Dodaj do ulubionych

Pomożecie? YouTube podatek

13.02.22, 13:05
Syn 18 l. Nagrywa na YT. Ma już tyle subskrybentów, że może zarabiać ( nie będą to duże sumy, ale jak wpadnie 100 czy 200zł miesięcznie to zawsze ma jakieś swoje pieniądze, bo kieszonkowego nie dostaje) , jest też zgoda YT. Teraz ma tylko podać NIP.
Rozumiem, że musi iść do US o nadanie NIP.
Wyczytałam, że do 8000 zł (rozumiem, że rocznie) to jest kwota wolna od podatku i myślę, że więcej nie zarobi to wtedy nic nie musi robić? A co jak przekroczy tą kwotę? Ktoś mu wyśle roczny Pit, YT coś pobiera, czy jak to wygląda?
Znacie się? Bo mnie to przeraża i nie chcę żeby syn w coś się wkopał.

Obserwuj wątek
    • szara.myszka.555 Re: Pomożecie? YouTube podatek 13.02.22, 13:48
      Może podać pesel zamiast nipu i rozliczać te dochody w rocznym PIT36 jako "przychód z innych źródeł".
      • szara.myszka.555 Re: Pomożecie? YouTube podatek 13.02.22, 13:49
        Nikt mu PITu nie wyśle, sam musi wypełnić pod koniec roku podatkowego PIT36 i zapłacić należny podatek dochodowy.
        • szara.myszka.555 Re: Pomożecie? YouTube podatek 13.02.22, 13:50
          Tu masz artykuł na ten temat: www.biura-rachunkowe.waw.pl/artykul/jak-rozliczyc-przychody-z-reklam-na-kanale-youtube-143
    • asfiksja Re: Pomożecie? YouTube podatek 13.02.22, 14:47
      Za 2021 było 8000 rocznie, ale już za 2022 jest 30 tys. Normalnie wnioskuje o NIP, wpisuje w PIT-36 w działalności nierejestrowanej (adsense nie wysyła zestawienia, musi zsumować przelewy), w limicie nie zapłaci podatków ani składek na ubezpieczenie społeczne. Nie musi płacić zaliczek na podatek dochodowy. Może się tam też pobawić w koszty, tylko po co. Musi założyć konto w banku.
      Pamiętajcie jednak o limitach miesięcznych przy działalności nierejestrowanej. W 2021 to było 1400 miesięcznie i 20 000 rocznie, w tym roku jest bodajże 1550 miesięcznie i 20 000 rocznie (ale sprawdźcie). Jeśli przekroczy miesięcznie przychód 1550 (mało prawdopodobne) to ma 7 dni na założenie DG i wtedy już zaczyna się jazda ze składkami.
      Nie wiem, czy powinnaś mu to wszystko od razu przedstawiać, bo jest ryzyko, że młodziak się przestraszy, a byłoby szkoda. Na twoim miejscu bym dyskretnie trzymała rękę na pulsie i pozwoliła mu się rozwijać kreatywniesmile
      Co ciekawe, te limity są zupełnie niezależne od dochodów z umów cywilnoprawnych (to korzystne, bo może mu kiedyś wpaść też jakieś zlecenie i to go nie wpędzi w obowiązek zakładania DG). Ogólnie warto na początek manewrować w takich granicach, żeby chłopak nie musiał zakładać DG (bo to już większa odpowiedzialność, księgowość, składki itd.).
      To są moje prywatne, niezobowiązujące przemyślenia, nie jestem księgową ani doradcą podatkowym.
      • aniadawid1 Re: Pomożecie? YouTube podatek 13.02.22, 15:20
        Dziękuję, jeszcze znalazłam coś takiego i jeszcze bardziej nie rozumiem sad
        support.google.com/youtube/answer/10391362?hl=pl&fbclid=IwAR0idSHleHe2raM3I88HfBuMxlgQ_Yltf46cLc34gSXLqJzni9R4gYpq0cg#zippy=
        • asfiksja Re: Pomożecie? YouTube podatek 13.02.22, 15:37
          To dotyczy tylko podatku od WIDZÓW z USA. Syn prowadzi kanał po angielsku lub ma dużą widownię w USA, żeby się tym kłopotać?
          Podatki amerykańskie was tak naprawdę nie interesują. Co potrącą, to potrącą, trudno, na tym poziomie raczej nie da się nic odzyskać.
          • aniadawid1 Re: Pomożecie? YouTube podatek 13.02.22, 18:22
            Większość z USA. Czyli co potrącą to potrącą tym się nie przejmujemy. Tylko tym czy mamy coś jeszcze robić z tym w Polsce, czy nie.
      • asfiksja Re: Pomożecie? YouTube podatek 13.02.22, 16:39
        >te limity są zupełnie niezależne od dochodów z umów cywilnoprawnych
        Tzn. limit 20 tys. bez wymogu rejestracji działalności nie łączy się z umowami cywilnoprawnymi. Bo do limitu 30 tys. nieopodatkowanego dochodu wszystko się liczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka