale to se nie vrati.
              Ceny natomiast im nie spadly, ale o ile mialo sens wywalenie rownowartosci 2-3 tanszych pralek w zamian za perspektywe bezawaryjnego uzytkowania przez 20 lat, to ryzykowanie takich pieniedzy na to, ze padnie zaraz po gwarancji, juz sie moim zdaniem nie oplaca...
              • graphene.future Re: Idealna pralka 09.02.22, 19:24
                Moje Miele kosztowało tylko 3600, wyprodukowane w Niemczech.
                Kocham.
                • chatgris01 Re: Idealna pralka 09.02.22, 19:32
                  Tez kochalam obie moje Miele, ale obecny Samsung wcale im nie ustepuje jakoscia prania (Polar, Bosch, Brandt, Vedette, Indesit i Whirlpool ustepowaly i to mocno).
                  • taje Re: Idealna pralka 10.02.22, 00:54
                    Pralki Miele nadal są niezawodne. Ale suszarki to porażka - z nastaniem ery ekologicznych sprzętów niestety zniknęły co lepsze programy (np, wygładzanie/prasowanie). Suszarek zdecydowanie nie polecam. Pralka jest ok.
                    • chatgris01 Re: Idealna pralka 10.02.22, 08:11
                      Piora nadal perfekcyjnie, ale niezawodnosc w sensie niskiej awaryjnosci to juz przeszlosc, niestety.
                      • m_incubo Re: Idealna pralka 10.02.22, 09:20
                        Co to znaczy, że piorą perfekcyjnie?
                        Przerobiłam w życiu kilkanaście pralek, z żadnej nie wyciągałam brudnego prania, tylko zawsze czyste.
                        ?
                        • graphene.future Re: Idealna pralka 10.02.22, 09:55
                          Kilkanaście pralek i nie ma różnicy? Nie wierzę. Pralka może nie dopierać, źle płukać, gnieść ubrania niezależnie od obrotów, wydzielać brzydki zapach, za bardzo podgrzewać wodę, "zbijać" ubrania podczas wirowania, filcować swetry. Jeżeli kiedykolwiek prałaś w tych pralkach rzeczy z naturalnego jedwabiu, wełny, delikatną bieliznę i puchowe kurtki to raczej nie powiesz, że pralka to pralka i każda pierze tak samo, niestety w większości z nich byłoby to pranie jednorazowe. Chyba, że błyskawiczne niszczenie ubrań uważasz za nieuniknione.
                          • m_incubo Re: Idealna pralka 10.02.22, 11:43
                            Serio, prałam w różnych pralkach, u rodziców, w wynajmowanych mieszkaniach, w pralniach publicznych, we własnych pralkach - jeśli coś się zniszczyło to tylko wtedy, gdy wyprałam w zbyt wysokiej temperaturze lub włączyłam wirowanie 1600, gdy powinnam 600.
                            Ciuchy zawsze były czyste.
                            Jeśli mam spodnie całe w błocie, to nie piorę ich w 30 stopniach w programie 15 minutowym, wtedy na pewno wyciągnęłabym brudne.
                            Jeśli pralka śmierdzi, to nie kwestia firmy i ceny, tylko złego użytkowania, no halo?
                            Za to sporo ciuchów zniszczyła mi suszarka, ale ja nie jestem specjalnie przywiązana do szmat i nie przeżyłam tego przesadnie smile
                            • graphene.future Re: Idealna pralka 10.02.22, 11:56
                              Aż takiego doświadczenia nie mam, dwie w wynajmowanych mieszkaniach i u rodziców, znajomych, w sumie kilka. Piorę zawsze tak samo, wydaje mi się że nawet przesadnie starannie. Zapaszek z pralki to również sposób pobierania i wypłukiwania detergentów i jakość użytych materiałów - plastiku, stali, gumy w uszczelkach. Dodanie najważniejsze są sprecjalne programy do delikatnych tkanin często przeznaczonych tylko do prania profesjonslnego, które ja mimo wszystko piorę w wodzie i na tych tkaninach widzę różnicę. Na ręcznikach czy t-shirtach faktycznie niewielką.
                              • m_incubo Re: Idealna pralka 10.02.22, 12:29
                                No ja na przykład nigdy nie używam płynów do płukania, bo nie znoszę ani mięciutkiego prania ani zapachu na ubraniach. Moja mama używa obficie i często skutkuje to właśnie śmierdzącą pralką.
                        • chatgris01 Re: Idealna pralka 10.02.22, 12:30
                          m_incubo napisała:

> Co to znaczy, że piorą perfekcyjnie?
                          > Przerobiłam w życiu kilkanaście pralek, z żadnej nie wyciągałam brudnego prania
                          > , tylko zawsze czyste.
                          > ?
                          >

Np. to, ze aby doprac tak idealnie (zero plam) jak Miele na programie Bawelna 40° z opcja namaczanie, Bosch WAE potrzebowal programu Bawelna 60°, bo na Bawelna 40° nie dopieral do konca.
                          I to, ze pralam w Miele koronkowe biustonosze z fiszbinami, kaszmiry i jedwab (oznaczone jako pranie reczne), i nic sie nie niszczylo (ba, pralam nawet zakiety, czy spodnie od garniturow oznaczone jako "wylacznie pranie chemiczne" -tez im nic nie bylo). W innych moich pralkach (z wyjatkiem obecnego Samsunga) bylo to niemozliwe, niszczyly delikatne rzeczy (mimo uzycia programu "Welna" czy "Delikatne").
                          • snakelilith Re: Idealna pralka 10.02.22, 15:30
                            chatgris01 napisała:

> I to, ze pralam w Miele koronkowe biustonosze z fiszbinami, kaszmiry i jedwab (
                            > oznaczone jako pranie reczne), i nic sie nie niszczylo (

Ale to nie można powiedzieć tak generalnie, bo wiele zależy od modelu. Moja pierwsza Miele była wręcz doskonała. To była jedna z droższych, męża zabrał ją od ojca, gdy ten się przeprowadzał do innego miasta. Gdy po 23 latach życia pralki kupiliśmy własną, jakąś bardziej ekonomiczną, to ona czysto prała, ale kiełbasiła mi pranie, często musiałam rozpłątywać supły z rękawów koszul i wyraźnie niszczyła. delikatne tkaniny, np moje bluzki z tencelu. Biustonoszy nigdy nie prałam w pralce, bo maltretowała gumki. Mój Bosch jest o wiele delikatniejszy, choć mam wrażenie, że ma więcej mocy, to większa, pojemniejsza i silniejsza pralka. Biustonosze wrzucam po prostu z bluzkami i nic się z nimi nie dzieje. Może być, że z tą Miele trafił mi się jakiś felerny model i inne tej marki są lepsze, ale nie jest tak, że jakaś marka ma zawsze lepsze, a inna zawsze gorsze produkty.
                          • graphene.future Re: Idealna pralka 10.02.22, 15:36
                            Właśnie o tym samym mówię. Taka jakość nie jest po wieczne czasy zarezerwowana dla miłe, dobrze, że pojawiają się marki i modele konkurencyjne tylko ktoś to musi przetestować, ja nigdy nie robię spontanicznych zakupów w ciemno
            • graphene.future Re: Idealna pralka 09.02.22, 19:22
              Kupowalam tani, prosty sprzęt, w opisie funkcji nic szczególnego. Dopiero po przestudiowaniu instrukcji okazało się co ta pralka potrafi. Wiele można zmienić, zaprogramować, wyłączyć, włączyć, dostosować.
            • mysiulek08 Re: Idealna pralka 09.02.22, 19:24
              nie wiem, najtansze miele to wydatek okolo 13-15 tys pln, nie bylam i nie jestem mentalnie gotowa na takie ceny za pralke/suszarke
              • mysiulek08 Re: Idealna pralka 09.02.22, 19:25
                tzn, u mnie tyle kosztuja, o ile bosch ma ceny porownywalne z europa tam np miele odlatuje w kosmos
                • graphene.future Re: Idealna pralka 09.02.22, 19:32
                  Za 10 i powyżej bym nie kupiła, dla mnie granicą było 6 tys. ale oglądając w sklepie doszłam do wniosku, że nie potrzebne mi te wszystkie funkcje zwiększające ryzyko usterek i wybrałam prawie najtańszą. Jak się okazało nie potrzebuje dodatkowego programu do puchu bo świetnie sobie radzi na ultra delikatnym a kaszmiru pierze o niebo lepiej niż poprzednia ze znakiem woolmark smile
              • mayaalex Re: Idealna pralka 09.02.22, 19:26
                o, to u nas jednak miele sa duzo tansze, dlatego w ogole rozwazam na przyszlosc
                • mysiulek08 Re: Idealna pralka 09.02.22, 19:36
                  ja na pralki boscha nie narzekam, szczegolnie na wyzsze modele, dobor programow, cykle prania, dopieranie, obroty wirowania, jest ok

ale suszarka mnie czasami wkurza, choc calkiem niezle sie w koncu dogadalysmy, ale znow 15tys pln nie dam za suszarke, choc jak padnie obecny bosch, to sie zlamie, moze 🤨
                  • lwica_24 Re: Idealna pralka 09.02.22, 19:45
                    Ja nie muszę mieć super elektroniki i bardzo wielu programów, bo zwykle uzywa się 4-5 góra 6. Natomiast zalezy mi na energooszczędności i , przede wszystkim, dobrym praniu w miarę nie niszczącym ubrań. W miarę, bo w 100% sie nie da.
                    Nie upieram się z suszarką. Miałam, nie korzystałam. Nie lubie prasować, ale prasuuję, więc wolę, zeby pranie nie było wygniecione. Jednak jak okazjonalnie będzie pogniecione tez się nie pochlastam.
                    • mysiulek08 Re: Idealna pralka 09.02.22, 19:49
                      u mnie przez wieksza czesc roku jest wilgotno, suszarka jest sprzetem potrzebnym, to moja pierwsza, dopiero 5 lat w uzyciu
                      • lwica_24 Re: Idealna pralka 09.02.22, 19:53
                        To jest ciut inna sytuacja.Pewnie wtedy też bym optowała za suszarką.
              • snakelilith Re: Idealna pralka 10.02.22, 01:06
                mysiulek08 napisała:

> nie wiem, najtansze miele to wydatek okolo 13-15 tys pln, nie bylam i nie jeste
                > m mentalnie gotowa na takie ceny za pralke/suszarke
                >

Miele z ekonomicznego segmentu w ogóle się już nie opłacają. Moja stara zakupiona jeszcze w końcówce lat 80 tych pracowała bezbłędnie 23 lata. Zachęcona tak dobrym wynikiem następną kupiłam też Miele, ale nie taką z najdroższych i szybko pożałowaliśmy. Tania i tak nie była, a chodziła zaledwie jakieś 6 lat, potem zacząło szwankować łożysko. Pogniewałam się z Miele i kupiłam dużo tańszego Boscha. Świetna pralka, Miele już nie kupię. Dogorywa mi jeszcze suszarka Miele, ale coś tam w środku telepie, następna będzie na pewno innej firmy. To już nie te Miele co kiedyś i chyba tylko te najdroższe wypasione modele mają gwarancję długiego, bezawaryjnego pożycia.
      • lwica_24 Re: Idealna pralka 09.02.22, 19:27
        Dzięki
    • majenkir Re: Idealna pralka 09.02.22, 18:01

> Koniecznie ładowana z przodu.

Czemu tak? Ja z ulgą po paru latach wróciłam do ładowanej od góry. Nigdy więcej z przodu!
      • lwica_24 Re: Idealna pralka 09.02.22, 19:33
        Bo, nie wiem czy słusznie, wykombinowałam sobie nad pralką i pojemnikiem na brudną bieliznę szafkę na proszek do prania, mydło, "lazienkowe " środki czystości itd.
        Przy czym pralka nie zabudowana, ale z "blatem" szafki tak, że ciężko by się towierało od góry ( nie byloby to pewnie niemozliwe, bo pralka musiałaby być wysunięta "na łazienkę", jest przestrzeń, ale jej szkoda.
    • gorzka.gorycz Re: Idealna pralka 09.02.22, 18:39
      Ja mam pralkę AMICA. Miałam boscha i zmieniłam z ulgą, najgorsza pralka, jaką miałam. Teraz mam taką na 8 kg, już chyba 4 albo 5 lat, odpukać bezawaryjna.
      • lwica_24 Re: Idealna pralka 09.02.22, 19:33
        Dzięki,.
    • afro.ninja Re: Idealna pralka 09.02.22, 19:16
      Siemens
      • lwica_24 Re: Idealna pralka 09.02.22, 19:34
        Czyli Bosch
        • chatgris01 Re: Idealna pralka 09.02.22, 19:36
          Nie do konca. Niby firma jedna, modele podobne, ale jednak sie roznia (na korzysc Siemensa).
          • lwica_24 Re: Idealna pralka 09.02.22, 19:39
            O dzięki. To cenna uwaga.
    • zurekgirl Re: Idealna pralka 09.02.22, 19:22
      Moim idealem byla pralka Beko, 8kg, z programem 30 min, ktory dopieral mi nawet ubranka dzieciece. Teraz mam Samsunga, tez 8kg, ktory odpukac, przezyl juz Beko o 2 lata, ale program 20 min nie dopiera, godzinny tez taki sobie, mam wrazenie, ze ubrania nie pachna tak jak powinny, znaczy plynem. Mialam przyjemnosc korzystac z Miele, prala w sumie tak jak moje Beko i miala mniejsze drzwiczki sad
      • alina460 Re: Idealna pralka 09.02.22, 19:29
        A ja nie polecam Beko. Słaba pralka, dodatkowo bardzo głośna.
        • chatgris01 Re: Idealna pralka 09.02.22, 19:34
          W testach jakosci pralek Beko sa zawsze gdzies na koncu, zwlaszcza zle plucza (ale nie sa najgorsze, bo sa pralki jeszcze gorzej piorace i bardziej awaryjne).
          • lwica_24 Re: Idealna pralka 09.02.22, 19:36
            Oj nie, nie chcę źle piorących i awaryjnych. O nie!
      • lwica_24 Re: Idealna pralka 09.02.22, 19:35
        Dzięki. Wielkość drzwiczek też jest istotna. 8kg to sporo, bo jak na razie dziecięcych ubranek nie przewiduję. Gospodarstwo to dwie dorosłe osoby, bez zwierzat.
    • chatgris01 Re: Idealna pralka 09.02.22, 19:28
      Dwa lata temu zamienilam (moja druga) Miele na Samsunga i uwazam, ze jakoscia prania i uzytkowania wcale od nich nie odstaje. Zobaczymy, jak z trwaloscia -ale obie Miele tez nie dociagnely do strasznie poznego wieku, jedna (gornoladowana, one zawsze sa bardziej awaryjne, u wszystkich marek) sie zaczela psuc po 5 latach, wymiana lozysk kosztowala tyle, co ten obecny Samsung (500€), pociagnela nastepne 5 lat i padl programator, druga wytrzymala bezawaryjnie 11 lat i tez zaczal wariowac programator (oba programatory elektroniczne, niestety, jak kupowalam pierwsza Miele w 2001, juz sie nie zalapalam na mechaniczny, a szkoda, moze by jeszcze dzialal...).
      • lwica_24 Re: Idealna pralka 09.02.22, 19:39
        Dzięki. Musze obracać się w tym co jest na rynku. Jak dotąd mój Bosch jest w miarę w porządku , ale myśle o zmianie. Ten jest duży, pojedzie na działkę, tam będzie bardziej użyteczny.
      • snakelilith Re: Idealna pralka 10.02.22, 01:12
        Wyżej napisałam to samo. Miele gdzieś do początku lat 90tych, to były pralki, jak obiecywała reklama, na całe życie jednej generacji, czyli około 20 lat. Nasza prała nawet 23 lata. Te wyprodukowane po 2000 roku, to jakaś kpina. Jak chcesz mieć dobrą Miele to musisz kupić model z tych najdroższych, a nie bardzo wiem, komu się to jeszcze opłaca, jak Bosch i Siemens mocno podciągnęły i wygrywają o wiele niższą ceną.
        • graphene.future Re: Idealna pralka 10.02.22, 10:09
          Nieprawda, przejrzalam różne fora przed zakupem i na awaryjność obecnych miele narzekały zwykle osoby, które kupiły drogie modele z kosmiczna elektroniką, faktycznie zupełnie zbędną - awaryjny bywa twindos, wf itp. Miele waży blisko 100 kg, 2-3x tyle co przeciętna pralka. Wewnątrz zamiast plastiku jest wysokiej jakości stal. Nie twierdzę, że miele i tylko miele, wiele osób chwali tez LG, Samsungi i niektóre bosche. Ostatecznie i tak wszystko zależy od modelu ale w pralce nie chodzi tylko o bezawaryjność.
          • snakelilith Re: Idealna pralka 10.02.22, 11:02
            Jeżeli te najdroższe są jeszcze bardziej narażone na usterki, to jest jeszcze gorzej niż myślałam.
            Napisałam też, że stare modele były lepszej jakości więc jak ktoś ma w domu takiego grata i potrafi sobie nawet coś tam zreparować, to może Miele sobie nawet chwalić. W mojej drugiej Miele kupionej 6 lat temu rozwaliło się łożysko, a to mogę zaakceptować w pralce tańszej, ale nie w kosztującej nawet w ekonomicznym segmencie sporo więcej od wyższej gatunkowo konkurencji.
            I nie wiem o co chodzi jeszcze w pralce, dla mnie bezawaryjność to podstawa, dlatego zdecydowałam się na drugą Miele, co okazało się błędem. One wszystkie piorą dziś dobrze i maj przeróżne bajery, nie zauważyłam żadnych różnic. Prałam nawet na urlopie w pralce z IKEA, kilka programów, wyjątkowo prosta obsługa, bezbłędnie czyste pranie. Pralka to nie symbol statusu, a produkt użytkowy.
            • chatgris01 Re: Idealna pralka 10.02.22, 12:34
              Podejrzewam, ze nadal niezniszczalne sa Miele profesjonalne przeznaczone do hoteli, szpitali i pralni samoobslugowych, ale jednak nie wydam 2500€ za pralke, tym bardziej, ze teraz mozna kupic dobra pralke 5 razy taniej...
    • koko8 Re: Idealna pralka 09.02.22, 19:37
      Samsung Addwash Ecobubble, idealna pralka.
      • lwica_24 Re: Idealna pralka 09.02.22, 19:40
        Dzięki - zaraz ją obejrzę.
      • chatgris01 Re: Idealna pralka 09.02.22, 19:42
        Mam Ecobubble bez Addwasha i tez jest idealny. Na 8 kg, beben 63l.
        • koko8 Re: Idealna pralka 09.02.22, 19:56
          Ecobubble ma klika modeli w zależności od potrzeb załadunkowych, chyba od 5,5 do 9 kg. Addwash przydał mi się parę razy.
          • graphene.future Re: Idealna pralka 09.02.22, 20:21
            Miele też ma funkcję dokladania prania i świetnie pierze również w zimnej wodzie poniżej 20* jeśli ktoś potrzebuje.
            W każdym programie można 3 stopniowo zwiększyć poziom wody, dodać płukanie, zmniejszyć ruchy bębna, wybrać temperaturę etc. etc...
            • snakelilith Re: Idealna pralka 10.02.22, 11:08
              Pranie w wodzie poniżej 20 stopni ma dziś większość nowych pralek. A te bajery, o których piszesz, to Miele ma tylko w droższych modelach. Ja kupiłam 6 lat temu model ekonomiczny i tam były szytwne programy bez możliwości zmiany czegokolwiek, nawet stopnia wirowania, a co dopiero temperatury. Może być, że coś w ostatnich 2-3 latach zmienili, bo konkurencja im odjeżdża. U większości producentów indywidualny wybór aktywności prania to już standard.
              • graphene.future Re: Idealna pralka 10.02.22, 11:21
                Moja ma wszystkie wymienione bajery i jeszcze więcej nie wymienionych, model W1 classic za 3600 🙄
                • snakelilith Re: Idealna pralka 10.02.22, 11:42
                  graphene.future napisał(a):

> Moja ma wszystkie wymienione bajery i jeszcze więcej nie wymienionych, model W1
                  > classic za 3600 🙄

Nie napiszę ci teraz jaki mieliśy model, bo w zeszłym roku kupiliśmy Bosha, ale na pewno nie było takich bajerów. Na pewno była to seria classic. W pewnym stopniu byłam nawet rozczarowana, bo moja stara Miele miała kilka ciekawych opcji, jak programowanie czasu prania z wyprzedzeniem, a ta nowa choć wcale nie taka tania, była naprawdę tylko podstawą. Miała wprawdzie kilkanaście programów ułożonych na pokrętle, ale szytwnych i niektóre dziwne i zbędne.
                  Ale poszłam na kompromis, bo Miele miała służyć co najmniej 10 lat, a najlepiej 15-20 lat jak obiecywała wcześniej reklama w niemieckiej telewizji. Jeżeli jednak ta podstawowa funkcja się nie sprawdziła, a nie użytkowałam tej drugiej inaczej niż pierwszej, która prała 23 lata, to dla mnie to jest sygnał, że mogę kupić Bosha, czy coś innego, bo te nie obiecują wprawdzie wiecznego życia, ale w tej cenowej kategorii proponują większą wygodę obsługi i lepsze obchodzenie się z tkaninami przez specjalną strukturę bębna. Miele tego nie miała. Już nie pamiętam dokładnie cen, za bardziej wypasionego i większego Bosha (8kg) daliśmy niecałe 600 euro, Miele (4-6kg) kosztowała prawie 1000 euro.
                  • graphene.future Re: Idealna pralka 10.02.22, 12:48
                    Nie będę walczyć o dobre i'm ęiele bo mi za to nie płacą. Mam prosty, tani model z wszystkimi wymienionymi funkcjami i możliwością indywidualnego programowania. Za krótko też na ocenę długowieczności - 4 lata. Dziwię się, że twoja miała tylko sztywne programy, to jak siedmiogłowy krok wstecz, może nie doczytalaś, że jednak modyfikacja mozliwa? Ustawienie wirowania, temperatury, dodatkowego plukania to są funkcje panelowe, resztę można zmienić w nieco bardziej skomplikowanym programowaniu.
                    Bęben plastra miodu to zdaje się patent miele, Bosch ma lepszy?
                    Jedyne co zostało schrzanione to namaczanie, pralka pobiera od razu cały proszek z obu komór i spuszcza go przed praniem zasadniczym, nie ma możliwości przerwania.
                    • graphene.future Re: Idealna pralka 10.02.22, 12:49
                      Czas namaczania też można oczywiście ustawić od 1 do 4 godzin
                    • chatgris01 Re: Idealna pralka 10.02.22, 13:15

>
                      > Jedyne co zostało schrzanione to namaczanie, pralka pobiera od razu cały prosze
                      > k z obu komór i spuszcza go przed praniem zasadniczym, nie ma możliwości przerw
                      > ania.

A tu mnie zaskoczylas, obie moje Miele (roczniki 2001 i 2008) nic nie spuszczaly, po namoczeniu praly w tej samej wodzie.
                      • graphene.future Re: Idealna pralka 10.02.22, 13:22
                        To teraz tu mnie zaskoczyłaś smile Muszę sprawdzić, może faktycznie pierze w tej samej wodzie? Poprzednia pralka (nie miele) spuszczała, chyba nawet trochę przepłukiwala, pobierała świeżą wodę, proszek i zasadnicze. Wydaje mi się to bardziej sensowne, zwłaszcza w przypadku białej pościeli, do której zasadniczo stosuję namaczanie.
                      • graphene.future Re: Idealna pralka 10.02.22, 13:25
                        W każdym razie efekt jest dużo lepszy z zastosowaniem krótkiego prania wstępnego niż namaczania, i to przetestowałam.
                        • chatgris01 Re: Idealna pralka 10.02.22, 13:37
                          One mialy opcje namaczania (i wtedy praly w tej samej wodzie), i opcje prania wstepnego, wtedy wypuszczaly pierwsza wode i pobieraly druga do prania zasadniczego (jak wszystkie chyba pralki).
                    • snakelilith Re: Idealna pralka 10.02.22, 15:11

> Za krótko też na ocenę długowieczności - 4 lata.

No więc właśnie. Jak na Miele to masz praktycznie nówkę. Ja moją kupiłam jakieś 8-9 lat temu, bo 2 lata mam już Boscha. Ta pralka nie miała żadnych indywidualnych ustawień typu temperatura osobno od programu. Za jednym zamachem kupiliśmy też suszarkę, ta jeszcze suszy, choć zaczyna stukać, model Novotronic T 289 C. To jest jak pokazuje google, model dostępny już w 2008 roku. Możliwie, że coś się zmieniło ze względu na konkurencję, która mocno się polepszyła w ostatnich latach.
                      A namaczania w ogóle nie używam, nigdy nie miałam potrzeby. Wszystko było i jest czyste po zwykłym programie.
                      • graphene.future Re: Idealna pralka 10.02.22, 15:29
                        Tak, krótko ją mam, teraz już chyba niedostępna, są odpowiedniki. Suszarkę mam kilka miesięcy, kupilam w przecenie za 4 z kawałkiem,, teżstem nią zachwycona, puchówki jak nowe. Tu muszę pochwalić serwisanta, podpowiedział, że specjalny program do puchu można z powodzeniem zastąpić suszeniem dwustopniowym, najpierw przez. Do bardzo delikatnych, potem ciepłe powietrze z trybem łagodnym, czas regulowany. Mówił, że tak właśnie działa specjalny program do puchu w jednym trybie. Efekt super a cena suszarki o połowę nizsza. Poza tym ma bardzo fajny program do wełny, 5 minutowy, nie suszy ale "rozpulchnia", wszystko staje się miękkie i puszyste.
                        W porównaniu z najwyższym modelem Elektroluxa za blisko 4 tys. znów niebo a ziemia chociaż idealnie też nie jest.
                        • snakelilith Re: Idealna pralka 10.02.22, 16:31

> . Suszarkę mam
                          > kilka miesięcy, kupilam w przecenie za 4 z kawałkiem,, teżstem nią zachwycona,
                          > puchówki jak nowe.

Moja suszarka Miele ma takie same opcje i też rozpulchniam w niej wełnę. Ale znowu jest ten sam problem, co ze starą. Bo pierwsza była w komplecie z pralką i wymieniliśmy ją tylko bo pralka po 23 latach się zepsuła. Spodziewaliśmy się, że suszarka też może wyzionąć lada dzień ducha i chcielśmy przy tym coś co zużywa mniej energiii. Więc stara suszarka pracowałaby nawet dłużej niż 23 lata. Ta teraz nie pracuje jeszcze nawet połowy tego czasu, a już coś w niej nawala, stuka. Nie będziemy jej reparować, tylko jak zdechnie, to kupimy nową i tym razem też już nie Miele.
                          • graphene.future Re: Idealna pralka 10.02.22, 17:22
                            W mojej starej suszarce takie stukanie powodowały obluzowane pasy, w sumie kosmetyczna naprawa, sprawdź.
                            • snakelilith Re: Idealna pralka 10.02.22, 17:37

> W mojej starej suszarce takie stukanie powodowały obluzowane pasy, w sumie kosm
                              > etyczna naprawa, sprawdź.

Nie znam się na wnętrzu suszarki, nie wiem nawet o czym piszesz i jak to się reguluje. Jestem zdania, że płacąc za produkty Miele nie powinnam się czymś takim zajmować.
                              • graphene.future Re: Idealna pralka 10.02.22, 17:50
                                Sama raczej tego nie zrobisz, mówię jakie jest moje doświadczenie z podobnym problemem, serwisant wymienił czy naprawił jakieś pasy trzymające bęben (przepraszam jeśli głupoty gadam) i pracowała dalej sprawnie cicho.
                                • snakelilith Re: Idealna pralka 10.02.22, 20:53

> , serwisant wymienił czy naprawił jakieś pasy trzymające bęben (przepras
                                  > zam jeśli głupoty gadam) i pracowała dalej sprawnie cicho.

Wierzę ci, że ale ja nie mam już gwarancji, a u mnie service jest drogi, więc nie będą zamawiać specjalisty do domu, by mi powiedział że usterka jest nie do wyregulowania. Nowa suszarka kosztuje zresztą niewiele więcej od takiej usługi, a i tak jestem zdania, że pora na sprzęt mniej zżerający prąd.
                          • chatgris01 Re: Idealna pralka 10.02.22, 19:31
                            Moja suszarka Miele jest z 2014 roku, prosty model bez pompy ciepla, i nie jestem z niej zbyt zadowolona, bo od jakichs 2 lat programator wariuje i musze robic rozne sztuki, bo nie chce zaczac cyklu, albo konczy, jak wszystko jest jeszcze mokre, grrr. Bede uzywac, az padnie na amen, i nastepny bedzie Siemens z pompa ciepla.
                            Choc z programow do wygladzania zagniecen i roztrzepywania welny tez jestem bardzo zadowolona (ale Siemens tez takie ma).
                            • snakelilith Re: Idealna pralka 10.02.22, 20:48
                              chatgris01 napisała:

> Moja suszarka Miele jest z 2014 roku, prosty model bez pompy ciepla, i nie jes
                              > tem z niej zbyt zadowolona, bo od jakichs 2 lat programator wariuje i musze rob
                              > ic rozne sztuki, bo nie chce zaczac cyklu, albo konczy, jak wszystko jest jeszc
                              > ze mokre, grrr.

Moja też tak robiła. Pomogło soildne wyczyszczenie filtra. Miałam wrażenie, że coś się tam w filtrze przykleiło, jakieś wilgotne kłaki i te irytowały elektronikę. Przepłukałam dokładnie pod prysznicem. Ale może być, że przypadek, w każdym razie już więcej się to nie powtórzyło.
                              • chatgris01 Re: Idealna pralka 10.02.22, 20:56
                                Ja mojej filtr myje regularnie co pare miesiecy, ale zaraz po myciu nie ma roznicy.
                                Albo programator, albo sonda wilgoci, ale przy ich cenach serwisu naprawiac nie bede (nastepna tez wezme bardziej energooszczedna).
              • graphene.future Re: Idealna pralka 10.02.22, 11:22
                Ale fakt, o funkcjach dowiedział się już z instrukcji po zakupie, nie byly wymienione w reklamie, nie wspomniał pan nich sprzedawca.
                • chatgris01 Re: Idealna pralka 10.02.22, 13:40
                  Ja sobie zaprogramowalam dodatkowe plukanie, ale w sumie Samsung i tak wygrywa, bo w normalnym trybie moge sobie ustawic do 5 plukan (i jeszcze dodawac w trakcie).
                  Przewaga Miele bylo to, ze moglam sobie ustawic samo plukanie z dowolnego programu, bez poprzedzajacego prania.
    • mamdomek Re: Idealna pralka 09.02.22, 19:52
      Samsung z bąbelkami. Reszta może się schować.
      • lwica_24 Re: Idealna pralka 09.02.22, 19:54
        Właśnie obejrzałam z Addwash'em. Podoba mi się. Wpisałam na listę do zastanowienia się.
    • muminkowa Re: Idealna pralka 09.02.22, 22:09
      Warto sprawdzić ładowność na poszczególnych programach, bo co z tego że pralka ma 15 programów, jak tylko 2 na pełny wsad. Pralko-suszarki są drogie w użytkowaniu, bo do suszenia pobierana jest woda, więc są mało ekonomiczne
      • graphene.future Re: Idealna pralka 09.02.22, 22:44
        To chyba oczywiste, nie pierze się jeansu ani tym bardziej delikatnych tkanin ładując do bębna po 8-9 kg suchego wsadu bo po prostu zniszczy się ubrania.
        Dla pościeli i ręczników to moze być 8kg ale dla wełny 1-2 kg, dla delikatnych tkanin 2-3 kg.
    • danka88 Re: Idealna pralka 10.02.22, 00:43
      Pralki LG vivace . zużywają 30% mniej prądu niż inne w klasie a+++ , najlepiej 9kg żeby prać rzadziej a więcej ciuchów . suszarki nie polecam bo to zużywa ze 100 l wody na pranie więc ekonomiczne nie jest , no i oczywiście też żre prąd
      • nicknanowyrok Re: Idealna pralka 10.02.22, 08:59
        Mam 10-letniego Hoovera na duży wsad i 1600 obrotów/sek. odwirowania. Od początku bez awarii. Inna rzecz, że nie ma tyle elektroniki co dzisiejsze pralki, a podobno to jest najczęściej awaryjne. Poda moduł i zamiast części za 50 zł, trzeba wymieniać moduł za 500 zł uncertain
      • lwica_24 Re: Idealna pralka 10.02.22, 15:30
        Dzięki
    • klaramara33 Re: Idealna pralka 10.02.22, 13:45
      Odradzam Boscha, mam go jezszce ale słabo pierze, więcej nie kupię. Następna pralka to będzie Samsung ecoBubble i AddWash.
      • mysiulek08 Re: Idealna pralka 10.02.22, 15:46
        piore w boschu ponad 10lat (dwie pralki) i nigdy nie mialam niedopranego prania a piore wszysko, od kocich poslan i kocy, po koldry i koce z merynosa, swetry kaszmirowe i staniki z koronka rowniez

odziez robocza po koszeniu czy innych 'brudnych' pracach tez sie dopiera
        • graphene.future Re: Idealna pralka 10.02.22, 15:58
          musiulek ale ty chyba nie mieszkasz w Polsce? Twój Bosch to made on China czy jednak lepszy sort?
          • mysiulek08 Re: Idealna pralka 10.02.22, 16:20
            pralka produkowana w PL, suszarka w Hiszpanii
            • mysiulek08 Re: Idealna pralka 10.02.22, 16:24
              lodowka, zamrazarka, zmywarka produkcja DE, drobny sprzet i planetarne mumy turcja albo slowenia

odkurzacze( pionowy athlet i bezworkowy relaxxx costam) madeinchina i niestety okazaly sie bublami jakich malo
              • graphene.future Re: Idealna pralka 10.02.22, 16:34
                To super z pralka trafiłaś, ja się trochę obawiałam bo znajomi narzekają ale nie na jakość tylko kilka razy cos się psuło.
                Boscha mam zmywarke de i jest niezawodna. Reszta większego AGD też z de, słaba patriotka że mnie, poza tą suszarką, nie sprawdziłam i kupiłam składaną w Czechach 😁
                • klaramara33 Re: Idealna pralka 10.02.22, 16:40
                  Moja made in Germany i co z tego, wcześniej miałam Indesit lepiej prała.
                  • mysiulek08 Re: Idealna pralka 10.02.22, 16:54
                    jak masz maly beben i za duzo prania to zadna nie dopierze
                • mysiulek08 Re: Idealna pralka 10.02.22, 16:54
                  poprzednia tez byla z PL a elektrolux (pralka) byla z brazylii wink prala calkiem dobrze, tylko 7kg zaladunku bylo malo i 1200 obrotow, ale wtedy to byla jedyna ladowana z przodu dostepna na rynku, po 4 czy 5 latach zaczela przeciekac dolem i dwa razy kondensator byl wymieniany, przy boschach nic sie dzialo i nie dzieje
                  • graphene.future Re: Idealna pralka 10.02.22, 17:19
                    O wiem, czego mi brakuje! Wyświetlania wagi przy wkładaniu do bębna. Ktoś kiedyś mi sie chwalil, że ma coś takiego w domenie czy LG.
                    Btw nigdy nie udało mi się upchnąć więcej niż 5-6 kg pościeli przy pojemności 7 kg, po prostu objętościowo nie wchodzi. Ale chyba nawet nie potrzebuję tyle, dla mnie jedna zmiana z trzech łóżek plus ręczniki.
                    • graphene.future Re: Idealna pralka 10.02.22, 17:20
                      W simensie nie domenie 🙄
                    • mysiulek08 Re: Idealna pralka 10.02.22, 17:24
                      moja wyswietla, a jak jej za duzo to krzyczy smile ale sie nie przejmuje

wg mnie, im wiekszy beben tym lepiej, do tego 7kg elektroluxa koca z merynosa nie wlozylam, do 8kg boscha juz tak, koldre musialam kolanem dopychac a teraz w miare na luzie, choc czasami zabezpiecznie nie zaskoczy, jest z cienszej blaszki tongue_out
                      • graphene.future Re: Idealna pralka 10.02.22, 17:28
                        No właśnie, koca nie mieszczę, tylko lekka jedwabna kołdrę 2,5x2,5
                        • mysiulek08 Re: Idealna pralka 10.02.22, 17:35
                          koce merynosa na luzie, koldry tez z merynosa sa podwojne i tez wchodza, kaszmirowe to juz calkiem bo sa lzejsze
                      • chatgris01 Re: Idealna pralka 10.02.22, 19:36
                        mysiulek08 napisała:

> wg mnie, im wiekszy beben tym lepiej,

Tez tak uwazam (rowniez mam do prania koce, koldry i narzuty w rozmiarach 250x250).
    • lwica_24 Re: Idealna pralka 10.02.22, 17:37
      Oj sporo się nauczyłam o pralkach i praniu.....
      Bardzo podoba mi sie opcja ecobubble. Fajnym gadżetem jest addwash.
      Moje prania nie są skomplikowane. Puchówki owszem, dwa razy w sezonie. Kocich i innych kłaków nie ma, bo nie mamy zwierząt.

• karme-lowa Re: Idealna pralka 10.02.22, 18:34
        Mam LG ThinQ i jestem w niej zakochana.
        • graphene.future Re: Idealna pralka 10.02.22, 18:40
          Wygląda super ale ja przy zakupie sprzętu wykluczylam wszystkie z AI, sterowane WF, powiązane z aplikacjami i alexą big_grin
          Baaardzo trudno znaleleźć cokolwiek sensownego bez tych funkcji.
          • chatgris01 Re: Idealna pralka 10.02.22, 19:38
            Ja wykluczylam wyprodukowane w Chinach (i dlatego nie kupilam LG, tylko Samsunga, choc LG tez wstepnie rozwazalam, programy mi pasowaly).
            • karme-lowa Re: Idealna pralka 11.02.22, 07:53
              chatgris01 napisała:

> Ja wykluczylam wyprodukowane w Chinach (i dlatego nie kupilam LG, tylko Samsun
              > ga, choc LG tez wstepnie rozwazalam, programy mi pasowaly).
              No właśnie moja LG nie jest produkowana w Chinach.
              • chatgris01 Re: Idealna pralka 11.02.22, 08:06
                Ale u mnie nie bylo nie produkowanych w Chinach, nie mialam wiec wyboru.
          • karme-lowa Re: Idealna pralka 11.02.22, 07:55

> Wygląda super ale ja przy zakupie sprzętu wykluczylam wszystkie z AI, sterowane
            > WF, powiązane z aplikacjami i alexą big_grin
            > Baaardzo trudno znaleleźć cokolwiek sensownego bez tych funkcji.
            Przecież nie musisz używać tych funkcji. Nie musisz włączać WF czy AI, lub używać aplikacji.
            • graphene.future Re: Idealna pralka 11.02.22, 08:41
              Jest różnica między nie muszę ich włączać a nie chcę, żeby były. Wolałam te parę stówek dopłacić.
      • chatgris01 Re: Idealna pralka 10.02.22, 19:42
        lwica_24 napisała:

> Bardzo podoba mi sie opcja ecobubble.
        >

Tylko Chicarica ostrzegala, ze ta opcja niszczy lycre, wiec lepiej nie prac w niej odziezy ze streczem.
        Do poscieli i recznikow jest rzeczywiscie swietna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka